11 Μαρτίου 2014

ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ 14ΧΡΟΝΟΥ ΜΠΕΡΚΙΝ Σείεται η Τουρκία και πάλι από διαδηλώσεις

Σε εξέλιξη είναι μέχρι και αυτή την ώρα διαμαρτυρίες σε όλη την Τουρκία έπειτα από τον θάνατο του 14χρονιου Μπερκίν Ελβάν που βρισκόταν σε κώμα από την περίοδο των γεγονότων στο πάρκο Γκεζί όταν χτυπήθηκε στο κεφάλι ενώ πήγαινε να αγοράσει ψωμί.
Στην Άγκυρα η Αστυνομία έριξε δακρυγόνα στους διαδηλωτές στην πλατεία Κιζιλάι.
Επεισόδια και στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης γύρω από την πλατεία Ταξίμ. καθώς και στο Καντίκιοϊ, στην ασιατική πλευράς της Κωνσταντινούπολης. Διαμαρτυρίες πραγματοποιούνται επίσης στη Σμύρνη, στην πόλη Εσκίσεχιρ, στην Αττάλεια, στην Ίζμιτ, στην Σαμψούντα, στη Μανίσα, στην Προύσα, στο Ντιγιάρμπακιρ, στην Τραπεζούντα. Στις διαδηλώσεις οι διαμαρτυρόμενοι κρατούν ψωμιά όπως εκείνο που δεν πρόλαβε να αγοράσει ο Μπερκίν Ελβάν. "Κοιμήσου ήσυχα Μπερκίν", "Πηγαίνοντας στον μπακάλη να φοράτε κράνος", "Αθάνατος Μπερκίν Ελβάν", είναι μερικά από τα συνθήματα των διαδηλωτών.

ΚΑΚΟΥΡΓΙΟΔΙΚΕΙΟ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΘΕΩΡΕΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ Γρουσούζικο το 13ο!

Από διαδήλωση στην Ουάσιγκτον. «Σταματήστε την κτηνωδία. Ερντογάν, μάζεψε τα σκυλιά σου» γράφει το πλακάτ. Ποια απ' όλα;
Από διαδήλωση στην Ουάσιγκτον. «Σταματήστε την κτηνωδία. Ερντογάν, μάζεψε τα σκυλιά σου» γράφει το πλακάτ. Ποια απ' όλα;

Το “κέντρο του κόσμου” που λέγεται ‘Ελλάδα και η κρίση στην Ουκρανία

http://mignatiou.com/wp-content/uploads/2014/03/ZAXARIAS-XARTHS01-10MARCH2014-500x364.jpgΤου Ζαχαρία Μίχα* Πριν από περίπου μία δεκαετία, το Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων (ΙΑΑ) που ήταν η «δεξαμενή σκέψης» του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και κατά καιρούς προσπάθησε και πέτυχε να κάνει καλή δουλειά με τα στελέχη του, παρά τη συνήθη φημολογία και σκανδαλολογία που το συνόδευε, φιλοξένησε μια κλειστή ενημέρωση – από τις πολλές που είχαν οργανωθεί κατά τα πρότυπα αντίστοιχων think tank του εξωτερικού – με καλεσμένο τον τότε πρεσβευτή του Ισραήλ στην Αθήνα.

Ορίστε τι Συμβαίνει στην Τουρκία. Tου Ζήνωνα Τζιάρρα

den ksexno
Προ ολίγων ημερών, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίιπ Ερντογάν, στην ουσία απείλησε ότι υπάρχει πιθανότητα να απαγορεύσει το Facebook και το YouTube μετά τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές του Μαρτίου.
Ο λόγος που επικαλείται ο Ερντογάν είναι ότι τα κοινωνικά δίκτυα χρησιμοποιούνται σαν εργαλεία προπαγάνδας από πολιτικούς εχθρούς της κυβέρνησης και, συνεπώς, είναι ζημιογόνα για το έθνος. Αυτές οι ανησυχίες του πρωθυπουργου εκφράζονται μετά από τη διάρρευση ηχητικών ντοκουμέντων από συζητήσεις μεταξύ πατέρα και υιού Ερντογάν που τους θέλουν να εμπλέκονται σε σκάνδαλα. Παρόλο που η αυθεντικότητα των ντοκουμέντων είναι ακόμα αμφισβητήσιμη, η τουρκική αντιπολίτευση καλεί τον πρωθυπουργό σε παραίτηση.

