16 Φεβρουαρίου 2015

Bloomberg: Η Γερμανία θα λάβει υπόψη και τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας για την ΕΕ



Η στρατηγική σημασία που έχει η Ελλάδα για την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να πείσει τη Γερμανία να κάνει παραχωρήσεις, όσο και τα οικονομικά επιχειρήματα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για μία νέα συμφωνία βοήθειας της χώρας, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.
Το δημοσίευμα, με τίτλο: «Οι μεταπολεμικές συμμαχίες της Ελλάδας δείχνουν ότι η Ευρώπη δεν έχει να χάσει μόνο χρήματα» σημειώνει ότι η αξία της Ελλάδας ως μέλος του ΝΑΤΟ και των λιμανιών της στην Ανατολική Μεσόγειο αυξάνεται, καθώς ο πόλεμος στη Συρία στα Ανατολικά, η αποτυχία του κράτους της Λιβύης στα Νότια και η πρώιμη εκεχειρία στην Ουκρανία προστίθενται στις συνεχείς εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και των γειτόνων του.

Πολ Κρούγκμαν: Η Αθήνα στη θέση της Καρχηδόνας και η Ευρώπη σε ρόλο Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

GREXIT
Υποθέτω ότι είναι πιθανό να είναι απλά ανόητοι, ότι δεν καταλαβαίνουν πως η Ελλάδα του 2015 δεν είναι η Ιρλανδία του 2010, και ότι αυτό το είδος του εκφοβισμού (bullying) δεν θα λειτουργήσει» έγραψε το βράδυ της Δευτέρας στους New York Times ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, ασκώντας σκληρή κριτική στην Ευρωπαϊκή Ενωση για το ναυάγιο στο Eurogroup της Δευτέρας.Το άρθρο, που ανέβηκε στο σάιτ της αμερικανικής εφημερίδας λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, έχει τίτλο «Athenae Delenda Est» («Η Αθήνα πρέπει να καταστραφεί»), που αποτελεί παραλλαγή της ρήσης που είπε ο ρωμαίος πολιτικός Κάτων ο πρεσβύτερος «Carthago delenda est» («Η Καρχηδόνα πρέπει να καταστραφεί»), προτρέποντας τη Σύγκλητο για την καταστροφή της μεγάλης αντιπάλου της Ρώμης, της Καρχηδόνας.

Ουκρανία: Κερδισμένοι και χαμένοι μιας αμφίβολης εκεχειρίας O Πούτιν έχει τώρα σοβαρούς λόγους να ελπίζει ότι οι κυρώσεις θα αρθούν


Ουκρανία: Κερδισμένοι και χαμένοι μιας αμφίβολης εκεχειρίας
Μητροπούλου Ειρήνη Τρεις πρόεδροι και μία καγκελάριος μιλούσαν επί 16 ώρες πίσω από κλειδωμένες πόρτες, στο προεδρικό μέγαρο του Μινσκ. Οι διαπραγματεύσεις ήταν τόσο σκληρές, που σε κάποια στιγμή ο Βλαντίμιρ Πούτιν πήρε στα χέρια του ένα πράσινο μολύβι και το έσπασε στα δύο.Οταν βγήκαν έξω, Πούτιν, Μέρκελ, Ολάντ και Ποροσένκο έμοιαζαν εξαντλημένοι, αλλά ικανοποιημένοι: ανακοίνωσαν μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στην Ανατολική Ουκρανία, που θα αρχίσει να ισχύει από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.
Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από αυτή την περίπλοκη και εύθραυστη εκεχειρία; Η Δύση και το Κίεβο ή η Ρωσία και οι αυτονομιστές αντάρτες;
Πρώτος όρος είναι η απόσυρση των βαρέων όπλων και των δύο πλευρών από τη ζώνη των συγκρούσεων στις επόμενες εβδομάδες, υπό την επίβλεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Μετά από κάποια σύγχυση, επιβεβαιώθηκε ότι οι φιλορώσοι αντάρτες συμφώνησαν σε αυτό.

