08 Νοεμβρίου 2014

Στα μισά του δρόμου


Δυόμισι χρόνια ακριβώς μετά την εκλογή του την άνοιξη του 2012, στα μισά της πενταετούς θητείας του που λήγει την άνοιξη του 2017, η δημοτικότητα του Ολάντ αγγίζει πλέον το 12%. Το ζητούμενο δεν είναι αν ο ένοικος του Μεγάρου των Ηλυσίων θα επιδιώξει την επανεκλογή του, αλλά πώς μπορεί να ολοκληρώσει τη θητεία του. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει επιδείνωση όλων των μεγεθών της γαλλικής οικονομίας μέσα στο 2015 και ο επικεφαλής του τραπεζικού ομίλου της Credit Agricole μιλά για απουσία συνοχής στην οικονομική πολιτική.Η θεσμική ακαμψία της πέμπτης γαλλικής δημοκρατίας, όπου ο πρόεδρος είναι η κορυφή της εκτελεστικής εξουσίας, η θητεία του οποίου μετά το 2002 συμπίπτει με τη θητεία της Βουλής, επιτείνουν το αδιέξοδο. Στην Ισπανία, αν το Podemos εκτιναχτεί στα ύψη στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, υπάρχει πάντα η λύση της συγκυβέρνησης Σοσιαλιστών - Λαϊκού Κόμματος στη Μαδρίτη. Στην Ιταλία η κατάσταση είναι πιο αβέβαιη, καθώς σε συνθήκες ακραίας πόλωσης στο πλευρό του Κινήματος των Πέντε Αστέρων θα είναι πιθανόν να συμπαραταχθεί μεγάλο τμήμα της Φόρτσα Ιτάλια.

Η Αθήνα θέλει σαφή αναφορά σε θέματα θαλασσίων ζωνών και ΑΟΖ

Η Αθήνα θέλει σαφή αναφορά σε θέματα θαλασσίων ζωνών και ΑΟΖ
Η Αθήνα επιδιώκει να υπάρχει σαφής καταγραφή στα θέματα των θαλασσίων ζωνών στη Διακήρυξη του Καΐρου, καθώς θεωρεί ότι αποτελεί κομβικό, για την ίδια, ζήτημα. Αυτό αναφέρουν προς «Το Βήμα» διπλωματικές πηγές, καθώς τις τελευταίες ώρες κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις για την οριστικοποίηση του κειμένου που θα υιοθετηθεί κατά την τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδος - Αιγύπτου - Κύπρου που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Νοεμβρίου στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Το προσχέδιο έχει αποσταλεί στις τρεις πρωτεύουσες και υπηρεσιακοί παράγοντες εργάζονται επ' αυτού.

«Δύο βασικά προϊόντα εξάγει η Ρωσία : ενέργεια και διαφθορά» Ο δρ Τάρας Κούζιο από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα μιλάει στο ΒΗΜΑ

Από τη Σιβηρία ως τη Δύση, ρωσικές κρατικές εταιρείες όπως η Gazprom και η Naftogaz δρουν σε καθεστώς ημιπαρανομίας τονίζει μιλώντας στο ΒΗΜΑ ο δρ Τάρας Κούζιο, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ουκρανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, στον Καναδά.«Δύο βασικά προϊόντα εξάγει η Ρωσία : ενέργεια και διαφθορά»Gazprom και Naftogaz: σαν να λέμε, το ντουέτο της ρωσο-ουκρανικής διαφθοράς. Σκάνδαλα δισ. δολαρίων με πρωταγωνιστές πολιτικούς στη Μόσχα και στο Κίεβο δείχνουν ότι οι κρατικοί γίγαντες του φυσικού αερίου, εξελιγμένα απομεινάρια της σοβιετικής εποχής, ζουν και βασιλεύουν μέχρι σήμερα, παρά τους καβγάδες για τα χρωστούμενα και τις τιμές. «Δύο βασικά προϊόντα εξάγει η Ρωσία : ενέργεια και διαφθορά», τονίζει μιλώντας στο ΒΗΜΑ ο δρ Τάρας Κούζιο, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ουκρανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, στον Καναδά.

Η Ουάσιγκτον στέλνει επιπλέον στρατεύματα στο Ιράκ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους

H αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε απόψε ότι σχεδόν θα διπλασιάσει τον αριθμό των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ καθώς θα στείλει 1.500 Αμερικανούς στρατιωτικούς συμβούλους επιπλέον προκειμένου να εκπαιδεύσουν και να παράσχουν στήριξη στις ιρακινές δυνάμεις, περιλαμβανομένων των Κούρδων, στη μάχη εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έδωσε επίσης εντολή στους Αμερικανούς στρατιώτες να αναπτυχθούν σε περιοχές εκτός της Βαγδάτης και του Ερμπίλ, της πρωτεύουσας του Ιρακινού Κουρδιστάν (βόρεια) όπου βρίσκονται αυτή τη στιγή, διευκρίνισε ο Τζος Έρνεστ, εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου. Τα στρατεύματα αυτά «δεν θα εμπλακούν σε μάχες» υπογράμμισε ο ίδιος.

