31 Ιανουαρίου 2014

Χαριστική βολή;

Συνωμοτεί η Fed κατά του Ερντογάν μέσω της συρρίκνωσης της ποσοτικής επέκτασης; Προφανώς οι πιέσεις που δέχονται τα εθνικά νομίσματα σε μία σειρά χωρών, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Νότιο Αφρική, προφύλαξαν τον πρωθυπουργό της Τουρκίας από ένα παρόμοιο φραστικό ολίσθημα, δεν τον εμπόδισαν όμως να επικρίνει την Κεντρική Τράπεζα της χώρας για την αύξηση κατά 5% των επιτοκίων, καλώντας τη να δρα με υπευθυνότητα για τον αντίκτυπο στην οικονομία.
Ο Ερντογάν γνωρίζει πολύ καλά ότι η αύξηση των επιτοκίων, και μάλιστα αν επαναληφθεί, μπορεί να «σκοτώσει» την ανάπτυξη και να δώσει χαριστική βολή στο σαφές δημοσκοπικό προβάδισμα που διατηρεί παρά την εξέγερση στην πλατεία Ταξίμ και την ασύμμετρη σκληρή καταστολή που ακολούθησε, αλλά και από τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα διαπλοκής - διαφθοράς που αποκαλύφθηκαν ως παρενέργεια της μετωπικής σύγκρουσης του με τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Λαβρόφ: "Η Αραβική Ανοιξη" αγγίζει τη μοίρα του Χριστιανισμού"

http://www.briefingnews.gr/media/k2/items/cache/3a1e041e223ceeeff23b9193fa86b628_M.jpg
Η Αραβική άνοιξη υποβάλλει τη φιλία των θρησκειών σε μια σοβαρή δοκιμασία, άμεσα θίγεται η μοίρα του χριστιανισμού, ο διάλογος των θρησκειών είναι απαραίτητος, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στη συνάντηση με τον Πατριάρχη της Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής Ιωάννη Ι’, μεταδίδει το πρακτορείο RIA NOVOSTI.
"Η παραδοσιακή αλληλεγγύη, οι φιλικές αδελφικές σχέσεις τώρα χρήζουν της ζήτησης όσο ποτέ, επειδή στα πλαίσια των διαδικασιών της λεγόμενης "αραβικής άνοιξης " οι οποίες προκάλεσαν βαθιές αναταραχές στην περιοχή, άμεσα θίγεται η μοίρα των χριστιανών οι οποίοι 2 χιλιάδες χρόνια ζούσαν εκεί με ειρήνη και συμφωνία με <…> άλλους λαούς ", είπε ο Υπουργός.

Η εσφαλμένη στροφή της Τουρκίας (β') THE NEW YORK TIMES

Αντί να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Ε.Ε., όπως έκανε την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος πρωθυπουργός θα έπρεπε να αναζητήσει στον ίδιο του τον εαυτό και στην ιδιόρρυθμη πολιτική του τη λύση του προβλήματος. Ο άνθρωπος, που χαρακτηρίσθηκε κάποτε ως ο ηγέτης μιας πρότυπης μουσουλμανικής δημοκρατίας, δημιούργησε μία πολιτική καταστροφή στη χώρα του, μεταμορφώνοντας την Τουρκία σε αυταρχικό κράτος, απειλή για τον εαυτό του και τους ΝΑΤΟϊκούς του συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ.

Οι οδικές μεταφορές "αγκάθι" στις σχέσεις Σόφιας- Άγκυρας

http://mitnici.eu/en/pics/86a665ede51d3a10c6917b57e9c96277.jpg
Η Βουλγαρία δεν επιδιώκει κλείσιμο των συνόρων της με την Τουρκία για τις εμπορικές μεταφορές, αλλά είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα νόμιμα συμφέροντα του επιχειρηματικού της κόσμου. Αυτό δήλωσε, σήμερα, ο Βούλγαρος υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Δανιήλ Παπάζοφ, σχολιάζοντας τη μονομερή ακύρωση των αδειών των Βούλγαρων μεταφορέων για χρήση του οδικού δικτύου της Τουρκίας, για την οποία η Άγκυρα ειδοποίησε χθες τη Σόφια με επίσημη επιστολή.Σε δηλώσεις του στο βουλγαρικό Τύπο, ο υπουργός Μεταφορών ανήγγειλε, ότι η βουλγαρική κυβέρνηση έχει προτείνει οι αρμόδιοι εμπειρογνώμονες και κυβερνητικοί παράγοντες να συζητήσουν σε συνάντησή τους τα απαραίτητα μέτρα για επίλυση όλων των προβλημάτων, που έχουν σχέση με την αμοιβαία παραχώρηση και με τον αριθμό των αδειών οδικής μεταφοράς εκ μέρους των αρμοδίων υπουργείων των δύο χωρών.

Πρώτες παγκοσμίως σε πωλήσεις όπλων ΗΠΑ και Δυτική Ευρώπη

Οι βιομήχανοι όπλων στις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη κυριάρχησαν στις παγκόσμιες πωλήσεις όπλων κατά το 2012, οι οποίες υπολογίζονται συνολικά σε 395 δισεκατομμύρια δολάρια, ανακοίνωσε σήμερα το σουηδικό Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), το οποίο επισημαίνει ωστόσο πως οι πωλήσεις από εταιρείες όπλων των ΗΠΑ, του Καναδά και των περισσοτέρων δυτικοευρωπαϊκών χωρών μειώθηκαν κατά το 2012, ενώ αντίθετα οι αντίστοιχες πωλήσεις από ρωσικές εταιρείες αυξήθηκαν κατά 28%.

Καταγγελίες για υπόθαλψη της αλ Κάιντα από την Τουρκία

http://www.ekurd.net/mismas/articles/misc2014/1/syriakurd1033.jpgΤου Κώστα Ράπτη Τα φορτηγά με οπλισμό για τη Συρία ήταν μόνο η αρχή. Μετά τους Τούρκους κρατικούς λειτουργούς οι οποίοι επιχείρησαν (προφανώς στο πλαίσιο του αλληλοσπαραγμού των τουρκικών θεσμών μετά την κορύφωση της σύγκρουσης Erdogan-Gulen) να φέρουν προσκόμματα στις αποστολές εφοδίων από τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας προς τους τζιχαντιστές, τη σκυτάλη πήραν άλλοι παίκτες στο εξωτερικό, με ακόμη βαρύτερες καταγγελίες για το σκοτεινό ρόλο της Άγκυρας στην περιοχή.

Αλβανία: Προτροπή Ε. Ράμα για επενδύσεις Ιταλών στη χώρα

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα προέτρεψε τους Ιταλούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα του, διασφαλίζοντας παράλληλα αιώνιες συμβάσεις και ενοικίαση 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για κτίρια και συγκροτήματα κρατικής ιδιοκτησίας. Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας προέβη στις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια συνάντησης με Ιταλούς επιχειρηματίες σήμερα στο Μιλάνο. "Η Αλβανία είναι έτοιμη να υποδεχτεί ιταλικές εταιρείες, με μίσθωση του ενός ευρώ", δήλωσε ο Εντι Ράμα.

