16 Ιουνίου 2015

Σημείωμα: Κουρδικό Γίγνεσθαι

http://i.sozcu.com.tr/wp-content/uploads/2015/05/20/hdp-sisli-671.jpg..κι έρχεται η στιγμή για ν' αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θ' αφήσεις...
-Με την βοήθεια των Συμμαχικών (Αμερικανικών) βομβαρδισμών οι Κούρδοι του Δυτικού Κουρδιστάν (μήτρα του ΠΚΚ-Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν ) ενώνουν τα καντόνια τους και σταθεροποιούν εδαφικά το κουρδικό μόρφωμα της Ροτζάβα μεθοδικά και συστηματικά .Πολλοί αναλυτές-αρθρογράφοι μιμούμενοι τον  Σαρλ ντε Γκωλ δυσκολεύονται να επισημάνουν την κομβικής σημασίας αυτή παράμετρο.

Πώς οι πολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας

http://www.basnews.com/wp-content/uploads/2015/06/11297206_384333248417435_1263215409_o.jpg
Του Κώστα Ράπτη Κυβέρνηση που να στηρίζεται στους νέους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς η Τουρκία δεν έχει αποκτήσει ακόμη – και παραμένει προς το παρόν αδιευκρίνιστο αν το μέλλον επιφυλάσσει κυβέρνηση συνεργασίας (και ποια) ή νέα προσφυγή στις κάλπες. Όμως θεωρείται ήδη βέβαιο ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουνίου θα έχει σε κάθε περίπτωση σαφή αντίκτυπο στην τουρκική εξωτερική πολιτική.Οι μεσανατολικοί τυχοδιωκτισμοί των κυβερνήσεων Erdoğan και Davutoğlu , με αποκορύφωμα την έμμεση στήριξη προς τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ενώ αυτοί πολιορκούσαν την πόλη Κομπάνι της τρουρκο-συριακής μεθορίου, υπήρξαν καθοριστικός παράγοντας για την απώλεια της αυτοδυναμίας, καθώς συνέβαλαν στην αποξένωση του κουρδικού στοιχείου και την μετακίνηση του 5% του εκλογικού σώματος από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης προς το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών.(Η πολιτική ενδυνάμωση των Κούρδων έχει ήδη τις πρώτες της επιπτώσεις, καθώς ο στρατός ανησυχεί και οι συνοριακοί έλεγχοι για την αποτροπή του λαθρεμπορίου με τις κουρδικές επαρχίες γειτονικών χωρών έχουν ενταθεί).
"Έζησα 42 χρόνια. Και καλά και άσχημα. Σκεφτείτε τώρα τι θα κάνετε εσείς"...Αποκεφαλίστηκε, τα άκρα του τεμαχίστηκαν και κρεμάστηκε σε πλατεία στα Τρίκαλα

Με τις εκλογές της Τουρκίας και του Ισραήλ πίσω, η εξομάλυνση είναι μπροστά;


 
Της Verda Özer
Επιμέλεια Κειμένου: Ελένη Δρούτσα
Η Τουρκία και το Ισραήλ μοιράζονται σήμερα μια κοινή μοίρα. Οι γενικές εκλογές διεξήχθησαν στο Ισραήλ πριν από τρεις μήνες και ένας νέος συνασπισμός μόλις πριν ένα μήνα σχηματίστηκε στην Κνεσέτ - και εξακολουθεί να είναι «ρευστός».

Όλα τα μάτια στραμένα στον Τουρκικό στρατό μετά τις εκλογές


Metin Gurcan - Al Monitor
Translator: Timur Goksel

Στις περισσότερες ανεπτυγμένες δημοκρατίες, αν αναρωτιέσαι τι μπορεί να σκέφτονται οι ένοπλες δυνάμεις για τα αποτελέσματα των εκλογών, πιθανότατα να ακούσεις, “Ποιος νοιάζεται;” Στην Τουρκία, όμως, παρόλο που ο στρατός εμφανίζεται να έχει αποσυρθεί από την πολιτική μετά το 2002, πολλοί κάνουν αυτή την ερώτηση την επαύριο των εκλογών της 7ης Ιουνίου. Γιατί;
Οι εκλογές του 2015 έδωσαν τέλος στην 13χρονη κυριαρχία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Οι επιλογές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας, μια κυβέρνηση μειοψηφίας ή πρόωρες εκλογές.

