13 Αυγούστου 2013

Kατασκευή του αντιπάλου κατά πώς μας βολεύει

Του Τάσου Παππά

http://newpost.gr/storage/photos/c_200px_135px/201305/syriza01.jpg
Στροφή στον ρεαλισμό (άρα οπορτουνισμός) ή διαρκής στάθμευση στη δημαγωγία και τον λαϊκισμό (άρα τυχοδιωκτισμός); Οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να τον κατατάξουν σε μία από τις δύο κατηγορίες, παίρνοντας τις αφορμές από τις δηλώσεις του προέδρου του και από τις τοποθετήσεις κορυφαίων παραγόντων του. Μία λέξη, μία φράση, μία πρόταση, διατυπωμένες κάπως διαφορετικά σε σχέση με το παρελθόν, προκαλούν αναλύσεις, σχόλια, εκτιμήσεις και προβλέψεις για το πού πάει ο ΣΥΡΙΖΑ, για το αν έχει μετακινηθεί από τις θέσεις του, για το τι συμβαίνει στο εσωτερικό του.

Οι Πακιστανοί ταλιμπάν πηγαίνουν στη Συρία

Οι Πακιστανοί ταλιμπάν πηγαίνουν στη Συρία Την περασμένη εβδομάδα οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι εξαιτίας της σημαντικής αύξησης της τρομοκρατικής απειλής κλείνουν τη διπλωματική τους αντιπροσωπεία στην πακιστανική πόλη της Λαχώρης. Είναι ενδιαφέρον το ότι μαζί με τους Αμερικανούς διπλωμάτες αυτή τη χώρα, όπως φαίνεται, άρχισαν να την εγκαταλείπουν και οι εξτρεμιστές. Όπως δήλωσαν σε δημοσιογράφους του Associated Press αξιωματικοί των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών, να εγκαταλείψουν τη χώρα προσπαθούν τόσο οι τρομοκράτες της Αλ Κάιντα και οι Πακιστανοί ταλιμπάν, όσο και οι «φιλοξενούμενοί» τους από τις χώρες της Εγγύς και Μέσης Ανατολής.

Η ευρωπαϊκή αποτυχία της Μέρκελ: η Γερμανία κάθεται πάνω σε ένα ηφαίστειο / του Γιούργκεν Χάμπερμας


Σε ένα πρόσφατο άρθρο του που δημοσιεύτηκε ταυτόχρονα σε μεγάλες εφημερίδες της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, της Πολωνίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, υπό τον απολογητικό τίτλο «οι Γερμανοί δεν θέλουμε μια γερμανική Ευρώπη», ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλγκανγκ Σόιμπλε (Wolfgang Schäuble) αρνήθηκε πως η Γερμανία επιδιώκει να αναλάβει ηγεμονικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Ο Σόιμπλε, που με την υπουργό εργασίας Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν (Ursula von der Leyen) είναι τα δύο τελευταία μέλη του υπουργικού συμβουλίου της καγκελαρίου 'Ανγκελα Μέρκελ (Angela Merkel) που μπορούν να χαρακτηριστούν «ευρωπαϊστές» με την παλιά δυτικογερμανική έννοια, έγραψε αυτό που πιστεύει. Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε θα ήταν να αντιστραφεί η πορεία της Γερμανίας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση -και μαζί η βάση της σταθερότητας της μεταπολεμικής τάξης πραγμάτων. Γνωρίζει με τι θα καλούνταν να αναμετρηθούν οι Γερμανοί, αν ποτέ συνέβαινε κάτι τέτοιο.

O βολικός εχθρός/ Νίκος Μπίστης,

http://www.metarithmisi.gr/images/1/BistisNicos1.jpg
Ηταν ο Αμερικάνος, ο Εβραίος, ο Τούρκος, ο Σκοπιανός, ο Αλβανός, τελευταία ο σκουρόχρωμος μετανάστης. Μήπως όμως ο βολικός "εχθρός" είναι δίπλα μας, όσο δίπλα μας είναι και ο φασίστας της διπλανής πόρτας; Ολοι με τη μορφή του καθημερινού ανθρώπου; Αυτά σκεφτόμουν το Σάββατο το βράδυ καθώς έβγαινα από τον θερινό κινηματογράφο της Ακράτας. Τον χειμώνα έχασα την εξαιρετική δανέζικη ταινία "το Κυνήγι" με τον σπουδαίο Ματς Μίκελσον.

