18 Μαΐου 2013

Αραιώνουν τα σύννεφα;

Οκτώ αλλαγές στους φόρους φέρνει το μνημόνιοΓράφει ο Γιάννης Λούλης
www.johnloulis.gr
Στους κόλπους της κυβέρνησης, μετά την έκθεση του ΔΝΤ, καλλιεργείται ένα κλίμα υπέρμετρης αισιοδοξίας, που τονίζεται εμφαντικά και από κάποια ΜΜΕ. Ότι υπάρχουν ορισμένα μικρά βήματα προόδου, είναι γεγονός. Το ΔΝΤ αναγνωρίζει σημαντικές προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής. Ακόμη και ο «σκληρός» Σόιμπλε μιλά επαινετικά για την ελληνική κυβέρνηση. Επίσης, οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι εμφανίζουν μεγαλύτερη συνοχή και πιο σταθερές ισορροπίες. Φεύγουν λοιπόν τα σύννεφα ανησυχίας για την πορεία της χώρας υπό την τρικομματική κυβέρνηση;

Πόσο δημοκράτες είναι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι;

Μικρές ομάδες πολιτών φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη επιρροή στα πολιτικά δρώμενα σε σχέση με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Η οργάνωση αυτοχαρακτηρίζεται δημοκρατική όμως πρώην μέλη της το αμφισβητούν.
Ο Οσάμα Ντόρα ήταν επί δέκα χρόνια μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, όταν το 2011 αποφάσισε να εγκαταλείψει την οργάνωση. Ένας φίλος του στο γυμνάσιο τον έπεισε να γίνει μέλος όταν στην εξουσία βρισκόταν ο Μουμπάρακ.

Εγκρίθηκε η ανεξάρτητη λειτουργία του TAP

του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Την εξαίρεση του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, από τους κανόνες της ΕΕ που επιβάλουν την πρόσβαση τρίτων στην χωρητικότητά του, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποδεχόμενη τις σχετικές εισηγήσεις των Ρυθμιστικών Αρχών Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας, από όπου διέρχεται ο αγωγός.

Η εξαίρεση αυτή, αφορά τη χωρητικότητα του αγωγού, τόσο της αρχικής φάσης που είναι 10 δισ. κυβικά μέτρα αερίου το χρόνο και της επέκτασής του σε 20 δισ. κυβικά, ενώ καλύπτει χρονική περίοδο 25ετίας.

Σημειώνεται ότι εξαίρεση από την πρόσβαση τρίτων, έχει εξασφαλίσει και ο Ελληνοιταλικός αγωγός, σχέδιο ωστόσο που για την ώρα τουλάχιστον έχει παγώσει, ενώ ο Ελληνοβουλγαρικός αγωγός ξεκίνησε τη σχετική διαδικασία προκειμένου να υποστηρίξει τη σκοπιμότητα εξαίρεσής του (market test).

Δημοκρατικός Πατριωτισμός :Η πιο αποτελεσματική αντιρατσιστική πολιτική

Antinews.gr/Υπάρχει μια παράμετρος της Ελληνικής Ιστορίας κατά την κατοχή την οποία και λόγω των γνωστών του αντανακλαστικών ο αρθρογράφος την αγνοεί. Αναφέρομαι στην Γενική Απεργία της  24ς Φεβρουαρίου σε Αθήνα και στην κινητοποίηση της 16ς Απριλίου 1943 στην Θεσσαλονίκη Λυπηρό μέν αλλά πρωταγωνίστησε το ΕΑΜ η ΕΠΟΝ και σύσσωμος ο Ελληνικός Λαός.Μεγαλύτερο σεβασμό λοιπόν στους Έλληνες που με γυμνά στήθη στάθηκαν απέναντι στους Ιταλούς Καραμπινιέρους.Η Γενική Απεργία και οικινητοποιήσεις των επόμενων ημερών οδήγησαν στην απόσυρση του μέτρου και στην αντικατάσταση του πρωθυπουργού Λογοθετόπουλου .Μια ματιά στην ανακοίνωση του τότε Δωσίλογου Πρωθυπουργού αξίζει για τον οποίον θέλει να λέγεται Έλληνας