Πόλεμος φθοράς

Μία βδομάδα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουνίου είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο Ερντογάν έχει επιλέξει να διεξαγάγει πόλεμο φθοράς με στόχο να συρρικνώσει την αξιοπιστία της κυβερνησιμότητας των αντιπάλων του. Να τους χρεώσει και την αδυναμία μεταξύ τους συνεργασίας και άρνηση συγκυβέρνησης με το ΑΚΡ αλλά και την ευθύνη για νέα προσφυγή στις κάλπες. Με δυο λόγια σήμερα απειλεί να πει στους ψηφοφόρους ότι η ψήφος προς το κεμαλικό CHP, το εθνικιστικό ΜΗΡ και το κουρδικό DHP δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να είναι κάτι παραπάνω από ψήφος διαμαρτυρίας.

Eυρώπη: το καταφύγιο που φθονούμε;


http://www.efsyn.gr/sites/efsyn.gr/files/styles/teaser_big/public/comics/kalaitzis15-06-15.jpg?itok=Ga_KxKy4
Έχει γίνει πολύς λόγος για τον προσανατολισμό της χώρας, τη σχέση μας με τους εταίρους, την κρίση αλληλεγγύης, το έλλειμμα δημοκρατίας ανάμεσα στο «Βορρά και το Νότο»,την τύχη της διαπραγμάτευσης, την πορεία της χώρας προς την τελική έκβαση της συμφωνίας με τους δανειστές κ.ο.κ.Αυτή η συζήτηση όσο και να μοιάζει σχετικά καινούρια με αφορμή την είσοδο αλλά και την αναγκαία έξοδο της χώρας από την “εποχή των μνημονίων” δεν είναι κανούρια όσο φαίνεται. Αποτελεί τη συνέχεια μιας παλαιάς συζήτησης επαναφέροντας επί τάπητος τα κρίσιμα ζητήματα ταυτότητας και αυτογνωσίας του ελληνικού λαού.Και αυτά επανέρχονται στο προσκήνιο κάθε φορά που κλονίζονται οι ισορροπίες της χώρας μας με τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή επικράτεια με συνέπεια να αναζωπυρώνονται τα ίδια στερεοτυπικά σχήματα: «είμαστε έθνος ανάδελφον», «ανήκουμε εις τη Δύσιν» «είμαστε σταυροδρόμι πολιτισμών», «είμαστε τα σύνορα της Ευρώπης», «είμαστε η πατρίδα της δημοκρατίας», «δεν θα γίνουμε τα γκαρσόνια της Ευρώπης», «η Ελλάδα δεν είναι οικόπεδο» κ.ο.κ. Είναι σαφές πως κάθε σχήμα από τα τόσα που υπάρχουν καλείται να υπηρετήσει τη συγκεκριμένη σκοπιμότητά του και κατόπιν αυτού επιστρέφει στη συλλογική λήθη μέχρι να χρησιμοποιηθεί ξανά και ανάλογα με την περίσταση.

Το φάντασμα του ΔΝΤ πάνω από την Ευρώπη: Το πρόβλημα είναι πολιτικό και όχι λογιστικό

Το φάντασμα του ΔΝΤ πάνω από την Ευρώπη: Το πρόβλημα είναι πολιτικό και όχι λογιστικόΤου Κώστα Βενιζέλου
ΟΙ «πολεμικές ιαχές» και τα «μαύρα» δημοσιεύματα που φέρουν την Ελλάδα σε ελεύθερη πτώση, να χρεοκοπεί καθημερινά,  συνθέτουν μια εικόνα που δημιουργείται από τους δανειστές και τους πολιτικούς εκφραστές της λιτότητας, με στόχο τον εγκλωβισμό της Αθήνας στους σχεδιασμούς τους. Τα συνεχή αδιέξοδα στις συζητήσεις αποσκοπούν πρωτίστως στην εξουθένωση της ελληνικής οικονομίας, ώστε να υποταχθεί πλήρως.
Είναι προφανές, για όλους τους υπόλοιπους πλην των δανειστών,  πως το ζητούμενο δεν είναι να πάρει η Ελλάδα δόσεις για να ξοφλά τους τόκους, αλλά να προσφερθεί μια διέξοδος που να οδηγεί στην ανάπτυξη. Για να είναι πειστικοί οι δανειστές πρέπει να έχουν ως αφετηρία την προώθηση μέτρων που θα αποσκοπούν στη μείωση του χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο. Μόνο τότε θα ανασάνει η χώρα και  βρει τους βηματισμούς της μπορεί να ανταποκριθεί και στις υποχρεώσεις της.

