02 Ιουνίου 2014

Κατεχόμενα: Ψευδοαστυνομικοί διέκοψαν βίαια, θεία λειτουργία

http://www.sigmalive.com/application/cache/default/images/news/615x340/maronites.jpg>Νέα απίστευτη πρόκληση των κατοχικών δυνάμεων καταγράφηκε σήμερα καθώς διέκοψαν με τη βία, θεία λειτουργία στον Άγιο Αντώνιο Κυθρέας. Εμβρόντητοι έμειναν ο αρχιεπίσκοπος μαρωνιτων και οι πιστοί.Πρόκειται για παρεκκλήσι το οποίο αναστηλώθηκε πρόσφατα και εκατοντάδες πιστών έσπευσαν εκεί μετά από πρόσκληση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Μαρωνιτών.

Πιο διχασμένη από ποτέ η Τουρκία

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ετοιμάζεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου σε μια Τουρκία που διχάζεται όλο και περισσότερο από τον αδιάλλακτο λόγο του και την συστηματική καταστολή των διαδηλώσεων.Επισήμως, τίποτε δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. Ωστόσο πλέον δεν υπάρχει αμφιβολία. Ο ισχυρός άνδρας της χώρας αναμένεται να αποκαλύψει την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές, ο πρώτος γύρος των οποίων θα γίνει στις 10 Αυγούστου και ο δεύτερος, αν δεν εκλεγεί πρόεδρος από τον πρώτο, στις 24. Αυτές θα είναι οι πρώτες εκλογές στην χώρα στις οποίες ο πρόεδρος θα εκλεγεί με άμεση ψηφοφορία.

Το νέο «Μακάριε δώσ’ τους τα όλα»

ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΗ η τραγική κραυγή του πρέσβη Νίκου Δημητρίου στο Προεδρικό το 1967, «Μακάριε δώσ' τους τα όλα»! Και είναι επίσης γνωστό ότι στην τραγική κραυγή, τραγικότερη ήταν η απάντηση του Μακαρίου, «Νίκο μου, εγώ τους τα 'δωσα, αλλά εκείνοι δεν τα παίρνουν»! Τι παρέμενε τότε άγνωστο, που σήμερα όμως έγινε βέβαιο, είναι πως εκείνο που τους «έδινε», δεν ήταν ό,τι πράγματι ζητούσαν. Τι ζητούσαν περιγράφεται στην (ήδη δημοσιοποιημένη1*) Έκθεση Μπέλτσερ: Προκειμένου να έχουν οι ΗΠΑ εναλλακτικό της Τουρκίας σύμμαχο στην περιοχή, έπρεπε η Ελλάδα να διαθέτει έδαφος στην Ανατολή. Και για να γίνει αυτό, ήταν αναγκαίο η Κύπρος «να δεθεί με την Ελλάδα, είτε με την ένωση, είτε με άλλο "νομικό" καθεστώς». Εκείνος λοιπόν ήταν πρόθυμος να δώσει όχι εκείνο, αλλά «όλα τα άλλα». Που όμως, κατά πώς είπε στον πρέσβη Δημητρίου, δεν τα ήθελαν! Διότι κατά πώς ερμήνευσε ο ποτέ πρέσβης Μάριος Ευρυβιάδης, τα πήραν από αλλού...

Η Βαγδάτη απειλεί την Άγκυρα για το κουρδικό πετρέλαιο

Η Βαγδάτη απειλεί την Άγκυρα για το κουρδικό πετρέλαιο
Η ανάμειξη της Τουρκίας στις εξαγωγές πετρελαίου από την αυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν έχει ως κίνητρο “το θέλγητρο του κέρδους”, κατήγγειλε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπεύθυνος για την ενεργειακή πολιτική της Βαγδάτης, την ώρα που αυξάνεται η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες.

“Πιστεύουμε ότι η Τουρκία κινητοποιήθηκε από το θέλγητρο του κέρδους για να προσπαθήσει να αναμειχθεί” στις εξαγωγές του “όχι ακριβού ιρακινού πετρελαίου”, δήλωσε ο Χουσέιν αλ Σαχριστάνι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αρμόδιος για τις ενεργειακές υποθέσεις.“Διευκόλυναν αυτό το λαθρεμπόριο και προφανώς αυτό έβλαψε την σχέση” ανάμεσα στις δύο χώρες, επέμεινε ο Σαχριστάνι.

