08 Νοεμβρίου 2015

Εκλογές στην Τουρκία και η επόμενη ημέρα

Σπύρος Λίτσας- Η ψήφος των Τούρκων στο AKP είναι θρησκευτικο-πολιτική
Οι τουρκικές εκλογές τελείωσαν με καθαρή νίκη των νεοϊσλαμιστών αλλά και είσοδο του HDP στην τουρκική εθνοσυνέλευση. Διάφοροι αναλυτές επιδίωξαν να αναλύσουν τα αίτια για τη νέα εκλογική νίκη του AKP συνδέοντάς τη με τη γοητευτική - λαϊκιστική προσωπικότητα του Ρ. Τ. Ερντογάν, κάποιοι έσπευσαν να συνδέσουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αγκυρα με τη λεηλάτηση των ψήφων του ακροδεξιού MHP από τους νεοϊσλαμιστές, κάποιοι υποστήριξαν ότι το ΑΚΡ στην ουσία ανταγωνίζεται τον κανέναν, αφού οι κεμαλιστές δείχνουν ότι όχι μόνο δεν μπορούν να ξεφύγουν από το τέλμα που δεκαετίες διακυβέρνησης και σκανδάλων συσσώρευσαν στο κόμμα, αλλά και δεν έχουν μια στιβαρή ηγεσία να «κοιτάξει στα μάτια» τον Τούρκο πρόεδρο αλλά και τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Αναβαθμισμένο ρόλο για την Τουρκία θέλει το Βερολίνο

TΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ- Με την αποδοχή των περισσοτέρων προτάσεων που συμφώνησε την περασμένη Κυριακή η καγκελάριος Μέρκελ με τους κυβερνητικούς της εταίρους, χριστιανοκοινωνιστές, στο εξασέλιδο έγγραφο πολιτικής για τη «διεύθυνση της μετανάστευσης», ο κυβερνητικός συνασπισμός στο Βερολίνο ελπίζει να οδηγήσει την Ε.Ε. σε μία πολιτική σταδιακού ελέγχου των ροών. «Επίκεντρο» της συμφωνημένης πολιτικής είναι η αναβάθμιση του τουρκικού ρόλου, που θα αποτυπωθεί και σε μία κοινή σύνοδο κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας με στόχο:

Αποψη: Νίκη Ερντογάν χωρίς τουρκικό αντίκρισμα ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΙΛΗΣ*

O Ερντογάν ώθησε το εκλογικό σώμα στο δίλημμα μεταξύ αυτοδυναμίας του AKP και παράτασης της ανασφάλειας.O Ερντογάν ώθησε το εκλογικό σώμα στο δίλημμα μεταξύ αυτοδυναμίας του AKP και παράτασης της ανασφάλειας. Η απρόσμενη –βάσει δημοσκοπήσεων– αυτοδυναμία του AKP αποτελεί μία προσωπική νίκη του Τούρκου προέδρου. Επενδύοντας στην πόλωση, χειραγωγώντας τα ΜΜΕ και ενεργοποιώντας τα εθνικιστικά αντανακλαστικά, κατάφερε τον σκοπό του. Μάλιστα, η πρόσφατη βομβιστική ενέργεια κατά Κούρδων στην Αγκυρα λειτούργησε ευεργετικά για τον ίδιο, στη λογική πως υπό συνθήκες αβεβαιότητας έπρεπε να προκύψει μία επιλογή σταθερότητας. O Ερντογάν ώθησε το εκλογικό σώμα στο δίλημμα μεταξύ αυτοδυναμίας του AKP και παράτασης της ανασφάλειας, που δεν αντέχει και η κλυδωνιζόμενη οικονομία, εμφανιζόμενος –οξύμωρα– ως εγγυητής της επιστροφής στην ομαλότητα.

Προσφυγικό, οι δεσμεύσεις και τα λάθη

ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ-Βασική προτεραιότητα για την ελληνική πλευρά είναι να συμφωνηθεί με την Τουρκία να γίνεται η καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων στη γείτονα χώρα.
Βασική προτεραιότητα για την ελληνική πλευρά είναι να συμφωνηθεί με την Τουρκία να γίνεται η καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων στη γείτονα χώρα.
Η σαφής διάθεση αρκετών ευρωπαϊκών χωρών να «ξεφορτωθούν» τη διαχείριση της προσφυγικής - μεταναστευτικής κρίσης, νίπτοντας τας χείρας τους και αφήνοντας τις χώρες πρώτης εισόδου να αντιμετωπίσουν μόνες τους το πρωτόγνωρο πρόβλημα και, κατά δεύτερο, η διαφαινόμενη επιθυμία ορισμένων εξ αυτών να διαπραγματευθούν για το προσφυγικό απευθείας και μεμονωμένα με την Αγκυρα, ενδεχομένως παραχωρώντας στη γείτονα ανταλλάγματα που μπορεί να θίγουν ακόμη και παραμέτρους ζητημάτων εθνικής κυριαρχίας, διαμορφώνουν το πλαίσιο εντός του οποίου καλείται να κινηθεί η κυβέρνηση.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ G20 Οι ξένοι επενδυτές καταψηφίζουν τον... οικονομολόγο Ερντογάν

Οι ξένοι επενδυτές καταψηφίζουν τον... οικονομολόγο Ερντογάν
Μια «ωρολογιακή βόμβα» που απειλεί να τινάξει στον αέρα το μέχρι πρότινος οικονομικό... θαύμα της Τουρκίας καλείται να απασφαλίσει ο θριαμβευτής των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Λιγότερες οι γυναίκες στη νέα Βουλή

Λιγότερες οι γυναίκες στη νέα Βουλή
Δεν είναι μόνον η συντριπτική νίκη της ισλαμοδεξιάς που αναζωπυρώνει τους φόβους για αυταρχικές παρεκκλίσεις στην Τουρκία, είναι και η απογοητευτική εικόνα όσον αφορά την αντιπροσώπευση των γυναικών στη νέα Βουλή, η οποία θα είναι ακόμη μικρότερη. Περισσότερο από το ένα πέμπτο των γυναικών βουλευτών δεν κατόρθωσαν να επανεκλεγούν την περασμένη Κυριακή προσθέτοντας ένα ακόμη αρνητικό στοιχείο όσον αφορά την ποιότητα της τουρκικής Δημοκρατίας και συντελώντας στη δημιουργία μιας εικόνας αποκλεισμού των γυναικών από την πολιτική.Η γυναικεία αντιπροσώπευση στο Κοινοβούλιο, που προέκυψε από την ψηφοφορία της 1ης Νοεμβρίου, είναι σαφώς πιο περιορισμένη, αυξάνοντας τις ανησυχίες των γυναικείων οργανώσεων, καθώς ο Ερντογάν ετοιμάζεται να διορίσει μια κυβέρνηση που θα βρίσκεται πλήρως υπό τον έλεγχό του.

Δημοσιογράφοι πραξικοπηματίες....

Δημοσιογράφοι πραξικοπηματίες.... Επίθεση σε όλα τα μέτωπα εξαπέλυσε την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση Ερντογάν ερμηνεύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα σαν την τέλεια ευκαιρία να κλείσει κάθε ανοιχτό λογαριασμό με όσους εξακολουθούν να την αμφισβητούν ή να βάζουν κάποια εμπόδια στην κυριαρχία της. Κάπως έτσι, μουσουλμανικές μαντίλες έκαναν την εμφάνισή τους σε δικαστήρια, απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε σε πόλεις των Κούρδων και δημοσιογράφοι κλείστηκαν στις φυλακές ως πραξικοπηματίες.Μετά τις προεκλογικές αστυνομικές επιδρομές σε τηλεοπτικούς σταθμούς, ήλθε η σειρά του αντιπολιτευόμενου περιοδικού "Nokta" να υποστεί την πιο βάναυση μορφή λογοκρισίας. Αφορμή για τη νέα αστυνομική επιχείρηση, που κατέληξε στην προφυλάκιση δύο συντακτών, στάθηκε το μετεκλογικό πρωτοσέλιδο του περιοδικού με τίτλο "2 Νοεμβρίου: Η έναρξη εμφυλίου πολέμου στην Τουρκία".

Το μεγάλο όνειρο του Ταγίπ

http://www.parikiaki.com/wp-content/uploads/erdogan-chef.jpgΔεν είναι πια κρυφό το όνειρο του Ερντογάν να δει την Τουρκία να φιγουράρει ανάμεσα στις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες του κόσμου -την Κίνα, τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική- έως το 2023, όταν θα γιορταστούν τα εκατό χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας, αλλά ο στόχος παραείναι δύσκολος, λένε οι αναλυτές, ακόμα και μετά την "ολική επαναφορά" της ισλαμοδεξιάς στην εξουσία.Στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στο Τόκιο τον περασμένο μήνα, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τους Ιάπωνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα του υποσχόμενος ότι θα τριπλασιάσει το μέγεθος της τουρκικής οικονομίας την επόμενη δεκαετία. «Ο στόχος μας είναι να γίνει η Τουρκία μία χώρα με ΑΕΠ 2 τρισ. δολαρίων, κατά κεφαλήν εισόδημα 25.000 δολ. και εξαγωγές 500 δισ. δολαρίων ως το 2023, οπότε θα γιορταστεί η 100ή επέτειος ίδρυσης της Δημοκρατίας μας", δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος στους δυνητικούς επενδυτές.