20 Απριλίου 2013

Ρεάλ πολιτίκ επιτίμου από την Κωνσταντινούπολη

Επανεμφάνιση Μητσοτάκη με αναφορές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό, για το οποίο σημείωσε ότι το θέμα είναι περισσότερο ώριμο παρά ποτέ
 Του Τάσου Τσακίρογλου
 Με νέα παρέμβασή του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αυτή τη φορά από την Κωνσταντινούπολη, επιχειρεί να εξωραΐσει την παρουσία του στα πολιτικά πράγματα της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες. Ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ., μετά τις πρόσφατες αναφορές στην εσωτερική πολιτική πραγματικότητα, αναφέρθηκε χθες, με συνέντευξή του στο πρακτορείο Ανατολή και ομιλία του στη λέσχη Bab-I Ali, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, «μέσα από το πρίσμα της Realpolitik: των καλώς εννοουμένων ζωτικών συμφερόντων των δύο χωρών», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία είναι καταδικασμένες, από τη γεωγραφία και την ιστορία, να ζήσουν μαζί» και δήλωσε «θερμός θιασώτης αυτής της άποψης», συμπληρώνοντας ότι η εξωτερική πολιτική προσφέρεται δυστυχώς για εσωτερική πολιτική εκμετάλλευση, με την εύκολη έξαψη των παθών. «Το έχουμε πληρώσει αυτό ακριβά στην Ελλάδα, το έχετε πληρώσει και στην Τουρκία. Οπως έχουμε πληρώσει ακριβό τίμημα από τις παρεμβάσεις τρίτων, οι οποίοι εύλογα προωθούν τα δικά τους συμφέροντα, κάποιες φορές εις βάρος των δικών μας» υπογράμμισε.

Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνησή του, το 1992, δεν μπόρεσε να υπογράψει το Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας με την Τουρκία, όπως υπολόγιζε, γιατί δεν είχε σημειωθεί η αναγκαία πρόοδος στο Κυπριακό, το οποίο, μιλώντας σε ένα κοινό διανοουμένων και επιχειρηματιών, χαρακτήρισε «το μόνο αληθινά μεγάλο πρόβλημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Εξέφρασε παράλληλα την αισιοδοξία ότι «οι διμερείς μας διαφορές, στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει αναπτυχθεί, είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, αρκεί να υπάρχουν κατά την ίδια χρονική περίοδο και στις δύο όχθες του Αιγαίου ισχυρές και αποφασισμένες κυβερνήσεις». Εκτίμησε ότι στο Κυπριακό έχουν χαθεί πολλές ευκαιρίες, προσθέτοντας: «Θα σας εκπλήξω όμως λέγοντάς σας πως σήμερα το θέμα είναι περισσότερο ώριμο παρά ποτέ».

Οι αναφορές αυτές του κ. Μητσοτάκη γίνονται σε μια περίοδο που οι διεθνείς πιέσεις για πρόοδο στο Κυπριακό είναι εντονότερες από ποτέ και μάλιστα στο ζοφερό κλίμα που διαμορφώνουν η δεινή οικονομική κρίση σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και οι τουρκικές απειλές υπό το δίλημμα «συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων ή διχοτόμηση του νησιού». Ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ., πάντως, απέρριψε κάθε ιδέα διχοτόμησης, η οποία, όπως είπε, θα δημιουργήσει αδιέξοδα και τριβές και τόνισε ότι «τις δυσκολίες του ενός πρέπει ο άλλος να τις βλέπει με κατανόηση και να μην προσπαθεί να τις εκμεταλλευτεί». Αναφορά έκανε και στις μειονότητες και στην αξία που έχουν «εύκολες» κινήσεις καλής θέλησης, όπως το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ή η ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του θεμελίωσε την εθνική στρατηγική για προσέγγιση με την Αγκυρα και στήριξη του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας, την οποία αποδέχθηκε και η τότε αντιπολίτευση του Α. Παπανδρέου σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Τέλος, εκτίμησε ότι Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να γίνουν παράδειγμα συνεργασίας για τον 21ο αιώνα, αντίστοιχο με εκείνο της Γερμανίας και της Γαλλίας τον 20ό. «Τα λάθη του παρελθόντος δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να μας κάνουν εχθρούς» σημείωσε.

t.tsakiroglou@efsyn.gr