15 Φεβρουαρίου 2015

Βαρύ το τίμημα για Ουκρανία, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ενωση

To ενδεχόμενο κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία αποσοβήθηκε προσωρινά με τη νέα συμφωνία για κατάπαυση του πυρός που επετεύχθη στο Μινσκ, κατά την περιπετειώδη σύνοδο των ηγετών Ρωσίας, Ουκρανίας, Γαλλίας και Γερμανίας.ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Μέχρι το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, η κυβέρνηση Ομπάμα εμφανιζόταν έτοιμη να στείλει σύγχρονα όπλα στο Κίεβο, γεγονός που απειλούσε να οδηγήσει σε δραματική κλιμάκωση τον ουκρανικό εμφύλιο πόλεμο, με αμεσότερη ανάμειξη της Ρωσίας και απρόβλεπτες επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή ασφάλεια. Το ενδεχόμενο αυτό αποσοβήθηκε προσωρινά με τη νέα συμφωνία για κατάπαυση του πυρός που επετεύχθη στο Μινσκ, κατά την περιπετειώδη σύνοδο των ηγετών Ρωσίας, Ουκρανίας, Γαλλίας και Γερμανίας. Τίποτα δεν εγγυάται ότι η νέα συμφωνία θα έχει καλύτερη τύχη από την προηγούμενη εκεχειρία, που συμφωνήθηκε τον Σεπτέμβριο, για να αποδειχθεί μόνο ένα διάλειμμα μέχρι τον επόμενο γύρο της σύγκρουσης. Σε κάθε περίπτωση, η Ε.Ε. υπό την ηγεσία του γαλλογερμανικού ζεύγους εμφανίστηκε να σώζει τις γέφυρες της ειρήνης στις «δώδεκα παρά πέντε», απέναντι σε μια Αμερική που διακινδύνευε τη ρήξη.

«Σκυλιά του πολέμου», σκοτώνουν και σκοτώνονται για το χρήμα

Σύμφωνα με την Bild, μέσα από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις επιχειρούν 400 καλά εκπαιδευμένοι μαχητές μισθωμένοι από την ιδιωτική εταιρία Security Academy, διαδόχου της περιβοήτης Blackwater με συμμετοχή στον πόλεμο του Ιράκ.ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ Τους αποκαλούν «σκυλιά του πολέμου». Σκοτώνουν και σκοτώνονται για το χρήμα. Γι’ αυτούς δεν μετρούν ούτε ο πατριωτισμός ούτε η θρησκεία ούτε οι ιδεολογίες. Δεν διστάζουν, με το που θα οσμιστούν αίμα, να σπεύσουν στα πεδία των μαχών αρκεί να πληρωθούν καλά. Οσο για το πώς βρίσκουν «δουλειά», δεν γεννάται θέμα: υπάρχουν τα «γραφεία ευρέσεως εργασίας», εταιρείες δηλαδή που τους στρατολογούν και τους πληρώνουν να σκοτώνουν...

Το Κομπάνι νίκησε τον ισλαμοφασισμό ΙΜΠΡΑΗΜ ΜΟΥΣΛΙΜ*

Το καντόνι του Κoμπάνι είναι το μικρότερο από τα τρία καντόνια της Ροτζάβα (συριακό Κουρδιστάν). Εχει 500.000 κατοίκους, με τους 200.000 να είναι πρόσφυγες του συριακού εμφυλίου. Η περιοχή έχει υποστεί συστηματική υποβάθμιση από το καθεστώς του Ασαντ, το οποίο δεν αναγνωρίζει την κουρδική ταυτότητα και δεν έχει κάνει κανένα έργο υποδομής στην περιοχή -ούτε καν σχολεία. Μετά το ξέσπασμα της συριακής επανάστασης, τον Μάρτιο του 2011, το κουρδικό κίνημα έφτασε στο αποκορύφωμά του, με τη λαϊκή απαίτηση για συνταγματική αναγνώριση του κουρδικού λαού και τη διασφάλιση των εθνικών του δικαιωμάτων, στο πλαίσιο πάντα μιας ενωμένης Συρίας.

Το Ισραήλ είναι έτοιμο να γυρίσει σελίδα;

Παγκόσμιοι ηγέτες αλλά και η κοινή γνώμη θα ήθελαν να δουν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να εγκαταλείπει τα καθήκοντά του. Ο πάγος στις σχέσεις ανάμεσα στον πρωθυπουργό του Ισραήλ και τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ενισχύθηκε πριν από καιρό, αλλά σήμερα ακόμα και οι δεξιοί συνοδοιπόροι του «Μπίμπι» τον βρίσκουν ανυπόφορο. Ο Νικολά Σαρκοζί είχε ακουστεί το 2011 να λέει στον Αμερικανό ομόλογό του στα ξεχασμένα ανοιχτά μικρόφωνα: «Δεν τον αντέχω. Είναι ψεύτης», σχόλιο στο οποίο ο Ομπάμα απάντησε: «Εσύ δεν τον αντέχεις; Εγώ πρέπει να τον αντιμετωπίζω καθημερινά».

