11 Απριλίου 2013

Εξηγώντας τη γερμανική «αλλεργία» σε αποζημιώσεις και κατοχικό δάνειο

Του Ζαχαρία Μίχα
(Διευθυντής Μελετών Ινστιτούτου Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ISDA)

Στο θέμα λοιπόν των πολεμικών αποζημιώσεων (από τους δύο παγκοσμίους πολέμους) και του κατοχικού δανείου που ανακινήθηκε τελευταία μετά το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και την εκπεφρασμένη πρόθεση της Ελλάδας να διεκδικήσει όσα της οφείλονται, εάν αποδειχθεί ότι οι ισχυρισμοί της χώρας μας έχουν νομική βάση, αισθάνθηκε την ανάγκη να τοποθετηθεί ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Αλέξης και... η «σεισάχθεια» συμφωνία της Γερμανίας

Της Ζέζας Ζήκου.Χωρίς διαγραφή του επαχθούς χρέους μιας χώρας, δεν επιτυγχάνεται οικονομικό θαύμα όπως συνέβη στη μεταπολεμική Γερμανία. Η «σεισάχθεια», την οποία εξασφάλισε η Γερμανία με τη Συμφωνία του Λονδίνου, την 27η Φεβρουαρίου 1953, της προσέφερε κάτι σπάνιο στην Ευρώπη του 20ού αιώνα: τη διαγραφή στο ήμισυ των προπολεμικών και μεταπολεμικών χρεών της. Κατά τη Γερμανίδα ιστορικό Ούρσουλα Ρόμπεκ-Γιασίνσκι του Πανεπιστημίου της Στουτγκάρδης, η Γερμανία με τη Συμφωνία του Λονδίνου έθεσε τα θεμέλια του λεγόμενου οικονομικού της θαύματος. Αυτήν την άποψη τη συμμερίζομαι κι εγώ, και την έχω ήδη διατυπώσει.

Σε δίλημμα ο Σαμαράς για τις αποζημιώσεις

Οι πολεμικές αποζημιώσεις, η κοινωνική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και η έκθεση της ΕΚΤ για τις περιουσίες των Ευρωπαίων τα σημερινά θέματα.Στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων αναφέρεται σήμερα η εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου, η οποία παρατηρεί: «Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε δίλημμα. Εάν παραιτούνταν από τις αξιώσεις, θα ξεσπούσε στην Ελλάδα θύελλα οργής. Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός Σαμαράς δεν θέλει να επιβαρύνει με αξιώσεις δισεκατομμυρίων τις σχέσεις του με την Άνγκελα Μέρκελ, τις οποίες με τόσο κόπο μόλις αποκατέστησε.

Η «Σιδηρά Κυρία» για την Κύπρο...

Eίτε συμφωνούσε ένας μαζί της είτε διαφωνούσε, το κρατούμενο είναι ένα. Υπήρξε μια ηγετική και δυναμική φυσιογνωμία, που κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει
Πέθανε στις 8 Απριλίου 2013, η πρώτη και ανεπανάληπτη γυναίκα Πρωθυπουργός της Βρετανίας. Eίτε συμφωνούσε ένας μαζί της είτε διαφωνούσε, το κρατούμενο είναι ένα. Υπήρξε μια ηγετική και δυναμική φυσιογνωμία, που κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Γράφτηκαν και γράφονται πολλά για τη «σιδηρά κυρία» της Βρετανίας, και τα αξίζει. Υπηρέτησε την πατρίδα της, και όχι μόνο, όπως πίστευε καλύτερα. Κάθε εβδομάδα είχε ακρόαση με τη Βασίλισσα Ελισάβετ, όπου συζητούσαν τα πάντα, αλλά δεν πτοήθηκε να διαφωνήσει μαζί της όταν χρειάστηκε, πιστή στις αρχές της και τα πιστεύω της. Το είχε δηλώσει εξάλλου και στη Βουλή των Κοινοτήτων, όταν αντιμετώπιζε τη δύσκολη απεργία των ανθρακωρύχων: «Δεν πουλώ τις αρχές μου για ν’ αγοράσω ψήφους».

Ο λαός που βασίζεται στις δυνάμεις του πάει μπροστά

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRT6vsuYBNVHbwH2fSQveFOtu2v86jTcqLMU-fq2A7yCe1jkFcI
Είναι φανερό ότι σημαντικό μέρος του πολιτικού προσωπικού της χώρας αστοχεί ως προς την ορθολογική κατανόηση των συνθηκών που διαμορφώνουν το συγκαιρινό κοινωνικοπολιτικό και οικονομικό συστημικό γίγνεσθαι.Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό ανέργων στην ευρωζώνη. Το ποσοστό αυτό, που διαμορφώνεται από καθημερινά αδιέξοδα, πόνο, απελπισία, οργή και ραγδαία φτωχοποίηση εκατομμυρίων Ελλήνων, θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο, αν χιλιάδες νέοι Ελληνες δεν υπηρετούσαν τη στρατιωτική τους θητεία ή δεν σπούδαζαν. Η ανεργία αποτελεί τη δυναμίτιδα στα θεμέλια του ελληνικού κράτους.

Αβραμόπουλος: Είναι ανοιχτό πάντα το θέμα των γερμ. αποζημιώσεων

«Η Ελληνική Κυβέρνηση όπως έπραξε και στο ζήτημα των αποζημιώσεων των οικογενειών των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου, παρεμβαίνοντας στη διαφορά μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας, ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, διατηρεί το δικαίωμα να ανακινήσει έτερες πτυχές των γερμανικών αποζημιώσεων, τη στιγμή που θα κρίνει καταλληλότερη προς τούτο, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν το σύνολο των παραμέτρων», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Αντίστροφο δόγμα Μονρόε

Καμιά ευρωπαϊκή Μεγάλη Δύναμη δεν δικαιούται να αναμειγνύεται σε οποιαδήποτε κρίση ή σύγκρουση στην αμερικανική ήπειρο: Αυτό ήταν το δόγμα που διατύπωσε ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Μονρόε λίγο μετά το 1820, όταν είχε σχεδόν ολοκληρωθεί η χειραφέτηση της Λατινικής Αμερικής από την Ισπανία.Επρόκειτο για την πρώτη σαφή δήλωση από πλευράς Ουάσιγκτον ότι Βόρεια και Νότια Αμερική θεωρούνται σαν αποκλειστική ζώνη επιρροής των ΗΠΑ, έτσι ώστε καμιά άλλη δύναμη -Βρετανία ή Γαλλία- να μη σπεύσει να εκμεταλλευθεί την κατάρρευση της Ισπανικής Αυτοκρατορίας.Σήμερα υπό το φως της σκληρής και απαξιωτικής γλώσσας που χρησιμοποίησε ο Β. Σόιμπλε αντί άλλης απάντησης στην παραίνεση του Αμερικανού ομολόγου του Τζακ Λιου που ζήτησε στροφή προς την ανάπτυξη, η Γερμανία -με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την όποια εναπομείνασα αξιοπιστία της Διατλαντικής Σχέσης- διαμηνύει προς τις ΗΠΑ ότι δεν δικαιούται για να ομιλεί σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ



Του ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ*
Η νέα κυπριακή τραγωδία έφερε με τον πιο δραματικό τρόπο στην ημερήσια διάταξη το πρόβλημα των διεθνών συμμαχιών μιας κυβέρνησης που θα τολμήσει να έρθει σε ρήξη με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο- όχι γιατί θα επιδιώξει τη ρήξη για τη ρήξη, αλλά γιατί μόνο έτσι θα έχει ελπίδες να δημιουργήσει στοιχειώδεις προϋποθέσεις κοινωνικής σωτηρίας και λαϊκής κυριαρχίας.Οι δυνάμεις της εσωτερικής τρόικα στην Ελλάδα, που δεν χάνουν ευκαιρία να κλίνουν σε όλες τις πτώσεις τις λέξεις «έθνος» και «πατρίδα», δεν μπορούσαν να κρύψουν τη χαρά τους για το Βατερλώ της Κύπρου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούσαν να κρατηθούν στην εξουσία ούτε μία εβδομάδα ακόμη. «Που είναι η Μόσχα που θα μας έσωζε;», είναι το λάιτ- μοτίφ στα χείλη όλων όσοι υποστηρίζουν χαιρέκακα πως όποιο κεφάλι βγαίνει από τη μνημονιακή τρύπα του, είναι μοιραίο να κόβεται.

Κύπρος, Ευρωσκεπτικισμός και ο ΣΥΡΙΖΑ

ΤΟΥ ΓΑΒΡΙΗΛ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗ
 Πολύς λόγος γίνεται στα ΜΜΕ, για το γεγονός ότι η Κύπρος αποτέλεσε την πιο ισχυρή διάψευση των αξιώσεων του ΣΥΡΙΖΑ για «άρνηση των μνημονίων και επαναδιαπραγμάτευση». Και η διάψευση αυτή μάλιστα, διατείνονται, προκάλεσε «αμηχανία και αλλαγή γραμμής». Τί από αυτά ισχύει;
Η περίπτωση της Κύπρου όχι μόνο δεν διέψευσε, αλλά επιβεβαίωσε την ανάλυση του ΣΥΡΙΖΑ για την κρίση της Ευρωζώνης. Πρώτον, ανέδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο το πόσο αδιέξοδη είναι η «πολιτική διαχείρισης της κρίσης χρέους», η οποία διαρκώς επιδεινώνει ένα πρόβλημα το οποίο καλείται να επιλύσει. Οι μεταμορφώσεις αυτής της «διαχείρισης» αποτελούν τρανή απόδειξη της αδυναμίας κάθε πολιτικής να διαχειριστεί αυτή την κρίση χρέους, όσο εντάσσεται στη συνολικότερη στρατηγική των ευρωπαϊκών ελίτ: δηλαδή της αυστηρής λιτότητας με σκοπό την εκκαθάριση κεφαλαίου και την εσωτερική υποτίμηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναδείξει αυτή την αδιέξοδη στρατηγική από την πρώτη στιγμή, και αυτός ο φαύλος κύκλος επαληθεύει τη θεώρησή του.

Κοινή άσκηση έρευνας και διάσωσης Κύπρου- Ισραήλ


Κοινή άσκηση έρευνας και διάσωσης σε θαλάσσια περιοχή νότια της Λεμεσού θα πραγματοποιήσουν Λευκωσία και Τελ Αβίβ την ερχόμενη Τρίτη, 23 Απριλίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, η άσκηση θα πραγματοποιηθεί «στο πλαίσιο συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κράτους του Ισραήλ σε θέματα Έρευνας και Διάσωσης (Ε-Δ) εντός των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών και των περιοχών ευθύνης Ε-Δ, όπως αυτές έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δυο κρατών».

Τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρών Επιχειρήσεων συζήτησαν ΕΣΕΕ- Ράιχενμπαχ Πηγή:www.capital.gr

Την παροχή μικροδανείων από εξωτραπεζικούς οργανισμούς συζήτησαν ΕΣΕΕ και Ράιχενμπαχ
Για τις προσπάθειες των Ελλήνων μικρομεσαίων να δημιουργηθεί μια Αναπτυξιακή Τράπεζα Μικρών Επιχειρήσεων που να εστιάζει στον εμπορικό κλάδο και να εξειδικεύεται σε συγκεκριμένα προϊόντα όπως εγγυήσεις, μικρο-δάνεια ή συνδυασμό των δύο (Εγγυημένα Μικρο-δάνεια) ενημερώθηκε σήμερα το απόγευμα ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ από το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, μετά από δική του πρωτοβουλία.

Το Ισραήλ επιμένει σε τριμερή με Κύπρο και Ελλάδα Επαφές του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου στο Τελ-Αβίβ

http://static.lngworldnews.com/wp-content/uploads/2012/10/Delek-Tamar-Dorad-Energy-Sign-Gas-Purchase-Agreement-Israel.jpg
Αθανασόπουλος ΆγγελοςΞεκάθαρη θέση υπέρ της εμβάθυνσης της σχέσης Τελ Αβίβ - Λευκωσίας - Αθήνας εξέφρασαν οι συνομιλητές του κ. Ι. Κασουλίδη κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ. Ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος βρέθηκε στο Ισραήλ συνοδευόμενος από τον υπουργό Ενέργειας κ. Γ. Λακκοτρύπη, είχε εκτενείς συνομιλίες με όλη την πολιτική ηγεσία, όπως τον πρόεδρο Σιμόν Πέρες και τον πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου. Και σε όλες τις συνομιλίες, οι Ισραηλινοί έδειξαν με πολύ σαφή τρόπο ότι επιθυμούν η Αθήνα να έχει ενεργό και ουσιαστικό ρόλο στη συνεργασία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Το Βέλγιο καταγγέλλει τη Γερμανία για κοινωνικό dumping Εκμετάλλευση εργαζόμενων μεταναστών στα σφαγεία της Γερμανίας

Στη Γερμανία, τα σφαγεία χρησιμοποιούν μαζικά εργαζόμενους, μετανάστες από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, με χαμηλά ημερομίσθια, με αποτέλεσμα το Βέλγιο να υφίσταται ένα σημαντικό «κοινωνικό ντάμπινγκ» στον τομέα της επεξεργασίας κρέατος στην Γερμανία, κατήγγειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Βέλγιο.
Επικαλούμενοι τις διαμαρτυρίες που έχουν διατυπωθεί από τον βελγικό τομέα κρέατος, οι υπουργοί Οικονομίας του Βελγίου Γιόχαν Βάντε Λανότ και Εργασίας Μόνικα Ντε Κόνινκ ζητούν να δοθεί τέλος σε αυτήν την "στρέβλωση του ανταγωνισμού", σε επιστολή που απηύθυναν στις 3 Απριλίου στον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις Λάζλο Άντορ.
Ρουμάνοι και Βούλγαροι πολίτες εργάζονται για 10 ώρες ημερησίως στα σφαγεία στην Γερμανία, συμπεριλαμβανομένης της νύχτας, υπογράμμιζε πρόσφατα ο βελγικός Τύπος.

Αλ Κάιντα τώρα και στη… Συρία

Το ηγετικό στέλεχος της ισλαμιστικής εξτρεμιστικής οργάνωσης του Ιράκ, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάτι, ανακοίνωσε την ανάληψη δράσης κατά του Ασαντ, την ώρα που οι μετριοπαθείς αντάρτες καταστρώνουν δικά τους σχέδια, από τη νότια Συρία, με τη βοήθεια των ΗΠΑ
 Του Νικόλα Ζηργάνου 
 Με ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα 21 λεπτών, που διαδόθηκε από ριζοσπαστικούς ιστότοπους στο Διαδίκτυο, ο ηγέτης του «Ισλαμικού κράτους του Ιράκ», στέλεχος της Αλ Κάιντα, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάτι, ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας οργάνωσης, το «Ισλαμικό κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε», η οποία θα δρα και στο εσωτερικό της Συρίας. Ο σουνίτης οπλαρχηγός αποκάλυψε ότι η συριακή ισλαμική οργάνωση Αλ Νούσρα, την οποία έχουν χαρακτηρίσει επισήμως οι Αμερικανοί τρομοκρατική, θα αποτελέσει τον λεβαντίνικο κλάδο της νέας ένοπλης πολιτοφυλακής που στόχο θα έχει την ανατροπή του Ασαντ, την εγκαθίδρυση ισλαμικού κράτους και την επιβολή της σαρίας.

Ο Πούτιν στα βήματα του Μεγάλου Πέτρου

getFileΣτο πλαίσιο διήμερης ευρωπαϊκής περιοδείας του είχε συνατήσεις στη Γεραμανία, με την συναντήθηκε με την Α. Μέρκελ και στην Ολλανδία με την βασίλλισα
 ΜΟΣΧΑ Του Θανάση Αυγερινού
 Mε την ιδιότητα του «αφεντικού» της Ευρασιατικής Ενωσης (Ρωσία, Λευκορωσία, Καζαχστάν), ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνομίλησε, στο πλαίσιο διήμερης ευρωπαϊκής περιοδείας του, αρχικά με την Ανγκελα Μέρκελ, «αφεντικό» της Ε.Ε., για να ακολουθήσει εν συνεχεία τα βήματα του Μεγάλου Πέτρου στην Ολλανδία, έναν από τους επίσης μεγάλους εταίρους της Ρωσίας στην Ευρώπη.«Επενδύστε στη Ρωσία και θα έχετε πρόσβαση σε μια αγορά 165 εκατομμυρίων ανθρώπων» είπε και ξαναείπε ο Β. Πούτιν σε Γερμανούς και Ολλανδούς πολιτικούς και επιχειρηματίες, υπογραμμίζοντας ότι, με τα σημερινά δεδομένα, τουλάχιστον 700 χιλιάδες εργαζόμενοι στη Γερμανία παράγουν εξαγόμενα στη Ρωσία προϊόντα ή εργάζονται σε κοινές επιχειρήσεις.