Ρόμπερτ Φισκ: σε όλο και πιο δύσκολη θέση οι στρατιώτες του Ασαντ Ο συριακός στρατός υστερεί σε εξοπλισμό και δυναμικό σε σχέση με τους ισλαμιστές


Ρόμπερτ Φισκ: σε όλο και πιο δύσκολη θέση οι στρατιώτες του Ασαντ
«Ο συριακός στρατός παραπαίει εξαιτίας αποφασιστικών επιθέσεων από εξτρεμιστές οι οποίοι δεν φοβούνται το θάνατο», παρατηρεί σε άρθρο του ο Ρόμπερτ Φισκ. Και θέτει, για πρώτη φορά ο ίδιος, έντονα το ερώτημα κατά πόσον και έως πότε θα μπορούν οι καθεστωτικές δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ να αντιστέκονται στην ασφυκτική πίεση των αντικαθεστωτικών, ιδίως των ένοπλων τζιχαντιστών.Ωστόσο, ο βετεράνος πολεμικός ανταποκριτής του Independent στη Μέση Ανατολή, υποστηρίζει ότι ο συριακός στρατός, παρά το γεγονός ότι υστερεί τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε έμψυχο δυναμικό σε σχέση με τις ισλαμιστικές οργανώσεις «Τζαμπάτ Αλ Νούσρα» και «Ισλαμικό Κράτος» οι οποίες κυριαρχούν στα πεδία των μαχών, «ενδέχεται να είναι ο μοναδικός θεσμός που μπορεί να κρατήσει το έθνος ακέραιο».

Στο στόχαστρο τζιχαντιστών τα Βαλκάνια, σύμφωνα με ΜΜΕ Κοσόβου «Οργανώνουν επιθέσεις σε Σκόπια και Πρίστινα»

Στο στόχαστρο τζιχαντιστών τα Βαλκάνια, σύμφωνα με ΜΜΕ Κοσόβου
Τρομοκρατικές επιθέσεις στα Βαλκάνια σχεδιάζει το Ισλαμικό Κράτος, όπως αναφέρουν μέσα ενημέρωσης του Κοσόβου, επικαλούμενα αστυνομικές πηγές.Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, μαχητές του Ισλαμικού Κράτους βρίσκονται σε επαφή με υποστηρικτές τους στο Κόσοβο και την πΓΔΜ, προσπαθώντας να οργανώσουν τρομοκρατικές επιθέσεις, μέσα στον Ιούνιο, στα Σκόπια και την Πρίστινα.Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Lajmi.net από την Πρίστινα, δημοσιεύει συνομιλίες στελεχών των υπηρεσιών ασφαλείας του Κοσόβου, από τις οποίες φαίνεται ότι την οργάνωση των τρομοκρατικών επιθέσεων έχει αναλάβει πολίτης της ΠΓΔΜ, αλβανικής εθνότητας, ο οποίος μάχεται στη Συρία και το όνομά του είναι γνωστό στις αρχές.

Δράκοι αδάκρυτοι

Δράκοι αδάκρυτοι

Ή ραγιάς ή κολλίγος

http://www.enikos.gr/images/resized/485_f4853b2e639f5b24806967e1c9706702.jpg
Μετά τις χθεσινές δραματικές εξελίξεις όλα κρέμονται από μια κλωστή. Μέσα σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια. Με τη χώρα εγκιβωτισμένη απ’ τους δανειστές σε δημοσιονομική ασφυξία. Με τους δυνάστες – δανειστές να μετατρέπουν την τελευταία στιγμή τον εγκιβωτισμό σε θάλαμο αερίων για την Ελλάδα. Τα θέλουν όλα! Νέα υφεσιακά μέτρα, νέες περικοπές, απόλυτη απελευθέρωση της λεηλασίας πάνω στη χώρα, και βεβαίως νέο μνημόνιο, ώστε να είναι σίγουροι ότι θα έχουν την Ελλάδα στο χέρι (ως Ειδική Οικονομική Ζώνη) επί μακρόν και ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη ό,τι πάει να αντισταθεί στον επελαύνοντα εκγερμανισμό, (και την ελαύνουσα εξαθλίωση) – αυτά τα δύο πάνε μαζί, θα λουφάξει. Προς τούτο τα ζήτησαν όλα. Και για να τα πετύχουν ζητούν από τον κ. Τσίπρα να γίνει Σαμαράς. Ζητούν απ’ την Αριστερά να γίνει Δεξιά. Ή ΠΑΣΟΚ. Ή Ποτάμι. Η τακτική τους υπήρξε επιτυχής. Διότι δεν συνάντησε την αντίδραση που θα έπρεπε. Επί ημέρες, επί εβδομάδες, επί μήνες υπέβαλλαν τον ελληνικό λαό στο μαρτύριο της σταγόνας. Και σιγά – σιγά αντικατέστησαν το νερό με βιτριόλι.

Το ραντεβού της τουρκικής Αριστεράς με την Ιστορία

Το ραντεβού της τουρκικής Αριστεράς με την ΙστορίαΤης Αιμιλίας Βουλβούλη* Το αποτέλεσμα των τουρκικών εθνικών εκλογών της προηγούμενης Κυριακής είναι ίσως το πιο ιστορικό αποτέλεσμα μετά από εκείνο των πρώτων πολυκομματικών εκλογών της χώρας το 1946. Η σημασία αυτή έγκειται στην για πρώτη φορά είσοδο στη Τουρκική Εθνοσυνέλευση 80 Αριστερών βουλευτών κάτω από την ομπρέλα ενός κόμματος της Αριστεράς και όχι ως μεμονωμένοι ανεξάρτητοι υποψήφιοι όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, αφού το όριο εισόδου ενός κόμματος στο κοινοβούλιο είναι το 10%, γεγονός που καθιστά αδύνατο ένα μικρό κόμμα, όπως μέχρι πρόσφατα ήταν τον Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (Halkların Demokratik Partisi - HDP), να εκπροσωπηθεί ενιαία.
Πρόκειται για μία τεράστιας σημασίας εκλογική επιτυχία η οποία κατά κάποιο τρόπο αποκαθιστά  τη βίαιη καταστολή της ιστορικής διαδικασίας (πραξικοπήματα, νεοφιλελευθεροποίηση της οικονομίας, συντηρικοποίηση της δημόσιας ζωής) που είχε ως αποτέλεσμα τον εξοστρακισμό ολόκληρων ομάδων πολιτών από την κεντρική πολιτική σκηνή και που τώρα φαίνεται να επιστρέφουν. Η παρατήρηση αυτή βασίζεται στην ανάλυση των παρακάτω στοιχείων που συνθέτουν το φαινόμενο HDP και αναδεικνύουν τους λόγους οι οποίοι καθιστούν αυτή την επιτυχία ιστορικά κομβική:

Ελίφ Σαφάκ: Οι Κούρδοι έγιναν η σημαντικότερη προοδευτική δύναμη της Τουρκίας


Ελίφ Σαφάκ: Οι Κούρδοι έγιναν η σημαντικότερη προοδευτική δύναμη της Τουρκίας
«Οι εκλογές αυτές ήταν πολύ αγχωτικές. Η ατμόσφαιρα ήταν γεμάτη ένταση, η πόλωση ήταν μεγάλη. Πολύς κόσμος συνειδητοποίησε ότι πήγε να ψηφίσει όχι μόνο για κόμματα, αλλά για να επιλέξει το αν η χώρα θα αποκτήσει ή όχι προεδρικό σύστημα. Εγώ, ως συγγραφέας, ως γυναίκα, ως δημοκράτις και ως φεμινίστρια, δεν θέλω να έχει κανείς μεγάλες εξουσίες στα χέρια του. Όποιος γεύεται την εξουσία, θέλει ακόμη περισσότερη. Είναι πολύ επικίνδυνο. Εγώ είμαι ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα γιατί δεν θέλω η εξουσία να συγκεντρώνεται στα χέρια ενός ατόμου ή ενός κόμματος. Μια πραγματική δημοκρατία λειτουργεί αν υπάρχει ισορροπία και διάκριση εξουσιών. Τώρα στο κοινοβούλιο έχουμε τέσσερα μεγάλα κόμματα. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι επιστρέφουν ο πλουραλισμός, ο σεβασμός των νόμων, η ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης».

Σελαχατίν Ντεμιρτάς: Το νέο πρόσωπο της τουρκικής αριστερ


Σελαχατίν Ντεμιρτάς: Το νέο πρόσωπο της τουρκικής αριστεράς
Ξεπερνώντας τον εγκλωβισμό δεκαετιών στα στενά όρια του αυτονομιστικού αγώνα, οι Κούρδοι γίνονται σήμερα βασικός εκφραστής του αιτήματος για ριζοσπαστικό εκδημοκρατισμό της Τουρκίας. Το όραμά τους είναι σαφώς διακριτό τόσο από τον θρησκευτικό συντηρητισμό του Ερντογάν και του ΑΚΡ όσο και από τη νοσταλγία της κεμαλικής δεξιάς για μια κοσμική Τουρκία με εγγυητή τον στρατό. Στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής, το αριστερό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) έκανε την ευχάριστη έκπληξη συγκεντρώνοντας ποσοστό 13% και εκλέγοντας 80 βουλευτές, 31 από τους οποίους είναι γυναίκες. Στην παλαιότερη ομιλία του συμπροέδρου του, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος για λόγους εντυπωσιασμού βαπτίστηκε μάλλον βιαστικά την προηγούμενη εβδομάδα από πολλούς αναλυτές ως "Κούρδος Ομπάμα", μπορεί κανείς να εντοπίσει την κληρονομία του κινήματος διαμαρτυρίας του πάρκου Γκεζί καθώς και έναν πολιτικό λόγο που θυμίζει έντονα εκείνον του ΣΥΡΙΖΑ ή του Podemos. Παραθέτουμε τα βασικότερα αποσπάσματα της ομιλίας.

Ερντογάν-Γκιούλ: Ο "άγνωστος πόλεμος" της Τουρκίας

Image
Εναν ''άγνωστο πόλεμο'' ,μεταξύ του πρώην Πρόεδρου της Τουρκίας κ.  Αμπντουλάχ Γκιούλ και του  νυν κ.Ταγίπ Ερντογάν  κατά το διάστημα που ο τελευταίος ήταν Πρωθυπουργός, αποκαλύπτει το νέο βιβλίο του κ.Ahmet Sever, στενού συνεργάτη και συμβούλου Τύπου του πρώτου, στο οποίο καταγράφει τις εμπειρίες του δίπλα στον Γκιουλ, από την πρώτη περίοδο ανόδου του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ στην εξουσία.Το νέο βιβλίο του κ.Ahmet Sever (Αχμέτ Σεβέρ), δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι η ένταση μεταξύ των κ.κ. Γκιούλ και Ερντογάν κορυφώθηκε σε αρκετές περιπτώσεις - ιδίως μετά την εξέγερση στο Πάρκο Γκεζί, και το σκάνδαλο διαφθοράς υπουργών τον Δεκέμβριο του 2013. Σύμφωνα με το κ. Yetkin της Hurriyet Daily News, ο κ. Γκιουλ είχε γνώση του περιεχομένου του βιβλίου του κ. Sever, από τον οποίο είχε ζητήσει να καθυστερήσει την κυκλοφορία του βιβλίου μέχρι τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, ώστε να μην κατηγορηθεί από στελέχη του κόμματος, ότι είχε μερίδιο ευθύνης και ο ίδιος με το βιβλίο του σε περίπτωση που τα αποτελέσματα των εκλογών δεν ήταν τόσο θετικά για το ΑΚΡ, όπως και έγινε.Το βιβλίο,  κυκλοφόρησε χθες, 14 Ιουνίου

Παναγιώτης Αρώνης, μια ανέκδοτη συνέντευξη του αγωνιστή της Αριστεράς


Με αφορμή τον θάνατο του Παναγιώτη Αρώνη, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, το Tvxs.gr δημοσιεύει αποσπάσματα από την ανέκδοτη συνέντευξή του στον Στέλιο Κούλογλου για το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα. Ο Παναγιώτης Αρώνης μιλάει για το μπλόκο του Βύρωνα, τα χρόνια της εξορίας, τις φυλακίσεις και τα βασανιστήρια στα στρατόπεδα των εξόριστων.

