20 Αυγούστου 2014

Νέες ισορροπίες στην Μεσοποταμία Αναδύονται νέες συμμαχίες μετά την εμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους


Του Νίκου Στέλγια
Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη
Οι αιματηρές μάχες στο Ιράκ και στην Συρία έχουν ως αποτέλεσμα την ανάδυση νέων περιφερειακών συμμαχιών στην ευρύτερη περιοχή μας. Οι πληροφορίες της εφημερίδας μας από την τουρκική πρωτεύουσα, το βόρειο κομμάτι του Ιράκ και το Κουρδιστάν δείχνουν ότι πίσω από την προσπάθεια της ίδρυσης της νέας κυβέρνησης του Ιράκ βρίσκεται η κοινή προσπάθεια της Τεχεράνης και της Ουάσιγκτον. Η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία παρέχουν σιωπηλή υποστήριξη στην συγκεκριμένη προσπάθεια, η οποία έχει ως βασικό στόχο την συνεργασία των Σιιτών, των Σουνιτών και των Κούρδων του Ιράκ.

Xαμάς: Χτυπήσαμε πλατφόρμα της Noble Στο νέο Πόλεμο της Γάζας οι ισραηλινές πλατφόρμες βρίσκονται για πρώτη φφορά στο στόχαστρο


Του Νίκου Στέλγια
Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη
Σύμφωνα με τα ισραηλινά, τουρκικά και ξένα μέσα ενημέρωσης, η Οργάνωση Χαμάς φέρνει στο προσκήνιο της επικαιρότητας έναν σημαντικό ισχυρισμό.Δια μέσου της ιστοσελίδα της, η παλαιστινιακή οργάνωση ενημερώνει τους οπαδούς της ότι πριν από λίγη ώρα έλαβα χώρα επίθεση με δυο ροκέτες κατά μιας πλατφόρμας των εταιριών Noble Energy και Delek.Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι στο στόχαστρο της βρέθηκε μια πλατφόρμα, η οποία βρίσκεται στα ανοιχτά της Λωρίδας της Γάζας, στην περιοχή Yam Tethys. Πρόκειται για την πλατφόρμα φυσικού αερίου, η οποία φέρει την ονομασία «Νόα».

Τουρκία: Ένας στρατιώτης σκοτώθηκε σε ενέδρα που αποδίδεται στο PKK

Ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε χθες βράδυ σε μια ενέδρα που αποδίδεται στους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στην ανατολική Τουρκία, θέατρο σφοδρών συγκρούσεων, μετέδωσαν σήμερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Το περιστατικό σημειώθηκε στην επαρχία Βαν, στα ανατολικά της χώρας, σε κοντινή απόσταση από τα σύνορα με το Ιράν, όπου μια περίπολος του τουρκικού στρατού δέχθηκε πυρά, διευκρίνισε το πρακτορείο ειδήσεων Doğan. Ένας υπολοχαγός ηλικίας 23 ετών σκοτώθηκε και ένας άλλος στρατιωτικός τραυματίστηκε.

Αληθινή ‘επανάσταση’ εν όψει ανάμεσα σε Ριάντ και Τεχεράνη;

Τη δυναμική να αλλάξει τον ρου των διεθνών σχέσεων και τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή θα έχει τυχόν βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, με τις δυο πλευρές ολοένα και περισσότερο να ασχολούνται και να προβαίνουν σε δηλώσεις γι’ αυτό το θέμα…
Ενδεικτικό του ότι στο παρασκήνιο βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές συνεννοήσεις και προσπάθεια να γεφυρωθεί χάσμα… χασμάτων, είναι η συνάντηση του Σαουδάραβα υπουργού Εξωτερικών, Σαούντ Αλ Φαϊζάλ, με τον πρεσβευτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στο Ριάντ, Χοσεΐν Σαντεκί.
Παρότι δεν έβλεπε τον Ιρανό ομόλογό του, ο Σαουδάραβας κυβερνητικός αξιωματούχος αισθάνθηκε την ανάγκη να προχωρήσει σε δηλώσεις, οι οποίες αναπαράχθηκαν ευρύτατα στα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, καθώς τα λόγια του καταγράφηκαν και μεταδόθηκαν σε θέμα που ανήρτησε ο διαδικτυακός κόμβος του ιρανικού πρακτορείου IRNA.

