03 Νοεμβρίου 2014

Πανεπιστήμια: Αλλού οι αιτίες της βίας Κωνσταντίνος Σοφούλης,

http://www.hellasforce.com/wp-content/uploads/2014/06/201468104247570734_201-620x412.jpgΤο τελευταίο διάστημα έχουμε ξανά παροξυσμό της βίας στα πανεπιστήμιά μας με πιο αντιπροσωπευτική περίπτωση εκείνης των Αθηνών. Άσχετα από τις συγκυριακές εκδηλώσεις του φαινόμενο είναι σοβαρό. Η βία δεν εμφανίζεται μόνο στις αιχμηρές μορφές τις οποίες «πιάνει» συνήθως η δημοσιότητα. Ενδημεί με διάφορες αποχρώσεις από την ωμή βία μέχρι την αδιαλλαξία. Πολλά, τώρα, λέγονται και γράφονται για την αντιμετώπιση του θλιβερού φαινομένου. Δυστυχώς όλες οι προσεγγίσεις θεμελιώνονται σε λάθος ερμηνεία του φαινομένου και ως εκ τούτου είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα μέτρα που προτείνονται θα αποδειχτούν ατελέσφορα. Βασισμένος την πολύχρονη εμπειρία μου και στην αγωνιώδη προσπάθειά μου να «καταλάβω» την ακαδημαϊκή κοινότητα σε βάθος, θα προτείνω εδώ μιαν άλλη ερμηνεία που προφανώς υπαγορεύει μια ριζικά διαφορετική μέθοδο αντιμετώπισης του φαινομένου.

Ενα τσιγάρο μετά την παρέλαση- Αγγελική Σπανού,



http://www.parapolitika.gr/Media/Default/images/f16_.JPGΕίναι κάπως σαν έθιμο, κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, να ακούγονται στο βάθος της εικόνας των επετειακών εορτασμών φωνές υπέρ της κατάργησης των παρελάσεων. Κάποιος βουλευτής της Αριστεράς θέτει συνήθως το θέμα, ένας προοδευτικός διανοούμενος εκφράζει την αντίθεσή του, μια καθηγήτρια που αρνείται να συνοδεύσει τα παιδιά στην παρέλαση και βρίσκεται αντιμέτωπη με πειθαρχικές κυρώσεις - με κάποια αφορμή ανοίγει η σχετική συζήτηση που κλείνει μόλις περάσει η αργία και μέχρι την επόμενη χρονιά. Η κουβέντα, όσο κρατάει, είναι θορυβώδης γιατί γίνεται με τον παραδοσιακό ελληνικό τρόπο: Με διχαστικούς όρους, αμφισβήτηση του πατριωτισμού των επίδοξων αναθεωρητών, υπερθνικιστικές κορώνες, πολιτικό μελοδραματισμό αλλά και τηλεοπτικής κατανάλωσης μοντερνισμό.

Στην Τυνησία η φλόγα της Αραβικής Ανοιξης σιγοκαίει ακόμη

Παρά τις πολιτικές αναταραχές οι Τυνήσιοι δεν πήραν τα όπλα όπως σe Λιβύη, Συρία
Στην Τυνησία η φλόγα της Αραβικής Ανοιξης σιγοκαίει ακόμη
Τέσσερα χρόνια μετά την εξέγερση που ανέτρεψε τον δικτάτορα Μπεν Αλί και πυροδότησε την Αραβική Ανοιξη, η Τυνησία παραμένει το μοναδικό φωτεινό παράδειγμα μετάβασης από την απολυταρχία στη δημοκρατία. Ενώ οι υπόλοιπες χώρες των ιστορικών κινητοποιήσεων είναι βυθισμένες στο χάος, η Τυνησία διοργάνωσε την περασμένη Κυριακή τις δεύτερες ελεύθερες βουλευτικές εκλογές. Οι μετριοπαθείς ισλαμιστές του κόμματος Ενάχντα έχασαν και παρέδωσαν πρόθυμα την εξουσία - χωρίς αιματοχυσία και καταγγελίες για νοθεία - στην κοσμική αντιπολίτευση του μετώπου Νιντάα Τούνις. Ολα δείχνουν ότι στην Τυνησία η φλόγα της Αραβικής Ανοιξης σιγοκαίει ακόμη.