Ιμάμης Γκιουλέν: Η Τουρκία χρειάζεται νέο Σύνταγμα Για να σωθεί η δημοκρατία τονίζει σε άρθρο στους Financial Times


Ιμάμης Γκιουλέν: Η Τουρκία χρειάζεται νέο Σύνταγμα
Με άρθρο - παρέμβαση στους Financial Times ο ιμάμης Φετχουλάχ Γκιουλέν γράφει ότι η Τουρκία χρειάζεται ένα νέο Σύνταγμα για να σώσει την δημοκρατία της.Αυτο-εξόριστος στις ΗΠΑ, ο Γκιουλέν δεν έχει μιλήσει δημοσίως για τα σκάνδαλα διαφθοράς που συγκλονίζουν την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ανθρωποί του στη Δικαιοσύνη, την αστυνομία και τον στρατό φέρονται πίσω από τις αποκαλύψεις.«Υπάρχει μια εγγενής εμπιστοσύνη του λαού, την οποία έχτισε με πολύ κόπο η Τουρκία κατά την τελευταία δεκαετία, σε μια δημοκρατική και υπεύθυνη κυβέρνηση που σέβεται το κράτος δικαίου. Μέχρι πρόσφατα, η Τουρκία θεωρήθηκε ως παράδειγμα μιας χώρας που ευημερούσε, διατηρώντας παράλληλα μια δημοκρατική κυβέρνηση από ευσεβείς μουσουλμάνους ηγέτες», γράφει ο Γκιουλέν.

ΙΡΑΚ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ Αναδιατάξεις συμμαχιών;

http://www.zougla.gr/assets/images/400x300/1358922.jpg
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΡΙΑΝΤ.--Περιπλέκεται το παζλ των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στο Ιράκ και στην ευρύτερη περιοχή, μετά τις κατηγορίες που εκτόξευσε το βράδυ του Σαββάτου σε βάρος της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι Αλ Μάλικι, μέσω συνέντευξής του στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο «France 24», αλλά και την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να προχωρήσει νωρίτερα στην απαγόρευση οκτώ ισλαμικών οργανώσεων, ανάμεσά τους και ορισμένες που δρουν σε Ιράκ και Συρία και τις οποίες υποστήριζε, εξόπλιζε και χρηματοδοτούσε έως πρότινος η σαουδαραβική μοναρχία.

Ο νέος «ψυχρός πόλεμος» και η παγκοσμιοποίηση του Gideon Rachman

Η ουκρανική κρίση είναι η μεγάλη δοκιμασία στην εξωτερική πολιτική της νέας εποχής της παγκοσμιοποίησης, όπου οι πιο επικίνδυνοι αντίπαλοι είναι συχνά οι βασικοί εμπορικοί εταίροι. Η προσαρμοσμένη στρατηγική Obama και η «σκιά» της Κίνας.
Rachman: Ο νέος «ψυχρός πόλεμος» και η παγκοσμιοποίηση Πριν από λίγες εβδομάδες, ακόμα και οι Ευρωπαίοι δεν έδιναν μεγάλη σημασία στα γεγονότα της Ουκρανίας. Σήμερα, τα παρακολουθεί όλος ο πλανήτης. Κι αυτό γιατί η ρωσική εισβολή στην Κριμαία θεωρείται ευρέως άμεση πρόκληση στην, υπό αμερικανική ηγεσία, παγκόσμια τάξη. Αν ο Πρόεδρος Πούτιν πετύχει τον σκοπό του, τότε κι άλλες κυβερνήσεις, όπως της Κίνας ή του Ιράν, ίσως σκεφτούν ότι δεν είναι πια τόσο επικίνδυνο να εναντιώνεσαι στην Αμερική.
Οι αντίπαλοι του Μπ. Ομπάμα στη Δύση ισχυρίζονται ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος δείλιασε όσον αφορά τη χρήση βίας στη Συρία κι έχει δείξει αδυναμίες στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν και την Κίνα. Ο γερουσιαστής Τζ. Μακ Κέιν, ο ηττημένος αντίπαλος του Μπ. Ομπάμα το 2008, ισχυρίζεται ότι η ουκρανική κρίση είναι «το απώτερο αποτέλεσμα μιας άβουλης εξωτερικής πολιτικής, όπου κανένας δεν πιστεύει πια στη δύναμη της Αμερικής».

