14 Ιουνίου 2015

ΝΕΟ «ΘΕΡΜΟ» ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΩΣΙΑΣ


Το HDP γιορτάζει τη νίκη του σήμερα στο Σύνταγμα

Το HDP- Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών κατάφερε μετά από έναν δύσκολο και αιματηρό προεκλογικό αγώνα να σπάσει το αντιδημοκρατικό φράγμα του 10% στις εκλογές της 7ης Ιουνίου και να εισέλθει στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Σήμερα, Κυριακή καλεί την ελληνική κοινωνία να γιορτάσει μαζί του τη νίκη της δημοκρατίας και της ισότητας σε μια χώρα που κυβερνάται τα τελευταία 13 χρόνια από το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν.

Όψεις κατεχόμενης Λευκωσίας

Οι πόλεις, όσο θαμμένες κι αν είναι στο τσιμέντο και το καυσαέριο, αλλάζουν ανάλογα με την εποχή του χρόνου. Έχω ζήσει, πια, όλες τις εποχές της Λευκωσίας: την αφόρητη υγρασία του ασφυκτικού καλοκαιριού της, την επαμφοτερίζουσα μελαγχολία του φθινοπώρου της, την ενοχική σιωπή του χειμώνα της, την λειψή άνοιξη των αναμνήσεων. Ωστόσο νομίζω ότι ο καιρός που ταιριάζει περισσότερο στην Κύπρο ‘’που οι εμπόροι τη μισούνε’’ είναι και ο πιο σπάνιος για έναν νότιο νησιωτικό χώρο: το χιόνι.  
Κείμενο-φωτογραφίες του Βαγγέλη Γέττου.

Όψεις κατεχομένων ΙΙ: Κερύνεια, Μόρφου

Βαγγέλης Γέττος  Μία ματιά στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, έπειτα από 41 χρόνια, δεν έχει να προσφέρει κάτι καινούριο ως προς την στρατιωτική πτυχή του προβλήματος. Ο τουρκικός στρατός αναβαθμίζεται και αλλάζει όπως όλοι οι στρατοί του κόσμου. Ο στρατιωτικός παράγοντας της κατοχής, τα οδοφράγματα, τα συρματοπλέγματα, τα πολυβολεία, τα πολυάριθμα στρατόπεδα που στεγάζουν 40.000 στρατιώτες, είναι, όπως ήταν, εκεί.Για όσους δεν παρακολούθησαν, λόγω ηλικίας, ή δεν έζησαν, λόγω μη εντοπιότητας, τα διάφορα επεισόδια του Κυπριακού μέχρι το 1974, αν κάτι παράγει ακόμα εντυπώσεις, είναι τα σύμβολα μίας χαμένης παρουσίας. Τα σημάδια της ζωής –κι όχι απλά της ελληνοκυπριακής ζωής- στην κατεχόμενη Κύπρο πριν την εισβολή, δεν θάβονται ούτε κάτω από τα τετράστερα ξενοδοχεία και καζίνο που ξεπηδούν σαν τα μανιτάρια, ούτε κάτω από την άσφαλτο των σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων του ψευδοκράτους. Αυτά τα σύμβολα, μικρά και μεγάλα, αναζήτησα στην δεύτερη φωτογραφική «έφοδο» στην κατεχόμενη Κύπρο. (βλ και κατεχόμενη Λευκωσία) αυτή τη φορά στην περιοχή της Κερύνειας και της Μόρφου.

«Ετσι είναι, αν έτσι νομίζετε»

http://content-mcdn.imerisia.gr/filesystem/images/20150603/engine/newego_LARGE_t_420_54512475_type13031.jpg
Τι εισπράττει ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες; Κατανόηση και παραχωρήσεις από τους Μέρκελ-Ολάντ ή τελεσιγραφικές αυστηρές προειδοποιήσεις; Η απάντηση βρίσκεται στο γνωστό θεατρικό έργο του Λουίτζι Πιραντέλο «Ετσι είναι, αν έτσι νομίζετε». Σκεφθείτε πρώτα ποια απάντηση θέλετε να ακούσετε και ανοίξτε τους χθεσινούς Financial Times και τη Monde για να επιβεβαιώσετε ή να διαψεύσετε τη δική σας πρόσληψη των εξελίξεων! «Ο Ολάντ και η Μέρκελ δείχνουν κατανόηση στον Τσίπρα» («δίνουν αέρα» η κυριολεκτική μετάφραση) είναι ο τίτλος στη Monde, με τον διευκρινιστικό υπότιτλο «Παρίσι και Βερολίνο δεν θέλουν να επιβάλουν συγκεκριμένα μέτρα στην Αθήνα για τις συντάξεις ή τα φορολογικά έσοδα».

Το στίγμα μιας ρελάνς από το ΔΝΤ

http://www.ienimerosi.gr/wp-content/uploads/2015/05/aaa-lagarde1.jpg
Αν επιχειρήσουμε να δούμε τη «μεγάλη εικόνα», να εντάξουμε δηλαδή την κίνηση του ΔΝΤ στην ευρωατλαντική σκακιέρα, τότε η εικόνα προβάλλει εντελώς διαφορετική και πολύ πιο σύνθετη και κυρίως να μην αφορά και να αναφέρεται μόνο στην Ελλάδα. Το πρώτο που πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι είναι αδιανόητο να υιοθετήσουμε ερμηνεία ότι το Ταμείο θέλει ρήξη ούτε ότι έχει «τεχνική προσέγγιση» που του απαγορεύει πολιτική ευελιξία.Στην ουσία, με άλλοθι την τεχνική-καταστατική του ακαμψία το Ταμείο παρεμβαίνει πολιτικά: Διαμηνύει στην ευρωπαϊκή πλευρά ότι χωρίς συμφωνία για το χρέος δεν υπάρχει περίπτωση εξόδου της Αθήνας από το σημερινό αδιέξοδο και στην ελληνική πλευρά ότι δεν υπάρχει επιστροφή στην ανάπτυξη χωρίς οδυνηρές περικοπές στο Ασφαλιστικό

Ελληνικά τάγματα εφόδου στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα είχαν σχέση με τη Χρυσή Αυγή!

Ελληνικά τάγματα εφόδου στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα είχαν σχέση με τη Χρυσή Αυγή!
Είχαν αφήσει τα πάντα πίσω τους για να καταταγούν εθελοντικά στο πλευρό των «αδερφών» Σέρβων. Μέσα σε ένα βράδυ από πολίτες έγιναν οπλίτες, για να υπηρετήσουν τη «λευκή φυλή και την Ορθοδοξία ενάντια σε Τούρκους και Εβραίους».

Πίσω στο …μέλλον η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν


Η MI6 απέσυρε πράκτορες αφού Ρωσία και Κίνα αποκρυπτογράφησαν έγγραφα του Σνόουντεν

http://asset.tovima.gr/vimawebstatic//7D687CFA899D0F87AE643625CEDBAC11.jpgΗ Βρετανία απέσυρε πράκτορες των μυστικών της υπηρεσιών που συμμετείχαν σε επιχειρήσεις εν εξελίξει από "εχθρικές χώρες" διότι η Ρωσία και η Κίνα απέκτησαν πρόσβαση σε απόρρητα δεδομένα που περιέχονταν σε αρχεία που δημοσιοποίησε ο πρώην σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν, σύμφωνα με την εφημερίδα Sunday Times.

ΝΔ: Να ΜΗΝ χαρακτηρίζεται νεοναζιστική η Χρυσή Αυγή

http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/pappas-nazi.png
Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Η Νέα Δημοκρατία ζήτησε η Χρυσή Αυγή να μην προσδιορίζεται ως νεοναζιστικό κόμμα. Σε αυτή την πρωτοφανή δήλωση που αφήνει έκθετο τον ίδιο αλλά και ολόκληρο το κόμμα που εκπροσωπεί προέβη ο βουλευτής Θανάσης Δαβάκης, κατά την συζήτηση σε δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Ο Ιγνατίου, ο Παπανδρέου και το άγνωστο 2009


Είναι δυνατόν να υπήρξε δυνατότητα ελληνικής διάσωσης χωρίς την εμπλοκή του ΔΝΤ και ο τότε πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου να μην την αξιοποίησε;Ο Μιχάλης Ιγνατίου, στο νέο του βιβλίο «Τρόικα, ο δρόμος προς την καταστροφή» (εκδόσεις Λιβάνη), κάνει μια τέτοια αποκάλυψη μετά από επίπονη και συστηματική δημοσιογραφική έρευνα. Φέρνει στο φως μια μυστική συνάντηση στο Λουξεμβούργο το Νοέμβριο του 2009, λίγο μετά τις εκλογές, για την οποία έφυγαν από την Αθήνα σε συνθήκες απόλυτης εχεμύθειας ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και ο τότε κεντρικός τραπεζίτης Γ. Προβόπουλος για να συναντήσουν τον πρόεδρο του Eurogroup Γιούνκερ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Τρισέ και τον αρμόδιο Επίτροπο για τις οικονομικές υποθέσεις της Κομισιόν Αλμούνια.

