14 Ιουνίου 2015

«Ετσι είναι, αν έτσι νομίζετε»

http://content-mcdn.imerisia.gr/filesystem/images/20150603/engine/newego_LARGE_t_420_54512475_type13031.jpg
Τι εισπράττει ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες; Κατανόηση και παραχωρήσεις από τους Μέρκελ-Ολάντ ή τελεσιγραφικές αυστηρές προειδοποιήσεις; Η απάντηση βρίσκεται στο γνωστό θεατρικό έργο του Λουίτζι Πιραντέλο «Ετσι είναι, αν έτσι νομίζετε». Σκεφθείτε πρώτα ποια απάντηση θέλετε να ακούσετε και ανοίξτε τους χθεσινούς Financial Times και τη Monde για να επιβεβαιώσετε ή να διαψεύσετε τη δική σας πρόσληψη των εξελίξεων! «Ο Ολάντ και η Μέρκελ δείχνουν κατανόηση στον Τσίπρα» («δίνουν αέρα» η κυριολεκτική μετάφραση) είναι ο τίτλος στη Monde, με τον διευκρινιστικό υπότιτλο «Παρίσι και Βερολίνο δεν θέλουν να επιβάλουν συγκεκριμένα μέτρα στην Αθήνα για τις συντάξεις ή τα φορολογικά έσοδα».

«Ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα μετά την επίδοση στον Τσίπρα της προειδοποίησης 'Game Over'» είναι ο δραματικός πρωτοσέλιδος οκτάστηλος τίτλος των Financial Times με εξίσου δραματικό υπότιτλο: «Το σκληρό μήνυμα αντανακλά την οργή των δανειστών».

Η Ιστορία Δύο Πόλεων του Καρόλου Ντίκενς σε σύγχρονη εκδοχή. Η «έγκυρη» βρετανική εφημερίδα, αρθρογράφος της οποίας ερμήνευσε τους ξένοιαστους Αθηναίους στο κέντρο της πρωτεύουσας τη Μεγάλη Παρασκευή ως ανυποψίαστους για την επερχόμενη καταστροφή, σαν τους κατοίκους της Πομπηίας πριν από την έκρηξη του Βεζούβιου, εφαρμόζει τη συνταγή του Γερμανού φιλοσόφου Φίχτε που, όταν οι μαθητές του του είπαν «τα γεγονότα σας διαψεύδουν», απάντησε «τόσο το χειρότερο για τα γεγονότα»! Τούτων λεχθέντων, με τη Monde να κάνει μια αισιόδοξη ανάγνωση, που όμως αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, και τους FT να προβάλλουν επιλεκτικά ό,τι νομιμοποιεί σενάριο τύπου «Αρμαγεδδών» και οι δύο εφημερίδες διαβάζουν μέσα από τις δικές τους εθνικές σκοπιμότητες.

Την ώρα που μέρα με τη μέρα καθίσταται φανερό ότι ο Κάμερον πιθανόν να έχει εγκλωβίσει τη Βρετανία σε έξοδο από την ΕΕ και τη Σκοτία σε ανεξαρτησία, τι πιο παρήγορο από μια καταστροφολογία για την ηπειρωτική Ευρώπη του τύπου «Ομίχλη στη Μάγχη, η Ευρώπη απομονωμένη». Αντιστοίχως, με πιο επεξεργασμένο τρόπο, τι πιο ενθαρρυντικό να μεγεθύνεις την πολιτική προσέγγιση και κατανόηση της καγκελαρίου στον πρωθυπουργό και να εύχεσαι να ισχύσει και το ίδιο για τον ένοικο του μεγάρου των Ηλυσίων, καθώς είναι σαφές ότι μόνον με πολλαπλάσια πολιτική κατανόηση του Βερολίνου θα μπορέσει να ολοκληρώσει ομαλά τη θητεία του μέχρι τη διπλή εκλογική αναμέτρηση (προεδρική και βουλευτικές εκλογές) της άνοιξης του 2017.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