21 Μαρτίου 2014

Το «μπαλάκι» τώρα στις Βρυξέλλες μετά τις ενέργειες του ΥΕΘΑ για να ξεμπλοκάρει το αμυντικό σκέλος

Η αποσύνδεση και του αμυντικού κομματιού, που είναι η παραλαβή των υποβρυχίων, από τη λειτουργία και το μέλλον του Σκαραμαγκά είναι η συνταγή που ακολούθησε το υπουργείο Εθνικής Αμύνης προκειμένου να εξασφαλίσει τουλάχιστον την επιχειρησιακή συνέχεια του Στόλου, που ήδη έχει διαταραχθεί αρκετά με τις καθυστερήσεις που υπήρξαν. Καθυστερήσεις που αποδίδονται στο δαιδαλώδες πρόβλημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ναυπηγείων και των σχέσεών τους με τις γερμανικές εταιρίες που έχουν την τεχνογνωσία του προγράμματος. Αυτό προκύπτει από την ενημέρωση των μελών της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, που έγινε χθες το πρωί από τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Δ. Αβραμόπουλο, ο οποίος έδωσε σε αδρές γραμμές το πλαίσιο των ενεργειών που ακολουθήθηκαν.

Η ευλογία αλλά και η κατάρα του έθνους

Σάββας Καλεντερίδης Παραμονές της επετείου της Εθνεγερσίας, μια μέρα μετά τη μαύρη επέτειο της απολογίας του Κολοκοτρώνη στο δικαστήριο που τον καταδίκασε, και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίση στην Ουκρανία, η οποία επαναφέρει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο ενός νέου τύπου Ψυχρό Πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, είναι εξαιρετικά χρήσιμο να ανασύρουμε από τη μνήμη μας αυτό που αποκαλείται «κατάρα του έθνους».Μία από τις ανακρίβειες (πλείστες όσες φορές παίρνει διαστάσεις αθλιότητας) που διακινείται με διάφορους τρόπους, πολλές φορές και από… επίσημα χείλη, είναι ο ισχυρισμός ότι η Ελλάδα απελευθερώθηκε από τους ξένους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου, όπου οι στόλοι των τριών Μεγάλων Δυνάμεων καταβύθισαν τον αιγυπτιακό στόλο, θέτοντας τέρμα στην εκστρατεία του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο. Και ο ισχυρισμός και το παράδειγμα είναι εκτός πραγματικότητας.

Το μήνυμα της προσάρτησης

Η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία έχει και τον χαρακτήρα της πρώτης έμπρακτης εναντίωσης της Μόσχας στην επέκταση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ προς Ανατολάς μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ το 1991.Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς μετά το 1993 δεν συμβάδισε με κατοχύρωση ρόλου της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή ασφάλεια όπως απεδείχθη από την πλήρη παράκαμψή της στη διαχείριση της σύγκρουσης στην πρώην Γιουγκοσλαβία.Πολύ γρήγορα η διεύρυνση του ΝΑΤΟ αλλά και της ΕΕ κάλυψε και τις τρεις βαλτικές χώρες, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία, καθώς αντιμετωπίστηκαν σαν ειδική περίπτωση λόγω της βιαίας κατάλυσης της ανεξαρτησίας τους και της προσάρτησής τους στην ΕΣΣΔ το 1940.Σιωπηρά και κυρίως μετά το φιάσκο της επίθεσης της Γεωργίας στην Οσετία το καλοκαίρι του 2008 αλλά και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι την άνοιξη της ίδιας χρονιάς εγκαταλείφθηκε από τη Δύση κάθε προσπάθεια ένταξης χωρών της πρώην ΕΣΣΔ στις ευρωατλαντικές δομές, με υποκατάστατο την πρόταση της Πολωνίας για ανατολική εταιρική σχέση.

