29 Δεκεμβρίου 2014

Η Σφαγή του Roboski

http://kahrcorg.files.wordpress.com/2012/01/uludere.jpgΤριάντα πέντε Κούρδοι χωρικοί βρήκαν τον θάνατο σε συνδυασμένη επίθεση της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας και του τουρκικού πυροβολικού κατά Κούρδων χωρικών τον Δεκέμβριο του 2011 , στο χωριό Roboski (Uldere)  στη νοτιοανατολική Τουρκία, κοντά στα ιρακινά σύνορα, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης.Οι Κούρδοι χωρικοί επιδίδονταν σε λαθραία διακίνηση ζάχαρης και βενζίνης (η μοναδική ευκαιρία για τους ανθρώπους εκεί για να κερδίσουν τα προς το ζην). Η τουρκική πολεμική μηχανή βομβάρδισε τους χωρικούς εκτιμώντας ότι ήταν αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ).To τουρκικό κράτος αδιαφόρησε για τα θύματα της επίθεσης του , για ώρες δεν υπήρξε η παραμικρή αρωγή πρός τα θύματα της επίθεσης, μεταξύ αυτών και παιδιά.Οι αποκαλύψεις οι οποίες έλαβαν χώρα στον απόηχο του τραγικού αυτού γεγονότος αποκάλυψαν την εμπλοκή Αμερικανών  και Κουρδικής Περιφερειακής Διοίκησης του Νοτίου Κουρδιστάν και τα ψεύδη της τουρκικής προπαγάνδας. Κάλλιστα μπορεί να θεωρηθεί ως ένα ακόμη επεισόδιο του βρώμικου πολέμου κατά του Κουρδικού λαού και κατά του ΠΚΚ.

2,1 δις ευρώ χάνει η Τουρκία από λαθρεμπόριο πετρελαίου του Ισλαμικού Κράτους Φέρεται να παράγει μεταξύ 25.000 και 40.000 βαρελιών ημερησίως.

2,1 δις ευρώ χάνει η Τουρκία από λαθρεμπόριο πετρελαίου του Ισλαμικού Κράτους
Η αποτυχία της τουρκικής κυβέρνησης να σταματήσει τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους από το να εισάγουν λαθραία πετρέλαιο από τα σύνορα του Ιράκ και της Συρίας, συνιστά μεγάλο πλήγμα για την οικονομία, αναφέρουν δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο. Ειδικοί εκτιμούν ότι η ζημιά από το λαθρεμπόριο πετρελαίου για τη Τουρκία άγγιξε τα 2,6 δισ. δολάρια (2,1 δισ. ευρώ) αυτόν τον χρόνο. Η εφημερίδα Millet έγραψε την Κυριακή ότι εξαιτίας του λαθρεμπορίου πετρελαίου από το Ισλαμικό Κράτος, η Τουρκία έχασε 862 εκ. δολάρια (700 εκ. ευρώ) σε φόρους, ενώ οι τούρκοι βενζινοπώλες έχασαν 1,72 δισ. δολάρια (1,4 δισ. ευρώ).

Ιρανό ταξίαρχο στο Ιράκ σκότωσε το Ισλαμικό Κράτος Κηδεία με τιμές στην Τεχεράνη


Iranian civilians and armed forces members carry the flag draped coffin of Brig. Gen. Hamid Taqavi, a senior Revolutionary Guard commander who was killed during a battle against the Islamic State extremist group in Iraq, in his funeral ceremony outside the Guard compound in Tehran, Iran, Monday, Dec. 29, 2014. The Guard said Sunday that Taqavi was "martyred while performing his advisory mission" in Samarra, a town north of Baghdad that is home to a major Shiite shrine. He is the highest ranking Iranian officer known to have been killed abroad since the Iran-Iraq war in the 1980s, in which he fought. (AP Photo/Ebrahim Noroozi)
Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία - στο Ιράκ - υψηλόβαθμου Ιρανού αξιωματικού, την ώρα που παρείχε συμβουλές στις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις που πολεμούν τους τζιχαντιστές, σύμφωνα με ισλαμιστικές ιστοσελίδες.
Την Κυριακή οι Φρουροί της Επανάστασης - επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων - ανακοίνωσαν τον θάνατο του ταξίαρχου Χαμίντ Ταγαβί, ο οποίος «έπεσε μάρτυρας» στη διάρκεια αποστολής για την παροχή συμβουλών στον στρατό και στους Ιρακινούς εθελοντές που πολεμούν το Ι.Κ. στη Σαμάρα, 110 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης.Ένας από τους ιστότοπους οι οποίοι αναρτούν προκηρύξεις τζιχαντιστικών οργανώσεων δημοσίευσε φωτογραφία στην οποία διακρίνεται το θύμα μαζί με τρία ακόμη πρόσωπα, στην οποία το κεφάλι του Ιρανού ταξίαρχου είναι σημαδεμένο με έναν κόκκινο κύκλο και με το μήνυμα: «Φωτογραφία του άπιστου Χαμίντ Ταγαβί που εξουδετερώθηκε από τους άνδρες του Ι.Κ. στην περιοχή της Σαμάρας».

