04 Φεβρουαρίου 2014

Με κομμένα τα φτερά

Δύσκολη η σημερινή μέρα για τον Ερντογάν, που φθάνει στο Βερολίνο χωρίς τη δυνατότητα της αλαζονικής ρητορικής του πρόσφατου παρελθόντος, όταν απειλούσε να βροντήξει την πόρτα στην ΕΕ και να επιλέξει τη Συνεργασία της Σανγκάης! Σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει την ανάγκη της στήριξης της Γερμανίας και της Γαλλίας με εκδήλωση εμπιστοσύνης στο μέλλον της ανάπτυξης της Τουρκίας, ώστε να ανακοπεί και στη χειρότερη περίπτωση να περιορισθεί η φυγή των ξένων επενδυτών που δεν ανακόπηκε ούτε από την αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα στην Αγκυρα.

Όχι στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Η καγκελάριος Μέρκελ εμμένει στις επιφυλάξεις για μια πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Στη συνάντησή της με τον τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν έκανε λόγο «για διαδικασία με ανοιχτό αποτέλεσμα».
Παρά το αίτημα του Ταγίπ Ερντογάν για περισσότερη στήριξη του Βερολίνου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ διατήρησε την επιφυλακτική της στάση. «Δεν είναι μυστικό - και σε αυτό το θέμα δεν έχει αλλάξει τίποτα στη στάση μου - ότι αντιμετωπίζω με σκεπτικισμό μια πλήρη ένταξη της Τουρκίας (στην ΕΕ)», δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου μετά τη σημερινή της συνάντηση με τον τούρκο πρωθυπουργό στο Βερολίνο.

Κρούγκμαν: Η φούσκα στην Τουρκία και η μετάσταση

Η παγκόσμια οικονομία θα ταλαντεύεται μεταξύ φούσκας και ύφεσης, προειδοποιεί ο Π. Κρούγκμαν σε άρθρο του στους NYT. Γιατί «τρομάζει» μια κρίση στις αναδυόμενες. Μεγάλη η ευθύνη των πολιτικών της Δύσης.
Κρούγκμαν: Η φούσκα στην Τουρκία και ο κίνδυνος μετάστασης Mε όλα όσα συμβαίνουν, το τελευταίο που χρειαζόμασταν ήταν μια νέα οικονομική κρίση σε μια χώρα που είναι ήδη αντιμέτωπη με πολιτικές αναταραχές.Είναι αλήθεια ότι οι άμεσες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από την Τουρκία, με μια οικονομία στο μέγεθος του Λος Άντζελες, δεν θα είναι μεγάλες. Αλλά ακούμε την απεχθή αυτή λέξη μετάσταση - το είδος της μετάστασης που κάποτε οδήγησε στην εξάπλωση της κρίσης της Ταϊλάνδης σε ολόκληρη την Ασία, πιο πρόσφατα προκάλεσε την εξάπλωση της ελληνικής κρίσης σε όλη την Ευρώπη και τώρα όλοι ανησυχούν ότι μπορεί να οδηγήσει στην εξάπλωση των προβλημάτων της Τουρκίας σε όλες τις αναδυόμενες αγορές.

Θεμελιακά και απαράγραπτα δικαιώματα και ελευθερίες

http://www.philenews.com/data/2014/02/04/skitso-04022014.jpg«ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΟΡΟΣΗΜΟ» χαρακτηρίζει την επικείμενη προσχώρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως σώμα, στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μαρτιν Σουλτς. Έχει προφανώς εξασφαλισθεί η συναίνεση των 28 μελών της ΕΕ, και δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα να εξασφαλισθεί και η απαιτούμενη ψήφος των δύο τρίτων των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ωστόσο για να τεθεί σε ισχύ η προσχώρηση θα πρέπει να επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια των 48 μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Εκεί δεν θα υπάρξει πρόβλημα διότι αν και όλα τα μέλη του Συμβουλίου δεν είναι μέλη της ΕΕ, είναι όλα, απαραίτητα, μέλη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης.Όταν ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες, με την επικύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια, 820 εκατομμύρια πολιτών της Ευρώπης θα διέπονται από ένα κοινό νομικό πλαίσιο και πολιτισμό, αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και όχι μόνο. Εξ ου και ο χαρακτηρισμός «ιστορικό ορόσημο» του Προέδρου Σουλτς.

Κουλτούρα κρίσης

Μιλάνε για καιρούς δοξασμένους, και πάλι
(Άννα μην κλαις)
θα γυρέψουμε βερεσέ απ' τον μπακάλη.
Μιλάνε για του έθνους, ξανά, την τιμή
(Άννα μην κλαις)
στο ντουλάπι δεν έχει ψίχα ψωμί
Μιλάνε για νίκες που το μέλλον θα φέρει
(Άννα μην κλαις)
Εμένα δε με βάζουν στο χέρι
                                     Μπέρτολτ Μπρεχτ

  ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ που πέρασαν διαβάσαμε για τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η κατάρρευση του αργεντίνικου πέσο, καθώς οι επενδυτές άρχισαν να εγκαταλείπουν τις αναδυόμενες αγορές, προκαλώντας προβλήματα σε οικονομίες όπως αυτή της Τουρκίας. Άλλωστε οι μνήμες από το κραχ του 2001 στην Αργεντινή είναι σχετικά πρόσφατες. Διαβάζοντας τις ειδήσεις ήρθε στο μυαλό μου οαργεντινός  σκηνοθέτης Santiago Mitre. Πρόκειται για ένα νεαρό σκηνοθέτη και σεναριογράφο που απόκτησε διεθνή φήμη λόγω της πολυβραβευμένης (πρώτης) ταινίας του υπό τον τίτλο «ο φοιτητής» (Elestudiante).

Η Μέρκελ “ψηφίζει” Γιούνκερ για διάδοχο του Μπαρόζο

Είναι βέβαιο, ότι κάποια στιγμή μπήκε στον πειρασμό να το σκεφτεί. Ακόμη πιο βέβαιο είναι ότι, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους Σοσιαλδημοκράτες για τη συγκρότηση της κυβέρνησης του Μεγάλου Συνασπισμού στη Γερμανία, έπεισε τον Μάρτιν Σουλτς ότι θα μπορούσε να τον στηρίξει σιωπηλώς και διακριτικά για τη διαδοχή του Ζοζέ Μπαρόζο στο αξίωμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Τουρκία σε Ρόλο Επέκτασης Νεο-Οθωμανικής Επικυριαρχίας

"H TOYΡΚΙΑ  δεν είναι ούτε Δύση, ούτε Ανατολή" παρατήρησε εύστοχα Τούρκος δυτικοτραφής συνάδελφος σε μια πρόσφατη ιδιωτική συζήτηση στην Κωνσταντινούπολη . «Η Τουρκία είναι Τουρκία και δεν χωράει σε κανένα άλλο καλούπι». Αυτή η οδυνηρή παρατήρηση συμπυκνώνει μεγάλο μέρος της τρέχουσας τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, της πολτικής ασφάλειας, ενέργειας και περιφερειακής πολιτικής της Άγκυρας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στη σημερινή Τουρκία, οι ηγέτες, το τρίο του Ερντογάν, Νταβούτογλου και Γκιούλ, μεθοδικά και συστηματικά αναλώνονται στο κύριο έργο τους: την ανασύσταση της νεο-οθωμανικής σφαίρας επιρροής στην γεωγραφική περιοχή τόσο ανατολικά όσο και δυτικά και νοτίως της καρδιάς της Ανατολίας. Στηριζόμενη σε μια ευφάνταστη νεο- σουλτανική ​​περιφερειακή υπεροχή, η τριανδρία του ΑΚΡ καταβάλλει συντονισμένες προσπάθειες για να ελέγξει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Αυτό δεν είναι ένα μυστικό σχέδιο. Eπιβεβαιώνεται ξανά και ξανά μέσα από τις δηλώσεις αλλά και τις πράξεις της τουρκικής ηγεσίας. Ας δούμε τις πρόσφατες ενέργειες της Άγκυρας.

Τουρκία: «Αφίχθη» το πρώτο αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης Αναβαθμίζει σημαντικά τον αεροπορικό της έλεγχο

Τουρκία: «Αφίχθη» το πρώτο αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησηςΑναβαθμίζει σημαντικά η Τουρκία τον αεροπορικό της έλεγχο μετά την άφιξη στις 31 Ιανουαρίου του πρώτου αεροσκάφους έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (AEW&C) της εταιρείας Boeing.Το αεροσκάφος θα ενταχθεί επισήμως στη δύναμη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, κατόπιν των δοκιμών που γίνονται, στις 21 Φεβρουαρίου. Θα σταθμεύει στην 3 Κύρια Αεροπορική Βάση στο Ικόνιο.Το τουρκικό πρόγραμμα αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης, ύψους 1,18 δισ. ευρώ, προβλέπει την προμήθεια από την αμερικανική Boeing τεσσάρων αεροσκαφών AEW&C επί ατράκτων τύπου 737-700.

Οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών ενημερώνουν για την Τουρκία και τα Σκόπια

Clapper-Michael-DNI01-03february2014
Του Μιχαήλ Βασιλείου
Μπορεί να μη βγάζει την «κραυγαλέα» είδηση, όμως η ενημέρωση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών προς το Κογκρέσο για την Τουρκία, μέσω του «συντονιστικού οργάνου» τους, του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών (DNI: Director of National Intelligence), στρατηγού ε.α. Τζέιμς Κλάπερ, έχει εξ ορισμού ενδιαφέρον.
Δίνει μια αίσθηση του πως οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν γενικά τη γειτονική μας χώρα, χωρίς να μπαίνουν σε απόρρητα στοιχεία τα οποία είναι βέβαιο ότι συλλέγουν και αξιοποιούν δεόντως. Παράλληλα, ενδιαφέρον έχουν και οι αναφορές στην ΠΓΔΜ…

Το ιδεολόγημα των δύο μονοδρόμων

Γράφει ο Σταύρος Λυγερός ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ με την προοπτική μίας ήττας που είναι πολύ πιθανόν να προσλάβει διαστάσεις πανωλεθρίας, η ηγεσία της Ν.Δ. επιχειρεί να διασωθεί, επανερχόμενη στην αγαπημένη τακτική της να εμφανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ σαν ένα κόμμα που έχει το ένα πόδι του στη νομιμότητα και το άλλο εκτός. Είναι ένας τρόπος να μεταθέτει το κέντρο βάρους της δημόσιας συζήτησης από τα καυτά οικονομικά-κοινωνικά προβλήματα σε ζητήματα όπου θεωρεί ότι διαθέτει πολιτικό πλεονέκτημα. Αυτή τη φορά την αφορμή έδωσε η μη επιστροφή του Χριστόδουλου Ξηρού στο κελί του και το μήνυμά του ότι επιστρέφει στην ένοπλη δράση. Εάν η κομματική αντιπαράθεση δεν είχε πάρει διαζύγιο από τον ορθολογισμό, το αυτονόητο θα ήταν να φωτισθούν οι συνθήκες που επέτρεψαν στον ισοβίτη τρομοκράτη να είναι σήμερα ελεύθερος.

Ο Χίμλερ ήταν τέρας ή ερωτευμένος σύζυγος;

Μόλις πριν από λίγες μέρες εντοπίστηκαν στο Ισραήλ προσωπικές επιστολές του Χάινριχ Χίμλερ στη σύζυγό του, 69 χρόνια μετά την αυτοκτονία του τρομερού αυτού δήμιου εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών από Ανατολή και Δύση, κατά κύριο λόγο πολιτών με εβραϊκή ρίζα, αλλά και τσιγγάνων, κομμουνιστών, διαφωνούντων, ομοφυλόφιλων, αιχμαλώτων πολέμου – ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.Στα προσωπικά γράμματα στη γυναίκα του, τη Μάργκα, και την κόρη του, τη Γκούντρουν, ο δεύτερος τη τάξει εθνικοσοσιαλιστής του Τρίτου Ράιχ, ίσως μάλιστα ο άνθρωπος με τη μεγαλύτερη ισχύ στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία, γράφει όπως θα έγραφε ένας τυπικός ερωτευμένος σύζυγος, που λατρεύει τη γυναίκα και το παιδί του και δεν θέλει να τους συμβεί κάτι κακό. Χρησιμοποιεί γλώσσα τρυφερή, εκδηλώνει στοργή και φροντίδα, παρηγορεί και καθησυχάζει.
Αν δεν γνωρίζαμε ότι οι επιστολές ανήκουν στον Χίμλερ, και μας ρωτούσαν τι είδους

Στην αντεπίθεση ο Φετουλάχ Γκιουλέν. Ενάγει τον Ερντογάν

http://www.ant1iwo.com/cache/cfx_imagecr3/31EE43171638C37A0797E62EF5DEC064.jpg
Στο δικαστήριο εναντίον του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν προσέφυγε ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ζητώντας 100 χιλιάδες τουρκικές λίρες (33 χιλιάδες ευρώ) ως ηθική αποζημίωση.Ο δικηγόρος του Φετουλάχ Γκιουλέν αναφέρει ότι έπειτα από τις επιχειρήσεις εναντίον της διαφθοράς στις 17 και 25 Δεκεμβρίου και τις συλλήψεις στενών συγγενικών προσώπων Υπουργών, ο πελάτης του και οι άνθρωποι που τον αγαπούν έγιναν στόχος με εκφράσεις επιθετικές, πολωτικές, προσβλητικές και μίσους.Ο δικηγόρος ζητά από το δικαστήριο να αποφασίσει την καταβολή 100 χιλιάδων τουρκικών λιρών ως ηθική αποζημίωση στον κ. Γκιουλέν.http://www.ant1iwo.com/