Τα μυστήρια του θανάτου και αποκεφαλισμού Βελουχιώτη


Image
16 Ιουνίου 1945.Στη χαράδρα του Φάγγου στη Μεσούντα Άρτας πέφτει νεκρός ο Άρης Βελουχιώτης ένα πρόσωπο που αποτελεί μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της νεότερης ιστορίας μας.Για πολλούς αδίστακτος εγκληματίας ,για άλλους τόσους ήρωας.Έχει ορκισμένους εχθρούς,φανατικούς υποστηρικτές. Και είναι βέβαιο ότι αυτό θα προκύψει και από τα μηνύματά σας.

Σκούπισε τα μάτια της με την άκρη της ποδιάς της - Μνήμη Άρη Βελουχιώτη


Μεγάλωσα σε ένα σπίτι όπου η αμαξοστοιχία της οικογενειακής μνήμης έχει σταθμεύσει ώρες ατέλειωτες στον ιστορικό «πέτρινο» σταθμό της Κατοχής και της Αντίστασης.Πλήθος οι επώνυμοι και ανώνυμοι άνθρωποι που ανέβηκαν στα βαγόνια της και μοιάζουν ή να μην αποβιβάστηκαν ποτέ από αυτά ή να άφησαν ενθύμιο ακριβό πίσω τους τις δήθεν ξεχασμένες βαλίτσες τους.

Αποκάλυψη στη «Δίκη»: Πρόεδρος μεγάλης ΠΑΕ συναντήθηκε το 2013 στο Ντουμπαϊ με 3 προφυλακισμένους του ναρκοπλοίου Δικογραφία Νουρ 1: «Ο κ. Σουλεϊμαν θέλει να βάλει λεφτά και να γνωρίσει τον κ. Μαρινάκη»

Η «Δίκη στον Σκάι» αποκάλυψε ότι πρόεδρος μεγάλης ΠΑΕ ταξίδεψε το καλοκαίρι του 2013 στο Ντουμπάι και συναντήθηκε με τους ήδη προφυλακισμένους για εμπορία ναρκωτικών Αιμίλιο Κοτσώνη, Μάκη Γιαννουσάκη και Γιώργου Μπουρδούβαλη. Η συνάντηση έγινε στο ξενοδοχείο Burj Al Arab (στη συνέχεια γευμάτισαν στο εστιατόριο Buddha Bar) για να καθοριστούν διάφορες συνεργασίες που αφορούσαν στην ναύλωση του Noor-1 και ήδη την υπόθεση ερευνούν οι ελληνικές αρχές και η αμερικάνικη υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών (DEA).

Ποινικές διώξεις για την μαύρη υπόθεση της Μπάγερ Ελλάς

Η ποινική δίωξη αφορά τέσσερις εκπροσώπους της εταιρείας, ενώ την υπόθεση εμπλέκονται και περίπου 800 γιατροί, οι οποίοι χρηματίζονταν ή δωροδοκούνταν ώστε να συνταγογραφούν σκευάσματα της επιχείρησης.

ΔΝΤ: Ο πλουτισμός των πλουσίων υπονομεύει την ανάπτυξη

Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας έκθεσης αναλυτών του ΔΝΤ για την εισοδηματική ανισότητα, καθώς από τα έως τώρα δεδομένα αποδεικνύεται πως αύξηση του μεριδίου των πλουσίων στην κατανομή του πλούτου μειώνει το ΑΕΠ, ενώ αντίθετα ο πλουτισμός των φτωχών έχει ευεργετική επίδραση στο ΑΕΠ.