Χορεύοντας με τις διαπραγματεύσεις

http://www.protothema.gr/Images/ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC4yMDEuMTAuMjMwL3Byd2ViZGF0YS9maWxlcy8xLzIwMTUvMDIvMTIvbGF0dWZmLXNraXRzby5wbmc%3D&t=0&w=820&h=457&a=Center
Η Παγκόσμια Τράπεζα ανησυχεί, οι ΗΠΑ προειδοποιούν (με κάποιον φόβο), ο Spiegel επιμένει ότι το κόστος ενός Grexit θα μπορούσε να αγγίξει (κατ’ αρχήν) το 1 τρισ. ευρώ, η Ιταλία γνωρίζει ότι αν «σκάσει» η Ελλάδα οι κερδοσκόποι θα την κάνουν «Κύπρο», ο Guardian βλέπει στην έξοδο της Ελλάδας την αρχή του τέλους της Ευρωζώνης, η Πορτογαλία βγήκε απ’ τη ζώνη της επιτήρησης για να μπει στη ζώνη της σκλαβιάς και της οικονομίας της φρίκης, όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι βλέπουν τις δημοκρατίες να εκφυλίζονται, και βεβαίως η κυρία Μέρκελ επιμένει! Οχι στην ασάφεια που σαν ομίχλη κάθε φορά κυκλώνει την προοπτική και τη διαδικασία των συναντήσεών της με τον κ. Τσίπρα, αλλά στην τευτονική σαφήνεια των δηλώσεών της ύστερα απ’ αυτές τις συναντήσεις. Και αυτήν τη φορά λοιπόν η κυρία Μέρκελ ήταν σαφής σαν διαταγή, ου μην και τελεσίγραφο.

Δωράκι -πρώτη φορά “αριστερό”- στους τραπεζίτες…

A man walks in front of the Greek Parliament in Athens on November 27, 2012. The eurozone and IMF saved Greece with a re-drawn rescue to avert bankruptcy and to cut the debt mountain on Tuesday which Greek leaders said marked a new beginning for their people facing yet further austerity in the midst of recession. AFP PHOTO / Angelos Tzortzinis        (Photo credit should read ANGELOS TZORTZINIS/AFP/Getty Images)
  Η επιμελής ανάγνωση των «47 σελίδων» της κυβέρνησης αποτελεί την πιο σωστή μέθοδο για να καταλάβει κανείς πως «σκίζονται» και πως «καταργούνται» τα Μνημόνια στην Ελλάδα, είτε κυβερνά το δίδυμο Σαμαράς – Βενιζέλος, είτε κυβερνά η «πρώτη φορά Αριστερή» κυβέρνηση σε συνεργασία με τους ΑΝΕΛ.    Ο συνάδελφος δημοσιογράφος κ.Τάσος Κωστόπουλος μελετώντας τις περίφημες «47 σελίδες» διαπίστωσε ότι στις αράδες τους περιλαμβάνεται και μια ακόμα ακραία αντεργατική διάταξη, η οποία βρίσκεται κρυμμένη πίσω από τις προφανείς αντιλαϊκές διατάξεις που έχουν να κάνουν με τον ΦΠΑ, τον ΕΝΦΙΑ, τις ιδιωτικοποιήσεις κλπ.    Είναι μια διάταξη ενδεικτική ότι οι «αντιολιγαρχικές ρητορείες» της κυβέρνησης συνιστούν αέρα κοπανιστό. Βρίσκεται, δε, καμουφλαρισμένη πίσω από τον κωδικό περί αλλαγών στην πτωχευτική νομοθεσία. Αλλάγές που υποσχέθηκε ο κ.Τσίπρας σε δανειστές και «εταίρους».

Προς τι ο Putin - και πάλι - στο Βατικανό;

http://www.alphatv.gr/sites/tv/files/styles/alpha_news_main_article/public/news-article/pope-putin.jpg?itok=Wgsq6DET
Του Κώστα Ράπτη Ο πλέον κυνικός προκάτοχός του στο Κρεμλίνο είχε ως γνωστόν αναρωτηθεί σκωπτικά "πόσες μεραρχίες διαθέτει ο Πάπας;”. Όμως ο Vladimir Putin έχει μιαν ακριβέστερη αντίληψη αυτού που στις μέρες έχει επικρατήσει να λέγεται soft power...Εξ ού και η συνάντηση που είχε την Τετάρτη στη Ρώμη με τον Πάπα στο Βατικανό ήταν ήδη η δεύτερη, στα μόλις δύο χρόνια που ο κατά κόσμον Jorge Mario Bergoglio βρίσκεται στον Θρόνου του Αγίου Πέτρου - και συνολικά η τέταρτη, αν συνυπολογισθούν και οι παλαιότερες επισκέψεις του Ρώσου προέδρου στους δύο προηγούμενους ποντίφηκες, Ιωάννη-Παύλο Β' και Βενέδικτο Ιστ'.Η μετάβαση του Vladimir Putin στην ιταλική χερσόνησο, για τα εγκαίνια του εντυπωσιακού ρωσικού περιπτέρου στην Expo του Μιλάνου, ήταν ούτως ή άλλως μία σπάνια ευκαιρία για τον Ρώσο ηγέτη να πατήσει το έδαφος της Ε.Ε. - σε μία συγκυρία που οι σχέσεις της χώρας του με τη Δύση κάθε άλλο παρά δείχνουν να βελτιώνονται και οι κυρώσεις των "28” εις βάρος της χώρας του πρόκειται να ανανεωθούν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, όπως προανήγγειλε ο... Barack Obama από τη Σύνοδο της G7.

H... "άλλη" επαπειλούμενη χρεοκοπία

http://subversify.com/wp-content/uploads/2014/02/ukraine-usa.jpg
Του Κώστα Ράπτη Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που συγκεντρώνει το διεθνές ενδιαφέρον με σενάρια επαπειλούμενης χρεωκοπίας το προσεχές διάστημα – ούτε είναι η μόνη σε σχέση με την οποία το ΔΝΤ διακυβεύει την αξιοπιστία του. Όσο και αν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης τείνουν να υποβαθμίζουν το ζήτημα, για τους προφανείς (γεω)πολιτικούς λόγους, η Ουκρανία αποτελεί "ατύχημα εν αναμονή”.Η πρόσφατη υιοθέτηση από το ουκρανικό κοινοβούλιο νόμου με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για ένα moratorium στην αποπληρωμή των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας αποτελούσε απλώς την αρχή. Το προειδοποιητικό αυτό μήνυμα ανέλαβε να επαναδιατυπώσει επί το απειλητικότερο την Παρασκευή ο ίδιος ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ.

Πώς η Τουρκία απέλασε τους Έλληνες της Πόλης

http://www.omogeneia-turkey.com/IMAGES/tarih-id-vasileis1952-.jpg
του Κώστα Ράπτη
Μολονότι πέρασαν πενήντα χρόνια, το τραύμα παραμένει ανοιχτό. Οι απελάσεις των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, οι οποίες ξεκίνησαν στις 16 Μαρτίου 1964, αποτέλεσαν το πλήγμα από το οποίο η ομογένεια (ακατάβλητη έως τότε, ακόμη και μετά το πογκρόμ του Σεπτεμβρίου 1955) δεν μπόρεσε να ανακάμψει ποτέ. Όσοι μάλιστα είχαν άμεση εμπειρία των γεγονότων δύσκολα θα ξεχάσουν το κλίμα εκείνων των ημερών. Η ατμόσφαιρα είχε ηλεκτρισθεί από τις συγκρούσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων του Δεκεμβρίου 1963. “Ήμουν τότε 13 ετών και ζούσα τα γεγονότα καθημερινά. Είναι από τις πιο δύσκολες περιόδους που έζησε ο Ελληνισμός της Πόλης. Συζητούνταν ανοιχτά το ενδεχόμενο της  βίας και της εκδίκησης σε βάρος της μειονότητας. Μάλιστα πολλοί διέδιδαν ότι την Πρωτοχρονιά θα γινόταν ό,τι και με τους Αρμενίους τον Αύγουστο του 1896, δηλ. σφαγή. Από τον Ιανουάριο πραγματοποιούνταν διαδηλώσεις από φοιτητικές οργανώσεις, δεχόμασταν απειλές για τη ζωή μας, ενώ στα σχολεία της ομογένειας γίνονταν επιθεωρήσεις τρομοκρατίας. Και τον Μάρτιο άρχισαν οι απελάσεις” μας διηγείται ο καθηγητής ΕΜΠ και πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, Νικόλαος Ουζούνογλου.

