10 Οκτωβρίου 2013

Απομονωμένη η Άγκυρα στην ανατολική Μεσόγειο Του Νίκου Στέλγια

«Είμαστε σύμμαχοι. Σε περίπτωση επίθεσης, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι μας είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν βοήθεια και υποστήριξη στην Τουρκία. Για αυτό τον λόγο υπάρχει το ΝΑΤΟ. Αυτή είναι η παρηγοριά μας. Ωστόσο, η πικρή πραγματικότητα είναι μια και μοναδική: Έχουμε απομονωθεί στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και οι ΗΠΑ προτιμούν να χαράξουν την πολιτική γραμμή της δυτικής συμμαχίας σε στενή συνεργασία με την Δύση, την Βρετανία και το Ισραήλ, αλλά όχι με εμάς». Η συγκεκριμένη επισήμανση ανήκει σε μια τουρκική δημοσιογραφική πηγή της «Κ», η οποία παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στην τουρκική εξωτερική πολιτική και η οποία επιθυμεί να μην κατονομαστεί.


Σύμφωνα με την συγκεκριμένη πηγή, οι τελευταίες εξελίξεις στην Συρία έχουν φέρει στο προσκήνιο την εξής πραγματικότητα: Στην νέα περίοδο, η Άγκυρα έχει απομονωθεί στην σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου και οι αναταράξεις στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις ρίχνουν όλο και περισσότερο την σκιά τους στην τουρκική εξωτερική πολιτική. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Άγκυρα παρακολούθησε από κοντά τις εξελίξεις, οι οποίες έλαβαν χώρα στις δυτικές πρωτεύουσες και την Ουάσιγκτον και οι οποίες αφορούν το μέλλον της Συρίας και της ίδιας της Τουρκίας. Η πρόσφατη απόφαση του βρετανικού κοινοβουλίου, η οποία εμπόδισε την συμμετοχή της Βρετανίας σε μια ενδεχόμενη νατοϊκή επίθεση κατά της Συρίας, προκάλεσε προβληματισμό στους κύκλους της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο συγκεκριμένος προβληματισμός εντάθηκε εξαιτίας των νέων στρατηγικών ελιγμών της Ουάσιγκτον στο στρατιωτικό και διπλωματικό πεδίο της Ανατολικής Μεσογείου. Η απόφαση της Ουάσιγκτον σε ότι αφορά την εξασφάλιση της συγκατάθεσης του Κογκρέσου πριν από την επικείμενη επίθεση στην Συρία, έδωσε νέες διαστάσεις στους προβληματισμούς των Τούρκων διπλωμάτων και αξιωματούχων. Από την οπτική γωνία της Άγκυρας, η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοι της δεν θέλουν να παραδώσουν το μέλλον της Συρίας στα χέρια των εκπροσώπων του συριακού Κινήματος των Μουσουλμάνων Αδελφών.

Ως γνωστόν, το συγκεκριμένο κίνημα αποτελεί τον μεγάλο σύμμαχο της Άγκυρας στην Συρία. Την ίδια στιγμή, η εντατικοποίηση της συνεργασίας των ΗΠΑ με το Ισραήλ στο στρατιωτικό πεδίο της Ανατολικής Μεσογείου, η πρόσφατη κοινή δοκιμή πυραυλικού συστήματος των δυο χωρών έχει προκαλέσει την δυσανασχέτηση των μελών της τουρκικής κυβέρνησης, οι οποίοι βλέπουν να παραμερίζεται ο πρωταγωνιστικός ρόλος της χώρας τους στην ευρύτερη περιοχή. Η κρίση της Συρίας δεν αποτελεί την μοναδική εστία προβληματισμού της Άγκυρας σε ότι αφορά την θέση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το μέλλον των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

Το πραξικόπημα της Αιγύπτου έχει προκαλέσει νέες αναταράξεις στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Στην νέα περίοδο, η Άγκυρα δεν αισθάνεται την ανάγκη να κρύψει την δυσφορία της απέναντι στην στρατηγική, την οποία ακολουθεί η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοι της στην «κρίση» της Αιγύπτου.

Όπως τονίζει ο Τούρκος αναλυτής Αμντουλκαντίρ Σελβί, ο οποίος διατηρεί οδούς επικοινωνίας με την τουρκική κυβέρνηση, η Ουάσιγκτον και η Δύση έχουν δώσει την σιωπηλή συγκατάθεση τους στο πραξικόπημα της Αιγύπτου. Με αυτό τον τρόπο, η Δύση έχει στρέψει την πλάτη της στο περίφημο δημοκρατικό «μοντέλο ΑΚΡ». Αξίζει να σημειωθεί ότι το αίσθημα απομόνωσης της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και οι νέες αναταράξεις στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ σημειώθηκαν λίγες μόλις εβδομάδες μετά την αρνητική κριτική, την οποία άσκησε η Ουάσιγκτον στην τουρκική κυβέρνηση σχετικά με την πολιτική στάση που ακολούθησε ο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν στην μεγάλη λαϊκή εξέγερση του Ιουνίου.
http://www.kathimerini.com.cy/