Τουρκία: Ο Ερντογάν βάζει στον πάγ(κ)ο τον Νταβούτογλου


Στο... ράφι βάζει τον Αχμέτ Νταβούτογλου ο "Σουλτάνος του Βοσπόρου", Ταγίπ Ερντογάν, ανακοινώνοντας ότι θα προεδρεύσει του πρώτου υπουργικού συμβουλίου στις αρχές του νέου έτους, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet.Ξεκαθαρίζοντας το ποιος έχει το πάνω χέρι στην Άγκυρα, ο ισχυρός άντρας της Τουρκίας διευκρίνισε ότι δεν θα προεδρεύσει του υπουργικού συμβουλίου στις 5 Ιανουαρίου, όπως αρχικά φημολογείτο, αλλά στις 19 Ιανουαρίου.

ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΤΗΚΑΝ Νέες τουρκικές προκλήσεις σε Φούρνους και Αγαθονήσι

Για έκτη φορά φέτος, τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τους Ανθρωποφάγους και το Μακρονήσι του συμπλέγματος των Φούρνων, ενώ άλλο ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από το Αγαθονήσι.
Νέες τουρκικές προκλήσεις σε Φούρνους και Αγαθονήσι Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ:Στις 15:22, δύο τουρκικά F-16 εισήλθαν στο FIR Αθηνών, μεταξύ Λέσβου και Χίου, χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης, και στις 15:51 πέταξαν πάνω από το Μακρονήσι και τους Ανθρωποφάγους σε ύψος 21.000 ποδιών, ενώ εξήλθαν του FIR Αθηνών στις 15:54 νοτίως της Σάμου.Επίσης, στις 15:46, άλλα δύο τουρκικά F-16 εισήλθαν στο FIR Αθηνών νοτίως της Σάμου, χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσης, στις 15:49 πέταξαν πάνω από το Αγαθονήσι σε ύψος 18.000 ποδιών και εξήλθαν του FIR Αθηνών στις 15:52, επίσης νοτίως της Σάμου.
Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά.http://www.imerisia.gr

Οι προκλήσεις για την ηγετική «τριάδα» της ΕΕ

Το 2015 βρίσκει την Ευρώπη με νέα γενιά ευρωπαίων ηγετών, ένα «τρίο» το οποίο αναδύθηκε στο πλαίσιο της απόφασης του Συμβουλίου της Λισαβόνας. Επί πέντε χρόνια θα είναι ο πλοηγός της ΕΕ στα θολά και φουσκωμένα νερά του πλανήτη μας. Οι Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Ντόναλντ Τουσκ και Φεντερίκα Μογκερίνι εκφράζουν τη γεωγραφική και πολιτική νομιμότητα της σύγχρονης Ευρώπης, γεγονός το οποίο τους δίνει κύρος και δύναμη ως σύνολο. Ο Πολωνός κ. Τουσκ αντιπροσωπεύει όχι μόνο την περιοχή τού άλλοτε Ανατολικού Συνασπισμού αλλά και το έντονο αντιρωσικό πνεύμα το οποίο - αυτογενές είτε τροφοδοτούμενο από το εξωτερικό - αποτελεί μια ευρωπαϊκή πραγματικότητα άγνωστη ως μόλις πριν από έναν χρόνο. Η παρουσία της Ιταλίδας κυρίας Μογκερίνι επαναφέρει την Ιταλία στο προσκήνιο του κέντρου αποφάσεων και, ταυτόχρονα, δίνει ένα «καλωσόρισμα» με πολιτική βαρύτητα στο Partito Democratico του ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι και ό,τι αυτό επηρεάζει στην Ευρώπη. Ο κ. Γιούνκερ, επί δύο δεκαετίες πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, είναι ο κατ' εξοχήν πανευρωπαίος.

Συνθήκη Εμπορίας Όπλων: ευκαιρίες και όρια

Η Συνθήκη Εμπορίας Όπλων φιλοδοξεί να αποτελέσει εργαλείο ελέγχου των εξοπλισμών προς χώρες που παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα. Πόσο αυτό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα;
Όταν η Συνθήκη Εμπορίας Όπλων (ΑΤΤ), εγκρίθηκε στα ΗΕ με συντριπτική πλειοψηφία προκάλεσε ατμόσφαιρα ευφορίας για την ιστορική της σημασία «ως ακρογωνιαίος λίθος για τον περιορισμό των εξοπλισμών». Υπήρξαν όμως και οι επικριτές που επεσήμαναν ότι η Συνθήκη δεν προβλέπει, για παράδειγμα, κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασής της. Επίσης, διατηρεί το καθεστώς μυστικότητας όταν οι εξαγωγές όπλων άπτονται της εθνικής ασφάλειας μιας χώρας.