Κίνδυνος για τη συνοχή της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης από τις εξελίξεις στην Κριμαία; Φόβοι για αναζωπύρωση των αποσχιστικών τάσεων των Σέρβων


Οι εξελίξεις στην Κριμαία αναζωπυρώνουν αποσχιστικές τάσεις στα Βαλκάνια, οι οποίες εδώ και χρόνια σιγοκαίνε μέσα στη χόβολη των εθνικισμών.Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπου η συμβίωση των εθνών, σχεδόν 20 χρόνια από το τέλος του πολέμου, αποτελεί «νεκρό γράμμα» της συνθήκης του Ντέιτον. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη βαθιά οικονομική κρίση, την κοινωνική εξαθλίωση, την έλλειψη θεσμών και την αδιαφορία του διεθνή παράγοντα, ευνοούν την αποσύνθεση της χώρας.Τις τελευταίες ημέρες, στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας (συνιστώσα δημοκρατία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης), όλο και πιο συχνά γίνονται συγκρίσεις με την κατάσταση στην Κριμαία.

DW: Η Ρωσία αισθάνεται εξαπατημένη από τη Δύση


«Όλα αυτά σημαίνει ότι υπήρξαν προσπάθειες προσέγγισης. Δυστυχώς όμως απέτυχαν και εξαιτίας λανθασμένων αποφάσεων, όπως τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ορισμένες χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης. Αυτό εξηγεί και την ακραία, αντιαμερικανική, επιθετική στάση της Ρωσίας σήμερα. Αυτό δεν δικαιολογεί τη ρωσική δράση στην Κριμαία. Ήταν και παραμένει παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Μας βοηθά όμως να κατανοήσουμε γιατί η Ρωσία αισθάνεται εξαπατημένη και πιεσμένη, αλλά και γιατί αξιοποιεί ακραία μέσα για να διασφαλίσει τη σφαίρα επιρροής της».Ο πολιτικός επιστήμονας υπογραμμίζει ότι στο παρελθόν η Ρωσία προσπάθησε να συνεργαστεί με τις χώρες της Δύσης και σε πολιτικο-οικονομικό επίπεδο. Ως παράδειγμα αναφέρει τις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, στις οποίες η Μόσχα ήταν πάντα παρούσα.

Πόλεμος προπαγάνδας Τουρκία: Γαβράς εναντίον Ερντογάν στο You Tube μετά την απαγόρευση του Twitter

Δύο βίντεο στο You Tube ξεχωρίζουν στον πόλεμο που άνοιξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον των κοινωνικών δικτύων. Το πρώτο είναι ένα απόσπασμα από την ταινία «Κατάσταση Πολιορκίας» του Κώστα Γαβρά. :Eχει γίνει viral τις τελευταίες ώρες στα κοινωνικά δίκτυα από τους αντιπάλους του Τούρκου πρωθυπουργού. Πρόκειται για τη σκηνή που οι φοιτητές μεταδίδουν μέσα από ηχεία στο πανεπιστήμιο το τραγούδι «Hasta Siempre». Οι αστυνομικοί κατεβάζουν το ένα ηχείο και προτού καν προλάβουν να το σιγήσουν ο ήχος της μουσικής συνεχίζει να ακούγεται από άλλο ηχείο. Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται αρκετές φορές και η μουσική δεν σταματάει ποτέ. Το μήνυμα σαφές: Όσο κι αν οι αστυνομικοί προσπαθούν να καταπνίξουν τη φωνή των φοιτητών αυτή εξακολουθεί να ακούγεται... Οι παραλληλισμοί με την απαγόρευση του Twitter εξίσου σαφείς: Όσο κι αν ο Ερντογάν προσπαθεί να το φιμώσει οι πολίτες βρίσκουν τρόπους για να ακουστεί η φωνή τους.