Τουρκία: Παραιτήθηκε ο 8ος κατά σειρά βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος

Muhammet Cetin
Ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) στην Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή του, ανεβάζοντας σε 8 τον αριθμό των στελεχών που έχουν εγκαταλείψει την κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚP από τα μέσα του Δεκεμβρίου, όταν ξέσπασε το πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο που κλυδωνίζει την κυβέρνηση.

Άποψη: Πλήγμα στο κύρος του πρωθυπουργού THE GUARDIAN


Παρά τις απογοητεύσεις που ακολούθησαν την Αραβική Aνοιξη, οι φιλελεύθεροι εντός και εκτός Μέσης Ανατολής μπορούσαν να πουν ότι η Τουρκία αποτελούσε τη ζωντανή απόδειξη ότι το Ισλάμ και η δημοκρατία μπορούσαν να συμβαδίσουν. Αυτά που συμβαίνουν, ωστόσο, το τελευταίο διάστημα δημιουργούν την απαίτηση για κριτική αξιολόγηση της θεωρίας. Η πιο σκληρή πλευρά του τουρκικού συστήματος αποκαλύφθηκε όταν ο Ερντογάν διαχειρίστηκε με εντυπωσιακά λανθασμένο τρόπο μία διαμαρτυρία κατά της ανάπτυξης εμπορικού κέντρου στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης.

Ο δυτικός Τύπος κατά του «σουλτάνου


Photo: REUTERS/Umit Bektas.
Η σφοδρή σύγκρουση του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν με τον δυτικό Τύπο απηχεί το μέγεθος του εκνευρισμού του για την εγκατάλειψή του από τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ, που κάποτε έβλεπαν στο πρόσωπό του έναν μετριοπαθή ισλαμιστή πολιτικό, ικανό να συγκεράσει το πολιτικό Ισλάμ και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αναδεικνυόμενος ταυτόχρονα σε περιφερειακό ηγέτη της περιοχής. Mαζί με την Αίγυπτο, η Ουάσιγκτον θεωρούσε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αποτελέσει δίαυλο επικοινωνίας με τον μουσουλμανικό κόσμο στη Μέση Ανατολή. Ο ίδιος ο Ερντογάν είχε άλλωστε φροντίσει να διατηρήσει ευαίσθητες ισορροπίες, ειδικά στις σχέσεις του με το Ισραήλ.

Οι επιθυμίες και τα όρια μεταξύ Αθήνας-Μόσχας

http://www.newsbomb.gr/images/news/2014/01/29/samaraspoutin.jpg
Η χθεσινή συνάντηση Σαμαρά - Πούτιν δεν αναβαθμίζει εντυπωσιακά τις διμερείς σχέσεις, αλλά σίγουρα επιλύει ορισμένες αμοιβαίες παρεξηγήσεις. Επιβεβαιώνει, κυρίως, μια άτυπη αλλά παγιωμένη, επί δεκαετίες, διπλωματική παραδοχή στην Αθήνα, τη Μόσχα (και αλλού): Οι δύο κυβερνήσεις μπορούν να συνεργάζονται τόσο στενά όσο επιτρέπει η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, και με τόση θέρμη όση δικαιολογείται από τα κοινά πολιτιστικά και θρησκευτικά στοιχεία.

Η ουκρανική «Στάσις» και η διελκυστίνδα Ρωσίας - Δύσης

http://content-mcdn.imerisia.gr/filesystem/images/20140123/engine/newego_LARGE_t_1101_54301158_type12128.jpg
Οι εξελίξεις στο εσωτερικό της Ουκρανίας δεν πρέπει να «διαβαστούν» μονοσήμαντα. Οι σχέσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία είναι ετεροβαρής παράγοντας, μια διελκυστίνδα εξάρτησης της πρώτης προς τη δεύτερη. To 17,3%, ήτοι 8.334.100, του ουκρανικού πληθυσμού, σύμφωνα με επίσημη καταγραφή του 2001, επιλέγει τον ρωσικό εθνικό προσδιορισμό, η πλειοψηφία των πολιτών ακολουθεί την ουκρανική ορθόδοξη εκκλησία που ελέγχεται από το Πατριαρχείο Μόσχας, ενώ στο λιμάνι της Σεβαστούπολης υπάρχει η μεγαλύτερη και η σημαντικότερη ναυτική βάση των Ρώσων, αυτή του στόλου της Μαύρης Θάλασσας με επιχειρησιακή ακτίνα δράσης τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο, που ιδρύθηκε από τον πρίγκιπα Ποτέμκιν το 1783.  Τέλος, στην ουκρανική πόλη Μικολάιβ βρίσκεται το κυριότερο ναυπηγείο του ρωσικού πολεμικού ναυτικού.

Επιχείρηση τούρκων κομάντο για γέλια...


Το γύρο του Διαδικτύου κάνει ένα βίντεο με επιχείρηση σκληροτράχηλων τούρκων κομάντο σε σπίτι με πόρτα ασφαλείας, την οποία προσπαθούν να σπάσουν. Μετά από ώρα μάταιης προσπάθειας, αποφασίσουν να αλλάξουν τακτική. Χτυπούν την πόρτα, την οποία ανοίγει ο ιδιοκτήτης. Η γκάφα των ανδρών των ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας έχει προκαλέσει σημαντική αμηχανία στο Σώμα.

Ελλάδα-Ρωσία: Από τον οπορτουνισμό στο ρεαλισμό

http://www.aixmi.gr/wp-content/themes/aixmi2/timthumb.php?src=http://www.aixmi.gr/wp-content/uploads/2014/01/4flags1.jpg&h=260&w=660&zc=1&q=100
Γράφει: Κωνσταντίνος Φίλης Οι ελληνορωσικές σχέσεις, σύμφωνα με κάποιους, μπαίνουν σε νέα τροχιά μετά τη συνάντηση Σαμαρά-Πούτιν. Παρακολουθώντας τες συστηματικά από το 2000, είμαι αρκετά επιφυλακτικός έναντι αυτής της εκτίμησης. Τον τελευταίο χρόνο, πλην των επισκέψεων Ματβινένκο και Λαβρώφ, οι σχέσεις μπορούν να χαρακτηριστούν ψυχρές. Η αποχώρηση της Gazprom από την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ την ύστατη στιγμή (ακόμη και αν η ελληνική πλευρά βαρύνεται λιγότερο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή), η αποστροφή Πούτιν με στόχο ελληνορώσο επιχειρηματία, κατά την οποία έκρινε την Ελλάδα ως προβληματικό προορισμό για επενδύσεις, καθώς και η προτροπή Μεντβέντεφ προς την Κυπριακή Δημοκρατία να λάβει υπόψη της τους Τουρκοκύπριους στην εκμετάλλευση των ενεργειακών της πόρων (σε συνέχεια της ενόχλησης της Μόσχας για τη μεταχείριση μέρους των ρωσικών κεφαλαίων) στιγμάτισαν τις σχέσεις μας. Η συνεχής ροή τουριστικών ρευμάτων και η αύξηση των εμπορικών συναλλαγών (με το ισοζύγιο συντριπτικά υπέρ των Ρώσων) αποτελούν ισχυρές ενδείξεις διάδρασης μεταξύ των κοινωνιών, ωστόσο, ελάχιστα επιδρούν στην πολιτική ουσία.

