01 Δεκεμβρίου 2014

Μπορεί να αναγεννηθεί η σοσιαλδημοκρατία;

Η σοσιαλδημοκρατία έκανε την εμφάνισή της στον 19ο αιώνα σαν μια κίνηση που αρχικά είχε και επαναστατικές / μαρξιστικές και εξελικτικές / ρεφορμιστικές τάσεις. Η πόλωση μεταξύ των δύο προσανατολισμών πήρε την πιο χαρακτηριστική μορφή της στη διαμάχη μεταξύ της λενινιστικής επαναστατικής στρατηγικής (ως προς τον τρόπο υπέρβασης του καπιταλισμού) και αυτής του Μπερνστάιν. Η επαναστατική προσέγγιση πρέσβευε πως η εξελικτική προοπτική θα οδηγούσε στην «αστικοποίηση» της εργατικής τάξης και άρα στη μακρόχρονη επιβίωση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής.

Ο Τσίπρας, η Γιάννα και η Μαριάννα

http://2.bp.blogspot.com/-LXU3SmXNPWw/VCudNazmOaI/AAAAAAABSoc/QmUxPSGh8wQ/s1600/1.jpg
Αγγελική Σπανού, 25/11/2014Ο Αλέξης Τσίπρας ανάμεσα στη Γιάννα Αγγελοπούλου και τη Μαριάννα Λάτση σε prive κοσμικό στέκι του Κολωνακίου. Μαζί και οι γιοι των δύο ισχυρών κυριών που με το νεανικό τους πάθος, όπως εικάζεται, τις ωθούν στην πολιτική αντισυμβατικότητα. Η φήμη απλώθηκε γρήγορα μέσω διαδικτύου στην πόλη. Τι και αν οι διαψεύσεις από τις τρεις πλευρές ήταν άμεσες και κατηγορηματικές; Υπάρχει κοινό έτοιμο να καταπιεί θεωρίες συνωμοσίας και ιστορίες για αγρίους ειδικά όταν πρόκειται για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη σχέση του με την ολιγαρχία. Γιατί άραγε; Μια πρώτη απάντηση είναι ότι, με βάση της μυθολογία της Αριστεράς, ακόμη και οι τυπικές σχέσεις με το μεγάλο κεφάλαιο είναι κάτι σαν συμμαχία με τον διάβολο ή σαν χορός με τους με λύκους. Γι αυτό και στο δημόσιο λόγο του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στη σύγκρουση που προετοιμάζεται να κάνει με την ολιγαρχία εφόσον αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης, αλλά δεν μιλά με ονόματα και διευθύνσεις, γιατί ωραίες είναι οι επαναστατικές διακηρύξεις, αλλά, όταν πρόκειται για διεκδίκηση εκλογικής νίκης, ωραιότερη φαίνεται τελικά η συμφιλίωση με το σύστημα.

Προς μιαν Ευρώπη των λαϊκισμών;

http://xaviercasals.files.wordpress.com/2014/05/20140104_ldp001.jpg
Νίκος Μαραντζίδης, Η Καθημερινή, 01/12/2014 Κάτι γίνεται στην Ευρώπη. Δεν είναι πλέον τυχαίο ούτε συγκυριακό. Σχεδόν σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, προσφάτως ιδρυθέντα ή μικρά κόμματα εκτινάσσονται με γοργούς ρυθμούς αλλάζοντας τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού. Περιθωριακά ή αντισυστημικά κόμματα περιστρεφόμενα γύρω από έναν λαϊκιστή ηγέτη και μια ιδεολογία που κινητοποιεί εισβάλλουν στην πολιτική σκηνή ως ταύροι σε υαλοπωλείο. Πράγματι, σε πολλές από τις χώρες της Ευρώπης καταγράφεται τελευταία μια ισχυρή τάση παρέκκλισης από καθιερωμένες πολιτικές επιλογές. Τα παραδείγματα είναι πολλά και σε κάποιες περιπτώσεις εντυπωσιακά: οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Ισπανία δίνουν ποσοστά άνω του 20% στο αριστερό κόμμα Podemos (Μπορούμε), που ιδρύθηκε μόλις τον φετινό Ιανουάριο.

ΟΟΣΑ: Η γηράσκουσα Ευρώπη έχει ανάγκη από τους μετανάστες που δεν επιθυμεί


Η Ευρώπη γερνάει με ταχύτερους ρυθμούς από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στον κόσμο και όπως σχολιάζει το Ρόιτερς έχει ανάγκη από τους μετανάστες, τους οποίους όμως δεν επιθυμούν πολλοί Ευρωπαίοι. Η "γηραιά ήπειρος" ενδεχομομένως να μπορεί να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο του γηράσκοντος εργατικού δυναμικού μέχρι περίπου το 2020 εντάσσοντας περισσότερες γυναίκες και μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους στον εργασιακό τομέα, ενθαρρύνοντας την κινητικότητα εντός της Ευρώπης και αξιοποιώντας καλύτερα τους υπάρχοντες μετανάστες, σύμφωνα με ειδικούς της ΕΕ και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Αλλά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρειαστεί να προσελκύσει έναν σημαντικό αριθμό ειδικευμένου εργατικού δυναμικού προερχόμενου εκτός των συνόρων της και να αντιπαρέλθει τη διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια που αντανακλάται στην αύξηση της δημοτικότητας των αντιμεταναστευτικών κομμάτων, επισημαίνει το Ρόιτερς.

STRATFOR: Απειλή εξ αριστερών για την Ευρωζώνη


Για την Ισπανία και την Πορτογαλία το 2015 θα είναι μια πολιτικά ταραγμένη χρονιά. Και στις δύο χώρες θα γίνουν εθνικές εκλογές, σε ένα περιβάλλον με μικρή οικονομική ανάπτυξη και σκάνδαλα διαφθοράς. Στο μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί φέτος να ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, παραμένοντας στην εξουσία μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2016.
Στις 25 Νοεμβρίου, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας δήλωσε ότι η ευθύνη του κόμματος για το μέλλον της χώρας δεν θα επηρεαστεί από τις συνεχιζόμενες κατηγορίες διαφθοράς εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες. Στην Ισπανία, δημοσκόπηση της 24ης Νοεμβρίου έδειξε ότι το αντισυστημικό Podemos είναι η πιο δημοφιλής πολιτική δύναμη της χώρας. Στις εν λόγω χώρες, ο συνδυασμός της οικονομικής δυσπραγίας, τα σκάνδαλα διαφθοράς και η αυξανόμενη αποσύνδεση μεταξύ των ψηφοφόρων και των κυρίαρχων κομμάτων δοκιμάζουν την αντοχή των πολιτικών συστημάτων που δημιουργήθηκαν έπειτα από δικτατορίες.

Ο Νο 1 καταζητούμενος Ναζί πέθανε πριν από τέσσερα χρόνια στη Συρία


Ο Νο 1 καταζητούμενος Ναζί πέθανε πριν από τέσσερα χρόνια στη Συρία
Ο Αλοϊς Μπρούνερ, ένας από τους πλέον καταζητούμενους Ναζί εγκληματίες πολέμου, σε φωτογραφία του 1941.Ο Αλοϊς Μπρούνερ, ένας από τους πλέον καταζητούμενους Ναζί εγκληματίες πολέμου, και «δεξί χέρι» του Αντολφ Αϊχμαν, είναι «κατά 99%» νεκρός, σύμφωνα με τον διάσημο ερευνητή και «κυνηγό» ναζιστών εγκληματιών Εφραίμ Ζούροφ. «Δεν μπορούμε να το αποδείξουμε με νεκροψία, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι ισχύει» είπε ο Ζούροφ, διευθυντής του Κέντρου Σίμον Βίζενταλ και ερευνητής ναζιστών εγκληματιών.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο Μπρούνερ πέθανε πριν από τέσσερα χρόνια στη Συρία. Ο αυστριακός ναζί υπήρξε διοικητής στρατοπέδων συγκέντρωσης και θεωρείται υπεύθυνος για τη μεταφορά 128.000 Εβραίων σε αυτά τα στρατόπεδα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