Οι Σύγχρονες Συγκρούσεις Δικαιώνουν τον Κλαούζεβιτς- Sheng Andrew

Ο περίφημος γερμανός θεωρητικός του πολέμου του 18ου αιώνα Καρλ φον Κλαούζεβιτς όρισε τον πόλεμο ως τη συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα και, όπως ο αρχαίος στρατηγιστής Σουν Τζου, έλεγε ότι όποιος επιθυμεί την ειρήνη πρέπει να είναι προετοιμασμένος για πόλεμο. Καθώς ο σύγχρονος κόσμος καθίσταται περισσότερο ταραχώδης -όπως φαίνεται από τις συγκρούσεις στην Ουκρανία, το συνεχιζόμενο χάος στη Μέση Ανατολή και την αυξανόμενη ένταση στη Νοτιοανατολική Ασία -, αυτός ο συλλογισμός δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρος.Οι πόλεμοι παραδοσιακά διεξάγονται για τα εδάφη. Αλλά ο ορισμός των εδαφών πλέον περιλαμβάνει πέντε πεδία: τη στεριά, τον αέρα, τη θάλασσα, το Διάστημα και τα τελευταία χρόνια τον κυβερνοχώρο. Αυτές οι διαστάσεις του «πολέμου CLASS» (τα αρχικά των αγγλικών λέξεων: Cyberspace - κυβερνοχώρος, Land - στεριά, Air - αέρας, Sea - θάλασσα, Space - Διάστημα) καθορίζουν τις απειλές που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα. Οι ακριβείς αφορμές, οι στόχοι και τα αίτια αυτών των συγκρούσεων θα καθορίζονται σε διαφορετικούς βαθμούς από πέντε παράγοντες: το σύστημα ηθικών αξιών, τις φατρίες, τον πολιτισμό, το κλίμα και το νόμισμα.

Οι Ελληνικές Τράπεζες Αποχωρούν Πλέον από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη του Γιάννη Παπαδογιάννη

http://i2.wp.com/lykavitos.gr/wp-content/uploads/2014/08/image46.jpg?fit=1024%2C1024
Στην επώδυνη διαδικασία αποχώρησης από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης βρίσκονται οι εγχώριες τράπεζες, «χάνοντας» το μεγαλύτερο μέρος από τις κτήσεις που απέκτησαν τη χρυσή δεκαετία του 2000. Χθες η Eurobank ανακοίνωσε την πώληση της θυγατρικής της στην Ουκρανία, PJSC Universal Bank, στον ουκρανικό όμιλο Delta Bank, έναντι 95 εκατ. ευρώ. Η κίνηση αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης που έχει συμφωνήσει η Eurobank με τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Είχε προηγηθεί η αποχώρηση της Eurobank από τις αγορές της Πολωνίας και της Τουρκίας. Σημειώνεται ότι από την πώληση της ουκρανικής τράπεζας ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας επηρεάζεται οριακά αρνητικά, κατά 5 μονάδες βάσης.

"Το Σκοπιανό ήταν βαρίδι για την ελληνική Αριστερά" Το νέο βιβλίο του Αδαμάντιου Σκόρδου

Adamantios Skordos, Griechenlands Makedonische Frage. Burgerkrieg und Geschichtspolitik im Sudosten Europas. 1945-1992 (Το μακεδονικό ζήτημα στην Ελλάδα. Εμφύλιος και πολιτικοποίηση της Ιστορίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. 1945-1992), Εκδόσεις Wallstein, Gottingen, 2012, σελ. 440, τιμή 39,90 ευρώΕίναι κοινό μυστικό πλέον, ότι η διεθνής κοινότητα ποτέ δεν αντιλήφθηκε την υπερβολική ευαισθησία της Ελλάδας στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Στην Ελλάδα αρεσκόμαστε να λέμε ότι η διεθνής κοινότητα δεν μας κατανοεί, επειδή δεν είναι εξοικειωμένη με τις ιδιαιτερότητες και τα τραύματα της νεοελληνικής ιστορίας.

