16 Ιουνίου 2013

ΗΠΑ: Απόψεις-κόλαφος για Τουρκία, Ερντογάν, Γκιουλ, Νταβούτογλου…

Ένα μόλις βήμα πριν τον αποκαλέσουν «επικίνδυνο ψυχοπαθή» σταματάνε οι επίσημες αμερικανικές αναλύσεις που ασχολούνται με την προσωπικότητα και την ιδιοσυγκρασία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρωθυπουργού της Τουρκίας, ενώ δεν εκφράζονται και με ιδιαίτερη θέρμη, ούτε για τον Αμπντουλάχ Γκιουλ που ίσως να τον θεωρούν «σιγανό ποταμάκι» υπό προϋποθέσεις πιο επικίνδυνο και από τον πρωθυπουργό, ενώ ο τελευταίος περιτριγυρίζεται από ανίκανους και διεφθαρμένους υπουργούς και συνεργάτες! Και οι δυο ανήκουν σε ισλαμικά τάγματα – αδελφότητες… Από τη μπόρα δεν γλιτώνει ούτε ο Νταβούτογλου.

Ρωσία: Παράνομη η επιβολή ζώνης μη πτήσεων στη Συρία – F16 και Patriot στην Ιορδανία

Τυχόν επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στους αιθέρες της Συρίας θα συνιστούσε παράβαση του διεθνούς δικαίου, όπως διεμήνυσε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, λίγες ώρες αφότου το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως θα διατηρήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 και αντιαεροπορικούς πυραύλους Patriot στην γειτονική Ιορδανία.

Ο Ταγίπ μετά την εξέγερση

http://www.star.gr/publishingimages/2013/06/030613233653_3421.jpg
Ιnfognomonpolitics/Προσπαθώ την κάθε φορά να βρω ένα συνδετικό σημείο μεταξύ των άρθρων του αρθογράφου για τις εξελίξεις στην Τουρκία το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά εις μάτην.Κάθε φορά βρίσκομαι απέναντι σε μια νέα προσέγγιση η οποία και αρνείται σημαντικές παραμέτρους της προηγούμενης.Όμως αποτελεί μια καλή αφορμή για να ανακεφαλαιώνουμε τις όποιες γνώσεις διαθέτουμε επί των εξελίξεων στην Τουρκία , να καταθέτουμε τις όποιες πληροφορίες έχουμε και καταγράφουμε το δικό μας στίγμα. Η γόνιμη αντιπαράθεση αποτελεί και βασικό συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας ως πολιτεύματος αλλά και δομικό στοιχείο της δημοκρατικής προσωπικότητας του ανθρώπου.Η Πολιτική πορεία του Ταγίπ Ερντογάν είναι γνωστή, αποτελεί ανακάλυψη του Μόρτον Αμπράμοβιτς, πρώην πρέσβη των ΗΠΑ την εποχή που ήταν Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και ο οποίος ανέλαβε την πολιτική του προστασία από το Αμερικανικό Κατεστημένο.Αναγκαία παρέμβαση και επίκαιρη όταν ο αρθρογράφος τόλμησε να επισημάνει τα γεγονότα αυτά σε εκπομπή δημοκράτη δημοσιογράφου σε κανάλι της ΕΡΤ διακόπηκε πέραν της μία φοράς , αυτά γιατί η μνήμη είναι Χρέος .

Ο Ερντογάν και τo σφάλμα του πολιτικού πατερναλισμού

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQeMkJoAuvfN1Q5_KStpJ4mALm8sMDbEaaC-kFdc9DRJTOXePYOΑν κάποιος θελήσει να κατανοήσει τι πραγματικά είναι η τέχνη της πολιτικής, οφείλει να σταθμίσει τα παρακάτω συμπεράσματα και να τα συνθέσει σε μια ενιαία στάση θεωρητικο-εμπειρικής εφαρμογής. Το χρέος της πολιτικής να παράγει συνθήκες ευδαιμονίας για τους πολίτες, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη.Την άσκηση της πολιτικής μέσα από την προσωπική στάση, όπως αυτή αναδεικνύεται από τον Μέγα Αλέξανδρο αλλά και αναφέρεται ως διδαχή και από τον Sun Tzu. Την ανάδειξη μιας στάσης που να εμπεριέχει στοιχεία συμπεριφοράς της αλεπούς αλλά και του λιονταριού, σύμφωνα με τη μακιαβελική προτροπή. Aν όλα αυτά προσεγγιστούν και αναλυθούν μέσα από πλείστα ιστορικά παραδείγματα, με τελευταίο σταθμό τα γεγονότα στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης, τότε θα καταστεί προφανές αυτό που συχνά πυκνά οι κεντρικοί πρωταγωνιστές της πολιτικής διεργασίας, δηλαδή οι ίδιοι οι πολιτικοί, ξεχνούν. Οτι, δηλαδή, η τέχνη της πολιτικής στηρίζεται σε μια διαρκή συνθήκη αλληλεπίδρασης μεταξύ αυτών και της κοινωνίας.

Ανάπτυξη αντιστρόφως. Η ελληνική αγορά έχει χάσει την ιδιότητα της «αναπτυγμένης»


греция экономика падение греция кризис 2012 август коллаж
Τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας εξακολουθούν να ταράζουν τα μυαλά των εμπειρογνωμόνων του κόσμου στα δημοσιονομικά ζητήματα. Μερικά χρόνια μετά το ξέσπασμα της τρέχουσας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης σ’αυτή τη μεσογειακή χώρα η Υπηρεσία MSCI World έχει στερήσει από τους Έλληνες το καθεστώς «ανεπτυγμένης αγοράς», που της είχε απονεμήσει το 2001. Ανάμεσα στους λόγους για τη λήψη τέτοιας απόφασης στάθηκαν - η συντριπτική πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών της Ελλάδας, η γενική στασιμότητα στην τοπική χρηματιστηριακή αγορά, οι δυσκολίες στην προσέλκυση κεφαλαίων και η εξάπλωση του αντιπραγματισμού ακόμα.

H νέα στρατηγική Ομπάμα για τη Συρία

Η απόφαση των ΗΠΑ για παροχή εξοπλισμών στους σύρους αντάρτες ενδέχεται να οδηγήσει σε νέα κλιμάκωση στην περιοχή. Η χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ ήταν τελικά η μόνη «κόκκινη γραμμή»;
Η κυβέρνηση Ομπάμα ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη (13.06.2013) ότι η Ουάσιγκτον αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για άμεση στρατιωτική βοήθεια με τη μορφή παροχής εξοπλισμών στις δυνάμεις των ανταρτών που μάχονται κατά του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Σύμφωνα με τον σύμβουλο του αμερικανού Προέδρου σε θέματα ασφάλειας Μπεν Ρόουντς, η απόφαση ελήφθη μετά από τις «βάσιμες ενδείξεις» για χρήση χημικών όπλων στον εμφύλιο από τον καθεστωτικό στρατό. Πριν από ένα χρόνο ο Μπαράκ Ομπάμα είχε διαμηνύσει ότι η χρήση χημικών όπλων στη Συρία θα αποτελούσε την αδιαπραγμάτευτη «κόκκινη γραμμή», η υπέρβαση της οποίας θα επέφερε «σοβαρές συνέπειες στη συριακή κυβέρνηση».

Όταν καταρρέει το επιχώριο lifestyle του ευδαιμονισμού

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT6znDMmaGlQFmuRDz3rK0at2JC8NdQ8BLWjQGYfhWhBr6_bbdMΤου Χρήστου Ιακώβου
Η κρίση δεν είναι πλέον προ των πυλών. Είναι εντός των τειχών. Πρόσωπα σκυφτά, απώλεια ακόμη και του υποτυπώδους χιούμορ, εσωστρέφεια, ήταν κάποια από τα στοιχεία της συμπεριφοράς των ανθρώπων που κάποιος εξόφθαλμα μπορούσε να παρατηρήσει τις τελευταίες μέρες. Το άγχος και η ψυχολογική βία που προκαλεί ο φόβος απόλυσης, η αποπληρωμή των οικογενειακών χρεών προκάλεσαν μία μορφή εργασιακής σκλαβιάς, ψυχολογικά εξοντωτικής. Η οικονομική κρίση έφερε στην επιφάνεια την εύθραυστη ευδαιμονία που μας παρέχουν οι ψευδαισθήσεις του μοντέρνου και λουστραρισμένου μας βίου.

Η Αποκωδικοποίηση της Πολιτικής Παρέμβασης του Ελληνα Πρωθυπουργού

http://www.antinews.gr/wp-content/uploads/2013/06/samarasypourgiko5.jpg
Αntinews.grΤο πραγματικό διακύβευμα ξεπερνά τα όρια της ΕΡΤ και άπτεται των συνολικών δομών της Ελληνικής Κοινωνίας και του Ελληνικού κράτους.Κατά συνέπεια η  παρέμβαση στην ΕΡΤ αποτελεί και την αρχή μιας πορείας εκσυγχρονισμού και δομικών αλλαγών για ολάκερη για την χώρα.Οι μεταρρυθμίσεις με την έννοια της παρέμβασης της ρήξης και της οικοδόμησης του νέου συνδυάζονται, συνοδεύονται και απαιτούν τομές. Κατά συνέπεια με δεδομένο ότι ο υπερκερασμός της Οικονομικής κρίσης, η υπέρβαση της κοινωνικής κρίσης και η εκπλήρωση της ιστορικής αποστολής του Ελληνισμού τα οποία και αποτελούν παλλαϊκό αίτημα όσοι αντίκεινται σε αυτές, όσοι δεν εργάζονται προς την κατεύθυνση αυτή και όσοι απεργάζονται σχέδια εκτροπής της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας είναι υπερασπιστές του παλαιού.Κινούνται συντεχνιακά και αγνοούν τις πραγματικές θυσίες του Ελληνικού λαού

Η Συρία δεν είναι Αίγυπτος και Λιβύη, γι’ αυτό φοβάται ο Μπάρακ Ομπάμα


Obama-Iordania01Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ 
Η απόφαση του Λευκού Οίκου για «εμπλοκή» στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας θα αποδειχθεί λανθασμένη, υποστηρίζουν οι αναλυτές, και οι λόγοι είναι πολλοί. Με βασικότερο την επιλογή του να περπατήσει τον «δρόμο» του Τζόρτζ Μπους με την ανάμειξη του -μέσω αναιμικών στοιχείων- στο Ιράκ. Γεγονός είναι ότι όποτε εισήλθε σε πολεμικές περιπέτειες η Αμερική τα τελευταία 20-30 χρόνια, εξήλθε λαβωμένη. Και είναι ορθό το συμπέρασμα των αναλυτών, ότι η Συρία είναι πολύ δυσκολότερη υπόθεση, απ’ ότι ήταν το Ιράκ του Σαντάμ Χουσείν, το καθεστώς του οποίου ήταν κτισμένο σε πήλινα πόδια.

ΔΕΠΑ: Το ναυάγιο του πρώτου success story

http://www.aixmi.gr/wp-content/themes/aixmi2/timthumb.php?src=http://tvxs.gr/sites/default/files/article/2013/07/119589-depa1.jpeg&h=260&w=660&zc=1&q=100
Γράφει: Κωνσταντίνος Φίλης
Η απόφαση της Gazprom να απέχει από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ εξέπληξε πολλούς και αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία για την κυβέρνηση. Η τελευταία κακώς καλλιεργούσε προσδοκίες, ενώ οι συνεχείς συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τον ισχυρό άνδρα της Gazprom, επί της ουσίας έδιναν το χρίσμα στο ρωσικό κολοσσό. Ωστόσο, στην αναζήτηση ενός success story, από τη μία σπεύσαμε να προκαταλάβουμε τις εξελίξεις μόνο με ενδείξεις (ενώ οι διαπραγματεύσεις δεν συνεπάγονται συμφωνία πριν την ολοκλήρωση τους) και από την άλλη, οι συνεχείς εκπτώσεις ως προς τα αρχικά μας αιτήματα, στα μάτια πολλών επιβεβαιώνουν το ρίσκο συμμετοχής στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Σενάρια Καταστροφής και Επιβίωσης - του Μάριου Ευρυβιάδη

Του Μάριου Ευρυβιάδη*
Θα ανακεφαλαιοποιηθεί πως και από ποιόν , ή δεν θα ανακεφαλαιοποιηθεί η Τράπεζα Κύπρου; Αυτό είναι το υπαρξιακό, πλέον ερώτημα. Όλοι στην Κύπρο το γνωρίζουν και αναγνωρίζουν τη σημασία του ερωτήματος το οποίο τέθηκε και δραματικά από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στη γνωστή επιστολή του της 6 Ιουνίου προς αξιωματούχους της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Ειρήσθω Προ-αθώωση τουρκικών εγκλημάτων πολέμου

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQSySrgG5svqG2K5ZwmgBdkWq0Q0BPnEIna1zKmW3KOZEqLQnp7Με τον Λάζαρο Μαύρο

Α Δ Ε Λ Φ Ο Σ του ηρωικού αγνοούμενου Ανθυπολοχαγού του 286 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού, 21χρονου τότε Ιωσήφ Σ. Σεργίδη ΑΣΜ 7063/71 της 72Β΄ΕΣΣΟ, που μαζί με 23 συμπολεμιστές της διμοιρίας του «εξαφανίστηκαν τα ίχνη τους» από τον 2ο Αττίλα στις 15 Αυγ. 1974, μεταξύ των χωρίων Αγίου Ερμολάου και Κοντεμένου, όπου προέλαυναν τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής και σε κανένα ομαδικό τάφο δεν εντοπίστηκαν ακόμα τα μαρτυρικά οστά τους, ο Νίκος Σεργίδης της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων & Αγνοουμένων κατέθεσε την Τετάρτη, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ότι: «Όπως προκύπτει από την εικόνα των [μέχρι σήμερα εντοπισθέντων] λειψάνων, σχεδόν όλοι οι Αγνοούμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους ως αποτέλεσμα ομαδικών εκτελέσεων από τους Τούρκους. Τα ευρήματα μαρτυρούν ότι ο θάνατος προκλήθηκε μετά από φρικτά βασανιστήρια. Εκεί που εντοπίστηκαν ολοκληρωμένα λείψανα, βρέθηκαν με σπασμένα τα πλευρά και τις αρθρώσεις». Στη Βουλή επίσης κι η «αποκάλυψη» ότι στους συγγενείς των Αγνοουμένων, των οποίων εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν τα μαρτυρικά οστά, το «πιστοποιητικό θανάτου που παραχωρείται, αναφέρεται ως… άγνωστη η αιτία θανάτου»! Κρανία με την οπή της χαριστικής βολής της εν ψυχρώ εκτέλεσης, με «άγνωστη αιτία θανάτου» στο… πιστοποιητικό!

Η Κύπρος να μην πληρώσει ξανά το Ταξίμ

http://www.zougla.gr/file.ashx?fid=1031944Με την Ελένη Θεοχάρους
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγκατανεύσει η Κύπρος στο άνοιγμα κεφαλαίων, αν δεν πάρει ισχυρά ανταλλάγματα

Ολέθριο και μη αναστρέψιμο σφάλμα θα αποτελέσει το άνοιγμα έστω και ενός ενταξιακού κεφαλαίου της Τουρκίας, χωρίς ισχυρά και άμεσα ανταλλάγματα. Όχι δεσμεύσεις. Ανταλλάγματα χειροπιαστά, αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, απελευθέρωση της Αμμοχώστου, άνοιγμα ουρανών και θαλασσών. Η Ε.Ε. φαίνεται αποφασισμένη να δωρίσει στην Τουρκία αναλώμασι της Κύπρου τα κεφάλαια 23 και 24. Η γνώμη μου είναι πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγκατανεύσει η Κύπρος στο άνοιγμα κεφαλαίων, αν δεν πάρει ισχυρά ανταλλάγματα: Εν εναντία περιπτώσει, ένα άθλιο τέλος απόλυτου συμβιβασμού και αποδοχής των τουρκικών όρων μάς περιμένει. Η Ε.Ε. "καίγεται" να ανοίξει κεφάλαια. Η Κύπρος μπορεί να αντισταθεί. Δεν πρέπει να πληρώσει την κρίση στην Τουρκία.

«Αυτό δεν είναι έγκλημα, είναι λάθος»

Του Χριστόδουλου Γιαλλουρίδη

Έπληξαν ένα από τα κρίσιμα πεδία παραγωγής πολιτισμού και ταυτότητας της νεοελληνικής κοινωνίας, την ΕΡΤ
Η ΕΡΤ μπορεί σήμερα να κατάντησε ένα είδος καθρέφτη του ίδιου του κράτους, της κακοδιοίκησης και της διαφθοράς. Εντούτοις, η σχέση της με την κοινωνία, τον λαό και το έθνος είναι ισχυρή

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ είναι πρωτίστως δημόσιο αγαθό, όπως είναι η ασφάλεια, η άμυνα, η εξωτερική πολιτική