Ο Βενιζέλος για μπίζνες στο Ιράν


Για την Τεχεράνη αναχωρεί την Παρασκευή ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.  Η επίσκεψη δεν είναι χωρίς σημασία, αφού είναι η πρώτη επίσημη εδώ και χρόνια. Οπως αναφέρει ο “Μικροπολιτικός” το άνοιγμα δεν είναι ανεξάρτητο από το γενικότερο άνοιγμα της Δύσης προς τη νέα ιρανική ηγεσία.Σε ό,τι αφορά την Αθήνα, πάντως, το ενδιαφέρον εκτός από πολιτικό είναι και οικονομικό. Οπως αναφέρει η στήλη μετά την επίτευξη της συμφωνίας για τον έλεγχο των πυρηνικών, γίνεται προσπάθεια για άρση μέρους των κυρώσεων κατά του Ιράν. Εξού και η Αθήνα δεν κρύβει ότι θα ήθελε να προωθήσει τις εξαγωγές της.Ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Μοχάμεντ Ζαρίφ, καθώς και με τον πρόεδρο Χασάν Ροχανί.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ
REAL.GR

Αναβάθμιση συνεργασίας Κύπρου-Ισραήλ επιθυμεί το αμερικανοεβραϊκό λόμπι

Την αναβάθμιση της συνεργασίας Ισραήλ και Κύπρου σε στρατηγική, επιθυμεί το αμερικανοεβραϊκό λόμπι, ο πρόεδρος του οποίου επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη Λευκωσία. Ποια μηνύματα έστειλε κατά τις επαφές του, και στο χθεσινό δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο.
http://www.thecommentator.com/system/articles/inner_pictures/000/003/168/commentary_thumb/ALeqM5hFpl-hYPdMjlaEMIw0EQK7nvFb7A.jpg?1365154255 του Γιάννη Σελινόπουλου
 Καθοριστικής σημασίας για την προώθηση των συμφερόντων του στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, θεωρεί το αμερικανοεβραϊκό λόμπι την αναβάθμιση της συνεργασίας Κύπρου - Ισραήλ σε στρατηγική.Διπλωματική πηγή δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι η ηγεσία του Αμερικανοεβραϊκού λόμπι που επισκέφθηκε τα τελευταία 24ωρα στην Κύπρο, πέρασε σειρά μηνυμάτων. 
 Μεταξύ αυτών ότι: 
 

Οι στρατιωτικές δαπάνες της Τουρκίας

http://cdncms.todayszaman.com/todayszaman/2013/03/05/turkish-soldier.jpg
Του Nurhan Yenturk. Ο υπολογισμός των στρατιωτικών δαπανών της Τουρκίας απαιτεί μια λεπτομερή μελέτη να προσδιορίσει ποιες κυβερνητικές δαπάνες είναι για δραστηριότητες που συνδέονται με το στρατό και να ιχνηλατήσει την πηγή του. Ενώ κάποιες λεπτομέρειες για ορισμένες στρατιωτικές δαπάνες της Τουρκίας είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο –όπως ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας- η πρόσβαση σε πληροφορίες για άλλα στοιχεία είναι περιορισμένη, ή σε μερικές περιπτώσεις, αδύνατη.

Προσαρμογή στη νέα πολιτική των ΗΠΑ

Γ. ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣΣτη σκιά της κρίσης στην Ουκρανία πέρασαν σχεδόν απαρατήρητες την περασμένη βδομάδα βαρύνουσες εξελίξεις για τον Κόλπο και τη Μέση Ανατολή συνολικά, που αποτελούν την πρώτη σημαντική περιφερειακή ανατροπή ισορροπιών, που καταγράφεται ως άμεση επίπτωση της πορείας προς την εξομάλυνση των σχέσεων των ΗΠΑ με το Ιράν.Ανατροπή και ταυτόχρονα προσθήκη μιας επιπλέον μεταβλητής με ζητούμενο πλέον σε πιο βαθμό η αντιπαράθεση Ουάσιγκτον - Μόσχας στην Ουκρανία θα επηρεάσει τη συνεργασία τους στη Συρία και στο Ιράν.Η απόφαση του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μπαχρέιν) στις 4 Μαρτίου να ανακαλέσουν τους πρέσβεις τους από την Ντόχα, να κλείσουν τα χερσαία σύνορα, αλλά και τον εναέριο χώρο τους σε πολιτικά και στρατιωτικά αεροσκάφη του Κατάρ είχε ως αιτιολογία νομιμοποίησης την υποστήριξη του Εμίρη του Κατάρ στη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

