21 Μαρτίου 2016

17+1 κουρδικές επαναστάσεις: Ισλαμιστές και Κεμαλιστές φαντασιώνονται γενοκτονικές λύσεις

http://i2.wp.com/mignatiou.com/wp-content/uploads/2016/01/TURKEY-KURDS10.jpg?resize=777%2C437
Του ΜΑΡΙΟΥ ΕΥΡΥΒΙΑΔΗ Από το 1924 μέχρι το 1938 υπήρξαν 18 εσωτερικές επαναστάσεις κατά του κεμαλικού κράτους στην Τουρκία. Από αυτές, οι 17 υπήρξαν επαναστάσεις κουρδικών φυλών με έντονο θρησκευτικό αλλά και εθνοτικό περιεχόμενο. Όλες έλαβαν μέρος στη γεωγραφική περιοχή της ανατολικής Μικράς Ασίας, εκεί όπου μετά τις γενοκτονικές σφαγές των χριστιανικών πληθυσμών στα τέλη του 19ου και αρχές το 20ού αιώνα, κυριάρχησε το Κουρδικό στοιχείο. Οι επαναστάσεις λάμβαναν μέρος μέσα σε ένα φεουδαρχικά δομημένο περιβάλλον που όχι μόνο οι κεμαλιστές αλλά ούτε και οι Οθωμανοί κατάφεραν ποτέ να θέσουν κάτω από κεντρική διοίκηση. Ιστορικά, κάθε φορά που η κεντρική διοίκηση προσπάθησε να ελέγξει τις κουρδικές φυλές και περιοχές, ακολουθούσαν βίαια επεισόδια , αιματηρές συγκρούσεις και σφαγές.

Πατριωτισμός και διεθνισμός στη στρατηγική της Αριστεράς.


AxelosΛΟΥΚΑΣ ΑΞΕΛΟΣ-Το λαϊκό στοιχείο αισθάνεται, αλλά δεν κατανοεί πάντα ή δεν ξέρει. Ο διανοούμενος ξέρει, αλλά δεν κατανοεί πάντα και ειδικότερα δεν αισθάνεται.Το λάθος του διανοούμενου συνίσταται στο ότι πιστεύει πως μπορεί να ξέρει χωρίς να κατανοεί και ειδικότερα χωρίς να αισθάνεται και να ενδιαφέρεται ζωηρά, δηλαδή πως ο διανοούμενος μπορεί να είναι τέτοιος μόνο αν διακρίνεται και αποχωρίζεται από το λαό-έθνος, δηλαδή χωρίς να αισθάνεται τα στοιχειώδη πάθη του λαού, κατανοώντας τα και μετά εξηγώντας τα και δικαιολογώντας τα μέσα στην καθορισμένη ιστορική κατάσταση.Δεν γίνεται πολιτική ιστορία χωρίς αυτό το πάθος, δηλαδή χωρίς αυτό το συναισθηματικό δεσμό ανάμεσα στους διανοούμενους και το λαό-έθνος.
Αν η σχέση ανάμεσα σε διανοούμενους και λαό-έθνος, ανάμεσα σε διευθύνοντες και διευθυνόμενους δίνεται με μια οργανική συνάφεια όπου το αίσθημα-πάθος γίνεται κατανόηση και μετά ξέρω, μόνο τότε η σχέση είναι σχέση αντιπροσώπευσης, πραγματοποιείται η ζωή συνόλου που μόνο αυτή είναι κοινωνική δύναμη. Δημιουργείται το ιστορικό μπλοκ.

