29 Μαρτίου 2014

Σαμαράς: Άμεση ρύθμιση για το χρέος

«Η συμφωνία για τη βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς τρόπους. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι γίνει άμεσα, με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο, λαμβάνοντας υπ' όψιν -προφανώς- και τις ιδιαιτερότητες όλων των δανειστών. Κύριο μέλημά μας είναι να γίνει σύντομα», δηλώνει στην Real news,,ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.
Όπως εκτιμά η συζήτηση για το χρέος θα αρχίσει σύντομα και το ζήτημα θα ρυθμιστεί τελικά μέχρι το Φθινόπωρο, κάτι που θα δώσει μεγάλη ώθηση στις επενδύσεις και την ανάπτυξη.

Τους λόγους της "αυτοσυγκράτησης" των ΗΠΑ στη συριακή κρίση εξήγησε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος Ομπάμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπεραμύνθηκε την Παρασκευή της απόφασής του να μην κάνει χρήση βίας κατά του συριακού καθεστώτος το περασμένο φθινόπωρο, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν και αυτές τα όριά τους.
"Νομίζω ότι δεν είναι σωστό να πιστεύουμε ότι ήμασταν σε θέση, με λίγα στοχευμένα πλήγματα, να εμποδίσουμε αυτά που παρακολουθούμε στη Συρία", είπε ο Ομπάμα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο CBS. Η συνέντευξη αυτή μαγνητοσκοπήθηκε στη Ρώμη, λίγο πριν από την αναχώρηση του Αμερικανού προέδρου για τη Σαουδική Αραβία.

Ο ηγέτης των Τατάρων της Κριμαίας θέλει αυτονομία μετά την ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία

Ο ηγέτης των Τατάρων της Κριμαίας πρότεινε σήμερα αυτή η ιθαγενής μουσουλμανική μειονότητα των 300.000 ανθρώπων να επιδιώξει αυτονομία στη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας που αποσπάσθηκε από την Ουκρανία και προσαρτήθηκε από τη Ρωσία.Μιλώντας σε περισσότερους από 200 αντιπροσώπους που είχαν συγκεντρωθεί στο πλαίσιο της κορυφαίας συνέλευσης των Τατάρων της Κριμαίας, ο Ρεφάτ Τσουμπάροφ δήλωσε: "Στη ζωή κάθε έθνους έρχεται μια στιγμή που πρέπει να πάρει αποφάσεις οι οποίες θα καθορίσουν το μέλλον του"."Σας ζητώ να εγκρίνετε ... την έναρξη πολιτικών και νομικών διαδικασιών με στόχο να δημιουργήσουμε εθνοτική και εδαφική αυτονομία των Τατάρων της Κριμαίας, του ιστορικού εδάφους τους της Κριμαίας".

Στελέχη γερμανικών επιχειρήσεων επικρίνουν τη Δύση επειδή επέτρεψε να αυξηθεί η ένταση στις σχέσεις με τη Ρωσία

Κορυφαία στελέχη γερμανικών επιχειρήσεων επέκριναν τις ενέργειες των ΗΠΑ και της Ευρώπης εναντίον της Ρωσίας μετά την προσάρτηση από την τελευταία της περιφέρειας της Κριμαίας που προκάλεσε τη χειρότερη κρίση Ανατολής-Δύσης από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα "Ντι Βελτ".Ο Χέρμπερτ Χάινερ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αθλητικών ειδών Adidas, είπε στη γερμανική εφημερίδα πως πιστεύει ότι η Δύση περίμενε υπερβολικά πολύ για να αρχίσει συνομιλίες με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν όταν αυξήθηκε η ένταση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία."Θα πρέπει να αναρωτηθούμε μήπως κάποιος σαν τον Πούτιν θα έπρεπε να ήταν μέρος της διαδικασίας από πολύ νωρίτερα, αντί να κρατιέται σε απόσταση μέχρι να είναι πολύ αργά", δήλωσε.

