25 Ιουλίου 2014

Ψηφίζεται σήμερα Ποιες αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο για για την στρατιωτική θητεία και τα ΕΑΣ


Ποιες αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο για για την στρατιωτική θητεία και τα ΕΑΣ

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας «Φάροι, Στρατολογία και άλλες διατάξεις» διατηρεί την νομοθετική του φόρμα το Β’ Τμήμα Διακοπής της Βουλής έως ότου εισαχθούν για συζήτηση το κρίσιμο πολυνομοσχέδιο για την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και το σχέδιο νόμου για τους αιγιαλούς.Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό, σήμερα αναμένεται η έγκριση του νομοσχεδίου που έχει αναλάβει η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά το οποίο μεταξύ άλλων φέρνει τις εξής αλλαγές:- Ελαττώνεται το όριο ηλικία για την χορηγούμενη, στους σπουδαστές ΚΕΜΕ (Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης) , αναβολή από το 28ο στο 26ο έτος της ηλικίας

Διαπλεκόμενες κρίσεις δοκιμάζουν τον Ομπάμα


PETER BAKER / THE NEW YORK TIMES
Σπάνια ένας πρόεδρος έχει βρεθεί μπροστά σε τόσες, φαινομενικά διακριτές, κρίσεις στην εξωτερική πολιτική, αλλά αυτό που καθιστά πιο περίπλοκο το πρόβλημα που καλείται να διαχειριστεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα είναι το γεγονός ότι οι κρίσεις αυτές διαπλέκονται. Οι εξελίξεις σε μία περιοχή μπορούν να επηρεάσουν τις απόψεις και τις επιλογές για μία άλλη περιοχή.
Ο Ομπάμα μπορεί να πιέζει τη Ρωσία σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά προσπαθεί να συνεργαστεί με τη Μόσχα στο ζήτημα του Ιράν. Αν και ασκεί πίεση στο Ιράν για το πυρηνικό πρόβλημα, συμμαχεί με την Τεχεράνη απέναντι στους σουνίτες αντάρτες του Ιράκ.

Τον τέταρτο μεγαλύτερο πληθυσμό κάτω από το όριο της φτώχειας έχει η Ελλάδα στην Ευρώπη Πηγή: Τον τέταρτο μεγαλύτερο πληθυσμό κάτω από το όριο της φτώχειας έχει η Ελλάδα στην Ευρώπη


Τον τέταρτο μεγαλύτερο πληθυσμό κάτω από το όριο της φτώχειας έχει η Ελλάδα στην Ευρώπη

Στα υψηλότερα επίπεδα, συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, είναι το ποσοστό του πληθυσμού της Ελλάδας που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας, χωρίς, δηλαδή, να εξασφαλίζει τις βασικές ανάγκες διαβίωσης.
Το  2013 το ποσοστό των Ελλήνων που ζουν στο όριο της φτώχειας ανήλθε σε 34,6%, αντιστοιχώντας σε 3.795.100 άτομα. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από τις άλλες χώρες τις ΕΕ, με εξαίρεση τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Λεττονία. Ο κίνδυνος φτώχειας, όπως δείχνουν οι σχετικοί δείκτες από τη στατιστική υπηρεσία, αυξήθηκε σημαντικά για την Ελλάδα μετά το 2010 και το ποσοστό της σχετικής φτώχειας αυξήθηκε κατά 3,4 εκατοστιαίες μονάδες ή 17,3%.

Αστόχησε το ΔΝΤ και στο «ψαλίδι» μισθών

Οι μειώσεις αποδοχών δεν βελτίωσαν την ανταγωνιστικότητα και οδήγησαν σε πτώση την παραγωγικότητα
Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»
Η δημοσιονομική προσαρμογή και οι μεγάλες περικοπές μισθών που ακολούθησε η Ελλάδα δεν βελτίωσαν την ανταγωνιστικότητα και -πολύ περισσότερο- οδήγησαν σε πτώση την παραγωγικότητα, είναι το γενικό συμπέρασμα νέας έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) με τίτλο «Προσαρμογή στις χώρες της Ευρωζώνης με ελλείμματα: πρόοδος, προκλήσεις και πολιτικές».
Είναι η πολλοστή φορά που το ΔΝΤ παραδέχεται ανοικτά τις αστοχίες της πολιτικής που ακολούθησε στην περιφέρεια της Ευρωζώνης και ειδικά στην Ελλάδα, καθώς τα μέτρα λιτότητας δεν φαίνεται να έχουν αποδώσει τα προσδοκώμενα οφέλη, ειδικά σε μια περίοδο που πληθαίνουν οι φωνές οικονομολόγων αλλά και αμερικανικών μέσων μαζικής ενημέρωσης που καλούν το Ταμείο να ζητήσει συγγνώμη από την Ελλάδα για τη σκληρή πολιτική λιτότητας που εφαρμόστηκε.

Η ευρωπαϊκή μας Μεταπολίτευση


ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣΤου Γιώργου Μαργαρίτη*  Ο πρώτος πολιτικός στόχος, η πρώτη αποστολή της «Μεταπολίτευσης» του 1974 ήταν η προσαρμογή του ελληνικού πολιτικού συστήματος στις νέες κοινωνικές συνθήκες που δημιούργησαν οι οικονομικές εξελίξεις της δεκαετίας 1960 και των αρχών του 1970. Ταυτόχρονα η νέα κατάσταση χρειάστηκε να απαντήσει στα νέα δεδομένα και ισορροπίες που δημιουργήθηκαν στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο μετά το τέλος των πολέμων της αποαποικιοποίησης και τις εξελίξεις στο μέτωπο του Ψυχρού Πολέμου. Το πρώτο μετεμφυλιακό πολιτικό σύστημα, εκείνο των πολλαπλών πόλων εξουσίας με το Παλάτι, το παρακράτος, τον «πολιτευόμενο» στρατό, την τυφλή «εθνικοφροσύνη», βάση και πρόσχημα του αντικομμουνισμού και της κοινωνικής αδικίας, είχε δείξει τα όριά του στα χρόνια της επτάχρονης δικτατορίας και είχε πείσει ακόμα και τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του – ανάμεσα στις ελληνικές οικονομικές ελίτ, αλλά και στη μακρινή Ουάσιγκτον – ότι αδυνατούσε πλέον να διαχειριστεί τους νέους καιρούς.

Σαουδική Αραβία: Ανοιχτές πληγές που δεν κλείνουν με τα πετροδολάρια

Με ποιους τρόπους αντιμετώπισε την "Αραβική Άνοιξη" η Βασιλική οικογένεια της χώρας. Η υψηλή ανεργία και οι οικονομικές αδυναμίες του κράτους. Οι παροχές στους πολίτες και το θέμα της... διαδοχής στον θρόνο.
Σαουδική Αραβία: Οι ανοιχτές πληγές που δεν κλείνουν με τα... πετροδολάριαΗ κατάσταση στην Σαουδική Αραβία μπορεί να φαίνεται λιγότερο δραματική από όσο αλλού στην περιοχή, αλλά δεν είναι καθόλου λιγότερο σοβαρή.Η οικογένεια Σαούντ έχει διατηρήσει την εξουσία για οκτώ δεκαετίες παρά τις εσωτερικές εξεγέρσεις, τους πολέμους στην περιφέρεια της χώρας, καθώς και τις διάφορες κρίσεις διαδοχής. Η Σαουδική μοναρχία αντιμετώπισε την Αραβική Άνοιξη με σχετικά μικρές ζημιές, χάρη σε δύο παράγοντες: τις ανταμοιβές και τις μεταρρυθμίσεις.Αλλά οι ανταμοιβές είναι πιθανό να αποφέρουν μόνο προσωρινά οφέλη, αφού έλαβαν τη μορφή γενναιόδωρων κοινωνικών δαπανών που προορίζονται να κατευνάσουν έναν ανήσυχο πληθυσμό. Και η βιωσιμότητα των μεταρρυθμίσεων είναι αβέβαιη, επειδή είναι συνδεδεμένη με την θολή και επικίνδυνη διαδοχή τής κυβερνώσας οικογένειας.

Ο Λίβανος επόμενος στόχος των τζιχαντιστών Οι φανατικοί του ισλαμικού κράτους πίσω από τις πρόσφατες επιθέσεις


Ο Λίβανος επόμενος στόχος των τζιχαντιστών
Μόλις οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (IS) ανακήρυξαν τη δημιουργία ενός χαλιφάτου τον περασμένο μήνα, τα κοινωνικά δίκτυα στον Λίβανο πήραν φωτιά. Στην αρχή ο τόνος ήταν χλευαστικός και έδιναν κι έπαιρναν τα ανέκδοτα που παρουσίαζαν τους τζιχαντιστές με οπισθοδρομικούς αιμοδιψείς γενειοφόρους. Σύντομα η ανησυχία διαδέχθηκε το γέλιο. Υστερα από μήνες σχετικής ηρεμίας ο Λίβανος επλήγη εκ νέου από μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων την οποία ακολούθησε καταιγισμός συλλήψεων υπόπτων βομβιστών αυτοκτονίας.
Η γενική εντύπωση που επικρατεί στον Λίβανο είναι ότι το IS - διάδοχος του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIS) - βρίσκεται πίσω από τη νέα αστάθεια που προκαλείται στη χώρα.

Γαλλοβρετανική κόντρα για τις συνεχιζόμενες πωλήσεις όπλων στη Ρωσία

pro-russian ukraine
Πόλεμος ανακοινώσεων έχει ξεσπάσει μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας με αφορμή τις πωλήσεις όπλων αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που εξακολουθούν να πραγματοποιούν προς τη Ρωσία, αμφότερες οι ευρωπαϊκές χώρες.Την αρχή έκανε η κυβέρνηση Κάμερον η οποία πριν από λίγες ημέρες άσκησε σκληρή κριτική στο Παρίσι για τις πωλήσεις πολεμικών πλοίων προς τη Ρωσία, μεσούσης της κρίσης στην Ουκρανία. Ωστόσο σήμερα ομάδα βρετανών βουλευτών ανακοίνωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση εξακολουθεί και αυτή να πωλεί όπλα στη Ρωσία, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του πρωθυπουργού Κάμερον, ότι έχει σταματήσει από τον Μάρτιο.