Η γεωπολιτική διάσταση των εκλογών στην Τουρκία


Η Άγκυρα ενόψει εξελίξεων

http://www.al-monitor.com/pulse/files/live/sites/almonitor/files/images/almpics/2015/06/RTX1G1TU.jpg?t=thumbnail_570Του Χριστόδουλου Κ. Γιαλλουρίδη
 Οι ραγδαίες αλλαγές που επέρχονται στο τουρκικό πολιτικό σκηνικό, και πιο συγκεκριμένα στις δομές εξουσίας του τουρκικού κράτους, σηματοδοτούν αναμφίβολα εξελίξεις που δεν περιορίζονται στο εσωτερικό της Τουρκίας, αλλά αφορούν, άπτονται και επηρεάζουν ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή, αυτό δηλαδή που ονόμαζε ο Huntighton ευρύτερη Μέση Ανατολή, η οποία καλύπτει τη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία, τον Καύκασο, τα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο και φυσικά την Ελλάδα και την Κύπρο.

Κ. Ησυχος: Την ιδιοκτησία της ΕΛΒΟ θα έχει το ελληνικό δημόσιο

«Η εκκαθάριση και η ιδιωτικοποίηση που είχαν δρομολογηθεί δεν είναι μονόδρομος» είπε για την ΕΛΒΟ, σε συνάντηση που είχε με το διοικητικό συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων της επιχείρησης στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος. Ο αναπληρωτής υπουργός επανέλαβε ότι «την ιδιοκτησία της ΕΛΒΟ θα έχει το ελληνικό Δημόσιο» επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη εξωστρέφειας της επιχείρησης.
Κ. Ησυχος: Την ιδιοκτησία της ΕΛΒΟ θα έχει το ελληνικό δημόσιοΑπό την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έθεσαν σαν βασικές προτεραιότητες την οριστική παύση των διαδικασιών εκκαθάρισης, τον διορισμό διοίκησης και την κατάρτιση ενός προγράμματος παραγωγικής ανάταξης της ΕΛΒΟ.
«Η εκκαθάριση και η ιδιωτικοποίηση που είχαν δρομολογηθεί, δεν είναι μονόδρομος, υπάρχει έδαφος για ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αρκεί από τη μια να υπάρχει εξωστρέφεια και από την άλλη να αξιοποιηθούν στο εσωτερικό τα πλεονεκτήματα που υπάρχουν για συνεργασίας με δήμους, περιφέρειες, νοσοκομεία και Πυροσβεστική» είπε ο κ. Ήσυχος.

Οι ΗΠΑ τραβούν το σκοινί

Αποστολή βαρέος οπλισμού στην Ανατολική Ευρώπη ετοιμάζει το Πεντάγωνο< Συντάκτης: Γιώργος Τσιάρας
Ολοταχώς προς έναν νέο ψυχρό πόλεμο σπρώχνουν τη Ρωσία, την Ευρώπη και τον κόσμο όλο οι Ηνωμένες Πολιτείες, εκμεταλλευόμενες την (ιστορικά δικαιολογημένη, αλλά αστήρικτη με βάση τα σημερινά γεωπολιτικά δεδομένα) ανησυχία της Πολωνίας και των κρατών της Βαλτικής για τη «ρωσική επιθετικότητα» στην Ουκρανία.

Το μεγάλο δίλημμα της Μέρκελ

Η Άνγκελα Μέρκελ
Υπάρχει πραγματικό ρήγμα στη σχέση μεταξύ Μέρκελ και Σόιμπλε; Οι απόψεις διίστανται. Υπάρχουν αυτοί που λένε ότι στην πραγματικότητα Μέρκελ-Σόιμπλε έχουν κοινή γραμμή, αλλά παίζουν ένα παιχνίδι στρατηγικής, με σκοπό την αύξηση της πίεσης απέναντι στην Ελλάδα.Αυτοί είναι όμως η μειοψηφία. Στην πλειονότητά τους τα γερμανικά ΜΜΕ πλημμύρισαν από άρθρα και αναλύσεις που επιβεβαιώνουν το ρήγμα αυτό. Γεγονός είναι πως σε γενικές γραμμές, η γερμανική κυβέρνηση -δηλαδή η καγκελαρία, το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και οι Σοσιαλδημοκράτες εταίροι- συγκλίνουν σε μια κοινή γραμμή, που λέει πως για να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα, πρέπει η τελευταία να προβεί σε παραχωρήσεις. Και οι παραχωρήσεις αυτές ονομάζονται μεταρρυθμίσεις.
Εδώ, ωστόσο, υπάρχει μια λεπτή γραμμή που κάθε πλευρά τη μετακινεί σε σχέση με την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Για παράδειγμα, η καγκελάριος είναι διατεθειμένη –όπως και η ίδια δηλώνει- να κάνει τα πάντα μέσα σε ένα λογικό πλαίσιο, για να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ. Δεν θα ήθελε να είναι αυτή που θα κατηγορηθεί ότι ενέπλεξε την Ελλάδα και την Ευρώπη γενικότερα σε μια μεγάλη περιπέτεια.

