13 Οκτωβρίου 2015

Η τραγωδία της πολιτικής των Μεγάλων Δυνάμεων

http://nl.media.rbth.ru/675x360/all/2015/10/07/rusia_syria_ap_127106456637_top.jpg
Του Χριστόδουλου Κ. Γιαλλουρίδη- Η ενεργοποίηση μιας δυναμικής εμφάνισης της Ρωσίας στο δραματικό τέλμα του εμφυλίου της Συρίας σηματοδότησε και το άνοιγμα του παιχνιδιού στρατηγικής αντιπαράθεσης μεγάλων και μικροτέρων δυνάμεων στον διεθνή ανταγωνισμό για τον έλεγχο της Συρίας, του Ιράκ και της Μέσης Ανατολής εν γένει. Η τραγωδία της πολιτικής των μεγάλων δυνάμεων, για να θυμηθούμε τον τίτλο του γνωστού βιβλίου του John Mearsheimer, συνίσταται στο ότι σήμερα ανταγωνίζονται στον χώρο της Συρίας, ενώ η συριακή τραγωδία και όχι μόνο, κλιμακώνεται και λαμβάνει παγκόσμιες διαστάσεις. Η Ρωσία επεμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες με την πολεμική της αεροπορία για να αντιμετωπίσει τη διευρυνόμενη ενίσχυση του ISIS στη Συρία, το Ιράκ και όχι μόνο και να στηρίξει το καθεστώς Άσαντ, το οποίο είναι ο μοναδικός σταθεροποιητικός παράγοντας στη Συρία, αφού προηγήθηκε τα τελευταία χρόνια μια αποτελεσματική υποστήριξη της Μόσχας προς το καθεστώς Άσαντ, άνευ της οποίας το καθεστώς θα είχε καταρρεύσει και οι δυνάμεις των ISIS θα είχαν κυριαρχήσει.

Το σκάκι της ρωσικής αρκούδας και το αβύθιστο αεροπλανοφόρο

Του Δρα Γιάννου Χαραλαμπίδη
-ΠΩΣ ΥΠΑΜ ΚΑΙ ΥΠΕΞ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΩΣΑΝ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΜΗ ΣΤΑΘΜΕΥΟΥΝ ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΣΤΗ ΒΑΣΗ «Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ»
-Συμφέρει τη Μόσχα η αντιπαράθεση με την Τουρκία και αντίστροφα, και μπορεί ή όχι να στραφεί η Κύπρος προς τη Ρωσία και αν ναι, πώς θα αντιδράσουν ΗΠΑ, ΕΕ και Βρετανία
-Γιατί βολεύει Ισραήλ, Άραβες και Ιράν η εμπλοκή της Ρωσίας στη Συρία
-Τι σημαίνει ότι οι Βάσεις των Βρετανών στην Κύπρο είναι ό,τι εκείνη της Ρωσίας στην Ταρτούς της Συρίας
-Γιατί οι Τούρκοι είναι θυμωμένοι με τη Μόσχα
-Θέλει ή όχι η Ρωσία τη δημιουργία κουρδικής περιοχής στη Συρία
-Πώς η Ρωσία επανέρχεται στη διεθνή σκηνή και τα λάθη των ΗΠΑ και της ΕΕ


Ένα ακόμα πλήγμα στον τουρισμό της γειτονικής χώρας Ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία από 14 χώρες

Ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία από 14 χώρες
EE, Ιράν και Καναδάς προειδοποίησαν τους πολίτες τους που σκόπευαν να ταξιδέψουν στην Τουρκία σχετικά με το «αυξημένο τρομοκρατικό κίνδυνο» στη γειτονική μας χώρα Ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσαν την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, δύο μέρες μετά από την τραγωδία στην Άγκυρα, δεκατέσσερις χώρες, προειδοποιώντας τους πολίτες τους που σκόπευαν να ταξιδέψουν στην Τουρκία σχετικά με το «αυξημένο τρομοκρατικό κίνδυνο» στη γειτονική μας χώρα.Οι χώρες που εξέδωσαν την εν λόγω προειδοποίηση είναι οι εξής: Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Αυστρία, Βέλγιο, Βρετανία, Ελβετία, Ιταλία, Καναδάς, Ιράν, Ιρλανδία, Νέα Ζηλανδία, Ολλανδία και Πολωνία.

Αποψη: Η Τουρκία καταστρέφεται από τη χείριστη ηγεσία της ALPASLAN OZERDEM*

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν κατά τη διάρκεια χθεσινής σύσκεψης με τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών Χακάν Φιντάν, στην Αγκυρα.
Το αποτρόπαιο τρομοκρατικό χτύπημα στην Τουρκία –το πλέον αιματηρό στην ιστορία της– αποτελεί την τελευταία έκφανση της ολίσθησης της χώρας προς τη βία. Η φονική πολιτική βία, που πλήττει πολίτες, μέλη των σωμάτων ασφαλείας και μαχητές του PKK, έχει ενσπείρει τον φόβο στην καθημερινότητα του πληθυσμού.
Παρότι οι ερμηνείες για τα αίτια του κύματος πολιτικής βίας είναι πολλές, ουδείς μπορεί να αγνοήσει τον ρόλο της καταστροφικά κακής πολιτικής ηγεσίας της χώρας. Το αιματηρό καλοκαίρι που πέρασε αποκάλυψε με τον χειρότερο τρόπο την απληστία της ηγεσίας για εξουσία και την προθυμία της να αντιμετωπίσει τους πολίτες σαν ασήμαντα ενεργούμενα.

