07 Μαΐου 2015

Μια κάλπη και δύο επέτειοι

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20150507/engine/newego_LARGE_t_420_54502028_type12713.jpg
Σήμερα οι ψηφοφόροι στο Ηνωμένο Βασίλειο της μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας προσέρχονται στις κάλπες όχι μόνο για να διαλέξουν κυβέρνηση, αλλά για να αποφασίσουν αν η χώρα θα παραμείνει στην Ε.Ε και αν θα επιβιώσει ως ενιαίο κράτος. Μεθαύριο Σάββατο κλείνουν εβδομήντα χρόνια από την άνευ όρων παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας το 1945 και στις 18 Ιουνίου κλείνουν διακόσια χρόνια από τη συντριπτική ήττα της Γαλλίας του Ναπολέοντα στο Βατερλό το 1815.

Τουρκία: Πολιτική σταθερότητα και πυρηνική ενέργεια οι προϋποθέσεις ενεργειακής αναβάθμισης

Το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακουγιού συνδέεται με την κατασκευή ατομικής βόμβας;
Η πολιτική σταθερότητα είναι απαραίτητη, προκειμένου να υλοποιηθούν όλα τα αναπτυξιακά σχέδια στον τομέα της ενέργειας, τόνισε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, στην 21η Ενεργειακή Διάσκεψη για το Περιβάλλον (ICCI 2015), που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη.   Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος σε όλες τις περιοχές κατασκευής ενεργειακών υποδομών, παραγωγής ανανεώσιμων μορφών ενέργειας ή μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου.   Ο κ. Γιλντίζ αναφέρθηκε, επίσης, στον κομβικό ρόλο που μπορεί να έχει στην οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας, η παραγωγή ενέργειας από πυρηνικές μονάδες.  Η Τουρκία εκτιμάται ότι θα μειώσει τις ενεργειακές της δαπάνες κατά 7,2 δισ. δολάρια για την αγορά φυσικού αερίου, όταν ξεκινήσει η λειτουργία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, από πυρηνικούς αντιδραστήρες. ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Οι «επαγγελματίες» εθνικιστές στη Θράκη και η αποτυχημένη προσπάθεια δημιουργίας έντασης

Τις ημέρες που πέρασαν αναδείχτηκε σε μεγάλη έκταση ο συστηματικός τρόπος με τον οποίο ορισμένοι επενδύουν στη δημιουργία έντασης στη Θράκη, βασισμένοι είτε σε πραγματικά ή σε φανταστικά –κάποιες φορές- δεδομένα.Στη Θράκη λοιπόν τις τελευταίες μέρες, επιχειρήθηκε αποτυχημένα να στηθεί ένα σκηνικό τεχνητής έντασης με αφορμή διάφορα γεγονότα, όπως η φωτιά σε ένα τέμενος (γεγονός σοβαρότατο αλλά όχι ξεκάθαρο ως προς τις συνθήκες του και τους αυτουργούς ακόμη) ή, δευτερευόντως,  μια ατυχέστατη ανακοίνωση των Δημάρχων της Θράκης για το θέμα του μεταναστευτικού που ενείχε ισλαμοφοβική ρητορική.

Ο Σταύρος ο Μεγαλοπρεπής

Νέες ιδέες έριξε στο τραπέζι ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή: να μην γίνεται περιφορά του επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή σε τόπους όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι μουσουλμανική! Διότι, λέει, αυτό είναι κάπως εθνικιστικό και προκαλεί την Τουρκία και επίσης είναι μια ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων! Αυτά είπε πάνω - κάτω.Δηλαδή το Ποτάμι θεωρεί ότι η Θράκη είναι μια περιοχή ιδιόμορφη, όπου το ελληνικό κράτος έχει ήδη περιορισμένη κυριαρχία. Μια περιοχή δηλαδή, όπου για να ασκήσει το κράτος τις πολιτικές του και για να τηρήσουν οι Έλληνες τα θρησκευτικά τους καθήκοντα θα πρέπει προηγουμένως να ζητάνε την άδεια του Ερντογάν. Να πηγαίνουν στο τουρκικό προξενείο, να κάνουν μια αίτηση Επιταφίου και εφόσον ο μουφτής το επιτρέψει έχει καλώς. Εάν όχι να κάτσουν στ’ αυγά τους. Η Θράκη του ποταμιού λοιπόν είναι μια γκρίζα ζώνη. Μια περιοχή ήδη τουρκική.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΑ ΒΙΑΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Καζάνι που βράζει η πΓΔΜ