South Stream: Το Plan B της Gazprom έχει Ελλάδα

Από Ελλάδα και Τουρκία θα περάσει ο αγωγός South Stream σε περίπτωση που η Βουλγαρία εμμείνει στο πάγωμα των εργασιών για διέλευσή του από τα εδάφη της. Το κάλεσμα των δύο υπουργών προς τη Μόσχα και η θέση της Gazprom.
South Stream: Το Plan B της Gazprom έχει Ελλάδα -Κλειδί η στάση της ΒουλγαρίαςΗ Gazprom ενδέχεται να εγκαταλείψει τον σχεδιασμό του αγωγού φυσικού αερίου South Stream μέσω Βουλγαρίας, Σερβίας, Ουγγαρίας και Σλοβενίας, σύμφωνα με δημοσίευμα ρωσικής εφημερίδας.
Όπως αναφέρει η Vzglyad, η Gazprom έχει plan B για την κατασκευή του αγωγού, σε περίπτωση που η Βουλγαρία εμμείνει στην αντίθεσή της για κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με αυτό, ο αγωγός θα μπορούσε να φτάσει στον τελικό προορισμό του, την Ιταλία και την Αυστρία, μέσω Ελλάδας και Τουρκίας. Σημειώνεται ότι η βουλγαρική κυβέρνηση που ανέλαβε στις 6 Αυγούστου πάγωσε τις εργασίες κατασκευής του South Stream, εν μέσω ξεκάθαρων ενδείξεων από τις Βρυξέλλες ότι η Κομισιόν θα επέβαλλε πρόστιμα στην Βουλγαρία σε περίπτωση που η κυβέρνηση της χώρας δεν επαναδιαπραγματευόταν τη διμερή συμφωνία με τη Μόσχα για την κατασκευή του, η οποία παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο.Σύμφωνα με το άρθρο της Vzglyad, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε συνάντησή του με δημοσιογράφους στις 23 Μαΐου, άφησε ήδη να εννοηθεί ότι υπάρχει και εναλλακτικό πλάνο για τον αγωγό.

Παράνομη διακίνηση υδραργύρου από γερμανική εταιρία διαχείρισης αποβλήτων

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΠΠΑΣ
Γερμανική εταιρία διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων εντοπίστηκε να διακινεί παρανόμως τεράστιες ποσότητες υδραργύρου. Μέρος της ποσότητας εξήχθη και στην χώρα μας και εντοπίστηκε σε αποθήκη στον Ασπρόπυργο, με την ένδειξη επικίνδυνο εμπόρευμα.
Πρόκειται για την εταιρία  «DELA GmbH RECYCLING SOLUTIONS», η οποία «έριξε» στην ευρωπαϊκή (και όχι μόνο) αγορά, χίλιους και πλέον τόνους υδραργύρου που προήλθαν ως προϊόν επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων.

Γιατί οι Κούρδοι δεν θα ανακηρύξουν σύντομα κράτος



Σάββας Ιακωβίδης- Μέχρι πριν από μια 10ετία, οι Κούρδοι στιγματίζονταν ως τρομοκράτες και παρίες του κόσμου, σφαγιαζόμενοι και κατακρεουργούμενοι από τους Τούρκους ή από τον αιμοσταγή Σαντάμ Χουσεΐν του Ιράκ. Μετά τη συμμαχική επιχείρηση του 2003 για την εκδίωξη του Ιρακινού δικτάτορα, ένα μνημειώδες λάθος του Πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ερντογάν, έδωσε τη χρυσή ευκαιρία στους Κούρδους. Ο Ερντογάν αρνήθηκε διέλευση αμερικανικών στρατευμάτων από την Τουρκία προς το Βόρειο Ιράκ, για να χτυπήσουν τον Χουσεΐν.Οι Κούρδοι προσφέρθηκαν να βοηθήσουν τους Αμερικανούς. Η προσφορά τους ήταν πολύτιμη σε χρόνο, χρήμα και ζωές. Οι ΗΠΑ δεν λησμόνησαν τη χειρονομία των Κούρδων, όπως δεν ξέχασαν την άρνηση Ερντογάν. Τους τελευταίους μήνες, με αφορμή την επέλαση των εγκληματιών τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, οι Κούρδοι αναδείχθηκαν στην εμπροσθοφυλακή και στο μόνο ανάχωμα της Δύσης έναντι μιας αδίστακτης και βάρβαρης ισλαμικής τρομοκρατίας.