Στρατηγικός διάλογος Κύπρου – Ισραήλ σε θέματα ενέργειας


ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ – ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΙΣΡΑΗΛ NETANYAHU
Κύπρος και Ισραήλ ξεκινούν από σήμερα ένα στρατηγικό διάλογο στα ζητήματα της ενέργειας, με πρώτιστα θέματα στην ατζέντα των αρμοδίων Υπουργών τους την ολοκλήρωση της συμφωνίας συνεκμετάλλευσης και τη διερεύνηση των δυνατοτήτων για διοχέτευση ηλεκτρικής ενέργειας, που θα παράγεται από φυσικό αέριο, στην Ευρώπη, μέσω καλωδίου (interconnector) που θα διασυνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα.Αυτό προκύπτει από τις σημερινές συνομιλίες στην Ιερουσαλήμ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος πέραν από τα θέματα της ενέργειας έθεσε στο τραπέζι της συζήτησης και συγκεκριμένα πρακτικά βήματα για ανάπτυξη του τουρισμού μεταξύ των δυο χωρών αλλά και για προσέλκυση τουριστών από άλλες χώρες.

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ Σφοδρές μάχες στα σύνορα με Τουρκία

Το δράμα των ξεριζωμένων από την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία συνεχίζεται
Το δράμα των ξεριζωμένων από την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία συνεχίζεται
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--«Ισχυρό πλήγμα» στους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) στη μεθόριο Συρίας - Τουρκίας φαίνεται πως καταφέρνουν τα τελευταία 24ωρα Κούρδοι μαχητές, καθώς εμφανίστηκαν χτες να έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος της στρατηγικής συριακής μεθοριακής πόλης Ταλ Αμπιάντ.Η πόλη Ταλ Αμπιάντ, που βρίσκεται 80 χλμ. βορείως της λεγόμενης «πρωτεύουσας» του «χαλιφάτου» των τζιχαντιστών, Ράκα, και είναι σημαντική για τον ανεφοδιασμό των τζιχαντιστών από την «προστάτιδα» Τουρκία, είχε μετατραπεί χτες έως τη δύση του ήλιου σε θέατρο σφοδρότατων συγκρούσεων μεταξύ τζιχαντιστών του ΙΚ και Κούρδων μαχητών των «Λαϊκών Δυνάμεων Προστασίας» (YPG) που θεωρούνται η ένοπλη πτέρυγα του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος (PYD).

Η δημοκρατία στην Τουρκία δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια

http://d.ibtimes.co.uk/en/full/1421261/kurdish-fighters-regain-kobani-isis.jpg?w=736
Χάρη σ' ένα αξιοσημείωτο γύρισμα της τύχης, η επί χρόνια περιθωριοποιημένη κουρδική μειονότητα της Τουρκίας είναι έτοιμη να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην πολιτική της χώρας. Στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου, το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) έλαβε περίπου το 13% της λαϊκής ψήφου, κερδίζοντας 80 από 550 έδρες της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.
Το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί μια ριζική αλλαγή για την τουρκική πολιτική καθώς σηματοδοτεί την είσοδο, για πρώτη φορά, ενός κουρδικού κόμματος στο κοινοβούλιο. Η επιτυχία του HDP ήταν ο κύριος λόγος  που το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) δεν κατάφερε να διατηρήσει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία.

Γλέντι του HDP και στο Σύνταγμα

Yποστηρικτές του Κουρδικού κόμματος γιορτάζουν στο Σύνταγμα Οι Κούρδοι και οι Τούρκοι υποστηρικτές του κόμματος χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, ενώ μέλη της επιτροπής του HDP στην Ελλάδα μίλησαν στα ελληνικά και τα τουρκικά | EUROKINISSI