10 Μαΐου 2014

Η Κίνα μελετά επένδυση 12 δισ. δολαρίων στην Τουρκία- REUTERS, AP

Οι συνομιλίες αφορούν την εκμετάλλευση των λιγνιτικών αποθεμάτων και την κατασκευή ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στη Ν. Τουρκία.
Σε σημαντική συμφωνία για επενδύσεις έως 12 δισ. δολαρίων σχεδιάζει να προχωρήσει η Τουρκία με την Κίνα, στο πλαίσιο του έργου για το εργοστάσιο στο Αφσίν-Ελμπιστάν στα νότια της χώρας. Το έργο αφορά την εκμετάλλευση των υφισταμένων αποθεμάτων σε γαιάνθρακα –συγκεκριμένα σε λιγνίτη– και την κατασκευή ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού. Τα σχετικά δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερς» ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ. Η Τουρκία ενδιαφέρεται έντονα για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκμετάλλευση των πόρων της σε λιγνίτη, ώστε να περιορίσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές φυσικού αερίου.

Θα είναι τελικά υποψήφιος ο Ερντογάν;

Στην Τουρκία για πρώτη φορά ο νέος πρόεδρος εκλέγεται άμεσα από τους πολίτες και βασικός υποψήφιος, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ο νυν πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.  Μόλις λίγες μέρες πριν την πρώτη επέτειο των γεγονότων στο πάρκο Γκεζί στις 31 Μαΐου, ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα στην Τουρκία η δίκη των 255 κατηγορουμένων για καταστροφή δημόσιας περιουσίας, διατάραξη δημόσιων υπηρεσιών, καταστροφές σε χώρο λατρείας και προστασία εγκληματιών κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Ανάμεσά τους βρίσκονται και επτά αλλοδαποί. 

Ο «χάρτης» των προτεραιοτήτων

Επιμέλεια Μικαέλλα Λοίζου 
  • Μειώνονται στη Δύση, αυξάνονται σε άλλα σημεία οι στρατιωτικές δαπάνες

  • Μετά τις ΗΠΑ, οι επόμενες τρεις χώρες από τις 15 που έχουν τις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες στον κόσμο είναι η Κίνα, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία
  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ οι στρατιωτικές δαπάνες ανήλθαν στα 1.75 τρις δολάρια το 2013

Μετά το 1974 Διπλασιάστηκε ο πληθυσμός των Τουρκοκυπρίων


Διπλασιάστηκε ο πληθυσμός των ΤουρκοκυπρίωνΑπό την εισβολή και μετά ο πληθυσμός των Τουρκοκυπρίων έχει διπλασιαστεί και από 130 χιλιάδες που ήταν το 1976 ξεπέρασε τις 260 χιλιάδες το 2013. Ετήσια σημειώνεται με μέση αύξηση λίγο πάνω από το 1% με χαρακτηριστική εξαίρεση το 1977 όπου «πολιτικογραφήθηκαν» ως Τουρκοκύπριοι γύρω στις 15 χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες που είχαν λάβει μέρος στην εισβολή.Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε μετά από έρευνα ο Νίκος Βασιλείου (σύμβουλος οικονομολόγος), ο πληθυσμός των Τουρκοκυπρίων άρχισε από τις 104.333 το 1960 και αντιπροσώπευε το 18,87% του συνολικού πληθυσμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΟΙ ΦΟΒΟΙ ΤΗΣ ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ, ΤΟ ΙΡΑΝ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ Μέση Ανατολή οι ασταθείς ισορροπίες

Μέση Ανατολή οι ασταθείς ισορροπίες  Γράφει ο ειδικός συνεργάτης Κάσσανδρος
Όταν η Α.Ε. ο Σαουδάραβας πρέσβης στο Ιράν Αμπντούλ Ραχμάν Μπιν Γκαρμάν Αλ Σαχρί επισκεφθεί τον πρώην Πρόεδρο του Ιράν και διακεκριμένο ενεργό πολιτικό Χασεμί Ραφσανζανί για να του μεταφέρει τη «θερμή» πρόσκληση των Βασιλέως και Διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας να την επισκεφθεί, δημιουργήθηκε διπλωματικό επεισόδιο όταν αντάλλαξαν ασπασμούς στο μέτωπο, δείγμα μεγάλου σεβασμού και εκτίμησης στον Αραβικό Κόσμο.
Οι ασπασμοί, που έγιναν πρωτοσέλιδα στα ΜΜΕ της Τεχεράνης, εκδήλωσαν με τον πλέον προφανή τρόπο την έναρξη της προσέγγισης των Αραβικών Κρατών του Κόλπου με το Ιράν.

Ερντογάν μαινόμενος για τις δηλώσεις του προέδρου των δικηγόρων Διέκοψε τον ομιλητή και αποχώρησε από την εκδήλωση


Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαμογελαστός ανταλλάσσει χειραψία με τον προέδρο της Ενωσης Δικηγορικών Συλλόγων της Τουρκίας Μετίν Φεϊζίογλου. Λίγο αργότερα εξοργισμένος από την επικριτική προς την κυβέρνηση ομιλία του, αποχώρησε
 Ερντογάν μαινόμενος για τις δηλώσεις του προέδρου των δικηγόρωνΚωνσταντινούπολη -Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διέκοψε ομιλία του προέδρου της Ένωσης Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, ο οποίος έθεσε ζητήματα όπως η καταστολή της ελευθερίας του λόγου και των διαδηλώσεων. Ο Ερντογάν κατήγγειλε την ομιλία ως «πολιτική» και αποχώρησε από την αίθουσα.Το περιστατικό σημειώθηκε στη διάρκεια εκδήλωσης για την 146η επέτειο από την ίδρυση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.