14 Δεκεμβρίου 2014

Δύο φορές στο ίδιο ποτάμι

Photo: SOOC
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προτιμά «οικεία πρόσωπα στην εξουσία» στην Ελλάδα. Μετά, προσπαθώντας να εξηγήσει τα ανεξήγητα ο εκπρόσωπός του Μαργαρίτης Σχοινάς, πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ, λέει ότι η λέξη «οικεία» έχει πολλά νοήματα. Ένα που θα προτιμούσα είναι π.χ. τα πρόσωπα που έριξαν έξω την ελληνική οικονομία το 2009 όταν ο κ. Γιούνκερ και το Ευρωπαικό λαϊκό Κόμμα έκαναν ότι πίστευαν τα νούμερα που τους σερβίρανε από την Αθήνα.Η ειρωνεία στην άκρη όμως, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά για καλαμπούρια. Ο κ. Γιούνκερ φαίνεται ότι δεν θυμάται τι επηρεάζει και τι δεν επηρεάζει μια εσωτερική πολιτική αναμέτρηση. Και αυτού του είδους οι παραινέσεις λίγο εντυπωσιάζουν τον Έλληνα ψηφοφόρο (πλέον). Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρωθυπουργός: ΣΥΡΙΖΑ ή Ευρώ. Μόνο που τα διλήμματα στην πολιτική σπάνια λειτουργούν δύο φορές, ανεξάρτητα αν μπορεί να συνεχίσουν να υπάρχουν (και αυτό μπορεί να συμβεί).

Μάρτιος, ο σκληρός μήνας για την ΕΕ

O Aπρίλης είναι ο μήνας ο σκληρός... Ετσι αρχίζει η «Ερημη Χώρα» του Ελιοτ, με την Ευρώπη σήμερα, κλυδωνιζόμενη, να περιμένει τον σκληρό μήνα Μάρτιο. Στα τέλη Φεβρουάριου δεν λήγει μόνον η προθεσμία για νέα συμφωνία Αθήνας-δανει­στών. Στον ίδιο χρονικό ορίζοντα αναμένεται να έχει διαμορφωθεί ένα νέο τοπίο, μετά το τύπωμα χρήματος που θα έχει εξαγγείλει ο Ντράγκι στα τέλη Ιανουαρίου, κυρίως αν θα γίνει με σχετική ανοχή ή σε κλίμα μετωπικής αντιπαράθεσης με τη Γερμανία. Στα τέλη Φεβρουαρίου, Γαλλία και Ιταλία θα πρέπει να έχουν αναθεωρήσει τους προϋπολογισμούς του 2015, για να μην υποχρεωθεί ο αρμόδιος επίτροπος Μοσκοβισί να κινήσει διαδικασία επιβολής προστίμων για παράβαση του πλαφόν ελλειμμάτων 3% του δημοσιονομικού συμφώνου.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟΣ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΗ «ΜΙΛΙΕΤ» Τι είπε ο Τσαβόσογλου στον Πρόεδρο Αναστασιάδη

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τού είπε ότι θα προετοιμάσουν το έδαφος για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.
Επιστρέφοντας από την Ελλάδα, σε συνέντευξή του στο αεροσκάφος στην εφημερίδα “Μιλλιέτ”, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι πριν πάει στην Θεσσαλονίκη είπε στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν "αύριο θα συναντηθώ με τον Βενιζέλο". "Μάσιαλα, κάνετε την μια συνάντηση μετά την άλλη, βλέπεστε πολύ συχνά", του είπε, ο Τούρκος Πρόεδρος. "Συναντηθήκαμε στην Άγκυρα, στη Νέα Υόρκη, στις διεθνείς συναντήσεις και οι επαφές είναι εποικοδομητικές. Βλέπουμε ότι η Ελλάδα άρχισε να είναι πιο ενεργή. Ειδικά στο θέμα της Κύπρου ήταν λίγο συγκρατημένη λίγο και λόγω των εξελίξεων στο εσωτερικό της. Είναι ευαίσθητο θέμα. Έμενε σιωπηλή. Αλλά έπειτα από την απομάκρυνση από τις διαπραγματεύσεις και τη γεώτρηση η Ελλάδα άρχισε να είναι ξαφνικά ενεργή. Εμείς είμαστε ικανοποιημένοι από αυτό, και αυτό ήταν που θέλαμε. Επειδή δεν είναι αρκετό η μία από τις δύο εγγυήτριες δυνάμεις να είναι ενθαρρυντική", είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Κοινά σημεία στην… «ισλαμική διεθνή», IS, Χαμάς, Νούσρα, κ.λπ.

Οι εκτελεστές του Ισλαμικού Κράτους χρησιμοποιούν μαχαίρια για να κόβουν τους λαιμούς των χριστιανών, των Γιαζιντί και των «αποστατών» μουσουλμάνων. Οι Παλαιστίνιοι εκτελεστές που επιτέθηκαν στην συναγωγή της Ιερουσαλήμ, έσφαξαν τους Εβραίους με μαχαίρια και μπαλτάδες. Οι μαχητές του ΙΚ δηλώνουν πως διεξάγουν έναν θρησκευτικό πόλεμο. Το στέλεχος της Χαμάς Ισάμ Σαβέρ έγραψε πρόσφατα πως η επίθεση ήταν μια επιχείρηση «…των μαρτύρων μας κατά των απογόνων των πιθήκων και των χοίρων».
Του Clifford D. May, «Slaughter in the Synagogue», Washington Times, 26/11/2014
Οι ακόλουθοι του «χαλίφη» του ΙΚ αλ Μπαγκνταντί ονομάζουν τους εαυτούς τους τζιχαντιστές και δηλώνουν πως μάχονται για την επικράτηση του χαλιφάτου, το οποίο θα εξαφανίσει τους «απίστους». Οι οπαδοί της Χαμάς ονομάζουν εαυτούς τζιχαντιστές και δηλώνουν πως μάχονται για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα εξαφανίσει του Εβραίους.

Η γεωπολιτική αξία του Ιράν και το "μοιραίο σφάλμα" του 1953 που ακόμη πληρώνει

Image
Γράφει ο Ηλίας Ηλιόπουλος*

Τι είναι το Ιράν;
Το Ιράν είναι ένα μεγάλο ιστορικόν έθνος, από τα αρχαιότερα της ανθρωπότητος.
Το Ιράν είναι ένας αρχαίος, λαμπρός πολιτισμός.
Το Ιράν είναι, συγχρόνως, ένα από τα δύο αρχαιότερα, διαρκώς υφιστάμενα κράτη του πλανήτη (το άλλο είναι η Κίνα).
Από γεωπολιτικής απόψεως, το Ιράν είναι ο «κλειδόλιθος» (keystone) της Μέσης Ανατολής: Κατέχει κεντρική γεωγραφική θέση (central geographical position), επιτελεί μείζονα γεωπολιτικό ρόλο (major geopolitical role) και είναι κρίσιμος περιφερειακός γεωστρατηγικός κρατικός δρων (regional geostrategic state actor) με τεράστια γεωστρατηγική προστιθεμένη αξία (geostrategic added value) τόσο για το γεωπολιτικόν υποσύστημα της ευρυτέρας Μέσης Ανατολής όσο και για την διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα, δεδομένης και της σημασίας του εν λόγω υποσυστήματος για το όλον διεθνές σύστημα.

Οι ΗΠΑ αφαίρεσαν δύο κουρδικές οργανώσεις από τον κατάλογο τρομοκρατών

  Δύο κορυφαίες κουρδικές οργανώσεις του ιρακινού Κουρδιστάν, η Δημοκρατική Ένωση του Κουρδιστάν (KDP) και η Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (PUK), έχουν διαγραφεί από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων των ΗΠΑ. « Το Κογκρέσο έχει περάσει στον NDAA- [The National Defense Authorization Act] μια διάταξη με την οποία αφαιρούνται το PUK και το KDP από τον κατάλογο των καθορισμένων οργανισμών, σύμφωνα με τους αμερικανικούς νόμους μετανάστευσης», έγραψε ο πρέσβης Brett McGurk, αναπληρωτής βοηθός Γραμματέα του Κράτους για θέματα της Μέσης Ανατολής στις 13 Δεκεμβρίου 2014 στο Twitter. «Αυτό ο άδικος χαρακτηρισμός περιέπλεκε την επεξεργασία πολλών Κούρδων που επιθυμούν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ. Είμαστε ευχαριστημένοι από την αποκατάσταση», σημείωσε ο McGurk.

" Οι Τούρκοι πιστεύουν ότι δεν διέπραξαν τίποτε το κακό στο παρελθόν. Δεν έχουν ιστορική μνήμη "

Ο Τούρκος πιστεύει μόνο τον ΤούρκοΠριν τρία χρόνια ο αρμενικός ιστότοπος newsam αναφερόταν στο πώς το βαθύ κράτος της Τουρκίας (κεμαλικό, ερντογανικό,κοινότητς Ιμάμη Γκουλέν )εκβίαζε την Εβραϊκή κοινότητα της Τουρκίας. Το 2013 πλήθος δημοσιευμάτων φέρουν κύμα φυγής της Εβραϊκής κοινότητας της Τουρκίας πρός ΗΠΑ , Ευρώπη και Ισραήλ. Αιτία η περιρρέουσα ατμόσφαιρά της απόρριψης, του φόβου για την προσωπική τους ασφάλεια και της συνολικής αβεβαιότητας καθώς η Τουρκία αφήνει πίσω της τα οποία δημοκρατικά χαρακτηριστικά.Ο Τούρκος έχει φίλο μόνο τον Τούρκο και αυτόν πιστεύει.Ο Τουρκικός εθνικισμός με αξιακό υπόβαθρο τον Παντουρκισμό, τον Παντουρανισμό  (οι οποίες ιδεολογίες  οποίες αποτέλεσαν την μήτρα του κεμαλισμού) τροφοδοτείται σήμερα και απο τον Πανισλαμισλό ( ίδρυση τουρκικού Χαλιφάτου το οποίο θα ξεπερνά την σημερινή τουρκική επικράτεια και ταυτόχρονη  ηγεμονία της Τουρκίας επί του σουνιτικιού κόσμου) δεν αφήνει περιθώρια σε κανέναν Τούρκο Μουσουλμάνο να δεχθεί άλλη Εθνοτική ή Θρησκευτική ομάδα.Η «Οι Μουσουλμάνοι δεν κάνουν διάκριση μεταξύ των Ισραηλινών και των εντόπιων Εβραίων. Πιστεύουν ότι όταν είσαι Εβραίος, δεν μπορεί να είσαι Τούρκος».«Μπορεί να υπηρετήσεις στον τουρκικό στρατό, μπορεί να έχει τουρκική ταυτότητα, αλλά δεν πιστεύουν ότι είσαι Τούρκος. Για αυτούς δεν είσαι Τούρκος, αν είσαι Εβραίος».Αυτή  η κοινωνική συλλογική ήρθε στην επιφάνεια μετά την επιδείνωση των σχέσεων Ισραήλ- Τουρκίας

Δέσμια της θεωρίας των δυο αδιεξόδων η Ευρ. Ενωση!

Σπύρος ΛίτσαςΣταδιακά ο ελληνικός πολιτικός κόσμος και η πλειοψηφία των εγχώριων αναλυτών κατανοούν ότι άλλο ο ευρωσκεπτικισμός ως πολιτικό ρεύμα και άλλο τα ευρωφοβικά κόμματα που σήμερα οικοδομούν το φάσμα του ευρωπαϊκού λαϊκισμού και της ακροδεξιάς. Και δεν θα ήταν τόσο σημαντικό να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα γύρω από την προέλευση των ευρωφοβικών κομμάτων, αν αυτά δεν είχαν εγκαταλείψει εδώ και καιρό τα μονοσήμαντα ποσοστά, πρωταγωνιστώντας στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις των κρατών τους.Η Λίγκα του Βορρά στην Ιταλία υπό την ηγεσία του 41χρονου Ματέο Σαλβίνι εγκαταλείπει τον γραφικό αποσχιστικό λόγο του Μπόσι και πλέον αρχίζει και θυμίζει ολοένα και περισσότερο τον ακροδεξιό ειδεχθή «δηθενοκαθωσπρεπισμό» της Λεπέν. Η Λίγκα πλέον έχει ισχυρά σημεία πολιτικής αναφοράς και σε άλλα γεωγραφικά τμήματα της Ιταλίας πέραν της λομβαρδικής ζώνης, μιλώντας κυρίως εναντίον των μεταναστών και του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Οπως προβλέπεται, η Λίγκα του Βορρά ετοιμάζεται στις επόμενες εθνικές εκλογές μέσα στο 2015, εξαιτίας της επικείμενης παραίτησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο να κυριαρχήσει πλήρως στο δεξιό φάσμα, απειλώντας ακόμη και να μειώσει σημαντικά τα ποσοστά της κεντροδεξιάς.

Το πολιτικό κέντρο είναι βαθύτατα ιδεολογικό

Η σύντομη αυτή ανάλυση επιχειρεί να προσδιορίσει το ρόλο του πολιτικού κέντρου και του ενός ή περισσοτέρων κομμάτων που φιλοδοξούν να το εκφράσουν. Το πολιτικό κέντρο είναι βαθύτατα ιδεολογικό, είναι το ακριβώς αντίθετο του λεγόμενου ‘απολιτίκ’. ‘Απολιτίκ’ είναι ουσιαστικά ο λαϊκισμός, δηλαδή το πολιτικό ψέμα που ηχεί ευχάριστα στ’ αυτιά μας. Μέρος της ιδεολογίας του κέντρου είναι ακριβώς η εναντίωση προς το λαϊκισμό.Το κέντρο είναι καταρχάς ανεπιθύμητο από πολλούς, τη στιγμή αυτή της οξύτατης ανέχειας και δυσκολίας για τη χώρα. Ποιοι είναι αυτοί οι πολλοί;

Η Λύτρωση της Ανατροπής


http://1.bp.blogspot.com/-3Bo4w9gpGd8/TkSsPznTJHI/AAAAAAAAEUk/eGTca0GhU24/s1600/5257093884_e97cef835a_b.jpg

Nά πάρεις τα γράμματα, να τα ξανακάμεις γράμματα και να τα δώκεις πίσω στους ανθρώπους γράμματα ακόμα .Πολλοί θα θυμούνται τον Μέλιο (Μενέλαο Λουντέμη) να αδειάζει τις τσέπες τους και να μην φτάνουν τα  μεταλλίκια για να πάρει γνώση . Φορές  δε που αδειάζεις τις τσέπες της ψυχής σου και τούτο δεν είναι αρκετό για να την λάβεις. Μα είναι τούτο το σαράκι που σε τρώγει, είναι κείνη η φιλία με τα  βιβλία, την γνώση τα γράμματα. Είναι προπαντός που στο διάβα μιας απλής καθημερινής ζωής αντιλαμβάνεσαι πως δεν παλεύεις μόνο για τον εαυτό σου, παλεύεις για όσους σε έφεραν εδώ, για όσους κουβαλά η ψυχή σου. Είναι τούτοι οι αδικαίωτοι αγώνες ανθρώπων που οι ζωές τους ήταν άγραφο χαρτί που σε στοιχειώνουν. Όσο δε βλέπεις το φρόνημα να πέφτει , να θέλει ενίσχυση  τόσο πιο σκληρά μάχεσαι.  Το οξύμωρο είναι πως σήμερα αντιλαμβάνονται οι πολλοί πως τούτη η δοκιμασία θα τραβήξει σε βάθος χρόνου, πως αυτός ο κύκλος της ιστορίας δεν θα κλείσει εύκολα

Τρία «μαγικά» σενάρια της Τουρκίας

Τρία «μαγικά» σενάρια της ΤουρκίαςΤου Κώστα Βενιζέλου Η Άγκυρα έχει διαμορφώσει διάφορα σενάρια για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό με φόντο πάντα τη διαχείριση του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα εναλλακτικά σενάρια που έχουν τύχει επεξεργασίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, έχουν ως κοινό παρονομαστή την εμπλοκή της Άγκυρας στην αξιοποίηση και διαχείριση του φυσικού πλούτου της Κύπρου. Τούτο, θα γίνει μέσω των Τουρκοκυπρίων είτε με λύση του Κυπριακού είτε χωρίς. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι προβάλλουν το επιχείρημα πως μπορεί να αντιμετωπισθεί ως ένα πακέτο, που θα περιλαμβάνει την επίλυση του Κυπριακού, ενός προβλήματος «που ταλαιπωρεί την διεθνή κοινότητα» και ταυτόχρονα το «δίκαιο διαχωρισμό» των υδρογονανθράκων.

Δύο καίριες επισημάνσεις από τον Σπύρο Ασδραχά

Η γεωγραφία δεν είναι συνεχής. Με τον εμπειρισμό που έχει κάθε ιστορικός, προσδιορίζεται από τις διαθεσιμότητες των πηγών και αυτές δεν είναι συνεχείς, πράγμα που οδηγεί στην ανάγκη να φτάσουμε από τη συνεχή αφήγηση στην έννοια του παραδείγματος. Σε ποιο μέτρο το παράδειγμα είναι υποχρεωτικό και αντιπροσωπευτικό, είναι δύσκολο να απαντήσει κανείς. Θα βοηθούσε εάν από τη λέξη παράδειγμα, από το ξόμπλι, πηγαίναμε στη λέξη υπόδειγμα, δηλαδή στο μοντέλο. Μια διανοητική κατασκευή, δηλαδή, που είναι δυνατόν να συμπυκνώνει φαινόμενα τα οποία βρίσκονται έξω από το πεδίο παρατήρησης το οποίο, καθώς έλεγα, καθορίζεται από τη διαθεσιμότητα των πηγών. Τελικώς, καθώς έλεγε ο Κ.Θ. Δημαράς, μας χρειάζεται ένα όργανο, αυτό που μας έδωσε ο Αριστοτέλης. Και από κει και πέρα είναι η πάλη με τον άγγελο της Ιστορίας. Η πάλη με τον άγγελο, η κατανόηση και η αποκρυπτογράφηση της μαρτυρίας.

Ο Ελληνισμός της Πόλης αντιστέκεται

Κάθε φορά που επιστρέφω στο πατρογονικό μου σπίτι στο Πέρα της Κωνσταντινούπολης, στο Ζωγράφειο Λύκειο απ’ όπου αποφοίτησε ο πατέρας μου, και πιο πάνω στις ακτές του Βοσπόρου, στον Βαθυρρύακα (Μπουγιούκντερε) και τη Νέα Συνοικία (Γενί Μαχαλέ), εκεί που είδαν το φως η γιαγιά και ο παππούς μου, η σκέψη του Ίωνος Δραγούμη συγκλονίζει το νου μου. «Γεμάτο πίκρα είναι το πρώτο αντίκρυσμα της Πόλης, μα τα πλούτια της βράζουν μέσα μου… Αλλόκοτη είναι η ανάγκη του προσκυνήματος. Μόνο να πηγαίνω ως το μέρος που με συγκινεί, αυτό μου φτάνει…».Είναι αλήθεια ότι πηγαίνοντας στην Πόλη, πρέπει κανείς να έχει μεγάλο σθένος και δύναμη ψυχής ώστε να αποστασιοποιηθεί από τη χαοτική κατάσταση που επικρατεί εκεί. Πρέπει να απορρίψει την εικόνα που βλέπει και να ψάξει να βρει μέσα στα χαλάσματα εκείνα που διασώζονται. Τα αριθμητικά δεδομένα είναι απογοητευτικά. Μια χούφτα ανθρώπων μέσα στα εκατομμύρια αλλοεθνών. Όμως, το πνεύμα δεν εγκλωβίζεται σε αριθμούς και στατιστικές.

Εγκλημα και τιμωρία για τον Νετανιάχου

ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ-Πριν από δέκα ημέρες ο Νετανιάχου εξοστράκισε από την κυβέρνηση τον κεντρώο υπουργό Γιαΐρ Λαπίντ (στη φωτογραφία μαζί) για να μείνει με τους Αβιγκντόρ Λίμπερμαν και Ναφτάλι Μπένετ. Πριν από δέκα ημέρες ο Νετανιάχου εξοστράκισε από την κυβέρνηση τον κεντρώο υπουργό Γιαΐρ Λαπίντ (στη φωτογραφία μαζί) για να μείνει με τους Αβιγκντόρ Λίμπερμαν και Ναφτάλι Μπένετ.Ενας ακόμη Παλαιστίνιος χάνει τη ζωή του ύστερα από συμπλοκές με ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στη Δυτική Οχθη. Η είδηση θα περνούσε στα μονόστηλα εάν η περίπτωση του Ζίαντ Αμπού Εϊν δεν ήταν εντελώς ιδιαίτερη. Ο 55χρονος που άφησε την τελευταία του πνοή στη Ραμάλα, την περασμένη Τετάρτη, δεν ήταν μαχητής της Χαμάς, αλλά υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου της Παλαιστινιακής Αρχής και μέλος του Επαναστατικού Συμβουλίου της Φατάχ. Δεν έχασε τη ζωή του στη διάρκεια ενός από τους αλλεπάλληλους πολέμους της Γάζας, αλλά σε μια συμβολική, απολύτως ειρηνική διαμαρτυρία 300 ομοεθνών του, που πήγαν να φυτέψουν λιόδεντρα σε κατεχόμενη παλαιστινιακή γη, στη Δυτική Οχθη.

"Το Κολοσσαίο δεν παύει να είναι Κολοσσαίο ακόμα κι όταν στην αρένα του ρίχνονται οι μέχρι χτες πραιτοριανοί του."

Ένα μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης το οποίο βασίστηκε στον διττό άξονα, Ελλάδα - αποικία χρέους και Ελλάδα - προτεκτοράτο. Ένα καχεκτικό δημοκρατικό πολιτικό σύστημα το οποίο βασίστηκε στην εκτροπή της λαϊκής θέλησης στην νόθευση της λαικής εντολής. Στην στρατηγική αυτή κορυφαία αναγκαιότητα αποτελούσε και αποτελεί η συνύπαρξη του κράτους με το παρακράτος, του συντάγματος με το παρά-σύνταγμα. H ανύπαρκτη ιστορικά αστική τάξη αντικαταστάθηκε απο φατρίες ολιγομελών ανθρώπων, των οποίων η οικονομική δραστηριότητα ήταν κύρια μεταπρατικού χαρακτήρα .Μέσω αυτής προμήθευσαν τις ντόπιες υποτακτικές πολιτικές φατρίες με τα αναγκαία πολιτικά καύσιμα. Η νομιμοποίηση τους σε όλα τα επίπεδα επήλθε τόσο απο τους ξένους προστάτες τους δια μέσω της αναγνώρισης τους, όσο και απο τις υποτακτικές πολιτικές ηγεσίες μέσω της διαπλοκής.Το οτι όλοι αυτοί εργάστηκαν συστηματικά, μεθοδικά και συνειδητά στο να παραμείνει η Ελλάδα υπανάπτυκτη περνάει απαρατήρητο. Το σύστημα έλεγχου του δημόσιου λόγου πάντα προβάλει το δέον κατά συνέπεια διαμορφώνει την κυρίαρχη άποψη σε επίπεδο κοινής γνώμης παραμορφώνοντας την πραγματικότητα

Ενεργός βούληση και προκλήσεις


Τις τελευταίες ημέρες η ιστορία επύκνωσε και επιταχύνθηκε, πάλι, με τρόπους που θυμίζουν μεν στιγμές της παρελθούσας πενταετίας, αλλά και τις υπερβαίνουν. Η κρίση συνεχίζεται· άλλωστε, κανείς προσεκτικός παρατηρητής μετά το 2010 δεν πίστεψε ότι αυτή η κρίση με τα πανευρωπαϊκά και διεθνή χαρακτηριστικά θα παρήρχετο σύντομα ή ανώδυνα – το αντίθετο. Η αμφίρροπη προεδρική εκλογή, οι πιθανές εθνικές εκλογές και η ενδεχόμενη κυβερνητική αλλαγή συμβαίνουν σε διεθνές περιβάλλον ιδιαιτέρως περίπλοκο και ασταθές, σε ό,τι αφορά τη χώρα μας. Κατ’ αρχάς είναι ταραγμένη η ίδια η Ευρώπη, στην οποία είναι βαθιά ενσωματωμένη η Ελλάδα, οικονομικά και πολιτικά, τουλάχιστον από το 1979, και πολύ περισσότερο στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων μνημονιακών χρόνων.

Δέκα πράγματα που δεν θα παραδεχτεί ποτέ ο αμερικανικός στρατός


MILITARY USAΜια ιδιαίτερη λίστα δημοσιεύει το site Marketwatch.com. Συγκεκριμένα, παραθέτει τα σοβαρά και τα… λιγότερο σοβαρά πράγματα τα οποία δεν πρόκειται να παραδεχτεί ποτέ ο αμερικανικός στρατός.
1. «Ξοδεύεται» ανθρώπινο δυναμικό
Μετά τους πολέμους του Αφγανιστάν και του Ιράκ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ βρίσκεται μπροστά σε έναν νέο πιθανό πόλεμο με το Ισλαμικό κράτος (ISIS) σε Ιράκ και Συρία. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ακόμα περισσότεροι αμερικανοί να μεταβούν στα συγκεκριμένα σημεία του πλανήτη. Παράλληλα, ο νέος πόλεμος (αν πραγματοποιηθεί) αναμένεται να έχει μεγάλο οικονομικό κόστος.

Οικονομία και πολιτική στις ΗΠΑ

ΘΑΝΟΣ ΒΕΡΕΜΗΣ*Οι πρόσφατες ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ κατέληξαν σε θρίαμβο για το κόμμα των Ρεπουμπλικανών. Η παρουσία τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων αυξήθηκε, ενώ επανακατέλαβαν την πλειοψηφία στη Γερουσία. Το υπόλοιπο της προεδρικής θητείας του κ. Ομπάμα προοιωνίζεται προβληματικό. Ο μέσος Ευρωπαίος θα αναρωτηθεί για ποιο λόγο οι Αμερικανοί τιμωρούν τον πρόεδρό τους. Η ιατρική ασφάλιση που εξασφάλισε σε μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων χαμηλών εισοδηματικών τάξεων, θα έπρεπε να τον καταστήσει εκλογικά ανίκητο. Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής δεν διέπραξε ασυγχώρητα σφάλματα όπως ο προκάτοχός του. Αντίθετα απέφυγε την εμπλοκή στον πόλεμο κατά του Ασαντ στη Συρία και φρόντισε να συνεισφέρει στις πολεμικές επιχειρήσεις κατά του ISIS με τα βομβαρδιστικά της χώρας του και όχι τους στρατιώτες της. Ανάλογα εχέφρων υπήρξε στις σχέσεις του με το Ιράν παρά τις απειλές του Ισραήλ. Διατήρησε έτσι μια γέφυρα επικοινωνίας με έναν εν δυνάμει συνεργάτη στον πόλεμο κατά των φανατικών ισλαμιστών του ISIS. Αντιλαμβάνεται πιθανότατα ότι ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους σούνι και τους σιίτες είναι επαναλαμβανόμενος μέσα στους αιώνες και ότι σήμερα η Δύση κινδυνεύει περισσότερο από τους ακραίους των σουνιτών και λιγότερο από το οργανωμένο κράτος του Ιράν.

Ανοίγματα και συμμαχίες στον δρόμο για τις κάλπες στο Ισραήλ

  • Χαρίτος Πάνος
  • Μια πρώτη αποτύπωση της πρόθεσης ψήφου δείχνει ότι ο συνασπισμός ο οποίος σχηματίστηκε μεταξύ του Εργατικού Κόμματος και του Χατνούα (κόμμα της Λίβνι) κερδίζει οριακά την πρώτη θέση, ωστόσο βρίσκεται μόνο μία έδρα μπροστά από το Λικούντ του Νετανιάχου
    Ανοίγματα και συμμαχίες στον δρόμο για τις κάλπες στο ΙσραήλΑν κάποιος που κατοικεί στην Ελλάδα και δεν έχει βρεθεί ποτέ στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη επιθυμεί να καταλάβει έστω και μερικώς τα δεδομένα της περιοχής και να εξηγήσει το φαινόμενο της διαιώνισης της κρίσης μεταξύ των δύο λαών, αρκεί να ρίξει μια ματιά στις δηλώσεις των εκεί αξιωματούχων.Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και οι δηλώσεις στις οποίες προχώρησε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν αμέσως μετά την ένοπλη επίθεση κατά της πρεσβείας του στην Αθήνα.

    Χαλάσματα και Κούρδοι στο Κομπάνι

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΤΑΦΗΣ Ελάχιστοι δημοσιογράφοι έχουν καταφέρει να μπουν στο Κομπάνι. Στην πόλη - σύμβολο της μάχης ενάντια στους τζιχαντιστές συναντά κανείς γυναίκες και άνδρες μαχητές που κρατούν την τελευταία χειροβομβίδα για τον εαυτό τους, τραυματίες που περιμένουν να περάσουν στην Τουρκία, παιδιά ντυμένα στο χακί και γειτονιές ολοκληρωτικά ερειπωμένες.

    Συνεργατική συναίνεση σε ένα δύσκολο κόσμο

    http://www.tlife.gr/files/Image/NEWS/2011/MAIOS11/26-05/syntagma21.jpg
    Του Χριστόδουλου Κ. Γιαλλουρίδη-< Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια σε ένα ζήτημα ανθρωπισμού που υπαγορεύει η ελληνική παιδεία και ο ελληνικός πολιτισμός, η πολιτική σε όλες της τις διαστάσεις και ιδεολογικές εκφάνσεις κατάφερε να συναντηθεί και να αποδείξει πως μπορεί να βρει τον απαραίτητο κοινό τόπο της συναίνεσης, για να επιλύσει προβλήματα που αφορούν στην χώρα, στο κράτος και στην κοινωνία, ακόμα και όταν εστιάζονται στο δράμα ενός προσώπου.
    Αναφερόμαστε στην περίπτωση Ρωμανού, για την οποία, μετά από αρκετές στιγμές αμηχανίας και αντίθεσης, το βασικό φάσμα των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, αντιπολίτευσης και συμπολίτευσης, μπόρεσε να συνεννοηθεί και να συναινέσει σε ένα μέτρο που αφορά στη ζωή του νεαρού φυλακισμένου και στη δυνατότητά του να σπουδάζει και να απολαμβάνει τα αγαθά της παιδείας και της εκπαίδευσης, παράλληλα με την εκτέλεση της ποινής του.

    Γερμανία: Περισσότεροι από το 1/3 των πολιτών πιστεύουν ότι η χώρα εξισλαμίζεται

    Η πλειονότητα των Γερμανών πιστεύει ότι η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ δεν δίνει αρκετή προσοχή στις ανησυχίες των πολιτών για τη μετανάστευση και τους αιτούντες άσυλο, θέματα για τα οποία πραγματοποιούνται εβδομαδιαίες πορείες στη Δρέσδη οι οποίες έχουν επεκταθεί και σε άλλες γερμανικές πόλεις.
    Γερμανία: Περισσότεροι από το 1/3 των πολιτών πιστεύουν ότι η χώρα εξισλαμίζεται Σε μια δημοσκόπηση του TNS για το περιοδικό Spiegel, η οποία δημοσιεύεται σήμερα, το 65% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν παίρνει αρκετά σοβαρά υπόψη του τα τρέχοντα ποσοστά μεταναστών και αιτούντων άσυλο.Περισσότεροι από το ένα τρίτο των Γερμανών πιστεύουν ότι η χώρα τους «εξισλαμίζεται».Στη Δρέσδη πραγματοποιούνται εδώ και δύο μήνες πορείες κάθε Δευτέρα, τις οποίες διοργανώνει η οργάνωση PEGIDA, που σημαίνει «Πατριώτες Ευρωπαίοι κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης», η οποία ισχυρίζεται ότι δεν είναι κατά των μεταναστών, αλλά ότι επιθυμεί να διαμαρτυρηθεί εναντίον του ακραίου Ισλάμ και της μεγάλης εισροής αιτούντων άσυλο στη Γερμανία.Στη Γερμανία εκτιμάται ότι ζουν 4 εκατομμύρια μουσουλμάνοι σε σύνολο πληθυσμού σχεδόν 81 εκατομμυρίων.

    Μύγα τσίμπησε την Άγκυρα

    Του Δρα Γιάννου Χαραλαμπίδη

    • Ο εκβιασμός που θα τεθεί με την επανέναρξη των συνομιλιών και οι εκτελεστές της ΕΕ
    • Η αλήθεια πίσω από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, πώς μπορεί να γίνει χρήση των θετικών τους στοιχείων και γιατί δεν επιβάλλονται κυρώσεις στην Τουρκία
    • ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ παρασκήνιο, dirty job και ποιος είναι ο κύριος αντίπαλος της Τουρκίας
    Το Κυπριακό λόγω των τουρκικών προκλήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της προσεχούς Πέμπτης. Εκτός απροόπτου, τα πάντα κλείνουν, σε ό,τι αφορά τα συμπεράσματα, στο Συμβούλιο των Υπουργών των Εξωτερικών της Τρίτης. Είναι δε πρόδηλα τα εξής:

    Πάτρικ Κόκμπερν : «Το Ισλαμικό Κράτος δεν θα πέσει χωρίς σκληρή μάχη»


    AIRSTRIKES
    Το Ισλαμικό Κράτος θα πέσει μόνο αντιμέτωπο με ανώτερη στρατιωτική δύναμη, και πάλι κατόπιν σκληρής μάχης, δήλωσε στη HuffPost Greece ο Πάτρικ Κόκμπερν, δημοσιογράφος - ανταποκριτής στη Μέση Ανατολή επί σειρά ετών για τον Independent και συγγραφέας του «Η επιστροφή των Τζιχαντιστών: Το Ισλαμικό Κράτος και η νέα εξέγερση των Σουνιτών».
    «Θα πολεμήσουν πολύ σκληρά. Ίσως σε πέντε χρόνια να καταρρεύσει, αλλά και πάλι δεν είναι σίγουρο κάτι τέτοιο. Το πρόβλημα είναι ότι το Ισλαμικό Κράτος βασίζεται στους σουνίτες Άραβες- εκατομμύρια σουνιτών που δεν συμπαθούν το Ισλαμικό Κράτος, αλλά φοβούνται περισσότερο τον ιρακινό στρατό, τις σιιτικές πολιτοφυλακές ή τον συριακό στρατό. Αυτό είναι το “κίνητρό” τους: δεν έχουν πού αλλού να πάνε» σημείωσε.

    «Επειδή πετάνε απ’ τη λεκάνη το βρώμικο νερό που λέγετε εθνικισμός πετάνε μαζί και τον πατριωτισμό»

    Νίκος Κοτζιάς, καθηγητής Πολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά «Ο πατριωτισμός είναι ένα κομμάτι της ταυτότητας της αριστεράς κι ας υπάρχει ένα κομμάτι της που το αρνείται»
    «Πατριωτισμός και Αριστερά» ονομάζεται το νέο βιβλίο του Νίκου Κοτζιά, καθηγητή Πολιτικών Θεωριών των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, συγγραφέα και ερευνητή, που θα παρουσιαστεί σήμερα στις 19:00 στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης.Με αφορμή λοιπόν τη σημερινή του παρουσία στην Κομοτηνή ο κ. Κοτζιάς μίλησε στην εκπομπή του Ράδιο Παρατηρητής «Τέχνης και Πολιτισμού Γωνία» και στον Θάνο Βαφειάδη και τη Σοφία Τριανταφυλλίδου για το νέο βιβλίο αλλά και τις έννοιες που αναλύονται σε αυτό. Έννοιες που, όπως εξήγησε ο ίδιος, έχουν παραποιηθεί έτσι που τελικά οι όροι Αριστερά και Πατριωτισμός να φαίνονται ασύμπτωτοι, όμως, κατά τον ίδιο, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει κανείς τις έννοιες πατριωτισμός, εθνικισμός και διεθνισμός «δυσκολεύεται να κάνεις εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας» τονίζοντας, πως «η ζωή θα βάλει στην αριστερά, που έρχεται ολοταχώς για να αναλάβει τις κυβερνητικές ευθύνες, πάρα πολύ συγκεκριμένα προβλήματα».

    Θέμα εκλογής μουφτήδων και προβλημάτων στη μειονοτική εκπαίδευση Έθεσε στο πέρασμά του από την Κομοτηνή ο Τούρκος Υπ. Εξωτερικών


    Ολιγόωρη ήταν η παραμονή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χθες στην Κομοτηνή, ενώ στη διάρκεια αυτής πρόλαβε να επισκεφτεί τον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ, το Τούρκικο Προξενείο και την «Τουρκική Νεολαία», όπως και να παρευρεθεί σε γεύμα με παράγοντες της μειονότητας στο ξενοδοχείο Chris&Eve. Θυμίζουμε ότι ο κ. Τσαβούσογλου βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχει στην 31η Σύνοδο των ΥΠΕΞ του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου και με την ευκαιρία προγραμμάτισε, κατά την επιστροφή του στην Τουρκία, να κάνει στάση στην Κομοτηνή.

    Γιατί δεν κάνουμε αυτό που κάνει η Τουρκία;

    Είναι δυνατόν τη μια εβδομάδα -και απολύτως ορθά- να απορρίπτεις την απαίτηση του Νταβούτογλου να κάνει… Υπουργικό Συμβούλιο στη Θράκη και μερικές ημέρες αργότερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου να κάνει θριαμβευτική περιοδεία στην περιοχή;
    Δυστυχώς στην Ελλάδα, όπου κουμάντο δεν κάνει μόνο η «τρόικα» αλλά -όπως φαίνεται- και η Τουρκία, όλα είναι πιθανά… Τι στοίχιζε δηλαδή στον κ. Βενιζέλο να διαμηνύσει στον τούρκο ομόλογό του ότι η συμμετοχή του στην υπουργική σύνοδο του ΟΣΕΠ δεν σημαίνει ότι μπορεί να προσβάλει -με τον τρόπο που το έκανε- την Ελλάδα;

    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΥΡΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ KΕΝΤΡΟΥ EΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ AΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ EKΠA Πόλεμος για το πετρέλαιο - Ρωσία, Τουρκία, αγωγοί και στη μέση η Ελλάδα

    Tην 1η Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του προέδρου της Pωσικής Oμοσπονδίας Bλαντιμίρ Πούτιν στην Tουρκία, που μάλιστα μία ημέρα πριν από την πραγματοποίηση της αναβαθμίσθηκε από υπηρεσιακή (official) σε επίσημη (state).
    Πόλεμος για το πετρέλαιο - Ρωσία, Τουρκία, αγωγοί και στη μέση η Ελλάδα  Kατά τη διάρκειά της, όπως ανακοινώθηκε, συζητήθηκαν η κατάσταση στη Συρία, η πολιτική αποσταθεροποίηση της περιοχής, η παροχή πρόσθετων πολιτικών και πολιτισμικών δικαιωμάτων στη μειονότητα των Tατάρων της Kριμαίας, η συμφωνία για αύξηση του όγκου των μεταξύ τους εμπορικών συναλλαγών από 33 δισ. δολ. σε 100 δισ. δολ. μέχρι το 2023, η ανάγκη μείωσης του υφιστάμενου εις βάρος της Tουρκίας ελλείμματος των 18 δισ. δολ. στο ισοζύγιο των εμπορικών συναλλαγών τους (25 - 7 δισ. δολ.) με την ενίσχυση του τουρισμού, την προώθηση των τουρκικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων στις ρωσικές αγορές και την περαιτέρω ενίσχυση των δραστηριοτήτων του κατασκευαστικού τομέα.

    Τουρκία: Έφοδος της αστυνομίας στην εφημερίδα Zaman Το πρωί της Κυριακής

    Τουρκία: Έφοδος της αστυνομίας στην εφημερίδα Zaman
    Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε σήμερα αρκετούς υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ και αντιπάλου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια μιας σειράς ερευνών που διεξήχθησαν, μεταξύ άλλων και στα γραφεία της εφημερίδας Ζαμάν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.
    Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία διεξήγαγε σήμερα το πρωί επιχειρήσεις σε 13 τουρκικές πόλεις, ανάμεσά τους και η Κωνσταντινούπολη, συλλαμβάνοντας συνολικά τουλάχιστον 14 ανθρώπους.
    Ο πρόεδρος του τηλεοπτικού δικτύου Samanyolu TV, ένας τηλεοπτικός παραγωγός, ένας διευθυντής και συντάκτες είναι μεταξύ των συλληφθέντων.