13 Μαΐου 2014

"Όταν μια χώρα δεν εφαρμόζει της αποφάσεις του ΕΔΑΔ εκδιώκεται από τη διαδικασία ένταξης της ΕΕ."

«Εάν η Τουρκία δεν εφαρμόσει την απόφαση του ΕΔΑΔ (προβλέπει αποζημίωση ύψους 90 εκατ. ευρώ) τότε μπορεί να μείνει εκτός διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ», προειδοποιεί ο δικηγόρος Εργκίν Τσινμέν σε δηλώσεις του στο κανάλι Χαμπέρ Τουρκ, προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα η Άγκυρα εφάρμοσε όλες τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ.Όπως ανέφερε, υπάρχει γραπτός κανόνας σύμφωνα με τον οποίο όταν μια χώρα δεν εφαρμόζει της αποφάσεις του ΕΔΑΔ εκδιώκεται από τη διαδικασία ένταξης της ΕΕ.

Ειδική μορφή σχέσης με τις δημοκρατίες του Καυκάσου εισηγείται ο F. Hollande

Γαλλία: Αρνείται να ακυρώσει την πώληση των Mistal στη Ρωσία
Σε ασκήσεις ισορροπίας επιδόθηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια της τριήμερης περιοδείας του στις χώρες του νότιου Καυκάσου, προσπαθώντας αφενός να μην θίξει τις ευαισθησίες της Μόσχας και αφετέρου να ανοίξει το δρόμο για μια προσέγγιση του Αζερμπαϊτζάν, της Αρμενίας και της Γεωργίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ζήτημα αυτό είναι πολύ λεπτό, ιδίως μετά την αιφνιδιαστική άρνηση, τον Νοέμβριο του 2013, του φιλορώσου προέδρου της Ουκρανίας να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και την απόφασή του να επιλέξει τη στενότερη οικονομική συνεργασία με τη Μόσχα, γεγονός που οδήγησε τη χώρα στην κρίση και απειλεί την εδαφική ακεραιότητά της.

Νέα κούρσα εξοπλισμών στην Ευρώπη

http://www.avgi.gr/documents/10179/0/%CE%9F%CE%A5%CE%9A%CE%A1%CE%91%CE%9D%CE%99%CE%91%20%CE%A3%CE%9B%CE%91%CE%92%CE%99%CE%91%CE%9D%CE%A3%CE%9A/e728a91b-a99e-40a5-8f30-4d92eebd9734?t=1398007680129&imageThumbnail=3 Ανοίγουν οι δουλειές για την παγκόσμια στρατιωτική βιομηχανία εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, με πολλές από τις χώρες της Ευρώπης, ειδικά εκείνες του Βορρά, να σπεύδουν να ενισχύσουν τις ένοπλες δυνάμεις τους με νέα, πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτό που θεωρούν ως... «ρωσική απειλή».Οι κατασκευαστές όπλων προσπαθούν να επωφεληθούν από τον επανεξοπλισμό της βόρειας Ευρώπης, που, σύμφωνα με τους αναλυτές, ενδέχεται να ωθήσει και την υπόλοιπη ήπειρο να ενισχύσει τη στρατιωτική άμυνά της.

Τριμερής συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου–Ισραήλ για προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος

http://www.naftemporiki.gr/fu/p/806501/638/399/0x0000000000b61913/2/ypeka-sumfonia-me-israil-kupro-gia-tin-prostasia-tou-periballontos.jpg
Σε συμφωνία να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν, με στόχο να υπογραφεί ως τον Ιούνιο, συμφωνία συνεργασίας για την προστασία του περιβάλλοντος, εστιάζοντας στην θαλάσσια έρευνα υδρογονανθράκων και την πετρελαϊκή ρύπανση, κατέληξαν οι υπουργοί Περιβάλλοντος της Ελλάδας, Γιάννης Μανιάτης, της Κύπρου, Νίκος Κουγιάλης και του Ισραήλ, Αμίρ Περέτζ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα τρία Υπουργεία συμφώνησαν να προωθήσουν τη συνεργασία, μεταξύ άλλων, στους τομείς ετοιμότητας και αντιμετώπισης σοβαρών περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων των κοινών ασκήσεων, την εφαρμογή των δράσεων σε όλους τους επί μέρους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης, την προώθηση της Πράσινης Οικονομίας και Βιώσιμης Κατανάλωσης και Παραγωγής, τη στήριξη της συνεργασίας μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών Φορέων στον τομέα του περιβάλλοντος, την αξιοποίηση ευκαιριών χρηματοδότησης μέσω διεθνών οργανισμών και ευρωπαϊκών πόρων, την καταπολέμηση της ερημοποίησης και αλλαγής του κλίματος και τη βιοποικιλότητα και την προστασία της Φύσης.

ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΚΙΕΒΟ ΚΑΙ ΦΙΛΟΡΩΣΟΥΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΕΣ Γερμανία-Γαλλία προωθούν «εθνικό διάλογο» στην Ουκρανία

Ο Ντένις Πουσίλιν, εκ των ιδρυτών της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ», ζήτησε χθες από τη Μόσχα να εξετάσει το ενδεχόμενο απορρόφησης της επαρχίας στη Ρωσία, για «την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και αδικίας»...
Ο Ντένις Πουσίλιν, εκ των ιδρυτών της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ», ζήτησε χθες από τη Μόσχα να εξετάσει το ενδεχόμενο απορρόφησης της επαρχίας στη Ρωσία, για «την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθ Tου Γιώργου Παυλόπουλου
«Οχι» στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, αλλά «ναι» στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Κίεβο και τους φιλορώσους αυτονομιστές. Σε αυτόν τον καμβά θα κινηθεί η Ευρώπη το επόμενο διάστημα αναφορικά με τη διαχείριση της κρίσης στην Ουκρανία και των «ευαίσθητων» σχέσεών της με τη Μόσχα -τουλάχιστον, με βάση τα μηνύματα που εξέπεμψαν χθες η Γερμανία και η Γαλλία.Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, μεταβαίνει σήμερα στην Ουκρανία, αρχικά στο Κίεβο και στη συνέχεια στις ανατολικές περιοχές, προκειμένου να προωθήσει την ιδέα ενός «εθνικού διαλόγου» ανάμεσα σε κυβέρνηση και αυτονομιστές.

Στο μίξερ της «προόδου»

http://www.defence-point.gr/news/wp-content/uploads/2014/05/boko-haram.jpgΜε την Μπόκο Χαράμ δεν είναι. Φανερά, τουλάχιστον. Συμπαθούν, όμως, τις ένοπλες συμμορίες που λυμαίνονται το δέλτα του Νίγηρα. Οι συμμορίες του Νίγηρα απάγουν ανθρώπους, εισπράττουν λύτρα, αν δεν τα πάρουν, τους εκτελούν. Είναι κανονικοί πειρατές, αλλά στην Ελλάδα κάποιοι τούς θαυμάζουν, επειδή «κάνουν πόλεμο ενάντια στις πολυεθνικές του πετρελαίου». Είναι οι ίδιοι που μιλούσαν για «ιμπεριαλιστική επέμβαση», όταν Γάλλοι στρατιώτες πήγαν στο Μάλι για να σταματήσουν ακριβώς το ίδιο που η Μπόκο Χαράμ κάνει στη Νιγηρία: την εξόντωση αθώων και την επιβολή της Σαρία. Με την Μπόκο Χαράμ δεν είναι, κρυφοείναι όμως με την Αλ Κάιντα.

Σοβαρά τα προβλήματα στο FIR λόγω Τύμπου

http://media.megatv.com/filesystem/images/20140512/engine/mega_LARGE_t_53761_1277573_type12250.jpg
Στα σοβαρά προβλήματα που προκαλούνται στο FIR Λευκωσίας λόγω της παράνομης λειτουργίας του αεροδρομίου της Τύμπου αναφέρθηκε ο Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για αερομεταφορές, Χρήστος Πέτρου.Μιλώντας στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο του Sigma, o Χρήστος Πέτρου αναφέρθηκε σε δύο περιστατικά που σημειώθηκαν το 2012, κατά τα οποία η σύγκρουση αεροπλάνων εντός του FIR Λευκωσίας αποφεύχθηκε την  τελευταία στιγμή.

ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ Ελλάδα - Τουρκία: Ομοιότητες και διαφορές με βάση το Σύνταγμα

Ελλάδα - Τουρκία: Ομοιότητες και διαφορές με βάση το ΣύνταγμαΤο πρώτο ελληνο-τουρκικό Συμπόσιο Συνταγματικού Δικαίου με θέμα «Ελλάδα και Τουρκία: παράλληλες και αποκλίνουσες συνταγματικές διαδρομές», διοργάνωσαν στην Κωνσταντινούπολη ο Επιστημονικός Όμιλος «Αριστόβουλος Μάνεσης» και το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, εγκαινιάζοντας έτσι μια νέα μορφής συνεργασίας μεταξύ των ακαδημαϊκών κοινοτήτων, που κατ΄αρχήν συμβάλλει στην ενημέρωση, αλλά και στην εμβάθυνση της σχέσης τους.«Η σχέση αυτή επεκτείνεται πλέον και στη σφαίρα της προετοιμασίας νομικών ρυθμίσεων, με τις οποίες αντιμετωπίζονται συχνά τα ίδια ή παρόμοια προβλήματα» σημειώνει ο πρόεδρος του ομίλου «Αριστόβουλος Μάνεσης» καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος.

Πολυμέτωπη ένταση

Σε πόσα μέτωπα μπορεί ο παρεμβατισμός των ΗΠΑ να είναι αξιόπιστος και αποτελεσματικός; Την ώρα που είναι θολός ο ορίζοντας στην Ουκρανία και η Ουάσιγκτον πιέζει τους Ευρωπαίους εταίρους για πιο σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ένταση και αβεβαιότητα καταγράφονται σε τρία άλλα μέτωπα.Στη σκιά της πρόσφατης περιοδείας Ομπάμα και της προσεκτικής στήριξης του Τόκιο στη διένεξη με το Πεκίνο για την κυριαρχία σε νησίδες και θαλάσσιες ζώνες, η Κίνα προχωρά σε κινήσεις έμπρακτης κατοχύρωσης των διεκδικήσεών της στη Νότια Σινική Θάλασσα, προκαλώντας την οργή του Βιετνάμ και προσθέτοντας έναν ακόμη πονοκέφαλο στον Λευκό Οίκο, καθώς το Πεκίνο προφανώς δεν επέλεξε τυχαία τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αλλά σε ευθεία συνάρτηση με την αμερικανική εμπλοκή στην Ουκρανία.

Guardian: «Αφήστε την Ουκρανία να χαράξει τον δρόμο της»

Το δημοψήφισμα των φιλορώσων δεν προκαλεί μία κρίση, αλλά δύο
Guardian: «Αφήστε την Ουκρανία να χαράξει τον δρόμο της»
«Βασική αρχή της φιλελεύθερης πολιτικής είναι η αυτο-διάθεση. Ο λαός της Ουκρανίας, και όχι η Ουάσιγκτον ή το Λονδίνο, πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον της χώρας του», γράφει ο Σάϊμον Τζένκινς στον Guardian.«Το δημοψήφισμα των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία δεν προκαλεί μία κρίση, αλλά δύο. Η πρώτη είναι η αυτονομιστική πίεση του είδους που από καιρό μαστίζει την πολιτική στην Ευρώπη. Κακοσχεδιασμένα σύνορα, εθνοτικές ή γλωσσικές μειονότητες και ανεπαρκείς κεντρικές κυβερνήσεις οδηγούν σε εξεγέρσεις. Η επίλυση έγκειται είτε στην αποκέντρωση και στην συνομοσπονδία, ή στην διχοτόμηση και την ανεξαρτησία. Μάρτυρες η Ιρλανδία, το Κοσσυφοπέδιο, η Σλοβακία και η πΓΔΜ, και ίσως οι Βάσκοι, οι Καταλανοί και οι Σκωτσέζοι», τονίζει ο Βρετανός αρθρογράφος.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΕ Μηχανισμός ενίσχυσης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας ενάντια στους λαούς

Η προώθηση της «Στρατηγικής Θαλάσσιας Ασφάλειας της ΕΕ» εκφράζει τις επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης να αναβαθμίσει τη θέση της στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου
Η κατάστρωση του μηχανισμού «Στρατηγικής Θαλάσσιας Ασφάλειας της ΕΕ» διακηρύχτηκε από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ως μία από τις βασικές προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Η συγκυβέρνηση, μάλιστα, προετοιμάζει και προωθεί ενεργά τη λήψη σχετικής απόφασης από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (26 - 27 Ιούνη 2014). Η προώθηση της «Στρατηγικής Θαλάσσιας Ασφάλειας της ΕΕ» εκφράζει τις επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης να αναβαθμίσει τη θέση της στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, τόσο με την ανάδειξη της χώρας σε κόμβο μεταφοράς πρώτων υλών, ενεργειακών προϊόντων, εμπορευμάτων και προσώπων, όσο και με την ανάληψη πρωταγωνιστικού ρόλου στις ναυτικές στρατιωτικές επεμβάσεις της ΕΕ, αυξάνοντας δραματικά τους κινδύνους για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής.

Γαλλίδα υπουργός δεν έψαλε τον εθνικό ύμνο και καλείται να παραιτηθεί

Γαλλίδα υπουργός δεν έψαλε τον εθνικό ύμνο και καλείται να παραιτηθεί
Να παραιτηθεί καλείται  - για ακόμη μία φορά - η Γαλλίδα υπουργός Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά, επειδή αρνήθηκε να ψάλλει τον εθνικό ύμνο της χώρας, αποκαλώντας το γεγονός «καραόκε». Η Τομπιρά δέχθηκε καταιγισμό επικριτικών σχολίων στη σελίδα της στο Facebook καθώς αρνήθηκε να ψάλλει τη «Μασσαλιώτιδα» σε μία τελετή για τον εορτασμό της κατάργησης της δουλείας.Η πολιτική θύελλα ξέσπασε όταν η ίδια απάντησε ότι «μερικές περιστάσεις ενδείκνυνται για περισυλλογή και όχι για καραόκε». Ανέφερε και άλλες περιπτώσεις που προτίμησε να παραμείνει σιωπηλή όταν άλλοι έψαλαν τον εθνικό ύμνο και χαρακτήρισε τη «Μασσαλιώτιδα» ως «το πιο κακοποιημένο τραγούδι στη Γαλλία».

Ρόμπερτ Φισκ: η εξάπλωση της βρετανικής υποκρισίας Ενστάσεις του βρετανού δημοσιογράφου για την υπόθεση Τζέρι Ανταμς


Ρόμπερτ Φισκ: η εξάπλωση της βρετανικής υποκρισίας
Ο νόμος είναι νόμος· έτσι μου μάθαιναν μικρός, γράφει ο Ρόμπερτ Φισκ στον «Independent». Αλλά όλα αυτά είναι ανοησίες, συνεχίζει, φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση του Τζέρι Ανταμς, αρχηγού του κόμματος Σιν Φέιν (πολιτικού σκέλους του ΙΡΑ) στη Βόρεια Ιρλανδία ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα για πιθανή ανάμειξη σε δολοφονία το 1972 και κρατήθηκε επί τέσσερις μέρες για ανάκριση.Ο Φισκ δανείζεται από τον ιρλανδό φιλόσοφο Φίνταν Ο'Τουλ για να σχολιάσει την υπόθεση: πρόκειται για «μια φρικαλεότητα που φωνάζει να καταλογιστούν ευθύνες» _ στην οποία ο Ανταμς αρνιόταν πάντα κάθε ανάμειξη.Το Σιν Φέιν ανακοίνωσε ότι η «σύλληψη» του Ανταμς ήταν πολιτική _ παρατήρηση που αντιμετωπίστηκε ειρωνικά από τους Ενωτικούς (σ.σ. υπέρμαχους της παραμονής της Βόρειας Ιρλανδίας στη Βρετανία) και τους Βρετανούς.

