07 Δεκεμβρίου 2016

Πως το “οικονομικό θαύμα” Ερντογάν γίνεται “θανάσιμο τραύμα” για την Τουρκία

turkey
Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
Ο αρθρογράφος Μπεκιρ Τζοσκούν με λαφυρό τρόπο περιγράφει στην εφημερίδα Sozcu  την οικονομική κατάσταση της Τουρκίας.
Ο κ. Τζοσκούν γράφει, μεταξύ άλλων: “Σας το είχα πει, καταλαβαίνει τα οικονομικά.. Ποιος άλλος μπορούσε να περιγράψει την κατάσταση της οικονομίας με λίγες λέξεις “Σώθηκε το νερό της αντλίας”..Καλέστε όλους τους οικονομολόγους του πλανήτη κι εξηγείστε τους την κατάσταση της οικονομίας , άνοιγμα ισοζυγίου, τοκοχρεολύσια, επενδύσεις, εισαγωγές, εξαγωγές, Κεντρική Τράπεζα, συναλλαγματικά αποθέματα, ιδιωτικοποιήσεις….

Τα πραγματικά σχέδια της Τουρκίας του Ερντογάν – Αναλύει ο δρ. Ν. Μούδουρος

Συνέντευξη στη Σοφιάννα Μπονοβόλια Την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ προανήγγειλε τη διενέργεια δημοψηφίσματος με επίδικο τη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία θα μετατρέψει τη χώρα σε προεδρο-κεντρικό κράτος. Η αναγγελία του επικεφαλής του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, έγινε έχοντας στο πλευρό του τον αρχηγό του ακροδεξιού συντηρητικού MHP (Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σημαίνοντας ουσιαστικά μία συμμαχία δύο μεγάλων παραδοσιακών ρευμάτων (ισλαμισμός και παντουρκισμός), η σύμπραξη των οποίων αγγίζει την κοινωνική βάση περίπου του 60% της τουρκικής κοινωνίας και δημιουργεί -εύλογα- ανησυχίες σχετικά με το πού βαδίζει η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Διεθνής Αμνηστία πιέζει την Άγκυρα να επιτρέψει την επιστροφή των εκτοπισμένων στις εστίες τους

Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε σήμερα από την τουρκική κυβέρνηση να επιτρέψει την επιστροφή στις εστίες τους 24.000 ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν σε μια περιοχή του Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι, εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ του στρατού και των ανταρτών του PKK.Οι τουρκικές αρχές επέβαλαν αυστηρή απαγόρευση της κυκλοφορίας τον Δεκέμβριο του 2015 στη Σουρ στο πλαίσιο της επιχείρησής τους κατά του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Γιατί η Μέρκελ θέλει να απαγορεύσει την μπούρκα στη Γερμανία; Σε ποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει απαγορευτεί

H Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται σε κατάσταση πανικού λόγω των εκατοντάδων χιλιάδων Σύριων προσφύγων που έχουν καταφθάσει στη Γερμανία και σύμφωνα με σχολιαστές θέλει να αποτρέψει την εγκαθίδρυση ενός μουσουλμανικού φονταμενταλισμού στη χώρα της.Γι΄αυτό παίρνοντας ως πρόσφατο παράδειγμα εκείνο της Γαλλίας, χθες ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να προβεί στην απαγόρευση της μπούρκας στη Γερμανία.

O Renzi σχεδιάζει ήδη επάνοδο

Του Κώστα Ράπτη
Η "επιχείρηση αποδραματοποίησης” του αποτελέσματος του ιταλικού δημοψηφίσματος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη – πλην οδηγεί, από μιαν ειρωνεία της τύχης, στην συσσώρευση των προϋποθέσεων μιας μεγαλύτερης κρίσης στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.
Η ψύχραιμη αντίδραση των αγορών (που είχαν προεξοφλήσει το αποτέλεσμα και έχουν στραμμένο το βλέμμα τους κυρίως στη Φραγκφούρτη του Mario Draghi και όχι στη Ρώμη των πολιτικών παιχνιδιών), δημιουργεί μια ψευδαίσθηση ασφάλειας, με αποτέλεσμα οι ελιγμοί να γίνονται όλο και πιο περίπλοκοι.

Tούρκοι αξιωματικοί του ΝΑΤΟ σε κίνδυνο

Οι διώξεις των στρατιωτικών για δήθεν συμμετοχή στο αποτυχυμένο πραξικόπημα αγγίζουν και Τούρκους αξιωματικούς στο ΝΑΤΟ. Η Άγκυρα τους ζητά να επιστρέψουν και στη συνέχεια τους φυλακίζει. Αποκλειστικό ρεπορτάζ.
Ο Τούρκος πρόεδρος τους αποκαλεί "τρομοκράτες στρατιώτες". Και δεν εννοεί μόνο όσους συνέλαβε και φυλάκισε από τότε που εκδηλώθηκε το αποτυχημένο πραξικόπημα τον περασμένο Ιούλιο. Η κατηγορία αφορά και υψηλόβαθμους Τούρκους αξιωματικούς που υπηρετούν στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ή στο Μονς, στα ανώτατα στρατηγεία των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης. Ορισμένοι εξ αυτών μίλησαν αποκλειστικά στη Deutsche Welle υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Wikileaks: Οικονομικές σχέσεις με το ISIS έχει ο γαμπρός του Ερντογάν

Στη δημοσιότητα έδωσε ο ιστότοπος Wikileaks 57.934 emails του γαμπρού του Τούρκου Προέδρου Ταγιπ Ερντογάν αλλά και υπουργού Ενέργειας της χώρας Berat Albayrak, τα οποία αποκαλύπτουν τη διασύνδεσή του με εταιρεία που εισήγαγε πετρέλαιο στην Τουρκία από το Ισλαμικό Κράτος. Παράλληλα, από τη διαρροή των emails καθίσταται σαφής η προσπάθεια του Albayrak να ελέγξει τον Τύπο και να προσανατολίσει την κοινή γνώμη υπέρ του κυβερνώντος κόμματος AKP.

Επιχειρήσεις στην Τουρκία προσφέρουν δωρεάν γεύματα και υπηρεσίες σε όσους ανταλλάσσουν συνάλλαγμα με τουρκικές λίρες

Επιχειρήσεις στην Τουρκία έχουν ξεκινήσει να προσφέρουν δωρεάν προϊόντα και υπηρεσίες σε ανθρώπους που υπακούν στο κάλεσμα του Προέδρου της χώρας να μετατρέψουν αμερικανικά δολάρια σε τουρκικές λίρες. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει οι πολίτες να ανταλλάξουν τα ξένα νομίσματα που διαθέτουν με εγχώρια προκειμένου να στηρίξει την λίρα που σημειώνει πτώση κι έχει χάσει σχεδόν το 1/5 της αξίας της έναντι του δολαρίου από τις αρχές της χρονιάς. Ο Ερντογάν υποστηρίζει πως εκείνοι που βρίσκονται πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου προσπαθούν τώρα να σαμποτάρουν την οικονομία.

Το blame game Σόιμπλε και ΔΝΤ στην πλάτη της Ελλάδας

Τα καλά νέα είναι πως οι δανειστές τηρούν, για πρώτη φορά, την – πιο ανώδυνη έστω - δέσμευσή τους για το χρέος. Τα κακά νέα είναι ότι Σόιμπλε και ΔΝΤ εξακολουθούν να παίζουν στα ζάρια (των πολιτικών τους σκοπιμοτήτων) την Ελλάδα.Ή άλλως, το χθεσινό Eurogroup μπορεί να απέφερε μεν την, σημαντική, έγκριση των βραχυπρόθεσμων μέτρων που θα μειώσουν το χρέος κατά 20% έως το 2060, αλλά ταυτόχρονα κορύφωσε το blame game μεταξύ Σόιμπλε και ΔΝΤ στην πλάτη της Ελλάδας – ένα blame game που, ούτε λίγο ούτε πολύ, οδηγεί σε αξιώσεις για πρωτογενή πλεονάσματα της, θηριώδους, τάξης των 7 δις ετησίως τουλάχιστον έως το 2022.

Η τραγωδία των αμάχων στο Χαλέπι μέσα από τα tweets της επτάχρονης Μπάνα

Μια ασυνήθιστη πολεμική ανταποκρίτρια η Μπάνα Αλ Αμπέντ, μόλις επτά ετών, μεταφέρει μέσα από το λογαριασμό της στο twitter, σε ολόκληρο τον κόσμο, την καθημερινή κόλαση των αμάχων που βρίσκονται, εδώ και μήνες, παγιδευμένοι στο Χαλέπι της Συρίας. Όταν, την περασμένη Δευτέρα, για 24 ώρες, δεν ανέβηκε ούτε ένα tweet από την Μπάνα, η ανησυχία για την επτάχρονη εξαπλώθηκε μέσω του διαδικτύου, σε όλους τους «ακολούθους» της. Τόσο η μικρή, όσο και η μητέρα της έχουν καταγγελθεί από υποστηρικτές του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ – ακόμη και από τον ίδιο – ως προπαγανδιστές της αντιπολίτευσης.

Κοτζιάς - ΝΑΤΟ: Η Ρωσία είναι μια «αδύναμη Δύναμη»

Τη θέση της Αθήνας υπέρ της διατήρησης ανοιχτών δίαυλων επικοινωνίας με τη Ρωσία και της επανεκκίνησης της συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στο δείπνο εργασίας που παρέθεσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στους υπουργούς Εξωτερικών, στις Βρυξέλλες, με θέμα την ασφάλεια στον ευρωατλαντικό χώρο και την προσέγγιση που θα πρέπει να ακολουθήσει το ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας. Ο κ. Κοτζιάς, κατά την παρέμβασή του, τόνισε ότι η Ρωσία είναι μία «αδύναμη Δύναμη»: «Είναι δύναμη και διεκδικεί, αλλά είναι αδύναμη και δεν μπορεί να διεκδικήσει αυτό που θέλει. Και είναι μία αναθεωρητική δύναμη που θέλει να αλλάξει τις δομές του διεθνούς συστήματος αλλά δεν είναι σε θέση να το κάνει».