06 Νοεμβρίου 2014

Να οι “υποκινητές” κ.Λοβέρδο


Να οι “υποκινητές” κ.Λοβέρδο
     Ας δούμε τι συμβαίνει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στο πλαίσιο της… «δημόσιας και δωρεάν Παιδείας»:Προ 4ετίας το Πανεπιστήμιο της Αθήνας είχε κρατική χρηματοδότηση περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα ο προϋπολογισμό του 2015 προβλέπει χρηματοδότηση 11 εκατομμύρια ευρώ.
  • Το Πανεπιστήμιο χρειάζεται 2.000 υπαλλήλους για να λειτουργήσει στοιχειωδώς. Σήμερα έχει 732...
  • Μόνο με το PSI τα αποθεματικά του Πανεπιστημίου της Αθήνας «κουρεύτηκαν» κατά 13 εκατ. ευρώ, του Πολυτεχνείου κατά 30 εκατ. ευρώ, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κατά 4,5 εκατ. ευρώ, του Αριστοτέλειου κατά 8 εκατ. ευρώ, της Πάτρας κατά 4 εκατ. ευρώ, του Παντείου κατά 9 εκατ. ευρώ και ούτω καθ’ εξής.
  • Στη χώρα που ο πρωθυπουργός κύριος Σαμαράς για να δικαιολογήσει την ένταση στα Πανεπιστήμια επιτίθεται στους φοιτητές – «θρασίμια» (!) που δεν έχουν καλή αγωγή από το σπίτι τους, όπως είπε στη γιορτή της ΟΝΝΕΔ, οι φοιτητές και οι βυθισμένες στην φτώχεια οικογένειές τους καλούνται να πληρώνουν για οτιδήποτε έχει σχέση με την… «δημόσια και δωρεάν Παιδεία», από σίτιση και στέγαση μέχρι για μετακινήσεις και για συγγράμματα.
***

Ο,τι είναι κακό για τη Γερμανία μπορεί να είναι καλό για την Ευρώπη

BLOOMBERG Ακόμη και όσοι είναι εξοικειωμένοι με το χάλι της Ευρώπης θα συμφωνήσουν ότι οι πρόσφατες οικονομικές προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Θα νομίζατε ότι οι οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης ήταν ήδη κακές. Θα χειροτερέψουν ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Τούτου λεχθέντος, η Ευρώπη λειτουργεί με μυστήριο τρόπο. Το ότι εντείνεται η απαισιοδοξία θα μπορούσε να αποτελέσει λόγο αισιοδοξίας. Μέσω των προβλέψεων αποκαλύπτεται ο πραγματικός λόγος της οικονομικής εξασθένησης της Ευρώπης. Δεν πρόκειται πλέον (εάν ήταν ποτέ) για την υπερχρεωμένη περιφέρεια που παρασύρει προς τα κάτω τον κατά τα άλλα υγιή πυρήνα των σύγχρονων και καλοδιοικούμενων οικονομιών.

Οι Αμερικανοί απέρριψαν την ατολμία του Ομπάμα

Αθανάσιος Έλλις ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ Η απόρριψη του διστακτικού τρόπου με τον οποίο χειρίζεται την εξωτερική πολιτική ο Μπαράκ Ομπάμα και η επιθυμία για μια πιο αποφασιστική και «δυναμική» συμπεριφορά της Αμερικής στη διεθνή σκηνή, είναι ένα από τα μηνύματα που προκύπτουν από τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο, και αυτό που ενδιαφέρει τον υπόλοιπο κόσμο. Ο Μπαράκ Ομπάμα χρεώνεται την αδυναμία να αποτρέψει αρνητικές εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, αλλά και στην Ουκρανία, όπου η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία αποτέλεσε βαρύ πλήγμα για τη Δύση και προκάλεσε ενόχληση και δυσφορία στην αμερικανική κοινή γνώμη.

WSJ: Απόρρητη επιστολή Ομπάμα στον ηγέτη του Ιράν

WSJ: Απόρρητη επιστολή Ομπάμα στον ηγέτη του Ιράν για αγώνα κατά των τζιχαντιστών Στην επιστολή επισημαίνεται το κοινό συμφέρον των δύο χωρών στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία.Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έστειλε μια απόρρητη επιστολή στον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ τον περασμένο μήνα, στην οποία επισήμαινε το κοινό συμφέρον των δύο χωρών στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία.Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal η επιστολή αυτή, που στάλθηκε στα μέσα Οκτωβρίου, ανέφερε ότι η συνεργασία των ΗΠΑ με το Ιράν στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών συνδέεται άρρηκτα με την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων για το πυρηνικό πρόγραμμά της.

Η απολογία Μπάιντεν τεντώνει το σχοινί στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκία Μόλις δυο εβδομάδες πριν την επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπροέδρου στην Άγκυρα


Του Νίκου Στέλγια ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη
Μια νέα κρίση έρχεται να αφήσει την σκιά της στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος διαψεύδει την τουρκική πλευρά. Ο Τζο Μπάϊντεν ξεκαθαρίζει ότι ουδέποτε απολογήθηκε στον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο κ. Μπάϊντεν πραγματοποίησε μια νέα, σημαντική δήλωση στον αμερικανικό τύπο. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο πρόσφατο περιστατικό, το οποίο επηρέασε τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Πριν από λίγες εβδομάδες, ο ίδιος είχε κατηγορήσει την Τουρκία για την πολιτική γραμμή, την οποία ακολουθεί στην Συρία. «Ο Πρόεδρος Ερντογάν αντιλήφθηκε το λάθος του στην Συρία. Μου είπε ότι ήταν λάθος το άνοιγμα των συνόρων Τουρκίας-Συρίας», είχε τονίσει ο κ. Μπάϊντεν. Η συγκεκριμένη δήλωση άναψε φωτιές στην τουρκική πρωτεύουσα, με τον Τούρκο Πρόεδρο να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «πλέον ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος αποτελεί παρελθόν για τον ίδιον».

Επικίνδυνη Τουρκία Γράφει ο Γ.-Σ. Πρεβελάκης*

http://www.kurdpress.com/En/Images/News/Larg_Pic/7-7-1393/IMAGE635475850754755464.jpg
Η σημερινή κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να ερμηνευθεί και με γνώμονα τις γεωπολιτικές απόψεις του Αχμέτ Νταούτογλου, όπως αναπτύσσονται στο Στρατηγικό Βάθος.Η Διεθνής Θέση της Τουρκίας, το βιβλίο που δημοσίευσε το 2001 [1] . Συγκρατούμε τα εξής:
1. Η Τουρκία μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μεγάλη γεωπολιτική δύναμη. Aυτο-υποβαθμίστηκε εστιάζοντας στον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό, «σαν να προπονείται ο παλαιστής βαρέων βαρών να αντιμετωπίσει κατηγορίες μεσαίων βαρών» (σ. 235).
2. Οι Μεγάλες Δυνάμεις χρησιμοποίησαν την Ελλάδα και την Συρία για να περιορίσουν τις τουρκικές φιλοδοξίες: «η Τουρκία, η οποία αφέθηκε να αγωνιστεί με μια κοντινή απειλή που την ενοχλεί, βρέθηκε ανίκανη να ανοίξει τους ορίζοντές της...σε μεγάλης κλίμακας και παγκόσμιας εμβέλειας πολιτικές» (σ. 237).
3. Η Κύπρος έχει ζωτική σημασία για την Τουρκία, λόγω της κεντρικής της θέσης σε
γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά δίκτυα: «ακόμη κι αν δεν υπήρχε ούτε ένας μουσουλμάνος Τούρκος εκεί, η Τουρκία όφειλε να διατηρεί ένα κυπριακό ζήτημα» (σ. 279).

Παρενέργειες του δικομματισμού

Στις ΗΠΑ υπάρχει το πιο άκαμπτο δικομματικό σύστημα στον πλανήτη, καθώς όποιος ψηφοφόρος απογοητεύεται από το κόμμα του χωρίς να έλκεται από τον αντίπαλο σχηματισμό, διαλέγει την αποχή. Πρόκειται για ένα σταθερό και διαχρονικό σύμπτωμα της πολιτικής σκηνής στις ΗΠΑ, που κατά κύριο λόγο πλήττει το Δημοκρατικό Κόμμα.Σήμερα ο σκληρός πυρήνας των ψηφοφόρων του Ομπάμα, που του έδωσε την πρώτη νίκη το 2008, έχει απογοητευτεί, καθώς έχει δει τον κοινωνικό ριζοσπαστισμό της προεκλογικής εκστρατείας του τότε γερουσιαστή του Ιλινόις να καθυστερεί να μεταλλαχθεί σε κυβερνητική πολιτική τα δύο πρώτα κρίσιμα χρόνια 2009 και 2010, όταν οι Δημοκρατικοί είχαν την πλειοψηφία και στη Βουλή των Αντιπρόσωπων και στη Γερουσία. Αποτέλεσμα, μία αυξημένη αποχή που πλήττει τους Δημοκρατικούς και ανακηρύσσει νικητές τους Ρεπουμπλικάνους, που αναζητούν ακόμη διακριτό πολυσυλλεκτικό στίγμα, ενώ τελούν ακόμη υπό την ομηρεία των ακραίων θέσεων του Tea Party.

Οι επιπόλαιοι ΑΟΖ-ολόγοι

Το γεγονός ότι το υπουργείο Εξωτερικών επιθυμεί και επιζητά να διατηρήσει χαμηλούς τόνους γύρω από το ζήτημα της οριοθέτησης της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης είναι απολύτως θεμιτό και σεβαστό. Οι λόγοι είναι προφανείς εάν κανείς αναλογιστεί πως καταβάλλεται πράγματι προσπάθεια από ορισμένους για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
Το γεγονός όμως ότι ο σύμβουλος του Ελληνα πρωθυπουργού για θέματα Ενεργειακής Πολιτικής, Σόλων Κασσίνης, δέχθηκε να παρέμβει σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή και μάλιστα να υπάρξει άκρως αποκαλυπτικός αναφερόμενος στις εξελίξεις περί την ΑΟΖ εάν δεν είναι επικίνδυνο, είναι απλώς επιπόλαιο!

Παγιδευμένη η Αγκυρα

Η αιχμή του σύγχρονου δόρατος για το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές διαφορές δεν είναι άλλη από τον πολλά υποσχόμενο τομέα της ενέργειας (σε αποθέματα - επεξεργασία - οδούς μεταφοράς) στη θαλάσσια περιοχή της Αν. Μεσογείου. Στην περιοχή αυτή, η Τουρκία είναι σήμερα, περίπου, persona non grata, δηλαδή ανεπιθύμητη. Εχει προ πολλού χαλάσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ.
 Εχει σοβαρά ψυχρανθεί με την παρούσα κυβέρνηση της Αιγύπτου (μετά τα μαλλιοκούβαρα μέσα στη Γ. Συνέλευση του ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο). Δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, που έχει επιλέξει απολύτως νόμιμα να αξιοποιήσει τα αποθέματα φυσικού αερίου στη νότια και ανατολική πλευρά της κυπριακής ΑΟΖ, για την ώρα, με προοπτική ωφελημάτων για όλους τους κατοίκους της νήσου μόνον μετά τη λύση του Κυπριακού.

Ιακώβου: Ανοιχτό σενάριο κοινής ΑΟΖ Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου

http://www.sigmalive.com/application/cache/default/images/news/280x210/DOC.20141105_.1205389_.%CE%9B%CE%99%CE%9C%CE%A0%CE%95%CE%A1%CE%9C%CE%91%CE%9D_2_600x383_.jpgΜαρία ΣτυλιανούΑνοιχτό είναι το ενδεχόμενο καθορισμού με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου, η οποία θα αγγίζει και την Κύπρο, αποκλείοντας την Τουρκία από την Ανατολική Μεσόγειο, εκτιμά ο πολιτικός αναλυτής και Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών, Χρίστος Ιακώβου.Μιλώντας στο Sigmalive, ο κ. Ιακώβου τονίζει ότι αυτή ενδεχομένως να είναι η απόφαση που θα ληφθεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής Κύπρου –Ελλάδας – Αιγύπτου, το ερχόμενο Σάββατο στο Κάιρο. 
 

Γιατί οι τζιχαντιστές δεν είναι στη λίστα με τους εχθρούς του Ερντογάν

http://www.ekurd.net/mismas/articles/misc2014/11/turkey5223.jpg
Baskin OranΛέγεται συχνά ότι ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ένας άνθρωπος μονομανής. Ο όρος δεν έχει μόνο αρνητική έννοια, μπορεί να αποδειχθεί επωφελής για τον ίδιο. Για παράδειγμα, έχει εμμονή με το να γίνει ένας πρόεδρος «α λα τούρκα», δηλαδή κάτι σαν εκλεγμένος σουλτάνος. Αλλά είναι επόμενο αν, ακούγοντας για τις μονομανίες του, το πρώτο που σας έρχεται στο νου είναι η εχθρότητα προς τους άλλους.Η εχθρότητα κατευθύνεται προς μεγάλο εύρος ατόμων που έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: δεν υποκλίνονται μπροστά του _ δημοσιογράφοι, γραφειοκράτες, επιχειρηματίες, δικαστές, τα μέλη του κινήματος Χιζμέτ του Φετχουλάχ Γκιουλέν, ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ… και ο κατάλογος συνεχίζεται.Προς το παρόν, θα επικεντρωθώ στις εμμονές του στην εξωτερική πολιτική.

