10 Οκτωβρίου 2013

Η ατζέντα Ελλάδας και Ισραήλ για το φυσικό αέριο

Ρόλο ενεργειακού κόμβου διεκδικεί η Αθήνα, προκρίνοντας τη δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού με το «βλέμμα» και στα δικά της πιθανά κοιτάσματα

Η ισραηλινή πλευρά εμφανίζεται θετική απέναντι στην προοπτική κατασκευής αγωγού, με τη συζήτηση να επεκτείνεται και στις δυνατότητες χρηματοδότησης του έργου από την ΕΕ, ως σημαντικού για την ενεργειακή της επάρκεια.
Τη διαδρομή Ισραήλ – Κύπρος – Ελλάδα – Αδριατική προέκρινε η ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των διμερών επαφών στο Τελ Αβίβ αναφορικά με το πλάνο εξαγωγών των ισραηλινών αποθεμάτων φυσικού αερίου. Η Αθήνα προκρίνει τη λύση υποθαλάσσιου αγωγού διπλής ροής για λόγους τεχνικούς αλλά και ευρύτερους, οι οποίοι αφορούν στον σχεδιασμό μελλοντικής αξιοποίησης πιθανών εγχώριων αποθεμάτων. Θετικά διακείμενη φέρεται η ισραηλινή κυβέρνηση, ιδίως στην περίπτωση χρηματοδότησης του project από την ΕΕ. Οι προωθούμενες διμερείς επενδύσεις έχουν χρονικό ορίζοντα το 2019.

Σχεδόν οριστική η επιλογή του Ισραήλ – Θέλουν τον αγωγό φυσικού αερίου μέσω Ελλάδας

AGOGOS-Ethnos01-10october2013

Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ 

Η σχεδόν οριστική πολιτική επιλογή του Ισραήλ να εγκαταλείψει κάθε ιδέα για εξαγωγή του φυσικού αερίου του, μέσω της Τουρκίας, δημιουργεί νέα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο και διατηρεί στο τραπέζι την προοπτική κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού με κατάληξη την Ελλάδα, από όπου το φυσικό αέριο θα διοχετευτεί στην ευρωπαϊκή αγορά.

ΤΟΥΡΚΙΑ Δυο χρόνια κάθειρξης σε φοιτητές για τα «βελάκια» στη φωτογραφία Ερντογάν

Δυο χρόνια κάθειρξης σε φοιτητές για τα «βελάκια» στη φωτογραφία Ερντογάν  Τιμωρήθηκαν οι δυο φοιτητές στην Τουρκία οι οποίοι σε διαδήλωση τη Σαμψούντα, έριχναν βελάκια σε φωτογραφία του Ερντογάν που είχαν στήσει σε τοίχο.Οι αστυνομικοί τους είχαν συλλάβει άμεσα και σήμερα πραγματοποιήθηκε η πρώτη δίκη της υπόθεσης με την κατηγορία της «εξύβρισης του πρωθυπουργού».Ο εισαγγελέας ζητά κάθειρξη δυο ετών «για τα βελάκια» των φοιτητών και ο δικηγόρος του Ερντογάν παρά τις πιέσεις των τουρκικών Μέσων Ενημέρωσης επιμένει στην κατηγορία και ζητά την παραδειγματική τιμωρία των νέων. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν πως η επιμονή του Τούρκου πρωθυπουργού δείχνει πως δεν ανέχεται την κριτική.

«Πληθωρική» περιοδεία στη Θράκη απο τον Τούρκο υπουργό Ε. Μπαγίς


Περιοδεία - πρόκληση στη Θράκη

Περιοδεία - πρόκληση στη Θράκη
Μέχρι και σε υπαίθρια συγκέντρωση μειονοτικών μίλησε ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Ε. Μπαγίς, κατά τη διάρκεια της... πληθωρικής περιοδείας του στη Θράκη. Το απόγευμα της Τρίτης, ολοκληρώνοντας τις συναντήσεις του στη Θεσσαλονίκη, ο Μπαγίς έφυγε κατευθείαν για την Κομοτηνή, όπου παρακάθισε σε δείπνο της Ανώτατης Συμβουλευτικής Επιτροπής της μειονότητας στη Θάμνα Ροδόπης, έχοντας εκατέρωθεν στο τραπέζι του τους δύο ψευδομουφτήδες της Κομοτηνής και της Ροδόπης, ενώ παρόντες ήταν και όλοι οι παράγοντες της μειονότητας, βουλευτές κ.ά.

Η επίκληση των δύο άκρων στο εξωτερικό Του Αθανασιου Έλλις

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRyCOII4mXJjegP6p5r0V7npJ4IoiBKdQW8f9932nLEQI6cZIfs
Οι επισκέψεις του Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ και το Ισραήλ ήταν σημαντικές για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τον γεωστρατηγικό προσανατολισμό της χώρας. Ο Ελληνας πρωθυπουργός έγινε δεκτός με θέρμη, εξέπεμψε τα σωστά μηνυματα, μίλησε για επερχόμενη οικονομική ανάκαμψη, με μια δόση υπεραισιοδοξίας είναι αλήθεια, χωρίς πάντως να υποπέσει σε παραπλανητικές υπερβολές, ενώ υιοθέτησε απόλυτη στάση έναντι της Χρυσής Αυγής, κάτι που, όπως ήταν φυσικό, έγινε δεκτό με ικανοποίηση. Αλλωστε, το θέμα έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον και σημαντικών διεθνών μέσων ενημέρωσης. Υπό αυτό το πρίσμα, τολμώ να σημειώσω ότι στην προσπάθειά του να αναδείξει και, εν μέρει ευλόγως να καρπωθεί, τις καταιγιστικές εξελίξεις σχετικά με τη Χρυσή Αυγή, κάποια στιγμή ο κ. Σαμαράς υπέπεσε σε ατόπημα.

Στρασβούργο: Εκθεση για την αλιεία όπλο της Ελλάδας για την ΑΟΖ Υιοθετήθηκε κατά την τρέχουσα Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Αποστολή στο Στρασβούργο Αγγελος Αλ. Αθανασόπουλος
Στρασβούργο: Εκθεση για την αλιεία όπλο της Ελλάδας για την ΑΟΖΜία ιδιαίτερα σημαντική έκθεση, η οποία ενισχύει το οπλοστάσιο της ελληνικής πλευράς στο θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μέσα από την πτυχή της αλιείας, υιοθετήθηκε κατά την τρέχουσα Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Πρόκειται για την έκθεση του έλληνα ευρωβουλευτή κ. Ν. Σαλαβράκου επί των περιορισμών στην αλιεία και επί θεμάτων δικαιοδοσίας στα ύδατα της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.

"Η Ελλάδα θα ήθελε να βγει από την ΕΕ και να ενωθεί με την Τουρκία"

http://www.newsit.gr/files/Image/2013/10/10/resized/BOULOUT_592_355.jpg
Ο επικεφαλής της ομάδας συμβούλων του Τούρκου πρωθυπουργού Recep Tayyip Erdogan, Yigit Bulut, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι εάν τους δινόταν η επιλογή, οι περισσότεροι Έλληνες θα ήθελαν να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να ενωθούν με την Τουρκία.Ο Bulut, ο οποίος νωρίτερα είχε ισχυριστεί πως υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να σκοτώσουν τον Erdogan μέσω «τηλεκίνησης» και είναι γνωστός για τις θεωρίες συνωμοσίας του, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk TV ότι οι Έλληνες θα προτιμούσαν «να ενωθούν με την Τουρκία». «Εάν διεξαγόταν ένα δημοψήφισμα στην Ελλάδα σήμερα, το 51% των Ελλήνων θα ψήφιζαν να φύγουν από την ΕΕ και να ενωθούν με την Τουρκία», δήλωσε ο Bulut.

Ο Έρντοαν, το Ισλάμ και η Χάλκη Δρ. Ευάγγελος Βενέτης

http://www.efsyn.gr/wp-content/uploads/2013/10/getFi23454le.jpg
Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της δέσμης μέτρων εκδημοκρατισμού από την Άγκυρα για ζητήματα μειονοτήτων της χώρας υπήρξε ευφορία αλλά και απογοήτευση στις τάξεις των μειονοτήτων της Τουρκίας. Αφενός ήταν θετικά τα νέα κυρίως για τους Κούρδους και εν μέρει για τους Ασσυροχαλδαίους αλλά οι υπόλοιπες μονοθεϊστικές κοινότητες δεν ικανοποιήθηκαν από το εύρος των μεταρρυθμίσεων και κυρίως η Ελληνορθόδοξη κοινότητα η οποία δεν είδε να υλοποιείται το πάγιο αίτημά της επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Και αυτό διότι ο Έρντοαν ρητά δηλώνει ότι βλέπει την Χάλκη ως διαπραγματευτικό χαρτί για την αύξηση της ρητορικής και επιρροής του σε σχέση με τους Μουσουλμάνους της Ελλάδας, είτε τους Έλληνες Μουσουλμάνους της Θράκης είτε τους άρτι αφιχθέντες μη-Έλληνες Μουσουλμάνους στα ελληνικά αστικά κέντρα.

ΟΙ ΑΖΕΡΟΙ ΠΙΕΖΟΥΝ ΓΙΑ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ * ΜΠΛΕΓΜΕΝΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Θαμμένος ο αγωγός ΤΑΡ στη γραφειοκρατία

Μειωμένα είναι τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ, της «πιο θετικής οικονομικής εξέλιξης της τελευταίας δεκαετίας», σύμφωνα με παλαιότερη πανηγυρική δήλωση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, καθώς παρ' ότι έχουν περάσει 3,5 μήνες από την οριστικοποίηση της συμφωνίας του Ελληνικού Δημοσίου με την εταιρεία Trans Adriatic Pipeline, ακόμη δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή για να κυρωθεί.
  Η συνέχεια σκάλωσε στην ελληνική γραφειοκρατία Τούτο είχε ως αποτέλεσμα η κοινοπραξία που διαχειρίζεται -με προεξάρχουσα την ΒΡ- το κοίτασμα φυσικού αερίου Shah Deniz στο Αζερμπαϊτζάν να αξιώνει σήμερα από την Αθήνα την άμεση επικύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή.

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο «θείος» Εγκεμέν Μπαγίς ζήτησε εκλογή μουφτή στη Θράκη

Ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας συμμετείχε σε γεύμα της άτυπης συμβουλευτικής επιτροπής της μειονότητας, συνάντησε τον ψευτομουφτή Κομοτηνής, έκανε ομιλία στην «τουρκική νεολαία» και επισκέφτηκε το Εσκί ΤζαμίΚοιτάζοντας προς το μέρος του ψευτομουφτή ευχήθηκε: «Κάποια στιγμή να εκλέξετε και εσείς το δικό σας μουφτή» και εξήρε τη γενναιοδωρία της Τουρκίας όχι μόνο προς την ελληνορθόδοξη μειονότητα, αλλά και πολίτες άλλων χωρών
Με λουλούδια υποδέχτηκαν τον Εγκεμέν Μπαγίς στη νεολαία

Απομονωμένη η Άγκυρα στην ανατολική Μεσόγειο Του Νίκου Στέλγια

«Είμαστε σύμμαχοι. Σε περίπτωση επίθεσης, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι μας είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν βοήθεια και υποστήριξη στην Τουρκία. Για αυτό τον λόγο υπάρχει το ΝΑΤΟ. Αυτή είναι η παρηγοριά μας. Ωστόσο, η πικρή πραγματικότητα είναι μια και μοναδική: Έχουμε απομονωθεί στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και οι ΗΠΑ προτιμούν να χαράξουν την πολιτική γραμμή της δυτικής συμμαχίας σε στενή συνεργασία με την Δύση, την Βρετανία και το Ισραήλ, αλλά όχι με εμάς». Η συγκεκριμένη επισήμανση ανήκει σε μια τουρκική δημοσιογραφική πηγή της «Κ», η οποία παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στην τουρκική εξωτερική πολιτική και η οποία επιθυμεί να μην κατονομαστεί.