Ενεργειακό χαρακίρι

Την άνοιξη του 2010 πολλοί ειδήμονες και μη στην Ελλάδα πρότειναν να γυρίσουμε την πλάτη στην ΕΕ και στο ΔΝΤ και να αναζητήσουμε δανεικά στην Ρωσία, στην Κίνα ή ακόμη και στα Εμιράτα. Λίγο αργότερα κάποιοι άλλοι ανακάλυψαν ότι τα κοιτάσματα ενέργειας σε ελληνικές θαλάσσιες ζώνες μάς επιτρέπουν να απαλλαγούμε και από το δυσβάστακτο χρέος και από τους απαιτητικούς δανειστές μας.Παρόμοιου επιπέδου και αξιοπιστίας ως προς την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης είναι τα όσα είπε ο πρόεδρος Ομπάμα προχθές Τετάρτη στις Βρυξέλλες:

ΤΡΕΙΣ ΠΡΩΗΝ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΙ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ Μην υψώνετε τείχη απομόνωσης απέναντι σε Ρωσία και Πούτιν

Εχουν προ πολλού συνταξιοδοτηθεί, όμως δεν έχουν παραιτηθεί από το δικαίωμά τους να εκφράζουν τις απόψεις τους και συχνά-πυκνά να στηλιτεύουν την πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης.

  Χέλμουτ Σμιτ: Βλακώδεις οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και λανθασμένη η στάση έναντι του Πούτιν για την Κριμαία. Για παράδειγμα, στη Λιβύη η Δύση υπερέβη κατά πολύ την εντολή του ΣΑ του ΟΗΕ. Η συμπ

Χέλμουτ Σμιτ: Βλακώδεις οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και λανθασμένη η στάση έναντι του Πούτιν για την Κριμαία. Για παράδειγμα, στη Λιβύη η Δύση υπερέβη κατά πολύ την εντολή του ΣΑ του ΟΗΕ. Η συμπεριφορά του Πούτιν είναι κατανοητήΟ λόγος για τους τρεις πρώην καγκελάριους της Γερμανίας, που σε ξεχωριστές συνεντεύξεις τους διαφωνούν με τη σκληρή γλώσσα που υιοθετεί το Βερολίνο και η ΕΕ απέναντι στη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν και επιχειρηματολογούν υπέρ μίας πολιτικής διαλόγου με το Κρεμλίνο.
Ο σοσιαλδημοκράτης Γκέρχαρντ Σρέντερ εναντιώθηκε εξαρχής στην απόφαση για επιβολή κυρώσεων εναντίον της Μόσχας και τότε, μάλιστα, το κόμμα των Πρασίνων απευθύνθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο ζητώντας να αναγορευτεί στον «έμμισθο του Πούτιν» - όπως τον αποκαλούν, να εκφέρει γνώμη επί του θέματος δημοσίως.

Στη σκιά της διαρροής οι εκλογές στην Τουρκία AFP, ZΑΜΑΝ, HURRIYET, A.P.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΡΘΡΟΥ Ποιοι υπέκλεψαν τις συνομιλίες;
http://s.kathimerini.gr/resources/2014-03/29s1turk-thumb-large.jpg
Ποιος ή ποιοι ήταν εκείνοι που κατάφεραν να υποκλέψουν τις μυστικές συνομιλίες μεταξύ τεσσάρων ανώτατων αξιωματούχων -του υπουργού και του υφυπουργού Εξωτερικών, του επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ) και του υπαρχηγού του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων- τη 13η Μαρτίου; Το ερώτημα κυριαρχεί στη δημόσια αντιπαράθεση, δίνοντας τροφή σε κάθε είδους σενάρια και εικασίες. Στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου «φωτογράφισε» την αδελφότητα Γκιουλέν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πιθανότατα είχε διεισδύσει με ανθρώπους της, που διέπραξαν κατασκοπεία, μέσα στο ίδιο το υπουργείο του.

ΗΛΙΑΣ ΣΙΑΚΑΝΤΑΡΗΣ Σκιές Δόγματος Αμοιβαίας Καταστροφής

http://s.kathimerini.gr/resources/2014-03/john-kerry-thumb-large.jpg«Η Fitch αναβαθμίζει τις προοπτικές της αξιολόγησης των ΗΠΑ σε θετικές» – «Η S&P και η Fitch υποβάθμισαν τις προοπτικές αξιολόγησης της Ρωσίας σε αρνητικές». Από τα πρακτορεία.
Επειτα από καιρό, οι εταιρείες αξιολόγησης είδαν τους ειδησεογραφικούς τίτλους που παράγουν σε περίοπτη θέση. Σε λιγότερο από ένα 24ωρο περιέγραψαν έμμεσα την απειλή για το Κρεμλίνο. Σχεδόν ταυτόχρονα, ΗΠΑ και Ευρωζώνη συμπλήρωναν τη λίστα - στόχων των κυρώσεων με άτομα του στενού κύκλου του Ρώσου προέδρου και με εταιρείες κοντά στα συμφέροντά του. Οι κυρώσεις προκαλούν καραμπόλες: Η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία εμπορίας πετρελαίου Guvnor άλλαξε ιδιοκτησία εν μια νυκτί, καθώς ο μεγαλομέτοχός της Τιμτσένκο είναι στη «μαύρη λίστα». Τα εκατομμύρια των πελατών της Rossiya SMP Bank έμαθαν την Παρασκευή ότι οι πιστωτικές κάρτες Visa και Mastercard δεν λειτουργούν πια.

Περί τον ΣΥΡΙΖΑ ο ζωτικός χώρος για το Ποτάμι

http://static-enet.toolip.gr/resources/2014-03/2-skitso--25-thumb-large.jpg
Πάει πάνω από χρόνος που συναντηθήκαμε με τον Αλέξη Τσίπρα τυχαία -σε έκθεση ζωγραφικής στο Πνευματικό Κέντρο της Αθήνας. Είπα να τον τσιγκλήσω, επικαλούμενος δημοσιεύματα της ημέρας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συντάσσεται με όσους προτείνουν να μειωθούν σε 200 οι βουλευτικές έδρες.«Να που και ο Κάρ. Παπούλιας σάς βγαίνει από... αριστερά, πρόεδρε...».«Σε τέτοιους καιρούς, δεν είναι αυτό το πρόβλημά μας, Γιώργο. Μακάρι να ήταν...»

Η ιδιωτικοποίηση του πολιτικού χρήματος


tellogloy-tasos-thumb Με χθεσινή του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδράει στην περικοπή στο μισό της κρατικής χρηματοδότησης στα κόμματα, θεωρώντας ότι αυτή θα πλήξει τους σχηματισμούς που δεν έχουν σχέση με τη διαπλοκή. Λες και η κρατική χρηματοδότηση απέτρεπε τους διάφορους κομματικούς σχηματισμούς να έχουν σχέση -που δεν ήταν δημόσια, χαρακτηριζόταν από μια «κρυφή αντζέντα»- με ιδιωτικά συμφέροντα.Η απόφαση των εταίρων της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να περιορίσει την κρατική χρηματοδότηση είναι σωστή. Θα ήταν μάλιστα ακόμα σωστότερη αν συμπληρωνόταν από κάποια μέτρα να πληρώσουν οι μόνοι δημόσιοι φορείς που δεν πληρώνουν, τα δύο πτωχευμένα κόμματα της Γ Ελληνικής Δημοκρατίας, τα γιγάντια χρέη τους ή τουλάχιστον να εμφανίσουν ένα αξιόπιστο πρόγραμμα αποπληρωμής τους.

Στρατηγοί ετοίμαζαν εισβολή στη Συρία

ΤΟΥΡΚΙΑ – Ηχητικά αποσπάσματα που αναρτήθηκαν στο YouTube αποκαλύπτουν συνομιλία του Αχμέτ Νταβούτογλου με στελέχη του στρατού και της ΜΙΤ, στην οποία προτείνουν προβοκάτσια κατά των στρατιωτών που φυλάσσουν τον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ σε θύλακα εντός της Συρίας

«Θα τους περιγράψουμε ως οργάνωση της Αλ Κάιντα. Δεν πρόκειται έτσι να έχουμε ενοχλήσεις. Και όσον αφορά τον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ, αυτό είναι θέμα υπεράσπισης των εδαφών μας» -Φεριντούν Σινιρλίογλου
 Του Νικόλα Ζηργάνου
 18Οι μάσκες έπεσαν στην Αγκυρα και μια συνομιλία μεταξύ τεσσάρων ανώτατων αξιωματούχων της Τουρκίας -που είδε το φως της δημοσιότητας μέσα από το τρισκατάρατο ΥouTube- ξεγυμνώνει την τουρκική εξωτερική πολιτική της ήπιας δύναμης (soft power), «των μηδενικών προβλημάτων» για την ηγεμονία στη Μέση Ανατολή και τον τρόπο που η γειτονική μας χώρα διαχειρίζεται την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και τις διακρατικές σχέσεις, με την προβοκάτσια ως όργανο άσκησης πολιτικής. Την Πέμπτη, αναρτήθηκαν στο ΥouTube εννέα ηχητικά αποσπάσματα από συνομιλία που είχαν στο υπουργείο Εξωτερικών ο υπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών του Ερντογάν, πρώην πρέσβης της Τουρκίας στο Ισραήλ, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Φεριντούν Σινιρλίογλου, ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας (ΜΙΤ), Χακάν Φιντάν, και ο υπαρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ.