04 Οκτωβρίου 2014

Το Κιρκούκ, «μήλον της έριδος» Κούρδων, Βαγδάτης και ISIS Οι κουρδικές απαιτήσεις, οι ιρακινές ενστάσεις και οι ανησυχίες των σουνιτών

Το Κιρκούκ, «μήλον της έριδος» Κούρδων, Βαγδάτης και ISIS
Οταν ορισμένοι Κούρδοι του Ιράκ χαρακτήρισαν το Κιρκούκ «Ιερουσαλήμ» εννοούσαν όχι μόνο την πολιτισμική αξία της πόλης αλλά και τα προβλήματα που προκαλεί. Θεωρούν μοναδική τη σχέση τους με το πλούσιο σε πετρέλαιο Κιρκούκ, επικαλούμενοι ιστορικούς δεσμούς και το αίμα που χύθηκε στην αντιπαράθεση με τον Σαντάμ Χουσεΐν για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν. Επιμένουν πως το Κιρκούκ πρέπει να συμπεριληφθεί σε οποιοδήποτε αυτόνομο κουρδικό κράτος. Ομως την πόλη τη διεκδικεί και η κυβέρνηση της Βαγδάτης, την ώρα που δεν υπάρχει καν ομοφωνία για τα ακριβή σύνορα και τον πληθυσμό της περιοχής, ο οποίος υπολογίζεται από 1 έως 1,6 εκατομμύρια κατοίκους.

Το πρόβλημα της Τουρκίας με την διάχυση από την Συρία Γιατί ο πόλεμος πέρα από τα σύνορα θα κλονίσει τις εγχώριες πολιτικές

http://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201410/185482/images/det_kompanisyria.jpg
Michael J. Koplow Εάν ακούει κανείς τους αξιωματούχους τού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) της Τουρκίας και αν διαβάζει τον φιλοκυβερνητικό Τύπο τής χώρας είναι σαν να πλέει σε ένα ευτυχισμένο περιβάλλον στο οποίο η Τουρκία δεν ήταν ποτέ καλύτερα. Είναι ένας δημοκρατικός φάρος που ρίχνει το φως του στην υπόλοιπη Μέση Ανατολή, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ηγείται της εφόρμησης για να εδραιώσει την δημοκρατία στην Τουρκία και να δημιουργήσει μια νέα περιφερειακή τάξη, η τουρκική οικονομία βουίζει παρά τις προσπάθειες αχρείων οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας να την καταστρέψουν [1] και οι Τούρκοι όλων των αποχρώσεων έχουν ενωθεί πίσω από τις διάφορες πρωτοβουλίες τής κυβέρνησής τους. Η θέα από την Άγκυρα επισήμως είναι ηλιόλουστη πράγματι - αλλά τα σύννεφα που συγκεντρώνονταν στα σύνορα της χώρας προμηνύουν έναν τυφώνα.

Το δίλημμα της Άγκυρας στο Μεσανατολικό… κουβάρι

Το δίλημμα της Άγκυρας στο Μεσανατολικό… κουβάρι
Σύνταξη  Διπλό τουρκικό παιχνίδι απέναντι στους Κούρδους και στο Ισλαμικό Κράτος
Του Dr Binoy Kampmark* 
 Η είσοδος Κούρδων προσφύγων κατά δεκάδες χιλιάδες στην Τουρκία έχει προβληματίσει έντονα τις τουρκικές Aρχές, την ώρα που οι επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους (Ι.Κ.) στο Κομπανί εξελίσσονται σε μεγάλη ανθρωπιστική κρίση.Tην περασμένη Κυριακή οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας έκλεισαν τα σύνορα κοντά στο χωριό Κιουτσούκ Κεντιρτσιλέρ, υπό τον φόβο της μετακίνησης Κούρδων μαχητών στη Συρία αλλά και τον διαφαινόμενο κίνδυνο συσσώρευσης πληθυσμού εκεί. Αν και οι φήμες κυκλοφορούν εν αφθονία, τα ακριβή αίτια αυτής της κίνησης δεν έχουν γνωστοποιηθεί. Το ζήτημα δεν είναι μόνο ανθρωπιστικής φύσης αλλά έχει να κάνει και με την ασφάλεια στην περιοχή, καθώς συσσωρεύονται όλο και περισσότεροι πρόσφυγες στα τουρκικά σύνορα. Επιπλέον, η Τουρκία έχει απορρίψει τη δημιουργία μόνιμων στρατοπέδων συγκέντρωσης προσφύγων στις συνοριακές περιοχές της, φοβούμενη ότι τέτοιοι απομονωμένοι χώροι θα μετατραπούν σε θύλακες αποσχιστικών κινήσεων.

