31 Αυγούστου 2016

Μάτια ερμητικά κλειστά

«Το κράτος πρέπει να αποπολιτικοποιηθεί». Ή στο πιο περιοριστικό και ανάλαφρο «οι ανεξάρτητες αρχές πρέπει να μην είναι πολιτικοποιημένες».
Οι σύντομες και απλές -κατά τα φαινόμενα- αυτές φράσεις είναι πολύ του συρμού μεταξύ των ηγετών, εκπροσώπων, ειδημόνων κ.λπ. της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης εισέτι.
Δεν ξέρω τι ακριβώς εννοούν εκείνοι και εκείνες που χρησιμοποιούν τη φρασεολογία αυτή. Αλλά η ελληνική λέξη «πολιτική» γράφεται και προφέρεται πολύ όμοια σε όλες, περίπου, τις ευρωπαϊκές γλώσσες: politique στα γαλλικά, politica στα ισπανικά και τα ιταλικά, politics στα αγγλικά, Politik στα γερμανικά.

Πόσο ασφαλής ήταν η Τουρκία για τη μικρή Αζιζέ;


Προσφυγοπούλες στη Σμύρνη (φωτ. αρχείου)
Μετάφραση: Βάλια Παπακώστα www.interpretit.eu
Είναι ήδη αμφίβολο αν η Τουρκία μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής χώρα για τους πρόσφυγες, λόγω της απουσίας συστήματος ασύλου, των ολοένα και αυξανόμενων ρατσιστικών επιθέσεων στους πρόσφυγες, καθώς και των προβλημάτων ασφάλειας εντός της χώρας.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ότι είναι ακόμα λιγότερο ασφαλής για τα ανήλικα προσφυγόπουλα που αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο βιασμού και σεξουαλικών επιθέσεων τόσο εντός όσο και εκτός των προσφυγικών καταυλισμών ή που εξαναγκάζονται σε γάμους σε μικρή ηλικία ώστε να αποφύγουν τέτοιες σεξουαλικές επιθέσεις που θα μπορούσαν να αμαυρώσουν το όνομα της οικογένειας.

Και με τη βούλα το ΦΑ του «Αφροδίτη» στην Αίγυπτο Έπεσαν οι υπογραφές στη Λευκωσία αρχής γενομένης από την πρώτη διακρατική συμφωνία Του Απόστολου Τομαρά

Το πιο σημαντικό βήμα ώστε το Φυσικό Αέριο (ΦΑ) από το κοίτασμα «Αφροδίτη» να πάρει το δρόμο για τις αγορές πραγματοποιήθηκε σήμερα. Κύπρος και Αίγυπτος σφράγισαν το πολύ καλό κλίμα που επικρατεί στις ενεργειακές σχέσεις των δυο χωρών, με την υπογραφή της πρώτης από τις τρεις διακρατικές συμφωνίες που υπογράφηκαν και έχουν ως αντικείμενο την εξαγωγή ποσοτήτων ΦΑ του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στην αραβική χώρα. Την πρώτη διακρατική υπέγραψαν ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Tarek El Molla.

Πρώην διοικητής Μοσάντ: Η μόνη υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ είναι ένας εμφύλιος πόλεμος

Πρώην διοικητής Μοσάντ: Η μόνη υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ είναι ένας εμφύλιος πόλεμος - MediaΈνας ενδεχόμενος εμφύλιος πόλεμος είναι η νούμερο ένα απειλή για την εθνική ασφάλεια του Ισραήλ, δήλωσε ένας πρώην διοικητής της Μοσάντ, της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ. Ο Ταμίρ Πάρντο κατονόμασε τους διαχωρισμούς μέσα στην κοινωνία καθώς και τον «θρίαμβο» του μίσους ως τους κύριους παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εσωτερική σύγκρουση.«Δεν υπάρχει εξωτερική υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ, η μόνη υπαρξιακή απειλή είναι ο εσωτερικός διχασμός» είπε ο Πάρντο στην ετήσια εκδήλωση εις μνήμη των Δρούζων στρατιωτών. «Εσωτερικός διχασμός… μπορεί να μας οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο» σημείωσε στην ομιλία του.

“Η Τουρκία χρειάζεται ακόμη 9 αιώνες για να ξεπεράσει την ιστορία της χριστιανικής Μ.Ασίας”

turkeyΜια πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση για την Τουρκία και την ιστορία της έκανε ο στρατηγός Δημήτρης Αλευρομάγειρος.Μας θυμίζει τι έχει πει η Λιβανέζα  ιστορικός  Jana Tamer για την Τουρκία:“[…] η Τουρκία έχει πρόβλημα με την ιστορία της και την ταυτότητά της; όπως και με την ιστορία και τη θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά των εδαφών της. Πέρα από τη σημασία των παρατηρήσεων του Εμμανουήλ Παλαιολόγου Β΄, η ίδια η αναφορά σε αυτόν υπενθύμισε στους Τούρκους […] ότι η χώρα τους έγινε τούρκικη και μουσουλμανική πρόσφατα βάσει της ιστορίας. Χρειάζονται ακόμα εννέα αιώνες για να ξεπεράσει η ιστορία της τούρκικης και μουσουλμανικής Μικράς Ασίας σε διάρκεια [την ιστορία] της χριστιανικής Μικράς Ασίας.

Τον έλεγαν Χαλίντ και έσωζε παιδιά και βρέφη στο Χαλέπι

http://insideoutborders.com/wp-content/themes/editorial/functions/thumb.php?src=wp-content/uploads/2016/08/CqI1qFYWAAAhoVn.jpg&w=606&h=0&zc=1&q=90&a=cΣτις 11 Αυγούστου, ο Χαλίντ Ομάρ Χαράχ, εθελοντής της ΜΚΟ «Λευκά Κράνη»- που δρα στις περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες- χάνει τη ζωή του στο Χαλέπι, στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής. Μέχρι τότε είχε καταφέρει να σώσει δεκάδες παιδιά ακόμα και βρέφη λίγων μηνών, παγιδευμένα στα ερείπια της πόλης.

Εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων της Συρίας

_90975211_035019002
Προσωρινή εκεχειρία συμφώνησαν οι δημοκρατικές δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας -YPG- με τους Τούρκους και τους Σύρους αντικαθεστωτικούς που μάχονται στο πλευρό τους, όπως ανακοίνωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.Η Άγκυρα επιμένει, ωστόσο, ότι θα συνεχιστεί η επιχείρηση«Ασπίδα του Ευφράτη» προκειμένου να εξουδετερωθεί κάθε απειλή σε βάρος της, προερχόμενη από τη βόρεια Συρία.Οι ΗΠΑ έχουν επικρίνει την εμπλοκή τουρκικών δυνάμεων και Σύρων ανταρτών της αντιπολίτευσης με τους Κούρδους της Συρίας, καλώντας και τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές να επικεντρωθούν στην κοινή μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Κόντρα Άγκυρας-ΗΠΑ: Σε απολογία ο Αμερικανός πρέσβης για κατάπαυση πυρός με Κούρδους

FILE PHOTO. Smoke raises as Turkish tanks and members of the Free Syrian Army  invade Syria. EPA/SEDAT SUNA RECROP
Σε απολογία κλήθηκε ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα Τζον Μπας για αναφορές της Ουάσινγκτον περί της τουρκικής εισβολής στην Συρία. Ειδικά η Άγκυρα εμφανίζεται ιδιαιτέρως ενοχλημένη για αμερικανικές αναφορές που αφορούν το YPG και τις φήμες ότι συνήφθη εκεχειρία μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων. «Τονίστηκε πως οι αναφορές αυτές είναι απαράδεκτες και δεν συνάδουν με τις συμμαχικές μας σχέσεις», ανέφερε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ταντσού Μπιγκλίτς.

Έμπρακτη έκφραση δυσαρέσκειας ΗΠΑ: Δεν υποστήριξαν τουρκική επιχείρηση στην Συρία

Αμερικανικό αεροσκάφος εγγύς υποστήριξης Α -10 στο Ιντσιρλίκ.Αεροπορική υποστήριξη για τις επιχειρήσεις τους στην Τζεραμπλούς ζήτησε χθες η Τουρκία από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολού, ωστόσο οι ΗΠΑ δεν την παρείχαν! Πηγές του πρακτορείου αναφέρουν ότι η Τουρκία ζήτησε τη στήριξη των ΗΠΑ χθες το απόγευμα όταν ένα τουρκικό Τανέρ δέχτηκε επίθεση από δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους με ρουκέτα. Αφού πέρασε μία ώρα χωρίς να φτάσουν τα αμερικανικά αεροσκάφη, τελικά στάλθηκαν τουρκικά αεροσκάφη. Τα αμερικανικά αεροσκάφη έφτασαν τρεις ώρες μετά τα τουρκικά τελικά αλλά οι στόχοι είχαν ήδη χτυπηθεί από τα τουρκικά και έτσι βομβάρδισαν την άδεια περιοχή και έφυγαν.

Ποιος ήταν ο ρόλος του Αμπού Μοχάμαντ αλ Αντνανί και τι σημαίνει για το ISIS ο θάνατός του

AL ADNANI
Ο θάνατος του Αμπού Μοχάμαντ αλ Αντνανί, ηγετικού στελέχους και εκπροσώπου του ISIS, στερεί την οργάνωση από έναν από τους αρχιτέκτονες των επιθέσεών του στη Δύση, καθώς παράλληλα χάνει εδάφη.Ο αλ Αντνανί ήταν ένας από τους τελευταίους επιζώντες του πυρήνα των μαχητών της αλ Κάιντα που είχαν στήσει το ISIS (Ισλαμικό Κράτος) εξαρχής στο Ιράκ, μαζί με τον αποκαλούμενο «χαλίφη» του, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, και είχε εξελιχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα στελέχη της οργάνωσης.

Απεργία πείνας για τον Οτζαλάν στην Τουρκία 50 εθελοντές του κουρδικού κινήματος απαιτούν την επικοινωνία με τον φυλακισμένο ηγέτη Του Νίκου Στέλγια


Το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα με μια νέα ανακοίνωση, την οποία συνυπογράφουν όλες οι πολιτικές συνιστώσες του κινήματος, η κουρδική πλευρά ανακοινώνει την έναρξη μιας μαζικής απεργίας πείνας.Στις 5 Σεπτεμβρίου 50 εθελοντές του κινήματος ξεκινούν μια νέα απεργία πείνας. Η απεργία θα συνεχιστεί μέχρι την πρώτη επικοινωνία του κινήματος με τον φυλακισμένο Κούρδο ηγέτη, Αμντουλλάχ Οτζαλάν.Η κουρδική πλευρά επισημάνει ότι εδώ και 550 ημέρες, η κουρδική πλευρά και οι δικηγόροι δεν επικοινωνούν με τον κ. Οτζαλάν, ο οποίος είναι φυλακισμένος στο νησί Ίμραλι εδώ και 18 χρόνια.

Ανασήκωσε την πλάτη κι απόσεισέ τους Πενταδάχτυλέ μου, ανασήκωσε την πλάτη κι απόσχισέ τους