Μεγάλος πονοκέφαλος για την Τουρκία η επίσκεψη του Πάπα Συνάντηση του ποντίφικα με τον Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη


Μεγάλος πονοκέφαλος για την Τουρκία η επίσκεψη του ΠάπαΤην Κωνσταντινούπολη και τον Οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο θα επισκεφθεί αυτή την εβδομάδα ο πάπας Φραγκίσκος γεγονός το οποίο προκαλεί την οξύτατη αντίδραση αλλά και την αμηχανία της τουρκικής κυβέρνησης.Ο πάπας "καταγγέλλεται" από (ανώνυμους) αξιωματούχους του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για "διαστροφή της πραγματικότητας σχετικά με την δήθεν ομαδική σφαγή των Αρμενίων" κατά τον Α΄Παγκόσμιο Πολεμο. Συγκεκριμένα, ότι στην αντιπροσωπεία των Αρμενίων με επικεφαλής τον πατριάρχη των Αρμενίων η οποία τον επισκέφθηκε στις 2 Ιουνίου στο Βατικανό δήλωσε ότι η σφαγή αποτελεί "την πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα".

Τουρκία: Σκάνδαλο διαφθοράς στην Αεροναυτική Υπηρεσία Ο πρόεδρος της προφυλακίστηκε για δωροδοκίες και ξέπλυμα χρήματος

Τουρκία: Σκάνδαλο διαφθοράς στην Αεροναυτική Υπηρεσία
Ο Εμρέ Γιλντιρίμ, γιος του προέδρου της Τουρκικής Αεροναυτικής Υπηρεσίας (THK) Οσμάν Γιλντιρίμ προφυλακίστηκε με την κατηγορία ότι έλαβε 1 εκατομμύριο τουρκικές λίρες (360.000 ευρώ) ως δωροδοκία, για «παροχή συμβουλών» στην ΤΗΚ. Πατέρας και γιος συνελήφθησαν στις 28 Οκτωβρίου κατηγορούμενοι για απάτες, αν και αρνούνται την ενοχή τους.«Ημουν σύμβουλος της εταιρείας Azemoğlu για το θέμα αυτό. Ελαβα περίπου 1 εκατομμύριο λίρες για συμβουλευτικές υπηρεσίες», δήλωσε ο υιός Γιλντιρίμ ενώπιον του ανακριτή. «Αρνούμαι τις κατηγορίες», τόνισε.

Σε κλοιό δύσκολων αποφάσεων


Από τη μία πλευρά είναι η κλιμάκωση των ενεργειών της Τουρκίας, που έσπευσε να «ντύσει» τις παράνομες ενέργειές της με απόφαση της συνεδρίασης-μαμούθ του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας υπό την προεδρία του προέδρου Ερντογάν.
Με τη σχετική ανακοίνωση, η τουρκική κυβέρνηση «προειδοποίησε» ότι θα λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο για την προστασία των συμφερόντων της εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας (σ.σ.: Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο) και ως εγγυήτρια δύναμη και στην υφαλοκρηπίδα που... της εκχώρησε το ψευδοκράτος.
Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία δεν θα το κουνήσει από την κυπριακή ΑΟΖ, αν:

ΝΕΕΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ 0ργή στο Ισραήλ για τα... συλλυπητήρια του Παλαιστίνιου προέδρου Αμπάς

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς προκάλεσε την αγανάκτηση των ισραηλινών ηγετών στέλνοντας μια επιστολή συλλυπητηρίων στην οποία περιέγραψε ως "μάρτυρα" τον δράστη της δολοφονικής απόπειρας εναντίον μιας προσωπικότητας της εβραϊκης ακροδεξιάς και ως "τρομοκρατικές συμμορίες" τους ισραηλινούς στρατιώτες.
0ργή στο Ισραήλ για τα... συλλυπητήρια του Παλαιστίνιου προέδρου Αμπάς Ο Μαχμούντ Αμπάς έστειλε χθες, Κυριακή, τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Μουάταζ Χιτζάζι, ενός 32χρονου Παλαιστινίου που σκοτώθηκε την Πέμπτη από την ισραηλινή αστυνομία, η οποία τον παρουσίαε ως τον δράστη της απόπειρας δολοφονίας εναντίον του Γεχούντα Γκλικ.Αυτός ο τελευταίος είναι μία από τις προσωπικότητες της ισραηλινής υπερεθνικιστικής δεξιάς που κάνει τους μουσουλμάνους να φρίττουν διεκδικώντας για τους εβραίους το δικαίωμα να προσεύχονται στην Πλατεία των Τζαμιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.Στο μήνυμά του, αντίγραφο του οποίου είδε το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Αμπάς εκφράζει "θυμό και καταδίκη μετά την ανακοίνωση της εγκληματικής δολοφονίας που διαπράχθηκε από τις τρομοκρατικές συμμορίες του ισραηλινού στρατού κατοχής εναντίον του Μουάταζ Ιμπραχίμ Χαλίλ Χιτζάζι, ο οποίος πέθανε ως μάρτυρας υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα του λαού μας και των αγίων τόπων".

ΤΖΕΜΙΛ ΜΠΑΓΙΚ ΡΚΚ: Μεσολάβηση από τις ΗΠΑ για ειρηνευτικές συνομιλίες με την Τουρκία

ΡΚΚ: Μεσολάβηση από τις ΗΠΑ για ειρηνευτικές συνομιλίες με την Τουρκία
Ο Τζεμίλ Μπαγίκ, ηγέτης της πολιτικής πτέρυγας του PKK, δηλώνει ότι υπάρχει ανάγκη για τον ορισμό διεθνούς μεσολαβητή, πιθανόν των Ηνωμένων Πολιτειών, για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με την Τουρκία, ώστε να αποφευχθεί μία κλιμάκωση της ένοπλης δράσης των κούρδων μαχητών.
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, ο Τζεμίλ Μπαγίκ, εκ των ιδρυτών του PKK και το ανώτερο μέλος της ηγεσίας που παραμένει ελεύθερο, επανέλαβε τις κατηγορίες κατά της Τουρκίας, σύμφωνα με τις οποίες η Αγκυρα διεξάγει έναν έμμεσο πόλεμο κατά των Κούρδων στη γειτονική Συρία, υποστηρίζοντας τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που συγκρούονται με τους κούρδους μαχητές, υπερασπιστές της κουρδικής πόλης Κομπάνι στη βόρεια Συρία.

MIA ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ Το μετέωρο βήμα της Γερμανίας, 25 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους

Το μετέωρο βήμα της Γερμανίας, 25 χρόνια μετά την πτώση του ΤείχουςΤου Γιώργου Καπόπουλου
kapopoulos@pegasus.gr

Η Γερμανία από τον 16ο αιώνα μέχρι και σήμερα ορίζει θετικά ή αρνητικά τις ισορροπίες στο σύνολο της Ευρώπης. Εξαίρεση υπήρξε η Περίοδος του Μεσοπολέμου, από το 1918 μέχρι και το 1939, και από ό,τι φαίνεται το ένα τέταρτο αιώνα που κύλησε από τις 9 Νοεμβρίου του 1989 όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου μέχρι και σήμερα.
Τότε η πτώση του Τείχους δημιούργησε την άμεση προσδοκία αλλά και την πραγματική δυναμική της συγκρότησης Ενιαίας Γερμανίας, ένας στόχος που υλοποιήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου του 1990. Την ταχύτατη ενοποίηση της Γερμανίας στήριξαν χωρίς επιφυλάξεις ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπους και ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Γκορμπατσόφ, ενώ η προοπτική αυτή προκάλεσε πανικό στη Γαλλία του Μιτεράν και στη Βρετανία της Θάτσερ, που στη συνέχεια όμως ακολούθησαν διαφορετικούς δρόμους.