NEW YORK TIMES Ψυχροπολεμικό κλίμα: Οι ΗΠΑ μεταφέρουν τανκ, βαρέα όπλα και 5.000 στρατιώτες στην Αν. Ευρώπη

Ψυχροπολεμικό κλίμα: Οι ΗΠΑ μεταφέρουν τανκ, βαρέα όπλα και 5.000 στρατιώτες στην Αν. Ευρώπη
Το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει την πρόθεση να αποθηκεύσει άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης πεζικού και άλλα βαρέα όπλα για την υποστήριξη δύναμης 5.000 στρατιωτών σε χώρες της Βαλτικής και της ανατολικής Ευρώπης, για την αποτροπή περαιτέρω ρωσικών επιθετικών κινήσεων στην Ευρώπη, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

ΗΠΑ: Πλήγμα για τον πρόεδρο Ομπάμα η καταψήφιση της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου

ΗΠΑ: Πλήγμα για τον πρόεδρο Ομπάμα η καταψήφιση της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου
Παρά την έκκληση της τελευταίας στιγμής εκ μέρους του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα οι εκπρόσωποι του Δημοκρατικού κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων αρνήθηκαν σήμερα να παραχωρήσουν στην αμερικανική κυβέρνηση τις διευρυμένες εξουσίες που ζητούσε προκειμένου να ολοκληρώσει γρήγορα μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου. Στην πρώτη από τις ψηφοφορίες που διεξήχθησαν με στόχο να επιταχυνθεί η διαδικασία για να ολοκληρωθεί η γιγαντιαία συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και 11 χωρών της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού οι "αντάρτες" του κόμματος δεν ανταποκρίθηκαν στην έκκληση που τους είχε απευθύνει νωρίτερα ο πρόεδρος. Η πρόταση απορρίφθηκε, με ψήφους 302 κατά έναντι 126 υπέρ.

Συνομιλίες Πούτιν - Ερντογάν για την ενέργεια και τη Συρία

Συνομιλίες Πούτιν - Ερντογάν για την ενέργεια και τη Συρία
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε σήμερα συνομιλίες με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κυρίως για θέματα ενέργειας και για τη Συρία, στο περιθώριο των Ευρωπαϊκών Αγώνων του Μπακού, στην εναρκτήρια τελετή των οποίων παρέστησαν, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία είδησεων.
Ο Πούτιν συνοδευόταν στις συνομιλίες αυτές, οι οποίες διεξήχθησαν κεκλεισμένων των θυρών, από τον υπουργό του επί των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και από αξιωματούχους του ενεργειακου τομέα, μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Πριν από την έναρξη των συνομιλιών, οι δύο πρόεδροι αντάλλαξαν μερικές λέξεις ποζάροντας για τους φωτογράφους. Ο τούρκος πρόεδρος σχολίασε την απουσία ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους πρώτους Ευρωπαϊκούς Αγώνες στην ιστορία, οι οποίοι έχουν γίνει στόχος πολυάριθμων επικρίσεων εξαιτίας των προσβολών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αζερμπαϊτζάν.

Η τουρκική οικονομία είχε ποσοστό οικονομικής ανάπτυξης 2,3% Τουρκία: Οι δημόσιες δαπάνες ενίσχυσαν την κατανάλωση και την ανάπτυξη στο πρώτο τρίμηνο 2015

Τουρκία: Οι δημόσιες δαπάνες ενίσχυσαν την κατανάλωση και την ανάπτυξη στο πρώτο τρίμηνο 2015
Η τουρκική οικονομία είχε ποσοστό οικονομικής ανάπτυξης 2,3% το πρώτο τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ινστιτούτου Στατιστικής. Το ποσοστό αυτό ανάπτυξης του ΑΕΠ στην Τουρκία, αποδίδεται στην αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης προϊόντων και υπηρεσιών. Ωστόσο, στην ανάλυση των στατιστικών δεδομένων, η Παγκόσμια Τράπεζα παρατηρεί ότι πίσω από την αύξηση της κατανάλωσης, κρύβεται η τουρκική κυβέρνηση. Έτσι, στην ουσία πρόκειται για ενίσχυση της κατανάλωσης μέσω δημοσίων δαπανών και όχι μέσω της τόνωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Από την άλλη μεριά, καταγράφεται θετική τάση, στην πορεία ανάκαμψης των τουρκικών εξαγωγών οι οποίες παραδοσιακά στηρίζουν την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας.

Το γεωστρατηγικό «στοίχημα» της ελληνικής κρίσης

Την ώρα που στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης και πιστωτές τσακώνονται για ποσοστιαίες διαφορές στις απαιτήσεις του προϋπολογισμού, ο Αλέξης Τσίπρας και οι ηγέτες της Ευρώπης μιλούν για ασφάλεια και πολιτική. Η ανάγκη διατήρησης της Ελλάδας στην «αγκαλιά» της Δύσης και ο Χάρι Τρούμαν.
BBG: Το γεωστρατηγικό «στοίχημα» της ελληνικής κρίσηςΗ διατήρηση της Ελλάδας στην ευρωζώνη ενδέχεται να μη σχετίζεται με τα οικονομικά της, αλλά με τη γεωστρατηγική της θέση, γράφει σε άρθρο του το Bloomberg.«Η γεωπολιτική προοπτική της Ελλάδας έχει χρησιμοποιηθεί ως υπόσχεση, αλλά κυρίως ως απειλή», λέει στο πρακτορείο η Ειρήνη Καραμούζη, λέκτορας σύγχρονης ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Sheffield και συγγραφέας βιβλίου για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. «Πάντα υπήρχε η απειλή μιας καταστροφικής μετάδοσης της κρίσης αν η Ελλάδα αφηνόταν μόνη της, ή ακόμα χειρότερα, αν μετατρεπόταν σε αδρανές κράτος στην αυλή της Ευρώπης».Ιστορικά, το ατού της ήταν η θέση της στη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ. Καθώς το Ισλαμικό Κράτος κερδίζει έδαφος προς τα νότια και ανατολικά, η Ρωσία καταπατά τα βόρεια και οι μετανάστες κατακλύζουν την Ευρώπη, το ερώτημα που τίθεται είναι αν η Ελλάδα αξίζει περισσότερα από τα δισεκατομμύρια που χρειάζεται για να βγει από την οικονομική της «τρύπα».
Την ώρα που η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και οι πιστωτές της χώρας τσακώνονται για ποσοστιαίες διαφορές στις απαιτήσεις του προϋπολογισμού, οι ηγέτες μιλούν για ασφάλεια και πολιτική.

Οι 'Γκρίζοι Λύκοι', το Αιγαίο, η Θράκη και η Κύπρος

Τα δάκρυα που κυλούσαν στα μάτια της Εμινέ Ερντογάν λίγο πριν ο σύζυγός της Ρετζέπ Ταγίπ σπάσει την σιωπή του και τοποθετηθεί για το αποτέλεσμα των εκλογών την περασμένη Πέμπτη, είναι ίσως προάγγελος της αστάθειας στην οποία περιέρχεται - σύμφωνα με όλες της ενδείξεις- η γειτονική μας χώρα.

Ο πόλεμος των αγωγών αερίου

Ο πόλεμος των αγωγών αερίου
Η εφημερίδα «Πράβδα» της Μόσχας δημοσίευσε στις αρχές της εβδομάδας άρθρο της Γιούλι Πέρμετι για τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, με ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της ενέργειας και τις επιπτώσεις του στην Ελλάδα.Οι Αμερικανοί αντιλαμβάνονται ότι η Ρωσία με τη συμφωνία της με την Τουρκία και αργότερα με την Ελλάδα (με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ) θα στερήσει από τις ΗΠΑ το μονοπώλιο ενέργειας στην περιοχή καθώς ο νέος αγωγός θα διέρχεται από τη Μακεδονία και πέραν αυτής στη γραμμή του ΤΑΡ, η οποία ελέγχεται πλήρως από τους γραφειοκράτες της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών. Θα μειώσει τα κέρδη της από τον ΤΑΡ. Για αυτόν τον λόγο αποτελεί προτεραιότητα για την Ουάσιγκτον η ακύρωση του ενεργειακού σχεδίου της Ρωσίας στα Βαλκάνια. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί κατά κόρον το επιχείρημα της «εξάρτησης» από τη Ρωσία και αγνοεί το γεγονός ότι εκείνη «μονοπωλεί» την ενέργεια στην περιοχή και πέραν αυτής. Ούτε είναι σύμπτωση ότι μετά τη συμφωνία των κυβερνήσεων Ελλάδας και Ρωσίας για τον βαλκανικό αγωγό η Ουάσιγκτον «ευνούχισε» τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά καθώς αυτός περιήλθε τις σιωνιστικές «φωλιές» (ισραηλινά λόμπι) και άλλα κέντρα και ευθύς αμέσως μετά τη συμφωνία έστειλε στην Αθήνα τον αρμόδιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ενέργεια Εϊμος Χόστιν.

Τι ψάχνει η Άγκυρα στο Αιγαίο; Κινήσεις που προβληματίζουν την ελληνική κυβέρνηση

Τι ψάχνει η Άγκυρα στο Αιγαίο;
Σοβαρά ερωτηματικά για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε συνομιλίες για Μέτρα Οικοδόμηση Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στο Αιγαίο έχουν αρχίσει να προκαλούν οι κινήσεις της Άγκυρας. Το τελευταίο διάστημα έχουν λάβει χώρα τουλάχιστον 2-3 περιστατικά που έχουν προκαλέσει εντονότατο προβληματισμό και πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο υπουργείο Εξωτερικών. Αυτές οι κινήσεις διαψεύδουν εν τοις πράγμασι τις αισιόδοξες προβλέψεις του Νίκου Κοτζιά μετά το πέρας των πρόσφατων συνομιλιών που είχε στην Άγκυρα με όλη την τουρκική πολιτική ηγεσία.Το τελευταίο περιστατικό δεν ήταν άλλο από τη νέα δέσμευση περιοχής την περίοδο 15 Ιουνίου - 31 Δεκεμβρίου 2015 με την έκδοση της NAVTEX 564/15 (σσ. την είδηση απεκάλυψε το «Έθνος») για επικίνδυνες επιχειρήσεις (hazardous operations) από τις 05.00 ως τις 16.00 καθημερινά. Εξαιρούνται τα Σαββατοκύριακα και οι εθνικές εορτές. Με τη νέα αυτή αγγελία, η Τουρκία επανέρχεται στην πρακτική που είχε αποφασίσει να ακολουθήσει ήδη από την έναρξη της θητείας της νέας κυβέρνησης, όταν είχε πάλι εκδώσει NAVTEX για ανάλογη περιοχή, κάνοντας όμως λάθος στον σχεδιασμό συμπεριλαμβάνοντας ελληνικό χερσαίο έδαφος (Λήμνος).

Ισπανία: Η διαγραφή δεδομένων στο λογισμικό έριξε το Airbus

Ισπανία: Η διαγραφή δεδομένων στο λογισμικό έριξε το Airbus
H συντριβή ενός ολοκαίνουργιου στρατιωτικού μεταγωγικού Airbus A400M στην Ισπανία τον περασμένο μήνα πιθανότατα προκλήθηκε από "διαγραφή δεδομένων" που απαιτούνται για τους κινητήρες του, ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters πηγές προσκείμενες στη σχετική έρευνα.
Οι δύο πιλότοι και δύο μηχανικοί που επέβαιναν στο αεροσκάφος σκοτώθηκαν στις 9 Μαΐου, όταν τρεις από τους τέσσερις κινητήρες παρουσίασαν δυσλειτουργία λίγο μετά την απογείωση της δοκιμαστικής πτήσης έξω από τη Σεβίλλη.Σύμφωνα με το Reuters, η έρευνα για τα αίτια της συντριβής εστιάζονται σε δεδομένα που ονομάζονται «παράμετροι ρύθμισης στρέψης» και απαιτούνται για τη λειτουργία των κινητήρων. Οι παράμετροι φαίνεται ότι διαγράφηκαν κατά λάθος πριν από την απογείωση του αεροσκάφους.