Νέοι πολιτικοί... "made in Greece" / του Νίκου Ράπτη

«"Εσείς ποιες διάσημες φράσεις του Πλάτωνα χρησιμοποιείτε;"
Τη στιγμή της αμηχανίας έσπασε ο κ. Ανδρουλάκης:
"Η πιο διάσημη φράση στην Ευρώπη είναι το 'made in China'"»
Βηματοδότης, 11/8/2013
 Στον τρέχοντα πολιτικό διάλογο, πολύ συχνά η κριτική στους παλαιούς κομματικούς σχηματισμούς «που μας οδήγησαν ως εδώ» συνδεόταν με την αμορφωσιά και τον κυνισμό που επιδείκνυαν οι κρατούντες. Υποτίθεται πως η χρεοκοπία του μεταπολιτευτικού συστήματος θα έφερνε στην επιφάνεια πολιτικούς παράγοντες με περισσότερο ήθος, μόρφωση και αυθεντικό ενδιαφέρον για τα κοινά.Ατυχώς όμως, ως σήμερα, η αντίδραση στα κατεστημένα κόμματα παράγει πολύ χειρότερα φαινόμενα, ένθεν κακείθεν των κομματικών ορίων των «παλαιών» κομμάτων: οι «νέες» πολιτικές δυνάμεις (ο διευρυμένος ΣΥΡΙΖΑ, Η ΑΝΕΛ, ακόμα και –για τα μέτρα της ανανεωτικής αριστεράς- η ΔΗΜΑΡ) λανσάρουν κομματικούς παράγοντες με βαθιά απαιδευσία, που φαίνεται πως θεωρούν πως πολιτική είναι η συνέχιση των καφενειακών συζητήσεων «με άλλα μέσα». Κορυφαίο δείγμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παιδί της γενιάς μετά τον... «frozen war»! Για να μη μιλήσουμε για το συνονθύλευμα της «χρυσής αυγής» (ΧΑ), όπου η ατμόσφαιρα θυμίζει μάλλον γήπεδο, νάιτ κλαμπ ή συμμορία.

Διαψεύδει ο Ερντογάν αλλά τα γεγονότα ομιλούν από μόνα τους…

Erdogan-KORH-SYZYGOS01

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε από την Αγκυρα ότι το γραφείο του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διέψευσε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία εισήχθη σε νοσοκομείο λόγω στομαχικών διαταραχών την περασμένη εβδομάδα, κάνοντας λόγο περί «ανυπόστατων καταγγελιών». Παρ’ όλα αυτά, και σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, τα γεγονότα φαίνεται να διαψεύδουν το πρωθυπουργικό γραφείο, καθώς ο Ερντογάν είχε “εξαφανιστεί” για αρκετές μέρες, όταν προφανώς βρισκόταν στο νοσοκομείο.Σημειώνεται ότι ο κ. Ερντογάν υποφέρει και από κλειστοφοβία, που του δημιουργεί πρόβλημα και στο αεροπλάνο, ενώ προσπαθεί και αποφεύγει το ασανσέρ..
Φήμες σχετικά με την υγεία του Ερντογάν κυκλοφορούν συχνά στην Τουρκία αφότου είχε χειρουργηθεί το 2011 για να αφαιρεθούν πολύποδες από το έντερό του.

BLOOMBERG Ενα νέο «Σχέδιο Μάρσαλ» για την Ελλάδα

Ενα νέο «Σχέδιο Μάρσαλ» για την Ελλάδα Την ανάγκη εκπόνηση ενός νέου προγράμματος που θα βοηθήσει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, στα πρότυπα του Σχεδίου Μάρσαλ, επισημαίνει το Ινστιτούτο Levy Economics, σύμφωνα με άρθρο του προέδρου του, Δημήτρη Παπαδημητρίου, στο Bloomberg.
Στο άρθρό του, ο Πρόεδρος του Levy Economics Institute και καθηγητής στο Bard College στην Νέα Υόρκη, ξεκινά κάνοντας αναφορά στην πρόσφατη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Μπαράκ Ομπάμα και την εκδήλωση της στήριξης του Αμερικανού προέδρου προς τον Έλληνα πρωθυπουργό. Υποστηρίζει ωστόσο ότι η στήριξη αυτή πρέπει να γίνει με πιο πρακτικό τρόπο:

ΛΑΖΑΡΑΤΙ - ΑΛΒΑΝΙΑ Οι απέραντες πεδιάδες με το χασίς

Εφοδος της αστυνομίας στις... αλβανικές πεδιάδες του χασίς Μεγάλη επιχείρηση στις χασισοκαλλιέργειες στο χωριό Λαζαράτι, στην περιοχή του Αργυροκάστρου, πραγματοποίησαν σήμερα οι αλβανικές Αρχές, ύστερα από το σημερινό δημοσίευμα του Εθνους.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ, οι αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν 58 άτομα που εργάζονται σε καλλιέργειες χασίς στο χωριό και κατάσχεσαν φορτηγά με λίπασμα, καθώς και υδροφόρες.

Προσάραξη ή ναυάγιο;

http://www.humanrightsfirst.org/wp-content/uploads/Syria-USA-Russia-Syria.png
Ποια διάρκεια και ποιο βάθος θα έχει η ψυχροπολεμική υποτροπή στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Μόσχας με αφορμή την υπόθεση Σνόουντεν είναι πλέον δίπλα στην εξέλιξη της αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Γερμανίας για την κρίση το δεύτερο κρίσιμο ερώτημα για τις διεθνείς ισορροπίες.Η προσέγγιση του κύριου άρθρου της «Μοντ» την περασμένη Παρασκευή, όπου ο Πούτιν παρουσιάζεται ως ταραξίας του διεθνούς συστήματος, είναι παραπλανητική. Για να καταλάβουμε τι συμβαίνει στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας θα πρέπει να δούμε τι προηγήθηκε λίγο πριν από την υπόθεση Σνόουντεν.
Στις αρχές Μαΐου έγινε γνωστή η συντονισμένη προσπάθεια των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών Λαβρόφ και Κέρι να διαμορφώσουν κοινή στάση απέναντι στις εξελίξεις στη Συρία, μια εξέλιξη που ερμηνεύθηκε ως στροφή της αμερικανικής πλευράς.

Οι αδυσώπητοι φόβοι για «λιγότερη Ελλάδα»

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20120728/low/assets_LARGE_t_420_54092664.JPG
Δεν εθεώρησα μεν ποτέ αναιτιολόγητη την άκρως πεσιμιστική απόφανση φίλου παλαιού πανεπιστημιακού, που διετύπωνε συχνά φόβους ότι «αν εμείς δεν συνέλθουμε, τότε τα παιδιά μας είναι καταδικασμένα να ζήσουν σε λιγότερη Ελλάδα»! Την εξελάμβανα μάλλον ως καθ' υπερβολήν εκτίμηση των κινδύνων που ανελίσσονται και υπονομεύουν το εθνικό γίγνεσθαι.
Σήμερα -και υπό το φως τεκμαρτών παθογενειών που βιώνουμε- τέτοιοι φόβοι όχι μόνο δεν συνιστούν υπερβολή, αλλ' αντιθέτως λειτουργούν αμεσότερα και διαβιβάζουν ευκρινή προειδοποιητικά σήματα αποδομήσεως δυνατοτήτων και υπονομεύσεως των εθνικών προοπτικών. Ιδιαίτερα εκείνοι που αφορούν υφέρποντες συντελεστές ολισθήσεων. Οπως είναι για παράδειγμα το δημογραφικό.

Τα κατά Ερντογάν πολιτικά συνθήματα

Ηταν φθινοπωρινές μέρες του 1980. Μαζί με πολλά άλλα, είχαν κοπεί σαν μαχαίρι τη 12η του Σεπτέμβρη οι βρισιές στις κερκίδες των γηπέδων. Επρεπε να επιδειχθεί εθνική ομοψυχία. Κανείς δεν έβριζε πια στα γήπεδα.Κανείς δεν θα βρίζει πλέον στα γήπεδα και τώρα. Και όχι μόνο δεν θα βρίζει, αλλά δεν θα φωνάζει και πολιτικά συνθήματα. Τώρα τι είναι πολιτικό σύνθημα, αυτό είναι ένα διασκεδαστικό ερώτημα.Ο υπουργός Αθλητισμού της Τουρκίας, Σουάτ Κιλίτς, απείλησε προχθές, ούτε λίγο ούτε πολύ, και τους οπαδούς, αλλά και τις ίδιες τις ομάδες. Αναφερόμενος στις διαδηλώσεις που πραγματοποίηθηκαν τον περασμένο Ιούνιο στην πλατεία Ταξίμ της Πόλης, είπε ότι «σε περίπτωση που τα επεισόδια μεταφερθούν στις κερκίδες, θα ζημιωθεί ο αθλητισμός». «Δεν θέλω να απειλήσω κανέναν, αλλά δεν θα προσφέρει σε κανέναν τίποτα, αν κάποιοι προβούν σε ενέργειες που θα προκαλέσουν την επιβολή ποινής για τους ίδιους και τις ομάδες τους».

Stratfor: Ποιες απώλειες μετρά η Τουρκία

Stratfor: Κούρδοι, Μουσουλμανική Αδελφότητα και οι απώλειες της Τουρκίας Αποτυχίες στο διπλωματικό μέτωπο μετρά η Τουρκία. Οι προσπάθειες της Άγκυρας να χρησιμοποιήσει τις σχέσεις με τους Κούρδους του Ιράν δεν φαίνεται να προχωρούν. Τα «πονταρίσματα» για ενίσχυση του ρόλου της στην περιοχή δεν αποδίδουν.
Πριν από περίπου δύο χρόνια, η περιοχή και η ευρύτερη διεθνής κοινότητα χαιρέτισαν τη γεωπολιτική «επανεμφάνιση» της Τουρκίας -καθοδηγούμενη από το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- ως αναχώματος στην ιρανική επιρροή. Τότε ήρθε η Αραβική Άνοιξη, φέρνοντας μια μεγάλη ευκαιρία για την Άγκυρα να διευρύνει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα στη Μέση Ανατολή, έναν βασικό τουρκικό στόχο που είχε μπλοκαριστεί από την ιρανική επιρροή. Τώρα, όμως, φαίνεται πως η Άγκυρα έχει χάσει περισσότερα από αυτά που προσπάθησε να κερδίσει σε περιοχές από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τον Περσικό Κόλπο.

Βουλγαρία-Τουρκία: Διαψεύδει ισχυρισμούς περί ανεπαρκούς συντήρησης πολιτιστικών μνημείων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ζ. Ζλατάνοβα

http://www.novinite.com/media/images/2013-08/photo_verybig_152756.jpg
Η αντιπρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου της Βουλγαρίας Ζιναίντα Ζλατάνοβα διέψευσε, σήμερα, τους ισχυρισμούς του Τούρκου ομόλογού της Μπεκίρ Μποζντάγκ, ότι, στη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής τους - στο πλαίσιο της ανεπίσημης επίσκεψης του κ. Μποζντάγκ στη Βουλγαρία - ο Τούρκος αξιωματούχος έθεσε θέμα "ανεπαρκούς συντήρησης των πολιτιστικών μνημείων της εποχής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, για «ενδεχόμενη επιστροφή τους στην Τουρκία" κ.ά.

Η Ιταλία κατεβαίνει στην ανατολική Μεσόγειο Και η Ρώμη στον άξονα της Ενεργειακής και Ναυτικής Ασφάλειας της Λευκωσίας

Του Παναγιώτη Τσαγγάρη
Δίχτυ ασφαλείας δημιουργείται γύρω από την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) με ισχυρές χώρες να επιδιώκουν ενεργή εμπλοκή στο θέμα της «Ενεργειακής και Ναυτικής Ασφάλειας» της περιοχής. Μετά το Ισραήλ και τη Γαλλία, ενδιαφέρον εκδήλωσε και η Ιταλία, μιας και στην κυπριακή ΑΟΖ εξασφάλισε αδειοδότηση ο κολοσσός ΕΝΙ, ιταλικών συμφερόντων.Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» κατά τις επαφές του Φώτη Φωτίου στη Ρώμη το θέμα «ενεργειακής και ναυτικής ασφάλειας» της περιοχής θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών με ενδεχόμενο μάλιστα την Αμυντική Συμφωνία μεταξύ Λευκωσίας – Ρώμης.