Ο Αβραμόπουλος στις ΗΠΑ

Πόσα μίλια χωρίζουν τον Ασπρόπυργο από την Ουάσιγκτον; Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναχωρεί για τις ΗΠΑ, όπου αύριο θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ, αλλά χθες βρέθηκε στη Σχολή Αλεξιπτωτιστών στον Ασπρόπυργο, όπου παρέδωσε τα διπλώματα και τα διακριτικά πτερύγων (τις περίφημες «πουλάδες») στους Ευέλπιδες και τους μαθητές της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν στην πτώση με αλεξίπτωτο στατικού ιμάντα...
Ο Αβραμόπουλος στις ΗΠΑΕπέμεναν να τον δουν...
Πάντως ο υπουργός Αμυνας, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον πρέσβη των ΗΠΑ Ντέιβιντ Πιρς, δεν θα πέσει σαν... αλεξιπτωτιστής στο αμερικανικό Πεντάγωνο, αφού η επίσκεψή του είχε δρομολογηθεί εδώ και ένα δίμηνο.Οπως μαθαίνουμε, μάλιστα, οι Αμερικανοί επέμειναν να υποδεχθούν τον Δ. Αβραμόπουλο στην Ουάσιγκτον, παρότι, εν τω μεταξύ, έγινε γνωστό ότι θα «μετατεθεί» στις Βρυξέλλες για να αναλάβει τα καθήκοντα του επιτρόπου της Ελλάδας.

Η Ελλάδα ανακήρυξε μονομερώς ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης!


Φαίνεται τελικά πως η είδηση είναι αληθινή, και πως -επί τέλους- αποφάσισε η Ελλάδα να δημιουργεί γεγονότα και όχι να τα ακολουθεί
Picture 0 for Η Ελλάδα ανακήρυξε μονομερώς ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης!
Είναι από τα πλέον ευχάριστα νέα που έχω ακούσει το τελευταίο διάστημα, ώστε ομολογώ πως έκανα καιρό να το υιοθετήσω, αναζητώντας την επαλήθευση και από άλλες πηγές. Φαίνεται τελικά πως η είδηση είναι αληθινή, και πως -επί τέλους- αποφάσισε η Ελλάδα να δημιουργεί γεγονότα και όχι να τα ακολουθεί.
Αφορμή γι’ αυτά ένα πολύ ενδιαφέρον σημείωμα του επικεφαλής του ΙΕΝΕ κ. Κ. Ν. Σταμπολή στο «Energia.gr», που και εκ του τίτλου φαίνεται πως πραγματεύεται ενεργειακά θέματα. Πρόκειται για την ανακοίνωση προ ημερών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΚΑ) για τον Διεθνή Γύρο Παραχωρήσεων (2nd International Round), όπου μεταξύ των 20 συνολικώς θαλάσσιων οικοπέδων, περιέλαβε και μία σειρά, συγκεκριμένα τα blocks 12 έως 20, που ευρίσκονται νοτίως της Κρήτης.
 

