10 Μαΐου 2016

Ασφαλιστικά μέτρα κατά γερμανικού ομίλου ΜΜΕ ζητά τώρα ο Ερντογάν

ANT1 Newsroom-Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε ασφαλιστικά μέτρα κατά του CEO του γερμανικού ομίλου Springer, Mathias Döpfner, που είναι ο μεγαλύτερος όμιλος ΜΜΕ στη Γερμανία.

Σύμφωνα με την τουρκική DW, ο δικηγόρος του Ερντογάν στη Γερμανία, Ralf Höcker, ζητάει ασφαλιστικά μέτρα κατά του CEO του ομίλου, Döpfner, επειδή βγήκε ανοιχτά και υποστήριξε τον Γερμανό κωμικό, Jan Böhmermann, μετά το ‘βλάσφημο ποίημα’ για τον Τούρκο πρόεδρο.

Το δικαστήριο της Κολωνίας δεν βλέπει "ζεστά" το ενδεχόμενο να πάρει μία απόφαση για ασφαλιστικά μέτρα, σύμφωνα με το Γερμανό δικηγόρο του Ερντογάν, αλλά έχει εντολή αν δεν βγει απόφαση να πάει στο ανώτερο καθ’ ύλην δικαστήριο.

Οι Αμερικάνοι έστελναν οι Τούρκοι έκλεβαν: Μαχαίρι στην χρηματοδότηση ΜΚΟ στην Συρία

Syrian refugee worker pulls a vegetable cart.  EPA/JAMAL NASRALLAHΗ αμερικανική κυβέρνηση ανέστειλε ένα μέρος της χρηματοδότησης μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) που δραστηριοποιούνται στη Συρία μετά την ανακάλυψη ότι ακριβοπλήρωναν συστηματικά τουρκικές εταιρείες για βασικά προϊόντα που προορίζονταν για τα θύματα της σύγκρουσης. Η αμερικανική υπηρεσία παροχής βοήθειας USAID ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι έχει «λόγους για να αναστείλει τη βοήθεια σε 14 ΜΚΟ και πρόσωπα στην Τουρκία τα οποία εμπλέκονται στα προγράμματα αρωγής». Κάνει λόγο για «ένα δίκτυο εμπόρων που δούλευαν για ΜΚΟ και άλλους οι οποίοι έδρασαν σε συνεννόηση για τη χειραγώγηση των μειοδοτικών διαγωνισμών και σε πολλές περιπτώσεις για παράνομες πληρωμές και καταβολή δωροδοκιών σε σχέση με συμβόλαια για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία». H USAID δεν κατονομάζει τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση, όμως, σύμφωνα με ανθρωπιστικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, σε αυτές περιλαμβάνονται η αμερικανική International Medical Corps (IMC), η ιρλανδική ΜΚΟ GOAL και η International Rescue Committee (IRC), της οποίας ηγείται ο βρετανός πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.

Καταρρέει το τουριστικό ρεύμα στην Τουρκία

Ραγδαία μείωση στην αύξηση τουριστών από τις παραδοσιακές της αγορές, παρατηρεί η Τουρκία και τα αρμόδια Υπουργεία κάνουν αγώνα δρόμου για συμφωνίες με νέες αγορές. Η μεγαλύτερη μείωση τουριστικών ροών παρατηρείται από τη Ρωσία και φτάνει το 90%. Σε μία άλλη εξέλιξη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει πως βρήκε τη λύση για την ανεργία και δέχεται το αμήχανο χειροκρότημα των επιχειρηματιών της χώρας.
Σοβαρό πλήγμα έχει δεχτεί ο τουριστικός τομέας στην Τουρκία. Η μεγαλύτερη μείωση έχει έρθει από την αγορά της Ρωσίας και φτάνει το 90%. Τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2015 οι Ρώσοι τουρίστες έφταναν τους 127 χιλιάδες, ενώ τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2016 τους 12 χιλιάδες επισκέπτες. Επίσης η ροή των τουριστών από τη Γερμανία έχει μειωθεί κατά 30% και από τη Βρετανία κατά 36%.

Έκρυθμη η κατάσταση στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας Η τουρκική κυβέρνηση επιχειρεί να καθησυχάσει την κοινή γνώμη Του Νίκου Στέλγια

H κατάσταση στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας παραμένει έκρυθμη με το Ισλαμικό Κράτος να εξαπολύει σε σταθερή και καθημερινή βάση επιθέσεις κατά των τουρκικών συνοριακών πόλεων. Πηγές της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι η οργάνωση βρίσκεται πλέον ένα βήμα πριν την εισβολή στα τουρκικά εδάφη. Η τουρκική κυβέρνηση επιχειρεί να καθησυχάσει την κοινή γνώμη τονίζοντας ότι λαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα μέτρα. Καθησυχαστικά είναι και τα μηνύματα του στρατού.Τις τελευταίες ημέρες συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους κατά του Κίλις. Μέχρι στιγμής ο αριθμός των νεκρών από αυτές τις επιθέσεις έχει ξεπεράσει τους 21. Το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε με ρουκέτες στην Ούρφα πριν από λίγα εικοσιτετράωρα. Είχε προηγηθεί βομβιστική επίθεση σε αστυνομικό κέντρο του Άντεπ.

Οι Τούρκοι αθώωσαν τον εκτελεστή του Ρώσου πιλότου!

tselikΛάδι στη φωτιά των ρωσοτουρκικών σχέσεων αποτελεί η απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης να θέσει στο αρχείο την υπόθεση της εν ψυχρώ εκτέλεσης του Ρώσου πιλότου που από τον  Αλπασλάν Τσελίκ .Ο Αλπασλάν Τσελίκ αντιμετώπιζε την κατηγορία για φόνο μετά από βαριά πρόκληση, όπως περιγράφεται η εκτέλεση του Ρώσου χειριστή που εγκατέλειψε το αεροσκάφος του όταν αυτό καταρρίφθηκε από τουρκικά F-16.

Αντιφάσεις και "ύβρις" του "νεο-οθωμανισμού"

Αντιφάσεις και "ύβρις" του "νεο-οθωμανισμού"Του Κώστα Ράπτη
Από τους 284 μεγάλους βεζίρηδες που υπηρέτησαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία σε όλα τα χρόνια της ύπαρξης της, οι 44 εντέλει θανατώθηκαν με διαταγή του Πατισάχ. Υπ' αυτή την έννοια, ο Ahmet Davutoğlu μπορεί και να μακαρίζει την τύχη του, αφότου έπεσε στη δυσμένεια του επίδοξου, νέου Σουλτάνου των ημερών μας, Tayyip Erdoğan...Η παρατήρηση αυτή του Ινδού πρέσβυ ε.τ. Melkulangara Bhadrakumar στους Asia Times υπογραμμίζει την ειρωνεία της ιστορίας σε ό,τι αφορά την εκπαραθύρωση του Τούρκου πρωθυπουργού, καθώς αν κάτι εξασφάλισε την ανάδειξη του διακεκριμένου ακαδημαϊκού Davutoğlu σε πρωθυπουργικό σύμβουλο και κατόπιν σε υπουργό Εξωτερικών και πρωθυπουργό ήταν ακριβώς η έλξη που ασκούσε το θεωρητικό του σχήμα του "νεο-οθωμανισμού” στον ακαλλιέργητο, πλην φιλόδοξο και αποφασιστικό Erdoğan.

Ο νέος «πονοκέφαλος» του Reis Του Νίκου Στέλγια

https://pbs.twimg.com/media/CcJxQj4UAAA7F6f.jpgΠερίπου μια εβδομάδα μετά την δημοσίευση του τελευταίου άρθρου γνώμης μας, το οποίο όπως πληροφορούμαστε είχε αντίκτυπο σε Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία, οι σχέσεις του τουρκικού Προεδρικού με την Πρωθυπουργία οδηγήθηκαν στην τελική ρήξη και πολιτικό διαζύγιο. Για τον αναγνώστη αυτής της στήλης η εν λόγω εξέλιξη προκάλεσε κάθε άλλο παρά έκπληξη.Εδώ και καιρό, καταγράφουμε λεπτομερώς -σε αυτή την στήλη και στα σχετικά δημοσιεύματά μας- τις μεγάλες διαφωνίες του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν και του Αχμέτ Νταβούτογλου σε διάφορα πεδία της διακυβέρνησης. Κάποιοι λανθασμένα νομίζουν ότι το όλο ζήτημα έχει να κάνει αποκλειστικά με τις πολιτικές φιλοδοξίες του κ. Ερντογάν, ενώ αυτό εδράζεται επίσης στις πολύ διαφορετικές απόψεις των δυο ανδρών για μια σειρά από θέματα.