 Αντόνιο Γκράμσι

Προσέγγιση με τη Δύση επιδιώκει ο Πούτιν

Την περασμένη Πέμπτη, σε ειδική τελετή, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παρασημοφόρησε Ρώσους πιλότους που επέστρεψαν στη Μόσχα. ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Να παινεύεσαι όχι όταν πηγαίνεις στον πόλεμο, αλλά όταν γυρίζεις από τον πόλεμο, λέει μια παλιά ρωσική παροιμία. Την αξία της επιβεβαίωσε κατ’ επανάληψη η ίδια η Ρωσία, άλλοτε αμυνόμενη αποτελεσματικά απέναντι σε φιλόδοξους εισβολείς, όπως ο Ναπολέοντας και ο Χίτλερ, κι άλλοτε υφιστάμενη τη Νέμεση για δικές τις εισβολές, όπως στο Αφγανιστάν. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδειξε να αντιλαμβάνεται ότι είναι πιο δύσκολο να τερματίσεις έγκαιρα έναν πόλεμο, παρά να τον αρχίσεις. Στα τέλη Σεπτεμβρίου αιφνιδίασε τη Δύση, αποφασίζοντας να εμπλέξει τη χώρα του στο συριακό ναρκοπέδιο. Την περασμένη εβδομάδα, την αιφνιδίασε εκ νέου όταν ανακοίνωσε, χωρίς καμία προηγούμενη ένδειξη, την αποχώρηση «του κύριου όγκου» των ρωσικών στρατευμάτων.

Η Ρωσία δεν αποσύρεται πραγματικά από τη Συρία

Οι δυο πόλεμοι της Τουρκίας


Οι δυο πόλεμοι της ΤουρκίαςΜαρία Καρχιλάκη , Οι ξέγνοιαστες μέρες της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, καιρό τώρα, αποτελούν παρελθόν: Μόνο τους τελευταίους πέντε μήνες, δύο τρομοκρατικές επιθέσεις στην Πόλη και τρεις στην πρωτεύουσα της Τουρκίας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες, στέλνοντας, ταυτοχρόνως, μήνυμα ότι ουδείς μπορεί, πλέον, να αισθάνεται ασφαλής στη χώρα.

Η περίοδος της μεγάλης κρίσης


 ankara_patlamasi
Πως οι βομβιστικές επιθέσεις στην Άγκυρα δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο πόλωσης
«Σήμερα είμαστε σε συνθήκες τις οποίες η λέξη ‘χάος’ δεν είναι αρκετή για τις περιγράψει». Αυτά σημείωνε σε άρθρο του στην εφημερίδα Τζουμχουριέτ στις 15 Μαρτίου 2016, ο καθηγητής Αχμέτ Ινσέλ. Δύο μέρες μετά τη νέα βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Άγκυρας, η διαπίστωση του Τούρκου ακαδημαϊκού καταγράφει με χαρακτηριστικό τρόπο το άνοιγμα μιας περιόδου μεγάλης κρίσης στη χώρα με άγνωστο χρονικό ορίζοντα, αλλά πολύ περισσότερο με άγνωστα τα τελικά της αποτελέσματα.

Πρός Δεξιοστρόφους Κοψοχέρηδες

https://pbs.twimg.com/media/Cd0wzteUEAA380z.jpg

Το ραγισμένο γυαλί της ΕΕ


http://static6.uk.businessinsider.com/image/55ed89a0bd86ef20008b88c7-3011-2258/rtx1qv69.jpg
Η συμφωνία, προχθές Παρασκευή, στις Βρυξέλλες ανάμεσα στην ΕΕ των «28» και την Τουρκία είναι μια ρεαλιστική σύμπλευση δύο πλευρών που είναι οριακά συμπιεσμένες για διαφορετικούς λόγους. Ούτε η Ευρώπη ούτε η Τουρκία λύνουν τις δύο υπαρξιακού χαρακτήρα κρίσεις που διανύουν αυτήν τη στιγμή, απλά η συνδιαχείριση του Προσφυγικού -ή καλύτερα η εκχώρηση της διαχείρι­σής του από την ΕΕ των «28» στην Τουρκία με τη μορφή υπεργολαβίας- εξαγοράζει χρόνο με άγνωστη διάρκεια και για τις δύο πλευρές.

Μήνυμα από την Αβάνα


https://fortunedotcom.files.wordpress.com/2016/02/490519636.jpg?quality=80&w=840&h=485&crop=1Ο Ομπάμα βρίσκεται από χθες στην Κούβα για να σφραγίσει με πανηγυρικό επικοινωνιακό τρόπο την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων με ιστορικό σταθμό την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών τον περασμένο χρόνο. Η στασιμότητα-περιχαράκωση στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Κούβας ήταν ένα υστερόγραφο του Ψυχρού Πολέμου χωρίς νόημα για την Ουάσιγκτον, που παρατάθηκε λόγω της παρεμβολής του πανίσχυρου κουβανικού λόμπι που για δεκαετίες είχε τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στη διαμόρφωση της πολιτικής απέναντι στην Αβάνα.

Ετοιμάζεται να «απαντήσει» ο Ερντογάν Κόκκινος συναγερμός σε ολόκληρη την Τουρκία Του Νίκου Στέλγια


Το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, η επιδείνωση της κατάστασης στο εσωτερικό της χώρας του, η κριτική που δέχεται ο ίδιος και η κυβέρνησή του και οι δαιδαλώδεις σχέσεις της Άγκυρας με τους συμμάχους, τους γείτονες και τη Δύση προβληματίζουν τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δρομολογεί μία σειρά σημαντικών εξελίξεων σε διάφορα πεδία.
Όπως πληροφορείται η «Κ», ο Τούρκος Πρόεδρος ετοιμάζεται να «απαντήσει» στις δυνάμεις, τις οποίες θεωρεί ότι πλήττουν τα συμφέροντα της χώρας του. Ο κ. Ερντογάν και οι συνάδελφοί του προσεγγίζουν τις τελευταίες εξελίξεις από τη δική τους οπτική γωνία, με μία ιδιόρρυθμη ανάγνωση και ρητορική.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ερντογάν και οι συνεργάτες του θεωρούν ότι η Τουρκία δέχεται «ασύμμετρη επίθεση» από ξένες δυνάμεις, οι οποίες ισχυρίζονται ότι είναι φίλες και σύμμαχοι της Τουρκίας, αλλά την ίδια στιγμή δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν την τρομοκρατία για να πλήξουν τα τουρκικά συμφέροντα. Από τη σκοπιά του τουρκικού Προεδρικού, το κουρδικό κίνημα, το οποίο έπληξε την προηγούμενη Κυριακή την Άγκυρα και το Ισλαμικό Κράτος το Σάββατο την Κωνσταντινούπολη, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα «μέσο» διαφόρων δυνάμεων, όπως λ.χ. της Ρωσίας, των ΗΠΑ, κάποιων δυτικών δυνάμεων και κάποιων γειτόνων της Τουρκίας, οι οποίες είναι αποφασισμένες να πλήξουν την Τουρκία και να απομακρύνουν τον Πρόεδρο Ερντογάν από την εξουσία.

“Η συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ δεν πρόκειται να εφαρμοστεί”! Τι γράφει κορυφαίος αναλυτής

davutoglouΤης ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ-Ο  γνωστός αρθρογράφος Μετιν Μουνίρ, στην τακτική του στήλη (Τ24) αναλύει την πρόσφατη συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με την Ε.Ε. Ειδικότερα ο αρθρογράφος αναφέρει: “Υποστηρίζω από την αρχή ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου δεν είναι δεξιοτέχνης στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής, αλλά καταστροφέας.
Η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής  που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλες για το ζήτημα των προσφύγων , επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό μας.Να σας τα πω χωρίς να μακρηγορώ: Η συμφωνία αυτή δεν θα εφαρμοστεί.Ο λόγος;  Η αδυναμία εφαρμογής των ωφελημάτων πουαπέσπασε ή που νόμισε ότι απέσπασε η Τουρκία.

Η Βρετανία στο πλευρό του Μπαρζανί! “Μύρισαν πετρέλαιο”


barzani

Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ-Ο Πρόεδρος της Κουρδικής περιοχής του  Ιράκ κ. Μπαρζανι δέχθηκε τον Βρετανό υπουργό εξωτερικών κ. Philip Hammond  στο γραφείο του στο Ερμπίλ.
Οι δυο άνδρες συνομίλησαν  επί δυο ώρες και μετά παραχώρησαν κοινή συνέντευξη στους δημοσιογράφους. Ο κ. Μπαρζανί, μεταξύ άλλων,   δήλωσε: ” Δεν είναι δυνατόν να μιλούμε για ασφάλεια στην περιοχή όσο ο ISIS θα βρίσκεται στη Μοσούλη. Η παρουσία της οργάνωσης αυτής αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της κουρδικής περιοχής. Εάν δεν απομακρύνουμε τον ISIS από την Μοσούλη, δεν μπορούμε να πούμε ότι τον νικήσαμε. Για αυτό το λόγο ο ρόλος των Πεσμεργκά είναι σημαντικός για την ανακατάληψη της περιοχής αυτής.