"Δεν τίθεται θέμα ένταξης της Ουκρανίας στο Νάτο"

Πλήγμα για την ειρήνη χαρακτηρίζει ο ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ τη διακοπή των διαπραγματεύσεων Ουκρανίας, Ρωσίας και αυτονομιστών. "Η ένταξη στο Νάτο της Ουκρανίας απορρίφθηκε το 2008".
Pro Russicher Milizionär in der Ostukraine
Η ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ουκρανίας και ρωσώφιλων αυτονομιστών έγινε τελικά χθες, όμως οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών και της Ρωσίας στο Μινσκ της Λευκορωσίας υπό την ενεργή συμμετοχή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη διακόπηκαν με άγνωστο το εάν και πότε θα ξαναρχίσουν. Ο Έλμαρ Μπροκ, χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής σε συνέντευξη του στη DW χαιρέτισε την ανταλλαγή αιχμαλώτων, κάλεσε ωστόσο τους εμπλεκόμενους, και κυρίως τους Ρώσους, να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Η αραβοϊσραηλινή διένεξη σε σημείο καμπής

Το 2014 οι σχέσεις Ισραήλ-Παλαιστίνης έφτασαν σε κρίσιμο σημείο, με τη βία να ξεπερνά κάθε όριο. Και στις δύο πλευρές το πάνω χέρι έχουν οι «σκληροπυρηνικοί», βάζοντας συχνά την ιδεολογία πάνω από το διάλογο.
Πριν από δύο μήνες ένας έφηβος ισραηλινός με παλαιστινιακή καταγωγή έφυγε από το σπίτι. Πρόσφατα εντοπίστηκε σε τουρκικό νοσοκομείο με σοβαρά εγκαύματα, τα οποία πιθανώς απέκτησε στη Συρία ή το Ιράκ, μετά την προσχώρησή του στο Ισλαμικό Κράτος (IS). Η περίπτωση του νεαρού τζιχαντιστή εντείνει στο Ισραήλ τους φόβους για προσχώρηση ολοένα περισσότερων Παλαιστινίων στις τάξεις ακραίων ισλαμιστικών οργανώσεων, όπως το Ισλαμικό Κράτος. Το Νοέμβριο μάλιστα το «Ισλαμικό Κράτος» επιβεβαίωσε την παρουσία του στη Λωρίδα της Γάζας. Η Χαμάς, η οποία έχει τον έλεγχο στην απομονωμένη Λωρίδα της Γάζας, δεν επιβεβαίωσε την ύπαρξη μαχητών του IS στην περιοχή, παρά το γεγονός ότι το IS ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στο Γαλλικό Κέντρο Πολιτισμού της Γάζας.

Αλματώδης αύξηση της χρήσης ναρκωτικών στην Τουρκία Εντός δύο ετών οι θάνατοι στη χώρα έχουν τετραπλασιαστεί

Αλματώδης αύξηση της χρήσης ναρκωτικών στην Τουρκία Δεκαεπτά φορές αυξήθηκαν τα τρία τελευταία χρόνια οι χρήστες ναρκωτικών στην Τουρκία, αποκαλύπτει έκθεση της Διεύθυνσης της Εθνικής Αστυνομίας.Τετραπλασιάστηκαν εξ άλλου εντός δυο ετών οι θάνατοι από ναρκωτικά--από 162 το 2013 αυξήθηκαν σε 648 έως το τέλος Νοεμβρίου 2014, αναφέρει η έκθεση. Η μέση ηλικία των νεκρών είναι 44 ετών και εκείνων που κάνουν χρήση ναρκωτικών μόλις 38 χρόνων. Οι επτά στους δέκα χρήστες είναι απόφοιτοι μόνο του δημοτικού.Ένα άγνωστο έως πριν τέσσερα χρόνια συνθετικό ναρκωτικό, το οποίο κυκλοφορεί στην Τουρκία με την ονομασία bonzai σε 400 παραλλαγές, έχει προκαλέσει το άλμα στη χρήση ναρκωτικών καθώς και τους θανάτους από τη χρήση τους.

ΠΑΣΟΚ για (και δια) δύο

image
Και όμως, η τελευταία πράξη του δράματος δεν έχει παιχτεί ακόμη για το ΠΑΣΟΚ. Μπορεί να έφτασε μέσα σε πέντε χρόνια από το 44% στο 8% και από τον εκλογικό θρίαμβο στην ανυποληψία, αλλά για το κόμμα που κυριάρχησε πολιτικά στη διάρκεια της μεταπολίτευσης υπάρχει και άλλο σκαλί προς τα κάτω - η διάσπαση.
Δεν είναι μια σύγκρουση ιδεολογική / αξιακή, μεταξύ εκσυγχρονιστών και λαϊκιστών, δεν παίζεται η στροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή το αντίθετό της, δεν πρόκειται για μια διαδικασία αυτοκάθαρσης, ούτε για επώδυνη αυτοκριτική ή μετεξέλιξη- η μάχη είναι για την ιδιοκτησία: Βενιζέλος ή Παπανδρέου, ποιος θα έχει τα κλειδιά του μαγαζιού. 
Δεν είναι και εύκολο να πιστέψει κανείς ότι ο γιος του ιδρυτή θα κάνει δικό του κόμμα. Και ότι στην προσπάθεια αυτή θα συναντηθούν μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί του ΠΑΣΟΚ - ενωμένοι από τι; Από τη δυσανεξία που τους προκαλεί ο Ευ. Βενιζέλος; Από το ότι βλέπουν πως δεν θα έχουν τύχη με τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ; Από την αγωνία της δικαίωσης του πρώην πρωθυπουργού; Μπορεί να ισχύει ένα από όλα και τα τρία μαζί ή κάτι ακόμη. Γεγονός, όμως, είναι ότι δεν μπορεί να αναλυθεί με καθαρά ιδεολογικούς, πολιτικούς όρους η διάθεση του Γ. Παπανδρέου να δημιουργήσει έναν νέο πολιτικό φορέα με σάρκα από τη σάρκα του ΠΑΣΟΚ.

Τεράστιο έλλειμμα $39 δισ. αντιμετωπίζει το 2015 η Σαουδική Αραβία

Η «τρύπα» στον προϋπολογισμό του μεγαλύτερου εξαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο πηγάζει από την κατρακύλα των τιμών πετρελαίου, που έχουν πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 5ετίας
Τεράστιο έλλειμμα 145 δισεκατομμυρίων ριάλ (38,6 δισ. δολαρίων) προβλέπει για το 2015 η Σαουδική Αραβία, με δεδομένη τη μεγάλη πτώση στις τιμές του πετρελαίου, που βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 5ετίας.
Τα έσοδα του μεγαλύτερου εξαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο αναμένεται να μειωθούν δραστικά, από 1,046 τρισεκατομμύρια ριάλ φέτος σε 715 δισ. το 2015, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών του σουνιτικού βασιλείου.Οι δαπάνες θα παραμείνουν υψηλές, στα 860 δισ. ριαλ, αλλά σαφώς μειωμένες σε σχέση με τις εκτιμώμενες δαπάνες 1,1 τρισ. που έγιναν το 2014.

O "εγγονός των Οθωμανών"

Του Κώστα Ράπτη
http://imgz.vol.io/rotahaber/newpics/news/300920140833145020940_3.jpgΟ Ιούνιος δεν απέχει πολύ. Και στη γειτονική Τουρκία το κλίμα είναι ήδη από αρκετές απόψεις προεκλογικό, καθώς ο εκλεκτός του Tayyip Erdoğan για την πρωθυπουργία Ahmet Davutoğlu θα πρέπει για πρώτη φορά να διεκδικήσει τη νίκη σε βουλευτικές εκλογές. Εξ ού και το Σάββατο, στο 5ο Τακτικό Περιφερειακό Συνέδριο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στη γενέτειρα του Τούρκου πρωθυπουργού Konya (Ικόνιο), παρουσιάσθηκε από τους διαφημιστές της εταιρείας Arter το τραγούδι που θα αποτελέσει τον “ύμνο” της προεκλογικής καμπάνιας. Πρόκειται για διασκευή από τον τουρκο-γερμανό τραγουδοποιό Uğur Işılak του παραδοσιακού τραγουδιού “Kiziroğlu Mustafa Bey” το οποίο υμνεί τα κατορθώματα ενός... λήσταρχου του 16ου αιώνα, ο οποίος αναδείχθηκε σε λαϊκό ήρωα, ηγούμενος εξέγερσης εναντίον της Οθωμανικής δυναστείας. Βεβαίως, οι στίχοι έχουν αντικατασταθεί, όχι μόνο γιατί... το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης μετά βίας κατόρθωσε να κλείσει τις καταγγελίες διαφθοράς υπουργών του που ξέσπασαν τον Δεκέμβριο του 2013 στο πλαίσιο του “πολέμου” με το δίκτυο του ιμάμη Fethullah Gülen, αλλά και γιατί ο νέος πρωθυπουργός όχι μόνο δεν εχθρεύεται τη μνήμη της οθωμανικής εξουσίας, αλλά επιδιώκει και την αναβίωσή της.

Φίλης: Η Ελλάδα πρέπει να διαλέξει ενεργειακό «στρατόπεδο»

Νέα δεδομένα για τον ενεργειακό κλάδο δημιουργούν η πτώση των πετρελαϊκών τιμών και οι αποφάσεις της Επ. Ανταγωνισμού του Ισραήλ. Οι σχεδιασμοί της ΕΕ και η Αιγυπτος. Ο ρόλος και οι επιδιώξεις της Ελλάδας. Γράφει ο Κ. Φίλης.
Φίλης: Η Ελλάδα πρέπει να διαλέξει ενεργειακό «στρατόπεδο»Το τελευταίο διάστημα έχουν εντατικοποιηθεί οι σχετιζόμενες με την ενέργεια διεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα δραστηριοποιείται, επιχειρώντας να αναδείξει τα πλεονεκτήματα συμπερίληψης της στους σχεδιασμούς των πλουτοπαραγωγικών κρατών της περιοχής.Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε κοντά σε ανακοινώσεις από πλευράς Ισραήλ, με την Κύπρο να ακολουθεί, εκτός απροόπτου, εντός του 2015. Εντούτοις, δύο γεγονότα ίσως επιφέρουν καθυστερήσεις, αν όχι προσωρινή διακοπή, που ανάλογα τη συνέχεια, ίσως αποδειχθούν ζημιογόνες στην ορθή ανάπτυξη του ενεργειακού πλούτου της περιοχής. Αφενός, η πτώση των τιμών του πετρελαίου καθιστά δυσχερείς και λιγότερο ελκυστικές τις μεγάλες επενδύσεις που απαιτούνται για την άντληση από βαθιά κοιτάσματα (deep offshore) όπως αυτών της Ανατολικής Μεσογείου.

Ολοταχώς στο περιθώριο της Ευρώπης

http://www.pri.org/sites/default/files/styles/gallery_image/public/migration/PriMigrationsDamanticWordpressAttachmentsImagesMigration/www.theworld.org/wp-content/uploads/Martin-Sutovec-Slovakia.jpg?itok=2RAqsSNC
Του Γιώργου Κράλογλου Βαλκανική χώρα-παράδειγμα προς αποφυγή για την Ε.Ε. θα είναι η Ελλάδα του 2015. Ανταγωνίστριες η Βουλγαρία και η πΓΔΜ. Βαδίζουμε σε φάση περιθωριοποίησης και μόνιμης επιτήρησης όταν οι εκτός μνημονίων Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία είναι ήδη στις αγορές αποφεύγοντας και συμφωνίες προληπτικής στήριξης (Ιρλανδία). Το δε επόμενο τρίμηνο, που θα αναζητούμε «αφομοιώσιμο τίτλο»... για το προσεχές μνημόνιο, θα κορυφώνεται, ως κλίμα, η απειλή Grexit.Αυτή η εικόνα, σε φόντο Grexit, «ανατέλλει» για την Ελλάδα της Ε.Ε στο 2015. Μια πραγματική εικόνα που έρχεται να μας προσγειώσει αντικαθιστώντας τα γλοιώδη «σκίτσα» με τα σκισίματα μνημονίων... τους ζουρνάδες... και το πεντοζάλη... για τις αγορές. Μια εικόνα περιθωριακής, μίζερης παλαιοσοβιετικής χώρας με το οικονομικό της πρόβλημα εγκλωβισμένο σε μια πολιτική χωρίς στόχους και χωρίς ιδεολογία αλλά με πεισματική αποφυγή των μεταρρυθμίσεων και ευχές... να επιστρέψουμε, με «άλματα», στο 1980.

ΑΟΖ και η σημασία του συμπλέγματος Καστελλορίζου

http://www.thermopilai.org/sites/www.thermopilai.org/files/images/aoz_kastelorizo.preview.jpg Πηγή H ΡΟΔΙΑΚΗ ,  Γράφει ο Ν. Λυγερός 
Παλαιότερα υπήρχε μια αμφισβήτηση όσον αφορά στη Γαύδο από την πλευρά της Λιβύης, αλλά τώρα, από τότε που κάναμε σεισμικά στη Νότια Κρήτη έως τη μέση γραμμή, ενσωματώσαμε τη δράση της Γαύδου που προσφέρει στην ελληνική ΑΟΖ επιπλέον 2428 Km2 χωρίς κανένα πρόβλημα και συνεχίζουμε με συνομιλίες, για να υπογράψουμε μια επίσημη συμφωνία de jure. Με ανάλογο τρόπο, η τριμερής του Καΐρου ενεργοποιεί τη δράση του συμπλέγματος Καστελλορίζου που προσφέρει στην ελληνική ΑΟΖ επιπλέον 20851 km2, αφού η ζώνη επαφής της ελληνικής ΑΟΖ με την κυπριακή ΑΟΖ οφείλεται στην ύπαρξή του. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι έχουμε μια αλλαγή φάσης που αφορά άμεσα στην λεκάνη Ηροδότου, η οποία διαθέτει μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Η τριπλή επαφή μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου δεν είναι πια μόνο ένα θεωρητικό σημείο, αποτέλεσμα των υπολογισμών μέσω διαγραμμάτων Voronoi αλλά μια απτή γεωοικονομική πραγματικότητα της έννοιας της ΑΟΖ.

Φίσερ: Η ΕΕ έκανε λάθος στην ουκρανική κρίση – Όχι σε νέες κυρώσεις στη Ρωσία



Φίσερ: Η ΕΕ έκανε λάθος στην ουκρανική κρίση – Όχι σε νέες κυρώσεις στη Ρωσία
Προειδοποιήσεις να μην υπάρξει όξυνση των κυρώσεων, εναντίον της Ρωσίας, απηύθυνε σήμερα ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, τονίζοντας πως θα ήταν «απερίσκεπτο και επιζήμιο» να πιστεύει κανείς ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να εξασθενίσει τη Μόσχα και να τη θέσει υπό πίεση, για να πετύχει όλες τις δικές του πολιτικές επιδιώξεις, αναφέρει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) στη Βιέννη, Δημήτρης Δημητρακούδης.
Σε σημερινή παραδοσιακή συνέντευξή του εφ΄ όλης της ύλης με την ευκαιρία του τέλους της χρονιάς, στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος επισημαίνει πως λάθη στην κρίση της Ουκρανίας έχει κάνει και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ανταλλαγή πυρών στο Τζιζρέ Τρεις νεκροί σε οδομαχίες ισλαμιστών και PKK στη νοτιοανατολική Τουρκία

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων ανταρτών και ισλαμιστών που πρόσκεινται στην «Κουρδική Χεζμπολάχ» -ισλαμιστική οργάνωση που κυρίως απαρτίζεται επίσης από Κούρδους- στη νοτιοανατολική Τουρκία κοντά στα σύνορα με τη Συρία.Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο τόπο των συγκρούσεων και ο τρίτος υπέκυψε στο νοσοκομείο, σύμφωνα με το γραφείο του τοπικού κυβερνήτη.

ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ OPEC Οι Αραβες βάζουν φωτιά στον πόλεμο για το πετρέλαιο

Η τιμή του μαύρου χρυσού κατακρημνίζεται, προκαλώντας σεισμικές δονήσεις στο παγκόσμιο γεωπολιτικό στερέωμα.
Οι Αραβες βάζουν φωτιά στον πόλεμο για το πετρέλαιο
Μόνο το τελευταίο εξάμηνο, υποχώρησε κατά 50% (από 115 δολ. το βαρέλι τον περασμένο Ιούνιο, σε κάτω από 60 δολ. την Παρασκευή). Στο κοντινό μέλλον ίσως να ανακάμψει. Ενδεχομένως και να σταθεροποιηθεί. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, δεν θα είναι αυτή που ήταν. Και μάλλον δεν θα ξαναπιάσει ποτέ της τα 100 δολ. το βαρέλι (όπως τόνισε ο ίδιος ο υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας).
Η πτώση καθεαυτή (ανεξάρτητα από το... βάθος της) δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη. Είναι «νόμος» άλλωστε ότι οι τιμές πέφτουν κάθε φορά που η ζήτηση μειώνεται και η προσφορά ανεβαίνει. Αυτό που προκαλεί έκπληξη ωστόσο είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (OPEC), με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, επιλέγει να αντιμετωπίσει την πτώση... ρίχνοντας κι άλλο τις τιμές. Αντί να μειώσουν την παραγωγή και να κρατήσουν τις τιμές ψηλά όπως έχουν κάνει πολλάκις τις τελευταίες δεκαετίες, οι Σαουδάραβες αποφάσισαν να συνεχίσουν στους ίδιους ρυθμούς... απαξιώνοντας τον μαύρο χρυσό.

ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗ ΣΚΑΚΙΕΡΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ Το Ισραηλινό μπλόκο στο 'Λεβιάθαν' ανοίγει δρόμο στην Κύπρο...

Νέα δεδομένα στο ήδη ρευστό και ευμετάβλητο περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου δημιουργεί η παρέμβαση της Ανεξάρτητης Αρχής του Ισραήλ, η οποία ουσιαστικά βάζει φρένο στην εκμετάλλευση του μεγάλου κοιτάσματος «Λεβιάθαν» κατηγορώντας τις εταιρείες που το διαχειρίζονται ότι έχουν συστήσει καρτέλ.
Το Ισραηλινό μπλόκο στο 'Λεβιάθαν' ανοίγει δρόμο στην Κύπρο... Η εξέλιξη αυτή, που έπεσε σαν βόμβα στη βιομηχανία Ενέργειας, προκαλεί κλυδωνισμούς και θα προκαλέσει, εφόσον δεν ανατραπεί, σοβαρότατες παρενέργειες όχι μόνο οικονομικές αλλά και γεωπολιτικές, μια και οι δύο εταιρείες Noble Energy και Delek ελέγχουν επίσης το ισραηλινό κοίτασμα «Ταμάρ» αλλά και το κυπριακό «Αφροδίτη».Η Αντιμονοπωλιακή Αρχή του Ισραήλ αρχικά είχε ζητήσει από την κοινοπραξία των δύο εταιρειών να πουλήσουν τα μερίδιά τους σε μικρότερα ισραηλινά κοιτάσματα, τα «Καρίς» και «Τανίν», και να διατηρήσουν τον έλεγχο των δύο μεγάλων κοιτασμάτων του «Ταμάρ» (10 τρισ. κυβικά πόδια) και του «Λεβιάθαν» (22 τρισ. κυβικά πόδια).

Πολιτική καραντίνα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ Από τη Σουηδία έρχεται ένα ξεκάθαρο μήνυμα πολιτικής απομόνωσης-καραντίνας της ρατσιστικής και ξενόφοβης ακροδεξιάς. Η κεντροαριστερή κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων επιβιώνει, καθώς η κεντροδεξιά αντιπολίτευση της δίνει ψήφο ανοχής, με αποτέλεσμα η ακροδεξιά να χάνει τον ρυθμιστικό ρόλο που είχε κατοχυρώσει ντε φάκτο μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, έναν ρόλο που θα ενισχυόταν σε περίπτωση πρόωρων εκλογών τον Μάρτιο. Η Στοκχόλμη δίνει ένα μάθημα πολιτικού πολιτισμού, παρά το προφανές κομματικό συμφέρον της Κεντροδεξιάς που αποφεύγει να χρεωθεί την ευθύνη μιας πρόωρης και ασυνήθιστα σύντομης προσφυγής στις κάλπες, αλλά κυρίως το μετεκλογικό ενδεχόμενο να είναι όμηρος της ακροδεξιάς όχι απλώς και μόνο μέσω μίας ψήφου ανοχής αλλά μέσω μιας δυναμικής διείσδυσης της ξενόφοβης και ρατσιστικής ρητορικής στην εκλογική της βάση.

Σχέδια «ειρήνης» εν μέσω βομβαρδισμών

Κάτοικοι τρέχουν με τα παιδιά στην αγκαλιά στη διάρκεια των βομβαρδισμών του καθεστώτος στη Δούμα.
Διαθέσιμη να συμμετάσχει σε «ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις» δηλώνει η Δαμασκός, που ταυτόχρονα έχει εξαπολύσει μπαράζ επιθέσεων όχι μόνο κατά ισλαμιστών, αλλά κυρίως κατά θυλάκων αντικαθεστωτικών ανταρτών σε κατοικημένες περιοχές, με πολλά θύματα μεταξύ των αμάχων.
Το καθεστώς Ασαντ έκανε λόγο για «προκαταρκτικές διαβουλεύσεις» που μπορεί να γίνουν στη Μόσχα με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών τον επόμενο χρόνο, για να δοθεί τέλος στον αιματηρό εμφύλιο, ωστόσο η αντιπολίτευση έσπευσε να απορρίψει την «πρωτοβουλία».  Ο Χάντι αλ Μπάχρα, επικεφαλής της αντιπολιτευόμενης Εθνικής Συμμαχίας που έχει έδρα στην Τουρκία, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Κάιρο μετά την συνάντηση του με τον επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, ότι «δεν υπάρχει καμία πρωτοβουλία, όπως φημολογείται» και ότι «η Ρωσία έχει καλέσει απλώς μια συνάντηση για διάλογο στη Μόσχα, χωρίς κανένα συγκεκριμένο σχέδιο».

Ουκρανική ρουλέτα

Η ίδια «ομίχλη του πολέμου» εξακολουθεί να καλύπτει σχεδόν όλα τα σημαντικά εγκλήματα πολέμου της αιματοβαμμένης αυτής χρονιάς, που παραμένουν «ορφανά» | REUTERS/Marko Djurica
Αν κάποιο από τα μεγάλα θέματα της χρονιάς ξεχώρισε από τα άλλα, αυτό ήταν σίγουρα ο αδελφοκτόνος πόλεμος της Ουκρανίας. Ενας πόλεμος που, όπως και οι περισσότεροι «εμφύλιοι» της σύγχρονης ιστορίας, κακώς ονομάζεται έτσι –αφού στην πράξη και οι δύο πλευρές του εξοπλίζονται, χρηματοδοτούνται και υποστηρίζονται ανοιχτά από εξωτερικές (υπερ-)δυνάμεις, που βάλθηκαν να λύσουν τις διαφορές τους στην πλάτη ενός ακόμη αθώου λαού. Πιο σωστό είναι να πούμε πως ο ουκρανικός «εμφύλιος» είναι ο πρώτος «πόλεμος δι’ αντιπροσώπων» (proxy war, όπως αναφέρεται στη διεθνή «αργκό» της γεωπολιτικής) της νέας ψυχροπολεμικής εποχής, όπως ο ελληνικός και ο κορεάτικος εμφύλιος υπήρξαν αντίστοιχα οι πρώτοι του «original» ψυχρού πολέμου.

Το αέριο φέρνει ξανά τον 6ο Στόλο στη Μεσόγειο-«Ομπρέλα ασφαλείας» των ΗΠΑ με τη σταθερή παρουσία αεροπλανοφόρου

Το ελικο-πτεροφόρο «Mesa Verde» (αριστερά) και το καταδρομικό «Barry» του αμερικανικού ναυτικού σε ασκήσεις στη Μεσόγειο
Το αέριο φέρνει ξανά τον 6ο Στόλο στη Μεσόγειο
Την ενίσχυση της διπλωματικής αλλά και της στρατιωτικής παρουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ανατολική Μεσόγειο με σκοπό την προστασία των συμμάχων τους, αλλά και τη δημιουργία ενός περιφερειακού συστήματος ασφαλείας που θα επιτρέψει την έρευνα και εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της περιοχής προτείνουν αμερικανικά think tanks. Σε μια περίοδο γεωστρατηγικών ανακατατάξεων, η Ουάσιγκτον θα πρέπει μεταξύ άλλων να εξετάσει σοβαρά την ουσιαστική «επιστροφή» του Εκτου Στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο, ακόμη και την άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο που χαρακτηρίζεται πλέον «στρατηγικός εταίρος».

