01 Φεβρουαρίου 2014

Μεγάλη αεροναυτική άσκηση Κύπρου-Ισραήλ στα μέσα Φεβρουαρίου

http://veteranos.gr/wp-content/uploads/2014/01/f-16d-barak-israel-air-force_jpg_500x400.jpgΤου Κυριάκου Πομηλορίδη
Μεγάλη αεροναυτική άσκηση θα πραγματοποιήσουν στα μέσα Φεβρουαρίου Κύπρος και Ισραήλ.  Στην άσκηση η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 13 και 14 Φεβρουαρίου θα λάβουν μέρος πέραν των 40 μαχητικών της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ. Υπό την κάλυψη τους αεροναυτικές δυνάμεις των δύο χωρών θα διενεργήσουν ασκήσεις έρευνας και διάσωσης πέριξ των ενεργειακών οικοπέδων της Λευκωσίας.Το μέτωπο της άσκησης θα μεταφερθεί και προς τα νότια παράλια της Κύπρου, κάτι που επιτρέπει και την εμπλοκή των αντιαεροπορικών συστημάτων της Εθνικής Φρουράς, των πυραύλων TOR-M1 και BOUK. 

Μήνυμα Κομισιον προς Τουρκία για τη συμφωνία επανεσδοχης

Η Κομισιόν με δηλώσεις στον ΑΝΤΕΝΝΑ επιχειρεί να θέσει την Αγκυρα προ των ευθυνών στο μείζον θέμα εφαρμογής της Συμφωνίας Επανεισδοχής Παρανόμων Μεταναστών και με την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Κομισιόν διαμηνύει ότι εάν η Τουρκία δεν εφαρμόσει τη Συμφωνία, τότε θα υπάρξουν επιπτώσεις στο διάλογο για ελευθεροποίηση των θεωρήσεων διαβατηρίων Τούρκων πολιτών που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.
http://www.philenews.com/data/2013/12/04/anoigoun-ta-synora-tis-ee-stous-tourkous-me-antallagma-tin-epaneisdochi-metanaston-th.jpgΤου Παυλου Ξανθουλη
 Για πρώτη φορά η Κομισιόν επιχειρεί να θέσει την Τουρκία προ των ευθυνών της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, καλώντας την ʼγκυρα να εφαρμόσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής Παρανόμων Μεταναστών με όλα τα κράτη-μέλη, αφήνοντας μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο αρνητικών επιπτώσεων για την υποψήφια χώρα.

Η ιδεολογική τρομοκρατία

http://www.newsbeast.gr/files/temp/927A6F59D7D6BF040BD31BD38D17FB55.jpg
Μαλούχος Γεώργιος Π. Στην καρδιά του Ψυχρού Πολέμου, στις δεκαετίες 1950 και 1960, η έννοια του “κουμμουνιστικού κινδύνου” κυριαρχούσε στην Ελλάδα. Ο κόσμος ήταν χωρισμένος σε δύο στρατόπεδα που είχαν, και τα δύο, το δάχτυλο στο κουμπί των ατομικών όπλων και η διεθνής ισορροπία καθοριζόταν από τη Συμφωνία της Γιάλτας ανάμεσα στους νικητές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που τώρα ήταν πια σε “ψυχρή” μεταξύ τους σύγκρουση. Ή ήσουν από τη μία, ή από την άλλη πλευρά, ειδικά για χώρες με τη σημασία της Ελλάδας. Αλλος δρόμος δεν υπήρχε και το γεγονός αυτό είχε ευθεία επίπτωση στην εσωτερική κατάσταση της δημοκρατίας σε κάθε χώρα που αμφισβητούσε την ένταξή της – φυσικά, πολλοί στην Ελλάδα έκαναν πως δεν έβλεπαν τα σοβιετικά τανκς στην Πράγα και αλλού...