4χρονο αγοράκι εκπαιδεύεται για Τζιχάντ στην Συρία!

http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2014/01/31/article-2549768-1B192BAC00000578-101_634x367.jpg
To daily mail, έχει δημοσιεύσει ένα συγκλονιστικό βίντεο ενός 4 χρόνου ο οποίος εκπαιδεύεται να πυροβολεί μ’ ένα Καλάζνικοφ ΑΚ47 από τους εξτρεμιστές στην Συρία.Ο μικρός πιστεύεται πως είναι Αλβανός και από το τόνο στις λιγοστές λέξεις που ακούγονται στο βίντεο φαίνεται πως ανήκει μέσα στα σύνορα της δημοκρατίας της Αλβανίας.Ο 4 χρόνος πυροβολεί δύο φορές ενώ στο βάθος ακούγονται οι οδηγίες στα αλβανικά «κράτα το εδώ κοντά», τα οποία αναφέρονται στο τρόπο που κρατά το όπλο και αργότερα τα συνθήματα  «Αλλάχ Εκμπέρ».«Οι εικόνες έχουν δημοσιευθεί στο Υουtube και μάλλον πρόκειται για τον αλβανό τζιχαντιστή ο οποίος είναι ένας από εκατοντάδες ξένους που πολεμούν δίπλα στην Αλ Κάιντα στην Συρία» γράφει το Daily Mail.

Αλ Κάιντα: Διακόπτει τους δεσμούς της με το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε Λόγω απειθαρχίας του αρχηγού του και της δράσης του στη Συρία


Η Αλ Κάιντα διέκοψε τις σχέσεις της με ένα από τα παρακλάδια της εντός του συριακού αντάρτικου, λαμβάνοντας αποστάσεις από τον εσωτερικό εμφύλιο της συριακής αντιπολίτευσης.Σύμφωνα με δήλωση την οποία υπογράφει η «Γενική Διοίκηση» του τρομοκρατικού ισλαμιστικού δικτύου, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, διακόπτονται οι σχέσεις της με το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ), το οποίο καθοδηγείται από τον Αμπού Μπακρ Αλ Μπακντάντι.
Αιτία είναι το γεγονός ότι ο τελευταίος παράκουσε εντολές του ηγέτη της Αλ Κάιντα Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι, ο οποίος είχε χρίσει μοναδικό εκπρόσωπο του δικτύου στη Συρία το Μέτωπο Αλ Νούσρα, στο οποίο ηγείται ο Αμπού Μοχάμεντ Αλ Γκολάνι.

London Times: Πώς μια συμφωνία του 1916 εμποδίζει την ειρήνη στη Συρία

Η εφημερίδα αναφέρεται στον αγγλογαλλικό σχεδιασμό για το μοίρασμα των αραβικών επαρχιών
Οι αραβικές επαρχίες της καταρρέουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας όπως χαράχθηκαν το 1916 με τη μυστική συμφωνία Σάικς-Πικό: με μπλε σκούρο η σημερινή Νότια Τουρκία ήταν υπό τον έλεγχο της Γαλλίας, με μπλε ανοικτό η σημερινή Συρία υπό γαλλική επιρρόη, με ροζ το σημερινό Ιράκ και η Ιορδανία υπό βρετανική επιρροή και με κόκκινο ενα κομμάτι του σημερινού Ιράν υπό βρετανικό έλεγχο
Την άποψη πως μια παλιά αγγλογαλλική συμφωνία αποικιοκρατικού χαρακτήρα στη Μέση Ανατολή στέκεται εμπόδιο στην ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία, εκφράζει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Times. Πρόκειται για την διαβόητη Συμφωνία Σάικς - Πικό που εκπονήθηκε κάτω από άκρα μυστικότητα το 1916, οπότε η Βρετανία και η Γαλλία μοίρασαν σε σφαίρες επιρροής πολλές από τις αραβικές επαρχίες της τότε καταρρέουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Τουρκία: Άρχισε η δίκη για τη δολοφονία 19χρονου διαδηλωτή

Η δίκη οκτώ προσώπων, μεταξύ τους τέσσερις αστυνομικοί, που κατηγορούνται ότι ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου έναν 19χρονο διαδηλωτή, στη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης τον Ιούνιο του 2013, άρχισε τη Δευτέρα υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Καϊσερί (Καισάρεια) της κεντρικής Τουρκίας.Η μητέρα του θύματος, η Εμέλ Κορκμάζ, που κρατούσε μια φωτογραφία του γιου της, απευθύνθηκε στους κατηγορουμένους κλαίγοντας: "Πώς μπορέσατε να σκοτώσετε τον Αλί μου; Πώς μπορέσατε να τον χτυπήσετε; Δεν ντρέπεστε;".

Πριγκίπισσα… υπό διωγμόν

ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ- Οι Τούρκοι παρενόχλησαν νορβηγικό πλοίο, που έκανε έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.Χρειάζεται σοβαρός προβληματισμός, αν κάτω από τέτοιες συνθήκες, θεωρείται το περιβάλλον κατάλληλο για να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Κύματα αντιδράσεων ξεσήκωσε χθες η νέα προκλητική ενέργεια της Άγκυρας. Οι Τούρκοι έστειλαν τη φρεγάτα Giresun να παρενοχλήσει το νορβηγικό σεισμογραφικό πλοίο Princess, το οποίο πραγματοποιούσε έρευνες για λογαριασμό της εταιρείας Total σε οικόπεδο της κυπριακής ΑΟΖ.

Ενοχλημένοι οι Τούρκοι από την κοινή άσκηση Κύπρου-Ισραήλ

Από: SigmaLive/Ράδιο Πρώτο  Ως επίδειξη δύναμης, με στόχο την Τουρκία, χαρακτηρίζει την κοινή στρατιωτική άσκηση Κύπρου-Ισραήλ, που θα πραγματοποιηθεί στις 13 και 14 Φεβρουαρίου, ο Αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της Τουρκίας, Φαρούκ Λόλογλου, και καλεί την κυβέρνηση ν’ αντιδράσει.Πρόκειται, είπε, για μια άσκηση, την οποία δεν μπορεί κανείς να υποτιμήσει. Το σημαντικό, τόνισε, είναι η τόλμη και η δύναμη, που αισθάνονται, σε σημείο που να διοργανώνουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Αποζημίωση-μαμούθ για το Μαβί Μαρμαρά

Το Ισραήλ προσέφερε αποζημίωση 20 εκατομμυρίων δολαρίων στις οικογένειες των εννέα Τούρκων που σκοτώθηκαν το 2010 από τον ισραηλινό στρατό κατά την έφοδό του στη νηοπομπή που έπλεε ανοικτά της Γάζας, γράφει η εφημερίδα Haaretz.Επικαλούμενη "δυτικές διπλωματικές πηγές", η εφημερίδα προσθέτει ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών σημείωσαν πρόοδο αλλά ότι ακόμη δεν έχει υπογραφεί συμφωνία.Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι διαπραγματεύσεις επαναλήφθηκαν τον Δεκέμβριο με την επίσκεψη στην Άγκυρα ισραηλινής αντιπροσωπείας.Τα χρήματα δεν θα δοθούν απευθείας στις οικογένειες των νεκρών, αλλά θα κατατεθούν σε ένα ειδικό ταμείο και θα δίδονται στις οικογένειες σύμφωνα με καθορισμένα κριτήρια, αναφέρει η εφημερίδα.

O “πνευματικός” του Erdogan και ο “φετφάς υπέρ της μίζας”

Του Κώστα Ράπτη -Στην αντιπαράθεση της τουρκικής κυβέρνησης με την “κοινότητα” του εγκατεστημένου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Fethullah Gülen το διακύβευμα είναι βεβαίως η εξουσία – πολιτική και οικονομική. Όμως η ιδεολογική της επένδυση έχει και θρησκευτικές συνδηλώσεις, όπως θα ανέμενε κανείς για μία διαμάχη στους κόλπους του Πολιτικού Ισλάμ.Εξ ού και κατά την ομιλία του στις 25 Ιανουαρίου ενώπιον δεκάδων μουσουλμάνων θεολόγων και κληρικών, σε συνέδριο του Diyanet (της κρατικής Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων που ελέγχει όλα τα τεμένη της Τουρκίας και έχει προϋπολογισμό μεγαλύτερο από αρκετών υπουργείων) ο Tayyip Erdoğan αισθάνθηκε την ανάγκη να καταγγείλει τους “ψευδοπροφήτες” - σε μιαν έμμεση αναφορά προς τον μεγάλο ανταγωνιστή του.