Παράλληλα, από τις εκθέσεις προκύπτει προβληματισμός για τη μελλοντική στάση της Τουρκίας, η συμπερίληψη της οποίας κρίνεται μεν απαραίτητη για την υλοποίηση των αμερικανικών σχεδιασμών, θα πρέπει όμως να σέβεται ορισμένους κανόνες και να μην απειλεί συμμάχους της Ουάσιγκτον, όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Κύπρος και η Ελλάδα.

Γκούντραμ Βολφ: «Χρειάζονται επενδύσεις για να γίνει βιώσιμο το χρέος»


Ο διευθυντής του ινστιτούτου Bruegel των Βρυξελλών, Γκούντραμ Βολφ, θεωρεί ότι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πρέπει να πάρει τολμηρά μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης
Το σχέδιο Γιούνκερ πρέπει να εστιάσει σε ριψοκίνδυνες επενδύσεις αν θέλει να τονώσει την ανάπτυξη, τονίζει μιλώντας στο «Βήμα» ο Γκούντραμ Βολφ. Ο διευθυντής του ινστιτούτου Bruegel των Βρυξελλών, μίας από τις σημαντικότερες δεξαμενές σκέψης στην Ευρώπη σήμερα, θεωρεί επίσης ότι χρειάζονται απαραίτητα μέτρα για την τόνωση του πληθωρισμού - κυρίως μέσω της ΕΚΤ - διότι σε διαφορετική περίπτωση η διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα είναι πολύ δύσκολη. Σε ό,τι αφορά δε τη στάση του Βερολίνου, ο κ. Βολφ σημειώνει ότι η έλλειψη ενός ισχυρού εταίρου λειτουργεί αποτρεπτικά ώστε η Γερμανία να αναλάβει το κόστος μείζονος σημασίας πρωτοβουλιών στην ΕΕ.

«Σειρά λαθών των πιλότων» συνετέλεσαν στην πτώση του αεροσκάφους με τον Σκοπιανό πρόεδρο το 2004

Μία σειρά από σφάλματα των πιλότων οδήγησαν στο αεροπορικό δυστύχημα κατά το οποίο σκοτώθηκε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπόρις Τραϊκόφσκι και οκτώ ακόμη άτομα στη Βοσνία το 2004, σύμφωνα με το πόρισμα διεθνούς έρευνας που δόθηκε σήμερα Σάββατο στη δημοσιότητα.Το πόρισμα επιβεβαιώνει τα συμπεράσματα της αρχικής έρευνας που είχαν πραγματοποιήσει οι βοσνιακές αρχές αμέσως μετά το δυστύχημα.«Πολλά συστηματικά σφάλματα των πιλότων συνετέλεσαν στην πτώση του αεροσκάφους» δήλωσε ο Ομέρ Κουλίτς, ο επικεφαλής της διεθνούς επιτροπής που πραγματοποιεί την έρευνα τα τελευταία δύο χρόνια.Το δυστύχημα στις 26 Φεβρουαρίου 2004 σημειώθηκε όταν το αμερικανικής κατασκευής δικινητήριο αεροσκάφος τύπου Beechcraft King Air 200 επιχείρησε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Μοστάρ, στη νότια Βοσνία, υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Ο Αναθεωρητισμός της Αγκυρας σε Αιγαίο και Νοτιο-ανατολική Μεσόγειο

http://www.defencenews.gr/images/01-AOZ-kokino.jpgH Στρατηγική της Τουρκίας αναφορικά με την Ελλάδα και την Κύπρο ορίζεται εκ δύο βασικών αρχών , πρώτον της βασικής αρχής της μη ανατροπής των ισορροπιών που επέβαλλε η  Συνθήκη της Λωζάνης και δεύτερον της επέκτασης της τουρκικής επικράτειας πέραν των σημερινών οριών της. Μια στρατηγική εναρμονισμένη με τις νεο-οθωμανικές ονειρώξεις της. Σε αυτή την στρατηγική έχει θέση (και) η οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας καθώς η Δύση αποτελεί έναν απο τους καλύτερους εμπορικούς εταίρους της όμως επουδενί δεν έχει την πολυτέλεια να δώσει στην  απώλεια εμπορικών δρόμων που διαπερνούν  Ιράκ και Συρία μόνιμο χαρακτήρα.Το να μετατραπεί το Αιγαίο σε Τουρκική λίμνη ή να μην μετατραπεί σε ελληνική λίμνη συνεπάγεται διαχωρισμό της Ελληνικής ΑΟΖ με την Κυπριακή και παράλληλα να μην  αποκτήσει ΑΟΖ το Σύμπλεγμα Καστελόριζου, τούτο το τελευταίο  αποτελεί κομβικό σημείο της αναθεωρητικής  τουρκικής πολιτικής.Αιχμή του δόρατος του  τουρκικού αναθεωρητισμού  σε Αιγαιο και Νοτιοανατολική Μεσόγειο. το λιμάνι του Τσευχάν.Η δυναμική του τουρκικού αναθεωρητισμού κατα συνέπεια προϋποθέτει  μια Τουρκία σε ρόλο ενεργειακού κόμβου.