14 Οκτωβρίου 2015

Σερβία – Η Γερμανία προσπαθεί να επιβάλει την αναγνώριση του Κοσόβου


German Chancellor Angela Merkel (R) and Serbian Prime Minister Aleksandar Vucic (L) deliver statements following their bilateral talks at the Chancellery in Berlin. EPA/Michael Kappeler
Εντείνονται οι πιέσεις κατά τις Σερβίας για να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο, Μάρκο Τζούριτς η Γερμανία προσπαθεί να επιβάλει στη Σερβία, μέσα από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, την αναγνώριση του Κοσόβου.Συγκεκριμένα, ανέφερε ο Τζούριτς, η γερμανική κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία στο κεφάλαιο 35 της πλατφόρμας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που αφορά τις σχέσεις Βελιγραδίου – Πρίστινας, με την οποία η αναγνώριση του Κοσόβου θεωρείται προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας.

Λάβρος κατά Αμερικανών και Ρώσων ο Νταβούτογλου, για τους Κούρδους της Συρίας


A handout picture provided by Turkish Prime Minister Press office shows Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu (R) and Commander of the Turkish Air Forces and Full General Akin Ozturk (L) during a security meeting in Ankara, Turkey. EPA/TURKISH PRIME MINISTER PRESS OFFICE /
Πυρά κατά ΗΠΑ και Ρωσίας εξαπέλυσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, κατηγορώντας τις χώρες αυτές ότι ενισχύουν με όπλα το PYD των Κούρδων της Συρίας.
Η Τουρκία πιστεύει πως τα όπλα αυτά μπορεί να διατεθούν από τους Κούρδους της Συρίας στο ΡΚΚ. Έτσι η Τουρκία κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα Τζον Μπας και του επέδωσε αυστηρή διαμαρτυρία για την κίνηση των ΗΠΑ να ανεφοδιάσουν από αέρος τους Κούρδους του ΡYD. Έγγραφη διαμαρτυρία εστάλη και στη ρωσική πρεσβεία.«Εκφράσαμε τις αντιρρήσεις μας επί του προκειμένου σε ΗΠΑ και Ρωσία με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο. Για μας αυτό αποτελεί ζήτημα εθνικής ασφαλείας και όλοι γνωρίζουν πως δρούμε όταν απειλείται η εθνική μας ασφάλεια, όπως πράξαμε κατά του ΡΚΚ και του Daesh (Ισλαμικό Κράτος)», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Το πείραμα της Λισαβόνας

Κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος με πρόγραμμα κατά της λιτότητας με τη στήριξη ή την ανοχή του Μπλοκ της Αριστεράς και του Κομμουνιστικού Κόμματος είναι, από ό,τι φαίνεται, η πιο πιθανή κυβερνητική λύση στην Πορτογαλία. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στην Ευρωζώνη, που συντελείται σε χαμηλούς τόνους και στην κυριολεξία σε αντίστιξη με την προεκλογική και τη μετεκλογική ρητορική των εκλογών του περασμένου Ιανουαρίου στην Ελλάδα.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Πορτογαλίας, με πρωθυπουργό τον προφυλακισμένο σήμερα για διαφθορά Σόκρατες, άνοιξε τον δρόμο στο τέλος του 2010 και στις αρχές του 2011 για το σκληρό μνημόνιο που υπέγραψε με την τρόικα αμέσως μετά τις εκλογές ο απερχόμενος πρωθυπουργός Κοέλιο. Σήμερα υπό την ηγεσία του Κόστα οι Σοσιαλιστές επανέρχονται για να διορθώσουν τις παρενέργειες μιας πολιτικής λιτότητας, στην υιοθέτηση της οποίας έχουν συμπράξει. Επανέρχονται με χαμηλούς τόνους, καθώς δεν υπάρχει πουθενά ρητορική περί πυροδότησης αλλαγής σε όλη την Ευρώπη.