Σε κρίση το Ιράν καθώς μία λίμνη του στερεύει THOMAS ERDBRINK / THE NEW YORK TIMES

http://s.kathimerini.gr/resources/2014-02/02s6ploi-thumb-large.jpg
ΤΟ ΒΗΜΑ - NEW YORK TIMES Μέχρι πριν μόλις μια δεκαετία, η λίμνη Ουρμία στο δυτικό Ιράν ήταν γεμάτη κρουαζιερόπλοια με τουρίστες που θαύμαζαν τα φλαμίνγκο. Σήμερα τα πλοία σκουριάζουν στη λάσπη και τα φλαμίνγκο προσπερνούν τη λίμνη καθ' οδόν προς πιο φιλόξενους τόπους. Σύμφωνα με στοιχεία από το τοπικό γραφείο περιβάλλοντος, απομένει μόνο το 5% του νερού της Ουρμίας.

Διπλωματία μετά μουσικής

Τα σχέδια της νέας εμφάνισης της Συμφωνικής του Πίτσμπουργκ στο Ιράν φέρνουν και πάλι στην επικαιρότητα το θέμα των ορχηστρικών συνόλων ως μέσου «ήπιας ισχύος»...
Διπλωματία μετά μουσικής
Μισός αιώνας συμπληρώνεται εφέτος από τις δύο συναυλίες της Συμφωνικής του Πίτσμπουργκ στην Τεχεράνη, γεγονός το οποίο σηματοδότησε την τελευταία φορά που μια αμερικανική ορχήστρα εμφανίστηκε σε χώρα της Μέσης Ανατολής. Με αφορμή την εφετινή επέτειο, το σύνολο εξετάζει τη δυνατότητα να ταξιδέψει εκ νέου στο Ιράν τον προσεχή Σεπτέμβριο. Σε περίπτωση που η προοπτική ευοδωθεί θα αποτελέσει την πιο πρόσφατη «περιοδεία καλής θέλησης» που πραγματοποιεί ορχήστρα σε εχθρική χώρα, σε μια προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ κυβερνήσεων οι σχέσεις των οποίων είναι τεταμένες...

Ο Σαμαράς στην Ευρωβουλή: «We delivered» (Παραδώσαμε)

http://www.antinews.gr/wp-content/uploads/2014/01/sam67.jpg
Του Μανόλη Γ. Δρεττάκη*  «Γλώσσα λανθάνουσα τ’ αληθή λέγει». Στην περίπτωση του πρωθυπουργού το αρχαίο αυτό γνωμικό (Μένανδρος, 4ος αιώνας π.χ.) έχει απόλυτη εφαρμογή διότι, με τις δύο παραπάνω λέξεις, με τις οποίες έκλεισε (γιατί άραγε;) στα αγγλικά την ομιλία του που έκανε στα ελληνικά στο Ευρωκοινοβούλιο ως προεδρεύων της Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο, αποκάλυψε, χωρίς να το αντιληφθεί, την ουσία της πιστής εκτέλεσης από τον ίδιο και τον προκάτοχό του των εντολών των δανειστών μας. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει την αγγλική γλώσσα, δεδομένου ότι έχει σπουδάσει, όπως και ο προκάτοχός του, στην Αμερική. Μάλλον, όμως, δεν συμβουλεύτηκε κάποιο αγγλικό λεξικό για να διαπιστώσει ότι το ρήμα deliver δεν χρησιμοποιείται μόνο με την έννοια που εκείνος υπονόησε, αλλά και με μια άλλη, που αν τη γνώριζε, θα απέφευγε να τη χρησιμοποιήσει, διότι τον εκθέτει ανεπανόρθωτα.

Η Τουρκία και η τραμπάλα ανάμεσα στις φούσκες και την ύφεση

Krugman Paul ΤΟ ΒΗΜΑ - NEW YORK TIMES Με όλα αυτά που συμβαίνουν, το τελευταίο που χρειαζόμασταν ήταν μια νέα οικονομική κρίση σε μια χώρα που ήδη μαστίζεται από πολιτική  αναταραχή. Στην πραγματικότητα, η άμεση παγκόσμια διάχυση της κρίσης στην Τουρκία, της οποίας η οικονομία είναι ίση σε μέγεθος με εκείνη του Λος Αντζελες, δεν θα είναι μεγάλη. Αλλά ακούμε την τρομερή λέξη «εξάπλωση» _ το είδος της εξάπλωσης που κάποτε έκανε την κρίση στην Ταϊλάνδη να μεταδοθεί σε ολόκληρη την Ασία και πιο πρόσφατα εκείνη στην Ελλάδα να μεταδοθεί σε όλη την Ευρώπη. Σήμερα, όλοι ανησυχούν μήπως τα προβλήματα της Τουρκίας εξαπλωθούν στις υπόλοιπες αναδυόμενες αγορές.