Η οικονομική καταβύθιση του Ευρωπαϊκού Νότου

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTdL7BeEmgXPa9ZBBjseYby76PdgpiEopJSnCvmbEP6-spTShORΜε τον Γιαννάκη Ομήρου
Η άνθηση του νεοφιλελευθερισμού στην Ε.Ε. τη δεκαετία του 1980 στη βάση και με πρότυπο το αγγλοσαξωνικό μοντέλο, γιγαντώθηκε μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και την υιοθέτηση της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης από τις ΗΠΑ.Σφάλμα ολέθριο για μια περιφερειακή ένωση όπως είναι η Ε.Ε. και έγκλημα για τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, οι περισσότερες των οποίων χαρακτηρίζονται από ιστορική καθυστέρηση και αποτελούν αδύναμο κρίκο εξαιτίας της χαμηλής παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας. Η παγκοσμιοποίηση οδήγησε στο άνοιγμα των συνόρων κατά τρόπον  αναιρετικό και ακυρωτικό της αρχής της κοινοτικής προτίμησης με αποτέλεσμα να περιέλθουν σε καθεστώς ήσσονος ή και καθόλου προστασίας οι πιο αδύναμες χώρες του Νότου. Των οποίων οι οικονομίες βασίζονται ή καλύτερα βασίζονταν σε προϊόντα χαμηλής προστιθέμενης αξίας.

Όταν το «Δ' Ράιχ» στηρίζει στην Κύπρο

Του Γιάννου Χαραλαμπίδη

  • ΨΗΦΙΣΜΑ καταδικάζει την πολιτική συμπεριφορά της κυβέρνησης Ερντογάν κατά των διαμαρτυρομένων διαδηλωτών στην πλατεία Ταξίμ και αλλού.
  • Οι εναλλακτικές επιλογές για τα κεφάλαια 23-24 και το νορβηγικό μοντέλο
  • Πώς ο Ερντογάν θα συμβιβαστεί στο Κυπριακό, όταν αρνείται να δεχθεί συμβιβασμούς στην Τουρκία για περισσότερη δημοκρατία
  • Πώς με τη δημοκρατία των φαξ μπορούν να γίνουν αλλαγές χωρίς άνοιγμα κεφαλαίων

Αντιστάσεις Πριν από τη σύσκεψη για την άμυνα, να μιλήσουν πρώτα οι ειδικοί

Με τον Σάββα Ιακωβίδη
Οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν την ένσαρκη εγγύηση της ασφάλειας, της ανεξαρτησίας, της ελευθερίας και της κυριαρχίας μας. Οι ηγέτες μας ουδέποτε κατενόησαν το αυτονόητο: Η Κύπρος δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς υγιή οικονομία, διεκδικητική, υπεύθυνη και σοβαρή πολιτική, που να στηρίζονται σε ισχυρή άμυνα. Οικονομία, πολιτική και άμυνα είναι οι κυριότεροι πυλώνες ύπαρξης ενός κράτους.Προχθές, ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας, Γ. Βαρνάβα, ζήτησε όπως συγκληθεί στο προεδρικό ευρεία σύσκεψη για να συζητηθούν σοβαρά προβλήματα που άπτονται της λειτουργίας της Εθνικής Φρουράς και, προπάντων, της ασφάλειας του τόπου. Στη σύσκεψη, αν και εφόσον ο Ν. Αναστασιάδης τη συγκαλέσει, ο Γ. Βαρνάβα εισηγείται όπως παραστεί όλη η πολιτική ηγεσία και η Επιτροπή Άμυνας. Επιδιώκεται, είπε, η ευρύτερη δυνατή συναίνεση, η οποία να επιτρέψει τη δρομολόγηση λύσεων. Ως εισήγηση, η πρόταση Βαρνάβα είναι ορθή.

Προβάδισμα στο τερματικό

Του Νικόλα Ζαννέττου

  • Η Noble εξετάζει διάφορες επιλογές σε σχέση με το οικόπεδο 12
  • Στόχος, η κατασκευή μιας βιώσιμης και «παγκόσμιας κλάσης» εγκατάστασης, τονίζει η εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας, Reba Reid
  • Η ΤΕΛΙΚΗ απόφαση για τον τρόπο εξαγωγής του φυσικού αερίου θα αποφασιστεί στη βάση της συνεργασίας με την Κυπριακή Δημοκρατία