17 Δεκεμβρίου 2013

H δύναμη της πολιτικής βούλησης..

Γ. ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣOι συγκρίσεις της Iρλανδίας με την Eλλάδα δεν ωφελούν, καθώς Δουβλίνο και Aθήνα βρίσκονται στους αντίποδες: Στην πρώτη περίπτωση ένα σάπιο τραπεζικό σύστημα οδήγησε τη χώρα σε δημοσιονομικό ναυάγιο, ενώ στη δεύ τερη μια δημοσιονομική κρίση έπληξε καίρια ένα σχετικά υγιές τραπεζικό σύστημα. Eτσι, το ερώτημα γιατί η Iρλανδία απαλλάσσεται από τον έλεγχο της τρόικας τρία ακριβώς χρόνια μετά την προσφυγή της στον Προσωρινό Mηχανισμό EFSF, ενώ η Eλλάδα έχει ακόμη δρόμο να διανύσει, στερείται νοήματος.

Οκτώ κράτη ζητούν ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε.

Real.grΟκτώ κράτη ζητούν ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε. Οκτώ κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν από τη Λιθουανία που ασκεί την προεδρία της Ένωσης και από την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Άστον να χορηγηθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Αλβανία.Η επιστολή, που υπογράφουν οι υπουργοί Εξωτερικών των οκτώ κρατών- μελών, παραδόθηκε το Σάββατο ενόψει της απόφασης που θα λάβει σήμερα για την Αλβανία το Συμβούλιο υπουργών της ΕΕ.

Ο Νταβούτογλου μιλά για την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» Στη σημασία αναβάθμισης της θέσης της «ΤΔΒΚ» στο διεθνές σκηνικό αναφέρθηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ


http://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201312/157356/images/det_ntavoutoglou6.jpg
Του Νίκου Στέλγια-του ανταποκριτή της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη Στα πλαίσια της συζήτησης του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Αχμέτ Νταβούτογλου πραγματοποίησε σημαντικές δηλώσεις, οι οποίες αφορούν το Κυπριακό και την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο της αναγνώρισης της «ΤΔΒΚ» από την διεθνής κοινότητα το επόμενο διάστημα.

Ρίχνει το γάντι ο Ερντογάν Αμετανόητος βάλλει κατά του πανίσχυρου Κινήματος Γκιουλέν

http://www.alevi.dk/images/Taliban%20Tayyip%20erdogan%20fetullah%20gulen.jpg
Νίκου Στέλγια Του ανταποκριτή της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη
Οι σαρωτικές εξελίξεις στην Τουρκία δεν έχουν τέλος. Το μεσημέρι της Τρίτης, από το Ικόνιο, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει πίσω βήμα απέναντι στην κριτική και στις βολές που δέχεται από το πανίσχυρο Κίνημα Γκιουλέν. Μιλώντας στα πλαίσια μιας εκδήλωσης, η οποία είναι αφιερωμένη στον φιλόσοφο Τζελαλεττίν Ρουμί, ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι η κυβέρνηση του δέχεται επίθεση από κάποιους «παράγοντες», οι οποίοι συνεργάζονται με «σκοτεινά κέντρα» του εξωτερικού.Απευθυνόμενος στο Κίνημα Γκιουλέν, ο κ. Ερντογάν κάλεσε το κίνημα να προχωρήσει στην ίδρυση ενός νέου πολιτικού φορέα. Ο ίδιος τόνισε ότι το κόμμα του βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 11 χρόνια στηριζόμενο στην λαϊκή βούληση. Αναφερόμενος στα φαινόμενα διαφθοράς, ο κ. Ερντογάν απέκλεισε το ενδεχόμενο της συσχέτισης της κυβέρνησης του με τέτοιου είδους φαινόμενα.

Το Ιράν απαιτεί από τη Ρωσία να του παραδώσει τα πυραυλικά συστήματα S-300

Το Ιράν απαιτεί από τη Ρωσία να του παραδώσει  τα  πυραυλικά συστήματα S-300Η Τεχεράνη θεωρεί ότι η σύμβαση με τη Ρωσία για την προμήθεια των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-300 είναι νόμιμη και αναμένει την υλοποίησή της - δήλωσε ο Ιρανός Πρέσβης στη Μόσχα, Μεχντί Σαναΐ.
«Το Ιράν εξακολουθεί να πιστεύει ότι η υπογεγραμμένη συνεννόηση για την προμήθεια αυτών των αμυντικών όπλων είναι νόμιμη. Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, το σύστημα θα πρέπει να παραδοθεί» - δήλωσε σήμερα ο Σαναΐ.

Η Μόσχα Αγοράζει Ουκρανικά Ομόλογα Ύψους 15 δισ. δολ. και Προσφέρει Φθηνότερο Αέριο

http://graphics8.nytimes.com/images/2013/12/18/world/europe/18ukraine2_cnd/18ukraine2_cnd-articleLarge.jpg
Η Ρωσία θα επενδύσει 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε ουκρανικά ομόλογα και θα μειώσει κατά το ένα τρίτο την τιμή του φυσικού αερίου που πουλάει στο Κίεβο, ανακοίνωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τη συνάντηση που είχε στο Κρεμλίνο με τον Ουκρανό ομόλογό του,Βίκτορ Γιανουκόβιτς. "Λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα της ουκρανικής οικονομίας (...) η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε να τοποθετήσει ένα μέρος των αποθεματικών της (...) σε τίτλους του ουκρανικού δημοσίου, μέχρι του ποσού των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων", είπε ο Πούτιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος διευκρίνισε ότι η αγορά των ομολόγων "δεν συνδέεται με καμία προϋπόθεση, ούτε με την αύξηση, ούτε με τη μείωση, ούτε με το πάγωμα των κοινωνικών δικαιωμάτων, των συντάξεων ή των δαπανών" υπαινισσόμενος τους όρους που θέτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για να χορηγήσει δάνειο στο Κίεβο.

Οι πολύπλοκες σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ – Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης;

Obama-Netaniaxou01-19july2013
Στην πολυπλοκότητα των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων αναφέρεται εκτενές άρθρο γνώμης των Daniel Wagner, διευθύνοντος συμβούλου της Country Risk Solutions, και Giorgio Cafiero, ερευνητή στο ίδιο κέντρο με έδρα την Ουάσιγκτον, που δημοσιεύεται στην HUFFINGTON POST με τίτλο «Is the Turkish-Israeli Rapprochement for Real?» (αναδημοσίευση από το International Policy Digest).Επισημαίνει την πρώτη ουσιαστική μεταβολή που σημειώθηκε το 2002 με την κατάληψη της εξουσίας στην Τουρκία από το ΑΚΡ.
Πριν την έλευση του ΑΚΡ η Άγκυρα και η Ιερουσαλήμ είχαν μια ιδιαίτερη στρατιωτική συμμαχία, που βασίζονταν στα κοινά αμυντικά τους συμφέροντα. Από το 2008 ωστόσο η Άγκυρα ενστερνίσθηκε μια μόνιμη αντι-ισραηλινή ρητορική, διατηρώντας παράλληλα ορισμένες πλευρές της στρατιωτικής της συνεργασίας με την Ιερουσαλήμ.

Θετική αναφορά στο COREPER με προοπτικές συμφωνίας στα Συμπεράσματα «Ναι» στην κυριαρχία κρατών μελώς στα χωρικά του ύδατα από Ε.Ε.

«Ναι» στην κυριαρχία κρατών μελώς στα χωρικά του ύδατα από Ε.Ε.
Βρυξέλλες: Η Ε.Ε. «τονίζει την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών-μελών επί των χωρικών τους υδάτων», αναφέρει σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», συμβιβαστική φόρμουλα που υπέβαλε χθες η Λιθουανική Προεδρία, προσβλέποντας σε θετική, ομόφωνη απόφαση, στο κείμενο Συμπερασμάτων για την Τουρκία, στο πλαίσιο της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων COREPER. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συνεδρία της COREPER ξεκίνησε χθες τη νύκτα με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς το Λονδίνο φερόταν να αποδέχεται την εν λόγω φόρμουλα, ενώ θετικά ανταποκρίθηκε και η Λευκωσία. Οι συζητήσεις πάντως συνεχίζονταν μέχρι αργά τη νύκτα, εν αναμονή της ετυμηγορίας των «28».

"Δεν είναι ποινικό αδίκημα η άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων"

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης καταδίκασε την Ελβετία για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης, επειδή οι αρχές καταδίκασαν τον τούρκο γιατρό Ντογού Περιντσέκ, που είχε χαρακτηρίσει δημοσίως σε συνέδριο την γενοκτονία των Αρμενίων "διεθνές ψέμα".Με την απόφαση του το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Ελβετία κρίνοντας αδικαιολόγητη την ποινική καταδίκη του τούρκου γιατρού. Το Δικαστήριο έκρινε ότι ο κ. Περιντσέκ, υποστηρίζοντας ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν είχε διαπράξει γενοκτονία εναντίον των Αρμενίων το 1915, δεν υπέπεσε σε παραβίαση της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Γνώμη: Το τέλειο άλλοθι


Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική».
Πολλά λέγονται στο προσκήνιο και περισσότερα συζητούνται στο παρασκήνιο για την οικονομική ευμάρεια των ανθρώπων που έχουν την πολιτική ευθύνη για την πορεία της χώρας. Ωστόσο, ατεκμηρίωτοι υπαινιγμοί δεν έχουν σχεδόν καμία πρακτική αξία. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η εξέταση των περιουσιακών στοιχείων των πολιτικών όφειλε να έχει ενδιαφέρον. Αλλά...

Η αρχή του Ολάντ

Η αρχή του Ολάντ Ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δεν θα παραβρεθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι. Μια από τις πιθανές εξηγήσεις είναι ότι η Γαλλία δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει την κύρια ολυμπιακή της αρχή – της διακοπής όλων των πολέμων κατά τη διάρκεια των Αγώνων.
Εγκαταλείποντας το Αφγανιστάν, η Γαλλία σταδιακά μεταφέρει τα στρατεύματα εκστρατείας της σε μια πολύ πιο ενδιαφέρουσα γι΄αυτήν ήπειρο – την Αφρική. Μετά τη στρατιωτική επιχείρηση που διεξήγαγε το πρώτο εξάμηνο στο Μαλί, το Δεκέμβριο άρχισε νέα – στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ Σάλος από σκάνδαλο δωροδοκίας στην Τουρκία - Συνελήφθησαν γιοι υπουργών

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20131217/engine/newego_LARGE_t_1101_54286884_type12713.jpg
Τους γιους τριών υπουργών της κυβέρνησης συνέλαβε η τουρκική αστυνομία, στο πλαίσιο έρευνας για δωροδοκία σε σχέση με κρατικές συμβάσεις, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.Η αστυνομία πραγματοποίησε τα ξημερώματα εφόδους στην Κωνσταντινούπολη και συνέλαβε τουλάχιστον 18 ανθρώπους, ανάμεσά τους επιχειρηματίες, ενώ ερεύνησε τα γραφεία της κρατικής Halkbank στην Αγκυρα, σύμφωνα με πηγές.Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, έχουν συλληφθεί οι γιοι του υπουργού Εσωτερικών Μουαμάρ Γκιουλέρ, Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν και Περιβάλλοντος και Αστικού Σχεδιασμού Ερντογάν Μπαϊρακτάρ.

Το πετρέλαιο αχίλλειος πτέρνα του Πούτιν Η Μόσχας εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από την τιμή της ενέργειας

Το πετρέλαιο αχίλλειος πτέρνα του ΠούτινΜητροπούλου ΕιρήνηΓίγαντας με πήλινα πόδια το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι η Ρωσία σήμερα. Ειδικοί που μίλησαν στο «Βήμα» εκτιμούν ότι η εικόνα της υπερδύναμης που προβάλλει η Μόσχα έχει σύντομη ημερομηνία λήξεως, επειδή η οικονομία της εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από την τιμή της ενέργειας. Επίσης επειδή ο αυταρχισμός και η διαφθορά στο εσωτερικό θα περιορίσουν τις παγκόσμιες φιλοδοξίες του Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Ο Πούτιν κατάφερε να αποκαταστήσει την εικόνα της Ρωσίας ως μεγάλης δύναμης, εικόνα που την είχαν γκρεμίσει πρώτα ο Γκορμπατσόφ και μετά ο Γέλτσιν. Για την επιρροή του διεθνώς δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή αμφιβολία: το αμερικανικό επιχειρηματικό περιοδικό "Forbes" τον ανέδειξε πιο ισχυρό άνθρωπο στον πλανήτη για το 2013, υπ' αριθμόν 1 στη λίστα, μπροστά από τους προέδρους των ΗΠΑ και της Κίνας» μας λέει ο Μαρκ Κατζ, καθηγητής Ρωσικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο George Mason στις ΗΠΑ.

Μετά την Κίνα, νέο δόγμα ασφάλειας υιοθετεί και η Ιαπωνία

Μετά την Κίνα, νέο δόγμα ασφάλειας υιοθετεί και η Ιαπωνία
Νέα στρατηγική ασφάλειας υιοθέτησε η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, αυξάνοντας παράλληλα σημαντικά τις στρατιωτικές της δαπάνες.
Σύμφωνα με την απόφαση, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια η Ιαπωνία θα προμηθευθεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), μαχητικά και αμφίβια. Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα δημιουργήσουν και μία νέα δύναμη, η οποία θα εκπαιδευθεί στην ανακατάληψη νησιών.
Παράλληλα, δημιουργείται ένα Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, το οποίο θα συνέρχεται για να εξετάζει τα ζητήματα που θα προκύπτουν.Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε ήταν ξεκάθαρος στις δηλώσεις του: «Οι κινήσεις αυτές στέλνουν ένα σαφές μήνυμα στον ιαπωνικό λαό, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο». Αποδέκτης του συγκεκριμένου σχολίου, αλλά και του σχεδίου γενικότερα είναι η Κίνα, η οποία προωθεί τα δικά της γεωστρατηγικά σχέδια στην περιοχή.

Βουλγαρία: οι σύροι πρόσφυγες αφορμή για άνοδο των ρατσιστών Πρόκειται για το γνωστό μικρό ακροδεξιό κόμμα με την επωνυμία ΑΤΑΚΑ


Βουλγαρία: οι σύροι πρόσφυγες αφορμή για άνοδο των ρατσιστών
Η μαζική εισροή προσφύγων από την σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο Συρία στη Βουλγαρία τους τελευταίους μήνες υποδαυλίζει τον ρατσισμό και τον εθνικισμό, με αποτέλεσμα την ενίσχυση του γνωστού μικρού ακροδεξιού κόμματος Ατάκα (σημαίνει «Επίθεση» στα βουλγάρικα).Όπως σημειώνει σχετικό άρθρο των New York Times, η Βουλγαρία αποτελεί «την πιο ευάλωτη από τις 28 χώρες-μέλη της Ε.Ε. όσον αφορά στην εισροή προσφύγων. Ήδη εχουν μπει στη χώρα πάνω από 6.500 Σύροι, προσθέτοντας έναν ακόμη παράγοντα δυσαρέσκειας στην ήδη επισφαλή κυβέρνηση συνασπισμού».

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Πετρέλαιο αξίας 60 δισ. ευρώ «κρύβει» το οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ

Πετρέλαιο αξίας 60 δισ. ευρώ «κρύβει» το οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ Στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ και σε βάθος 24.600 ποδών υπάρχει πετρέλαιο 1,2 έως 1,4 δισ. βαρέλια και η αξία του μεριδίου της Κύπρου υπολογίζεται γύρω στα 60 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία μπορούν να ξεκινήσουν να εισρέουν γρηγορότερα, χωρίς να ανατρέπονται οι σχεδιασμοί για τερματικό φυσικού αερίου.
Αυτό, σύμφωνα με σημερινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», δείχνουν οι λεπτομερείς τρισδιάστατες και δισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα στο τεμάχιο του οικοπέδου 12, που διαχειρίζονται οι εταιρείες Noble, Delek, Avner. Η πλήρης ανάλυση των δεδομένων θα ολοκληρωθεί το αργότερο τον Απρίλιο, ωστόσο η κύρια εικόνα έχει διαμορφωθεί και οι αποκλίσεις δεν αναμένεται να είναι σημαντικές.

Σοφιστικέ επενδύσεις με γνώση της παγκόσμιας οικονομίας από τους οικονομολόγους του ΣΥΡΙΖΑ

http://www.newmoney.gr/sites/default/files/styles/full-width/public/stathakis_tsakalotos.jpg
Ισχυρά και σοφιστικέ επενδυτικά χαρτοφυλάκια διαθέτουν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης όπως προκύπτει από τις δηλώσεις πόθεν έσχες των βουλευτών.Η σύνθεση των χαρτοφυλακίων (που ξεπερνούν τις 400.000 ευρώ το καθένα) προδίδουν γνώση των διεθνών αγορών και της διεθνούς οικονομίας.Το χαρτοφυλάκιο του Γιώργου Σταθάκη περιλαμβάνει αμοιβαία της Morgan Stanley, της Blackrock, της Schroder καθώς και της Alpha Bank με προσανατολισμό σε blue chips, αναδυόμενες αγορές και ευρωπαϊκές μετοχές

Βελτιωμένη η συμβιβαστική λύση Τι προβλέπει η συμφωνία για τα ΕΑΣ

Τι προβλέπει η συμφωνία για τα ΕΑΣΜάκης Πολλάτος-ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ Διατηρούνται 500 θέσεις εργασίας και τρία εργοστάσια - Τι θα γίνει με τις εξαγωγές - Τι πρέπει να γίνει στην μεταβατική περίοδο των επόμενων 12 μηνών - Το μέλλον της ΕΛΒΟΔιατήρηση τριών εργοστασίων, παραμονή στην εταιρεία περίπου 500 εργαζομένων και προσδιορισμός μεταβατικής περιόδου 12 μηνών εντός της οποίας η κρατική αμυντική βιομηχανία «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» θα έχει εξαγωγική δυνατότητα είναι οι τρεις πυλώνες της συμφωνίας που επιτεύχθηκε το βράδυ της Δευτέρας μεταξύ της ομάδας Τόμσεν και της ελληνικής κυβέρνησης.

Τα συμβουλευτικά «λόμπι» θησαυρίζουν από την κρίση

Εταιρείες χρηματοοικονομικών συμβούλων έχουν παίξει κεντρικό ρόλο στη διάσωση χωρών της ευρωζώνης, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του euobserver.com, με τίτλο «Εταιρείες συμβούλων της τρόικας: μια επιχείρηση εκατομμυρίων που δεν υφίσταται ελέγχους».
http://euobserver.com/media/6/535327e7a1860ee1f659c21f3fc02140.pngΤο δημοσίευμα τονίζει ότι η «ανεξάρτητη» τεχνογνωσία των συμβουλευτικών εταιρειών, αξιοποιείται από την τρόικα των διεθνών δανειστών (ΕΚΤ, ΕΕ, ΔΝΤ), στέλνοντας λογαριασμό άνω των 80 εκατ. ευρώ στους φορολογούμενους σε Κύπρο, Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία. Προκειμένου να αποφασιστούν πόσα χρήματα χρειάζονται οι χώρες για να αποφύγουν τη χρεοκοπία, οι εταιρείες αυτές προσλαμβάνονται χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιος δημόσιος διαγωνισμός, χωρίς να έχουν τεθεί ερωτήματα περί διαφάνειας και ευθυνών, αναφέρει το δημοσίευμα του euobserver.com.

Ξαναμπαίνει στο κάδρο το Σχέδιο Ανάν-Πού στοχεύει η πρόταση Νταβούτογλου στον ΟΗΕ

BENIZELOS-DAVUTOGLOU01-13deceMBER2013 Ήδη από τον Μάρτιο του 2013 ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ  Νταβουτογλου με επιστολή του στον ΟΗΕ (την οποία προηγουμένως  είχε κοινοποιήσει στον Ουάσιγκτον) αναφέρθηκε στη «νέα τάξη πραγμάτων» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συνδέοντας τη λύση του Κυπριακού με την οριστική λύση των  ενεργειακών θεμάτων στην περιοχή, με τον καθορισμό των ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα, την Τουρκία  και την ενιαία Κύπρο (αν είχε στο μεταξύ επιτευχτεί λύση), ή ανάμεσα στην Ελλάδα, την Τουρκία και τα δύο κράτη στην Κύπρο. Προς τούτο ο κ. Νταβουτογλου πρότεινε την σύγκλιση τετραμερούς διάσκεψης για το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ στην περιοχή, μέσω του Δικαστηρίου της Χάγης, ή άλλης μορφής διαιτησίας.Είναι προφανές ότι αυτή την στιγμή αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι και πάλι, με την ενεργό σύμπραξη του ΟΗΕ και της Ουάσιγκτον και την ασθενική στάση τόσο της Λευκωσίας όσο και της Αθήνας.

Μια κυβέρνηση-πρόκληση


ΓΕΡΜΑΝΙΑ – Τα μέλη των Σοσιαλδημοκρατών λέγοντας ηχηρό «ναι» στον μεγάλο συνασπισμό ενισχύουν τον ηγέτη τους Γκάμπριελ, που βάζει τη σφραγίδα του SPD στην εσωτερική πολιτική, ενώ αφήνει την ευρωπαϊκή στη Μέρκελ
http://www.efsyn.gr/wp-content/uploads/2013/12/spd-280x250.jpg ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου
 Μια κυβέρνηση με ισχυρή τη σοσιαλδημοκρατική παρουσία σε ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, αλλά έντονη τη σφραγίδα της πολιτικής Μέρκελ και Σόιμπλε σε ευρωπαϊκά οικονομικά θέματα, ανακοινώθηκε χθες στο Βερολίνο.Τρεις μήνες μετά τις εκλογές και ύστερα από έντονες διαπραγματεύσεις Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, καθώς και ένα πρωτοποριακό εσωκομματικό δημοψήφισμα για το SPD, παρουσιάστηκαν τελικά χθες Κυριακή τα ονόματα των υπουργών της νέας κυβέρνησης, που αναμένεται πως θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και θα ορκιστεί την Τρίτη.Συνολικά, οι Σοσιαλδημοκράτες παίρνουν 6 υπουργεία και ένα υφυπουργείο, οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν την επικεφαλής της κυβέρνησης, Ανγκελα Μέρκελ, καθώς και 5 υπουργούς, και οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας, 3 υπουργεία.

Τουρκία: 47 τόνους όπλων στους Σύρους αντάρτες Πληροφορίες του Τύπου που επικαλείται επίσημα έγγραφα

Τουρκία: 47 τόνους όπλων στους Σύρους αντάρτεςΗ Τουρκία έχει παραδώσει από τον Ιούνιο 47 τόνους όπλων και πυρομαχικών στις δυνάμεις των Σύρων ανταρτών, παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις της, γράφουν τη Δευτέρα οι εφημερίδες Hurriyet και Zaman επικαλούμενες επίσημα έγγραφα της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας (TurkStat) καθώς και των Ηνωμένων Εθνών (UNComtrade).Μόνο κατά το μήνα Σεπτέμβριο, 29 τόνοι στρατιωτικού εξοπλισμού παραδόθηκαν σε οργανώσεις εχθρικές προς το καθεστώς της Δαμασκού, αναφέρει η Hurriyet.

Ρήγμα «προκαλεί» ο Γκιουλέν στο κόμμα του Ερντογάν

Ρήγμα «προκαλεί» ο Γκιουλέν στο κόμμα του ΕρντογάνΟ Χακάν Σουκούρ, βουλευτής του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) και πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την παράταξη του Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύγκρουση της κυβέρνησης με τον γνωστό ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, όπως μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.