18 Απριλίου 2014

450 εκατομμύρια δολάρια σε ιρανικά κεφάλαια «ξεπαγώνουν» οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποδεσμεύσουν 450 εκατομμύρια δολάρια «παγωμένων» ιρανικών κεφαλαίων, έπειτα από έκθεση που κατέθεσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA), επαληθεύοντας ότι το Ιράν έχει τηρήσει τους όρους της συμφωνίας για τα πυρηνικά που είχε συνάψει με τις παγκόσμιες δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χαρφ δήλωσε ότι «όλες οι πλευρές έχουν τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν» στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Επικοινωνία Αβραμόπουλου με τον Τούρκο υπουργό Αμυνα

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του είχε χτες ο Ελληνας υπουργός Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, εκφράζοντας την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να συμβάλει, εφόσον της ζητηθεί, στην επιχείρηση εντοπισμού και ανέλκυσης του τουρκικού αεροσκάφους F - 16 που κατέπεσε στο Αιγαίο το 1996. Παράλληλα ευχήθηκε στον Τούρκο ΥΕΘΑ επιτυχή έκβαση των ερευνών.Θυμίζουμε ότι τουρκικά πλοία διεξάγουν έρευνες σε περιοχή νοτίως της Χίου, για την ανέλκυση του τουρκικού μαχητικού που κατέπεσε στις 8/10/1996. Η Τουρκία είχε υποστηρίξει αρχικά ότι το έριξαν ελληνικά μαχητικά, αλλά μετά από την έρευνα του ΓΕΑ αποδέχτηκε την εκδοχή ότι το τουρκικό αεροσκάφος υπέστη βλάβη και συνετρίβη στη θάλασσα. Σώθηκε μόνο ο ένας χειριστής, ενώ ο δεύτερος, ο Ναΐλ Ερντογάν, δε βρέθηκε ποτέ.

Η αρμενική τραγωδία στο Kessab

Με τον Μάριο Δημητρίου-Ένα μήνα μετά που οι αντικαθεστωτικοί μαχητές της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας», κατέλαβαν τη χριστιανική πόλη Kessab της Συρίας, στα σύνορα με την Τουρκία, δολοφόνησαν ανθρώπους και λεηλάτησαν καταστήματα και σπίτια Αρμενίων κατοίκων, όπως και τις τρεις εκκλησίες της περιοχής, η Κυπριακή Δημοκρατία αντέδρασε με έντονο τρόπο, σε μιαν από τις ελάχιστες περιπτώσεις που ύψωσε τη φωνή της για όσα συμβαίνουν στη συριακή κόλαση, έξω ακριβώς από την πόρτα μας.

Το ουκρανικό «κουτί της Πανδώρας»

Αυτό που γίνεται στην Ουκρανία είναι τρελό από κάθε άποψη. Ούτε τη Ρωσία συμφέρει, ούτε τη Δύση. Ο κίνδυνος να μετατραπεί η υπόθεση της Ουκρανίας σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση δεν είναι μηδαμινός. Ετσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα δεν είναι εύκολο να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση που να ικανοποιεί τα ζωτικά συμφέροντα όλων των εμπλεκόμενων μερών. Ηδη στην Ανατολική Ουκρανία υπάρχουν στοιχεία εμφύλιας σύγκρουσης, που εάν δεν ανακοπούν άμεσα, θα δημιουργήσουν τη δική τους δυναμική, δυναμιτίζοντας κάθε είδους διαπραγματεύσεις και ενισχύοντας τις αποσταθεροποιητικές δυναμικές. Ο κίνδυνος είναι εάν η «πληγή» της Ουκρανίας παραμείνει σε ενέργεια, χωρίς ένα ρεαλιστικό πλαίσιο συμφωνίας (πολύ πιθανό πλέον), να τροφοδοτηθεί στη βάση της σύγκρουσης Ρωσίας - Δύσης μια ευρύτερη αστάθεια, που θα επηρεάσει και πολλές άλλες περιοχές και στον ευρωπαϊκό χώρο και εκτός αυτού.

Άριστος Αριστοτέλους Αναδίπλωση της Λευκωσίας στο θέμα ένταξης στον ΣγΕ;

Η ΥΠΟΒΟΛΗ αίτησης ένταξης στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη» (ΣγΕ) αποτελεί υψηλή στρατηγική επιλογή της εξωτερικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης της Κύπρου. Ωστόσο, ορισμένες δηλώσεις αρμοδίων υποδηλώνουν κάποιας μορφής αναδίπλωση της Λευκωσίας στο θέμα αυτό και παραπομπή του σε βάθος χρόνου, ενώ οι φημολογούμενες προοπτικές λύσης του Κυπριακού ενδεχόμενα ενεργούν ακυρωτικά στην προσπάθεια αυτή.
Η υποβολή αίτησης ένταξης στον ΣγΕ συζητείται στην Κύπρο κατά την τελευταία δεκαετία. Εισήλθε όμως σε νέα φάση όταν ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, υπογράμμιζε ενώπιον της Βουλής, στις 28 Φεβρουαρίου 2013, την «απόφαση για υποβολή αίτησης ένταξης στον ΣγΕ», κάτι που συμπίπτει - όπως είπε- «και με το ψήφισμα που η Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθέτησε» το 2010.

Τουρκία: Η εθνοσυνέλευση ενισχύει τις εξουσίες των μυστικών υπηρεσιών Εγκρίθηκε νόμος για περισσότερες δυνατότητας της ΜΙΤ


Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε νόμο για την ενίσχυση των εξουσιών των μυστικών υπηρεσιών της χώρας (MIT), μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.
Τουρκία: Η εθνοσυνέλευση ενισχύει τις εξουσίες των μυστικών υπηρεσιώνΟι αλλαγές που εγκρίθηκαν από την Εθνοσυνέλευση παρέχουν στις MIT περισσότερες δυνατότητες στις παρακολουθήσεις των τηλεπικοινωνιών και στις ξένες επιχειρήσεις, καθώς και μεγαλύτερα προνόμια ασυλίας από ποινικές διώξεις για τα ανώτερα στελέχη.Ο έλεγχος του μηχανισμού ασφαλείας βρίσκεται στο επίκεντρο διαμάχης μεταξύ του πρωθυπουργού της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα, Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ και η αδελφότητά του ασκεί επιρροή στο δικαστικό σώμα και την αστυνομία στην Τουρκία.

Γκιούλ: Δεν ενδιαφέρομαι για την πρωθυπουργία της Τουρκίας Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/256220/gioul-den-endiaferomai-gia-tin-prothupourgia-tis-tourkias/#ixzz2zFtQvyrf Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Απορρίπτει το πρότυπο Πούτιν - Μεντβέντεφ ο Τούρκος πρόεδρος
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ φάνηκε να αποκλείει το ενδεχόμενο να αναλάβει πρωθυπουργός, λέγοντας πως δεν ταιριάζει στην Τουρκία μια ανταλλαγή ρόλων με τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν κατά το «πρότυπο Πούτιν-Μεντβέντεφ».«Δεν έχω οποιοδήποτε πολιτικό σχέδιο για το μέλλον υπό τις σημερινές συνθήκες», δήλωσε ο κ. Γκιουλ στους δημοσιογράφους στη δυτική επαρχία Κιουτάχεια, όταν ρωτήθηκε για τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου, στις οποίες ο κ. Ερντογάν αναμένεται να είναι υποψήφιος.