22 Σεπτεμβρίου 2015

Κατακρημνίζεται η μετοχή της Volkswagen - Η Μέρκελ ζητά πλήρη διαφάνεια και διαλεύκανση της υπόθεσης

Κατακρημνίζεται η μετοχή της Volkswagen - Η Μέρκελ ζητά πλήρη διαφάνεια και διαλεύκανση της υπόθεσηςΚομισιόν: Πρόωρο να ληφθούν «μέτρα άμεσης επιτήρησης» στην Ευρώπη - VW: Σε 11 εκατ. αυτοκίνητα ανά τον κόσμο το λογισμικό παραποίησης μετρήσεων ρύπων - Για αποπομπή του επικεφαλής της εταιρείας κάνουν λόγο τα γερμανικά ΜΜΕ

Συμφωνία συντονισμού Ρωσίας και Ισραήλ στη Συρία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν υποδέχεται τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην προεδρική του κατοικία, στο Νόβο Ογκάριοβο, κοντά στη ρωσική πρωτεύουσα.
Να συντονίσουν τις ενέργειές τους στη Συρία συμφώνησαν οι ηγέτες Ρωσίας και Ισραήλ, έτσι ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο να εμπλακούν εκ λάθους σε ανταλλαγή πυρών οι ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών.Μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην κατοικία του Ρώσου προέδρου, στο Νόβο Ογκάριοβο, προάστιο της Μόσχας, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου γνωστοποίησε ότι συμφωνήθηκε «να υπάρξει μηχανισμός που θα αποκλείει οποιαδήποτε παρανόηση».Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος είχε δηλώσει, υποδεχόμενος τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ότι οι ενέργειες της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή ήταν και θα είναι πάντα «υπεύθυνες».

Ο Χρύσανθος αναλαμβάνει “στρατηγός” της υποψηφιότητας Βορίδη

Ο Χρύσανθος αναλαμβάνει “στρατηγός” της υποψηφιότητας Βορίδη
Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης θα είναι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο άνθρωπος που θα κινεί από το παρασκήνιο τα νήματα της υποψηφιότητας του Μάκη Βορίδη για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες των “Υστερόγραφων”, ο άλλοτε “Ρηγάς” και διαχρονικός πολιτικός σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά, είναι εκείνος που πιστώνεται την ιδέα της υποψηφιότητας Βορίδη για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, με τη στήριξη του πρώην πρωθυπουργού.

Παρελθόν τα δίσεκτα χρόνια για την Ισλανδία

iceland
Είναι ελάχιστες οι φορές που ένα συνέδριο οικονομολόγων απασχολεί τον Τύπο. Ακόμη λιγότερες είναι οι φορές που η δημοσιογραφία έχει βρει ενδιαφέροντα θέματα στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ένωσης.
ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗ

Τα ομόλογα της λύσης

http://assets.philenews.com/data/2015/09/22/skitso-22092015.jpg
Τα οικονομικά στοιχειώνουν την όποια λύση. Έτσι άνοιξε η συζήτηση πού θα βρεθούν τα χρήματα για τη χρηματοδότησή της. Μεγάλα ποσά θα χρειαστούν μεταξύ άλλων για να δοθούν αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες των περιουσιών στα κατεχόμενα οι οποίοι απ' ό,τι φαίνεται ποτέ δεν θα τις ανακτήσουν. Αλλά η λύση θα χρειαστεί και άλλα χρήματα. Ποιος για παράδειγμα θα αναλάβει το χρέος των κατεχομένων; Και επειδή όλοι συνειδητοποιούν ότι θα χρειαστούν πολλά χρήματα, άρχισαν οι συζητήσεις για την εξεύρεσή τους.Όπως και το 2004, με το σχέδιο Ανάν, η πρώτη σκέψη πήγε στους δωρητές. Γρήγορα όμως φάνηκε πως η διεθνής κοινότητα με τη διεθνή οικονομική κρίση και τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει, όπως η ανθρωπιστική κρίση των προσφύγων, δεν πρόκειται να ανταποκριθεί. Άλλωστε και το 2004 η ανταπόκριση των λεγόμενων δωρητών υπήρξε πενιχρή. Πέραν τούτου, όμως, υπάρχει και η διεθνής συσσωρευμένη πείρα που δείχνει πως οι λεγόμενοι δωρητές υπόσχονται μεν πολλά για να πετύχουν τις πολιτικές τους επιδιώξεις, αλλά όταν έρθει η ώρα να καταβάλουν όσα υποσχέθηκαν εξαφανίζονται με διάφορες προφάσεις και αφορμές, ή καταβάλλουν ελάχιστα των όσων είχαν υποσχεθεί.  

Τουρκία: «Η κυβέρνηση προωθεί τη λογική του πολέμου»

https://pbs.twimg.com/media/CPMJuOlWsAABevu.jpgOι δύο πρώην υπουργοί του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) που υπέβαλαν την Τρίτη την παραίτησή τους από την προσωρινή κυβέρνηση της Τουρκίας κατηγόρησαν το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα ότι προωθεί τη «λογική του πολέμου» στον αγώνα που διεξάγει εναντίον των Κούρδων ανταρτών.Ο πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αλί Χαϊντάρ Κόντζα σε μια σύντομη δήλωση που ανέγνωσε στον Τύπο, επισήμανε ότι ο ίδιος καθώς και ο συνάδελφός του, ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Μουσλούμ Ντογάν, αντιμετώπιζαν δυσκολίες που τους εμπόδιζαν να ασκήσουν τα υπουργικά τους καθήκοντα, ενώ προσέθεσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών δεν ήταν δεκτικό στις ανησυχίες που οι δύο τους διατύπωναν σχετικά με την κρίση στην πόλη Τσιζρέ, στα Ν.Α, όπου μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και των Κούρδων μαχητών.

Σε δίκη παραπέμπονται πέντε άτομα για τα εξοπλιστικά

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπονται να δικαστούν πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων ο επιχειρηματίας Πάνος Γερμανός, για σκέλος της υπόθεσης των παράνομων χρημάτων που διακινήθηκαν από την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.Με το βούλευμα τους οι εφέτες, αποδεχόμενοι αντίστοιχη πρόταση της εισαγγελέως Εφετών Ευγενίας Κυβέλου, διατάσσουν να παραπεμφθούν σε δίκη για τις κατηγορίες, ανά περίπτωση, της απιστίας από κοινού, παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας κατ” εξακολούθηση και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα οι: Ιωάννης Σμπώκος πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του ΥΕΘΑ, Γιώργος Κάμαρης στέλεχος επιχειρήσεων, ο επιχειρηματίας Πάνος Γερμανός και οι αδελφοί Γιώργος και Πιερ Χριστοδουλίδης, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων.

Δύο νέοι «παίχτες» ταράζουν τα νερά της Μεσογείου

Νικόλας Ζαννέττος-Η πρόσφατη τεράστια ανακάλυψη του κοιτάσματος Ζορ στην ΑΟΖ της Αιγύπτου, ήδη άρχισε να προσελκύει σοβαρό ενδιαφέρον εταιρειών οι οποίες ψάχνουν για νέες ευκαιρίες στον τομέα της ενέργειας, σε μια περίοδο που οι τιμές του πετρελαίου δεν επιτρέπουν υψηλά ρίσκα.Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η στρατηγική συνεργασία που υπέγραψαν οι εταιρείες Nostra Terra και Independent Resources. Στόχος τους οι επενδύσεις σε ώριμα έργα της Μεσογείου και της Βορείου Αφρικής με κύρια έμφαση στην Αίγυπτο και στην Τυνησία. Σύμφωνα με τη συμφωνία, τα δύο μέρη θα συνεργαστούν στον τομέα της αναγνώρισης έργων τα οποία έχουν προοπτική, παρέχοντας χρηματοδότηση, γεωλογικές έρευνες, τεχνική υποστήριξη, προμήθειες, με κυριότερη γεωγραφική έμφαση στη Βόρεια Αφρική και άμεση προσοχή στην Αίγυπτο και την Τυνησία.

Η Liberation αποκαλεί φασίστες Γεωργιάδη - Βορίδη και ο Άδωνις ζητά ανασκευή

Άρθρο της γαλλικής εφημερίδας την ημέρα που ξεκινά η διαδοχή στη ΝΔ, αναλύει την επόμενη ημέρα της ήττας και επιτίθεται στους δύο πρώην υπουργούς
"Οι δύο βαρόνοι του συντηρητικού κόμματος επανεμφανίστηκαν σε όλα τα τηλεοπτικά πλατό" μετά την ήττα της Κυριακής προκειμένου να "ερμηνεύσουν το κακό αποτέλεσμα του κόμματος και να προτείνουν τις δικές τους συνταγές για την ανάκαμψη”, γράφει η γαλλική εφημερίδα αποδίδοντας στον κ.Γεωργιάδη τη φράση: “Δεν πρέπει να φοβόμαστε να πούμε πως είμαστε ακροδεξιοί ή φασίστες!”

Ενώπιον της Δικαιοσύνης για πρώτη φορά η Μαρίν Λεπέν

Ενώπιον της Δικαιοσύνης για πρώτη φορά η Μαρίν Λεπέν
H επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, θα βρεθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης την 20ή Οκτωβρίου σε δικαστήριο της Λιόν (κεντροανατολικά) καθώς το 2010 συνέκρινε τους Μουσουλμάνους πιστούς που προσεύχονται στους δρόμους με τη ναζιστική κατοχή, μετέδωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Είναι η πρώτη φορά που η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου (FN) καλείται να δώσει εξηγήσεις ενώπιον ενός δικαστή σχετικά με την κατηγορία της “υποκίνησης σε φυλετικό μίσος”.
Σε ερώτηση που της έθεσε σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο για τη δίκη αυτή, που θα πραγματοποιηθεί σε έναν μήνα, η Λεπέν απάντησε: “Μα, ναι, βέβαια! Δεν θα τη χάσω αυτήν την ευκαιρία”.
Η αντίδρασή της ωστόσο ήταν πιο οργισμένη όταν έκανε δηλώσεις στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. “Πρόκειται για ένα σκάνδαλο που ένας πολιτικός ηγέτης οδηγείται στη Δικαιοσύνη επειδή εξέφρασε τα πιστεύω του”.

ISIS: Τώρα πουλάει προστασία στα κατεχόμενα – συλλήψεις

SigmaLiveΓια 4 συλλήψεις που αφορούν την επίθεση εναντίον του ξενοδοχείου καζίνο Σαβόι στην Κερύνεια γράφει η ηλεκτρονική σελίδα της Κίπρις Ποστασί που υποστηρίζει ότι σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες, το γάζωμα με σφαίρες εναντίον του κτιρίου έχει να κάνει με προσπάθεια της ISIS να πουλήσει προστασία σε τέτοιου είδους τουριστικά συγκροτήματα στα κατεχόμενα.Ο τ/κ Τύπος έγραφε σήμερα πως η “αστυνομία” πραγματοποίησε δεκάδες ανακρίσεις για την υπόθεση και η Κίπρις ποστασί αναφέρει ότι τέσσερα άτομα συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σήμερα στο “δικαστήριο” το οποίο επέβαλε την διήμερη κράτησή τους.

Αύξηση εισαγωγών από την Τουρκία

http://www.cypriot.org.uk/Documents/Haber%2011/01-Subat_files/image002.jpgΓΙΑ ΣΟΒΑΡΗ μείωση του εξωτερικού εμπορίου του ψευδοκράτος γράφει στο οικονομικό της ένθετο η τ/κ εφημερίδα «Κίπρις», καθώς το πρώτο επτάμηνο του 2015 οι εξαγωγές έφτασαν τα 83,4 εκ. δολάρια, ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο ήταν 91.2 εκ. δολάρια, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 8,46%. Τα στοιχεία του Ινστιτούτου Στατιστικής της Τουρκίας δείχνουν επίσης μια πτώση στις εμπορικές σχέσεις Τουρκίας - ψευδοκράτους, προστίθεται, που αφορά το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου φέτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, στις εισαγωγές από την Τουρκία στο ψευδοκράτος η πτώση που καταγράφηκε ήταν της τάξης του 3,11%, ενώ στις εξαγωγές προς την Τουρκία 14,24%. Το επτάμηνο του 2015 το ψευδοκράτος εξήγαγε στην Τουρκία προϊόντα αξίας 53,6 εκ. δολαρίων και εισήγαγε προϊόντα 573,2 εκ. δολαρίων.

Η αριστερή παρένθεση άνοιξε Του Γιώργου Μουργή


Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ της Αριστεράς στις εκλογές της 20 Σεπτέμβρη δε χαρίζεται σε όποιον δεν το αξίζει.Όχι από ρεβανσισμό ή υπεροψία, απλά γιατί έχει ονοματεπώνυμο και υπογραφή .Η πολιτική  χαρτογράφηση έβαλε την τελική σφραγίδα .Η νίκη αυτή ανήκει στην καθημαγμένη κοινωνία. Αυτή επέλεξε να ανοίξει την παρένθεση όπως αρμόζει στην Αριστερά .

Τι έγραψε ο τουρκικός Τύπος για την εκλογή 4 μουσουλμάνων βουλευτών

 Πρωτοσέλιδοι τίτλοι «η μειονότητα έγραψε ιστορία», «η μουσουλμανική τουρκική μειονότητα εξέλεξε 4 βουλευτές» και «στο ελληνικό κοινοβούλιο αυξήθηκε ο αριθμός των Τούρκων σε 4», εμφανίζονται από τα ξημερώματα της Δευτέρας σε ιστοσελίδες εφημερίδων και ειδησεογραφικά πρακτορεία της γειτονικής Τουρκίας. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην Ελλάδα, έδωσε το έναυσμα για μετάδοση της είδησης ότι επανεκλέχτηκε το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. Και μπορεί τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ειδήσεων να επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους στην Αριστερή κυβέρνηση, τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και την επόμενη μέρα, ωστόσο ο τουρκικός Τύπος ήταν στραμμένος προς την Θράκη και τη μειονότητα.

«Κάθαρση» μετά από 41 χρόνια - Εντοπίστηκαν όλοι οι ηρωϊκοί καταδρομείς του Νοράτλας «ΝΙΚΗ 4»

- Πληροφορίες αναφέρουν ότι εντοπίστηκαν όλοι οι Ελλαδίτες καταδρομείς και 4 αεροπόροι του "ΝΙΚΗ 4"
- Πρόκειται για τα οστά 15 ανδρών της ελλαδικής Α' Μοίρας Καταδρομών και των πιλότων
- Παίχθηκε η τελευταία πράξη του δράματος της ηρωικής όσο και τραγικής επιχειρήσης αυτοκτονίας "ΝΙΚΗ"
- Η "ΝΙΚΗ" στέρησε στους Τούρκους την κατάκτηση ενός στόχου υψηλής συμβολικής και στρατηγικής αξίας
- Οι λεπτομέρειες της επιχείρησης "ΝΙΚΗ" και η σιωπή της ελληνικής πολιτείας

ΤΟΥΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ «Σκούπα» των Τούρκων στον Εβρο για μετανάστες

«Σκούπα» των Τούρκων στον Εβρο για μετανάστες

Οι τουρκικές αρχές θα απομακρύνουν αύριο Σύρους πρόσφυγες που παραμένουν συγκεντρωμένοι στην Αδιανούπολη, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα, δήλωσε σήμερα ο νομάρχης Αδριανούπολης Ντουρσούν Αλί Σαχίν.

ΚΑΜΜΕΝΟΣ:Πως και γιατί τα κατάφερε στο "παιχνίδι" της πολιτικής επιβίωσης

21.09.2015 | 07:15
Image Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ
Το φαινόμενο Καμμένου, θα βαλθούν να ερμηνεύσουν πολλοί από σήμερα. Οι περισσότεροι είναι όσοι έπαιζαν στοίχημα ακόμη και …το κεφάλι τους ότι αυτή τη φορά ο Καμμένος δεν θα θα τα κατάφερνε να μπει στη Βουλή. Αποδείχτηκα ξανά “πολύ σκληρός για να πεθάνει” ,διαψεύδοντας και την “παράδοση” που ήθελε τα κόμματα που παρείχαν στήριξη σε κυβερνήσεις να εξαφανίζονται. Ο Καρατζαφέρης με το ΛΑΟΣ και ο Κουβέλης με τη ΔΗΜΑΡ είναι τα παραδείγματα που ο Καμμένος δεν ακολούθησε. Διέψευσε για μια ακόμη φορά τους δημοσκόπους. Οι οποίοι βέβαια δεν περίμεναν μόνο τον Καμμένο για να διαψευστούν. Υπέστησαν και σ΄ αυτές τις εκλογές πανωλεθρία και πλέον υπάρχει σοβαρότατο θέμα με τις συνεχείς και διαδοχικές αποτυχίες τους. Πως τα κατάφερε ο Καμμένος;

Γράφαμε εδώ στο
Onalert.gr στις 28 Αυγούστου,
ημέρα που παρέδωσε το ΥΠΕΘΑ στον Γιάγκο:

Δορυφορικές φωτογραφίες και βίντεο δείχνουν ρωσικά μαχητικά στη Συρία

RUSSIAN SU30
Νέες δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν παρουσία ρωσικών μαχητικών στην αεροπορική βάση Μπασέλ αλ Άσαντ στη Συρία, κοντά στη Λατάκια.Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Stratfor, οι εργασίες για την επέκταση και ενίσχυση της βάσης συνεχίζονται, ενώ έχουν εντοπιστεί επίσης επιθετικά ελικόπτερα καθώς και άλλα είδη στρατιωτικού εξοπλισμού, που υποδεικνύουν σημαντική αύξηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνατοτήτων στη Συρία.

Απογοήτευση και προβληματισμός πυροδοτούν εξελίξεις

Βαγγέλης Μεϊμαράκης

Μπορεί ο Τσίπρας να γίνει Λούλα;

Μπορεί ο Τσίπρας να γίνει Λούλα; Γιώργος Παπανικολάου-Η εντυπωσιακή νίκη του Αλέξη Τσίπρα, κλείνει έναν κύκλο επεισοδιακό, σφραγίζοντας τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς ένα είδος σοσιαλδημοκρατίας. Ωστόσο, τα πιο δύσκολα για τον ίδιο αρχίζουν τώρα. Το βραζιλιάνικο «παράδειγμα» είναι μονόδρομος!
Το εύρος της χθεσινής νίκης του Αλέξη Τσίπρα αποτελεί πολιτικό συμβάν που θα συζητηθεί ποικιλοτρόπως όχι μόνο στην εγχώρια αλλά και την διεθνή πολιτική σκηνή, για τις συνέπειες που μπορεί να έχει στη διαμόρφωση του πολιτικού τοπίου στην Ευρώπη ( καθώς έρχονται εκλογές στην Ισπανία και άλλες χώρες), αλλά και για την εκλογική αποδοχή της οποίας απολαμβάνει ο ηγέτης του... «ΣΥΡΙΖΑ 2.0», παρά την διάσπαση του κόμματος, τα capital controls και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου.

Σαν να μην πέρασε μια μέρα...

http://assets.philenews.com/data/2015/09/21/skitso-21092015.jpg
Αν έπρεπε κάποιος να βάλει έναν τίτλο στο εκλογικό αποτέλεσμα της 20ης Σεπτεμβρίου, αυτός θα μπορούσε να είναι το «Σαν να μην πέρασε μια μέρα».Από τον Ιανουάριο του 2015 ως σήμερα, οι ψηφοφόροι έκριναν ότι δεν συνέβη απολύτως τίποτα ή, έστω, τίποτα τόσο σημαντικό ώστε να μεταβάλει τις ισορροπίες.

Υπάρχουν όμως συμπεράσματα που προκύπτουν από το αποτέλεσμα – και αυτά αφορούν σε όλους.
1. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α, όπως η στήλη είχε επισημάνει ήδη από την επομένη της προκήρυξης των εκλογών τον περασμένο Αύγουστο, έχει έλθει για να μείνει. Για τον σκοπό αυτό θα μετέλθει όποια μέσα έχει στη διάθεσή του, όντας ένας κυνικός τακτικιστής. Δεν μπορεί παρά να του αναγνωρίσει κανείς ότι είναι ο νικητής των εκλογών. Έχει διαβάσει άριστα τους αντιπάλους του, στους οποίους έχει καταφέρει να επιβάλει ένα βαρύ «ενοχικό σύνδρομο» για όσα συνέβησαν στην Ελλάδα από το 2010 και μετά, αν όχι και από νωρίτερα. Είναι πχ να απορεί κανείς για ποιον λόγο έπρεπε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αμέσως μετά από το δημοψήφισμα του Ιουλίου, να δώσουν εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α – ΑΝΕΛ να διαπραγματευθεί με τους εταίρους;

Η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας Του Νίκου Στέλγια


http://assets.philenews.com/data/2015/09/20/skitso-20092015.jpg
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε το αυτονόητο. Για την ελληνοκυπριακή πλευρά η λύση του Κυπριακού Προβλήματος είναι μια και μοναδική: Η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια ομοσπονδιακή κρατική δομή. Ας το αναλύσουμε. Από την σκοπιά της «δικής» μας πλευράς, η ενιαία κρατική δομή, η οποία εγκαινιάστηκε με τις συμφωνίες του 1959-1960 υπήρξε προβληματική και οδήγησε σε συστημική κρίση και φυσικά στην τραγωδία του 1974. Μετά το Κοινό Ανακοινωθέν του 2014, έχει δημιουργηθεί ένα πλαίσιο αναφοράς, πάνω στο οποίο θα οικοδομηθεί η μετεξέλιξη του κυπριακού κράτους, από ένα ενιαίο πλαίσιο σε μια ομοσπονδία. Με την λύση, η Κυπριακή Δημοκρατία, μάλλον καλύτερα το Κυπριακό Κράτος δεν θα πάψει να υφίσταται. Η λύση θα φέρει αλλαγή πολιτεύματος και όχι κατάργηση του κράτους. Το κυπριακό κράτος θα λάβει ομοσπονδιακή μορφή και δομή σύμφωνα με τα σύγχρονα ευρωπαϊκά και δυτικά πλαίσια. Στο νησί θα δημιουργηθούν δυο αυτόνομες περιοχές-ζώνες-επαρχίες. Αυτές οι επαρχίες δεν θα έχουν «κρατικό« χαρακτήρα. Θα είναι ένα είδος τοπικών αυτοδιοικήσεων με ενισχυμένες αρμοδιότητες και σε καμία περίπτωση δεν θα επισκιάζουν την κεντρική διοίκηση. Για να το θέσουμε πιο ξεκάθαρα, με την λύση η «ΤΔΒΚ» δεν θα μετεξελιχθεί στην βόρεια επαρχία-συνιστώσα της νέας ομοσπονδιακής δομής. Αυτή είναι η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Ο Γκιουλ επιστρέφει στο προσκήνιο Εξέφρασε την λύπη του για τα πρόσφατα περιστατικά βίας εναντίων της εφημερίδας Hurriyet Του Νίκου Στέλγια


Περίπου έναν χρόνο μετά την αποχώρηση του από την προεδρία της Τουρκίας, ο Αμντουλλάχ Γκιουλ επιστρέφει στο πολιτικό προσκήνιο της γειτονικής χώρας. Λίγες εβδομάδες πριν τις πρόωρες εκλογές, ο κ. Γκιουλ στέλνει σημαντικά μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις. Χθες το βράδυ, ο τέως Πρόεδρος της Τουρκίας παραχώρησε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στις πιέσεις που δέχεται ο Τύπος το τελευταίο διάστημα.Ο κ.Γκιουλ εξέφρασε την λύπη του για τα πρόσφατα περιστατικά βίας εναντίων της εφημερίδας Hurriyet καθώς και για τις απειλές που εκτόξευσε εναντίων του Γενικού Διευθυντή Έκδοσης της εφημερίδας, ο βουλευτής του ΑΚΡ, Abdürrahim Boynukalın τις οποίες χαρακτήρισε ως «λυπηρές και λάθος».

Η τρίτη φορά


Αγγελική Σπανού-Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου συζητούσαμε για κάτι που δεν υπήρξε ποτέ: Για το δήθεν ντέρμπυ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, για την εκτίναξη της δημοτικότητας Μεϊμαράκη και την αντίστοιχη πτώση εκείνης του Τσίπρα που κέρδισε τις εκλογές με εντυπωσιακό ποσοστό. Οι δημοσκοπήσεις δέσμευσαν τον πολιτικό σχολιασμό και το δημόσιο διάλογο με αποτέλεσμα να διαπιστωθεί την Κυριακή το βράδυ ότι οι “πάνω” και οι “κάτω” ζουν σε διαφορετικούς κόσμους, με αποτέλεσμα να μην καταλαβαίνονται και να μην επικοινωνούν.

Μεγάλη νίκη- μεγάλες οι ευθύνες.

tsipras-alexis-prwth-1070_1 του ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ.-Ο Συριζα κατήγαγε συντριπτική νίκη και, τώρα, είναι αντιμέτωπος με την σκληρή πραγματικότητα. Το μέγεθος της νίκης του, μάλιστα, καθιστά ακόμη πιο υψηλές τις ευθύνες του, καθώς, η πρώτη ερμηνεία της είναι ότι οι πολίτες εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα και το κόμμα του να διαχειριστεί το μέλλον τους με την εφαρμογή  του τρίτου μνημονίου.Από τη διαχείριση αυτή θα κριθεί και το κατά πόσο ο Συριζα θα σταθεροποιήσει ένα υψηλό ποσοστό στο εκλογικό σώμα.

Ο δρόμος για τη Δαμασκό

Στον δρόμο για τη Δαμασκό ο Εβραίος επιπλοποιός Σαούλ σκληρός διώκτης των Χριστιανών άκουσε τη φωνή του Κυρίου να του λέει «Σαούλ, Σαούλ, τι με διώκεις;» και έγινε ο Απόστολος Παύλος. Στον δρόμο για τη Δαμασκό, Ουάσιγκτον και Μόσχα, που διεξάγουν δι' αντιπροσώπων έναν αιματηρό και βρώμικο πόλεμο στην Ουκρανία, αρχίζουν στρατιωτικές συνομιλίες προφανώς για τον συντονισμό της δράσης τους κατά του Ισλαμικού Κράτους και όχι για να αποφύγουν μεταξύ τους σύγκρουση, όπως ισχυρίζεται η αμερικανική πλευρά, η οποία όμως διά στόματος Κέρι δεν αποκλείει οι συνομιλίες να αφορούν συνεργασία.Οι ΗΠΑ χρειάζονται τη Μόσχα στη Συρία καθώς η ρωσική παρουσία είναι ανεκτή από το Ισραήλ σε αντίθεση με τη Χεζμπολά και τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, και επιπλέον από μόνη της η παρουσία ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στο πλευρό του Ασαντ παγώνει κάθε σκέψη των Ερντογάν - Νταβούτογλου για κατάληψη τμήματος της συριακής επικράτειας. Μαζί απέναντι στους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, μαζί απέναντι στο Ιράν και μαζί στο Ιράκ και στη Συρία, Ρωσία και ΗΠΑ δεν αφήνουν πλέον καμιά αμφιβολία ότι ο κοινός παρονομαστής ζωτικών τους συμφερόντων στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή είναι διευρυμένος.

Νικητές και ηττημένοι, σεβασμό στο αποτέλεσμα!

http://im2ns5.27210.gr/sites/default/files/imagecache/300x160/article/2015/39/185469-exitpoll.jpg
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα «παράδοξα» της κρίσης είναι ότι, σε αντίθεση με ότι γινόταν παλιά όταν ζητούσε κανείς σεβασμό στο αποτέλεσμα, δεν απευθύνεται πια τόσο στην αντιπολίτευση όσο στην… κυβέρνηση και τους βουλευτές της που πρώτα εκλέγονται και μετά… κλαίγονται ότι δήθεν δεν μπορούν, δεν διάβασαν, δεν κατάλαβαν, δεν θέλουν κοκ. Ε, όλα αυτά χθες τελείωσαν. Οριστικά και αμετάκλητα.Ελάχιστες είναι οι εκλογικές αναμετρήσεις στη σύγχρονη ελληνική πολιτική ιστορία που έδωσαν τόσο ηχηρό και καθαρό αποτέλεσμα όσο η χθεσινή, στην οποία ο λαός ξεκαθάρισε με τον πιο απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο τα ακόλουθα:

Ποια είναι τα συμφέροντα της κατοχικής Τουρκίας στην Κύπρο;

Δυο είναι οι ύψιστοι, διαχρονικά, στόχοι της Τουρκίας: Η επανάκτηση της νήσου και η κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως υποκείμενο του διεθνούς δικαίου και ως άτρητη ασπίδα προστασίας των νόμιμων κατοίκων της. Αυτούς τους εχθρικούς τουρκικούς στόχους, κανείς Πρόεδρος και κανείς σχεδόν κομματάρχης δεν εξήγησαν ποτέ πώς θα στομώσουν και θα ακυρώσουν για να διασωθεί και η Κυπριακή Δημοκρατία και ο Ελληνισμός.

Αθάνατε, σοφέ Κινέζε στρατηγέ, Σουν Τζου. Πόσο βάναυσα σε αγνοούν οι ηγέτες του κυπριακού Ελληνισμού… Και πόσο αφόρητο κόστος οι Έλληνες αυτού του δύσμοιρου τόπου πληρώνουν για την αχαμπαροσύνη, την ασχετοσύνη, την ανεπάρκεια και την εγκληματική έλλειψη γνώσης του Τούρκου εχθρού.

Τουρκία: Πτώση των ποσοστών του AKP δείχνει δημοσκόπηση



Η υποστήριξη για το τουρκικό κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) υποχώρησε κατά 1,6 μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου, στο 39,3%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Gezici, προκαλώντας αμφιβολίες για τις πιθανότητες το AKP να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου.

ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ Frontex: Θέλουμε «μεγαλύτερη υποστήριξη» από την ΕΕ για την επιτήρηση των συνόρων

Frontex: Θέλουμε «μεγαλύτερη υποστήριξη» από την ΕΕ για την επιτήρηση των συνόρων Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας επιτήρησης των συνόρων Frontex Φαμπρίς Λεγκέρι επέμεινε σήμερα στην ανάγκη να εγκαθιδρυθεί "επειγόντως" μια "ομοιογενής" ευρωπαϊκή συνοριακή πολιτική, ενώ ζήτησε επίσης από την ΕΕ μια πιο σημαντική "ανθρώπινη υποστήριξη"."Συνολικά, η συνεργασία (με τις χώρες της ΕΕ) λειτουργεί καλά. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, το δράμα των προσφύγων μάς έδειξε πως οφείλουμε να βρούμε επειγόντως μια ομοιογενή συνοριακή πολιτική", δήλωσε ο Λεγκέρι σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt και την ισπανική El Pais.

Η εντολή της αποχής

Γιώργος Παπασπυρόπουλος-Σε αυτές τις εκλογές η αποχή είχε αύξηση περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες εφόσον από 36,4% τον Ιανουάριο ανέβηκε στο 43,43%. Δεν επηρέασε το αποτέλεσμα (μοιράστηκε αναλογικά σε όλα τα κόμματα) επηρέασε όμως το σώμα των εκλεκτόρων: ένας/μια στους δυο ψηφοφόρους δεν πήγε να ψηφίσει.Υπάρχει σίγουρα ένα μήνυμα σε αυτήν την αύξηση της αποχής: ενώ σχεδόν πάντα ένα τουλάχιστον 20% δεν συμμετέχει σε καμία εκλογική αναμέτρηση, το "κόμμα της αποχής" ανεβάζει τα ποσοστά του συνεχώς, ειδικά εν μέσω κρίσης και ιδιαίτερα κάθε "δεύτερες" εκλογές όπως σε εκείνες του 2012 και όπως στις χθεσινές.

Δια χειρός Αγκύρας: Τριχοτόμηση ΑΟΖ και διχοτόμηση Κεντρικής

Του Δρα Γιάννου Χαραλαμπίδη-Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

  1. «Οι δυο λαοί της Κύπρου θα πρέπει να αποφασίσουν από κοινού πώς θα χρησιμοποιήσουν τις υπεράκτιες πηγές φυσικού αερίου και πετρελαίου». Επί τη βάσει «ίσων δικαιωμάτων»
  2. Εφόσον ο Μ. Ακιντζί θέλει επανένωση και όχι διχοτόμηση, γιατί δεν υπογράφει ένα κοινό νομικό κείμενο με τον Πρόεδρο, που θα σβήνει τις διχοτομικές θέσεις και ερμηνείες για δυο «συνιδρυτικούς λαούς», παρθενογένεση και για διπλές και τριπλές ΑΟΖ;
1. Ποια είναι η τουρκική νομική διασύνδεση της λύσης με την ΑΟΖ και πώς καταρρίπτεται η ασφαλιστική δικλίδα, ότι το φυσικό αέριο θα ανήκει στην Κεντρική Κυβέρνηση
2. Η τουρκική ΑΟΖ και η αποκοπή Κύπρου-Ελλάδας
3. Πώς η Άγκυρα είναι πιστή στην πολιτική της για τη μετατροπή της περιοχής από τη Μαρμαρίδα ώς την Αλεξανδρέττα σε τουρκική λίμνη


ΚΑΣΣΙΝΗΣ: Υλοποιήσιμος ο αγωγός East Med

Του Μάριου Πουλλάδου-O ΑΝΘΡΩΠΟΣ του οποίου όλες σχεδόν οι προβλέψεις έχουν επαληθευθεί, μιλά στη «Σημερινή»  ΚΥΠΡΟΣ-ΙΣΡΑΗΛ ΝΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΟΥΝ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑ ΝΑ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ» ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ «ΖΟΡ»
Η Τουρκία θα συνεχίσει τις απειλές και προειδοποιήσεις, χωρίς όμως να τις μετουσιώνει σε πράξη, αφού θα έχει να κάνει τόσο με εταιρείες κολοσσούς όσο και τις χώρες τους, δήλωσε ο Σόλων Κασίνης. «Η ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας πετροχημικών θα προσφέρει επιπρόσθετα σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για τον τόπο, μέσω νέων ευκαιριών απασχόλησης»

«Η Ν/Α Μεσόγειος μπορεί μια μέρα να αποτελέσει τη δεύτερη Βόρεια Θάλασσα», δήλωσε ο πρώην διευθυντής Υπηρεσίας Ενέργειας


Με την προτροπή του Ερντογάν Τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην Κωνσταντινούπολη κατά του PKK

Τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην Κωνσταντινούπολη κατά του PKKΤουλάχιστον 50.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα σε ένα προάστιο της Κωνσταντινούπολης για να καταδικάσουν «την τρομοκρατία» των Κούρδων μαχητών, σε μια κινητοποίηση που παραπέμπει στις πολιτικές συγκεντρώσεις που πραγματοποιεί ο ισλαμοσυντηρητικός πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έξι μόλις εβδομάδες πριν από τις προγραμματισμένες για την 1η Νοεμβρίου εκλογές, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η πορεία στη συνοικία Γιενικαπί πραγματοποιήθηκε έπειτα από το κάλεσμα που απηύθυναν μη κυβερνητικές οργανώσεις και επαγγελματικές ενώσεις.Ο πρόεδρος Ερντογάν και πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου αναμένεται να εκφωνήσουν ομιλίες ενώπιον του πλήθους.

«Νευρική κρίση» στη ΝΔ για τη βαριά ήττα

http://patratora.gr/wp-content/uploads/2015/09/meimarakis-patratora.gr_3.jpgΜε αμηχανία και προφανή προβληματισμό υποδέχθηκαν το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα στη ΝΔ, όχι τόσο για την ήττα όσο για το μέγεθός της. Οι ενδείξεις που είχε το επιτελείο της Συγγρού τις τελευταίες μέρες ήταν ότι η μάχη θα εξελισσόταν σε ντέρμπι, δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο της πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε καμία περίπτωση με 7,5 μονάδες διαφορά.
Παρόλο που αντικειμενικά οι συνθήκες για τη ΝΔ τον Ιανουάριο ήταν πιο δύσκολες, αφού τότε ήταν κυβέρνηση ενώ τώρα αντιπολίτευση, δεν κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά της (28,03% από 27,8%, αν και σε απόλυτους αριθμούς έχασε ψήφους), την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε τις δυνάμεις του (-0,8%), παρά το νέο σκληρό μνημόνιο που έφερε.Από τα αξιοσημείωτα της χθεσινής διαδικασίας είναι και η υψηλή αποχή, η οποία -εκτιμούσαν στη Συγγρού- θα λειτουργούσε υπέρ της ΝΔ, κάτι όμως που δεν συνέβη τελικά και είναι ένα από τα ζητήματα που θα πρέπει να προβληματίσει το γαλάζιο στρατόπεδο.

FT: Ο έλεγχος των ελληνικών συνόρων στην Ε.Ε. με ανταλλάγματα

Πρόσφυγες φθάνουν στη Λέσβο

Είναι η Τουρκία ο μεγάλος ηττημένος των εξελίξεων στην Συρία;


Του Παντελή Καρύκα-Η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ είναι οι βασικοί υπεύθυνοι για το ξέσπασμα της συριακής κρίσης. Η αμερικανική εμπλοκή στο ζήτημα είναι σαφώς μικρότερη από όσο, γενικά, πιστεύεται.Από το 2011 όμως πολλά έχουν αλλάξει στην περιοχή. Η σημαντικότερη αλλαγή έγκειται στην γένεση και ισχυροποίηση του Ισλαμικού Κράτους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.ΗΠΑ και Ρωσία βρίσκονται σε επαφή για το Συριακό, από το 2012. Τότε είχαν διαφανεί οι πρώτες ενδείξεις, ότι οι δύο δυνάμεις μπορεί να καταλήξουν σε έναν αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό, με τη Ρωσία να αποδέχεται την απομάκρυνση του Άσαντ ως προσώπου, αλλά όχι του μηχανισμού του καθεστώτος.

Αντινομίες και Εντροπία στο Κυπριακό