Η Αλ Κάιντα έχει τρεις βάσεις στη Ν. Τουρκία! Ευρωπαίοι μουσουλμάνοι εκπαιδεύονται στα νέα στρατόπεδα της οργάνωσης πριν μπουν στη Συρία


Η Αλ Κάιντα έχει τρεις βάσεις στη Ν. Τουρκία!
Νέους φόβους για τη στρατολόγηση Ευρωπαίων και Αμερικανών στις τάξεις της Αλ Κάιντα γεννούν οι πληροφορίες για τρεις καινούργιες βάσεις σύρων ακραίων ισλαμιστών στη Νότια Τουρκία. Στόχος των τζιχαντιστών, σύμφωνα με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, είναι η εκπαίδευση των ξένων μαχητών που θα οργανώσουν τις επόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, με εφαλτήριο την Τουρκία.

Η τουρκική οικονομία στη δίνη νομισματικής και πολιτικής κρίσης THE ECONOMIST

Τα σχέδια του Τούρκου πρωθυπουργού για κολοσσιαία έργα υποδομής, τρίτο αεροδρόμιο στην Κωνσταντινούπολη, διώρυγα στον Βόσπορο, ίδρυση διεθνούς οικονομικού κέντρου, φαίνεται ότι αναβάλλονται.
Τα σχέδια του Τούρκου πρωθυπουργού για κολοσσιαία έργα Στην Τουρκία επικρατεί η αίσθηση πως η κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου από την έναρξη των συλλήψεων στα μέσα Δεκεμβρίου. Ακόμη κι αν δεν επαληθευθούν ποτέ οι κατηγορίες και δεν επιβληθούν οι καταδίκες που τις συνοδεύουν, έχουν έρθει στην επιφάνεια αρκετά για να αποθαρρύνουν ξένους και εγχώριους επενδυτές. Αμφισβητείται ανοιχτά η ανεξαρτησία των αστυνομικών αρχών και της Δικαιοσύνης στη χώρα, καθώς και η δυνατότητά τους να επιβάλουν τον νόμο.

Βολικές εξηγήσεις

Στη μνήμη των τριών νεκρών των Ιμίων...
http://i1.ytimg.com/vi/FBv0gdt_ooY/hqdefault.jpgΤις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η εύκολη εξήγηση για τις εντάσεις στο Αιγαίο είναι η υποτιθέμενη «εξαγωγή των εσωτερικών προβλημάτων» των γειτόνων. Εσωτερικά προβλήματα εξήγαγαν ο Οζάλ, ο Ντεμιρέλ, η Τσιλέρ, οι στρατηγοί, και τώρα, μόλις προέκυψαν οι αναταράξεις στην Τουρκία σπεύσαμε να αποδώσουμε και πάλι τις υπερπτήσεις και τον διάπλου τουρκικών σκαφών στο Κάβο Ντόρο στην «εξαγωγή προβλημάτων». Αυτή η θεωρία είναι ίσως ο μεγαλύτερος μύθος στα ελληνοτουρκικά. Η εξαγωγή εσωτερικών προβλημάτων θα είχε νόημα εφόσον τα θέματα του Αιγαίου είχαν την ίδια βαρύτητα στην τουρκική κοινή γνώμη όσο έχουν και στην Ελλάδα. Αλλά ακόμη και στη δυτική Τουρκία ελάχιστοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν τι εστί ΑΟΖ ή εναέριος χώρος, ενώ και το σχέδιο «Βαριοπούλα» σήμερα αμφισβητείται από τον ίδιο τον Ερντογάν.