Δείπνος-Μήνυμα από τη Μέρκελ του Γιώργου Καπόπουλου

Ο συμβολισμός είναι σαφής και δεν χρειάζεται περισσότερες επεξηγήσεις. Το βράδυ της Τετάρτης στο Βερολίνο η καγκελάριος παρέθεσε δείπνο εργασίας στους ηγέτες της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Γεωργίας, ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες:Πρώτος αποδέκτης η Ουάσιγκτον, στην οποία το Βερολίνο διαμηνύει ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα παρακολουθήσει ως θεατής τον αντιρωσικό μαξιμαλισμό των ΗΠΑ στην πρώην ΕΣΣΔ. Η στάση της Γερμανίας δεν θα είναι αμυντική, δεν θα περιορίζεται σε μια μάχη περιφρούρησης των διμερών της σχέσεων με τη Ρωσία αλλά προληπτική και ενεργός, μια προσπάθεια να βρει τη μέση γραμμή πλεύσης που να εξυπηρετεί και τη Μόσχα και τις τρεις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ «Fast track» για δώδεκα ενεργειακές επενδύσεις ύψους 7 δισ. ευρώ

«Fast track» για δώδεκα ενεργειακές επενδύσεις ύψους 7 δισ. ευρώ
Δώδεκα ενεργειακές επενδύσεις ύψους 7 δισ. ευρώ εντάσσονται στη διαδικασία του νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις (fast track) με απόφαση της αρμόδιας Διυπουργικής Επιτροπής που συνεδρίασε σήμερα υπό τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος τόνισε σε δηλώσεις του ότι η σημερινή εξέλιξη υπογραμμίζει τη δυνατότητα της Ελλάδας να προσελκύει επενδύσεις.
Τα έργα εντάσσονται στο fast track έπειτα από πρόταση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος ανέφερε ότι τα έργα βρίσκονται ήδη στο στάδιο της υλοποίησης καθώς η προετοιμασία ξεκίνησε πριν δύο χρόνια, καθώς και ότι με την υλοποίησή τους δημιουργούνται 17.000 νέες θέσεις εργασίας.Πρόκειται για τα δώδεκα έργα που έχουν χαρακτηριστεί από την ΕΕ ως Ευρωπαϊκά Ενεργειακά Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος- Projects of Common Interest (PCIs) και αφορούν κυρίως ενεργειακές διασυνδέσεις με την περιοχή της Κασπίας και της Ανατολικής Μεσογείου (Κύπρος- Ισραήλ).

Εκβιασμός ή συμπαιγνία;

Η απειλούμενη με διάλυση Βρετανία λόγω της πιθανής απόσχισης της Σκοτίας, ήδη εντός - εκτός ΕΕ ρυθμιστής των εξελίξεων στην Ευρωζώνη και μάλιστα στην πιο κρίσιμη καμπή της κρίσης;
Αν ο Κάμερον απειλεί με επίσπευση του δημοψηφίσματος, στο οποίο ο ίδιος εγκλώβισε τη χώρα του σε περίπτωση ανάδειξης του Γιούνκερ ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τι άραγε θα απειλήσει τους εταίρους του, όταν επιχειρηθούν τα πρώτα ουσιαστικά βήματα προς δημοσιονομική και πολιτική ένωση της Ευρωζώνης;
Και το ένα ερώτημα γεννά το άλλο: Αν ο Κάμερον εκβιάζει την ακινησία, την παραμονή στο σημερινό status quo για να μην αποχωρήσει η Βρετανία από τις 18 Σεπτεμβρίου και μετά η Αγγλία από την ΕΕ, ποιος εγγυάται την παραμονή της Γαλλίας με τη Λεπέν να έχει σηκώσει ήδη το λάβαρο του δημοψηφίσματος;

Η Αργεντινή πληρώνει τα χρέη της

http://cdn.images.express.co.uk/img/dynamic/78/590x/01n19cristina-479521.jpg
Όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση άνοιξε ένας μεγάλος διάλογος για το πώς θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί Ακούστηκαν πολλές απόψεις, έγιναν πάμπολλες συζητήσεις, έπεσαν επιχειρήματα. Τελικά, επικράτησε ο δρόμος της λιτότητας και των μνημονίων, κάτι που όλοι ελπίζουν να αλλάξει. Μια άποψη, που είχε ακουστεί τότε, με έντονο ύφος, μάλιστα ήταν «ας το κάνουμε όπως η Αργεντινή».Τι έκανε λοιπόν η Αργεντινή; Το 2002 αντιμέτωπη με ύφεση και την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού της συστήματος, αδυνατούσε να πληρώσει τα χρέη της. Κήρυξε στάση πληρωμών του χρέους προς το ΔΝΤ και τους άλλους δανειστές και αποσύνδεσε το πέσο από το δολάριο. Καταθέσεις και κόποι μια ζωής εξανεμίστηκαν, το ΑΕΠ μειώθηκε συνολικά κατά 21% με καταστροφικά αποτελέσματα για την κοινωνία, το ποσοστό της φτώχειας έφτασε το 57%, ενώ η ανεργία ξεπέρασε το 23%.