Κερδίζει Έδαφος η Λύση Εξαγωγών Κυπριακού Αερίου προς την Αίγυπτο Του Κ.Ν.Σταμπολή στο Λονδίνο

http://www.energysequel.com/wp-content/uploads/2013/03/Cyprus-Egypt-Israel_EEZs.jpg
Μιλώντας στο Ενεργειακό Συνέδριο για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική (ΜΕΝΑ) που οργάνωσε πρόσφατα στο Λονδίνο (27-28 Ιανουαρίου) το γνωστό Think Tank και δεκανίκι του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, το Chattham House ,ο μόνιμος Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ενέργειας και Εμπορίας της Κύπρου Δρ. Στέλιος Χειμώνας, αποκάλυψε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει αναθέσει μελέτη σε διεθνή συμβουλευτικό οίκο για την πλήρη τεχνοοικονομική αξιολόγηση των εφικτών εναλλακτικών λύσεων ( option) για τις μελλοντικές εξαγωγές φυσικού αερίου.

Το Τέλος του Βενιζελισμού Γράφει ο Γ.-Σ. Πρεβελάκης*

http://www.istoria.gr/jul03/images/el_venizelos05.jpg
Η προεκλογική υπόσχεση-σύνθημα του 1981, η Αλλαγή, πραγματοποιήθηκε πλήρως. Λίγη σχέση έχει η Ελλάδα της Κρίσης με την Ελλάδα της Μεταπολίτευσης. Οι αλλαγές συσσωρεύθηκαν ανεπαισθήτως. Η κρίση τις απεκάλυψε ως σύνολο: η ορατή ποσοτική πρόοδος συνεπαγόταν την αφανή ποιοτική οπισθοδρόμηση.Καθώς λειτουργεί αφυπνιστικά, η Κρίση θέτει το ζήτημα του εθνικού προσανατολισμού. Όλοι αισθάνονται πλέον ότι, όπως το ελληνικό 2014 πόρρω απέχει από το 1981, έτσι και το 2020 η Ελλάδα θα διαφέρει ριζικά από την σημερινή. Τα άκρα εκμεταλλεύονται το αίσθημα αποπροσανατολισμού, προτείνοντας αδιέξοδες διεξόδους. Ο επαναπροσανατολισμός προϋποθέτει το στίγμα, δηλαδή την επανατοποθέτηση στον γεωγραφικό χώρο και στον ιστορικό χρόνο. Πολλές καθησυχαστικές και κολακευτικές ψευδαισθήσεις πρέπει να υποχωρήσουν έναντι του ρεαλισμού.

ΗΠΑ: Ανάκαμψη και αυτοπεποίθηση

http://energyin.gr/wp-content/uploads/2012/09/Energean-Oil-Gas1.jpg
Πριν από μερικά χρόνια ο γνωστός αναλυτής Farred Zakharia στο βιβλίο του με τίτλο «Ο Μετααμερικονικός Κόσμος - Η άνοδος των Υπολοίπων» θεώρησε ότι το κεφάλαιο της αμερικανικής παντοδυναμίας είχε κλείσει, με τη σκυτάλη να περνά στην Ομάδα Χωρών BRICS (Βραζιλία, Ινδία ,Κίνα, Ρωσία, Νότια Αφρική).Σήμερα η Fed αρχίζει να μαζεύει την ποσοτική επέκταση με άμεσες νομισματικές παρενέργειες, στην Τουρκία, τη Νότια Αφρική, με άλλες χώρες να έπονται.
Ετσι αναδεικνύεται η εύθραυστη απογείωση πολλών αναδυόμενων αγορών που βασίσθηκε στο φθηνό χρήμα που αντλούσαν οι επενδυτές λόγω της μέχρι τώρα ποσοτικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ, αλλά και η αυτοπεποίθηση της Ουάσιγκτον ότι η Ενεργειακή Επανάσταση όχι μόνον την βγάζει από την κρίση, αλλά την επαναφέρει στην παντοδυναμία.

Τα 2 λάθη της κίνησης των «58»

http://content-mcdn.imerisia.gr/filesystem/images/20140127/engine/assets_LARGE_t_420_54302200_type12128.jpg
Του Τάσου Παππά  Μέχρι τώρα οι «58» δεν έχουν θεραπεύσει τα δύο κατασκευαστικά λάθη που υπάρχουν στην πρωτοβουλία τους. Αν φυσικά πρόκειται για λάθη. Η εμφανής αντι-ΣΥΡΙΖΑ στάση είναι το ένα. Η διαθεσιμότητα για συνομιλίες και συνεργασία με τη συντηρητική παράταξη στο όνομα της ευρωπαϊκής προοπτικής και της πολιτικής σταθερότητας είναι το άλλο. Στον πληθωρικό λόγο των εκπροσώπων τους (παρόμοια προβολή στα παραταξιακά Μέσα Ενημέρωσης είχαμε να δούμε από την εποχή που το ΠΑΣΟΚ του Α. Παπανδρέου σάρωνε σαν οδοστρωτήρας και από την περίοδο που το ΠΑΣΟΚ του Κ. Σημίτη διακινούσε τον εκσυγχρονιστικό μύθο του) ξεχωρίζουν οι επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ που ελάχιστα απέχουν από την πολεμική της Νέας Δημοκρατίας στην αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ υποεκπροσωπούνται η κριτική στα πεπραγμένα των μνημονιακών κυβερνήσεων και ο προγραμματικός προσανατολισμός για το κοινωνικό ζήτημα-σημείο αναφοράς κάθε σχηματισμού που θέλει να λέγεται προοδευτικός.

Σπάει η φούσκα της τουρκικής οικονομίας

Της Μαργαρίτας Βεργολιά  Η απόφαση ήταν απρόσμενα ανατρεπτική, αλλά επιβεβλημένη. Μεσάνυχτα Τρίτης προς Τετάρτη, και ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν είχε ήδη αναχωρήσει αεροπορικώς για το Ιράν, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (TCMB) έδειξε να αψηφά επιδεικτικά τις δημόσιες πρωθυπουργικές «νουθεσίες», σφίγγοντας τα λουριά της νομισματικής πολιτικής της και εκτοξεύοντας τα επιτόκια στα ύψη.

Βγαίνει από το καβούκι του ο γερμανικός στρατός

http://warisboring.com/wp-content/uploads/2009/06/article-1020488-0066785600000258-415_468x316.jpg
Τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γερμανικών δυνάμεων σε στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό εξετάζει το Βερολίνο. Η φετινή Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, που ξεκινά την Παρασκευή, αναμένεται να σηματοδοτήσει μια σημαντική στροφή της γερμανικής κυβέρνησης προς μια «δυναμικότερη» συμμετοχή σε θέματα διπλωματίας και ασφάλειας.Τόσο ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών όσο και η χριστιανοδημοκράτης υπουργός Αμυνας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν συμμερίζονται την άποψη ότι η Γερμανία δεν μπορεί να «κλείνει τα μάτια» όταν συμβαίνουν καθημερινά δολοφονίες και βιασμοί.