Το τουρκικό κόμμα DEB πάει για πρωτιά στην Κομοτηνή και για δεύτερο στην Ξάνθη στις ευρωεκλογές

Με την Αθήνα να κοιμάται και να μην παίρνει χαμπάρι τι συμβαίνει στη Θράκη -Και με δικούς του ανθρώπους μέσα σε όλα τα δημοτικά και περιφερειακά ψηφοδέλτια
 http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20140421/engine/assets_LARGE_t_420_54337263_type12128.jpgΨεκάστε, σκουπίστε, τελειώσαμε...
Αυτή είναι η... εθνική μας στρατηγική για τη Θράκη. Μετά τον θόρυβο που προκάλεσε η απόσυρση από τον ΣΥΡΙΖΑ της υποψηφιότητας της Ρομά (τσιγγάνας) Σαμπιχά Σουλεϊμάν από το ευρωψηφοδέλτιό του λόγω αντιδράσεων της κομματικής του οργάνωσης, του μουσουλμάνου βουλευτή του στην Ξάνθη και του βουλευτή του στη Ροδόπη Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, υπακούοντας στις... επιθυμίες του τουρκικού προξενείου και στη σκληρή αντιπαράθεση με τα κυβερνητικά κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και στο εσωτερικό του, η Θράκη ξαναμπήκε στο ράφι. Ούτε φωνή στα κανάλια και στα ραδιόφωνα, τίποτα στις μεγαλοεφημερίδες. Για άλλη μια φορά κλείνουν τα μάτια στην πραγματικότητα που ζει η Θράκη. Όχι μόνο τώρα βέβαια αλλά και χρόνια πριν, την ώρα που η Τουρκία δουλεύει νυχθημερόν, μέσω του προξενείου της και των συχνών πηγαινέλα κορυφαίων υπουργών του Ερντογάν αλλά και με τις χρήσιμες... υπηρεσίες που προσφέρει το υποκατάστημα στην Ξάνθη της τουρκικής τράπεζας Ziraat.

Συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας για χρήση τοπωνυμίων



Η Ελλάδα και η Αλβανία συμφώνησαν σήμερα στις Βρυξέλλες για έναν ομοιόμορφο τρόπο έκφρασης των τοπωνυμίων της μιας χώρας στα ντοκουμέντα της άλλης, μέσω της προσφυγής στους επίσημους καταλόγους που κάθε μία έχει υποβάλλει στον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς και ιδίως τα στάνταρτς του ICAO ως τον ασφαλέστερο και καταλληλότερο τρόπο για τη λύση αυτού του προβλήματος, που φαίνεται απλό, δημιουργεί όμως μεγάλα προβλήματα στους πολίτες των δύο χωρών, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Αλώβητα είναι τα δικαιώματα των Ε/κ στις περιουσίες τους Οπλίζονται οι ε/κ θέσεις με την απόφαση του ΕΔΑΔ


Λευκωσία: Ενισχύεται η θέση της ε/κ πλευράς στο περιουσιακό και στις συζητήσεις που εγκαινιάζονται από σήμερα στις διαπραγματεύσεις επί του κεφαλαίου αυτού, μετά την απόφαση που έλαβε χθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οπλίζονται οι ε/κ θέσεις με την απόφαση του ΕΔΑΔΤο ΕΔΑΔ καθιστά την Τουρκία ως υπεύθυνη για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις και είναι πρόδηλο πως δεν την απαλλάσσει με αφορμή την απόφαση Δημόπουλος. Καθίσταται ξεκάθαρο ότι η συμμόρφωση της Τουρκίας σ’ ό,τι αφορά στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων περιουσίας όπως κρίθηκαν με την αρχική απόφαση στην 4η Διακρατική βρίσκεται υπό εξέταση ενώπιον της Επιτροπής Υπουργών. Ως εκ τούτου τα δικαιώματα των Ε/κ στις περιουσίες τους παραμένουν αλώβητα και ανοικτός είναι ο δρόμος για τη διεκδίκησή τους.