Οδηγίες στο Κίεβο, παζάρι στην Αγκυρα

Κρίσιμη η τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, καθώς ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν θα επισκεφθεί την Ουκρανία και την Τουρκία. Στο Κίεβο, μετά τις εκλογές και την υπογραφή συμφωνίας του Ποροσένκο με την Gazprom, το ζητούμενο είναι η επαλήθευση ή όχι της αίσθησης που υπάρχει τις τελευταίες εβδομάδες ότι η Ουάσιγκτον θέλει πλέον συμβιβαστική λύση που θα της επιτρέψει πολιτική απεμπλοκή από μια σύγκρουση που σε λίγο θα κλείσει έναν χρόνο. 
Αν στην Ουκρανία
Ο Μπάιντεν θα ενημερώσει κυβέρνηση και φιλοαμερικανικές δυνάμεις για τη γραμμή πλεύσης των ΗΠΑ, στην Τουρκία θα φθάσει για μια ανοικτή σκληρή διαπραγμάτευση με τον Ερντογάν για τη θέση και τον ρόλο της Αγκυρας σε σχέση με την Ουάσιγκτον όχι μόνον στη Συρία και στο Ιράκ αλλά και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

ΑΝΕΒΑΣΑΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Συρία: Και άλλο κοίτασμα φυσικού αερίου «υπό τον έλεγχο» των τζιχαντιστών

Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ανακοίνωσαν σήμερα ότι έθεσαν υπό τον έλεγχό τους κοίτασμα φυσικού αερίου στην επαρχία Χομς της κεντρικής Συρίας, το δεύτερο που καταλαμβάνεται από την οργάνωση σε διάστημα μιας εβδομάδας έπειτα από μάχες με τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Συρία: Και άλλο κοίτασμα φυσικού αερίου «υπό τον έλεγχο» των τζιχαντιστώνΗ ισλαμιστική οργάνωση ανάρτησε 18 φωτογραφίες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν τη σημαία της να κυματίζει στο κοίτασμα φυσικού αερίου του Τζάχαρ και να έχει κατασχέσει οχήματα και οπλισμό, σύμφωνα με τη SITE, την αμερικανική υπηρεσία παρακολούθησης τζιχαντιστικών ιστοσελίδων.Η πληροφορία δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή λόγω των περιορισμών ασφαλείας.Οι τζιχαντιστές κατέλαβαν το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου του Σάαρ στις 30 Οκτωβρίου. Το Ισλαμικό Κράτος κατέχει πλέον το ένα τρίτο της Συρίας καθώς και εκτάσεις του Ιράκ και έχει ανακηρύξει χαλιφάτο στα εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχό του.

Η Μιλιέτ μιλά για ε/κ χάρτη Σύμφωνα με την εφημερίδα η ε/κ πλευρά με βάση το νέο χάρτη ζητά το 75% του εδάφους της ΚΔ


Σύμφωνα με την εφημερίδα Μιλλιέτ, ο χάρτης που υπέβαλε η ε/κ πλευρά μοιάζει με το χάρτη που συζήτησαν το 1977 ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος με τον Ντενκτάς
Μόνο το 25% του εδάφους αφήνει η ελληνοκυπριακή πλευρά για την τουρκοκυπριακή πολιτεία αντί του 29% που παραχωρείτο με το σχέδιο Ανάν, σύμφωνα με το νέο χάρτη που υπέβαλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, υποστηρίζει η τουρκική εφημερίδα Μιλλιέτ, η οποία δημοσιεύει το νέο χάρτη στο σημερινό της φύλλο.Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα, η ε/κ πλευρά με βάση το νέο χάρτη ζητά το 75% του εδάφους της Κύπρου να είναι υπό ε/κ διοίκηση, καταγράφοντας μία μία τις περιοχές που διεκδικεί: Μόρφου, Βαρώσια, Λέυκα, Ριζοκάρπασο, Κυθραία, Λιμνιά, Άγιος Σέργιος, Γιαλούσα, Μπογάζι, Γαληνόπορνη, Λεονάρισσο, Συριανοχώρι, Πυρόι, Βατυλί, Αγκαστίνα, μισή Λευκωσία, νότια Μεσαορία και μισή Αμμόχωστο.

Διπλό πλήγμα στον Κάμερον με φόντο την Ε.Ε. Στο επίκεντρο της διένεξης βρίσκεται πάλι το μεταναστευτικό ζήτημα


Διπλό πολιτικό πλήγμα δέχθηκε αυτή την εβδομάδα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, με το ναυάγιο των σχεδίων του για διενέργεια δημοψηφίσματος έως τα τέλη του 2017 γύρω από την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Την ίδια στιγμή, η Δανή πρωθυπουργός Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ άσκησε οξεία κριτική στις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, σύμφωνα με τις οποίες η χώρα του δεν θα κατέβαλλε την επιπλέον ευρωπαϊκή χρηματοδότηση –ύψους 1,7 δισ.– που της αναλογεί. «Σέβομαι τις θέσεις του Λονδίνου, αλλά υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρούνται. Κάθε κράτος οφείλει να τους τηρεί, ως έχουν», είπε η Δανή πρωθυπουργός.
Στο επίκεντρο της διένεξης βρίσκεται πάλι το μεταναστευτικό ζήτημα. Η εκλογική άνοδος του ξενοφοβικού Ukip του Νάιτζελ Φάρατζ, που απέκτησε πριν από δύο εβδομάδες τον πρώτο του βουλευτή στη Βουλή των Κοινοτήτων, διαμορφώνει πλέον τις πολιτικές προτεραιότητες και την ιδεολογική αντιπαράθεση.

Μαρίζα Φουντοπούλου: «Αν ξανακάνω μάθημα στο πάρκινγκ, θα είναι όλοι οι φοιτητές εκεί»

Φωτογραφία: Διονύσης Κουρής.ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ Πριν από λίγες ημέρες, η πρόεδρος του τμήματος Φιλοσοφίας/Παιδαγωγικής/Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρίζα Φουντοπούλου, έκανε μάθημα στο... πάρκινγκ της Φιλοσοφικής. Λίγοι φοιτητές (από τους περίπου 300 συγκεντρωμένους) το παρακολούθησαν, αλλά η έμπρακτη αντίδρασή της στην απαγόρευση εισόδου και στις φρουρούμενες σιδεριές (από άλλους περίπου 50 φοιτητές) διαμηνύει ότι κάτι ίσως έχει αρχίσει να αλλάζει στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Παιδί δασκάλων και εγγονή φιλολόγου, η κ. Φουντοπούλου αποφοίτησε από το 32ο Λύκειο Αθηνών στα Πατήσια, σπούδασε κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών -εκεί όπου σήμερα διδάσκει ως αναπληρώτρια καθηγήτρια- και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Louvain-La-Neuve του Βελγίου. Η διδακτορική της διατριβή εκπονήθηκε πάλι στη Φιλοσοφική Σχολή με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.

Ανατροπές φέρνει η ραγδαία πτώση του «μαύρου χρυσού»

ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Σημαντικές γεωπολιτικές επιπτώσεις στη διεθνή σκηνή, συμπεριλαμβανομένης της Λατινικής Αμερικής, εγκυμονεί η ραγδαία πτώση της τιμής του «μαύρου χρυσού». Ενώ μετά το 2011 η εν λόγω τιμή κυμαινόταν σταθερά πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, μέσα στους τελευταίους τέσσερις μήνες έχει πέσει κατά 25% και δείχνει να σταθεροποιείται κάπου ανάμεσα στα 70-90 δολάρια.Στην εξέλιξη αυτή συμβάλλει πλήθος παραγόντων, μεταξύ των οποίων η επιβράδυνση της βιομηχανικής ανάπτυξης στις αναδυόμενες οικονομίες και πρωτίστως στην Κίνα. Σημαντικό ρόλο παίζει και η ραγδαία αποδυνάμωση του ΟΠΕΚ. Παραδοσιακά, οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες του οργανισμού, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, «τραβούσαν φρένο» στην πτώση των τιμών, μειώνοντας την πετρελαϊκή παραγωγή όταν αυτό κρινόταν αναγκαίο. Αυτή τη φορά, η Σαουδική Αραβία εμφανίζεται εντελώς απρόθυμη να μειώσει την παραγωγή, έστω και αν αυτό συνεπάγεται οικονομικό κόστος και για την ίδια.

Τρεις εταιρείες αγνόησαν τις απειλές

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ  Μερίδιο από τα πιθανολογούμενα κοιτάσματα των 40 τρισ. κυβικών μέτρων αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου και παράλληλα, στρατηγικό ρόλο στη διαμετακόμιση των ενεργειακών πόρων της Νοτιοανατολικής Μεσογείου διεκδικεί η Τουρκία. Από τον Φεβρουάριο του 2007 που η κυπριακή κυβέρνηση προχώρησε στον πρώτο γύρο παραχωρήσεων 11 ερευνητικών οικοπέδων, οι παρεμβολές της Τουρκίας ήταν συστηματικές όχι μόνο προς την Κύπρο αλλά και προς τις πετρελαϊκές εταιρείες που έβλεπαν στην περιοχή ένα νέο επενδυτικό πεδίο.

Οι Αμερικάνοι και το Κουρδικό

Σάββας ΚαλεντερίδηςΣτο άρθρο μας της Παρασκευής αναφερθήκαμε στην αλλαγή του πλαισίου μέσα στο οποίο κινούνταν οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας επί δεκαετίες και κάναμε μια συνοπτική αναφορά στην αλλαγή πολιτικής της Ουάσινγκτον στο Κυπριακό και στις θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας.Ηρθε η ώρα να δούμε την αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ στο Κουρδικό και πώς θα επηρεάσει η αλλαγή αυτή την πορεία και τα σχέδια της Τουρκίας.Το Κουρδικό εμφανίστηκε στην Τουρκία με τη σύγχρονη μορφή του το 1978, με την ίδρυση του ΡΚΚ, και άρχισε να λαμβάνει απειλητικές διαστάσεις από το 1984 και εντεύθεν, όταν άρχισε ο ένοπλος αγώνας του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος. Το ζήτημα αυτό πήρε εφιαλτικές διαστάσεις για την Τουρκία την τριετία 1992-1994, όταν οι αντάρτες του ΡΚΚ κατήγαγαν σημαντικές νίκες εναντίον του τουρκικού στρατού, ο οποίος θα είχε ηττηθεί κατά κράτος, αν δεν είχε την υποστήριξη των ΗΠΑ και του Ισραήλ, υποστήριξη που συνεχίστηκε και «ολοκληρώθηκε» με την καθοριστική συμβολή τους στη σύλληψη του ηγέτη των Κούρδων και του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν, στο Ναϊρόμπι της Κένυας το 1999.

Γκάουκ: Αμφιβάλλω ότι το Die Linke μπορεί να κυβερνήσει τη Θουριγγία


Ο πρόεδρος της Γερμανίας προχώρησε σε μια σπάνια παρέμβαση
Γκάουκ: Αμφιβάλλω ότι το Die Linke μπορεί να κυβερνήσει τη ΘουριγγίαΟ πρόεδρος της Γερμανίας Γιόαχιμ Γκάουκ προχώρησε την Κυριακή σε μια σπάνια παρέμβαση, αμφισβητώντας ότι το Die Linke, ένα κόμμα με κομμουνιστική καταγωγή, είναι κατάλληλο για να κυβερνήσει ένα από τα 16 κρατίδια της επανενωθείσας χώρας, τη Θουριγγία.Μία εβδομάδα πριν από τους εορτασμούς που θα σηματοδοτήσουν ένα τέταρτο του αιώνα από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ο Γιόαχιμ Γκάουκ δήλωσε πως εξακολουθεί να μην πιστεύει πως το Die Linke μπορεί να κυβερνήσει καλά. Ο Γκάουκ, η θέση του οποίου ως αρχηγού του κράτους είναι κυρίως εθιμοτυπική, είναι ένας λουθηρανός πρώην πάστορας, ο οποίος είχε διεξαγάγει εκστρατεία υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ανατολική Γερμανία, στη διάρκεια της κομμουνιστικής διακυβέρνησης.

Αντρέας Ρέντερ: «Η Γερμανία παλεύει ακόμη να βρει τον ρόλο της στην Ευρώπη»


Ο γερμανός ιστορικός μιλάει για τη στάση του Βερολίνου και των γερμανών πολιτών απέναντι στην ΕΕ και χαρακτηρίζει την πολιτική της Ανγκελα Μέρκελ ορθολογιστική αλλά χωρίς πάθος
Αντρέας Ρέντερ: «Η Γερμανία παλεύει ακόμη να βρει τον ρόλο της στην Ευρώπη»
Η Ανγκελα Μέρκελ «είναι πολύ σαφής στην ανάλυσή της για μια κατάσταση και στη συνέχεια αντιδρά ανάλογα με τις πιθανότητες. Μοιάζει λίγο να ακολουθεί μια τακτική “βλέποντας και κάνοντας”: της λείπει η στρατηγική, αλλά φαντάζομαι ότι η Μέρκελ θα είχε π.χ. αποτρέψει το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου» λέει ο ιστορικός Αντρέας Ρέντερ.
Η Γερμανία έχει προχωρήσει πολύ από την επανένωσή της αλλά εξακολουθεί να παλεύει να βρει τον πολιτικό της ρόλο στην Ευρώπη, με αυτά που οι υπόλοιποι περιμένουν και προσδοκούν από αυτή, λέει στο «Βήμα της Κυριακής» ο Αντρέας Ρέντερ. Ο γερμανός καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο «Γουτεμβέργιος» του Μάιντς βρέθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχει σε συνέδριο που διοργάνωσε το ελληνικό γραφείο του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ. Οπως μας λέει ο κ. Ρέντερ, η υπερβολική πίεση για ολοένα και στενότερη ολοκλήρωση θα μπορούσε να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα στη Γερμανία, παρά τη γενικότερη φιλοευρωπαϊκή τάση της κοινής γνώμης, ενώ για να προχωρήσει η Ευρώπη μπροστά πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγει την επιστροφή σε παλαιότερες προκαταλήψεις και στερεότυπα.

Η «ομίχλη» στην κυπριακή ΑΟΖ και οι Αμερικανοί


http://asset.tovima.gr/vimawebstatic//98D5F5F69A0CAC0F273DF3F3C58BAF82.jpg
Πριν από μερικές ημέρες, υψηλόβαθμος έλληνας διπλωμάτης διέβη την είσοδο του Στέητ Ντιπάρτμεντ. Ο σκοπός της επίσκεψής του δεν ήταν άλλος από το ζήτημα που απασχολεί την Αθήνα και τη Λευκωσία έντονα το τελευταίο διάστημα: η παράνομη τουρκική αγγελία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) που εξέδωσε η Τουρκία για σεισμογραφικές έρευνες εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και η απόφαση να σταλεί το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» για να τις εκτελέσει.

Οι αμερικανικές «ομίχλες» και οι «ίσες αποστάσεις» Μπάιντεν
Ο αμερικανός αξιωματούχος που τον συνάντησε, άνθρωπος που έχει και στο παρελθόν ασχοληθεί ενεργά με ελληνικές υποθέσεις από άλλες θέσεις και ήταν επίσης από αυτούς που βοήθησαν να συμφωνηθεί το Κοινό Ανακοινωθέν του περασμένου Φεβρουαρίου στην Κύπρο ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, υπήρξε… ομιχλώδης σε αρκετές από τις τοποθετήσεις του, σε απόλυτη όπως φαίνεται σύμπνοια με την γενικότερη ατμόσφαιρα στο Foggy Bottom (σσ. τη συνοικία της Ουάσιγκτον όπου βρίσκεται το Στέητ Ντιπάρτμεντ και φημίζεται για την ομίχλη που συχνά την καλύπτει).