Στην Αθήνα η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Επίσκεψη σε Ελλάδα και Κύπρο θα πραγματοποιήσει η Βικτόρια Νούλαντ, η υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, αρμόδια για ευρωπαϊκές και ευρωασιατικές υποθέσεις. 
Η αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Β.Νούλαντ (φωτ:Reuters)Στην Αθήνα αναμένεται την Κυριακή προκειμένου να έχει συνάντηση με ανώτερους αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης, στελέχη επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών για να συζητήσουν διμερή και παγκόσμια ζητήματα. Στις 4 Φεβρουαρίου η Βικτόρια Νούλαντ θα μεταβεί στη Λευκωσία, όπου θα συναντηθεί με αξιωματούχους της κυπριακής κυβέρνησης για να συζητήσουν τις πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ανάπτυξη και την ενίσχυση των σχέσεων ΗΠΑ-Κύπρου. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η υφυπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί, επίσης, με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους ηγέτες, μεταφέροντας την αμερικανική υποστήριξη για την επιτάχυνση της προόδου προς μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, μέσω της διαδικασίας που διευκολύνει η αποστολή των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Νέο "άνοιγμα" της Τουρκίας στο Ιράν


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjTDj8FpPIYwIko4Nlx254EQx_N_6JeOj4-nDSEYtVG4NEGnWM5-52xdVQXB4lck0SI4-zd4flUUDWfMT2GCcTxiPuCUqDvEebNm-9AKqbPOsHjiOGo_mFFhZaBI14IwhGVGF19Pq9wdrA/s400/iran_turquie.jpg
Του Dimitar Bechev Αφού υποδέχτηκε τον Francois Hollande τη Δευτέρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdogan προσγειώθηκε στην Τεχεράνη. Η διήμερη επίσκεψη, η πρώτη από όταν έγινε πρόεδρος ο Hassan Rouhani, έχει οδηγήσει πολλούς να αναλογιστούν τις περίπλοκες σχέσεις μεταξύ του Ιράν και της Τουρκίας. Παραθέτω παρακάτω κάποιες σκέψεις. Όπως έχω επισημαίνει για την περίσταση, η Τουρκία και η Ισλαμική Δημοκρατία δεν μπορούν να είναι φίλοι, αλλά εξίσου, δεν μπορούν να είναι πραγματικοί εχθροί. Ακόμη και όταν αγωνίζονται σε διαφορετικές πλευρές στη Συρία, οι δύο γείτονες έχουν έντονες συναλλαγές.

Η Αμερική και η Αλ-Κάιντα

http://thepaper.gr/wp-content/uploads/2014/01/343356_Iraq-attack.jpg
«Η άποψή μου για την Αραβική Άνοιξη είναι πως ήταν, κατά μία διεστραμμένη έννοια, δώρο-Θεού στην al-Qaeda, διότι δημιούργησε ακριβώς εκείνου του είδους τις περιστάσεις, εκείνες τις συνθήκες, στις οποίες ευδοκιμεί η al-Qaeda», δήλωσε ο Steven Simon σε μια εκτεταμένη συνέντευξη για το πρόγραμμα Empire του Al-Jazeera στις 29 Ιανουαρίου. «Αυτές οι συνθήκες που προέκυψαν στη Βόρεια Αφρική, πραγματικά συνέπεσαν με τις επαναστάσεις της Αραβικής Άνοιξης, και επισπεύστηκαν. Επισπεύστηκαν στα αλήθεια από την εισβολή στη Λιβύη, από την ανατροπή του καθεστώτος Gadhafi στη Λιβύη, το οποίο δημιούργησε έναν υπέροχο χώρο για να εγκατασταθούν οι τύποι της al-Qaeda».

Αναγκαία για την ανάκτηση της διεθνούς εμπιστοσύνης Bloomberg: Πονοκέφαλος για τον Ερντογάν η αύξηση των επιτοκίων


Φωτογραφία από Bloomberg
Στα... Τάρταρα η δημοτικότητα του Ερντογάν Οι αγορές είχαν αρχίσει να αμφισβητούν την ανεξαρτησία της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας καθώς υπάκουε στα αυστηρά πιστεύω Ερντογάν Δραματική χαρακτηρίζει το Bloomberg την απόφαση για την αύξηση των επιτοκίων από την Τουρκική Κεντρική Τράπεζα σε κύριο άρθρο του με τίτλο «Turkey’s Economy and Erdogan’s Shame», κρίνοντάς την αναγκαία για την ανάκτηση της διεθνούς εμπιστοσύνης στην τουρκική οικονομία. Οι αγορές είχαν αρχίσει να αμφισβητούν την ανεξαρτησία της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας καθώς υπάκουε στα αυστηρά πιστεύω Ερντογάν για την μη αύξηση των επιτοκίων.

Washington Post: γιατί ο Ομπάμα δεν πείθει τους Αμερικανούς για Ιράν-Συρία Οι τρείς λόγοι για τους οποίους τα δυο θέματα μένουν πίσω


Ο Μπαράκ Ομπάμα στην πρόσφατη ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους, έδωσε έμφαση στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, επαναλαμβάνοντας ότι θα ασκήσει βέτο σε πιθανή προσπάθεια του Κογκρέσου να αυξηθούν οι κυρώσεις εναντίον του Ιράν εν μέσω διπλωματικών συνομιλιών. Παράλληλα, για το ζήτημα της Συρίας δεσμεύθηκε ότι θα στηρίξει την αντιπολίτευση εφόσον δεν υιοθετεί την ατζέντα των τρομοκρατικών οργανώσεων της περιοχής.

ΙΡΑΝ - ΤΟΥΡΚΙΑ Τώρα μοιράζονται «κοινές απόψεις» για την περιοχή

Ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Τεχεράνη
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--Ολοκληρώθηκε χτες, η διήμερη επίσημη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στο Ιράν με κοινές δηλώσεις περί «στενών φιλικών σχέσεων».
Στη συνάντησή του με τον Ιρανό Πρόεδρο Χασαν Ρουχανί, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία συμμερίζεται την ευαισθησία που επιδεικνύει το Ιράν στη «μάχη κατά της τρομοκρατίας» εξηγώντας ότι «οι τρομοκρατικές ομάδες που δρουν κάτω από το κάλυμμα του Ισλάμ δεν έχουν με κανένα τρόπο σχέση με το Ιράν. Θα διευρύνουμε τη συνεργασία μας πλάι - πλάι με το Ιράν για να αντιπαλέψουμε τις τρομοκρατικές ομάδες».

