21 Μαρτίου 2014

Οι συνομιλίες καίνε τον Σαρκοζί

Η ηλεκτρονική εφημερίδα «Mediapart» σημειώνει ότι οι ηχογραφημένες συνομιλίες δείχνουν πως ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας και ο δικηγόρος του «ενορχήστρωσαν από την αρχή του χρόνου μια πραγματική συνωμοσία κατά των δικαστικών θεσμών»

ΝΙΚΟΛΑ ΣΑΡΚΟΖΙΠΑΡΙΣΙ Tης Ηρας Φελουκατζή

Διαστάσεις κρατικού σκανδάλου παίρνει η υπόθεση των αποκαλύψεων για επίμαχες συνομιλίες που είχε ο Νικολά Σαρκοζί με τον δικηγόρο του για δικαστικές του περιπέτειες. Η γαλλική Δικαιοσύνη είχε αποφασίσει την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Σαρκοζί, στο πλαίσιο δικαστικής έρευνας για ενδεχόμενη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2007 από τον πρώην ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι. Ανακάλυψε σε συζητήσεις του με τον δικηγόρο του Τιερί Ερζόγκ ότι υπήρχαν επιπλέον επιβαρυντικά στοιχεία για τον τέως πρόεδρο, τα οποία εμπίπτουν σε παράπτωμα αθέμιτων παρεμβάσεων στο έργο της Δικαιοσύνης. Με βάση τα νέα αυτά στοιχεία οι δικαστές άνοιξαν έρευνα για «καταχρηστική επιρροή στη Δικαιοσύνη και παραβίαση του δικαστικού απορρήτου».


Το περιεχόμενο των τηλεφωνικών συνομιλιών του Σαρκοζί αποκάλυψε πρώτη η εφημερίδα «Le Monde». Πάταγο προκάλεσε χθες η δημοσίευση από την ηλεκτρονική εφημερίδα «Mediapart» νέων αποσπασμάτων από 7 συνομιλίες του Σαρκοζί με τον δικηγόρο του Τιερί Ερζόγκ. Η Αριστερά μιλά για «κρατικό σκάνδαλο». Η Δεξιά παρουσιάζει τον πρώην πρόεδρο ως «θύμα» καταδίωξης, η οποία υποκινείται από την Αριστερά με στόχο την πολιτική του εξόντωση. Οπως αναφέρει η «Mediapart», οι ηχογραφημένες συνομιλίες δείχνουν ότι ο Σαρκοζί και ο Ερζόγκ «ενορχήστρωσαν από την αρχή του χρόνου μια πραγματική συνωμοσία κατά των δικαστικών θεσμών, για να ξεφύγουν από ορισμένους δικαστές και να ξεγελάσουν άλλους».

Με ψεύτικο όνομα

Σε δεύτερο κινητό που χρησιμοποιούσε με το ψευδώνυμο Πολ Μπισμούθ, ο Σαρκοζί συζητάει με τον δικηγόρο του για δικαστικές υποθέσεις του και κυρίως ενημερώνεται για την επικείμενη απόφαση του Εφετείου η οποία αφορούσε την ατζέντα με τα ραντεβού του, που είχε κατασχεθεί στην υπόθεση Μπετανκούρ. Αναφορά γίνεται σε πληροφορίες που παρέχει ο ανώτατος δικαστικός του Εφετείου Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, ο οποίος έψαξε και βρήκε απόρρητες γνωματεύσεις δικαστών που δείχνουν ευνοϊκή έκβαση όσον αφορά το θέμα με τις ατζέντες, «εκτός αν ο νόμος τελικά επικρατήσει». Ο Ερζόγκ σχολιάζει το θέμα λέγοντας: «Θα φέρει δουλειά σε αυτούς τους μπάσταρδους του Μπορντό» (τους δικαστές που είχαν παραπέμψει τον Σαρκοζί σε ανάκριση για οικονομική «εκμετάλλευση αδυναμίας» της Μπετανκούρ, μια υπόθεση που έληξε με απαλλαγή του).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Mediapart», ο Σαρκοζί είχε ενημερωθεί για τους «κοριούς» στο κινητό του από πληροφοριοδότες του, αξιωματούχους της Δικαιοσύνης. Για να θολώσει τα νερά ζητάει από τον δικηγόρο του να κάνουν μια εύσχημη συζήτηση στο κύριο κινητό του, προκειμένου να ικανοποιήσουν τους ερευνητές που παρακολουθούσαν τις συνομιλίες του. Σε άλλη συζήτηση ο Σαρκοζί δηλώνει πρόθυμος να εξασφαλίσει στον πληροφοριοδότη του Αζιμπέρ την υποστήριξή του για την τοποθέτησή του σε θέση της προτίμησής του στο Μονακό. Ο δικηγόρος του δηλώνει ότι καθησύχασε τον δικαστή λέγοντάς του: «Πλάκα μου κάνεις; Μετά από όσα μας πρόσφερες…».

Ντοκουμέντα

Από τα ντοκουμέντα που δημοσίευσε η «Mediapart» διαφαίνεται ότι ο Σαρκοζί και ο Ερζόγκ διέθεταν και έναν άλλο πληροφοριοδότη υψηλά ιστάμενο. Οταν ο Σαρκοζί ειδοποιείται από πηγές του για επικείμενη έρευνα στα γραφεία του από τους δικαστές που ερευνούν για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του από τον Καντάφι, ζητάει στον δικηγόρο του «να έλθει σε επαφή με τους φίλους μας για να είναι προσεκτικοί». Ο Ερζόγκ απαντάει: «Θα τηλεφωνήσω άμεσα στον άνθρωπό μου. Γιατί τέλος πάντων είναι υποχρεωμένοι να περάσουν από αυτόν πριν από κάθε ενέργεια».

«Κατάχρηση επιρροής»

Η εφημερίδα «Le Monde», με πρωτοσέλιδο τίτλο «Το περιεχόμενο των ηχογραφημένων συνομιλιών είναι συντριπτικό για τον Νικολά Σαρκοζί», τονίζει ότι οι υποψίες για «κατάχρηση επιρροής» από τον τέως πρόεδρο ενισχύονται από τα νέα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στη «Mediapart». Η εφημερίδα «Liberation» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Ο Σαρκοζί συνωμοτεί κατά της Δικαιοσύνης» και σε κύριο άρθρο της επισημαίνει ότι αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που περιέχουν οι ηχογραφήσεις, θα φέρουν στο φως ένα οργανωμένο από τον Σαρκοζί και τον δικηγόρο του Ερζόγκ σύστημα, το οποίο είχε ως μόνο σκοπό να παρεμποδίσει το έργο της Δικαιοσύνης.

www.ira-feloukatzi.fr