BBC: Αναλύοντας τον Μπασάρ αλ-Ασαντ Ο Σύρος πρόεδρος μπαίνει στον πέμπτο χρόνο της σύγκρουσης


BBC: Αναλύοντας τον Μπασάρ αλ-Ασαντ«Ενας κυνικός ψεύτης ή ένας πρόεδρος που αγωνίζονται για τα συμφέροντα του λαού και της χώρας του; Καθώς η Συρία μπαίνει στον πέμπτο χρόνο της σύγκρουσης, πόση ευθύνη πιστεύει ότι έχει ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ για την κρίση του έθνους του;» ρωτάει ο Τζέρεμι Μπόουεν, βετεράνος αναλυτής του BBC επί θεμάτων Μέσης Ανατολής.«Ο ίδιος ο Ασαντ είναι εξαιρετικά ευγενικός. Δίνει την εντύπωση φιλικού και ειλικρινούς ανθρώπου», γράφει ο Μπόουεν, που έχει πάρει συνέντευξη από τον πρόεδρο της Συρίας. «Ισως να πιστεύει αυτά που λέει. Ισως οι στρατηγοί του να του λένε ότι δεν σκοτώνουν αμάχους και αυτός να τους πιστεύει. Ισως να είναι ένας κυνικός ψεύτης. Δεν ξέρω. Είναι όλα εικασίες.

Λιώνουν τα χιόνια στις σχέσεις Αθήνας - Μόσχας


Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος -Η νέα κυβέρνηση επιθυμεί να παίξει ρόλο στη διαμετακόμιση του ρωσικού αερίου προς την ευρωπαϊκή αγορά, εφόσον προχωρήσει το νέο σχέδιο του ρωσοτουρκικού αγωγού Turkish Stream
Λιώνουν τα χιόνια στις σχέσεις Αθήνας - ΜόσχαςΗ εικόνα από την επιβλητική αίθουσα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου συναντήθηκαν ο Σεργκέι Λαβρόφ και ο Νίκος Κοτζιάς την περασμένη Τετάρτη, υπήρξε τουλάχιστον εντυπωσιακή. Δεκάδες φωτογράφοι και κάμερες απαθανάτιζαν τη συνάντηση των δύο υπουργών. Οπως είπαν στη συνέχεια οι κ.κ. Λαβρόφ και Κοτζιάς, η Ρωσία και η Ελλάδα προσβλέπουν στην αναθέρμανση, σε ένα «reset», των διμερών σχέσεων. «Η νέα ελληνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε όχι μόνο τη συνέχεια στις σχέσεις μας αλλά και την επιθυμία ανάπτυξής τους με πιο γρήγορους ρυθμούς. Είμαστε έτοιμοι ως προς αυτό» τόνισε δημόσια ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Ο ΟΛΠ «καίει» τους Κινέζους Ο κινέζος πρεσβευτής συναντήθηκε με τον Νίκο Κοτζιά


Ο ΟΛΠ «καίει» τους Κινέζους
Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος
Το θέμα της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ αλλά και το ευρύτερο ενδιαφέρον του Πεκίνου για ενίσχυση της συνεργασίας με την Αθήνα κυριάρχησαν στη συνάντηση 50 λεπτών που είχαν το απόγευμα της Δευτέρας στο υπουργείο Εξωτερικών ο Νίκος Κοτζιάς με τον πρεσβευτή της Κίνας στην Αθήνα Ξιαολί Ζου.Είναι σαφές ότι το Πεκίνο θέλει να έχει άμεση εικόνα για τα σχέδια της νέας κυβέρνησης στο ζήτημα της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ, το οποίο εκκρεμεί και έχει αφεθεί για τον Μάρτιο. Ωστόσο, ο κινεζικός σχεδιασμός είναι ευρύτερος και το Πεκίνο αλλά και η Cosco θέλουν να γνωρίζουν τα επόμενα βήματα.Ο κ. Κοτζιάς φέρεται να ήταν καθησυχαστικός. Δεν παρέλειψε όμως να επισημάνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ιδιαίτερες ευαισθησίες σε θέματα κοινωνικών δικαιωμάτων και εργασιακών σχέσεων - ένα ζήτημα που κατά καιρούς έχει ανακύψει στο πρώτο λιμάνι της χώρας λόγω ορισμένων πρακτικών της Cosco που βρίσκουν αντίθετους τους εργαζομένους.

