20 Σεπτεμβρίου 2014

Προσεχώς κουρείον

Σε θολά νερά κολυμπούν αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ, η Κομισιόν, τα κράτη-δανειστές και όποιος άλλος έχει εμπλακεί στα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις της χώρας. Λίγες μόνον ημέρες πριν έρθει η τρόικα στην Αθήνα για τον «έλεγχο προόδου», που θα ανοίξει ή δεν θα ανοίξει την πολυπόθητη συζήτηση για τη διαχείριση του υπέρογκου εξωτερικού χρέους της χώρας, καμία από τις ενδιαφερόμενες πλευρές δεν μπορεί να περιγράψει μια σταθερή διαδικασία για το μέλλον.
Το ΔΝΤ, που από το 2012 βιαζόταν να κουρέψει το ελληνικό χρέος (σ.σ. δηλαδή να πληρώσει το μάρμαρο μόνον η ευρωπαϊκή πλευρά), κάλεσε άρον άρον συζήτηση για το ελληνικό χρέος μέσα στον Οκτώβρη, τώρα όμως άλλαξε ρότα και δεν ξέρει πότε και αν θα ξεκινήσει η συζήτηση.Το Βερολίνο δεν μιλά καθόλου και είναι άγνωστο αν θα μιλήσει συγκεκριμένα για το χρέος, ακόμα και αν ακούσει τον κ. Σαμαρά την ερχόμενη Τρίτη.

Σαμαράς: «Η Ελλάδα αναβαθμίζει τη θέση της στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη» Eπίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν

Με τη συμμετοχή της στον Νότιο Ενεργειακό Διάδρομο, η Ελλάδα αναβαθμίζει τη θέση της και ενδυναμώνει τον ρόλο της στο παγκόσμιο ενεργειακό σκηνικό, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην εκδήλωση για τα 20 χρόνια του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ, που οργάνωσε ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Αλίγιεφ στο Μπακού.
Ο Νότιος Διάδρομος δεν είναι κάτι περισσότερο από ένα όραμα ενεργειακής υποδομής είναι ένα όραμα που ενώνει την Ασία και την Ευρώπη μέσω της παροχής ενέργειας και ενεργειακής ασφάλειας, είναι ένα όραμα μακράς συνεργασίας ανάμεσα σε χώρες και ανθρώπους σε μία εκτεταμένη περιοχή.Η Ελλάδα, σημείωσε ο πρωθυπουργός, ήταν από τους πρώτους υποστηρικτές του Νότιου Διαδρόμου. Ο TAP ως ένα κομμάτι του Νότιου Διαδρόμου θα διασχίζει 543 χιλιόμετρα στη Θράκη και στη Μακεδονία πριν μπει στην Αλβανία. Μόλις πριν από λίγες ημέρες υπογράψαμε την περιβαλλοντική μελέτη που είναι σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της πραγματικής κατασκευαστικής φάσης.

Ο ΝΕΟΣ ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ ΘΑ ΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ Κεμαλικό πρόσωπο με ευρωπαϊκή μάσκα

Ενας μήνας συμπληρώνεται την ερχόμενη εβδομάδα από την ημέρα που η νέα κυβέρνηση στην Τουρκία με πρόεδρο της χώρας τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πρωθυπουργό τον Αχμέτ Νταβούτογλου ανέλαβε τα καθήκοντά της.
Ο πολύγλωσσος Τσαβούσογλου δεν πιστεύει στα μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες
Ο πολύγλωσσος Τσαβούσογλου δεν πιστεύει στα μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες Το χαρτοφυλάκιο της εξωτερικής πολιτικής σε μία ιδιαιτέρως κρίσιμη για τα ελληνικά συμφέροντα περίοδο ανέλαβε, ως διάδοχος του κ. Νταβούτογλου, ο κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ποιος είναι όμως ο κ. Τσαβούσογλου και πώς τοποθετείται έναντι του «δόγματος» περί μιας «Νέας Τουρκίας», το οποίο με πάθος και επιτακτικά πρεσβεύει πλέον ο κ. Ερντογάν;
Ο 46χρονος πολύγλωσσος, καθότι μιλά αγγλικά, γερμανικά και ιαπωνικά, οικονομολόγος κ. Τσαβούσογλου, κάτοχος διδακτορικού, παλαιός συνεργάτης του London School of Economics και μέχρι προσφάτως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχει τη φήμη ενός ανθρώπου συγκροτημένου, εργατικού και θεοσεβούμενου, ο οποίος διακρίνεται για τη διαπραγματευτική του ικανότητα.

ΑΛΒΑΝΙΑ. ΜΕ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΥΣ Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΦΙΚΑ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΧΩΡΑ Συνάντηση Πάπα - Αναστάσιου

Ενα ταξίδι με ισχυρό συμβολισμό πραγματοποιεί αύριο ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος θα επισκεφθεί την Αλβανία.
Εκπρόσωπος του Βατικανού διέψευσε ότι υφίσταται οποιοσδήποτε κίνδυνος για την ασφάλεια του Ποντίφικα. «Θα επιβιβασθεί στο (ανοιχτό) τζιπ που χρησιμοποιεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Εξακολουθεί να Εκπρόσωπος του Βατικανού διέψευσε ότι υφίσταται οποιοσδήποτε κίνδυνος για την ασφάλεια του Ποντίφικα. «Θα επιβιβασθεί στο (ανοιχτό) τζιπ που χρησιμοποιεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Εξακολουθεί να επιμένει να μην υπάρχουν εμπόδια ανάμεσα σ' αυτόν και το πλήθος», υπογράμμισεΕνα ταξίδι με ισχυρό συμβολισμό πραγματοποιεί αύριο ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος θα επισκεφθεί την Αλβανία. Με την ολιγόωρη παραμονή του στη χώρα, ουσιαστικά υπογραμμίζει την ανάγκη να ενθαρρυνθεί η συνύπαρξη ανάμεσα στις θρησκείες, ως ένα μήνυμα για άλλες περιοχές του κόσμου, σε μια ιδιαίτερη σύνθετη πραγματικότητα.Η σημειολογική έμφαση αποδίδεται και από το γεγονός ότι πρόκειται για το πρώτο ταξίδι του Πάπα σε ευρωπαϊκή χώρα και η επιλογή της Αλβανίας είναι ακριβώς για να υπογραμμίσει την ποιότητα του διαθρησκευτικού διαλόγου, όπως εξήγησε εκπρόσωπός του στο Βατικανό. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, ο πάπας Φραγκίσκος θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των έξι θρησκευτικών κοινοτήτων που είναι παρούσες στη χώρα.