Ακιντζί: Η «ΤΔΒΚ» ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει το Ευρώ Στο μέλλον της τ/κ οικονομίας εστιάζουν τουρκοκυπριακά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης Του Νίκου Στέλγια

http://akademikperspektif.com/wp-content/uploads/2011/05/ab-kisbris-sorunu-karikatur.jpg
Στο μέλλον της τ/κ οικονομίας εστιάζουν τουρκοκυπριακά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης, με αφορμή μια σειρά νέων δηλώσεων του Τουρκοκύπριου ηγέτη. Σύμφωνα με όσα δηλώνει ο Μουσταφά Ακιντζί στον τουρκικό τύπο, μετά από την χθεσινή συνάντηση των δυο ηγετών, ξεκινά μια νέα περίοδος για την τ/κ οικονομία. Στην νέα περίοδο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα έρθουν στο νησί και θα μελετήσουν την χρήση του Ευρώ ως νόμισμα σε ολόκληρο το νησί. Παράλληλα, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την τελωνειακή ένωση της «ΤΔΒΚ» με την Ε.Ε. Αυτό ισχυρίζονται σχετικά τουρκικά δημοσιεύματα.

Φόβοι Τουρκίας για κουρδικό κράτος


http://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201510/221454/images/det_kourdiko1-thumb-large.jpgAFP, REUTERS-Την εντεινόμενη ανησυχία της Άγκυρας για το ενδεχόμενο δημιουργίας ντε φάκτο κουρδικού κράτους στη Βόρεια Συρία αποτυπώνει η διπλή προειδοποίηση Τούρκων αξιωματούχων, τόσο προς την Ουάσινγκτον, όσο και προς τη Μόσχα, να μην υποστηρίξουν τις εδαφικές βλέψεις του ισχυρότερου κόμματος των Κούρδων που ζουν στη Συρία, PYD.
«Το PYD δημιουργεί στενότερους δεσμούς με τις ΗΠΑ, εσχάτως δε και με τη Ρωσία. Θεωρούμε το PYD τρομοκρατική οργάνωση και επιθυμούμε όλες οι χώρες να αναλογιστούν τις επιπτώσεις της συνεργασίας τους με αυτό», δήλωσε ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters, με την προϋπόθεση της ανωνυμίας. Το PYD διατηρεί παραδοσιακά στενές σχέσεις με την ένοπλη αποσχιστική οργάνωση των Κούρδων της Τουρκίας ΡΚΚ, η οποία θεωρείται από την Άγκυρα, αλλά και από την Ουάσινγκτον, τρομοκρατική οργάνωση.

ΤΟΥΡΚΙΑ: Η τυχοδιωκτική, φαντασιόπληκτη και χρεωκοπημένη στρατηγική του Ερντογάν

ImageΤου Χρήστου Μηνάγια*  Η πολιτική που εφάρμοσε το δίδυμο Ερντογάν-Νταβούτογλου για τη Συρία αποσκοπούσε αρχικά στην πτώση του καθεστώτος Άσαντ και στη συνέχεια οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας. Όμως, οι τυχοδιωκτικοί, φαντασιόπληκτοι και χρεωκοπημένοι σχεδιασμοί των Τούρκων προσέκρουσαν σε ανυπέρβλητα εμπόδια, προκάλεσαν αλυσιδωτές και απρόβλεπτες επιπτώσεις, απομόνωσαν τη χώρα τους και επισκίασαν την αξιοπιστία και φερεγγυότητα της.

Στην Αθήνα για τον αγωγό IGB ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Αμος Χόκστιν

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ Tην κινητοποίηση της αμερικανικής διπλωματίας έχει προκαλέσει η νέα καθυστέρηση στον διασυνδετήριο αγωγό Eλλάδας - Βουλγαρίας (IGB), που σχεδιάστηκε για τον περιορισμό της εξάρτησης της Βουλγαρίας από το ρώσικο φυσικό αέριο και με προοπτική επέκτασής του μέχρι τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και ενδεχομένως τις χώρες της Βαλτικής. Ταξίδι-αστραπή πραγματοποιεί από χθες στην Αθήνα ο ειδικός απεσταλμένος και συντονιστής για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ, Aμος Χόκστιν, ο οποίος είχε συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία και του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς.

