20 Απριλίου 2013

Ο ΜΑΔΟΥΡΟ ΤΟ ΞΕΡΕΙ



 Του ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Διάχυτη είναι η αίσθηση της στασιμότητας, στην καλύτερη περίπτωση. Ο κόσμος μετά από εκείνο, το στιγμιαίο, ξέσπασμα των Αγανακτισμένων, αδρανεί. Τόσο, ώστε να απορεί κανείς σε ποιες λαϊκές δυνάμεις ελπίζουν ότι θα στηριχθούν για τις εκ βάθρων αλλαγές που ευαγγελίζονται οι ένθερμοι των ανατρεπτικών διαδικασιών. Θα τις κάνουν μόνοι τους, εν απουσία του λαϊκού παράγοντα; Η «συνήθης», η γνωστή, τέλος πάντων, διαδικασία, επιβεβαιωμένη από την Ιστορία, δεν είναι ότι προηγείται λαϊκός ξεσηκωμός και έπεται, ως συνέπεια, η λαϊκή εξουσία, με προφανή και αποδεκτή ηγεσία του λαϊκού κινήματος; Εκτός κι αν μέσα σε όλες τις ανατροπές της εποχής μας κι αυτό έχει αλλάξει. Και κάποιοι, λίγοι προφανώς, δεν το πήραμε είδηση. Το κακό είναι ότι αν οι λίγοι έχουν δίκιο (να είναι συγκρατημένοι) δεν θα την πληρώσουν οι άλλοι, οι ένθερμοι, αλλά θα καούν όλοι.

Κασουλίδης: Διάλογο με Τελ Αβίβ για την Ασφάλεια Ενέργειας Θα καταλήξουν και οι συμφωνίες συνεκμετάλλευσης – ίσως και πριν την επίσκεψη Αναστασιάδη


http://kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201304/130916/images/det_ISRAEL%20F16.jpgΤου Παναγιώτη Τσαγγάρη Σε μια νέα εποχή εισέρχονται οι Σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ αφού πλέον τα δύο κράτη προχωρούν σε συνεργασίες, οι οποίες φεύγουν από το θεωρητικό και εισέρχονται σε πρακτικό επίπεδο.Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου σε συνέντευξη του στην «Κ» (ολόκληρη η συνέντευξη θα δημοσιευτεί στην Κυριακάτικη έντυπη έκδοση της «Κ») δηλώνει ότι οι δύο χώρες αποφάσισαν να αρχίσουν διάλογο για την ασφάλεια της Ενέργειας. «Ονομάζεται ‘Διάλογος για τη Στρατηγική Ασφάλειας σε θέματα Ενέργειας’», δηλώνει συγκεκριμένα ο Ιωάννης Κασουλίδης. Ένας διάλογος, ο οποίος ουσιαστικά αφορά τους τρόπους προστασίας των ΑΟΖ των δύο χωρών, με ότι αυτό συνεπάγεται.  
Παράλληλα ο κ. Κασουλίδης σημειώνει πως η εξομάλυνση των σχέσεων Τελ Αβίβ Άγκυρας ποσώς δεν επηρεάζουν τις σχέσεις του Ισραήλ με την Κύπρο, διότι όπως σημειώνει η Κύπρος είναι το μοναδικό προβλέψιμο γειτονικό κράτος του Ισραήλ και συνεπώς αποτελεί σημείο σταθερότητας.
Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ακόμη πως οι συμφωνίες συνεκμετάλλευσης με το Ισραήλ αναμένεται να ολοκληρωθούν επιτυχώς ίσως ακόμη και πριν την επίσκεψη του Νίκου Αναστασιάδη στο Τελ Αβίβ.

Τα Greeklish και η ελληνική γλώσσα

http://www.aixmi.gr/wp-content/themes/aixmi2/timthumb.php?src=https://lh5.googleusercontent.com/-FSbM_ECO1ug/TXwBuGPkueI/AAAAAAAAB2I/xGpWLgk66vg/s1600/Greeklish+Flag.jpg&h=260&w=660&zc=1&q=100
Το τελευταίο διάστημα είναι εμφανής η τάση για αντικατάσταση του ελληνικού αλφαβήτου από το λατινικό. Γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες κειμένων στα οποία η τάση αυτή είναι διάχυτη, και πολλές φορές η παραγωγή τους ανήκει σε πολίτες που στελεχώνουν διοικητικές υπηρεσίες του Κράτους, πανεπιστημιακά ιδρύματα, τηλεοπτικά πάνελ. Πολύ φυσικά, λοιπόν, ανακύπτει το ερώτημα για το αν η προσπάθεια αυτή αποτελεί πλήγμα για την ελληνική σκέψη και τον ελληνικό Πολιτισμό. Πρόκειται για ζήτημα που γίνεται αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ του πολιτικού προσωπικού της χώρας και χρήζει διεξοδικής ανάλυσης και προσεκτικού σχολιασμού.

Θα αποκατασταθεί το Φετιχιέ Τζαμί στη Ρωμαϊκή Αγορά

Το Φετιχιέ Τζαμί Το Φετιχιέ Τζαμί (Τζαμί του Πορθητή) στο Μοναστηράκι θα αποκατασταθεί στερεωτικά και μορφολογικά, μετά την έγκριση της σχετικής μελέτης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Το μνημείο θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα της οθωμανικής περιόδου. Θα ανοίξει για το κοινό ενδεχομένως ως χώρος για μικρές εκθέσεις ή εκδηλώσεις που θα συνάδουν με τον χαρακτήρα του.

Η συνταγή της (μη) αλλαγής...

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS2UXD9pqO3FdhIyBcD7ZNPnynYmuiceu44w81ATc4_QSkMdYjC4Q
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ Μπαίνοντας όλο και πιο βαθιά στη νύχτα του Μνημονίου, ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει όλο και σε περισσότερα (εκτός των ποσοστών των δημοσκοπήσεων) με την προπέρσινη ΝΔ και ο Αλ.Τσίπρας με τον προπέρσινο Α. Σαμαρά. Είναι το χούι της αξιωματικής αντιπολίτευσης: εύκολα συνθήματα και ασαφείς υποσχέσεις.Η ΝΔ, από τη δήλωση ότι το Μνημόνιο είναι η λάθος συνταγή, έφτασε στην κυβέρνηση Παπαδήμου και μετά στην επαναδιαπραγμάτευση, για να καταλήξει στον μονόδρομο του Μνημονίου.

Τι τελικά εννοούσε ο Πρωθυπουργός με την έννοια “θαλάσσια σύζευξη” Μάλτας, Ελλάδας και Κύπρου

samaras-AOZ01
Ο Πρωθυπουργός δεν μίλησε για «συνέχεια» ανάμεσα στις ΑΟΖ Ελλάδος-Κύπρου-Μάλτας, διευκρινίστηκε σήμερα αρμοδίως, αλλά μίλησε για «θαλάσσια «σύζευξη» ανάμεσα στην Ελλάδα και δύο άλλα νησιωτικά κράτη της Μεσογείου που είναι και μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι όταν αναφέρθηκε ρητά και στις ΑΟΖ των τριών χωρών, πάλι απέφυγε να μιλήσει για «συνέχεια» ή «επαφή» μεταξύ τους.Σύμφωνα με τη διευκρίνιση, η «σύζευξη» μπορεί να γίνει και με τη μεσολάβηση ενός τρίτου μέλους της Ένωσης.  Όπως η Ιταλία, στην περίπτωση της «σύζευξης» μεταξύ ΑΟΖ Ελλάδας και Μάλτας. Αλλά την Ιταλία δεν την ανέφερε, διότι η Ιταλία δεν είναι «νησιωτικό κράτος», όπως η Κύπρος και η Μάλτα.

Γιατί η Ελλάδα δεν μειονεκτεί έναντι της Τουρκίας

http://foreignaffairs.gr/files/imagecache/homepage-standard/images/A4-Umit%20Bektas-RTR1W6ED1.jpgΗ απομυθοποίηση ορισμένων «παραδοχών» των ελληνοτουρκικών σχέσεων
Κατά τη διάρκεια του εικοστού αιώνα, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πέρασαν μέσα από διαφορετικές φάσεις οι οποίες εναλλάσσονταν μεταξύ περιόδων πολέμων, φιλίας, συμμαχίας και διαστημάτων «ειρηνικής συνύπαρξης» και «μη πολέμου». Η μη ευθύγραμμη αυτή πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων συνέβαλε στο να «κατασκευαστούν» από την ελληνική πλευρά ορισμένες παραδοχές για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες κατά παράδοξο τρόπο εξακολουθούν να ισχύουν παρόλο που οι διεθνείς συγκυρίες έχουν μεταβληθεί. Οι περισσότερες από αυτές τις παραδοχές εξακολουθούν όχι μόνο να επηρεάζουν τις πολιτικές που ακολουθούν οι ελληνικές κυβερνήσεις αλλά φαίνεται να αποτελούν και βασικές σταθερές, πάνω στις οποίες στηρίζονται οι σκέψεις και οι ενέργειες των βασικών διαμορφωτών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Επίσης, τα τελευταία χρόνια, νέες παραδοχές έχουν προστεθεί στις προηγούμενες και τείνουν να καταστούν κι αυτές βασικές συνιστώσες της αντίληψης που έχουν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Οι παραδοχές αυτές είναι οι εξής:

Δ. Αβραμόπουλος - Π. Παναγιωτόπουλος: Περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ


http://www.ert.gr/media/k2/items/cache/b1d7e1fd76e01d26c08cfc6ddd70a1d8_L.jpg?t=-62169984000Η περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ είναι βούληση των δύο κυβερνήσεων, δήλωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος και Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλος.
Τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας και Ισραήλ, εξέφρασαν ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, στη διάρκεια της γιορτής που έδωσε η ισραηλινή πρεσβεία με την ευκαιρία της 65ης επετείου της ανεξαρτησίας του Ισραήλ.

Handelsblatt: Συνέντευξη Βαρβιτσιώτη για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Handelsblatt: Συνέντευξη Βαρβιτσιώτη για τις γερμανικές αποζημιώσεις
Handelsblatt: Συνέντευξη Βαρβιτσιώτη για τις γερμανικές αποζημιώσεις
 «Δεν θα υπάρξει γρήγορη απόφαση, ίσως υπάρξει μέσα σε αυτό το έτος, αλλά δεν είμαι σίγουρος» δηλώνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων του ελληνικού Κοινοβουλίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Der Handelsblatt, σχετικά με το ζήτημα των αξιώσεων της Ελλάδας για πολεμικές αποζημιώσεις και επανορθώσεις από τη Γερμανία.

Συμφωνία συμφιλίωσης μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, με βλέμμα σε Ε.Ε.

«Αυτό που βλέπουμε είναι ένα βήμα μακριά από το παρελθόν και για αμφότερες [τις δύο χώρες] ένα βήμα πιο κοντά στην Ευρώπη», σημείωσε από την πλευρά της Ε.Ε. η αρμόδια για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής, Κάθριν Άστον.

Πως καταντήσαμε Έλληνες, χωρίς τους Έλληνες!


Άρθρο του Στέλιου Συρμόγλου, δημοσιογράφου-πανεπιστημιακού

«Η μαύρη οπή ενός μαρτυρικού αργού κοινωνικού θανάτου άνοιξε για πολλούς Έλληνες. Όλους αυτούς που δεν συγκαταλέγονται στους μονίμως έχοντες και κατέχοντες. Όλους αυτούς, που καθώς πλησιάζει το Πάσχα, μολονότι δεν θέλουν να κεφαλαιοποιήσουν την πίκρα και τους κοπετούς των διαψευσμένων ελπίδων τους, θέλουν ωστόσο να βρουν κάποια παρηγοριά ή ακόμα και μια δικαίωση, αιωρούμενοι πάνω από τις αβυσσαλέες περιοχές της ανέχειας και της αποδυσπέτισης.

«Λύση χωρίς ταμπού» και η σημασία του ισραηλινού παράγοντα

Με τον Σάββα Ιακωβίδη

Μερικοί αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή και ευρωβουλευτές διατυπώνουν θέσεις ως εάν να απευθύνονται σε ανθρώπους της Γης του Πυρός και όχι σε Ευρωπαίους πολίτες. Αίφνης, ο αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, υποστήριξε λύση στο Κυπριακό «χωρίς ταμπού». Είπε πως οι συνομιλίες για το πρόβλημα πρέπει να επαναρχίσουν το ταχύτερον δυνατόν και η λύση να εξευρεθεί το συντομότερον.Ο Φούλε, ενώ αναγνωρίζει ότι προτεραιότητα της Κυβέρνησης Αναστασιάδη είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, επιμένει ότι για τη λύση δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού επειδή με αυτήν, είπε, θα διαμορφωθεί καλύτερο οικονομικό και ενεργειακό περιβάλλον. Από την άλλη, ο γνωστός πράσινος, τουρκοφρενής ευρωβουλευτής, Ντανιέλ Κον Μπεντίτ συνέδεσε την επίλυση του οικονομικού προβλήματος με το Κυπριακό και με τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Ανοικτό το θέμα παρατηρητών

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

  • Κατέπεσαν οι φιλοτουρκικές τροπολογίες στην Ευρωβουλή 
  • O Eπικεφαλής των Σοσιαλιστών Χ. Σβόμποντα είπε ότι θα θέσει το θέμα στη Διάσκεψη των Προέδρων, για να εξεύρουν Σουλτς και Αναστασιάδης τρόπους συμμετοχής Τ/κ
Κατέπεσαν τελικά οι φιλοτουρκικές τροπολογίες για την παρουσία Τουρκοκυπρίων παρατηρητών και άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Το θέμα, όμως, των παρατηρητών παραμένει ανοικτό. Οι τροπολογίες τέθηκαν επί της έκθεσης αξιολόγησης της τουρκικής ενταξιακής πορείας από τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους.

Ρεάλ πολιτίκ επιτίμου από την Κωνσταντινούπολη

Επανεμφάνιση Μητσοτάκη με αναφορές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό, για το οποίο σημείωσε ότι το θέμα είναι περισσότερο ώριμο παρά ποτέ
 Του Τάσου Τσακίρογλου
 Με νέα παρέμβασή του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αυτή τη φορά από την Κωνσταντινούπολη, επιχειρεί να εξωραΐσει την παρουσία του στα πολιτικά πράγματα της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες. Ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ., μετά τις πρόσφατες αναφορές στην εσωτερική πολιτική πραγματικότητα, αναφέρθηκε χθες, με συνέντευξή του στο πρακτορείο Ανατολή και ομιλία του στη λέσχη Bab-I Ali, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, «μέσα από το πρίσμα της Realpolitik: των καλώς εννοουμένων ζωτικών συμφερόντων των δύο χωρών», όπως είπε χαρακτηριστικά.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Ανεβαίνει το θερμόμετρο στα ενεργειακά

Αυξημένη κινητικότητα και ένταση των ανταγωνισμών, με επίκεντρο τον αγωγό TAP, τα κοιτάσματα στο Λίβανο και το αέριο της Κύπρου
Πυκνώνουν οι επαφές, οι διεργασίες και οι ανταγωνισμοί μεταξύ αστικών κυβερνήσεων και μονοπωλιακών ομίλων για το μοίρασμα και την εκμετάλλευση πηγών και δρόμων ενέργειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.http://www.rizospastis.gr/wwwengine/getImage.do?size=medium&id=234695&format=.jpgΧτες, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ), Μ. Παπαγεωργίου, βρέθηκε στη Ρώμη, για να συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας - Ιταλίας - Αλβανίας, στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας που έχουν υπογράψει οι τρεις κυβερνήσεις για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αέριου Trans Adriatic Pipeline (ΤΑP), ο οποίος φιλοδοξεί να μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.

Αναδιατάσσονται οι Γεωπολιτικές Ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο

http://www.irtea.gr/wp-content/uploads/2013/03/greece-cyprus-israel-region1.jpg

Η βίαιη μετατροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αποικία χρέους δεν πρόκειται να έχει μόνο οικονομικές επιπτώσεις. Επηρεάζει και τις γεωπολιτικές επιπτώσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά εάν συνδυασθεί με την επαναπροσέγγιση Ισραήλ-Τουρκίας που συμβολικά εκδηλώθηκε με την απολογία του Νετανιάχου προς τον Ερντογάν. Προφανώς, η συριακή κρίση διευκόλυνε τη γεφύρωση του χάσματος, δεδομένου ότι και οι δύο χώρες το επιδίωκαν.
Όσα είχε να κερδίσει ο Ερντογάν στο επίπεδο της μουσουλμανικής κοινής γνώμης τα έχει κερδίσει. Σε μία συγκυρία που η Ελλάδα και η Κύπρος είναι ποιοτικά αποδυναμωμένες, θεωρεί ότι είναι ευκαιρία να βάλει χέρι στα όποια ενεργειακά κοιτάσματά τους. Γι’ αυτό και δεν θέλει να έχει απέναντί του το Ισραήλ. Από την πλευρά τους, το βασικό κίνητρο των Ισραηλινών ήταν ο έλεγχος της Συρίας μετά την πιθανή ανατροπή του καθεστώτος Άσσαντ και βεβαίως η αντιμετώπιση του Ιράν.