Spiegel: Θα φέρει αποτέλεσμα η πολιτική της Μέρκελ στην Ουκρανία;

«Η ουκρανική κρίση έχει αλλάξει την γερμανική πολιτική και την καγκελάριο»
Spiegel: Θα φέρει αποτέλεσμα η πολιτική της Μέρκελ στην Ουκρανία;



«Η Ανγκελα Μέρκελ έχει συχνά κατηγορηθεί για διστακτικότητα. Αλλά στο Μινσκ αυτή την εβδομάδα, δεσμεύθηκε απόλυτα στην εξεύρεση μιας λύσης για να σιγήσουν τα όπλα στην Ουκρανία. Το αποτέλεσμα ήταν μια εύθραυστη κατάπαυση του πυρός», γράφει το Spiegel σε ανάλυση για την εξωτερική πολιτική της καγκελαρίου. «Η ουκρανική κρίση έχει αλλάξει την γερμανική πολιτική και έχει αλλάξει και την Μέρκελ. Η ηγέτις της Γερμανίας συνήθιζε να διστάζει απέναντι σε δύσκολες αποφάσεις, αλλά τώρα κάνει κινήσεις που θα είχε αποφύγει στο παρελθόν. Εχει πάρει την πρωτοβουλία και, σε αντίθεση με τον προτιμώμενο τρόπο λειτουργίας της, έχει ξεκινήσει μια αποστολή με αβέβαιη έκβαση. Το στυλ της έχει επίσης αλλάξει. Ποτέ πριν η καγκελάριος δεν φαινόταν τόσο συναισθηματικά δεσμευμένη, όπως τις τελευταίες ημέρες. Τα πολιτικά επιχειρήματά της σπανίως ήταν τόσο προσωπικά. Η ουκρανική κρίση έχει αλλάξει την άποψη της Μέρκελ για την πραγματικότητα. Ο ιδεαλισμός στην εξωτερική πολιτική της έχει αντικατασταθεί από μια σφοδρή δέσμευση στην realpolitik», εκτιμά το Spiegel.

Ένταλμα κατά Αμερικανού για τις υποκλοπές σε βάρος της κυβέρνησης Καραμανλή

Από  τα στοιχεία που έχουν έως τώρα συγκεντρωθεί, προκύπτει σύμφωνα με πληροφορίες, πως ο 65χρονος ήταν αυτός που αγόρασε από τον Πειραιά τα καρτοκινητά-σκιές, και πώς πηγαινοερχόταν στις ΗΠΑ το επίμαχο διάστημα που γίνονταν οι υποκλοπές, έως τον Μάρτιο του 2005 δηλαδή.

Σε φυλάκιση ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ μαθητής επειδή προσέβαλε τον Ερντογάν! Είναι η πρώτη φορά που συνέβη αυτό στην Τουρκία


Σε φυλάκιση ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ μαθητής επειδή προσέβαλε τον Ερντογάν!
​Σε φυλάκιση 12 μηνών καταδικάστηκε μαθητής λυκείου στην Τουρκία καθώς κρίθηκε ένοχος για προσβολή του τότε πρωθυπουργού και σημερινού προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που καταδικάζεται ανήλικος για «προσβολή ανώτατου αξιωματούχου».Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μαθητής προχώρησε σε αυτό το «αδίκημα» κατά τη διάρκεια διαδήλωσης υπέρασπισης ακόμα δύο μαθητών που βρέθηκαν αντιμέτωποι με την ίδια κατηγορία στη νότια επαρχεία της Αττάλειας.

Σε υψηλά επίπεδα η ανεργία στην Τουρκία

Τουρκία: Σε ιστορικό υψηλό 4 ετών έφτασε η ανεργία το Νοέμβριο του 2014
Η ανεργία έφθασε το Νοέμβριο του 2014 στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 4 ετών, καθώς το ποσοστό της ανήλθε στο 10,7% του ενεργού πληθυσμού, εξαιτίας της καθίζησης της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα το Ινστιτούτο Στατιστικής της Τουρκίας. Περίπου 3,1 εκατομμύρια Τούρκοι ηλικίας 15 έως 64 ετών βρίσκονταν εκτός της αγοράς εργασίας την 30ή Νοεμβρίου του 2014, ένας αριθμός που είναι ο υψηλότερος μετά τον Οκτώβριο του 2010. Η ανεργία είναι ιδιαίτερα υψηλή μεταξύ των νέων, στις τάξεις της οποίας το ποσοστό της έχει ανέλθει στο 19,9% στις ηλικίες μεταξύ 15 και 24 ετών, καθώς και μεταξύ των γυναικών (13%). Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, το ποσοστό των ανθρώπων που απασχολούνται «στη μαύρη εργασία» –κάτι που σημαίνει ότι δεν καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές από τους ίδιους ή τους εργοδότες τους– έχει ανέλθει στο 33,9%, ενώ στον αγροτικό τομέα το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στο 81,7%.