Σήμα κινδύνου

http://www.philenews.com/data/2014/05/29/skitso-29052017.jpg
ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΜΕ με όσους διατείνονται πως είναι εξαιρετικά αναγκαίο να γίνει μια βαθιά και, ενδεχομένως, τολμηρή συζήτηση με αφορμή τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Ας αποτυπώσουμε, λοιπόν, ορισμένα βασικά ερωτήματα-προβληματικές: Ποια ήταν τα βασικά μηνύματα που στάλθηκαν από τις ευρωεκλογές; Πώς αποτιμάται το εκλογικό αποτέλεσμα; Ποιος είναι ο γενικός πολιτικός συσχετισμός, όπως καταγράφτηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα; Γιατί μια συμπαγής μάζα ανέργων και φτωχοποιημένων πολιτών υπερασπίζεται ή ενισχύει πολιτικές που τους οδήγησαν στην ανέχεια; Πώς και γιατί ενισχύθηκε η ακροδεξιά; Μπορεί να υπάρχει πολιτική νομιμοποίηση με τόσο υψηλά επίπεδα αποχής; Ειδικότερα ως προς το τελευταίο ερώτημα, θα έλεγα πως αν το κομματικό σύστημα της χώρας μας επιθυμεί να προσεγγίσει το αποτέλεσμα με την προσήκουσα ειλικρίνεια, τότε οφείλει να μείνει μακριά από μια λογική είτε εξιδανίκευσης του αποτελέσματος των ποσοστών είτε μιας αέναης ενοχοποίησης όσων δεν έσπευσαν να ψηφίσουν.

Στόχος για τον Ερντογάν η Προεδρία Θα επιχειρήσει συνταγματικές αλλαγές για να ενισχύσει τον θεσμό της προεδρίας

http://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201406/173301/images/det_erdogan%20xeri%20site.jpg
Πλώρη για την προεδρία της Τουρκίας έβαλε ο Πρωθυπουργός της χώρας Ταγίπ Ερντογάν.Οπως δήλωσε ανώτατο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Ταγίπ Ερντογάν θα επιχειρήσει συνταγματικές αλλαγές για να ενισχύσει το θεσμό της προεδρίας.Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, το κόμμα του αναμένει να πάρει περισσότερες έδρες στις γενικές εκλογές του 2015, για να μπορέσει να τροποποιήσει το σύνταγμα και να παραμείνει στην προεδρία του Κόμματος.Οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία θα διεξαχθούν τον Αύγουστοhttp://www.kathimerini.com.cy

Αφγανιστάν: Επίθεση αυτοκτονίας, τρεις τούρκοι μηχανικοί νεκροί

Οι Τούρκοι μηχανικοί εργαζόντουσαν σε κατασκευαστικό έργο στην επαρχία Νανγκαχάρ στα σύνορα με το Πακιστάν
φωτογραφία αρχείουΤρεις τούρκοι μηχανικοί σκοτώθηκαν και ένας τέταρτος τραυματίσθηκε, μαζί με ένα παιδί, σήμερα στο ανατολικό Αφγανιστάν όταν καμικάζι ανατίναξε την παγιδευμένη με εκρηκτικά μηχανή του πέφτοντας επάνω στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν κοντά σε κτίριο της αστυνομίας, κοντά στο Τζαλαλαμπάντ, στην επαρχία Νανγκαχάρ, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.Η εθνικότητα των θυμάτων επιβεβαιώθηκε από επίσημη τουρκική πηγή.«Οι μηχανικοί κατευθύνονταν προς την εργασία τους την ώρα της επίθεσης. Εργάζονταν σε κατασκευαστικό έργο στο Νανγκαχάρ», επαρχία που συνορεύει με το Πακιστάν.

ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ


papakon_p
Του ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Η μονόπλευρη εστίαση των συστημικών ΜΜΕ στην άνοδο της ξενοφοβικής Ακροδεξιάς του Βορρά αποκρύπτει την ελπιδοφόρα πρόοδο της ριζοσπαστικής Αριστεράς στις χώρες της περιφέρειας.Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη, το φάντασμα του... «ευρωσκεπτικισμού»! Ένας όρος που παραπέμπει, με την ύπουλη αοριστία του, στον μίζερο, τον μικρόψυχο και τον παθολογικά καχύποπτο, ο οποίος ψάχνει να βρει τη μύγα στο ωραίο πιλάφι που τόσο γενναιόδωρα του προσφέρουν. Ένας όρος που λειτουργεί σαν ένα μεγάλο πολιτικό μπλέντερ, βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι την ξενοφοβική Δεξιά με την αντιιμπεριαλιστική Αριστερά και κατατάσσοντας τους εκπροσώπους της Λεπέν και του Φάρατζ μαζί με εκείνους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ στο «Τζουράσικ Παρκ» της επόμενης ευρωβουλής. Ένας όρος που εκφράζει την Μανταμσουσουδίστικη κοινωνική ψυχολογία των ελληνικών ελίτ, και ιδίως μεγάλης μερίδας δημοσιογράφων και πανεπιστημιακών, οι οποίοι σιτίζονται ποικιλοτρόπως από την Ε.Ε. και είναι φυσικό να την εξυμνούν, σαν τον Αγαθούλη του Βολταίρου, ως τον ιδανικότερο των ιδανικών κόσμων, φρίττοντας με την «ευρωσκεπτικιστική» καθυστέρηση όσων σιτίζονται και σκέπτονται διαφορετικά.