Αποψη: Η διπλωματία, ο μόνος δρόμος για την ειρήνη JOHN J. MEARSHEIMER / THE NEW YORK TIMES

Η ουκρανική κρίση είναι ήδη σχεδόν ενός έτους και η Ρωσία νικάει. Καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν δείχνει διάθεση για υποχώρηση, δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει η αύξηση των φωνών που ζητούν από τις ΗΠΑ να εξοπλίσουν την Ουκρανία. Μια πρόσφατη αναφορά των τριών σημαντικότερων αμερικανικών «δεξαμενών σκέψης» υποστηρίζει ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να στείλει εξελιγμένα όπλα στο Κίεβο, ενώ ο υποψήφιος του Λευκού Οίκου για τη θέση του υπουργού Αμυνας, Αστον Κάρτερ, δήλωσε στη σύγκλητο την περασμένη εβδομάδα ότι «συμφωνεί με αυτή την κατεύθυνση».

WSJ: Απόρρητη επιστολή Χαμενεΐ σε Ομπάμα

O ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ανταποκρίθηκε στην «προσέγγιση» του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με αφορμή τις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και του έστειλε μια απόρρητη επιστολή, έγραψε χθες η αμερικανική εφημερίδα the Wall Street Journal.

«ΕΚ ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΚΛΙΜΑ ΑΠΟ ΤΟ 2012» Reuters: Οι Ελληνες ακτινοβολούν από υπερηφάνεια ενώ η χώρα παραπαίει στην κόψη

Ως ένα λαό που χαίρεται και ακτινοβολεί από υπερηφάνεια την ώρα που έρχεται κατά πάνω του η απόλυτη καταστροφή παρουσιάζει το Reuters τους Ελληνες, σε ένα άρθρο για το πώς έχουν γίνει δεκτές στη χώρα οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις.«Για πάνω από δύο εβδομάδες, η μοναδική προειδοποίηση της Ευρώπης προς την Ελλάδα είναι ότι το χάος και η μιζέρια της εθνικής χρεοκοπίας παραμονεύει, εκτός αν η νέα κυβέρνηση αλλάξει την κατά της λιτότητας στάση της. Το μήνυμα της επικείμενης καταστροφής φαίνεται ότι έχει περάσει απαρατήρητο στους δρόμους της Αθήνας, όπου η ελπίδα και η αισιοδοξία που φτάνει σε ευφορία επικρατεί, με τους Ελληνες να θεωρούν ότι επιτέλους αποτινάσσουν τα ξένα δεσμά και διαμορφώνουν τη δική τους μοίρα», γράφει το Reuters σε άρθρο με τίτλο «Οι Ελληνες ακτινοβολούν από υπερηφάνεια ενώ η χώρα παραπαίει στην κόψη».

Το νέο πλαίσιο για ελιγμούς

Σε μια ισόπεδη σιδηροδρομική διάβαση ο κίνδυνος για τους οδηγούς αυτοκινήτων είναι ότι ένας συρμός μπορεί να κρύβει έναν δεύτερο όταν η γραμμή είναι διπλή. Σήμερα στην προσπάθεια ανίχνευσης της προοπτικής της διαβούλευσης της Αθήνας με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη όλη η προσοχή εστιάζεται στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου που εμφανίζονται ως εντολή αμφισβήτησης του πλαισίου διαχείρισης της κρίσης, όπως διαμορφώθηκε με πρωταγωνιστή το Βερολίνο από την άνοιξη του 2010 μέχρι και σήμερα. Ετσι δεν αναδεικνύεται όσο θα έπρεπε η μεγάλη στροφή με δυναμική στρατηγικής ανατροπής που συνιστά η ανακοίνωση από τον Ντράγκι την Πέμπτη 22.1 της ποσοτικής χαλάρωσης έπειτα από δυόμισι χρόνια σκληρής διαπραγμάτευσης με την Καγκελαρία και την Μπούντεσμπανκ.

ΕΦΥΓΑΝ 150.000 ΣΤΟΥΣ 5-6 ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΜΗΝΕΣ Η μεγάλη φυγή των Κοσσοβάρων

Η μεγάλη φυγή των ΚοσσοβάρωνΗ μεγάλη φυγή των Κοσσοβάρων, που εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες την περιοχή, απογοητευμένοι από την κακή πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας και επιχειρούν να φτάσουν παράνομα μέσα στο καταχείμωνο και κάτω από τραγικές συνθήκες σε χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης προκαλεί κόκκινο συναγερμό στην Ε.Ε.
Από τα τέλη του περασμένου καλοκαιριού υπολογίζεται ότι περίπου 150.000 άτομα, κάθε ηλικίας, έχουν εγκαταλείψει το Κόσσοβο, ενώ το τελευταίο διάστημα αυτή η ροή υπολογίζεται σε 20-30.000 άτομα τον μήνα. Στην Ουγγαρία μάλιστα που αποτελεί την κυριότερη δίοδο, είναι σε εξέλιξη στα σύνορά της με την Σερβία μια μεγάλη επιχείρηση αναχαίτισης από τις αρχές της, που συλλαμβάνουν καθημερινά εκατοντάδες Κοσσοβάρους, ενώ οι τοπικές αρχές ζητούν να σηκώσουν οι ίδιες στα σύνορα έναν συρμάτινο φράχτη, ανάλογο με αυτούς που έχουν στήσει Ελλάδα και Βουλγαρία σε μέρος των χερσαίων συνόρων τους με την Τουρκία.

Τα κροκοδείλια δάκρυα της Τουρκίας για το Ολοκαύτωμα!


Τα κροκοδείλια δάκρυα της Τουρκίας για το Ολοκαύτωμα!

Του Burak Bekdil, The Gatestone Institute
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ήταν ένας από τους μετέχοντες στις τελετές για τα 70 χρόνια από την απελευθέρωση του Άουσβιτς, τιμώντας το Ολοκαύτωμα. Η Τουρκία έδωσε, μάλιστα, 150.000 ευρώ για τη διατήρηση του στρατοπέδου ως μουσείου. Για πρώτη, επίσης, φορά υπήρξαν επίσημες αναφορές για το Ολοκαύτωμα στην Άγκυρα.Για μια στιγμή θα νόμιζε κανείς πως υπάρχουν δύο Τουρκίες στον κόσμο. Η πραγματικότητα όμως, σύντομα, θα τον προσγείωνε. Η δήλωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών μοιάζει με κακό αστείο. «Παρατηρούμε την επιβίωση του αντισημιτισμού, ο οποίος αποτέλεσε τη βάση τη απάνθρωπης ναζιστικής ιδεολογίας, και σήμερα και πρέπει να αγωνιστούμε για την καταπολέμησή του», αναφέρει.

Η Θάτσερ, ο Αναστασιάδης και ο …Ερντογάν

Η Θάτσερ, ο Αναστασιάδης και ο …Ερντογάν
  Του ΜΑΡΙΟΥ ΕΥΡΥΒΙΑΔΗ
“Εγώ τον βρήκα σίγουρα, ένα άνθρωπο με τον οποίο μπορούσαμε να κάνουμε (ως  Δύση) μπίζνες μαζί του. Στην πραγματικότητα μου άρεσε”. ( “Ι certainly found him  a man we ( the West) can do business with. I actually liked him”. Αυτή υπήρξε η  βαρύσήμαντη και ιστορική εκτίμηση της Βρετανίδας Πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ,  μετά απο μια τρίωρη συνάντηση της στο Λονδίνο ( 16 /12/84) με τον τότε υποψήφιο για την θέση του Γ.Γ. του Σοβιετικού Πολιτμπιρό, Μιχαήλ Σεργκέγιεβιτς  Γκορμπατσώφ. Στην ατζέντα της συζήτησης τους ήταν ζητήματα ειρήνης και πόλεμου  ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή : αποφυγή θερμοπυρηνικής σύγκρουσης, περιορισμός των  εξοπλισμών, ανάπτυξη σχέσεων ανάμεσα στους δύο κόσμους, κ.α.

Τα ρωσικά «μαθήματα» της Κύπρου

ΝΙΚΟΣ ΣΤΕΛΓΙΑΣ
Την περίοδο που η μεγάλη οικονομική κρίση μονοπωλούσε τα κυπριακά πρωτοσέλιδα, στον αυτοκινητόδρομο ο οποίος συνδέει τη Λευκωσία και τη Λάρνακα με τη Λεμεσό εμφανίστηκαν διαφημιστικά πανό τα οποία έστελναν ένα σημαντικό μήνυμα στη Μόσχα. Απευθυνόμενη στα ρωσικά προς τη ρωσική κοινή γνώμη, η Κύπρος ζητούσε από τη Ρωσία να μην την εγκαταλείψει σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία. Είχε προηγηθεί το αδιανόητο «κούρεμα» των καταθέσεων των πολιτών της Κύπρου, της Ρωσίας και άλλων ξένων χωρών. Μέσα σε λίγες ώρες, με εντολή του ευρωπαϊκού μηχανισμού οικονομικής στήριξης, Ρώσοι καταθέτες, οι οποίοι είχαν επιλέξει την Κύπρο για να σταθμεύσουν τα κεφάλαιά τους, έχασαν σημαντικά ποσά.

Το ελληνικό κράτος ζητάει πίσω τις μίζες

http://www.makeleio.gr/wp-content/uploads/2014/06/xristoforakos-ntora-karamanlis.jpg
TΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ Αστικές αξιώσεις σε όλες τις περιπτώσεις που αποδεικνύεται ευθύνη αλλοδαπών εταιρειών που εμπλέκονται σε δωροδoκίες Ελλήνων αξιωματούχων έχει αποφασίσει να εγείρει σε ημεδαπά και αλλοδαπά δικαστήρια η ηγεσία της Δικαιοσύνης.Ηδη η αρχή έγινε ύστερα από εντολή που έχει δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) στην υπόθεση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού των υποβρυχίων και τη σύμβαση των συστημάτων Asrad. Στις δύο αυτές περιπτώσεις το Δημόσιο ζητάει δύο εκατ. ευρώ από τη γερμανική εταιρεία Rheinmetall και οκτώ εκατ. από την επίσης γερμανική Atlas για χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης για πράξεις και παραλείψεις που προκάλεσαν στελέχη των δύο εταιρειών κατά τη σύναψη και εκτέλεση των δύο συμβάσεων. Το Δημόσιο επιφυλάσσεται ακόμα να ζητήσει σε ποινικά και αστικά δικαστήρια και άλλη αποζημίωση για την ηθική βλάβη «καθώς και για την αποκατάσταση της υλικής ζημίας που υπέστη».

Αποψη: Το ρωσικό αντίβαρο

Δρ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΙΛΗΣ*
Τις τελευταίες εβδομάδες μέρος της δημόσιας συζήτησης έχει επικεντρωθεί στις ελληνορωσικές σχέσεις. Πώς θα κινηθεί η νέα κυβέρνηση; Θα επιδιώξει να λάβει δάνειο από τη Μόσχα; Θα ανατρέψει τους υφιστάμενους συσχετισμούς; Θα χρησιμοποιηθεί η Ρωσία ως διαπραγματευτικό χαρτί; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που αναζητούν απαντήσεις. Ορισμένοι δε κύκλοι του εξωτερικού έφθασαν στο σημείο να μας νουθετήσουν, υπογραμμίζοντας πως η αλληλεγγύη που ζητούμε προϋποθέτει ταύτιση με τους εταίρους μας.

Ας δούμε, λοιπόν, τα πραγματικά δεδομένα, αφού σημειώσουμε πως οι ελληνορωσικές σχέσεις δεν υπήρξαν ποτέ μέχρι σήμερα στρατηγικές.

πΓΔΜ: Νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο με τηλεφωνικές υποκλοπές

πΓΔΜ: Νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο με τηλεφωνικές υποκλοπές
Σε νέες αποκαλύψεις σχετικά με το καταγγελλόμενο από την αντιπολίτευση σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών προχώρησε σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ, ο οποίος παρουσίασε τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ υπουργών της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ και στελεχών των συγκυβερνώντων κομμάτων VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και DUI του Αλί Αχμέτι σχετικά με τον έλεγχο της δικαστικής εξουσίας και των δικαστικών αποφάσεων. Στις τηλεφωνικές συνομιλίες που αποκάλυψε ο κ. Ζάεβ, υπουργοί της κυβέρνησης και στελέχη των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων φέρονται να «κανονίζουν» τοποθετήσεις δικαστών της αρεσκείας τους και να επεμβαίνουν σε δικαστικούς λειτουργούς ως προς τη λήψη κάποιων δικαστικών αποφάσεων.

O Νετανιάχου καλεί τους Εβραίους της Ευρώπης να επιστρέψουν στο Ισραήλ


O Νετανιάχου καλεί τους Εβραίους της Ευρώπης να επιστρέψουν στο Ισραήλ
  Επειτα από τη φονική επίθεση σε συναγωγή της Κοπεγχάγης, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι τέτοιες επιθέσεις ενδεχομένως να συνεχιστούν και ότι το Ισραήλ θα καλωσόριζε Εβραίους της Ευρώπης οι οποίοι θα επέλεγαν να εγκατασταθούν εκεί.
«Αυτό το κύμα επιθέσεων και οι φονικές αντισημιτικές επιθέσεις που εντάσσονται σε αυτό αναμένεται να συνεχιστούν», δήλωσε την Κυριακή ο Νετανιάχου κατά την έναρξη της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου περιγράφοντας τις επιθέσεις ως «εξτρεμιστική ισλαμική τρομοκρατία». «Οι Εβραίοι δικαιούνται να έχουν προστασία σε όλες τις χώρες, αλλά εμείς λέμε στους Εβραίους, στους αδελφούς και τις αδελφές μας, το Ισραήλ είναι η πατρίδα σας. Προετοιμαζόμαστε και κάνουμε έκκληση για την απορρόφηση μίας μαζικής εισροής από την Ευρώπη», είπε ο Νετανιάχου.

Χρειάζεται τραπεζικός εκσυγχρονισμός άμεσα

Σπύρος ΛίτσαςΕχω επιλέξει να μην έχω πιστωτική κάρτα ως στάση ζωής. Ζω όμως στον 21ο αιώνα και ένα μεγάλο μέρος των αγορών μου γίνεται μέσω του διαδικτύου.Γι' αυτό διαθέτω μια προπληρωμένη πιστωτική που τη χρησιμοποιώ δίχως τον φόβο κάποιος να τη «χακάρει» και να προβεί σε παράνομες αγορές. Επίσης, σε διεθνές επίπεδο, η προπληρωμένες πιστωτικές είναι πρώτες στις προτιμήσεις των πολιτών, γιατί βοηθούν σε μια νοικοκυρεμένη διαχείριση του οικογενειακού προϋπολογισμού, αφού προπληρώνεις το ποσό, δεν υπερβαίνεις τον αρχικό στόχο και δεν πληρώνεις τόκο για τις αγορές, αν δεν αποπληρώσεις στο τέλος του μήνα όλο το ποσό της κάρτας. Ολα λειτουργούν υπέρ του καταναλωτή, εκτός στη χώρας της φαιδράς πορτοκαλέας.

Η Ελλάδα γίνεται κλειδί για μια νέα ευρωπαϊκή πορεία

Χιλιάδες πολίτες συμμετέχουν σε συγκέντρωση συμπαράστασης στην κυβέρνηση
Φιλίνη Άννα- Ο ελληνικός λαός στις 25 του Γενάρη έδωσε μια σαφή εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας κατά της πολιτικής της λιτότητας στην Ελλάδα, με θετικές συνέπειες και για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αντίθετα, η καταψήφισή των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης από τα υπόλοιπα κόμματα στηρίχθηκε στην άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αιθεροβατεί οδηγώντας τη χώρα «στον γκρεμό», ενώ το ΚΚΕ κράτησε την ίδια στάση καταψήφισης με το σκεπτικό ότι η τωρινή κυβέρνηση έχει στην ουσία την ίδια γραμμή με τις κυβερνήσεις των Μνημονίων.Αν δούμε αντικειμενικά τα πράγματα, όλες οι πλευρές της αντιπολίτευσης θεωρούν -με τη μια ή την άλλη επιχειρηματολογία- ότι το τείχος των δυσκολιών είναι ανυπέρβλητο, οπότε η νέα κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να το υπερβεί και άρα θα υποκύψει στην αποδοχή της υπάρχουσας κατάστασης και θα υποχωρήσει.Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διαπραγμάτευση και η πολιτική που θα ακολουθηθεί στη συνέχεια επιβάλλουν τη σοβαρή και θαρραλέα εκτίμηση κάθε στιγμή των καταστάσεων, ώστε να βρεθεί βήμα - βήμα λύση ρεαλιστική μεν, όμως σίγουρα έξω από το υπάρχον μέχρι χθες πλαίσιο, γιατί αυτό απαιτεί το συμφέρον της χώρας και μαζί ο λαός στη μεγάλη του πλειοψηφία.

Η «υπέροχη» απομόνωση της Τουρκίας

  • Χρυσοβέργης Γιάννης-Η "νέα Τουρκία" του Ερντογάν επαναπροσδιορίζει τη θέση της χώρας στον κόσμο, με την επίκληση του οθωμανικού παρελθόντος και της κηδεμονίας του σουνιτικού Ισλάμ.«Κανένα πρόβλημα με γείτονες», ήταν ο στόχος της εξωτερικής πολιτικής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Όμως, η «αραβική άνοιξη» έχει ανακατέψει την τράπουλα στην περιοχή και οι σχέσεις της Τουρκίας έχουν ψυχρανθεί με τη Συρία, τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν και την Αίγυπτο. Κι ενώ το καθεστώς διολισθαίνει προς αυταρχικές ατραπούς, τίθεται το ερώτημα εάν η «αξιοπρεπής μοναξιά» συνιστά επιλογή.

Έχουμε ελληνική κυβέρνηση!


    Έτσι μοιάζει τελικά
  • Χρήστου Δημήτρης
  • Η νέα ελληνική κυβέρνηση εισήλθε στις διαπραγματεύσεις με ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Γνωρίζει πως το Grexit ουσιαστικά έχει αποκλειστεί. Στην πραγματικότητα, δεν το θέλει ούτε η Γερμανία.Ολοι πλέον ξέρουν πως η νέα ελληνική κυβέρνηση εννοεί και επιμένει στις θέσεις της, όχι ως αποτέλεσμα πείσματος ή δογματισμού. Είναι ζωτική ανάγκη του ελληνικού λαού να απαλλαγεί από ένα πείραμα, με καταστροφικές για το παρόν και το μέλλον του συνέπειες. Αυτό δεν είναι θέμα άποψης. Είναι μια σκληρή πραγματικότητα με αριθμούς. Με αριθμούς που αφορούν ανθρώπους. Όλοι πλέον ξέρουν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν ανίκανη να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα και τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών της. Όλοι ξέρουν, ότι ήταν παντελώς ανίκανη να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα ζητήματα της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης. Όλοι ξέρουν ότι το μόνο που έκανε ήταν να πετσοκόβει μισθούς, συντάξεις και εργασιακά δικαιώματα. Όλοι σήμερα ξέρουν ότι αυτό δεν ήταν μονόδρομος. Ότι υπήρχε και υπάρχει εναλλακτική λύση. Και αυτό το ξέρουν όχι μόνο όσοι ψήφισαν τα δύο κόμματα που συνθέτουν τη νέα κυβέρνηση, αλλά σχεδόν όλοι οι πολίτες!

Μέση Ανατολή: Σταθεροποιητές και αποσταθεροποιητές...

    Μέση Ανατολή: Σταθεροποιητές και αποσταθεροποιητές...
  • Ρούσσος Σωτήρης
  • Για απελευθερωτικά κινήματα όπως το παλαιστινιακό και το κουρδικό, η Μέση Ανατολή έχει λιγότερα κράτη από όσα πρέπει, αφού λείπουν από τον χάρτη τα ανεξάρτητα κράτη της Παλαιστίνης ή του Κουρδιστάν. Η Σαουδική Αραβία και οι μοναρχίες του Κόλπου με την άμεση ή έμμεση στήριξή τους προς τις τζιχαντιστικές οργανώσεις αποτελούν αποσταθεροποιητές της Μέσης Ανατολής
Το σύστημα κρατών και συνόρων της Μέσης Ανατολής είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα των αποικιακών και ηγεμονικών σχεδίων των δυτικών δυνάμεων. Εντούτοις τα εξωτερικά σύνορα άλλαξαν ελάχιστα τα τελευταία ενενήντα χρόνια. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν αξιώσεις αλλαγής της επικράτειας αυτών των κρατών. Για τους παναραβιστές και το πολιτικό Ισλάμ, η Μέση Ανατολή είχε περισσότερα κράτη από όσα θα έπρεπε, αφού προσέβλεπαν στο μεγάλο παναραβικό κράτος ή στην ανασύσταση του ισλαμικού χαλιφάτου.

Ποτέ μην υποτιμάς τη δυναμική των πραγμάτων

Δαγκώνοντας το χέρι που δίνει
Ένα από τα συνήθη λάθη των σχολιαστών, απότοκο ίσως της έλλειψης βαθιάς παιδείας και αυτονομίας σκέψης, είναι η αδυναμία τους να απεγκλωβιστούν από τις δευτερεύουσες, αν και όχι ασήμαντες, πλευρές των εξελίξεων για να μπορέσουν να κατανοήσουν τη δυναμική των πραγμάτων.
Η αλήθεια δεν βρίσκεται στην επιφάνεια, κρύβεται βαθιά, έλεγε ο Γκαίτε. Ο Μοντεσκιέ προσέγγιζε τη σχέση δικαίου και νόμου με μεγαλύτερη σοβαρότητα από τις φασαριόζικες απόψεις ορισμένων διαμορφωτών της κοινής γνώμης, που επί ημέρες κατακεραυνώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ για το εάν σέβεται τους κανόνες και τις συμφωνίες. "Δεν είναι κάτι δίκαιον επειδή είναι νόμος" έλεγε ο Μοντεσκιέ, "αλλά πρέπει να είναι νόμος επειδή είναι δίκαιον".

Μ. Γλέζος: Οι Γερμανοί μπορούν να πληρώσουν επανορθώσεις χωρίς να επηρεαστεί η οικονομία τους

 Δεν υπάρχει θέμα συμψηφισμού του κατοχικού δανείου με τα χρέη της Ελλάδας, δηλώνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής». Όπως διευκρινίζει «τα δύο θέματα είναι εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους και γι’ αυτό και θα γίνουν ξεχωριστές διαπραγματεύσεις». Ο ίδιος εκτιμά ότι η Γερμανία μπορεί να πληρώσει επανορθώσεις χωρίς αυτό να επηρεάσει «αρνητικά τη γερμανική οικονομία», παραθέτοντας μάλιστα παραδείγματα για τους τρόπους που θα μπορούσε να γίνει αυτό: «Γερμανικές υποτροφίες σε φοιτητές και νεαρούς επιστήμονες από την Ελλάδα με προτεραιότητα στους απογόνους των θυμάτων, μεταφορά τεχνογνωσίας στην Ελλάδα, ή ανάληψη από το γερμανικό κράτος των εξόδων των γερμανικών επιχειρήσεων, που πραγματοποιούν έργα υποδομής στην Ελλάδα.

Χαμηλώνουν τις προσδοκίες για συμφωνία εν όψει Eurogroup

http://www.efsyn.gr/sites/efsyn.gr/files/styles/teaser_big/public/slideshow/kalaitzis14-02-15.jpg?itok=JkoGfTg1 Το πλαίσιο, όσο και τα «σφικτά» χρονικά περιθώρια εντός του οποίου κινείται στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση με εταίρους και δανειστές επιχειρεί να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση, προκειμένου να μη δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις και κυρίως υψηλές προσδοκίες στην κοινή γνώμη. Παράλληλα σημειώνει ότι αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στη στήριξη του κόσμου, στις συγκεντρώσεις κατά της λιτότητας σε όλη τη χώρα και στα υψηλά ποσοστά αποδοχής της τακτικής που κρατά στη σκακιέρα της διαπραγμάτευσης στις πρώτες μετρήσεις της κοινής γνώμης που είδαν το φως της δημοσιότητας. Μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, το βράδυ της Παρασκευής, που κράτησε μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου, κυβερνητικά στελέχη σημείωναν σε όλους τους τόνους ότι η διαπραγμάτευση δεν έχει τελειώσει. Χθες ολοκληρώθηκαν και οι συνομιλίες των τεχνικών κλιμακίων στις Βρυξέλλες. Στο τακτικό Eurogroup της Δευτέρας θα κατατεθούν δύο κείμενα και θα διαπιστωθούν οι αποκλίσεις των δύο πλευρών. Κυβερνητικές πηγές δηλώνουν ότι συμφωνία μπορεί να υπάρξει σε ένα έκτακτο Eurogroup όσο πλησιάζουμε στην 28η Φεβρουαρίου.

Τουρκικό θράσος με διαμαρτυρίες ακόμα και για τα αυτονόητα


Τουρκικό θράσος με διαμαρτυρίες ακόμα και για τα αυτονόητα

Σε δηλώσεις προσβλητικές για την κοινή λογική προέβησαν κύκλοι του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών με αφορμή δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας, κατηγορώντας τη χώρα μας για ανεύθυνη συμπεριφορά σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο…Οι Τούρκοι καταγγέλλουν «προκλητικό τόνο» στις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου για την Κύπρο, στις οποίες αναφερόταν ότι το Κυπριακό παραμένει πρόβλημα «εισβολής και κατοχής», ενώ ασκούνταν δριμεία κριτική για την προκλητική παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Διαμαρτυρία χιλιάδων γυναικών στην Τουρκία για ένα ακόμα θύμα


Διαμαρτυρία χιλιάδων γυναικών στην Τουρκία για ένα ακόμα θύμα
Τόλμησε να αντισταθεί με σπρέι πιπεριού στην απόπειρα βιασμού της από οδηγό λεωφορείου, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της με τον πιο βίαιο τρόπο. Μαχαιρώθηκε κατ’ επανάληψη, ενώ χτυπήθηκε στο κεφάλι με λοστό. Η αστυνομία τη βρήκε απανθρακωμένη στα χωράφια…

Λιτότητα και πλεονάσματα απειλούν την ανάκαμψη λέει ο Κρούγκμαν

Λιτότητα και πλεονάσματα απειλούν την ανάκαμψη λέει ο Κρούγκμαν
Σταθερή είναι η υποστήριξη που προσφέρει στην Ελλάδα ο Νομπελίστα οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος με νέο άρθρο του μέσα από τη στήλη του στην εφημερίδα The New York Times, κάνει λόγο για υπέρμετρη επιβάρυνση δια των υπερβολικών πλεονασμάτων, τονίζοντας πάλι ότι η λιτότητα έχει πολύ αρνητική επίδραση στην παραγωγή σε μια χώρα που δεν έχει το δικό της νόμισμα.
«Ποια είναι η κατάσταση της ελληνικής κρίσης;» διερωτάται για την Ελλάδα με νέο του άρθρο στην εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, απαντώντας ο ίδιος στο ερώτημά του:
«Δεν έχω ιδέα, ή εν πάση περιπτώσει δεν γνωρίζω παραπάνω πέρα από τον οποιοδήποτε επιμελή αναγνώστη δημοσιευμάτων. Έχω, ωστόσο, μια αρκετά καλή ιδέα για το τι η Ελλάδα ζητά από δημοσιονομικής πλευράς, και ίσως είναι χρήσιμο να μιλήσουμε για την αριθμητική πίσω απ’ αυτή τη θέση».

Μπορούμε μαζί με τον λαό


anasa-aksioprepeias-kai-tin-kuriaki-me-sugkentrwsi-sto-suntagma-stis-1600
Βήμα - βήμα η χώρα ανακτά την αξιοπρέπειά της με την αποφασιστική διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης και την ομόθυμη στήριξη του ελληνικού λαού. Χιλιάδες πολίτες στην Ελλάδα και την Ευρώπη με μεγάλες συγκεντρώσεις διατρανώνουν σήμερα την απαίτησή τους να μπει τέλος στην πολιτική της λιτότητας και στέλνουν μήνυμα στήριξης της κυβέρνησης στη μάχη για την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους.

Το νέο κοινωνικό συμβόλαιο, ο ζουρνάς του Τσίπρα και τα βράχ

Του Δρα Γιάννου Χαραλαμπίδη

  • Πώς η διαπραγμάτευση Τσίπρα γίνεται επί των πολιτικών πυλώνων Σαμαρά
  • Πώς η ελληνική κυβέρνηση κινείται από το μνημόνιο στο «κοινωνικό συμβόλαιο»
  • και από τη διαγραφή χρέους στην απομείωση, και πώς θα προκύψει «συμβιβασμός» μέσα από την απαγκίστρωση θέσεων
  • ΠΟΙΑ στρατηγική υιοθετούν οι εταίροι και οι δεσμεύσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση
Υπάρχει μια κοινή θέση: Η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη. Και εμείς ουδόλως θα παρασυρθούμε από συναισθηματισμούς και λαϊκισμούς. Στόχος είναι η υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος και η σύγκλισή του με το κοινό ευρωπαϊκό. Αύριο Δευτέρα πραγματοποιείται η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ.

Όταν ο Τάσσος αποφάσισε να αντιμετωπίσει τους Βρετανούς

http://www.thermopilai.org/sites/www.thermopilai.org/files/images/Tasos_Papadopoulos.jpgΤου Σάββα Ιακωβίδη

  • Τον Νοέμβριο του 2007 έκρινε συνολική επανεξέταση των σχέσεων Κύπρου-Βρετανίας
  • Συνολική επανεξέταση όλου του φάσματος των δεσμεύσεων προς αναθεώρηση των σχέσεών μας με το Ην. Βασίλειο - Για πρώτη φορά επιχειρήθηκε να προκληθεί κόστος, με αιχμή τις Βρετανικές Βάσεις - Με την εκλογή Χριστόφια, η προσπάθεια παραπέμφθηκε «στα εγγόνια και στα δισέγγονά μας»…
  • Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ εχθρική και υπονομευτική πολιτική έναντι της Κύπρου συνεχίζεται αμείωτη αφού, συν τοις άλλοις, δεν συναντά καμίαν άξια λόγου σοβαρή αντίδραση εκ μέρους της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας
Η πολιτική είναι υλοποιούμενες δεσμεύσεις και θέσεις ή, με απλά λόγια, είναι πράξεις. Ανέκαθεν, η κυπριακή πολιτική ηγεσία μιλά αλλά δεν πράττει. Εξαγγέλλει αλλά δεν υλοποιεί. Δεσμεύεται, φραστικά, αλλά αναιρεί. Διασαλπίζει, αλλά δεν προχωρεί. Γι’ αυτό και είναι αναξιόπιστη, ανακόλουθη, μη σοβαρή, ανεύθυνη και, πολιτικά, διπλωματικά ανεπαρκής, επιπόλαια και εξ αυτών καταστροφική.

Κλιμάκωση πιέσεων και γεωπολιτικοί ελιγμοί

Του Χριστόδουλου Κ. Γιαλλουρίδη

  • Το «Der Spiegel» εμφανίζει την Κύπρο να ακολουθεί την Ελλάδα σε ένα ενδεχόμενο Grexit

  • Η Ελλάδα στο παιγνίδι της Τετάρτης αλλά και της επομένης στη Σύνοδο Κορυφής, παρά το γεγονός ότι στην πραγματικότητα ήταν μόνη απέναντι στους υπολοίπους, στάθηκε με μαχητική αξιοπρέπεια όρθια…
  • Η ΑΛΛΗ πλευρά διαπιστώνει πως η Αθήνα δεν μπλοφάρει, αλλά επιμένει μέχρι τέλους και αυτό καθιστά τη νέα ελληνική κυβέρνηση αξιόπιστη, και άρα ικανή και ισχυρή στη μάχη της διαπραγμάτευσης
Το Eurogroup που έλαβε χώραν αυτήν την εβδομάδα προκάλεσε όχι μόνο μια πρωτοφανή κινητοποίηση του διεθνούς ενδιαφέροντος για το ελληνικό ζήτημα, αλλά η διαπραγμάτευση της Τετάρτης, καθώς και της επομένης στη Σύνοδο Κορυφής, εξέπεμπε την αίσθηση ότι τα δύο στρατόπεδα εξαντλούσαν τις τακτικές και στρατηγικές τους κινήσεις σε μία διάσταση σκακιστικού παιγνίου, όπου τα περιθώρια ανά πάσα στιγμή της έκβασης της αντιπαράθεσης έδειχναν να στενεύουν απελπιστικά.