06 Νοεμβρίου 2014

Ιακώβου: Ανοιχτό σενάριο κοινής ΑΟΖ Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου

http://www.sigmalive.com/application/cache/default/images/news/280x210/DOC.20141105_.1205389_.%CE%9B%CE%99%CE%9C%CE%A0%CE%95%CE%A1%CE%9C%CE%91%CE%9D_2_600x383_.jpgΜαρία ΣτυλιανούΑνοιχτό είναι το ενδεχόμενο καθορισμού με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου, η οποία θα αγγίζει και την Κύπρο, αποκλείοντας την Τουρκία από την Ανατολική Μεσόγειο, εκτιμά ο πολιτικός αναλυτής και Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών, Χρίστος Ιακώβου.Μιλώντας στο Sigmalive, ο κ. Ιακώβου τονίζει ότι αυτή ενδεχομένως να είναι η απόφαση που θα ληφθεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής Κύπρου –Ελλάδας – Αιγύπτου, το ερχόμενο Σάββατο στο Κάιρο. 
 Όπως ανέφερε ο κ. Ιακώβου, μια τέτοια συμφωνία ενδεχομένως να περιλάμβανε τον καθορισμό αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Καστελόριζου και Αιγύπτου, αγγίζοντας και την Κύπρο και γι αυτό και η Τουρκία είναι ιδιαιτέρως ενοχλημένη από τη σύμπηξη μετώπου μεταξύ των τριών χωρών. Εξ’ ού και τα τουρκικά επικοινωνιακά παιχνίδια με δημοσιογραφικές αποστολές στα πλοία που συνοδεύουν το Μπαρμπαρός αλλά και οι πληροφορίες που διέρρευσαν περί μεταφοράς πλατφόρμας από τους Τούρκους στην περιοχή.Ο Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών τονίζει ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η Τουρκία πιθανότατα θα αντιδράσει ακόμα πιο έντονα, επιχειρώντας να ακυρώσει αυτή την προοπτική. 
 
Σε ότι αφορά τους υδρογονάνθρακες και τις σκέψεις για δημιουργία αγωγών λόγω ασύμφορης λύσης δημιουργίας τερματικού, ο κ. Ιακώβου τόνισε ότι πρέπει να δούμε τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων και μετά να λάβουμε αποφάσεις.Πρόσθεσε επίσης πως θα ήταν μέγιστο σφάλμα να συναινέσουμε σε αγωγό μέσω Τουρκίας.