WSJ: Προς συμφωνία κατά του Ισλαμικού Κράτους ΗΠΑ-Τουρκία

Eνδέχεται να περιλαμβάνει τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στα τουρκοσυριακά σύνορα
Ουάσινγκτον και Άγκυρα βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας η οποία θα επιτρέψει στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να χρησιμοποιήσουν τουρκικές αεροπορικές βάσεις για να εξαπολύσουν επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (IS) στη Συρία, αναφέρει η εφημερίδα The Wall Street Journal.Επικαλούμενη αμερικανούς και τούρκους αξιωματούχους, η εφημερίδα διευκρινίζει ότι μία συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών ενδέχεται να περιλαμβάνει τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων, ώστε να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός και κάποιες ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης τις οποίες δεν θα μπορεί να πλήξει ο στρατός του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.Η χρήση τουρκικών βάσεων θα δώσει στις ΗΠΑ και τους συμμάχους της ακόμη ένα εφαλτήριο για να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον των τζιχαντιστών.

Γεωπολιτικό χάος

Κώστας Γουλιάμος.Αμέσως μετά το τέλος του λεγόμενου «ψυχρού πολέμου», παρατηρούμε τη συστηματική εκκόλαψη ενός «νέου» ψυχρού πολέμου με τις γνωστές επεμβάσεις του 'νεοταξικού' και ΝΑΤΟϊκού άξονα στη Β. Αφρική, στην Ουκρανία, στον Καύκασο, στη Μ. Ανατολή και στη νοτιοδυτική Ασία. Αν κανείς αποκωδικοποιήσει όλες αυτές τις επεμβάσεις θα διαπιστώσει ότι στο σύνολό τους αποβλέπουν στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας και της Κίνας. Η ειδοποιός, ωστόσο, διαφορά από την περίοδο του «ψυχρού πολέμου» των δεκαετιών 1950-90 είναι ότι στην εποχή μας η ψυχροπολεμική επάνοδος προκαλεί ένα είδος γεωπολιτικής εντροπίας: εν ολίγοις, ευδιάκριτες μορφές εκτεταμένου χάους, κρατικής διάβρωσης και, βέβαια, κοινωνικο-οικονομικής καταστροφής.Ταυτόχρονα, με την αναδιάταξη του γεωπολιτικού χάρτη και των έντονων επεμβάσεων-εισβολών, ο 'νεοταξικός' πυρήνας επιχειρεί να επικρατήσει όχι μόνο μέσω αύξησης της συσσώρευσης ή, ακόμα, και με παρεμπόδισή της στις χώρες του BRICS, αλλά και με ένα συνονθύλευμα νομιμοφανών και εντελώς ακατανόητων επεμβάσεων με στρατηγικό στόχο την υφαρπαγή-εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών πρώην ή/και νυν αποικιών.  Ωστόσο όλη αυτή η «λογική» παράγει καθεστώς αποσταθεροποίησης και χρόνιας οικονομική αστάθειας.

Ο Σαρκοζί στηρίζει Λεπέν!

 ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ Ο Σαρκοζί τείνει να αποδειχθεί ο μοιραίος άνθρωπος τόσο για τη δημοκρατική ομαλότητα όσο και για τη θέση της Γαλλίας στην Ευρώπη. Η επιστροφή του στην πολιτική σκηνή όχι μόνο δεν πρόκειται να ανακόψει την άνοδο της Λεπέν αλλά έχει καταστεί ο αποφασιστικός παράγων που θα τη φέρει στην πρώτη θέση στην προεδρική εκλογή του 2017.Στην προεκλογική εκστρατεία του 2007 ο Σαρκοζί κατάργησε τη διαχωριστική γραμμή στις ιδεολογικές και αξιακές αναφορές ανάμεσα στη Δεξιά και την ακροδεξιά που είχε χαραχθεί τόσο στα χρόνια της Κατοχής (1940-44) ανάμεσα στον Ντε Γκολ και τους Κουίσλινγκ, όσο και στην τελευταία περίοδο του πολέμου της Αλγερίας ανάμεσα στον στρατηγό και τους φανατικούς της γαλλικής Αλγερίας.

ΒΟΜΒΑ ΠΟΥΤΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ Η Ρωσία εγκαταλείπει τον αγωγό South Stream

Εγκαταλείπει η Ρωσία το σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, όπως δήλωσε από την Αγκυρα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμήρ Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιτίθεται στο σχέδιο αυτό και η Μόσχα δεν είναι σε θέση να προχωρήσει στην υλοποίησή του. Είμαστε όμως σε θέση να οικοδομήσουμε έναν σταθμό διαμετακομιδής αερίου στα ελληνο-τουρκικά σύνορα, πρόσθεσε ο Πούτιν.
Η Ρωσία εγκαταλείπει τον αγωγό South Stream
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν είναι σε θέση να προχωρήσει και να ολοκληρώσει το σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιτίθεται σε αυτό.Κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει διστακτικότητα σε ό,τι αφορά το να δώσει το πράσινο φως για την υλοποίηση του σχεδίου με στόχο την προμήθεια φυσικού αερίου στη νότια Ευρώπη μέσω της Βουλγαρίας – παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Ελλάδα-Τουρκία: Συμφωνούν στην επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό - Διαφωνούν σε όλα τα υπόλοιπα

Ελλάδα-Τουρκία: Συμφωνούν στην επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό - Διαφωνούν σε όλα τα υπόλοιπα
Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφωνούν ότι πρέπει να αρχίσουν πάλι οι συνομιλίες για το Κυπριακό. Ωστόσο, οι διαφορές τους στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ της φαίνεται ότι είναι θεμελιώδεις. Ακριβώς για αυτό και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» θα συνεχίσει να βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ και δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια άρση της παράνομης NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα (και λήγει στα τέλη του έτους) πριν από τη σύγκληση του 3ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας την προσεχή Παρασκευή και Σάββατο (5-6 Δεκεμβρίου) στην Αθήνα.

Γιατί δεν ήρθαν τα drones στην Κρήτη

Μπαίνει στο συρτάρι το σχέδιο για στάθμευση αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών - Οι διαπραγματεύσεις, τα «καυτά σημεία» και ο... ΣΥΡΙΖΑ
Τα Drones τελικά δεν θα πάνε στην Κρήτη για τεχνικούς - λειτουργικούς λόγους αλλά και για πολιτικούς καθώς η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να ανοίξει πιθανό μέτωπο αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑΤο σχέδιο για στάθμευση αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (Unmanned Aerial Vehicles - UAV) φαίνεται ότι τελικά δεν θα ευδοκιμήσει, τουλάχιστον στο προσεχές διάστημα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ελληνική πρόταση για στάθμευσή τους στην αεροναυτική βάση της Σούδας δεν μοιάζει ικανοποιητική για τεχνικούς - λειτουργικούς λόγους, ενώ την ίδια στιγμή η εσωτερική πολιτική κατάσταση δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να ανοίξει ένα πιθανό μέτωπο αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τούτο θα συνέβαινε, όπως εκτιμούν κυβερνητικοί παράγοντες, στην περίπτωση που η στάθμευση των αμερικανικών UAV θα απαιτούσε διμερή συμφωνία που θα έπρεπε να περάσει από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Συνδιαχείριση του αερίου θέλει η Αγκυρα


