03 Ιανουαρίου 2014

Αχ Ελλάδα...

http://static-enet.toolip.gr/resources/2013-12/24-2--4-thumb-medium.jpgΙinfognomonpoliticsΝα μην προκαλεί καμιά εντύπωση η στάση και συμπεριφορά του Ελληνικού Κράτους. Ανάλογης κλίμακας απρέπειας εν ζωή έζησαν και άλλες μεγάλες μορφές του Ελληνικού Πολιτισμού.Ομως αυτό που καθιστά την απρέπεια μετά θάνατον στο πρόσωπο  του  Βίκτωρ Σαρηγιαννίδη Ύβρι είναι το γεγονός πώς είχε τιμηθεί και με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας τον Ιανουάριος του 2002 και είχε   ανακηρυχθεί και Πρεσβευτής Ελληνισμού το 1998

Ο κομβικός ρόλος του Ιράν στην περιφερειακή σταθερότητα και την αγορά Ενέργειας

Πώς θα επιδράσει τους υδρογονάνθρακες της ανατολικής Μεσογείου, ενδεχόμενη πλήρης άρση των κυρώσεων απέναντι στο Ιράν;
http://www.aixmi.gr/wp-content/themes/aixmi2/timthumb.php?src=http://www.aixmi.gr/wp-content/uploads/2014/01/iranmap32.jpg&h=260&w=660&zc=1&q=100Γράφει: Κωνσταντίνος ΦίληςΟι εξελίξεις το 2013 στην ευρύτερη Μέση Ανατολή υπήρξαν καταιγιστικές. Η παρατεταμένη εμφύλια σύρραξη στη Συρία ναι μεν αποσταθεροποίησε μεγάλο μέρος της περιφέρειας, ωστόσο, από την άλλη, κατέστησε αναγκαία τη συνεννόηση μεταξύ εγχώριων και εξωτερικών δρώντων μπροστά στο φάσμα της πλήρους αστάθειας. Και η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν θα ωφελούνταν αν η κατάσταση μετατρέπετο σε απρόβλεπτη, πλην ενός, του τρομοκρατικού δικτύου. Το οποίο βρήκε μοναδική ευκαιρία να επεκτείνει την επιρροή του και τις βάσεις του πέραν της Ασίας και της Αφρικής, και δη σε μία περιοχή που χαρακτηρίζεται ως εθνοτικό μωσαϊκό, με προαιώνιες θρησκευτικές έχθρες να αναζωπυρώνονται επικίνδυνα.

Το Ισραήλ Κοντά σε Πώληση Αερίου στην Αίγυπτο

Προχωρημένες είναι οι διαβουλεύσεις για να πωλεί το Ισραήλ φυσικό αέριο στην Αίγυπτο και να χρησιμοποιεί τα τερματικά υγροποίησης που διαθέτει η τελευταία – Μια εξέλιξη που μπορεί να ανατρέψει δεδομένα και να επηρεάσει την Κύπρο.
Το Ισραήλ και η Αίγυπτος διαπραγματεύονται αυτή την περίοδο συμφωνία πώλησης φυσικού αερίου.
https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRLittXD-uadJ916qiZi9g4ANy6WlW0VMcTiI4LIWI8fgGS7GpQΗ συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας δεν είναι κάτι νέο. Μόνο που αυτή τη φορά το φυσικό αέριο δεν θα ρέει από την Αίγυπτο προς το Ισραήλ, όπως στο παρελθόν, αλλά από την αντίθετη κατεύθυνση.Όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα Natural Gas Europe, ένα ντιλ με την Αίγυπτο επιτρέπει στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει αιγυπτιακό τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου και να αποφύγει επένδυση δισεκατομμυρίων για κατασκευή τερματικού στο έδαφός του ή και μια συνεργασία με την Κύπρο για τερματικό στο Βασιλικό.

«Νότιος Διάδρομος»: Μικρό Αλλά Μεγαλεπήβολο Βήμα για την Απεξάρτηση της Ε.Ε. Από το Ρωσικό Φυσικό Αέριο

http://neftegaz.ru/images/west.jpg
Τι σημαίνει, άραγε, το άνοιγμα του «Νοτίου Διαδρόμου» με την επιλογή του ΤΑΡ από το κονσόρτσιουμ του Σαχ Ντενίζ 2; Τη στιγμή που η ευρωπαϊκή αγορά κυριαρχείται ακόμη από τις ρωσικές εισαγωγές φυσικού αερίου, οι εισαγωγές αζερικού αερίου μπορούν να «κάνουν τη διαφορά»; Μολονότι ακόμη η Gazprom κατέχει τη «μερίδα του λέοντος» στην προμήθεια φυσικού αερίου προς τη Δυτική Ευρώπη, το Αζερμπαϊτζάν είναι η δυνητική «Κερκόπορτα» για την άλωση της πρωτοκαθεδρίας της – τουλάχιστον στα σχέδια της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ, στο οποίο επικεφαλής είναι η βρετανική πετρελαϊκή ΒΡ.

Οι Βρυξέλλες Μπλοκάρουν τις Διμερείς Συμφωνίες Gazprom και Επτά Χωρών


Οι διμερείς συμφωνίες μεταξύ του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom και επτά ευρωπαϊκών χωρών είχαν ήδη υπογραφεί, όταν η Κομισιόν αποφάσισε να πατήσει φρένο. Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι οι συμφωνίες παραβιάζουν την κοινοτική νομοθεσία, δεδομένου ότι μια επιχείρηση δεν μπορεί να διαχειρίζεται έναν αγωγό και παράλληλα να είναι ο μονοπωλιακός παροχέας. Τον Ιανουάριο ο αρμόδιος για την Ενέργεια κοινοτικός επίτροπος Γκίντερ Ετινγκερ θα μεταβεί στη Μόσχα για να επαναδιαπραγματευθεί εν ονόματι των έξι χωρών της Ε.Ε. (Ουγγαρία, Βουλγαρία, Κροατία, Σλοβενία, Αυστρία και Ελλάδα) και της Σερβίας εκ νέου με τους εκπροσώπους του Κρεμλίνου.

ΠΓΔΜ: Χρονιά προεδρικών εκλογών για τη χώρα


Σε εξέλιξη βρίσκονται διεργασίες των επιτελείων των κομμάτων εν όψει των προεδρικών εκλογών στην ΠΓΔΜ οι οποίες θα διεξαχθούν την άνοιξη του 2014 (κατά πάσα πιθανότητα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου).
Μέχρι στιγμής κανένα κόμμα δεν έχει ορίσει υποψήφιο, ωστόσο στα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων γίνονται εκτεταμένες αναφορές σχετικά με τα πρόσωπα που θεωρούνται πιθανά να λάβουν το χρίσμα των κομμάτων, ενώ αρκετά ίσως κριθούν και από τη στάση του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο έχει δηλώσει ότι προτίθεται να υποστηρίξει υποψήφιο ευρύτερης αποδοχής, ο οποίος θα έχει τη συναίνεση περισσοτέρων κομμάτων.Η όλη κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από το ενδεχόμενο, μαζί με τις προεδρικές εκλογές να προκηρυχθούν και πρόωρες βουλευτικές εκλογές, αν και το DUI του Αλί Αχμέτι τάσσεται κατά της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ Πώς ο Γκορμπατσόφ γοήτευσε τη Θάτσερ


Φως στην τολμηρή προσπάθεια του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ να σώσει την εξασθενημένη Σοβιετική Ένωση έριξε σήμερα η Βρετανία, δημοσιοποιώντας απόρρητα ντοκουμέντα που δείχνουν την προσπάθειά του να σφυρηλατήσει καλύτερες σχέσεις με τη Δύση στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, προσεγγίζοντας τη Μάργκαρετ Θάτσερ.Ο Γκορμπατσόφ, οι μεταρρυθμίσεις του οποίου επέφεραν το 1991 την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ήταν το 1984 ο κύριος υποψήφιος για τη διαδοχή του 73χρονου Κονσταντίν Τσερνιένκο, επικεφαλής του Κρεμλίνου. Ωστόσο ήταν ελάχιστα γνωστός στο εξωτερικό όταν επισκέφθηκε το Λονδίνο, στο πρώτο σημαντικό ταξίδι του στην Ευρώπη.

Παύθηκαν οι Τούρκοι αστυνομικοί που σταμάτησαν το φορτηγό Συνέπειες για τους Τούρκους αστυνομικούς που σταμάτησαν το φορτηγό με τα όπλα

Απομακρύνθηκαν σήμερα από τα καθήκοντά τους οι αστυνομικοί, οι οποίοι σταμάτησαν το φορτηγό που κατευθυνόταν από την Αντιόχεια της Τουρκίας προς τη Συρία, γεμάτο με όπλα και ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού Τύπου.Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι χθες το βράδυ η στρατοχωροφυλακή αρνήθηκε να κάνει έρευνα στο φορτηγό, υπακούοντας σε οδηγίες του Νομάρχη και αγνοώντας την οδηγία του εισαγγελέα.Παρόλο που μέχρι στιγμής επίσημη ανακοίνωση δεν υπήρξε, τα τουρκικά ΜΜΕ επικαλούνται πηγές σύμφωνα με τις οποίες το φορτηγό το σταμάτησε χθες το βράδυ η αστυνομία έπειτα από πληροφορία ότι μετέφερε παράνομα οπλισμό στη Συρία.

Πάντα πλήρη Θεών

http://www.antinews.gr/wp-content/uploads/2014/01/Dodwell_Temple_of_Apollo_Epicurius.jpg
ΑntinewsΠολλά μπορούν να γραφτούν για τον Παρθενώνα  θετικά και αρνητικά θα ήταν παγίδα να σταθούμε σε αυτά. Πιότερο να το δούμε ως ένα απο τα πολλά σύμβολα της Ιστορίας μας και να ξαναπιάσουμε την ιστορική μας μνήμη απο την αρχή.Οχι για να τροφοδοτήσει την προγονοπληξία , ούτε για να δώσει εκ νέου δυναμική στις όποιες τάσεις απομονωτισμού .Αλλά για να αποτελέσει  πυξίδα στην πορεία εκπλήρωσης της αποστολής του Ελληνισμού. Ετσι απο μουσειακή αξία το κάθε στοιχείο του πολιτισμού μας ζωντανεύει , εμπλουτίζεται με το σήμερα και συνεχίζει να μπολιάζει τις συνειδήσεις μας.

Independent: "Καλωσήρθατε στο μεγάλο ευρωπαϊκό ξεπούλημα"

http://www.antinews.gr/wp-content/uploads/2014/01/v4-22-Oxia-AFP.jpg
«Αν είστε μη ευρωπαίος πολίτης, ονειρεύεστε την καλή ζωή και έχετε μερικά εκατομμύρια στην τράπεζα, το 2014 θα είναι μία καλή χρονιά. Μπορείτε να αγοράσετε μία υπηκοότητα Μάλτας, δηλαδή ευρωπαϊκό διαβατήριο για 1,15 εκ. ευρώ, μια βίλα που κάποτε ανήκε σε κάποιον καρδινάλιο στην Ιταλία ή ένα πολωνικό κάστρο σε καλή τιμή. Και τι θα ήταν καλύτερο για το καλοκαίρι από ένα σύμπλεγμα ελληνικών νησιών με 8,5 εκ. ευρώ;». Έτσι ξεκινά άρθρο του βρετανικού Independent που ουσιαστικά μιλά για «ξεπούλημα» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πλήττεται από την οικονομική κρίση.

Η ωρολογιακή βόμβα του βορείου Καυκάσου

Ο βόρειος Καύκασος, όπου είναι πλειονότητα οι μουσουλμάνοι, παρά τις ποινές φυλάκισης και τα χρηματικά πρόστιμα που προσπαθεί να επιβάλει ο Ρώσος πρόεδρος στους «επαγγελματίες αυτονομιστές», παραμένει μια ωρολογιακή βόμβα για τον Βλαντίμιρ Πούτιν και την πολιτική του, ένα σημείο με σημαντική γεωστρατηγική θέση (από εκεί διέρχονται οι αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου για τη Δύση), το οποίο ο Ρώσος πρόεδρος επιθυμεί πάση θυσία να διαφυλάξει εντός των συνόρων της ρωσικής επικράτειας.
Αυξημένα τα μέτρα και στην Κόκκινη Πλατεία Αυξημένα τα μέτρα και στην Κόκκινη Πλατεία Την ίδια ώρα, ντόπιες ομάδες εξτρεμιστών και αυτονομιστών οραματίζονται να αποσπαστούν από την κηδεμονία του Κρεμλίνου και ο βόρειος Καύκασος να αποτελέσει κάποια στιγμή ένα δικό τους, ανεξάρτητο κράτος.Η δομή των ομάδων αυτών μπορεί να μην τυγχάνει μιας κεντρικής οργάνωσης, ωστόσο ανώτατος αρχηγός των μουτζαχεντίν που δρουν στη Ρωσία είναι ο Ντόκου Ουμαρόβ, βετεράνος πολεμιστής και στους δύο πολέμους της Τσετσενίας (1994-1996 και 1999-2002), ενάντια στο Κρεμλίνο, ο οποίος το 2006 αναγορεύτηκε πρόεδρος της αυτόνομης Δημοκρατίας της Ιτσκερίας.

ΠΡΩΤΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ Ενημέρωση αλά καρτ στους Ελληνες βουλευτές

Μόνο τέσσερα από τα οχτώ κόμματα θα έχουν ενημέρωση Μόνο τέσσερα από τα οχτώ κόμματα θα έχουν ενημέρωση Η συνάντηση των δύο πλευρών θα γίνει σύμφωνα με πληροφορίες την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου στο Κοινοβούλιο, αλλά έχει αποφασιστεί να μη λάβει μεγάλες διαστάσεις. Ετσι από τα οκτώ κόμματα (συμπεριλαμβανόμενου και αυτού των ανεξάρτητων βουλευτών «Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές») θα μετέχουν μόνο βουλευτές Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και δύο βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητους Ελληνες.

Οι ανομολόγητες σχέσεις συνδικαλισμού και πολιτικής

Η πολιτική αποψίλωση του συνδικαλιστικού κινήματος τείνει να ενισχύσει το πολιτικό χάσμα, αφήνοντας το πολιτικό παιχνίδι να διεξάγεται μεταξύ των επαγγελματιών πολιτικών και των εμπειρογνωμόνων, με τον λαό στην (α)γωνία»
http://cache.20minutes.fr/img/photos/20mn/2012-03/2012-03-15/article_arcelormittal.jpgΤου Μιχάλη Βακαλούλη*
 Η αναγγελία της υποψηφιότητας του Εντουάρντ Μαρτέν, ηγέτη του ρεφορμιστικού συνδικάτου CFDT στον όμιλο ArcelorMittal, ως επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην περιφέρεια της ευρύτερης Ανατολικής Γαλλίας, προκάλεσε πολλές και αντιτιθέμενες αντιδράσεις. Εμβληματική μορφή του σθεναρού αγώνα των μεταλλεργατών της Λωραίνης ενάντια στο κλείσιμο της μονάδας παραγωγής ακατέργαστου χάλυβα της Φλοράνζ, η είσοδός του στην πολιτική από τη μεγάλη πόρτα αναστατώνει και δημιουργεί ερωτήματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Και πρώτα απ’ όλα, στην ίδια την πικραμένη εργατική βάση που δεν έχει άλλο κοινωνικό στάτους παρά αυτό του επιζώντος της αποβιομηχάνισης.

Βρετανία: Συνεχίζεται το κύμα μετανάστευσης από Βουλγαρία - Ρουμανία

Εξελίσσεται σε εφιάλτη για την κυβέρνηση Κάμερον εν' όψει ευροεκλογών

6,6 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Τουρκία: Η πολιτική κρίση πλήττει 500 ελληνικές επιχειρήσεις

http://nstatic.tanea.gr/17096209________________.limghandler.jpg?i=aT1maWxlcyUyZjElMmZtZWRpYSUyZjIwMTQlMmYwMSUyZjAyJTJmMTcwOTYyMDlfJWNlJTlkJWNlJTlmJWNlJWE1JWNlJTljJWNlJTk1JWNlJWExJWNlJTkxKyVjZSVhNCVjZSU5ZiVjZSVhNSVjZSVhMSVjZSU5YSVjZSU5OSVjZSU5MS5qcGcmdz02NjAmaD0zNzYmc3Q9dHJ1ZSZiZz0xNjc3NzIxNSZjcj10cnVlJmF0PTQ%3d
Στη δίνη της πολιτικής κρίσης έχει μπει η τουρκική οικονομία, με το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης αλλά και την τουρκική λίρα να καταγράφουν σοβαρές απώλειες συμπαρασύροντας τις περίπου 500 ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη γειτονική χώρα.Οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων στην πολιτική σκακιέρα έχουν άμεσο αντίκτυπο σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομίας, επηρεάζοντας τόσο τις ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα όσο και τον ελληνικό τουρισμό αλλά και το Χρηματιστήριο.Δεδομένου ότι η αξία των ελληνικών επενδύσεων στην Τουρκία διαμορφώνεται σε 6,6 δισ. δολάρια, οι εξελίξεις στη γειτονική χώρα έχουν σοβαρότατο αντίκτυπο και στον εγχώριο επιχειρηματικό κόσμο.

Ζητείται μέτρο



http://www.antibaro.gr/wp-content/uploads/2014/01/pencil_rubber-300x243.jpg
Antibaro.gr Στην αρχαία Αθήνα είχε εφευρεθεί ο όρος και ο ρόλος του Πολίτη φέρων  Κοινό Νού, δηλαδή του άριστα ενημερωμένου μέσου Πολίτη ο οποίος και αγαπούσε την πατρίδα του και ήταν σε θέση να εκφέρει άποψη επι του γίγνεσθαι χωρίς τις αγκυλώσεις που παρήγαγε η στρατευμένη σκέψη. Η Παρουσία του Κοινού Νού αποτελούσε κομβικής σημασία παράμετρο για την εύρυθμη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Κατά συνέπεια η Λογική ήταν  το μέσο για την ανάπτυξη του Κοινού Νού και βασικά εργαλεία της λογικής ήταν η διαλεκτική είτε ως λογική αμφισβήτηση είτε σύγκρουση αντίθετων απόψεων και η σύνθεση η σύζευξη της θέσης με την αντίθεση.