Δεν θα ερευνήσει την υπόθεση του Μαβί Μαρμαρά η Χάγη

Οι εισαγγελείς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστήριου θεωρούν πιθανή την τέλεση εγκλημάτων πολέμου κατά την ισραηλινή επέμβαση στον Στόλο για τη Γάζα το 2010, ωστόσο δεν θα προχωρήσουν σε έρευνα, επειδή η έκταση των πιθανών εγκλημάτων δεν είναι τέτοια που να εμπίπτει στη δικαιοδοσία της Χάγης. Αυτό αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο γνώση εγγράφου του Δικαστηρίου.
Η ώρα της επίθεσης του ισραηλινού στρατού στο Μαβί Μαρμαρά
Η ώρα της επίθεσης του ισραηλινού στρατού στο Μαβί Μαρμαρά

Τουρκία: Νέο σχέδιο οικονομικής μεταρρύθμισης ανακοίνωσε ο Davutoglu

Της Yeliz Candemir
http://www.novasports.gr/media/2014/11/c70c5369-14ba-4f97-ad5a-4fb3ff010bfb_3.jpg
Κωνσταντινούπολη (Dow Jones) – Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ahmet Davutoglu ανακοίνωσε σήμερα τις λεπτομέρειες ενός εκτεταμένου πακέτου μεταρρυθμίσεων με το οποίο η κυβέρνηση ελπίζει πως θα βελτιώσει την αποδοτικότητα σε όλη τη χώρα. Δήλωσε πως το πρόγραμμα θα εισάγει μεταρρυθμίσεις σε σειρά κλάδων, μεταξύ των οποίων το εμπόριο, την ενέργεια και την υγεία. «Αυτό το πρόγραμμα εννέα σημείων, έχει στόχο να βελτιώσει την αποδοτικότητα στη χώρα, να διασφαλίσει τη συνέχιση της ανάπτυξης και να αυξήσει την υπεθυνότητα», δήλωσε ο Davutoglu σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

Σε εξέλιξη η μεγαλύτερη άσκηση Κύπρου και Ελλάδας


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΑΜΠΑΣ ΚΑΙ ΗΓΕΤΗ ΧΑΜΑΣ Ερντογάν: Ζητάμε παρέμβαση του ΣΑ του ΟΗΕ για το τέμενος Ακσά στην Ιερουσαλήμ

Ερντογάν: Ζητάμε παρέμβαση του ΣΑ του ΟΗΕ για το τέμενος Ακσά στην Ιερουσαλήμ
Παρέμβαση από τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το τέμενος Μεστζίντι Ακσά, θα ζητήσει η Τουρκία, όπως δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.Το τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν είχε τηλεφωνική επαφή με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Μαχμούντ Αμπάς και με τον επικεφαλής της Χαμάς, Χάλεντ Μεσάαλ.Ο κ. Ερντογάν τόνισε στους δυο Παλαιστίνιους ηγέτες τη μεγάλη σημασία που έχει για την ειρήνη στην περιοχή «ο τερματισμός των παραβιάσεων του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ και στο τέμενος Μεστζίντι Ακσά». http://www.ethnos.gr

«Το Ισλαμικό Κράτος δεν αντιμετωπίζεται με αεροπορικές επιδρομές»


Ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε πως η διεθνής κοινότητα δεν έχει ουσιαστική στρατηγική.
«Το Ισλαμικό Κράτος δεν αντιμετωπίζεται με αεροπορικές επιδρομές»
«Η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να μην έχει ουσιαστική στρατηγική» απέναντι στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), έκρινε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Άγκυρα με τον Ιρακινό ομόλογό του Ιμπραχήμ Τζαφαρί, ο οποίος άρχισε χθες τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.

«Απαιτείται ουσιαστική στρατηγική έναντι της τρομοκρατικής οργάνωσης ΙΚ», επισήμανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι «εμείς συμβάλλουμε στη δημιουργία μίας τέτοιας στρατηγικής».

"Επειδή όταν έχεις επιβιώσει σε αυτό το σύστημα, όταν πας έξω, είσαι... Θεός."

http://www.athensvoice.gr/sites/default/files/imagecache/image_easyjet_630x384/av_article/80497-180063.jpg
Η Στοχοποίηση ως εργαλείο ανάλυσης του φαινόμενου της παρακμής της παιδείας μας  και ως διαδικασία είναι βολική και εύκολη , την ίδια ώρα όμως και επικίνδυνη γιατί οδηγεί σε λάθος ερμηνείες του φαινόμενου. Παράλληλα δε η παρακμή, η καχεκτικότητα συλλαμβάνεται και αποτυπώνεται με όσα πιάνει ο φακός της δημοσιότητας. Μπορεί οι συγκυρίες να βολεύουν την στοχοποίηση της Αριστεράς  όμως  από το σημείου τούτου μέχρι την αναγωγή της Αριστεράς του οποίου πολιτικού φορέα της ως τον αποκλειστικό και κύριο αίτιο της κρίσης στο εκπαιδευτικό μας σύστημα  η απόσταση είναι εξωπραγματική.