Ερωτήματα για το ρόλο της Γερμανίας στην ευρωζώνη

Η Γερμανία την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε τα τελευταία στατιστικά στοιχεία για το εμπόριο. Καθώς είναι η Γερμανία για την οποία μιλάμε, τα στοιχεία είναι ενδιαφέροντα σε όλα τα επίπεδα.Όπως εμφανίζει το γράφημα παραπάνω, το γερμανικό εμπόριο έχει ανακάμψει από την αρχή του έτους, αν και οι εξαγωγές και εισαγωγές παρέμειναν αρκετά χαμηλότερα από το επίπεδο του Μαρτίου 2012. Οι εξαγωγές ανέκαμψαν ελαφρώς ταχύτερα, επιτρέποντας το σημαντικό εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας να διευρυνθεί περαιτέρω.Αλλά από πού έρχεται αυτή η νέα ζήτηση. Η ευρωζώνη παραμένει βυθισμένη σε ύφεση επομένως υπάρχουν λίγες πιθανότητες η ανάκαμψη στο εμπόριο να οφείλεται εντός της ένωσης του ενιαίου νομίσματος.

Το μέλλον των Βαλκανίων είναι εντός της ΕΕ

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSdnXCD5uqdAxcpwzZacEf0LpjIkXQ_zpNPL5AQkdEHwEAkTopLΤου Erwan Fouéré

Για μία περιοχή που, όπως μας υπενθυμίζεται συχνά, παρήγαγε περισσότερη ιστορία από όση μπορεί να απορροφήσει, μια δεκαετία δεν είναι μία μακρά χρονική περίοδος για τα Δυτικά Βαλκάνια. Ωστόσο, στη δεκαετία που έχει περάσει από την σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο του 2003, έλαβαν χώρα σημαντικές εξελίξεις που σημάδεψαν μια κρίσιμη καμπή στην τύχη της περιοχής. Οι εξελίξεις αυτές δε θα ήταν δυνατές χωρίς τη διαδικασία, η οποία είναι γνωστή ως η ατζέντα της Θεσσαλονίκης, που υιοθετήθηκε κατά την προαναφερθείσα σύνοδο, η οποία επιβεβαίωσε την προοπτική ένταξης στην ΕΕ για τις χώρες της περιοχής. Η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε ήταν σαφέστατη: «το μέλλον των Βαλκανίων βρίσκεται εντός της ΕΕ».

Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει τακτική με το Ισραήλ

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQPhbxvWXrFMaiTsR9s2h5EJCUnkgrIs1dnTYwixFc4qDW_qKQn
των Daniel Levy και Nick Witney
Για πολύ καιρό, η Ευρώπη ήταν απασχολημένη αναλαμβάνοντας το ρόλο του χορού σε μια ελληνική τραγωδία, εκφράζοντας ένα ρεύμα αγωνιών και θρήνων, αλλά αφήνοντας τη δράση σε άλλους. Το σημείο της κοινής θέσης της ΕΕ όφειλε να είναι η άσκηση της συλλογικής μας βαρύτητας, όχι απλώς να είμαστε μαζί σαν κοπάδι για ασφάλεια.Καθώς οι προοπτικές για την έκβαση της λύσης δύο κρατών αναφορικά με τους Ισραήλ/Παλαιστίνη ξεθωριάζουν, αυτή η συλλογική βαρύτητα χρειάζεται να αναπτυχθεί πιο συλλογικά. Μια νέα έκθεση του ECFR προσπαθεί να προτείνει πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό, προκειμένου να συγκρατήσει πιο αποτελεσματικά την περιχαράκωση της κατοχής του Ισραήλ και να στηρίξει τους Παλαιστίνιους.

Πρέσβης Ζαχαράκις: Ο Ερντογάν δεν έχει μεταβάλει την τουρκική πολιτική στο Κυπριακό

ZaxarakisNEA01Του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΒΙΚΕΤΟΥ
Ο πρώην πρέσβης επί τιμή της Ελλάδος και πρώην ευρωβουλευτής Χρήστος Ζαχαράκις διατυπώνει την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει κοινή στρατηγική Ελλάδος-Τουρκίας και μάλιστα επί της ουσίας του Κυπριακού. Βαθύς γνώστης του κυπριακού και των ελληνοτουρκικών σχέσεων ο κ. Ζαχαράκης επισημαίνει ότι στην οικονομική κατάσταση, που βρίσκονται Ελλάδα και Κύπρος είναι διαπραγματευτικά ανίσχυρες και εκτιμά ότι οι ξένοι πιέζουν για ένα σχέδιο εξ ορισμού χειρότερο από εκείνο του Κόφι Ανάν.

Στην αποκλειστική συνέντευξη του στον «Φ» ο κ. Ζαχαράκις επισημαίνει : «Εξάλλου,  δεν νομίζω ότι ο Ερντογάν έχει ούτε κατά κεραία μεταβάλει την τουρκική πολιτική στο Κυπριακό που όντως συνίσταται στην αμετακίνητη θέση ¨«η μη λύση είναι λύσ稻. Επίσης, εκφράζει την διαφωνία του στην άποψη για  συζήτηση μικρών ή μεγάλων ΜΟΕ πριν ή παράλληλα με ενδεχόμενη έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

«Όλα για όλα» για τον ΤΑΡ από τον Α. Σαμαρά Ο πρωθυπουργός θα περάσει από το Αζερμπαϊτζάν επιστρέφοντας από την Κίνα

«Όλα για όλα» για τον ΤΑΡ από τον Α. Σαμαρά
Αθανασόπουλος Αλ. ΆγγελοςΗ απόφαση του κ. Αντ. Σαμαρά να περάσει από το Αζερμπαϊτζάν, επιστρέφοντας από το ταξίδι στην Κίνα, δείχνει το έντονο ενδιαφέρον της Αθήνας να κλείσει θετικά για αυτήν η διαδικασία επιλογής του αγωγού που θα μεταφέρει το αζερικό φυσικό αέριο προς την ευρωπαϊκή αγορά μέσω του Νοτίου Ενεργειακού Διαδρόμου (Southern Energy Corridor).

Στην κρίση απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας πολιτών και πολιτικών

http://www.antinews.gr/wp-content/uploads/2009/12/greece_economy_1209.jpgΤης Ιωαννας Φωτιαδη
Υπάρχει διέξοδος από μια οικονομική κρίση; Ενα «success story» από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τον Καναδά, προσφέρεται για γόνιμο προβληματισμό. Ο καθηγητής δημοσιονομικής πολιτικής στο πανεπιστήμιο της Οττάβα και πρόεδρος του Public Policy Forum του Καναδά, δρ David Zussman, που διετέλεσε εισηγητής σημαντικών μεταρρυθμίσεων του δημόσιου τομέα στον Καναδά τη δεκαετία του ’90, βρέθηκε στην Αθήνα ως ομιλητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ. Υπενθυμίζεται ότι το 1995 ο Καναδάς ήρθε αντιμέτωπος με μια σοβαρή οικονομική κρίση: το δημόσιο χρέος πλησίασε το 104%, το δημοσιονομικό έλλειμμα έφτασε το 6% και οι κρατικές δαπάνες το 53% του ΑΕΠ. Μετά τρία χρόνια άρχισε να «φαίνεται» φως στο τούνελ, ενώ σε επτά χρόνια η χώρα ξεκίνησε να παρουσιάζει πλεόνασμα. Σήμερα, ο δείκτης ανεργίας βρίσκεται στο 7%, καθιστώντας εντέλει τον Καναδά το Eλντοράντο για τους άνεργους Ευρωπαίους.

Αναθέρμανση των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας

http://en.rian.ru/images/17886/08/178860893.jpgΤης Δωρας Αντωνιου
Ως σημαντικό βήμα στην επαναπροσέγγιση Αθήνας - Μόσχας και στην αναθέρμανση των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας, που αναμένεται να επισφραγισθεί με επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη Μόσχα εντός των επομένων μηνών, σκιαγραφείται η συνάντηση που θα έχει μέσα στην εβδομάδα στη ρωσική πρωτεύουσα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοϊγκού. Ο κ. Παναγιωτόπουλος πρόκειται να συμμετάσχει από τις 22 έως τις 24 Mαΐου στις εργασίες της Διάσκεψης για την Ασφάλεια που συγκαλείται στη Μόσχα και ήδη έχει προγραμματισθεί η συνάντησή του με τον κ. Σοϊγκού.

Ρωσικοί πύραυλοι στον Ασαντ Η Μόσχα ενισχύει τη Δαμασκό με βελτιωμένες εκδόσεις του συστήματος Yakhont

http://www.nationspresse.info/wp-content/uploads/2011/11/SS-N-26-Yakhont.jpgA.P., Reuters, ΑFP
ΜΟΣΧΑ. Πριν περάσουν λίγες ώρες από τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν για μια λύση στη Συρία δίχως τον Μπασάρ Ασαντ, η Ρωσία «απάντησε» αποστέλλοντας πολεμικά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο και ενισχύοντας τη Δαμασκό με βελτιωμένες εκδόσεις του πυραυλικού συστήματος Yakhont. Σύμφωνα με τη διαδικτυακή έκδοση της Wall Street Journal, δώδεκα ή περισσότερα πλοία του ρωσικού στόλου στον Ειρηνικό Ωκεανό έπλεαν χθες το πρωί ανοικτά της Αιγύπτου, έχοντας ήδη διασχίσει τη διώρυγα του Σουέζ. Στο δημοσίευμα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι τα ρωσικά πολεμικά κατευθύνονται προς τις συριακές ακτές, ενώ «φιλοξε­νούν­ται» δηλώσεις ανώνυμων Αμερικανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι ερμηνεύουν την κίνηση της Μόσχας ως «προειδοποίηση προς τη Δύση και το Ισραήλ να αποφύγουν οποιαδήποτε στρατιωτική ανάμειξη στον συριακό εμφύλιο».

Ο Πούτιν «απαντά» στον Ερντογάν και στον Ομπάμα Απάντηση στους σχεδιασμούς της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον για το μέλλον της Συρίας.

http://kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201305/133789/images/det_rwssikaploia.jpgΝίκος ΣτέλγιαςΤην στιγμή που ο Πρόεδρος τον ΗΠΑ, Μπάρακ Χιουσέγιν Ομπάμα συναντά τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν και θέτει επί τάπητος το μέλλον της Συρίας, η Μόσχα πραγματοποιεί ένα σημαντικό βήμα το οποίο προκαλεί έντονο προβληματισμό στην τουρκική πρωτεύουσα.Όπως μεταδίδουν την Παρασκευή τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τις επόμενες ώρες, η Μόσχα προχωρά στην ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της στα παράλια της Μόσχας. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν την πληροφορία ότι η ρωσική κυβέρνηση στέλνει δεκάδες πολεμικά πλοία στα παράλια της Συρίας.

Λυσσαρίδης: Nα αξιοποιήσουμε τα εμπλεκόμενα συμφέροντα


Η Κύπρος πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρο τα εμπλεκόμενα συμφέροντα στην περιοχή της, χωρίς αποστασιοποίηση επί θεμάτων αρχών, όπως δήλωσε σήμερα ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, εισηγούμενος τον καθορισμό ενιαίας πανεθνικής με την Ελλάδα στρατηγικής και αμυντικής πολιτικής, χωρίς οι νέες συνεργασίες να αλλάζουν τις παραδοσιακές σχέσεις της με τους Άραβες, για να μην υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις, όπως για παράδειγμα το ενδεχόμενο μαζικής αναγνώρισης του ψευδοκράτους από κράτη - μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ‘Χ’ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΟΣ Σταύρος Λυγερός: Η τουρκική οικονομία έχει χαρακτηριστικά φούσκας

Το καρκίνωμα του κουρδικού υφίσταται οι αντάρτες αποσύρονται στο Βόρειο Ιράκ αλλά δεν αφοπλίζονται, το δόγμα Νταβούτογλου, οι στρατηγικές κινήσεις Ερντογάν και πολιτικού ισλάμ σηματοδοτούν τις εξελίξεις στην γείτονα χώρα και τις πολιτικές της που ανιχνεύονται διεξοδικά και μας ενδιαφέρουν
 Συνέντευξη Δήμος Μπακιρτζάκης

Συμμετοχή και στη συνθήκη ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ-Ε.Ε. θέλει η Τουρκία!

Ιδιαίτερη ενότητα αποτέλεσε το κεφάλαιο των διμερών οικονομικών σχέσεων στις συνομιλίες Ομπάμα - Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, καθώς η Άγκυρα πιέζει για τη συμμετοχή της στην προωθούμενη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το θέμα βρισκόταν ψηλά στην ατζέντα στον πρώτο γύρο των συνομιλιών Ομπάμα - Ερντογάν, προχθές στον Λευκό Οίκο, καθώς ο Τούρκος ηγέτης ανησυχεί πως μια συμφωνία αυτής της μορφής μπορεί να πλήξει το εμπόριο της χώρας του με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός συνοδεύεται στο ταξίδι του στην Ουάσιγκτον από ομάδα περίπου 90 Τούρκων επιχειρηματιών.

ΗΠΑ: Δηλώνουν ανωνύμως ότι η Τουρκία πουλάει χρυσό στο Ιράν Από την 1η Ιουλίου θα επιβάλλουν αυστηρότερες κυρώσεις


ΗΠΑ: Δηλώνουν ανωνύμως ότι η Τουρκία πουλάει χρυσό στο Ιράν
Από 1ης Ιουλίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να επιβάλουν αυστηρότερες κυρώσεις  που απαγορεύουν σε κυβερνήσεις ή ιδιωτικές εταιρίες να πουλάνε χρυσό στο Ιράν «χωρίς φόβο ή αποτυχία», ενώ κορυφαίος αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ανωνύμως ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν αμφιβολία ότι η Τουρκία πουλάει χρυσό στην Τεχεράνη.