ΟΡΧΑΝ ΠΑΜΟΥΚ: Οι ευθύνες του Ερντογάν για τη φωτιά στην Τουρκία

Οι ευθύνες του Ερντογάν για τη φωτιά στην Τουρκία
«Η είδηση της επίθεσης μου ράγισε την καρδιά. Αντέδρασα λέγοντας ότι όλοι οι Τούρκοι, οι φιλελεύθεροι, οι δημοκράτες, οι υποστηρικτές του κοσμικού χαρακτήρα της χώρας είναι μαζί με τους Κούρδους και τους συμπαθούν, γιατί ο λαός αυτός θέλει την ειρήνη».

Σκοτώνει τα παιδιά της

http://specials-images.forbesimg.com/imageserve/492343174/640x0.jpg?fit=scale
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραμένει κρυβόμενος στο πολυτελές του παλάτι, καθώς δεν έχει εμφανιστεί από τη φονική έκρηξη του περασμένου Σαββάτου και εντεύθεν. Ο άλλοτε πολυλογάς και αλαζονικός Ερντογάν, που πουλάει «μαγκιά» στη χώρα του και στην περιοχή, έχει εξαφανιστεί. Με βασικό του χαρακτηριστικό αυτό του παρορμητικού και του αστάθμητου, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ασφαλώς την αντίδρασή του. Σε αυτής της μορφής τα καθεστώτα, οι ηγέτες αντιδρούν ακραία, επιχειρούν να εξωτερικεύσουν την κρίση, αναζητώντας αδύναμους κρίκους. Την ίδια ώρα, ο Νταβούτογλου, της γνωστής θεωρίας των «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες», επιχείρησε αρχικά να φορτώσει την πολύνεκρη έκρηξη στους Κούρδους. Η γελοία αυτή θεωρία πέρασε, τις πρώτες ώρες, και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ακολούθησε, δηλαδή, την πεπατημένη.

Προπαγάνδα κατά των Κούρδων της Συρίας – Συμμετέχει και η Ρωσία;


Members of Kurdish People Defence Units (YPG) flash victory sign after coming from Syrian town of al-Raqqa, in Tel Abyad. The Kurdish People's Protection Units (YPG) and allied rebels took complete control of the town of Ain Issa, bringing them within 50 kilometres of Islamic State's de facto Syrian capital of al-Raqqa, the Syrian Observatory for Human Rights said. EPA/SEDAT SUNA
Ο πόλεμος στην Συρία εξαρχής ήταν και παραμένει «βρώμικος». Ωστόσο η προβολή από ρωσικά μέσα έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία κατηγορεί τους Κούρδους της Συρίας για «εγκλήματα» πολέμου, είναι μια κίνηση αρκετά «περίεργη».Εντελώς τυχαία, δε, η είδηση κυκλοφορεί σε ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση των Κούρδων ότι συμμάχησαν με τους Ασσύριους χριστιανούς και μετριοπαθείς Άραβες της Συρίας, την οποία συμμαχία στηρίζουν οι ΗΠΑ.Η συμμαχία αυτή προκαλεί σοβαρό πρόβλημα σε όλο το δικαιολογητικό των ρωσικών βομβαρδισμών και της επέμβασης στην Συρία αφήγημα. Το χειρότερο όμως για τη Ρωσία είναι ότι η συμμαχία αυτή συγκροτεί έναν πόλο-αντίβαρο στον Άσαντ, τον οποίο η Ρωσία δεν έχει «ηθικό» έρεισμα να τον εξουδετερώσει.

Η επόμενη ημέρα στην Τουρκία μετά το μακελειό

Η επόμενη ημέρα στην Τουρκία μετά το μακελειόΜητροπούλου Ειρήνη -Αρχή ζοφερής τρομοκρατικής εκστρατείας ισλαμιστών και αφορμή για νέες συγκρούσεις με τους Κούρδους το μακελειό με τους 100 νεκρούς στην Αγκυρα δηλητηριάζει την ήδη πολωμένη προεκλογική ατμόσφαιρα, χτυπώντας και την τουρκική οικονομία. Και είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει μεγαλύτερη καταστολή και αυταρχισμό από τον Ερντογάν, ο οποίος δίνει σκληρή μάχη για πολιτική κυριαρχία.Τζιχαντιστές του ISIS, κούρδοι αυτονομιστές, ακροαριστερά στοιχεία, υπερεθνικιστές Γκρίζοι Λύκοι, ακόμη και μυστικές υπηρεσίες του Ερντογάν μπορεί να κρύβονται πίσω από τη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση επί τουρκικού εδάφους. Οποιος και αν ευθύνεται, οι προοπτικές είναι δυσοίωνες, με πέντε σοβαρές επιπτώσεις:

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το Σκοπιανό και οι πιέσεις των ΗΠΑ

Ο Νίκος Κοτζιάς με τον Πρόεδρο των Σκοπίων και των υπουργό Εξωτερικών, Photo via MFA Twitter
Ετοιμη για τολμηρές πρωτοβουλίες στο Σκοπιανό εμφανίζεται η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του σχεδιασμού που είχε κάνει ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς ήδη από τον Ιούνιο, αλλά δεν πρόλαβε να υλοποιήσει λόγω των εκλογών. Πρωτοβουλίες που δεν περιορίζονται μόνο στην υιοθέτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά προχωρούν και στη συζήτηση νέων ιδεών για το θέμα της ονομασίας.Οι επαφές που είχαν στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, προσγείωσαν σε μια σκληρή πραγματικότητα, καθώς το Σκοπιανό επανέρχεται περιοδικά στην επικαιρότητα, αλλά στην παρούσα φάση το προσφυγικό και ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης της πΓΔΜ δημιουργούν συνθήκες για άσκηση πιέσεων και στις δύο πρωτεύουσες για λύση του προβλήματος.