Πρώτα δείγματα μιας Ιντιφάντα του 21ου αιώνα JODI RUDOREN / THE NEW YORK TIMES

Πίσω από πόρτα καλύπτονται οι Παλαιστίνιοι αυτοί, αντιμέτωποι με Ισραηλινούς αστυνομικούς, στον δρόμο από τον καταυλισμό Σουαφάτ προς την Ιερουσαλήμ.
Πίσω από πόρτα καλύπτονται οι Παλαιστίνιοι αυτοί, αντιμέτωποι με Ισραηλινούς αστυνομικούς, στον δρόμο από τον καταυλισμό Σουαφάτ προς την Ιερουσαλήμ.
Σκίτσο, που κυκλοφόρησε τις προηγούμενες ημέρες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απεικόνιζε αυτοκίνητο στη θέση της κάννης αυτόματου όπλου, με την παρακάτω λεζάντα στα αραβικά: «Αντισταθείτε, ακόμη και με το αυτοκίνητό σας».Η νέα εκστρατεία καλεί σε «Ιντιφάντα εμβολισμού πεζών», στα πρότυπα των δύο πρόσφατων περιστατικών, όπου Παλαιστίνιοι οδηγοί προσέκρουσαν σε ομάδες Ισραηλινών πεζών, σκοτώνοντας συνολικά τρεις και τραυματίζοντας περισσότερους από 20. Τα κρούσματα αυτά οδήγησαν σε αναζωπύρωση της συζήτησης γύρω από το εάν το κύμα βίας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, με αφορμή τη νομή της Παλαιάς Πόλης και των λατρευτικών της τόπων, αποτελεί την απαρχή νέας παλαιστινιακής Ιντιφάντα.

Η τριμερής του Καΐρου και τα δίκαια του Ελληνισμού

Οι αυθαίρετες τουρκικές αξιώσεις έρχονται αντιμέτωπες με το Δίκαιο της Θάλασσας και τις περιφερειακές συμμαχίες που αναπτύσσουν Αθήνα και Λευκωσία
«Η Ελλάδα», έλεγε σε μια διάλεξή του στην Αγκυρα, το Νοέμβριο του 2009, ο Τούρκος καθηγητής Sertac Hami Basϋeren, «προσπαθεί να χαράξει τα όρια με την Αίγυπτο. Εάν γίνει αυτό, σε εμάς δεν έμεινε τίποτε. Στην περιοχή αυτή η Ελλάδα συνορεύει με την Κύπρο. Στο χώρο αυτό υπάρχει μια θαλάσσια περιοχή 140.000 τετρ. χλμ.

Ο αιγυπτιακός Τύπος για την τριμερή Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου

http://assets.philenews.com/data/2014/11/07/skitso-08112014.jpgH εφημερίδα «Al-Gomhuria» σε σημερινό της πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, με τίτλο: «Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου - Αιγύπτου για την αποκατάσταση της ισορροπίας στη Μεσόγειο» και υπότιτλο: «Συνεργασία στο φυσικό αέριο και τον τουρισμό – Συζήτηση των θαλάσσιων συνόρων - Καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των τουρκικών βλέψεων», αναφέρεται στις δηλώσεις του επικεφαλής της Egyptian United Nations Association, Πρέσβεως Nabil Badr, ο οποίος τόνισε ότι η Σύνοδος Κορυφής αποτελεί μια άνευ προηγουμένου εξέλιξη στο πεδίο δράσης των τριών χωρών, βασιζόμενη στις καλές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. Η σημερινή συνάντηση αντιπροσωπεύει τη σύγκλιση των τριών χωρών μετά τις 30 Ιουνίου, τόσο στην περιοχή της Μεσογείου όσο και στους διεθνείς οργανισμούς, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη.
Ο κ. Badr διευκρίνισε ότι ο πολιτικός και οικονομικός συντονισμός μέσω της Συνόδου Κορυφής εκφράζει μια βασική συμφωνία συμφερόντων και κοινές κατευθύνσεις όσον αφορά την επίλυση των προβλημάτων, όπως είναι οι βλέψεις της Τουρκίας ή άλλων χωρών της περιοχής, καθώς και η συνέχιση του παλαιστινιακού προβλήματος λόγω της ισραηλινής αδιαλλαξίας.Η εφημερίδα Al-Dostour, σε σημερινό της δημοσίευμα με τίτλο: «Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου - Αιγύπτου, για την αντιμετώπιση των τουρκικών πειρατικών πράξεων για το αέριο της Μεσογείου», αναφέρει ότι η σημερινή Σύνοδος Κορυφής, πέραν των συζητήσεων για τις περιφερειακές σχέσεις και τους τρόπους ανάπτυξής τους, θα ασχοληθεί και με τους τρόπους αντιμετώπισης των τουρκικών ερευνών για φυσικό αέριο στη Μεσόγειο.

Ο Νταβούτογλου για το Τέμενος Αλ Ακσά

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/93/71_Bursa_la_Grande_Moschea.jpg/250px-71_Bursa_la_Grande_Moschea.jpg
Θεού θέλοντος κάποια μέρα θα ελευθερωθεί και το Τέμενος Αλ Ακσά, είπε ο Πρωθυπουργός «Κάποια μέρα το Τέμενος Αλ Ακσά θα ελευθερωθεί», είπε ο Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος επέκρινε σκληρά τις ισραηλινές παραβιάσεις στο τέμενος. «Και όλος ο κόσμος να ξεχάσει την Ιερουσαλήμ εμείς δεν θα την ξεχάσουμε», δήλωσε ο Πρωθυπουργός ο οποίος είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης Μαχμούτ Αμπάς και τον ηγέτη της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ. Ο Νταβούτογλου στην ομιλία που έκανε σε τελετή μαζικής εγκαινίασης εγκαταστάσεων στην Bursa αναφέρθηκε στις παραβιάσεις στο Τέμενος αλ Ακσά. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι οι κάτοικοι της Μπούρσα καταλαβαίνουν καλύτερα την τυραννία που αντιμετωπίζει το Τέμενος αλ Ακσά.