Η γενικευμένη κρίση και η κάλπη των Τουρκοκυπρίων


Η ψηφοφορία για ανάδειξη του Τουρκοκύπριου ηγέτη θα γίνει τον ερχόμενο Απρίλιο. Όμως οι διεργασίες στα κατεχόμενα απέκτησαν δυναμικές μιας πολύ πρόωρης εκστρατείας. Η πρόωρη επικέντρωση της κοινότητας στις «προεδρικές», οι σοβαρές εσωκομματικές αντιπαραθέσεις στην Κεντροαριστερά (Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα), αλλά και στη δεξιά (Κόμμα Εθνικής Ενότητας και Δημοκρατικό), καθώς και η αδυναμία των μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων να καταλήξουν εύκολα σε υποψηφιότητες, αποτελούν παράγοντες που όχι μόνο κάνουν αδύνατη την πρόβλεψη του αποτελέσματος, αλλά θέτουν νέα ερωτήματα αναφορικά με τους προσανατολισμούς της κοινότητας και την εξελισσόμενη σχέση της με την Τουρκία.

Το μοιραίο λάθος της Δύσης ενάντια στoυς τζιχαντιστές

Στρατιωτικά, η υπόσχεση της Δύσης να εξοντώσει το ISIS δεν είναι παράλογη. Πολιτικά όμως θα είναι εφικτή μόνο αν η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και όλες οι περιφερειακές δυνάμεις διαθέσουν μια ενιαία πολιτική και δέσμευση για τη διαμόρφωση της μετά ISIS εποχής.
Το μοιραίο λάθος της Δύσης ενάντια στoυς τζιχαντιστές H Κωνσταντινούπολη δεν έχει χάσει ίχνος από τη μαγική της ενέργεια. Η Τουρκία, όμως, έχει χάσει τη γεωπολιτική της πυξίδα. Μέχρι πριν από λίγο καιρό, η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν στρεφόταν προς Ανατολάς. Προσβεβλημένη από μια Ευρώπη αποφασισμένη να την κρατήσει εκτός Ε.Ε., η Τουρκία διεκδίκησε τον ρόλο της ως κεντρικής δύναμης στη Μέση Ανατολή. Η επίσημη θέση ήταν «κανένα πρόβλημα με τους γείτονες». Η Τουρκία θα πρόσφερε ένα μοντέλο για τις ισλαμικές δημοκρατίες οι οποίες θα αναδύονταν από τις αραβικές επαναστάσεις.Οι Σύριοι πρόσφυγες στους πολυσύχναστους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, περιγράφουν την ιστορία διαφορετικά. Η περιοχή της ευκαιρίας έχει γίνει μια ζώνη χάους. Με εξαίρεση την Τυνησία, όπου ξεκίνησαν όλα, οι μεγάλες ελπίδες για δημοκρατική άνοιξη έχουν μετατραπεί σε σκόνη. Η Αίγυπτος έγινε απολυταρχική, η Λιβύη έχει ένα αποτυχημένο κράτος και η Συρία είναι αιματοβαμμένο πεδίο μάχης. Ο Τ. Ερντογάν έχει πρόβλημα με όλους τους γείτονές του.

Stratfor: Τα μυστικά της εξέγερσης στο Χονγκ Κονγκ


Καθώς συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, ούτε το φοιτητικό κίνημα ούτε και η κυβέρνηση δείχνουν διατεθειμένοι να κάνουν πίσω. Ο ρόλος της επιχειρηματικής κοινότητας, οι επιλογές της κυβέρνησης και ο εξωτερικός παράγοντας.
Stratfor: Τα μυστικά της εξέγερσης στο Χονγκ ΚονγκΗ –αναμενόμενη- άρνηση του κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ να παραιτηθεί, ενδέχεται να σηματοδοτήσει την επόμενη φάση στις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις των φοιτητών, που ξεκίνησαν στις 22 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το Stratfor.Σε εσωτερικό σημείωμα που συνέταξε για τα γεγονότα στο Χονγκ Κονγκ, το Stratfor τονίζει ότι δεν πρόκειται για προβλέψεις του, αλλά για μια σειρά «οδηγιών» για την κατανόηση και εκτίμηση των γεγονότων.Από την ημέρα που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις των ακτιβιστών φοιτητών, στις 22 Σεπτεμβρίου, τα επίσημα αιτήματά τους περιλαμβάνουν την παραίτηση του κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ, Leung Chun-ying και την εφαρμογή μιας ευρύτερης πολιτικής μεταρρύθμισης και εκλογής από τον λαό των υποψηφίων για την θέση του κυβερνήτη.

Το Ιράν δεν είδε με... καλό μάτι την απόφαση της Τουρκίας

Η Τεχεράνη προειδοποιεί την Άγκυρα για μια επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή.
Το Ιράν δεν είδε με... καλό μάτι την απόφαση της Τουρκίας
O υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, προειδοποίησε την Άγκυρα εναντίον μιας «επιδείνωσης» της κατάστασης στη Μέση Ανατολή έπειτα από την απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης να επιτρέψει μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και το Ιράκ.
«Ο κύριος Ζαρίφ επέκρινε τη μέθοδο που επέλεξαν για να πολεμήσουν εναντίον της τρομοκρατίας και εξέφρασε την ανησυχία του για την ανάληψη κάθε ενέργειας που θα επιδείνωνε την κατάσταση» κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τζαβούσογλου, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το υπουργείο και δημοσίευσε το επίσημο κρατικό πρακτορείο IRNA.

To Ιράν δεν είναι ακόμη σε θέση να αντικαταστήσει τη Μόσχα ως κύριος προμηθευτής φ. αερίου


http://www.skai.gr/files/temp//84B829B0651F444FA18D61AE5EE56530.jpg
Το Ιράν δεν είναι έτοιμο να αντικαταστήσει τη Ρωσία ως κύριο προμηθευτή φυσικού αερίου αν αρθούν οι κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης, μετέδωσε σήμερα  Σάββατο το πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass επικαλούμενο δηλώσεις του προέδρου Χασάν Ροχανί στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 1.Η ΕΕ προωθεί το σχέδιο εισαγωγής φυσικού αερίου από το Ιράν καθώς οι σχέσεις με την Τεχεράνη αναθερμαίνονται, ενώ αντίθετα οι σχέσεις με τον κύριο προμηθευτή φυσικού αερίου, τη Ρωσία, είναι οι ψυχρότερες μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, δήλωσε στο Ρόιτερς πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής."Υπολειπόμαστε σε παραγωγή και πρώτα σκεφτόμαστε την εγχώρια κατανάλωση", είπε ο Ροχανί σε συνέντευξή του στο δίκτυο.

Μεγαλύτερη συμμετοχή στη μάχη κατά του IS

Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε δημοσιογραφικές πληροφορίες για μεγαλύτερη συμμετοχή της Γερμανίας στην αντιμετώπιση της τρομοκρατικής παραστρατιωτικής οργάνωσης “Ισλαμικό Κράτος”. Συγκεκριμένα, εξετάζεται μεταξύ άλλων η δημιουργία ενός κέντρου εκπαίδευσης του γερμανικού στρατού στο κουρδικό Ερμπίλ, η συμμετοχή στην εκπαίδευση ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων και η αποστολή περισσότερων γερμανών αξιωματικών σε κουρδικά και ιρακινά στρατηγεία.
 

ΔΙΜΕΤΩΠΗ ΠΙΕΣΗ ΔΕΧΕΤΑΙ Ο «ΜΑΥΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣ» Πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει η τιμή του πετρελαίου;

Πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει η τιμή του πετρελαίου;  Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Μέχρι πού θα συνεχιστεί ο κατήφορος των τιμών του μαύρου χρυσού; Το ερώτημα αυτό απασχολεί ουκ ολίγους παράγοντες της αγοράς, καθώς το δ' τρίμηνο (όπου παραδοσιακά αυξάνεται η ζήτηση για πετρέλαιο λόγω του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο) μπήκε... με το αριστερό: Η τιμή του αμερικανικού αργού WTI υποχώρησε ενδοσυνεδριακά την Πέμπτη στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2013, στα 88,18 δολ./βαρέλι, διασπώντας προσωρινά το «φράγμα» των 90 δολ./βαρέλι που δεν έχει απλώς ψυχολογική σημασία, αλλά σύμφωνα με την Goldman Sachs αποτελεί και την «κόκκινη γραμμή» για τη βιώσιμη αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικού (shale) πετρελαίου στις ΗΠΑ. Οι απώλειες από την αρχή του έτους υπερβαίνουν το 10%.

ΟΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΙΕΣ ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΚΕΦΑΛΙ Η σκιά του ευρωσκεπτικισμού απειλεί τα θεμέλια της Ε.Ε.

Η σκιά του ευρωσκεπτικισμού απειλεί τα θεμέλια της Ε.Ε. Του Γιώργου Kαπόπουλου
kapopoulos@pegasus.gr
Όταν στα μέσα της δεκαετίας του '70 ο Ρώσος «διαφωνών» Αντρέι Αμαλρίκ εξέδωσε παράνομο «Σαμιζντάτ» με τίτλο «Θα επιβιώσει η Σοβιετική Ένωση μέχρι το 1987;» έγινε αντικείμενο ειρωνικών και απαξιωτικών σχολίων στη Δύση ως ένας περιθωριακός-απομονωμένος που δεν είχε επαφή με την πραγματικότητα της χώρας του. Οπως απεδείχθη εκ των υστέρων έπεσε έξω τέσσερα χρόνια μόνον!Σήμερα δεν χρειάζεται να εκδοθεί βιβλίο με τίτλο «Θα επιβιώσει η Ευρωζώνη και η Ε.Ε. στα επόμενα δύο- τρία χρόνια» για να υπάρξει προσγείωση στην πραγματικότητα και αν κάποιος το επιχειρούσε, δεν θα εισέπραττε ειρωνείες αλλά μάλλον αμηχανία ή και έμφοβη σιωπή.

Προσγείωση στην πραγματικότητα

Από την άνοιξη του 2010 και μετά, όταν χρειάσθηκε ένας ad hoc Μηχανισμός Διάσωσης για να μη χρεοκοπήσει η Αθήνα και αμέσως μετά συγκροτήθηκε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) η στάση της Γερμανίας είναι σταθερή.Κάθε περαιτέρω βήμα για συνολική θωράκιση της Ευρωζώνης, για στήριξη της επιστροφής στην ανάπτυξη και πολύ περισσότερο για τα απαγορευτικού ακόμη για το Βερολίνο κόστους βήματα προς την αμοιβαιοποίηση του δημόσιου χρέους των χωρών-μελών, αλλά και τη μεταφορά πόρων από τον Βορρά στον Νότο, θα πρέπει να συνοδεύεται από την εφαρμογή δρακόντειων μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Σε αντίθετη περίπτωση διαμήνυε και διαμηνύει το Βερολίνο θα υπάρξει πολιτικό πρόβλημα, καθώς στη Γερμανία δεν πρόκειται να υπάρξει πλειοψηφική στήριξη σε μέτρα που χωρίς το σιδηρό πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και του Δημοσιονομικού Συμφώνου θα καταγραφούν από την κοινή γνώμη και την πολιτική ελίτ της χώρας ως μονομερής χαλάρωση.

ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ «Σφήνα» Unesco για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

«Σφήνα» Unesco για τα Γλυπτά του Παρθενώνα  Ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βρετανία για το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα προτίθεται να αναλάβει η UNESCO.Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια της Διακυβερνητικής Επιτροπής.Παρά το γεγονός ότι η Βρετανία δεν είναι υποχρεωμένη να δεχτεί τη διαμεσολάβηση και η οποιαδήποτε απόφαση δεν θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, η ελληνική πλευρά προσβλέπει στη διεθνοποίηση του θέματος και στην άσκηση πιέσεων προς τη βρετανική πλευρά από άλλα κράτη-μέλη της επιτροπής.Στην προχθεσινή συνάντηση η Βρετανία εκπροσωπήθηκε από τον υποδιευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, ενώ η ελληνική πλευρά μετείχε ως παρατηρήτρια.

Ούτε μνημόνιο ούτε αντιμνημόνιο

Οι Ευρωπαίοι εταίροι-δανειστές φοβούνται. Φοβούνται μια Ελλάδα εκτός Μνημονίου και εκτός αυστηρής εποπτείας, γιατί δείχνουν περίπου σίγουροι ότι η Αθήνα, μόλις αισθανθεί «ελεύθερη», θα στρίψει αλά γαλλικά, θα πετάξει στο σκουπιδοτενεκέ τις μεταρρυθμίσεις και θα βρει τρόπους να ξαναδανειστεί, με το χρέος της να τρέχει με ταχύτητα διαστημική.
Καθώς το ευρωπαϊκό τμήμα του Μνημονίου βαδίζει στο τέλος του και απομένει μόνο του το ΔΝΤ μέχρι το 2016, καθώς η κυβέρνηση Σαμαρά (στριμωγμένη από την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ) υπόσχεται την «απελευθέρωση» από το Μνημόνιο, οι Ευρωπαίοι εταίροι δείχνουν ότι:

"Κρίση" στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας μετά από δηλώσεις Μπάιντεν

Από: SigmaLive Τα πάνω κάτω στις σχέσεις Τουρκία-ΗΠΑ, έφερε μια δήλωση του Τζο Μπάιντεν στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, όταν κατηγόρησε την Τουρκία για εξοπλισμό των ακραίων ισλαμικών οργανώσεων. Η δήλωση Μπάϊντεν προκάλεσε την οργή του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερτογάν, ο οποίος κάλεσε τον Μπάϊντεν να απολογηθεί, λέγοντας μάλιστα ότι για εκείνον αποτελεί ιστορία, και έχει τελειώσει.
Οργή Ερντογάν 
Ο Ταγίπ  Ερντογάν σήμερα, την πρώτη μέρα της γιορτής του μπαϊράμ, κλήθηκε να σχολιάσει χθεσινή δήλωση του Τζο Μπάϊντεν πως ο Τούρκος Πρόεδρος στην συνάντησή τους στην Νέα Υόρκη του είχε πει επί λέξη "Εσείς είχατε δίκιο" για το θέμα του ΙΣΙΛ.

Τζον Άλεν: Η ανακατάληψη της Μοσούλης θα πάρει έως και έναν χρόνο Η τζιχαντιστική οργάνωση χρησιμοποιεί τη Μοσούλη ως στρατηγείο

ο Αμερικανός στρατηγός Τζον Άλεν,
Ο σχεδιασμός της επιχείρησης για την ανακατάληψη της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, ενδέχεται να πάρει έως και έναν χρόνο, δήλωσε από τη Βαγδάτη ο Αμερικανός στρατηγός Τζον Άλεν, που συντονίζει τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.“Η επιχείρηση (για την ανακατάληψη) της Μοσούλης θα πάρει μάλλον έως και έναν χρόνο (…) η επιχείρηση θα ξεκινήσει σε έναν χρόνο”, δήλωσε στον Τύπο ο Άλεν, που έφτασε την Πέμπτη στο Ιράκ.
Το ΙΚ κατέλαβε τη Μοσούλη στις 10 Ιουνίου, κατά την έναρξη της προέλασής του στο βόρειο Ιράκ κατά τη διάρκεια της οποίας έθεσε υπό τον έλεγχό του μεγάλες περιοχές από πέντε επαρχίες της χώρας.

Ερντογάν: “Για μένα ο Μπάιντεν αποτελεί ιστορία, πρέπει να απολογηθεί” "Οι ξένοι πολεμιστές δεν πέρασαν ποτέ από την χώρα μας στην Συρία"


http://islamicvoiceofturkey.com/wp-content/uploads/Erdogan%E2%80%99s-Sons-with-ISIS%E2%80%99s-leaders..jpgΣε σκληρές δηλώσεις εναντίον του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προέβη ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι για εκείνον έχει τελειώσει ο Μπάιντεν.
 Ο Ταγίπ Ερντογάν σήμερα, την πρώτη μέρα της γιορτής του μπαϊράμ, κλήθηκε να σχολιάσει χθεσινή δήλωση του Τζο Μπάϊντεν πως ο Τούρκος Πρόεδρος στην συνάντησή τους στην Νέα Υόρκη του είχε πει επί λέξη “Εσείς είχατε δίκιο” για το θέμα του ΙΣΙΛ. “Αν ο Μπάιντεν χρησιμοποίησε τέτοιες εκφράσεις γι αυτό το θέμα για μένα είναι ιστορία. Εγώ τέτοιες δηλώσεις δεν έκανα ποτέ. Με λύπη αντίκρισα τις δηλώσεις του. Αν ο κύριος Μπάιντεν είπε κάτι τέτοιο πρέπει να μας ζητήσει συγγνώμη. Για μας είναι απαράδεκτο να γυρνάει εδώ και εκεί στους κύκλους και να κάνει τέτοιες δηλώσεις”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.