Τουρκία: Απομακρύνονται οι επικεφαλής των υπηρεσιών ασφάλειας μετά την επίθεση στην Άγκυρα


Σε αργία έθεσε το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών τους επικεφαλής για την Άγκυρα των υπηρεσιών πληροφοριών, ασφάλειας και της αστυνομίας μετά το φονικό μακελειό που συγκλόνισε τη χώρα.Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του που εξέδωσε αργά χθες το βράδυ, το υπουργείο αναφέρει ότι ο αρχηγός της αστυνομίας της πρωτεύουσας Κάντρι Καρτάλ καθώς και οι επικεφαλής του τμήματος ασφάλειας και της υπηρεσίας πληροφοριών του Σώματος απαλλάχτηκαν από τα καθήκοντά τους προκειμένου να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα σχετικά με την πιο αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Ρακιντζής: Στα 33 δισ. ετησίως το κόστος της διαφθοράς

Ρακιντζής: Στα 33 δισ. ετησίως το κόστος της διαφθοράς - Τρανταχτά παραδείγματα Πριν από τα μνημόνια γιατροί ζητούσαν από τους ασθενείς ακόμα και 5.000 ευρώ, ενώ σήμερα το αντίστοιχο ποσό έχει πέσει στα 300 ευρώ, τόνισε ο Γ.Γ. Δημόσιας Διοίκησης. Το προφίλ των επίορκων υπαλλήλων και το δυσθεώρητο κόστος της διαφθοράς για την οικονομία.Η διαφθορά είναι διάχυτη στην ελληνική κοινωνία και για να καταπολεμηθεί απαιτείται πάνω απ' όλα πολιτική βούληση, κάτι που δεν υπάρχει. Το κόστος της φτάνει τα 33 δισ. ευρώ ετησίως, συνεπώς αν για 10 χρόνια δεν είχαμε φαινόμενα διαφθοράς, θα είχε εκλείψει το δημόσιο χρέος της χώρας.Τα λόγια αυτά ανήκουν στο πλέον αρμόδιο πρόσωπο για το ζήτημα, τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή, ο οποίος σε δημόσια συζήτηση, χθες το βράδυ, με τη δημοσιογράφο Μαργαρίτα Πουρνάρα στο βιβλιοπωλείο «Ιανός», κατέθεσε την εμπειρία του επί του θέματος και αφηγήθηκε μερικά από τα χαρακτηριστικότερα περιστατικά κακοδιοίκησης, αδιαφάνειας και ατασθαλιών στον δημόσιο τομέα, που έχει συναντήσει μέχρι τώρα στην 11χρονη θητεία του.

Το επικίνδυνο παιχνίδι της Τουρκίας με το Ισλαμικό Κράτος

«Έχετε δει ποτέ έναν υποστηρικτή του Ισλαμικού Κράτους (IS) να συλλαμβάνεται με χειροπέδες;» ρώτησε ένας Τούρκος δημοσιογράφος κατά τη διάρκεια ενός τηλεοπτικού talk show. «Όχι» απάντησε ο παρουσιαστής της εκπομπής. Το ερώτημα ήταν άκρως δικαιολογημένο και υπογράμμιζε την επιείκεια, για να πούμε το λιγότερο, με την οποία οι τουρκικές αρχές αντιμετωπίζουν ως τώρα τους υποστηρικτές του ριζοσπαστικού Ισλάμ εδώ στην Τουρκία. Του ανταποκριτή μας στην Τουρκία Νιγιαζί Νταλυαντζί.

Φυγόστρατος-εφεδρείας ο σύμβουλος του Πάνου Καμμένου


Συγκεκριμένα από το 2007, αναζητείται από την Αστυνομία για να του παραδοθεί το ΦΑΠ, όμως παραμένει άφαντος.Το θέμα του διορισμού του έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ.