05 Μαρτίου 2014

Από το Κίεβο στην Αγκυρα

Η Κρίση στην Ουκρανία συμπίπτει με την κορύφωση της εσωτερικής αντιπαράθεσης στην Τουρκία με ορατές επιπτώσεις στις περιφερειακές ισορροπίες. Μετά την ανεπιφύλακτη κατανόηση και υποστήριξη του Πεκίνου, ο Πούτιν εισέπραξε προχθές Δευτέρα την ευμενή ουδετερότητα του Νταβούτογλου που σύμφωνα με φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα δήλωσε ότι αν κάποια δύναμη προσπαθήσει να μετατρέψει την κρίση στην Κριμαία σε σύγκρουση Ρώσων - Τατάρων και στη συνέχεια σε σύγκρουση Ρωσίας - Τουρκίας, η Αγκυρα δεν θα το επιτρέψει.Την ώρα που ο Ερντογάν σε σχεδόν καθημερινή βάση καταγγέλλει τον εγκατεστημένο στην Πενσιλβανία αντίπαλό του, Φετουλάχ Γκιουλέν, σχεδόν ανοικτά ως μαριονέτα της Ουάσιγκτον, η Τουρκία παρέχει πολύτιμη διπλωματική στήριξη στο Κρεμλίνο, ένα σκληρό μήνυμα προς τις ΗΠΑ, που τηρουμένων των αναλογιών θυμίζει την άρνηση της τουρκικής Βουλής την άνοιξη του 2003 να επιτρέψει τη διέλευση αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που θα πλαγιοκοπούσαν και από Βορρά το Ιράκ.

Tιμωρία ή μπούμερανγκ;

Tην εποχή που το φτερούγισμα μιας πεταλούδας στην Iαπωνία μπορεί να προκαλέσει σεισμό στην Eυρώπη, την εποχή που η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου στην Kίνα προκαλεί αύξηση των τιμών των τροφίμων, πείνα και εξεγέρσεις στη Mέση Aνατολή και αύξηση της τιμής του πετρελαίου, και στη συνέχεια επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη στις HΠA και προκαλεί μείωση των εισαγωγών από την Kίνα, πόση αξιοπιστία μπορούν να έχουν οι απειλές για επιβολή οικονομικών κυρώσεων που θα πλήξουν αποκλειστικά και μόνο τη Pωσία;

Της διαπλοκής το κάγκελο!

ΤΟΥΡΚΙΑ – Νέες ηχογραφήσεις ξεμπροστιάζουν τα ενδιαφέροντα του Ερντογάν, από τις φρεγάτες και τα ΜΜΕ ώς το… ποδόσφαιρο
Τουρκία: Ετοιμος να παραιτηθεί ο Ερντογάν, αν ηττηθεί στις τοπικές εκλογές Του Γιώργου Τσιάρα
 Κατά ριπάς πλήττουν την πολιτική κυριαρχία του Ταγίπ Ερντογάν οι υποκλαπείσες συνομιλίες του με παράγοντες της πολιτικο-οικονομικής ζωής, που ξεμπροστιάζουν όλο το πλέγμα διαπλοκής της γειτονικής μας χώρας- από τις φρεγάτες και τα ΜΜΕ ώς το… ποδόσφαιρο!Σε μια από τις νέες ενοχοποιητικές «κασέτες» που ανέβηκαν χτες στο YouTube, o Eρντογάν εμφανίζεται να παροτρύνει γνωστό Τούρκο εφοπλιστή να υποβάλει ένσταση κατά του διαγωνισμού που παραχωρούσε το τεράστιο συμβόλαιο για την κατασκευή τεσσάρων σύγχρονων φρεγατών στον όμιλο Κοτς, τον μεγαλύτερο επιχειρηματικό όμιλο της Τουρκίας. Ο επιχειρηματικός κολοσσός, ο συνολικός τζίρος του οποίου από τις πολυσχιδείς του δραστηριότητες αγγίζει πλέον το 10% του τουρκικού ΑΕΠ (!), κέρδισε πέρσι τον Γενάρη το αρχικό συμβόλαιο για τις φρεγάτες, ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά τελικά το έχασε, λόγω (και) των συνεχών κυβερνητικών παρεμβάσεων.

Αντίδραση στην πτώση των δημοσκοπικών ποσοστών του AKP «Βόμβα» Ερντογάν: Αν χάσουμε τις δημοτικές εκλογές, φεύγω!

«Βόμβα» Ερντογάν: Αν χάσουμε τις δημοτικές εκλογές, φεύγω!
Έτοιμος να εγκαταλείψει την πολιτική, εάν το κόμμα του δεν επικρατήσει στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές της 30ής Μαρτίου, δηλώνει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.«Αν το κόμμα μου δεν καταλάβει την πρώτη θέση στις περιφερειακές εκλογές, είμαι έτοιμος να εγκαταλείψω την πολιτική» δήλωσε συγκεκριμένα ο Ερντογάν από την Άγκυρα.Ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε ότι η δημοτικότητα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002, δεν έχει πληγεί από το σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε τον περασμένο Δεκέμβριο και στο οποίο φέρονται να εμπλέκονται μέλη και συνεργάτες της κυβέρνησης.

Τρεις αραβικές χώρες ανακαλούν τους πρέσβεις στο Κατάρ

Εξαιρετικά σπάνιο για μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου
Τρεις αραβικές χώρες ανακαλούν τους πρέσβεις στο Κατάρ
Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν αποφάσισαν να ανακαλέσουν τους πρεσβευτές τους στο Κατάρ, κατηγορώντας τη Ντόχα για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις των γειτονικών της χωρών, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη. Πρόκειται για εξαιρετικά σπάνια κίνηση μεταξύ μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου. Η απόφαση ελήφθη έπειτα από θυελλώδη συνεδρίαση την Τρίτη των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου στο Ριάντ.

Το «πότε» και το «πώς»

ΝΑΡΙΝΕ ΑΓΑΜΠΑΛΙΑΝ, υπουργός Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού της Δημοκρατίας του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) 23 χρόνια περιμένουν τη διεθνή αναγνώριση

«Το Αρτσάχ, η αρμενική ιστορική ονομασία του Καραμπάχ σήμερα, έχοντας διανύσει μια πορεία είκοσι έξι χρόνων, είναι ένα ανεξάρτητο κράτος. Στο διάστημα αυτό χρειάστηκε να υπερπηδήσει τεράστιες δυσκολίες, αποκαθιστώντας ό,τι είχε καταστραφεί από τον πόλεμο, οικοδομώντας το νέο, σχεδιάζοντας τις προοπτικές ανάπτυξης. Η μεγαλύτερη πρόκληση, ωστόσο, ήταν η απομόνωση, εξαιτίας της οποίας είμαστε υποχρεωμένοι να καταβάλλουμε πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια, για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα»  Αυτά τονίζει η Ναρινέ Αγαμπαλιάν, υπουργός Πολιτισμού και θεμάτων Νεολαίας και Αθλητισμού της Δημοκρατίας του Αρτσάχ που βρίσκεται αυτές τις μέρες στη χώρα μας. Η ίδια έχει συναντήσεις με την αρμενική διασπορά με σκοπό την επίλυση του θεμελιώδους αυτού εθνικού ζητήματος.)

Tο αμερικανικό blitzkrieg και η εκνευρισμένη Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι τώρα υποχρεωμένη να διαθέσει τεράστιους πόρους προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα δημιουργίας ενός νέου κράτους στα ανατολικά της σύνορα. Ενα τέτοιο κράτος θα είναι δέκα φορές πιο φτωχό από τη σημερινή Ουκρανία

Του Δημήτρη Β. Τριανταφυλλίδη *

Με τις προπαγανδιστικές μηχανές των «εμπολέμων» να λειτουργούν στο φουλ, η διελκυστίνδα στην Ουκρανία συνεχίζεται με την τοποθέτηση των δυνάμεων των παικτών στη μεγάλη σκακιέρα της περιοχής της Ευρασίας.

Αμμόχωστος, φυσικό αέριο, τα κλειδιά για το Κυπριακό

Ο προγραμματισμός των ΗΠΑ προβλέπει συμφωνία ως τα τέλη του τρέχοντος έτους και δημοψηφίσματα το 2015
Οι Αμερικανοί επιθυμούν να έχει επιτευχθεί ένα γενικό πλαίσιο συμφωνίας στο Κυπριακό ως τα τέλη του τρέχοντος έτους ώστε ως τα τέλη του 2015 να μπορέσουν να διεξαχθούν δημοψηφίσματα. Αυτός είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος», ο σχεδιασμός της Ουάσιγκτον, για τον οποίο είναι πλήρως ενήμερη και η Αθήνα. Τρεις παράγοντες θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό την πορεία των συνομιλιών. Ο πρώτος είναι η προώθηση τολμηρών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) παράλληλα με τις συνομιλίες. Ο δεύτερος έχει σχέση με τις εξελίξεις στο μέτωπο των υδρογονανθράκων, που αναμένεται να είναι καταιγιστικές και με τον ρόλο του Ισραήλ να είναι καθοριστικός.

Η υπόθεση Μέρτεν και η «συγγνώμη Γκάουκ»

Δεν τίθεται θέμα γερμανικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα, επιμένει το Βερολίνο
Η υπόθεση Μέρτεν και η «συγγνώμη Γκάουκ»
Ένα από τα ερωτήματα που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την επίσκεψη του Γιόαχιμ Γκάουκ από τις 5 ως τις 7 Μαρτίου στην Ελλάδα είναι αν ο γερμανός πρόεδρος θα ζητήσει συγγνώμη για τις θηριωδίες που διέπραξαν οι ναζί κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Σύμφωνα με δε με ορισμένες πληροφορίες, αυτό είναι κάτι που εξετάζεται, στο πλαίσιο έστω μίας συμβολικής κίνησης και ίσως ο κ. Γκάουκ αναφερθεί κάτι τέτοιο σε κάποιες αππό τις δημόσιες τοποθετήσεις του.Από τη στιγμή μάλιστα που το Βερολίνο εμφανίζεται αμετακίνητο στη θέση του ότι δεν τίθεται θέμα γερμανικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα, παρά και την πρόσφατη προσφυγή της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με την οποία διεκδικεί από τη Γερμανία το ποσό των 40 - 45 εκατομμυρίων, μία κίνηση εκ μέρους του κ. Γκάουκ με την οποία θα αναγνώριζε τα ναζιστικά εγκλήματα στην Ελλάδα θα ήταν σημαντική.

Μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί «Τρελό σχέδιο» Ερντογάν για την προεδρία

Η Τουρκία θέλει να αγοράσει από τις ΗΠΑ μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Θα είναι άοπλα και θα χρησιμοποιούνται μόνο για κατασκοπεία, αναφέρει η Αγκυρα
Η Τουρκία θέλει να αγοράσει από τις ΗΠΑ μη επανδρωμένα αεροσκάφη
Όπως αναφέρει η τούρκικη εφημερίδα Hurriyet, τo αμερικανικό Κογκρέσο παρέλαβε αίτημα από το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας για την προμήθεια κατασκοπευτικών Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV). Η πρώτη αίτηση του τούρκικου υπουργείου αφορούσε στην αγορά ένοπλων drones, αλλά είχε απορριφθεί απ' το Κογκρέσο.«Οι δισταγμοί του Κογκρέσου αφορούσαν στη συνεχή κι επισταμένη αίτηση της Άγκυρας για την αγορά ένοπλων drones, αλλά η κατάσταση δείχνει να αλλάζει πλέον με την αλλαγή του αιτήματος σε άοπλα UAV», σχολίασε, ανώνυμα, στην εφημερίδα ένας ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.«Πλέον έχουμε πολλές πιθανότητες να τα αποκτήσουμε», τόνισε με τη σειρά του ένας Τούρκος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας, προσθέτοντας: «ακολουθούμε τα βήματα ανάλογης γαλλικής αίτησης που στέφθηκε με επιτυχία».

Τουρκία: Στέλλει μηνύματα στους Τατάρους της Κριμαίας

Διαβεβαιώσεις ότι η Άγκυρα θα είναι κοντά στην τουρκογενή μειονότητα των Τατάρων της Κριμαίας, έδωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στην Ένωση Κριμαίας στην Τουρκία, ενώ είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες και με ομολόγους τους σε εννέα χώρες.
http://www.sigmalive.com/application/cache/default/images/news/615x340/%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B2%CE%BF%CF%8D%CF%84%CE%BF%CE%B3%CE%BB%CE%BF%CF%858.jpg
Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης στην Κριμαία υπάρχουν πάνω από 350 χιλιάδες Τατάροι και γι’ αυτό το λόγο η περιοχή είναι στρατηγικής και ιστορικής σημασίας για την Τουρκία."Να μην περνά καν από την άκρη του μυαλού σας ότι ο Πρόεδρός μας ή ο Πρωθυπουργός μας θα μείνουν αδιάφοροι στα προβλήματα των ομογενών μας στην Κριμαία ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή του κόσμου", τους είπε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στις διώξεις που είχαν βιώσει το 1944 οι Τατάροι της Κριμαίας από τα εδάφη τους.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αλληλεγγύης Τούρκων της Κριμαίας, Τουντζέρ Καλκάι, είπε ότι οι Τούρκοι της Κριμαίας - όπως αποκάλεσε τους Τατάρους της Κριμαίας - κινδυνεύουν και πρόσθεσε ότι περιμένουν από την Τουρκία να τερματίσει την κατοχή και να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.