Σχέδιο ενέργειας για ολόκληρη την Κύπρο μελετούν οι Τούρκοι

Από: sigmalive/ΚΥΠΕ  Προκλήσεις δίχως τέλος από την Τουρκία και τα κατεχόμενα. Σχέδιο ενέργειας το οποίο θα αφορά ολόκληρη την Κύπρο θα συζητήσει ξανά στα κατεχόμενα σε προσεχή επίσκεψή του ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ όπως ο ίδιος δήλωσε από την Άγκυρα.Ο Υπουργός ενέργειας της Τουρκίας ανέφερε ότι το σχέδιο θα έχει τη δυνατότητα να το συζητήσει με τον νέο `πρωθυπουργό` και με τους `υπουργούς`.
"Η Τουρκία θα συνεχίσει την βασική πολιτική και στρατηγική της χωρίς διακοπή", είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Ενός κακού, μύρια έπονται…

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiLkxVC9KmDb4Yh4tK21bF5t3qilmum2Kj_8p6568q5Aft2UFXl7OTI8AGMSMGz9wNV1g6xcf8mEVjGebZKtGJbBydMwevwx09yjyVnduzhWABk-2NSfwvAsI1KEtl_R_jl_A-xm-sZLdo/s400/kiprostourkokiprioi.jpg
Τελικά, πόσο πεπεισμένοι ήσαν οι Τούρκοι το 1957, όταν έλεγαν στους Βρετανούς ότι με τη βοήθεια των Ε/κ θα κατάφερναν τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία…
Μετά από 56 χρόνια, η Τουρκία κατορθώνει το απίστευτο για την τότε εποχή. Την ξεχωριστή αυτοδιάθεση μιας μειονότητας του 18% των Τουρκοκυπρίων. Ένα αίτημα που εξασφάλισε από τον τότε Υπ. Αποικιών της Βρετανίας με τη μυστική συμφωνία στην Κωνσταντινούπολη στις 16 Δεκεμβρίου 1956 και την οποία ανακοίνωσε από τη Βουλή των Κοινοτήτων ο εν λόγω υπουργός στις 19 Δεκεμβρίου 1956. Σε τελική λύση του Κυπριακού να έχουν οι Τουρκοκύπριοι το δικαίωμα αυτοδιαθέσεως με δημοψήφισμα…(βλέπε «Διζωνική Εκτέλεση της Κυπριακής Δημοκρατίας 1955-2011» της γράφουσας). Ανακηρύχτηκε η Κυπριακή Δημοκρατία στις 16 Αυγούστου 1960, αλλά τόσο οι Τούρκοι φανερά και προκλητικότατα (1963/64) μέχρι και μετά τις δύο τουρκικές εισβολές επιδίωκαν το ζητούμενο, όσο και οι Βρετανοί πότε παρασκηνιακά και πότε επιτήδεια προς τον στόχο τους πορευόμενοι…

30 Ιανουαρίου 2014

Γ. Κουμουτσάκος: Η αναξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ εξάγεται πλέον και στην Ευρώπη

http://www.naftemporiki.gr/fu/p/715679/638/399/0x00000000007ade3d/2/aleksis-tsipras.jpg
Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει για το τι πραγματικά ειπώθηκε, και τι όχι, στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας με τους συντάκτες της Έκθεσης για τον ρόλο και τις εργασίες της τρόικας, κ.κ. Ότμαρ Κάρας και Λιέμ Χοάνγκ-Νγκοκ, στο Στρασβούργο, στις 11 Δεκεμβρίου 2013, ο ευρωβουλευτής ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, τόνισε: «Είναι κοινό μυστικό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι στη συνάντηση εκείνη, η "συμβολή" του κ. Τσίπρα περιορίστηκε στην κατάθεση ενός κειμένου καταγραφής των συνεπειών της πολιτικής της Τρόικα. Στις επανειλημμένες ερωτήσεις του κ. Κάρας για το εάν υπάρχουν και ποιές είναι οι συγκεκριμένες προτάσεις του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε τη γνωστή βολική τακτική: "η σιωπή μου προς απάντησή σου". Καμία απάντηση, καμία συγκεκριμένη πρόταση. Tότε αφωνία. Τώρα φωνασκίες. Η αναξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ εξάγεται πλέον και στην Ευρώπη». Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Πηγή:www.capital.gr

Ο Αλ. Τσίπρας δίχασε την Επιτροπή για την τρόικα

Η υποψηφιότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν, εκτός από την Ιταλική Αριστερά αυτή τη φορά δίχασε και το ευρωκοινοβούλιο.Στη συνέντευξη Τύπου του προηγήθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής που διερευνά το μνημόνιο, αυστριακός ευρωβουλευτής Οτμαρ Κάρας, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και ο γάλλος ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της επιτροπής Λιέμ Χoάνγκ Νγκοκ, που είναι μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, εμφανίστηκαν στην κυριολεξία σαν δυο ξένοι στην ίδια πόλη.

ΗΠΑ προς Σκόπια: Πρώτα λύση στο θέμα της ονομασίας και μετά ένταξη στο ΝΑΤΟ

To γιγαντιαίο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα Σκόπια «Θα εργαστούμε μαζί για να βρούμε τον πραγματικό συνδυασμό… δεν εναπόκειται στις ΗΠΑ ή την ΕΕ ή σε κανένα άλλο τρίτο μέρος να βρει και να επιβάλει μια λύση, αλλά στους δύο άμεσα εμπλεκόμενους- την Ελλάδα και την Μακεδονία». Οι ΗΠΑ θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή φέτος στη διαμάχη μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας, καθώς η Ελλάδα έχει την Προεδρία της ΕΕ, τόνισε ο αναπληρωτής βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Hoyt Yee, σε διήμερη επίσκεψή του στην ΠΓΔΜ.

Μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη υποστηρίζει ο Μπράϊζα

Η μεταφορά του φυσικού αερίου που βρέθηκε στην ανατολική Μεσόγειο μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη είναι ο πιο χαμηλός σε κόστος και λογικός τρόπος, υποστήριξε ο Μάθιου Μπράιζα, πρώην εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ στο Αζερμπαϊτζάν και νυν μέλος του ΔΣ της κρατικής τουρκικής εταιρείας ενέργειας (TURKAS).
http://www.ant1iwo.com/cache/cfx_imagecr3/714778AD43D4270B88C8280BCD1459E6.jpg
Σε δηλώσεις του στην τ/κ εφημερίδα Κίπρισλι, ο κ. Μπράιζα ανέφερε ότι οι Τ/κ θα πρέπει επίσης να αναλάβουν ενεργό ρόλο στις διεργασίες που γίνονται στον τομέα της ενέργειας στην περιοχή της Μεσογείου. Οι Τ/κ, συνέχισε, είναι υποχρεωμένοι στο τέλος, να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του οικονομικού μέλλοντος της Κύπρου, προσθέτοντας ότι ο ρόλος αυτός «πρέπει να καθοριστεί το συντομότερο».
 

Τουρκία: Συνέδριο με θέμα τα «νομικά προβλήματα των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων»

του ανταποκριτή μας Α. Κούρκουλα
Συνέδριο, το οποίο συγκέντρωσε στην Κωνσταντινούπολη νομικούς, πολιτικούς, δημοσιογράφους και εκπροσώπους των χριστιανικών μειονοτήτων στην Τουρκία, αποδοκίμασε κατηγορηματικά την άποψη περί «αμοιβαιότητας» που εξέφρασε στην παρέμβασή του ο Τούρκος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αλατίν Μπουγιουκαγιά.Ο Τούρκος υφυπουργός ανέπτυξε την άποψη ότι «ο ρεαλισμός επιβάλλει να δούμε ότι τα δικαιώματα των μειονοτήτων διέπονται από τους κανόνες της αμοιβαιότητας», προκαλώντας την άμεση και έντονη αντίδραση από όλους τους συμμετέχοντες.
Την άποψη αυτή αποδοκίμασαν κατηγορηματικά και ο διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων, Αντνάν Ερτέμ, οι Τούρκοι ακαδημαϊκοί, που συμμετείχαν στο Συνέδριο, αλλά και πολλοί άλλοι από τους συμμετέχοντες.

Ελεύθερος ο Τούρκος αρχι-κομάντο των Ιμίων


http://www.ant1iwo.com/cache/cfx_imagecr3/275E087D20A158CBC474D7BB1A3B10C0.jpgΒγήκε από τη φυλακή ο κομάντο που είχε ηγηθεί της τουρκικής "αποστολής" στα Ίμια, πριν από 18 χρόνια Ακριβώς 18 χρόνια μετά την κρίση των Ιμίων, τέτοιες μέρες Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονταν στο χείλος του πολέμου, ένα τουρκικό δικαστήριο αθώωσε και έβγαλε από τη φυλακή τον αρχηγό των Τούρκων κομάντος που κατέλαβαν στις 31 Ιανουαρίου ξημερώματα τη μικρή Ίμια. «Παρών» σε όλες τις βρώμικες υποθέσεις φώναζαν οι κομάντο των Ιμίων Στις 28 Ιανουαρίου 2014, το 12ο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης έδωσε εντολή να απελευθερωθούν 5 κατηγορούμενοι, όλοι απόστρατοι αξιωματικοί του τουρκικού ναυτικού, που είχαν συλληφθεί μετά από την κατάσχεση στο προάστιο Ποϋράζκιοι της ανατολικής Κωνσταντινούπολης το 2009 μίας μεγάλης ποσότητας όπλων και εκρηκτικών, τα οποία προορίζονταν -με βάση το κατηγορητήριο- να χρησιμοποιηθούν σε πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν.

ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ



Του ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ*
Καμία κοινωνία ως σήμερα δεν έχει διαρθρωθεί περισσότερο δημοκρατικά από την Αθηναϊκή Δημοκρατία. Και η Κομμούνα του Παρισιού, στη σύντομη ζωή της, απλώς επανέλαβε και εφάρμοσε, όσο πρόλαβε, ορισμένα από τα μέτρα της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Οι χώρες του «υπαρκτού» απείχαν παρασάγγας. Ο Μάο επιχείρησε να αντιμετωπίσει την αναπαραγωγή των αστικών σχέσεων με την Πολιτιστική Επανάσταση. Είναι η πρώτη και μοναδική φορά που επιχειρήθηκε θεωρητικά και πρακτικά να διαμορφωθούν νέες κοινωνικές σχέσεις (αντί των αστικών) μετά την κατάληψη της Εξουσίας από ανθρώπους που είχαν τον Σοσιαλισμό στο νου τους και αυτή είναι η αξία της. Αλλά δεν υπήρξε συνέχεια. Το ποτάμι πήρε άλλο δρόμο. Αντίθετα με την Αθηναϊκή Δημοκρατία όπου μια συνεχής ευνοϊκή συγκυρία και αδιάλειπτη σειρά ηγετών κατέληξε στο αποκορύφωμα του, σύντομου, Χρυσού Αιώνα.

Βαρβιτσιώτης: Δίνουμε μάχη στο Αιγαίο

http://www.briefingnews.gr/media/k2/items/cache/e4c01a5b80ed9f0e53f10c10406fafe4_M.jpg
«Οποιαδήποτε υπόνοια ότι δεν ασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο είναι ψευδής, αναληθής και διαψεύδεται από τα πραγματικά περιστατικά και τη μάχη που δίνουμε στο Αιγαίο» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Νίκου Κούζηλου.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε σε ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Τουρκία, δεσμεύοντας το Αιγαίο από τη Λαδοξέρα έως το Καστελόριζο, από 13/1 έως 17/1, αλλά και σε δηλώσεις στελέχους του Λιμενικού Σώματος σύμφωνα με τις οποίες το Λιμενικό έλαβε εντολές να αποχωρήσει από την περιοχή της Λαδοξέρας και να μην ενοχλεί τον τουρκικό στόλο.

Ο Ερντογάν αντιμέτωπος με την Αλ Κάιντα Αντιμέτωπος με τις δυνάμεις των ισλαμιστικών ομάδων της Συρίας ο τουρκικός στρατός

Από το πρωί της Πέμπτης , η γειτονική Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο «ανοιχτό μέτωπο» στα νότια σύνορα της. Οι δυνάμεις του τουρκικού στρατού έρχονται αντιμέτωπες με τις δυνάμεις των ισλαμιστικών ομάδων της Συρίας, οι οποίες διατηρούν στενές σχέσεις και συνεργασία με την Αλ Κάϊντα. Το πρωί της Πέμπτης, οι δυνάμεις της Οργάνωσης Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Δαμασκού επιτέθηκαν με όλμους και οβίδες κατά ενός φυλακίου του τουρκικού στρατού, στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας. Σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, η επίθεση δεν άφησε πίσω της θύματα ή τραυματίες.

ΑΦΟΤΟΥ ΞΕΣΠΑΣΕ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ Τουρκία: Σε ελεύθερη πτώση η δημοτικότητα του Ερντογάν

Τουρκία: Σε ελεύθερη πτώση η δημοτικότητα του Ερντογάν Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η δημοτικότητα του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφότου ξέσπασε, στα μέσα Δεκεμβρίου, το πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο, το οποίο συνταράσσει την κυβέρνησή του, σύμφωνα με δημοσκόπηση τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε από το ινστιτούτο Metropoll, μόλις το 39,4% των ερωτηθέντων εγκρίνει την πολιτική του τον Ιανουάριο, έναντι ενός 48,1% τον Δεκέμβριο του 2013 και ενός 71,1% τον Δεκέμβριο του 2011.Εάν διεξάγονταν σήμερα βουλευτικές εκλογές, το Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν θα συγκέντρωνε το 36,3% των ψήφων, έναντι ενός 23,6% του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) και ενός 12,6% του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Metropoll. Το ΑΚΡ είχε κερδίσει τις εκλογές του 2011 με ποσοστό 49,8%.

Ο επερχόμενος "πόλεμος" της... πετρελαϊκής αφθονίας

http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/01434/IraqOil_1434167b.jpg
Του Κώστα Ράπτη   Η Σαουδική Αραβία είναι μια χώρα που ξοδεύει αφειδώς δισεκατομμύρια σε εξοπλισμούς, προκειμένου να οχυρωθεί απέναντι σε εξωτερικές (και εσωτερικές...) απειλές, αλλά και να “τσιμεντώσει” τη σχέση της με τις μεγάλες δυνάμεις. Σύμφωνα μάλιστα με τους υπολογισμούς Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, την περίοδο 2013-2017 το βασίλειο των Σαούντ αναμένεται να βρεθεί μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων εισαγωγέων οπλισμού σε όλο τον κόσμο. Και όμως: η μεγαλύτερη απειλή για το Ριάντ φαίνεται πως προέρχεται από το ρημαγμένο Ιράκ – και δεν στηρίζεται σε άλλο “όπλο” από αυτό της πετρελαϊκής αφθονίας.

Φθορά χωρίς αντίπαλο;

Τα μειωμένα ποσοστά αποδοχής του Ομπάμα στις δημοσκοπήσεις θέτουν το εύλογο ερώτημα κατά πόσο θα βοηθήσουν τους Ρεπουμπλικάνους που απαξιώθηκαν ως υπεύθυνο κόμμα εξουσίας μετά την ακραία αντιπαράθεση με τον Λευκό Οίκο υπό την πίεση του Tea Party που τραυμάτισε τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας.Ο Ομπάμα δεν μπορεί να διεκδικήσει τρίτη θητεία, αλλά θα ήθελε να ανακτήσει το Δημοκρατικό Κόμμα στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων για να ολοκληρώσει τις διορθωτικές παρεμβάσεις κοινωνικού χαρακτήρα.

ΣΤΟΝ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ Χουντονόμο για τους εκπαιδευτικούς επαναφέρει η Τουρκία

Χουντονόμο για τους εκπαιδευτικούς επαναφέρει η ΤουρκίαΤα «επίσημα ζητήματα» είναι άλλο ένα σημείο τριβής στην Τουρκία, αφού με την αλλαγή στον πειθαρχικό κανονισμό του Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης, θα επιβάλλεται ποινή επίπληξης στους εκπαιδευτικούς που κάνουν δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης για «επίσημα ζητήματα» για τα οποία είναι αναρμόδιοι.Ουσιαστικά πρόκειται για τον κανονισμό που είχε εγκρίνει το 1982 η στρατιωτική χούντα. Η διαφορά είναι ότι στο νέο κανονισμό, που δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης, οι εκπαιδευτικοί που «κάνουν δηλώσεις στον τύπο, τα πρακτορεία ειδήσεων και τα ραδιοτηλεοπτικά ιδρύματα σε επίσημα ζητήματα δίχως να είναι αρμόδιοι, πέραν των επιστημονικών δηλώσεων» θα αντιμετωπίζουν την ποινή της επίπληξης.

Το πρώτο πολιτικό στίγμα των Κούρδων τής Συρίας. Του Γαβριήλ Χαρίτου

30917076SayighFederici092012
Θα ήταν παρακινδυνευμένο να πιστέψει κανείς ότι η «Γενεύη-2» θα κατάφερνε να επιλύσει το συριακό πρόβλημα μονομιάς. Ήταν αναμενόμενο το αδιέξοδο στο οποίο κατέληξαν οι συνομιλίες ανάμεσα στους εκπροσώπους τού καθεστώτος Άσαντ και των αραβικών ένοπλων ομάδων της αντιπολίτευσης, δεδομένης της ρευστότητας που επικρατεί στο πεδίο των μαχών.Καμία από τις αντιμαχόμενες πλευρές δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει το «πάνω χέρι» στο εσωτερικό τής Συρίας, και ως εκ τούτου, καμία δεν έχει σκοπό να επιδείξει διαλλακτικότητα. Αποτελεί, άλλωστε, δίδαγμα της πείρας ότι ειρηνευτικές συνομιλίες τύπου «Γενεύη-2» ουσιαστικά επικυρώνουν με πολιτικό τρόπο τα στρατιωτικά τετελεσμένα γεγονότα. Με άλλα λόγια, εάν ο συριακός εμφύλιος δεν κριθεί στα πεδία των μαχών, καμία διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη δεν προβλέπεται να επιφέρει αφ' εαυτής κανένα αποτέλεσμα ουσίας.

Ενας άλλος αραβικός κόσμος είναι εφικτός, 3 χρόνια μετά την εξέγερση Οι πολίτες εξακολουθoύν να διαδηλώνουν για τη φτώχεια και την ανεργία

Ενας άλλος αραβικός κόσμος είναι εφικτός, 3 χρόνια μετά την εξέγερσηΜητροπούλου ΕιρήνηΑκριβώς τρία χρόνια μετά το ξέσπασμά τους, οι λαϊκές εξεγέρσεις οι οποίες πρωτοξεκίνησαν στην Τυνησία τον Δεκέμβριο του 2010 και εξαπλώθηκαν σε μεγάλο μέρος του αραβικού κόσμου μοιάζουν με ένα όμορφο όνειρο που τσακίστηκε πάνω στα σκληρά βράχια της πραγματικότητας.Το έδειξαν οι χιλιάδες άνθρωποι που βγήκαν στους δρόμους της Τύνιδας, διαδηλώνοντας για τη φτώχεια και την ανεργία, στην επέτειο του ξεσηκωμού. Και αυτά στη μοναδική χώρα όπου η Αραβική Ανοιξη έδωσε, με μεγάλες δυσκολίες, κάποιους χειροπιαστούς καρπούς: υιοθετήθηκε ένα σχετικά φιλελεύθερο σύνταγμα και ο πολυκομματισμός εδραιώνεται στην πολιτική ζωή.

Η τρόικα και η Ευρωβουλή

http://www.eklogika.gr/uploads/files/Eurokoinovoulio.jpg
Αθανασόπουλος Αλ. ΆγγελοςΗ αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα πεπραγμένα της τρόικας είναι μία ευγενής, αλλά καθυστερημένη πρωτοβουλία. Η παραδοχή του Ότμαρ Κάρας, ενός εκ των εισηγητών της έκθεσης, ότι η τρόικα έσωσε την Ελλάδα από την πτώχευση και τη χρεοκοπία, παρά τα λάθη που έχουν γίνει, απαντά από μόνη της στις αιτιάσεις διαφόρων για την αναγκαιότητα ή μη αυτού του υβριδικού - είναι η αλήθεια - σχήματος ΔΝΤ, Κομισιόν και ΕΚΤ.Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν κάνει κανέναν σοφότερο και δεν κομίζει κάτι καινούριο. Επαναλαμβάνει αυτό που ακόμη και κορυφαίοι κοινοτικοί αξιωματούχοι πλέον λένε, ότι δηλαδή όταν ξέσπασε η κρίση η ευρωζώνη δεν διέθετε τα απαραίτητα εργαλεία, ωστόσο από τότε έχει διαμορφωθεί ένα πολύ πιο στέρεο πλαίσιο εποπτείας που αντικατοπτρίζεται σε νομοθετικές πρωτοβουλίες όπως τα πακέτα κανονισμών Two-Pack, Six-Pack και, κυρίως, η σύσταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) υπό την καθοδήγηση του Κλάους Ρέγκλινγκ.

Τουρκικά πυρά εναντίον ισλαμιστών ανταρτών σε συριακό έδαφος


Πυρ εναντίον ενός κονβόι οχημάτων ισλαμιστών ανταρτών που πρόσκεινται στην αλ Κάιντα, το οποίο βρισκόταν σε συριακό έδαφος, άνοιξαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις την Τρίτη, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.Όπως αναφέρθηκε από το NTV, οι τούρκοι στρατιώτες άνοιξαν πυρ σε αντίποινα, μετά την πτώση ενός όλμου από τη Συρία σε τουρκικό έδαφος, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε και του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Αν και δεν υπήρξαν αναφορές απωλειών, έγινε λόγος για καταστροφή τριών οχημάτων.Σημειώνεται ότι το CNN Turk μετέδωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις ανταπέδωσαν πυρά μετά από βολές ελαφρών όπλων εναντίον δύο οχημάτων τους. Μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει σχόλιο από τον τουρκικό στρατό.http://www.naftemporiki.gr/

Ο Ντ. Κάμερον στρώνει το χαλί στους ευρωσκεπτικιστές


Ενα χρόνο από τότε που ο Ντέιβιντ Κάμερον υποσχέθηκε δημοψήφισμα με αντικείμενο την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε., ο Βρετανός πρωθυπουργός και το Συντηρητικό Κόμμα αποξενώνουν τους πιθανούς συμμάχους τους από την άλλη πλευρά της Μάγχης. Ο κ. Κάμερον πρέπει να προωθήσει μεταρρυθμίσεις που θα αποβούν προς όφελος ολόκληρης της Ε.Ε. και όχι μόνον να επενδύει στους ευρωσκεπτικιστές. Διαφορετικά, είναι εξαιρετικά πιθανόν η έκβαση του δημοψηφίσματος να είναι ένα «όχι». Ο Κάμερον υποσχέθηκε να διεξαγάγει το δημοψήφισμα στο τέλος του 2017 υποθέτοντας πως θα βρίσκεται ακόμη στο τιμόνι της χώρας.

Ο Πειραιάς ανακηρύχθηκε το ταχύτερα αναπτυσσόμενο λιμάνι του πλανήτη το 2013

ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ Υψηλότερη των εκτιμήσεων ήταν τελικά η αύξηση της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά το 2013, καθώς η θυγατρική της Cosco που έχει τη διαχείριση των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ διακίνησε 2,520 εκατομμύρια κοντέινερ (teu) έναντι εκτίμησης για 2,4 εκατ.Εάν σε αυτό τον αριθμό προστεθούν και τα 644 χιλιάδες του προβλήτα Ι που διαχειρίζεται ο ΟΛΠ ο Πειραιάς έφτασε στα επίπεδα των 3,163 εκατ. teu και καθίσταται έτσι το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου πραγματοποιώντας αλματώδη ανάπτυξη μέσα σε τρία μόλις χρόνια και υπερδιπλασίασε από το 2011 τα μεγέθη του.

Μισθοί… Πολωνίας

ΙΤΑΛΙΑ – Η «πρόταση-σοκ» της Εlectrolux για μεγάλες περικοπές στους βιομηχανικούς εργάτες τρομάζει την Ιταλία. Ξεκίνησαν «εκ περιτροπής απεργίες»

ΡΩΜΗ Tου Θεόδωρου Ανδρεάδη Συγγελλάκη

Η υπόθεση της σουηδικής βιομηχανίας ηλεκτρικών συσκευών Electrolux τρομάζει τους Ιταλούς. Σύμφωνα με τα συνδικάτα στα οποία είναι εγγεγραμμένοι οι εργάτες των τεσσάρων βιομηχανικών μονάδων της εταιρείας στην Ιταλία, η εργοδοσία πρότεινε- χωρίς καμιά προειδοποίηση- μείωση μισθών που αγγίζει το 50% των συνολικών αποδοχών.

Ποιοι και γιατί θέλουν το κλείσιμο της ΕΛΒΟ;


Γιατί την έχει πιάσει την ελληνική κυβέρνηση τέτοιος διακαής πόθος να πουλήσει την ΕΛΒΟ; Προχθές στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης, όπου συζητήθηκε το αίτημα του ελληνικού Δημοσίου να μπει ειδικός εκκαθαριστής στην ΕΛΒΟ, οι συνήγοροί του ομολόγησαν ότι η πώληση της ΕΛΒΟ αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.Τόσο οι εργαζόμενοι όσο και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης έχουν καταγγείλει ότι υπάρχει απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με την οποία πολεμικό υλικό θα κατασκευάζουν και θα πουλάνε μόνο οι βιομηχανίες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας.

Η αυταπάτη της καθαρής λύσης

http://www.efsyn.gr/wp-content/uploads/2014/01/kalaitzis29-01-14.jpg
Του Νικόλα Σεβαστάκη*   Η εγκατάσταση της κρίσης στη χώρα ενίσχυσε, μεταξύ άλλων, και την εντύπωση ότι το κοινωνικό και πολιτικό τοπίο «επιτέλους ξεκαθαρίζει». Τέρμα πια τα νεφελώματα, ήλθε η εποχή της σκληρής διαύγειας και του ξεγυμνώματος προσώπων, πολιτικών, προθέσεων. Από τις πιο διαφορετικές πλευρές, η κρίση έγινε λοιπόν αντιληπτή ως διάφανη ετυμηγορία της Ιστορίας για τον ένοχο και τον αθώο, τον θύτη και τα θύματά του. Οι διεφθαρμένες συντεχνίες του κράτους στη μια περίπτωση, η ευάριθμη ελίτ των πλουσίων της διαπλοκής στην άλλη, η διάχυτη ανευθυνότητα σε μια τρίτη, πιο μοραλιστική, εκδοχή. Το παραδοσιακό σχήμα ωστόσο που βλέπει έναν δυνάστη και έναν δυναστευόμενο, έναν κυρίαρχο και έναν κυριαρχούμενο, γνώρισε διάδοση και μαζική επιτυχία.

Οικονομική ενοποίηση Ε.Ε. ζητεί η Μέρκελ AFP

Οικονομική ένωση ευαγγελίζεται η καγκελάριος, Κοινοβούλιο της Ευρωζώνης ο υπουργός Οικονομικών.
Οικονομική ένωση ευαγγελίζεται η καγκελάριος, Κοινοβούλιο της Ευρωζώνης ο υπουργός Οικονομικών.ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών με στόχο την εμβάθυνση της οικονομικής ένωσης εξήγγειλε η Γερμανίδα καγκελάριος κατά τη χθεσινή περιγραφή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησής της. Οι προτάσεις της Αγκελα Μέρκελ συμβαδίζουν με τις προχθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί Ευρωκοινοβουλίου των χωρών της Ευρωζώνης.

DW: Απαραίτητο νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

«Παρά την όποια πρόοδο σε δημοσιονομικό επίπεδο, η Ελλάδα δεν φαίνεται να μπορεί να εξέλθει από την παγίδα του χρέους χωρίς ένα νέο κούρεμα» σύμφωνα με διαδικτυακό δημοσίευμα της Deutsche Welle, που φέρει τίτλο: «Αναγκαίο ένα δεύτερο κούρεμα του χρέους».Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «το θέμα ενός νέου haircut όμως παραμένει ταμπού».Όπως επισημαίνεται, «οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξακολουθούν να περιμένουν την αξιολόγηση της Τρόικας για να αποδεσμεύσουν την επόμενη δόση και η τριμερής αναμένει από την πλευρά της αξιόπιστα στοιχεία από την Αθήνα για να δώσει το δικό της πράσινο φως. Τα στοιχεία που καταφθάνουν στα κλιμάκια από την ελληνική πρωτεύουσα όμως είναι συχνά αντικρουόμενα.