ΧΡΗΣΤΟΣ Γ. ΖΑΧΑΡΑΚΙΣ* Εξωτερική πολιτική: παράπλευρη απώλεια της κρίσης

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhqEPiRt08FcwhbadLFBOMFVwfa6NLq7TGQQnzLZ03OxFwYr9l9Ezu85-KXlili5Q6VjBRsYFbRCfE93ZzSTQzVw_dZL85DNrcZSjvMHcNIDZTdhFdn8NTYERYXh8Llo1vBnGAFp2rq0i0/s640/1.jpg
Η υποτονική,αν μη ανύπαρκτη, θεσμική συμμετοχή της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. στη σύντονη ευρωπαϊκή κινητοποίηση προς αντιμετώπιση της ρωσοουκρανικής κρίσης επιβεβαιώνει τη συνήθη προσχηματική πρακτική που, πλην ολίγων εξαιρέσεων, εφαρμόσθηκε διαχρονικά και διακομματικά από το ελληνικό πολιτικό σύστημα προκειμένου να δικαιολογείται η εκάστοτε περιθωριοποίηση της εξωτερικής πολιτικής και των συναφών λεγόμενων «εθνικών θεμάτων». Το φαινόμενο δεν είναι, βέβαια, καινοφανές.To φοβικό σύνδρομο έναντι των ξένων, η αναζήτηση της εύνοιάς τους με την υστερόβουλη πρόθεση αξιοποίησής της στην εσωτερική πολιτική σκηνή, το δέος του διαβόητου πολιτικού κόστους και, τέλος, το έλλειμμα γνώσης και, κυρίως μνήμης των εκάστοτε πολιτικών αρμοδίων για τη χάραξη και προώθηση αποτελεσματικής εξωτερικής πολιτικής αποτελούν εγγενή χαρακτηριστικά του καχεκτικού πολιτικού οργανισμού της χώρας. Η εντυπωσιακή, άλλωστε, απουσία των εξωτερικών θεμάτων στις προεκλογικές διακηρύξεις και αντιπαραθέσεις σε όλες τις εκλογές κατά τα τελευταία σαράντα χρόνια μαρτυρεί του λόγου το αληθές.

Μεγάλη άσκηση των ΗΠΑ στο FIR Λευκωσίας

Αμερικανικές ασκήσεις σημαντικής εμβέλειας με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού εναέριων και πλωτών μέσων πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο σε μεγάλο τμήμα του FIR Λευκωσίας, ασκήσεις οι οποίες αναμένεται να επαναληφθούν αύριο και μεθαύριο, Τετάρτη και Πέμπτη, αντιστοίχως. Παράλληλα, η Τουρκία στέλνει στην κυπριακή ΑΟΖ τη φρεγάτα "Ίμβρος", και δύο υποβρύχια, αυξάνοντας τον...συνωστισμό  στην περιοχή.Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ο Φιλελεύθερος",  το πρώτο στάδιο της άσκησης πραγματοποιήθηκε σε περιοχή που περικλείει περίπου 100 ναυτικά μίλια στο δυτικό τμήμα του FIR Λευκωσίας και ανάλογο βάθος στο FIR Αθηνών. Στις ασκήσεις αυτές, συμμετείχε και το αεροπλανοφόρο «USS George H. W. Bush» ηγούμενο ομάδας πλοίων μάχης, που ήρθαν στην περιοχή αυτές τις μέρες από το λιμάνι Νόρφολκ (Βιρτζίνια).

ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ Από την Ουκρανία σε Συρία και Ιράν

Μπορεί να συνεχίσει να κλιμακώνεται, και ακόμη περισσότερο να σταθεροποιείται για άγνωστο χρονικό διάστημα η ψυχροπολεμική αντιπαράθεση Ουάσιγκτον-Μόσχας για την Ουκρανία χωρίς να επηρεασθεί δυσμενώς, αν όχι να βραχυκυκλωθεί, η συνεργασία ΗΠΑ-Ρωσίας στη Συρία και στο Ιράν που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο και από τότε έχει δημιουργήσει καταλυτικές ανατροπές στις περιφερειακές ισορροπίες;

Θα είναι και επικοινωνιακό πρωτοφανές παράδοξο να περιμένουμε να δούμε τους Κέρι - Λαβρόφ σκυθρωπούς και βλοσυρούς όταν συζητούν για την Ουκρανία και αισιόδοξους και χαμογελαστούς όταν μιλούν για τη ΣΘα είναι και επικοινωνιακό πρωτοφανές παράδοξο να περιμένουμε να δούμε τους Κέρι - Λαβρόφ σκυθρωπούς και βλοσυρούς όταν συζητούν για την Ουκρανία και αισιόδοξους και χαμογελαστούς όταν μιλούν για τη Συρία και το Ιράν!Αν πιστέψουμε τον Dennis Ross, για χρόνια ειδικό απεσταλμένο του Λευκού Οίκου στη Μέση Ανατολή, σε συνέντευξή του στο Foreign Affair, όχι, γιατί η συνεργασία της Ρωσίας δεν είναι χάρη στις ΗΠΑ αλλά εξυπηρετεί και ρωσικά ζωτικά συμφέροντα, καθώς η Μόσχα δεν έχει κανέναν λόγο να αφήσει την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.