Τουρκία: Κλιμάκωση της οργής για την άγρια δολοφονία 20χρονης φοιτήτριας Η κεμαλική αντιπολίτευση δείχνει ως υπεύθυνο το καθεστώς Ερντογάν

Ο θάνατος της Εζγκετσάν Ασλάν, 20χρονης φοιτήτριας η οποία βιάσθηκε, δολοφονήθηκε και κάηκε, προκάλεσε κύμα αποτροπιασμού στη χώρα, το οποίο στρέφεται και προς το ισλαμο-συντηρητικό καθεστώς που κατηγορείται για αδράνεια. Από την Παρασκευή, μετά την ανακάλυψη του πτώματος της νεαρής γυναίκας κοντά στο Μερσίνα, χιλιάδες άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, κατέβηκαν στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της χώρας για να εκφράσουν την οργή τους και κυρίως για να καταγγείλουν την ανησυχητική αύξηση της βίας κατά των γυναικών στην Τουρκία. Οι φεμινιστικές οργανώσεις καλούν τις γυναίκες να φορέσουν πένθος και τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλυσθεί από εκκλήσεις για αντίδραση που ζητούν από τα θύματα να βγουν από τη σιωπή τους υπό το hashtag #sendeanlat (μίλα κι εσύ). «Αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί.

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ Η Μέρκελ και οι Γάλλοι θέλουν την αποπομπή Βαρουφάκη -Τι συμβαίνει στο παρασκήνιο του ΣΥΡΙΖΑ

Η Μέρκελ και οι Γάλλοι θέλουν την αποπομπή Βαρουφάκη -Τι συμβαίνει στο παρασκήνιο του ΣΥΡΙΖΑ
Με επικοινωνιακές αλλά και παρασκηνιακές κινήσεις, με τις οποίες επιχειρεί τη δημιουργία της εντύπωσης πως ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι το πρόβλημα στη διαπραγμάτευση, η Άνγκελα Μέρκελ δείχνει την αντιπάθειά της στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, κάνοντας έμμεσα και την παραδοχή πως είναι ένας πραγματικός διαπραγματευτής.Ετσι αρχίζει το άρθρο με τίτλο «Η Μέρκελ θέλει την αποπομπή Βαρουφάκη» στο «Κουτί της Πανδώρας», στο σάιτ που διάκειται φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ και απηχεί απόψεις που δεν θα μπορούσαν να ενοχλούν την κυβέρνηση.
Και το άρθρο συνεχίζει:«Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει δώσει εντολή να αποδομηθεί ο Βαρουφάκης. Ο τρόπος βέβαια αυτής της αποδόμησης φτάνει στα όρια της προσπάθειας ανοιχτής παρέμβασης σε ένα ανεξάρτητο κράτος όπως η Ελλάδα. Ίσως επειδή αντίστοιχη τακτική στο παρελθόν που αφορούσε το ανεβοκατέβασμα ελλήνων υπουργών έβρισκε ανταπόκριση από τις ελληνικές κυβερνήσεις.

«Ξεσάλωσε» ο Άδωνις στο twitter μετά το ναυάγιο στο Eurogroup

dialogos
Άμεση ήταν η αντίδραση του Άδωνι Γεωργιάδη στο twitter για τις τρέχοντες εξελίξεις στο Eurogroup που αφορούν τη διαφωνία ελληνικής πλευράς.Το ένα μετά το άλλο τα tweet του Άδωνι βομβαρδίζουν τον προσωπικό του λογαριασμό:

«Συμπαράσταση» με πολλά εισαγωγικά: Πολιτικό όφελος διά της ρητορικής ταύτισης

http://assets.philenews.com/data/2015/02/16/skitso-16022015.jpgΤου Κώστα Βενιζέλου
Είναι ίδιον των Κυπρίων, να συμπαρίστανται και να χειροκροτούν αγώνες άλλων. Όταν φθάνουν στο δικό τους διά ταύτα, είναι τόσο προσαρμοστικοί που εκπλήσσουν και αυτούς που στέκονται στην απέναντι όχθη. Έτσι ήταν για παράδειγμα με απελευθερωτικά κινήματα ενώ στο Κυπριακό αναζητούνταν διατυπώσεις για να κρυφτεί η αποδοχή των τετελεσμένων.
Το ίδιο συμβαίνει και με τη μάχη που δίνει σήμερα η Ελλάδα με τους δανειστές και με το μπλοκ των πολιτικών της λιτότητας. Και δεν εννοώ τους πολίτες που βρέθηκαν στις εκδηλώσεις συμπαράστασης προς την Ελλάδα. Γιατί εκείνες είναι εκδηλώσεις αυθόρμητες και ειλικρινείς και χωρίς πολιτικούς (μικρο) υπολογισμούς. Άλλωστε οι αγώνες του ελληνισμού πάντα αφορούν τις κοινωνίες και όχι τις μικρόψυχες πολιτικές ηγεσίες. Η αναφορά στις «συμπαραστάσεις»( με πολλά εισαγωγικά) παραπέμπει στις βαρύγδουπες κομματικές διακηρύξεις που επί της ουσίας εκφράζονται αναζητώντας πολιτικό όφελος διά της ταύτισης.

Νεοαποικιακή αδιαλλαξία


http://assets.philenews.com/data/2015/02/11/skitso-11022015.jpg
Σε προηγούμενη αρθρογραφία υπογράμμιζα πως η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα αφενός επιστρέφει την πολιτική στους πολίτες και την Ευρώπη, αφετέρου είναι δυνατόν να λειτουργήσει και ως πολιτικό «παράδειγμα» για πλείστες χώρες της ΕΕ στην προσπάθειά τους να πιέσουν προς αλλαγή του υφιστάμενου γερμανικού καθεστώτος λιτότητας μέσω της τρόικας. Προφανώς αυτό το μοντέλο δεν είναι αποδεκτό από τον κύκλο του νεοφιλελεύθερου φονταμενταλισμού του Βερολίνου. Ευδιάκριτη απόδειξη αποτελούν, μεταξύ άλλων, και οι δηλώσεις (την περασμένη Πέμπτη) του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Wolfgang Schaeuble μετά τη λήξη της συνάντησης με τον Έλληνα ομόλογό του Γιάννη Βαρουφάκη στο Βερολίνο.Οι εν λόγω δηλώσεις αποτελούν παράλληλα σαφή προειδοποίηση των κυρίαρχων κύκλων της ίδιας της ΕΕ απέναντι στις προσπάθειες της κυβέρνησης του κ. Αλέξη Τσίπρα. «Τα φυσικά αίτια για τον δύσκολο δρόμο στον οποίο βρίσκεται η Ελλάδα υπάρχουν στην Ελλάδα, όχι στην Ευρώπη κι όχι στη Γερμανία» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Schaeuble. Για να προσθέσει ότι «συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε». Αντίθετα, η απάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών ήταν ότι «δεν συμφωνήσαμε καν ότι διαφωνούμε».

16 Φεβρουαρίου 1999: Μαύρη κηλίδα…


    Εκείνο το πρωινό ο ελληνικός λαός ξυπνούσε μουδιασμένος. Ντροπιασμένος. Εξευτελισμένος. Η είδηση περνούσε από στόμα σε στόμα. Την προηγούμενη νύχτα, στην Κένυα, είχε συντελεστεί το έγκλημα: Ο Οτσαλάν είχε πέσει στα χέρια της Τουρκίας, με εμπλοκή της τότε ελληνικής κυβέρνησης…

Κρατώντας αξιοπρεπώς την ανάσα ώσπου να σκάσουμε

 Του Δημήτρη Ψυχογιού, Athens Voice
Τα συλλαλητήρια «Ανάσα Αξιοπρέπειας» αποδεικνύουν, δυστυχώς, πως μόνο οι πλούσιοι έχουν αξιοπρέπεια. Γιατί δεν βλέπω να συνέβη τίποτα άλλο στη χώρα μας που να μπορεί να θεωρηθεί απώλεια αξιοπρέπειας πέρα από τη μείωση του ΑΕΠ κατά 25%, την δημιουργία στρατιάς 1.300.000 ανέργων, το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων μικρών και μεγαλύτερων και την απώλεια εισοδημάτων μεγάλου μέρους του πληθυσμού που το οδήγησε κάτω από το όριο της φτώχειας. Ήσαν δουλικά αναξιοπρεπείς οι προηγούμενες κυβερνήσεις; Εγώ θυμάμαι ότι ο Γιώργος Παπανδρέου τέτοια εποχή το 2010 ζητούσε «ένα πιστόλι» για να αντιμετωπίσει τους δανειστές ενώ ο Γιάννης Βαρουφάκης δηλώνει πως «βλέπει να τον απειλεί κάνη όπλου». Τι είναι αξιοπρεπέστερο με βάση τους κανόνες της ελληνικής λεβεντιάς;

Εσύ έκανες το «πατριωτικό καθήκον» σου;

 Τoυ Γιώργου Καρελιά, www.protagon.gr
Περίμενα από τους αρμόδιους υπουργούς να ανακοινώσουν τι βρήκαν στα κρατικά ταμεία, για να ξέρουμε πότε και πώς θα δώσουν όσα υποσχέθηκαν. Περίμενα να δω πόση υστέρηση έχουν τα έσοδα. Αλλά ακόμα τίποτα επίσημο. Επειδή, όμως, άκουσα την έκκληση της αρμοδιοτάτης υπουργού προς τους πάντες, έχοντες και μη, να σπεύσουν να πληρώσουν τους οφειλές τους (εδώ) και κατάλαβα ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, είπα να κάνω το πατριωτικό μου καθήκον. Όχι να σπεύσω να πληρώσω ό,τι οφείλω (το έχω ήδη κάνει), αλλά να ενώσω τη φωνή μου με εκείνη της υπουργού μας. Λοιπόν: Εσύ, πατριώτη ελεύθερε επαγγελματία, που τσέπωνες μέχρι τώρα τον ΦΠΑ, ήρθε η ώρα να κάνεις το πατριωτικό σου καθήκον. Άλλωστε, η νέα κυβέρνηση, που ψήφισες, θα σου αυξήσει το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Σπεύσε, λοιπόν, να δώσεις τον ΦΠΑ, άλλωστε δεν είναι δικά σου λεφτά, του καταναλωτή είναι.

Varoufakis obsession


image
Η φίλη φίλης που έλεγε ότι θα ανοίξει μια τέτοια σελίδα στο facebook είναι γύρω στα 40 και δεν θα δει οπωσδήποτε τις «50 αποχρώσεις του γκρι» στο σινεμά. Μα είναι δυνατόν; Και βέβαια είναι, όταν ο Γ. Βαρουφάκης αντιμετωπίζεται ως sex symbol διεθνώς, κάνει γκάλοπ το CNN για να μετρήσει την απήχηση των στυλιστικών του επιλογών και προσπαθεί να ανιχνεύσει την αντρική γοητεία του ακόμη και η Bild. Επομένως, το σταριλίκι του νέου υπουργού Οικονομικών δεν έχει να κάνει με το διαχρονικό «εδώ είναι Βαλκάνια», που είναι, αλλά και με το ότι εκεί, παντού δηλαδή, έχει κουράσει τόσο πολύ το παλιό μοντέλο, ώστε οποιoσδήποτε πολιτικοεπικοινωνιακός νεωτερισμός εντυπωσιάζει. Το εναλλακτικό πουλάει γιατί ο δικός μας κόσμος όσο και ο ευρωπαϊκός έχουν κουραστεί από τη γκρίζα γραφειοκρατία, τον νεοφιλελεύθερο φορμαλισμό και τη σοσιαλδημοκρατική ουδετερότητα. Ακόμη και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε, που δεν περιμένεις να χαλαρώσει τη γραβάτα του καμία στιγμή, δήλωσε ότι ο Βαρουφάκης είναι ένας πολιτισμένος οικονομολόγος διεθνούς φήμης και δεν τον ενδιαφέρει πώς φοράει το πουκάμισό του.

Πλήρης η απομόνωση Ερντογάν, το παραδέχθηκε στο αεροπλάνο της επιστροφής από τη Λατινική Αμερική


Πλήρης η απομόνωση Ερντογάν, το παραδέχθηκε στο αεροπλάνο της επιστροφής από τη Λατινική Αμερική
Παραδέχτηκε, για πρώτη φορά, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, την απόλυτη απομόνωσή του, διεθνώς και τις κακές του σχέσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπάρακ Ομπάμα. Αλλά ως γνήσιος φανατικός δήλωσε απλώς πως δεν το ενδιαφέρει! Μιλώντας σε δημοσιογράφους, κατά την επιστροφή του από τη Λατινική Αμερική, ο Ερντογάν είπε πως έχει «το κουράγιο να μιλά για τα δύσκολα ζητήματα», αν και καθίσταται αντικείμενο κριτικής.
«Δεν με ενδιαφέρει να είμαι μόνος ενώπιον του κόσμου. Αυτό που έχει σημασία είναι πως με βλέπει ο τουρκικός λαός. Είδαμε πως, κατά τις προεδρικές εκλογές, ο λαός τάχθηκε στο πλευρό μου. Και δεν υπάρχει καμία απομόνωση, στους λαούς και άλλων χωρών. Μπορεί να με απομονώνουν οι ηγέτες, αλλά αυτοί το κάνουν από φθόνο», είπε και φυσικά αναφέρθηκε σε ένα από τα αγαπημένα του θέματα, στην Αίγυπτο.

Ορχάν Παμούκ: Τουρκικός Στρατός, Ισλαμιστές, αυταρχισμός

Ορχάν Παμούκ: Τουρκικός Στρατός, Ισλαμιστές, αυταρχισμός
Επίθεση στο καθεστώς Ερντογάν εξαπέλυσε ο τιμημένος με το βραβείο Νόμπελ Τούρκος συγγραφέας Ορχάν Παμούκ, ο οποίος δήλωσε πως ο Τουρκικός στρατός που κάποτε ανέβαζε και κατέβαζε κυβερνήσεις έχει περάσει στο περιθώριο, πια και την εξουσία τώρα κατέχει στη χώρα ένα ισλαμικό, αυταρχικό καθεστώς.
«Οι αυταρχικοί στρατιωτικοί διώχθηκαν και οι αυταρχικοί ισλαμιστές ήρθαν στη θέση τους», είπε ο Παμούκ, μιλώντας στο Γαλλικό πρακτορείο. «Το κυβερνών ΑΚΡ έχει καταστρέψει κάθε έννοια διάκρισης των εξουσιών, η οποία είναι και η απαρχή της δημοκρατίας.

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ Η ΔΥΣΗ Με βομβαρδισμούς απαντά η Αίγυπτος στη μαζική σφαγή των τζιχαντιστών

Τον βομβαρδισμό «στόχων» του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη» ανακοίνωσε η Αίγυπτος λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο βίντεο που δείχνει τον μαζικό αποκεφαλισμό 21 Αιγυπτίων Χριστιανών Κοπτών από τους τζιχαντιστές.
Με βομβαρδισμούς απαντά η Αίγυπτος στη μαζική σφαγή των τζιχαντιστών
Σε ανακοίνωσή του στη δημόσια τηλεόραση, ο αιγυπτιακός στρατός ανέφερε ότι πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή σήμερα τα ξημερώματα κι ότι μεταξύ των στόχων που επλήγησαν ήταν χώροι εκπαίδευσης του ΙΚ και χώροι αποθήκευσης όπλων κατά μήκος των αιγυπτιακών συνόρων στη Λιβύη, όπου δρουν οι τζιχαντιστές.Ο πρόεδρος της χώρας Αμπντελφατάχ αλ-Σίσι συγκάλεσε χθες το βράδυ σε έκτακτη συνεδρίαση το συμβούλιο ασφαλείας και δεσμεύτηκε ότι θα τιμωρήσει τους "δολοφόνους" με τον "κατάλληλο" τρόπο.

Αναδίπλωση στις ταυτότητες

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20150214/engine/newego_LARGE_t_1101_54466419_type12713.jpg
Εκ πρώτης όψεως η τρομοκρατική επίθεση στην Κοπεγχάγη παραπέμπει στη σφαγή της 7/1 στο Παρίσι, στο «Charlie Hebdo» και το εβραϊκό παντοπωλείο. Μία πιο προσεκτική ματιά, όμως, αναδεικνύει ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στη Γαλλία και τις σκανδιναβικές χώρες.
Στη Γαλλία το κυρίαρχο στοιχείο είναι η αδυναμία του κοσμικού κράτους να λύσει το πρόβλημα της κοινωνικής περιθωριοποίησης, με την αφομοίωση των μεταναστών να καθίσταται έτσι αδύνατη για πολλές γενιές. Μαζί με τους κοινωνικά αποκλεισμένους Γάλλους, κυρίως νέους, συνθέτουν μία εκρηκτική ύλη. Τέλος, στη Γαλλία οι ιερόσυλοι σκιτσογράφοι σατίρισαν τον Μωάμεθ όπως σατιρίζουν τον Πάπα και τον Ιησού Χριστό.

Πρός Απολογούμενους και Καταστροφολογούντες

http://www.efsyn.gr/sites/efsyn.gr/files/styles/teaser_big/public/field/image/demo-syntagma.jpg?itok=CusfCrwK
..Από την άλλη, υπάρχει μια καρακραγμένη, πλέον, ελίτ δημοσιογράφων και διανοητών που στο πλαίσιο κάποιας «αντικειμενικής» και «ψύχραιμης» ανάλυσης της κατάστασης παίρνει το μέρος εκείνων που εξακολουθούν να μας βάζουν το μαχαίρι στον λαιμό. Βλέπουν τη μεγάλη εικόνα να αλλάζει, αλλά επιμένουν να κάθονται πάνω σε κομπιούτερ κι αριθμούς, αφήνοντας στην άκρη τους... χαζούς συναισθηματισμούς των πολλών. Και παραληρούν υπέρ του «μοναδικού» δρόμου, που είναι ένα μεγάλο «για» σε όλα, γιατί αλλιώς «καταστρεφόμαστε».Φυσιολογικότατα, ξεχνούν μια σειρά από... μικρολεπτομέρειες. Αστεγους, άνεργους, συσσίτια, σκουπιδοτενεκέδες ή στην καλύτερη ανθρώπους που μένουν άφραγκοι γύρω στις 20 με 25 κάθε μήνα. Δεν τα ένιωσαν τέτοια πράγματα ποτέ στο πετσί τους, οπότε τους είναι αδύνατο να τα καταλάβουν. Μάλλον έχουν χρόνια να μπουν και σε λεωφορείο για να δουν εκεί στοιβαγμένη τη δυστυχία πρωί, μεσημέρι, βράδυ. Σαν σαρδέλες διάφοροι ταλαιπωρημένοι. Δεν αποκλείεται μερικοί να είναι βλάκες, άχρηστοι, σούργελα, ανίκανοι, τεμπέληδες, αμόρφωτοι, αυτοκαταστροφικοί. Κάθονται όμως δίπλα στους πολλούς και αξιοπρεπείς.Και φυσικά, όλοι μαζί είναι άνθρωποι για τους οποίους κανένας δεν έδειξε την παραμικρή ευαισθησία...

Έτοιμες οι συμφωνίες Κύπρου - Ρωσίας

Σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας Συντάκτης: Ακης Φάντης 

Οι διαχρονικές θέσεις της Ρωσίας στο Κυπριακό είναι κάτι που τυγχάνει ιδιαίτερης εκτίμησης από τη Λευκωσία και καταγράφονται, τόνισε σήμερα (Κυριακή) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Χριστοδουλίδης, κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Ρώσου πρέσβη ότι στην ατζέντα της επίσκεψης του προέδρου της Δημοκρατίας στη Ρωσία είναι και η στρατιωτική συνεργασία και ότι οι σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας δεν αποτελούν εμπόδιο για τη συνεργασία Ρωσίας – Κύπρου, είπε ότι «το κάθε κράτος εργάζεται με μοναδικό γνώμονα να εξυπηρετήσει τα δικά του στρατηγικά συμφέροντα. Έτσι πράττει και η Ρωσία, έτσι πράττει και η Κυπριακή Δημοκρατία.

«Η συμβουλή μου στον Βαρουφάκη είναι να μην υποχωρήσει...»

«Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών μπορεί να περιμένει μια παγωμένη υποδοχή όταν θα αντιμετωπίσει αύριο τους συναδέλφους του της ευρωζώνης. Η συμβουλή μου στον Γιάνη Βαρουφάκη είναι να αγνοήσει τα βλέμματα εκνευρισμού και τις συγκαλυμμένες απειλές και να μείνει αμετακίνητος. Είναι μέλος της πρώτης κυβέρνησης στην ευρωζώνη που έχει δημοκρατική εντολή να εναντιωθεί σε μια άκρως δυσλειτουργική πολιτική, που έχει αποδειχθεί οικονομικά αστοιχείωτη και πολιτικά μη βιώσιμη», γράφει ο Βόλφγκανγκ Μινχάου, κορυφαίος οικονομικός αναλυτής, μεταξύ άλλων των Financial Times και του περιοδικού Spiegel, σε ένα άρθρο κόλαφο για τις ευρωπαϊκές πολιτικές, απόσπασμα του οποίου ακολουθεί: 
«Φυσικά είναι επικίνδυνο να υψώσει ανάστημα η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή ελίτ. Οι συνέπειες μιας αποτυχίας πρέπει να έχουν γίνει απόλυτα κατανοητές. Η Ελλάδα μπορεί να διακινδυνεύει την οικονομική κατάρρευση και μαζί με αυτή την αναγκαστική έξοδο από την ευρωζώνη....