Οι κρίσιμες συνομιλίες Βενιζέλου στην Αγκυρα με Ερντογάν και Τσαβούσογλου
Συνδιαχείριση του αερίου θέλει η Αγκυρα
Με καθαρή λογική συνδιαχείρισης των ενεργειακών πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας κινείται στην παρούσα φάση η Αγκυρα. Από τις δηλώσεις τόσο του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου όσο και του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι σαφές ότι η τουρκική πλευρά επιδιώκει να «ευνουχίσει» τα κυριαρχικά δικαιώματα της Λευκωσίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Ουσιαστικά θέτει το δίλημμα ανάμεσα σε συνδιαχείριση ή μορατόριουμ στις έρευνες, γεγονός που δύσκολα θα μπορούσε, πριν από όλους, να αποδεχθεί η ιταλική εταιρεία Eni που έχει εμπλακεί ενεργά σε έρευνες τόσο στην Κύπρο όσο και στην Αίγυπτο.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι χθεσινές συναντήσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου στην Αγκυρα τόσο με τον κ. Τσαβούσογλου όσο και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την προετοιμασία του 3ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος - Τουρκίας στις 5-6 Δεκεμβρίου στην Αθήνα λάμβαναν κρίσιμη σημασία. Και αυτό διότι θα διαμόρφωναν τον καμβά επί του οποίου θα διεξαχθούν οι συνομιλίες της επόμενης εβδομάδος, με το Κυπριακό να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας.

«Χάσατε πάλι την αξιοπιστία σας»

Πώς κρίνουν την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ και ποια θεωρούν λάθη στρατηγικής οι ξένοι διπλωμάτεςκαι κεντρικά στελέχη ξένων think tanks - Η δυσφορία για τις καθυστερήσεις και τα σενάρια που ακούγονται
Ξένοι διπλωμάτες βλέπουν ως πρόσωπα που θα μπορούσαν να ανοίξουν έναν δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Ν. Δένδια και τον Κ. ΜητσοτάκηΝα αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα που στέλνει το ελληνικό πολιτικό σύστημα, κυρίως η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρούν οι μεγάλες πρεσβείες στην Αθήνα, διπλωματικοί παράγοντες, κεντρικά στελέχη ξένων think tank, αλλά και βασικοί οικονομικοί σύμβουλοι διεθνών επενδυτικών σχημάτων.

Εκεί που η Ευρώπη έχασε τη Ρωσία

Εκεί που η Ευρώπη έχασε τη Ρωσία
Την περασμένη Παρασκευή 28 Νοεμβρίου έκλεισε ένας χρόνος από την πρώτη συγκέντρωση φιλοευρωπαίων Ουκρανών στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου. «Περίπου διακόσιοι, νέοι οι περισσότεροι, με το πρόσωπο καλυμμένο μερικοί απ' αυτούς, καλούσαν τον πρόεδρο με συνθήματα σκληρά να βάλει τη χώρα στην Ευρώπη», έγραφε το τηλεγράφημα του Reuters, προσθέτοντας ότι «πολίτες κάθε ηλικίας καταφθάνουν συνεχώς» στην πλατεία «με αφίσες, χειρονομώντας περιφρονητικά και φωνάζοντας ρυθμικά: "Ευρώπη, Ευρώπη!"». Από τότε η πλατεία Ανεξαρτησίας ονομάστηκε «γιουρο-μεϊντάν», δηλαδή «ευρω-πλατεία».Ηταν ο απόηχος, ο οποίος έλαβε μεγάλες διαστάσεις τις επόμενες εβδομάδες, της διάσκεψης κορυφής της ΕΕ που είχε συνέλθει ακριβώς πριν από μία εβδομάδα στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας.

Ο Πούτιν στην Αγκυρα για αέριο και Συρία


Ο Πούτιν στην Αγκυρα για αέριο και Συρία
Οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Τουρκία και οι θέσεις των δύο χωρών στον συριακό εμφύλιο αναμένεται ότι θα κυριαρχήσουν σήμερα στις συνομιλίες ανάμεσα στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο (DPA).
Ο Ερντογάν είναι σταθερός υποστηρικτής της συριακής αντιπολίτευσης και των οργανώσεων των ανταρτών ενώ ο Πούτιν, ο οποίος θα επισκεφθεί για μια μέρα την Τουρκία, είναι ο σημαντικότερος υποστηρικτής του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.Οι δύο ηγέτες είναι επίσης πιθανό να έχουν συζητήσεις για την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος η οποία έχει καταλάβει εκτάσεις του Ιράκ και της Συρίας.Υπουργοί των δύο χωρών διεξήγαγαν την περασμένη εβδομάδα στη Ρωσία συνομιλίες για παραδόσεις φυσικού αερίου. Η Τουρκία ελπίζει να πάρει έκπτωση στις τιμές.Οι δύο χώρες επιδιώκουν επίσης να επεκτείνουν τις εμπορικές σχέσεις τους. Πέρυσι οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές ανήλθαν σε 32,7 δισεκ. δολάρια.

Επίθεση Ντούλε εναντίον πρωθυπουργού Αλβανίας


Επίθεση Ντούλε εναντίον πρωθυπουργού Αλβανίας
Ο αντιπρόεδρος της Αλβανικής Βουλής και πρόεδρος του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ), Βαγγέλης Ντούλε, κατηγόρησε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα για έλλειψη στρατηγικής σχετικά με τις πρόσφατες πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας και της πολεοδομίας, οι οποίες είπε δεν έχουν ούτε αρχή, ούτε ουσία και ούτε τέλος.Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 8ο συνέδριο της οργάνωσης “Ομόνοια” στο Αργυρόκαστρο, ο κ. Ντούλε δήλωσε οτι η στόχοι της κυβέρνησης έχουν διαφθαρεί, από τις πελατειακές σχέσεις.Επίσης ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ είπε ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει στο σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων καθώς έχει κάνει βήματα πίσω στην εκπλήρωση των διεθνών προτύπων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Λυτρωτική Ιστορική Αυτογνωσία

http://armenianweekly.com/wp-content/uploads/2013/10/HDK-Kurds-Washington-2-1024x433.jpg
Οι Τούρκοι έχασαν τον Πολιτισμό τους, έχασαν το Κεφάλαιο τους , καιρός να χάσουν και τον Στρατό τους . Με αυτή την ρήση του ο Κούρδος Ηγέτης Αμπντουλλάχ Οτζαλάν αποκωδικοποιούσε την τραυματική κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την διαδοχή της από την Τουρκία και τον μετασχηματισμό της Τουρκικής Κοινωνίας. (Στον μετασχηματισμό αυτό και στην ενοποίηση της σύγχρονης Τουρκίας ο ρόλος του εβραϊκού στοιχείου της Τουρκίας είναι καταλυτικός, αυτό σπανίως καταγράφεται άγνωστο γιατί). Πράγματι η Τουρκία έχασε τον πολιτισμό της που ήταν το Ελληνικό στοιχείο, έχασε το Κεφάλαιο της που ήταν το Αρμενικό στοιχείο. Η επίτευξη της εθνικής καθαρότητας της Τουρκίας βασίστηκε στις γενοκτονίες των χριστιανικών λαών απο την Οθωμανική αυτοκρατορία, τους Νεότουρκους και την σύγχρονη Τουρκία.

Ανθρωπιά από μια Κούρδισσα

Σάββας ΚαλεντερίδηςΟσο η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι διπλωμάτες ασχολούνται με την προετοιμασία της επίσκεψης Νταβούτογλου και της ομάδας των υπουργών της κυβέρνησής του στην Αθήνα για τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, καλό είναι να θυμηθούν ότι έχει ψηφιστεί νόμος που καταδικάζει την άρνηση της Γενοκτονίας των Ελλήνων και των Αρμενίων από τους Τούρκους.Αισθανόμαστε την ανάγκη να προβούμε σ' αυτή την υπενθύμιση γιατί η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει τις πρακτικές τέλεσης εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονιών, υποστηρίζοντας ανοιχτά τους τζιχαντιστές, για να λύσει πολιτικά προβλήματα, όπως η παρουσία ενοχλητικών Γεζιντί Κούρδων και Ασσυρίων κοντά στα σύνορά της.

Για να αποφευχθούν δε παρεξηγήσεις, να κάνουμε υπόμνηση προς τους αρμοδίους ότι η υποστήριξη της Τουρκίας στους δολοφόνους τζιχαντιστές «επικυρώθηκε» και από τις δηλώσεις του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζον Μπάιντεν στο Χάρβαρντ.