Τα ευτράπελα μια απαγόρευσης Όλοι παραβιάζουν την απαγόρευση του Twitter στην Τουρκία, ακόμη και ο πρόεδρος

Όλοι παραβιάζουν την απαγόρευση του Twitter στην Τουρκία, ακόμη και ο πρόεδρος


Με την απαγόρευση του Twitter στην Τουρκία, η κυβέρνηση Ερντογάν εκτίθεται άσκοπα σε διεθνές επίπεδο και δέχεται επικρίσεις για φασιστίζουσα συμπεριφορά χωρίς κανένα ουσιαστικό όφελος για την ίδια. Το μέτρο είναι τεχνολογικά διάτρητο και μη εφαρμόσιμο στην πράξη. Το πλέον ευτράπελο στην υπόθεση είναι ότι ακόμη και ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλαχ Γκιουλ δεν υπάκουσε στην απαγόρευση και μέσω του λογαριασμού του στο Twitter χαρακτήρισε απαράδεκτη τον καθολικό αποκλεισμό στα κοινωνικά δίκτυα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το μέτρο δεν θα διαρκέσει. Πέραν από το ειρωνικό μειδίαμα που ενδεχομένως προκαλεί η κίνηση αυτή του Γκιουλ, πολιτικά ερμηνεύεται από τους αναλυτές ως η πρώτη δημόσια έκφραση της διάστασης απόψεων μεταξύ του Γκιουλ και του Ερντογάν και ως μία προσπάθεια του πρώτου να πάρει αποστάσεις από τις αντιδημοκρατικές επιλογές της κυβέρνησης.

Η Τουρκία μπροστά στις δημοτικές εκλογές

Του Κώστα Ράπτη Μία εβδομάδα πριν από τις κρίσιμες δημοτικές εκλογές της 30ής Μαρτίου το κλίμα της δημόσιας ζωής στη γειτονική Τουρκία παραμένει δηλητηριασμένο από την καχυποψία – σε σημείο ώστε όλοι, κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενοι, να διατυπώνουν φόβους για πιθανή νοθεία και να κινητοποιούν εθελοντές για τον έλεγχο των αποτελεσμάτων. Οι σχεδόν καθημερινές διαρροές προϊόντων υποκλοπής που καταγράφουν παραστατικά τη διαφθορά και τα αυταρχικά ένστικτα των κυβερνώντων “δικαιώνουν” τόσο αυτούς που οραματίζονται την αλλαγή, όσο και αυτούς που θεωρούν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια αδίστακτη συνωμοσία του “παράλληλου κράτους”. Το μπλοκάρισμα, τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, της πρόσβασης στο Twitter από την Τουρκία, αποτελεί το τελευταίο και πιο ηχηρό κρούσμα αυτής της παράνοιας, που το ανταγωνίζεται μόνο ο στρατός των microbloggers που είχαν προηγουμένως επιστρατεύσει και οι δύο πλευρές, μαζί με λογισμικά bot, για να κυριαρχήσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η κρίσιμη Σύνοδος για τον νέο Ψυχρό Πόλεμο

Αλέξανδρος Τάρκας Η Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε. - ΗΠΑ την προσεχή Τετάρτη 26 Μαρτίου αποκτά μείζον ενδιαφέρον λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, ενώ μέχρι πρότινος όλοι ανέμεναν τυπικές επαναλήψεις δηλώσεων προηγούμενων ετών ή επικοινωνιακές κορώνες για την πρώτη (έπειτα από πέντε χρόνια) επίσκεψη Ομπάμα στις Βρυξέλλες.Η ελληνική προεδρία αφενός λόγω παραλείψεών της και αφετέρου λόγω πρωτοκόλλου (που δίνει προβάδισμα στους Ρομπάι και Μπαρόζο) έχει περιορισμένο ρόλο, αλλά το θετικό είναι ότι θα βρίσκεται κοντά στην καρδιά των εξελίξεων. Η σημαντικότερη αφορά τη δρομολόγηση των διαδικασιών εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη, μεταβάλλοντας την πρακτική πολλών ετών και αποδεικνύοντας ότι, πραγματικά, αναβιώνουν πολλά χαρακτηριστικά του Ψυχρού Πολέμου: Γιατί η Μόσχα δεν έχει διακόψει μεν τη ροή φυσικού αερίου, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα έχει συμβεί μέχρι τις αρχές του επόμενου χειμώνα με τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης. Οπως πριν από το 1990, η μία πλευρά πρέπει να προβλέπει τις κινήσεις της άλλης στη σκακιέρα και ο σχεδιασμός της να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από την αντίπαλη.

Μια χαμένη ευκαιρία για την ένωση της Ευρώπης

Σπύρος Λίτσας Η άνοδος της Ακροδεξιάς απ’ άκρη σ’ άκρη της Ευρώπης, έκτος όλων των άλλων αρνητικών που επιφέρει στις πολιτικοκοινωνικές υποθέσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, λειτουργεί και ως ο μηχανισμός παύσης οποιασδήποτε συζήτησης γύρω από τις δομικές αδυναμίες του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, εν όψει των επικείμενων ευρωεκλογών. Κι αυτό είναι πάρα πολύ κακό. Ακόμα χειρότερο είναι όμως ότι ο υποτυπώδης διάλογος που διεξάγεται στην επιφάνεια εμπεριέχει το πάντα απλουστευτικό δίλημμα του είτε είσαι μαζί μας είτε όχι.Η Ευρώπη χάνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συζητήσει τα του οίκου της με τη νηφαλιότητα και την ενδελέχεια που απαιτεί το όλο εγχείρημα. Αντιθέτως, ο διάλογος εξαντλείται είτε σε ανεδαφικά ευχολόγια είτε σε αναίτια αναθέματα. Ο «ευρωενθουσιασμός» από τη μια και ο «ευρωσκεπτικισμός» από την άλλη πουλάνε, αφού σε μια πολιτική διαδικασία τα μανιχαϊστικά διλήμματα έχουν μεγαλύτερη ανταπόκριση στον τρόπο που σκέφτεται και αντιδρά η πλειονότητα. Την ίδια, όμως, στιγμή δεν έχουν τίποτε να προσφέρουν στο πώς η Ενωση θα γίνει καλύτερη και με ποιους τρόπους θα καταφέρει να ξεπεράσει τα δομικά προβλήματά της, ώστε να μπορέσει να διατηρήσει την παρουσία της στο διεθνές δρώμενο.

Οι βουλευτές, τα μαγαζάκια και η τρόικα του Ν.Γ.Δρόσου

Σαν να μην πέρασε μία μέρα. Σαν να μην υπήρξε ποτέ αυτή η κρίση. Οι συντεχνίες και τα συμφέροντα βρίσκουν πάντα πρόθυμους προασπιστές, όπως σήμερα στην περίπτωση του φρέσκου γάλακτος. Έτσι, όμως, ας μην ελπίζουμε ότι μπορεί να αλλάξει αυτός ο τόπος…
Οι βουλευτές, τα μαγαζάκια και η τρόικα
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!Η υπόθεση του φρέσκου γάλακτος δεν είναι μια απλή υπόθεση.
Πέρα από το ενδοκυβερνητικό μπάχαλο που έχει προκαλέσει, με τον κ. Μ. Χαρακόπουλο, να φέρεται υπό παραίτηση από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και τους κ. Θ. Μωραΐτη και Μ. Κασσή, του ΠΑΣΟΚ, να απειλούν να καταψηφίσουν στη Βουλή τη σχετική ρύθμιση που θα φέρει η κυβέρνηση, η υπόθεση του γάλακτος αφορά εκατομμύρια πολίτες.Αφορά, για την ακρίβεια, το γεγονός ότι στην Ελλάδα πληρώνουμε πανάκριβα για το γάλα και σαφώς ακριβότερα από ό,τι ο μέσος Ευρωπαίος.Για το γεγονός αυτό, προφανώς, υπάρχουν λόγοι. Ορισμένοι εξ αυτών, μάλιστα, αντικειμενικοί, όπως οι οικονομίες κλίμακας που απολαμβάνουν οι Δυτικοευρωπαίοι, τόσο στην παραγωγή όσο και στην επεξεργασία, τα φθηνότερα μεταφορικά, η γεωμορφολογία που είναι στο «πλευρό» τους, αλλά και η ύπαρξη ανταγωνιστικών συνθηκών.

Οι συνομιλίες καίνε τον Σαρκοζί

Η ηλεκτρονική εφημερίδα «Mediapart» σημειώνει ότι οι ηχογραφημένες συνομιλίες δείχνουν πως ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας και ο δικηγόρος του «ενορχήστρωσαν από την αρχή του χρόνου μια πραγματική συνωμοσία κατά των δικαστικών θεσμών»

ΝΙΚΟΛΑ ΣΑΡΚΟΖΙΠΑΡΙΣΙ Tης Ηρας Φελουκατζή

Διαστάσεις κρατικού σκανδάλου παίρνει η υπόθεση των αποκαλύψεων για επίμαχες συνομιλίες που είχε ο Νικολά Σαρκοζί με τον δικηγόρο του για δικαστικές του περιπέτειες. Η γαλλική Δικαιοσύνη είχε αποφασίσει την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Σαρκοζί, στο πλαίσιο δικαστικής έρευνας για ενδεχόμενη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2007 από τον πρώην ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι. Ανακάλυψε σε συζητήσεις του με τον δικηγόρο του Τιερί Ερζόγκ ότι υπήρχαν επιπλέον επιβαρυντικά στοιχεία για τον τέως πρόεδρο, τα οποία εμπίπτουν σε παράπτωμα αθέμιτων παρεμβάσεων στο έργο της Δικαιοσύνης. Με βάση τα νέα αυτά στοιχεία οι δικαστές άνοιξαν έρευνα για «καταχρηστική επιρροή στη Δικαιοσύνη και παραβίαση του δικαστικού απορρήτου».

Η Διχόνοια στην Αραβική Χερσόνησο: Ερίζουν Σαουδική Αραβία και Κατάρ

https://i0.wp.com/staging.middleeastvoices.com/wp-content/uploads/2013/01/reu_women3_300_26jan13.jpg
Λίαν προσφάτως ενέσκηψε έριδα μεταξύ των δύο πιο εύπορων κρατών της Αραβικής Χερσονήσου και του αραβικού κόσμου εν γένει. Η Σαουδική Αραβία με την παράδοση μερικών δεκαετιών σύγχρονης ιστορίας έθνους-κράτους και τοποτηρητής των ιερών τόπων του Ισλάμ, δείχνει να ενοχλείται από την φιλόδοξη τάση του αναδυόμενου οικονομικά και πολιτικά Κατάρ. Η τάση του Κατάρ να αμφισβητεί την καθεστηκυία τάξη και την αρχηγεία του Ριάντ ενοχλεί το τελευταίο και τους συμμάχους στην αραβική χερσόνησο.
 Το Κατάρ των δύο εκατ. Κατοίκων έχει γηγενή πληθυσμό 300.000 ατόμων με τους λοιπούς να είναι μετανάστες. Ωστόσο με δεδομένο τον ενεργειακό πλούτο της χώρας και την φιλοδοξία του πολιτικού κόσμου της να την καταστήσουν ισχυρή γεωπολιτική περιφερειακή δύναμη, η πρόσφατη κρίση στις σχέσεις του Κατάρ με την Σ. Αραβία, το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν λειτουργεί επιβεβαιωτικά.

ΗΠΑ Με λεπτές κινήσεις, η Χίλαρι Κλίντον δημιουργεί αποστάσεις από τον Ομπάμα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής

http://nstatic.tanea.gr/17862578_APTOPIX_Clinton_Award_JPEG_0d12f.limghandler.jpg?i=aT1maWxlcyUyZjElMmZtZWRpYSUyZjIwMTQlMmYwMyUyZjIxJTJmMTc4NjI1NzhfYXB0b3BpeCtjbGludG9uK2F3YXJkLmpwZWctMGQxMmYuanBnJnc9NjYwJmg9Mzc2JnN0PXRydWUmYmc9MTY3NzcyMTUmY3I9dHJ1ZSZhdD00
Λίγο περισσότερο από ένα χρόνο μετά την αποχώρησή της από τη θέση της επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας η Χίλαρι Κλίντον εκφράζει απόψεις για την εξωτερική πολιτική που σύμφωνα με τους αναλυτές είναι κομμάτι μιας προσπάθειας να αποστασιοποιηθεί από την προεδρία Ομπάμα, καθώς προετοιμάζει μια πιθανή υποψηφιότητά της για τον Λευκό Οίκο.«Η Κλίντον προσπαθεί να λάβει αποστάσεις από θέματα εξωτερικής πολιτικής από τη σημερινή κυβέρνηση» είπε ο ειδικός σχετικά με τις προεδρικές εκστρατείες Τζον Χούντακ του Brookings Institution . «Αυτή είναι μια πολύ συνήθης πρακτική για όποιον θέλει να πετύχει στην κούρσα των προεδρικών εκλογών ακόμη και αν προέρχεται από το ίδιο κόμμα που προέρχεται και ο πρόεδρος. Είναι ένα από τα πρώτα βήματα για να πει, "Δεν είμαστε ίδιοι"» συμπλήρωσε.

Οι εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράκ προς Τουρκία μέσω Κιρκούκ σταμάτησαν για τρεις εβδομάδες

Η προώθηση αργού πετρελαίου κατά μήκος του αγωγού Κιρκούκ – Τσεϊχάν που εξάγει το Ιρακινό πετρέλαιο μέσω Τουρκίας,  έχει σταματήσει από τις αρχές του Μαρτίου , δήλωσαν οι αρμόδιες αρχές, ενώ νέα στοιχεία έδειξαν ότι η ποσότητα του πετρελαίου που μεταφέρεται μέσω του αγωγού έχει πέσει σχεδόν το ένα τέταρτο τον μήνα Ιανουάριο .«Δεν έχει δοθεί καμιά πληροφορία σχετικά με το πότε θα ξεκινήσει η ροή του πετρελαίου στον αγωγό, η οποία είχε σταματήσει λόγω σαμποτάζ  δήλωσε στο Reuters, αξιωματούχος στις  19 Μαρτίου.Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι οι αρχές έχουν προσπαθήσει να διορθώσουν το πρόβλημα στο Ιράκ .

Ο Ερντογάν φίμωσε το Twitter στην Τουρκία


Ο Ερντογάν φίμωσε το Twitter στην Τουρκία
Εκλεισε από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης το Τwitter στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες η Διεύθυνση Τηλεπικοινωνιών, μετά από σχετική εντολή της εισαγγελίας Κωνσταντινούπολης. Νωρίτερα την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε πει κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας «θα ξεριζώσουμε το Τwitter και τα παρόμοια και δεν με ενδιαφέρει καθόλου τι θα πει η διεθνής κοινότητα. Ολοι θα αντιληφθούν την ισχύ της Τουρκικής Δημοκρατίας» Το «Τwitter» είναι από τα κοινωνικά μέσα μέσω των οποίων διαρρέουν εδώ και λίγο καιρό ηχογραφημένες τηλεφωνικές συνομιλίες, σχετικές με οικονομικά σκάνδαλα, τόσο του ίδιου του Ερντογάν όσο και συγγενικών του προσώπων και συνεργατών του.