Προς συμβιβασμό στο Μινσκ;


Η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας στο Μινσκ της Λευκορωσίας την Τρίτη 26.8 είναι η τελευταία ευκαιρία όχι μόνο για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία αλλά για συνολική λύση που να επιτρέπει ταυτόχρονη στενή ειδική σχέση του Κιέβου τόσο με τη Ρωσία όσο και με την ΕΕ. Πρόκειται για εξελίξεις με δυναμική πλήρους ανατροπής του σκηνικού που διαμορφώθηκε μετά τον Απρίλιο, όταν η Ουάσιγκτον άρχισε να κλιμακώνει τις κυρώσεις που από συμβολικές έγιναν πολύ γρήγορα χειρουργικά πλήγματα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας. Μέχρι και πρόσφατα κυρίαρχη ήταν η εντύπωση ότι ο έλεγχος της κλιμάκωσης-αποκλιμάκωσης της σύγκρουσης ανήκει στην αμερικανική πλευρά.

Εξαλλη με τον Ερντογάν η σύζυγος Γκιούλ: «Εγώ θα ξεκινήσω την ιντιφάντα» Ο επόμενος πρωθυπουργός θα είναι ο Νταβούτογλου λέει ο Γκιούλ

Εξαλλη με τον Ερντογάν η σύζυγος Γκιούλ: «Εγώ θα ξεκινήσω την ιντιφάντα»«Εγώ θα ξεκινήσω την ιντιφάντα» είπε η - έως την 28η Αυγούστου - πρώτη κυρία της Τουρκίας, σύζυγος του απερχόμενου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ, Χαϊρουνισά, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της για τη στάση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης απέναντι στο σύζυγό της.Ο παραγκωνισμός του Γκιουλ από πλευράς του πρωθυπουργού και εκλεγέντα προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διαδικασία διαδοχής στο κόμμα και στη θέση του πρωθυπουργού είναι ένα ζήτημα που συζητείται εδώ και ημέρες στην Τουρκία.Ο ίδιος ο Γκιουλ έκανε την Τρίτη λόγο για ασέβεια προς το πρόσωπό του από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Γερμανία: Προτίθεται να στείλει όπλα στους Κούρδους κατά των τζιχαντιστών

Γνωρίζει τους κινδύνους και θα επιδείξει μετριοπάθεια δηλώνει ο ΥΠΕΞ της χώρας
Γερμανία: Προτίθεται να στείλει όπλα στους Κούρδους κατά των τζιχαντιστών
Ο υπουργός Εξωτερικών και η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας ανακοίνωσαν ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να στείλει όπλα στους Κούρδους του βορείου Ιράκ, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της απειλής των τζιχαντιστών. Θα προηγηθούν συνομιλίες με την κυβέρνηση του Ιράκ. Στρατιωτικός εξοπλισμός όπως κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα θα σταλούν άμεσα στο Ιράκ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο προτίθεται να στείλει και όπλα.
Η υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξετάζει τι είδους όπλα μπορεί να στείλει η Γερμανία και τι χρειάζονται οι Κούρδοι και τόνισε ότι η απόφαση θα ληφθεί σε μία εβδομάδα.

Απάντηση Αθανασίου στους 38 βουλευτές της ΝΔ για τις γενοκτονίες

Διευκρινίσεις υπουργού Δικαιοσύνης σε ενστάσεις για διατάξεις του αντιρατσιστικού
Απάντηση Αθανασίου στους 38 βουλευτές της ΝΔ για τις γενοκτονίες
Διευκρινίσεις δίνει ο υπουργός δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου στους 38 βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι με επιστολή τους στον πρωθυπουργό διατυπώνουν ενστάσεις για διατάξεις του αντιρατσιστικού. Σύμφωνα με τη δήλωσή του οι «κακόβουλη άρνηση ή ο ευτελισμός των γενοκτονιών που έχει αναγνωρίσει το ελληνικό κοινοβούλιο θα αντιμετωπίζεται ως αδίκημα με ρητή διάταξη. Σε αυτές τις περιπτώσεις συμπεριλαμβάνεται το ολοκαύτωμα ή οι γενοκτονίες που διεθνή ή ελληνικά δικαστήρια έχουν αναγνωρίσει με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις».
Ολόκληρη η δήλωση του υπουργού έχει ως εξής: