08 Αυγούστου 2014

Σκληρή σύγκρουση μεταξύ Ερντογάν και Economist Αδιάντροπη και επικίνδυνη χαρακτήρισε δημοσιογράφο του περιοδικού


Σκληρή σύγκρουση μεταξύ Ερντογάν και Economist«Αδιάντροπη» και «επικίνδυνη» χαρακτήρισε τουρκάλα αρθρογράφο και ανταποκρίτρια του Economist ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης την Πέμπτη προκαλώντας την άμεση και σκληρή αντίδραση της διεύθυνσης του βρετανικού περιοδικού.
«Είσαι μια αδιάντροπη και επικίνδυνη γυναίκα μεταμφιεσμένη σε κατ' όνομα δημοσιογράφο», δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός αναφερόμενος στην Αμπερίμ Ζαμάν η οποία την προηγουμένη είχε ρωτήσει στη διάρκεια συνέντευξης τον αρχηγό της αντιπολίτευσης «αν μια μουσουλμανική κοινωνία μπορεί να επικρίνει την κυβέρνηση».

Η Ελλάδα μεταξύ σφύρας και άκμονος

Σάββας ΚαλεντερίδηςΗ άσκηση εξωτερικής πολιτικής στην Ελλάδα είναι ίσως ένα από τα δυσκολότερα πράγματα, γι’ αυτό θα πρέπει πάντα οι κυβερνήσεις να επιλέγουν με μεγάλη υπευθυνότητα τους διπλωμάτες και το λοιπό προσωπικό που θα υπηρετήσει έναν τόσο ευαίσθητο και κρίσιμο τομέα, όπως αυτός της εξωτερικής πολιτικής μας. Φυσικά, ανάλογη ευαισθησία και υπευθυνότητα θα πρέπει να επιδεικνύουν και οι εκάστοτε πρωθυπουργοί, όταν επιλέγουν υπουργούς και υφυπουργούς για το νευραλγικό πόστο του υπουργείου Εξωτερικών.
Οσον αφορά τους τελευταίους, την τελευταία δεκαετία πέρασαν από το ΥΠ.ΕΞ. τυχάρπαστοι και τυχάρπαστες, που λεηλάτησαν τα απόρρητα κονδύλια, εξυπηρέτησαν συγγενείς και φίλους με κάθε τρόπο, επιφέροντας μεγάλο πλήγμα και καταστρέφοντας το πολιτικοδιπλωματικό κεφάλαιο το οποίο συσσώρευσε στο πολύπαθο αυτό υπουργείο ο ευπατρίδης «Νέστωρ» της ελληνικής διπλωματίας, πρέσβης ε.τ. Πέτρος Μολυβιάτης.

Ο Ερντογάν, η προεδρία και η παγίδα της μετάβασης

Σπύρος ΛίτσαςH κίνηση στη λεωφόρο Σεχίτ Ερσάν είναι σχεδόν πάντα αφόρητη. Οταν, όμως, ο Ερντογάν θα εγκαταλείπει την πρωθυπουργική οικία στο Μπασμπακανλίκ Κονουτού με προορισμό την προεδρική οικία Τσανκάγια Κουσκού, ιδιοκτησίας του Αρμένιου κοσμηματοπώλη Κασαμπιάν και λάφυρο αρπαγής των Νεότουρκων κατά τη διάρκεια της Αρμενικής Γενοκτονίας, οι δρόμοι θα είναι άδειοι. Την Κυριακή οι Τούρκοι πολίτες σπεύδουν στις κάλπες για πρώτη φορά, για να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρό τους. Οπως όλα δείχνουν, αυτός θα είναι ο Ερντογάν, ο δεύτερος μακροβιότερος πρωθυπουργός (11 χρόνια) μετά τον Ισμέτ Ινονού (16 χρόνια και 318 ημέρες). Στο τουρκικό πολιτικό σύστημα-κινούμενη άμμος η μακροβιότητα δείχνει το αυξημένο ένστικτο επιβίωσης του ανδρός. Ο Ερντογάν παρέλαβε μια Τουρκία που το βαθύ κεμαλικό κράτος κυριαρχούσε απόλυτα. Οχι πια.

Η νέα αμερικανική εμπλοκή στο Ιράκ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ
Όμως η απόσυρση εκείνη δεν είχε συνδυασθεί και με το οριστικό τέλος της διαμάχης στην περιοχή της αρχαίας Μεσοποταμίας. Με την οριστική ειρήνη και το καταλάγιασμα των παθών που εξάπτονται κυρίως από θρησκευτικές ιδεοληψίες οι οποίες στο Ισλάμ καταλήγουν να είναι πολιτικές. Τελικά χθες στην μαύρη επέτειο για τους Αμερικανούς των τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον των πρεσβειών τους στην Κένυα και την Τανζανία το 1998 που άφησαν πίσω τους 200 νεκρούς, ο Μπαράκ Ομπάμα έγινε ο τέταρτος στη σειρά πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που δίνει το πράσινο φως για να αναλάβουν δράση τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη.

Βαρύ προεκλογικό κλίμα για τον Ερντογάν

Πάνω από 53 εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι καλούνται την Κυριακή να εκλέξουν για πρώτη φορά απευθείας τον νέο Πρόεδρο της χώρας για τα επόμενα πέντε χρόνια. Όλα τα προγνωστικά δείχνουν νίκη του Ερντογάν πιθανότατα από τον πρώτο γύρο. Από το αξίωμα του πρόεδρου ο Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί να προχωρήσει σε συνταγματικές αλλαγές, να δημιουργήσει ένα ενισχυμένο προεδρικό σύστημα και να ηγηθεί μια Νέας Τουρκίας με έντονο μουσουλμανικό χαρακτήρα.
Όμως τα σύννεφα πολέμου στο Ιράκ επηρεάζουν την προεκλογική ατμόσφαιρα και ανησυχούν την Άγκυρα για το σκηνικό που διαμορφώνεται στη γειτονιά της. Χθες σε έκτακτη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νταβούτογλου με την στρατιωτική ηγεσία συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Ιράκ, όπως και το θέμα των 49 Τούρκων που εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι από τους τζιχαντιστές του ΙS.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από τον εμπορικό πόλεμο Ρωσίας - Δύσης

Σερβία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Αρμενία, Τουρκία, Αφρική και Λατινική Αμερική αναμένεται να ωφεληθούν από το ρωσικό εμπάργκο σε Ευρωπαϊκή Ένωση, ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά και Νορβηγία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Freshplaza και το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.
Αρχίζουν να φαίνονται την επόμενη μέρα του καθολικού εμπάργκο του Πούτιν (7 Αυγούστου) σε φρούτα και λαχανικά που προέρχονται από ΗΠΑ, Ε.Ε., Αυστραλία, Καναδά και Νορβηγία οι κερδισμένοι και οι ηττημένοι από τον εμπορικό πόλεμο Ρωσίας - Δύσης, καθώς σε άλλους προμηθευτές πρέπει να στραφούν τώρα οι Ρώσοι εισαγωγείς για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους.

«Η γερμανική διπλωματία και η Ρωσία» **Αρθρο του Στέφαν Γουάγκστιλ, «Financial Times»/«Εθνος» (7.8.2014)


Του ΙΒαης στον «Ριζοσπάστη» (7.8.2014) Του ΙΒαης στον «Ριζοσπάστη» (7.8.2014) «Στις τηλεφωνικές τους επικοινωνίες ο Βλαντιμίρ Πούτιν και η Ανγκελα Μέρκελ μιλούν και ρωσικά και γερμανικά. Ο καθένας γνωρίζει άπταιστα τη γλώσσα του συνομιλητή του και πολλές φορές είναι σε θέση να διορθώσει ακόμη και τους μεταφραστές που μετέχουν στις επίσημες συζητήσεις.
(...) Αλλά αυτή η προσωπική οικειότητα δεν απέτρεψε τη χειρότερη κρίση στις ρωσογερμανικές σχέσεις από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Η απόφαση της κ. Μέρκελ τον περασμένο μήνα να υποστηρίξει τις κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας ως απάντηση στην κατάρριψη της πτήσης ΜΗ17 της Malaysia Airlines σηματοδοτεί την πρώτη ρήξη ύστερα από δεκαετίες γόνιμης συνεργασίας με τη Μόσχα.

Πολιτική κυριαρχία μέχρι και το 2024;

Συνάντηση Ερντογάν με νομαδικές τουρκικές ομάδες στην Άγκυρα. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και προεδρικός υποψήφιος Ταγίπ Ερντογάν φωτογραφίζεται με εκπροσώπους των νομαδικών τουρκικών ομάδων στην Άγκυρα. Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία θα λάβει χώρα την Κυριακή, 10 Αυγούστου, όπου ο Ερντογάν είναι το φαβορί για την επικράτηση και αναμένεται να γίνει έτσι ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας.
Eδώ και μερικά χρόνια ο Eρντογάν έχει μυθοποιήσει τον ορίζοντα του έτους 2023, οπότε κλείνει ένας αιώνας από την ανακήρυξη της Δημοκρατίας από τον Kεμάλ. Πολλά από τα φαραωνικά δημόσια έργα που έχει προγραμματίσει, με κορυφαία τη διώρυγα παράκαμψης του Bοσπόρου, έχουν ορίζοντα υλοποίησης την ίδια χρονιά.Tο υπονοούμενο είναι σαφές: Tο 2023 ο Eρντογάν θέλει να είναι στο τέλος της δεύτερης πενταετούς θητείας στην Προεδρία και να έχει ολοκληρώσει τη θεσμική και πολιτική εσωτερική ανασύνταξη της χώρας, αλλά και να έχει βρει τη θέση της Aγκυρας στους περιφερειακούς και διεθνείς συσχετισμούς.O Eρντογάν, που βρίσκεται στην εξουσία από τις αρχές Nοεμβρίου του 2002, στο τέλος της πρώτης πενταετούς προεδρικής του θητείας το 2019 θα έχει ξεπεράσει σε διάρκεια συνεχούς παραμονής στη διακυβέρνηση της χώρας ακόμη και τον Kεμάλ, και από ότι φαίνεται με ένα προσωποπαγές, συγκεντρωτικό εκτελεστικό προεδρικό σύστημα με ή χωρίς συνταγματική μεταρρύθμιση. Bρισκόμαστε μπροστά σε ένα πολλοστό πολιτικό θρίαμβο του Eρντογάν:

Η Αλβανία τραβά κι άλλο το σχοινί για την ΑΟΖ

ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης με τον αλβανό υπουργό Εξωτερικών το 2013 στα Τίρανα. Ακόμα πιο δύσκολη γίνεται η επίτευξη συμφωνίας με την Αλβανία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, μετά την απόφαση της Εισαγγελίας των Τιράνων να ξεκινήσει έρευνα για τα πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα τον Απρίλιο του 2009 και με απώτερο στόχο την άσκηση ποινικών διώξεων με την κατηγορία της υπονόμευσης της ακεραιότητας της χώρας. Μάλιστα, η ίδια η Εισαγγελία των Τιράνων διέρρευσε στα αλβανικά ΜΜΕ πληροφορίες περί σοβαρών ενδείξεων που θέλουν τη συμφωνία οριοθέτησης του 2009 να βλάπτει σοβαρά τα συμφέροντα της Αλβανίας.

Η Αλβανία και ο... αλυτρωτισμός

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης με τον αλβανό υπουργό Εξωτερικών το 2013 στα Τίρανα.
«Τι ψυχή θα παραδώσεις;» -αυτό θα μπορούσε να είναι το ερώτημα προς κάθε υπουργό Εξωτερικών, κάθε πρωθυπουργό και κάθε Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τη μεταπολίτευση έως σήμερα. Και τούτο διότι κανείς δεν έπραξε αυτά που όφειλε έναντι της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.Ολοι τους στο όνομα μιας ψευτο-φιλελεύθερης εξωτερικής πολιτικής απέκρυψαν το πρόβλημα, υποβάθμισαν τον κίνδυνο του αλβανικού αλυτρωτισμού και απέφυγαν να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα, επιφέροντας λύσεις στο λεγόμενο βορειοηπειρωτικό ζήτημα.

Καταφύγιο στην Τουρκία αναζητούν κυνηγημένοι από τους Ισλαμιστές, Γεζίντι Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Ιράκ, ζητά η Γαλλία

Πολλές εκατοντάδες Γεζίντι, μέλη μιας θρησκευτικής, κουρδικής μειονότητας που απειλείται στο Ιράκ από την προέλαση των τζιχαντιστών σουνιτών, καταφεύγουν στην Τουρκία, όπως ανέφεραν σήμερα τουρκικές πηγές.
Τζιχαντιστές μαχητές του ΙΚΙΛ
Τζιχαντιστές μαχητές του ΙΚΙΛ "Εκατοντάδες Γεζίντι έχουν περάσει από χθες σε τουρκικό έδαφος, στην περιοχή του μεθοριακού φυλακίου του Χαμπούρ", στη νοτιοανατολική Τουρκία, διευκρίνισε μια επίσημη πηγή αυτή που μίλησε στο Γαλλικό πρακτορείο υπό τον όρο να παραμείνει ανώνυμη.Μέχρι στιγμής είναι άγνωστος ο ακριβής αριθμός των ανθρώπων αυτών. Ένας Τούρκος διπλωμάτης είπε μόνο ότι ο αριθμός τους υπολογίζεται πως κυμαίνεται μεταξύ 600-800. Φιλοξενούνται σε ένα συγκρότημα στην πόλη Σιλώπη, στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ.

Ουσία αντί τεχνασμάτων


Κώστας Ιορδανίδης ΚΩΣΤΑΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ Σε περιόδους παρακμής, όταν οι βασικές συντεταγμένες του συστήματος κλονίζονται επικίνδυνα, επιστρατεύονται τεχνάσματα και ένα εξ αυτών είναι η προσπάθεια αναστηλώσεως της «δεξιάς» φυσιογνωμίας της Νέας Δημοκρατίας. Το εγχείρημα άρχισε με τον ανασχηματισμό και την τοποθέτηση κάποιων ανάρθρων σε κυβερνητικά και άλλα αξιώματα, προς αναχαίτιση της εξόδου των δεξιών ψηφοφόρων από τη Ν.Δ. Κάτι ανάλογο μελετάται και για το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Αμύνης, που αναμένεται να παραδώσει ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος περί τα μέσα Οκτωβρίου, οπότε αναλαμβάνει νέα καθήκοντα ως μέλος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Διερωτάται κανείς ωστόσο τι σημαίνει «δεξιά» πολιτική στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Προφανώς όχι αύξηση της αντιπαραθέσεως με την Τουρκία, με στόχο τη δημιουργία ψευδοπατριωτικού φρονήματος που θα επανασυσπειρώσει τους δεξιούς ψηφοφόρους. Οι Ελληνες δεξιοί σαφώς δεν διαθέτουν τις καταχθόνιες ιδιότητες των «δημοκρατικών», αλλά δεν είναι ηλίθιοι.

Οι ακροβασίες του Ερντογάν

ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΕΟΥ-Ποντάρει τόσο στις ψήφους των Κούρδων όσο και των ακροδεξιών-Οι δημοσκοπήσεις που δίνουν το μήνυμα εκλογής του νυν Πρωθυπουργού στο προεδρικό αξίωμα από τις 10 Αυγούστου, αποθαρρύνουν πολλούς να διακόψουν τις διακοπές τους

Μεταξύ Κούρδων και ακροδεξιών παίζει το εκλογικό επιτελείο του Ταγίπ Ερντογάν, για να καταφέρει να εξασφαλίσει πάνω από 50% που χρειάζεται ο Τούρκος Πρωθυπουργός για να εκλεγεί στο προεδρικό αξίωμα από τον πρώτο γύρο των εκλογών στις 10 Αυγούστου. Παρόλο που οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να παίρνει ποσοστό κοντά στο 55%, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί στον Ταγίπ Ερντογάν ότι θα κερδίσει από τον πρώτο γύρο.