Με τις βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης στο κέντρο των Σκοπίων, που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δεκάδων διαδηλωτών και αστυνομικών και πολλές συλλήψεις, δόθηκε η συνέχεια στην πολιτική κρίση που μαστίζει εδώ και μήνες την πΓΔ της Μακεδονίας. Μάλιστα, ορισμένοι από τους συγκεντρωμένους πυρπόλησαν αστυνομικά οχήματα, ενώ δεν δίστασαν να υποστείλουν και τη σημαία που βρίσκεται μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης.Αφορμή για τη νέα έκρηξη βίας έδωσε η αποκάλυψη στοιχείων που δείχνουν ότι η κυβέρνηση είχε προσπαθήσει να συγκαλύψει το γεγονός ότι ο θάνατος ενός 21χρονου, πριν τέσσερα χρόνια, οφειλόταν στον άγριο ξυλοδαρμό του από αστυνομικούς.

Τι πραγματικά παίζεται στις βρετανικές εκλογές

Stratfor: Τι πραγματικά παίζεται στις βρετανικές εκλογές Γιατί η Γηραιά Αλβιώνα δείχνει τις θεμελιώδεις τάσεις στην Ευρώπη. Πως δυο νέα κόμματα μπορούν να αλλάξουν την πολιτική της χώρας. Τα προβλήματα στην στρατηγική του Λονδίνου και η σημασία της γεωπολιτικής θέσης της Βρετανίας.
Η Βρετανία πηγαίνει σήμερα στις κάλπες. Οι εκλογές πάντα «ηλεκτρίζουν» τις χώρες στις οποίες διενεργούνται, όμως στις περισσότερες περιπτώσεις δεν κάνουν και μεγάλη διαφορά. Όμως στην περίπτωση αυτή, οι εκλογές είναι λίγο πιο σημαντικές.
Το αν θα κερδίσουν οι Εργατικοί ή οι Συντηρητικοί έχει κάποια σημασία, αλλά όχι τόση. Αυτό που καθιστά σημαντικές τις σημερινές εκλογές είναι πως στη Σκοτία, το 45% του λαού ψήφισε πρόσφατα υπέρ της απόσχισης από το Ηνωμένο Βασίλειο.Επιπλέον, οι εκλογές αυτές έχουν σημασία διότι συμμετέχει το UKIP –το πρώην Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου- με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι θα εξασφαλίσει περίπου το 12% των ψήφων αλλά και μερικές θέσεις στο Κοινοβούλιο. Αυτό οφείλεται στο ότι το βρετανικό εκλογικό σύστημα ευνοεί τις έδρες και όχι τις συνολικές ψήφους.

Ελλάδα-Ευρώπη: Ποια από τις δύο θα χρεωκοπήσει;

Αλεξανδρος ΑσωνιτηςBy
  Θα χρεωκοπήσει τελικά η Ελλάδα ή μήπως θα χρεωκοπήσει πολλαπλώς η Ευρώπη,  αν ωθήσει σε χρεωκοπία την Ελλάδα; Το θέμα-ερώτημα δεν είναι μόνο οικονομικής φύσεως, παρά την αδιάκοπη  καταστροφολογία και τον πολυετή ορυμαγδό χυδαίων και προβλητικών εναντίον μας  δηλώσεων, σε συνδυασμό με την ένοχη συμπαράσταση  των εγχώριων μνημονιακών κομμάτων.Το θέμα είναι πολύ πιο πολύπλοκο, και άπτεται της ουσιαστικής  υποστάσεως της Ευρώπης, του σκληρού πυρήνα της υπάρξέως της. Θα αναπτύξω, εν τάχει, γιατί δεν είναι εύκολο να  χρεωκοπήσει η Ελλάδα, διασώζοντας, έτσι, και την Ευρώπη, υπό την σημερινή της μορφή. Εκτός αν η τελευταία επιχειρήσει, ωθώντας την Ελλάδα σε χρεωκοπία, ένα μοναδικό στην παγκόσμιο ιστορία τεράστιο άλμα, αλλάζοντας ψυχικό και πολιτιστικό υπόστρωμα και  υποκαθιστώντας το, με τι;  Με τις αγορές και το ευρώ; Δικό τους θέμα. Με τον καθολικισμό, τον προτεσταντισμό, την φεουδαρχία, την μοναρχία, τον μαρξισμό, τον ναζισμό, τον φασισμό, τον φρανκισμό, τον ιμπεριαλισμό, τις γενοκτονίες και εθνοκτονίες ανά τον πλανήτη; Ποιο δημοκρατικό πολιτικό σύστημα επινόησαν κι εφάρμοσαν τόσους αιώνες; Πάλι δικό τους θέμα. Μέχρι κι η αντιπροσωπευτική δημοκρατία είναι ρωμαϊκής προέλευσεως

Εισαγγελέας: Στο εδώλιο Κοντομηνάς, Λαυρεντιάδης, Φιλιππίδης για το ΤΤ

Καταπέλτης η εισαγγελική πρόταση για τα κόκκινα,επισφαλή δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που δόθηκαν για επιχειρηματικούς σκοπούς αλλά είχαν ως τελικό «σταθμό» τους  προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς των κατηγορουμένων ή μετατράπηκαν σε πολυτελή ακίνητα για  να χαθούν εντελώς τα ίχνη τους. Η εισαγγελέας εφετών Μαρία Σουκαρά-Κατσικάδη στην πρότασή της προς το δικαστικό συμβούλιο που αριθμοί πάνω από 1000 σελίδες ζητεί να καθήσουν στο εδώλιο για σειρα κακουργημάτων 40 πρόσωπα , μεταξύ των οποίων ο τότε επικεφαλής του Ταχυρδρομικού Ταμιευτηρίου  Άγγελος Φιλιππίδης, στελέχη της  Τράπεζας αλλά  και οι επιχειρηματίες Δημήτρης Κοντομηνάς, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Περικλής Λίβας, Δημήτρης Μπακατσέλος, Βίκτωρας Ρέστης, Κυριάκος Γριβέας και Αναστασία Βάτσικα.

Η (ΧΡΗΣΙΜΗ) «ΤΟΥΜΠΑ» ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

Εικόνα: Αλέξανδρος ΤάρκαςΑλέξανδρος ΤάρκαςΣε αντίθεση με τους εσωτερικούς υπολογισμούς, την αναποφασιστικότητα ή και (τώρα πια) τη φοβία λήψης της απόφασης συμβιβασμού ή ρήξης με τους δανειστές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εδέησε, τουλάχιστον, να προσχωρήσει στο στρατόπεδο όσων τον καλούσαν, εδώ και χρόνια, να στηρίξει μια δυναμική διπλωματική και αμυντική πολιτική της Ελλάδας στη ΝΑ Μεσόγειο.
Ο πρωθυπουργός συμμετείχε προ εβδομάδος, στη Λευκωσία, στη β' τριμερή σύνοδο Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, εγκαταλείποντας την ανούσια (αν όχι κωμική, υπό το πρίσμα της εξωτερικής πολιτικής) κριτική του ΣΥΡΙΖΑ κατά του προέδρου Ελ Σίσι. Τον Ιούλιο του 2013, το τμήμα εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ έκρινε ότι «το πραξικόπημα (σ.σ. του Ελ Σίσι) λειτουργεί ως "αμορτισέρ" έναντι του λαϊκού κύματος οργής» και εξέφραζε «αλληλεγγύη στις αριστερές δυνάμεις του αιγυπτιακού λαού που παλεύουν κατά των ξένων ιμπεριαλιστικών συμφερόντων». Υπογράμμιζε ακόμα ότι χρειαζόταν «εντατικοποίηση των λαϊκών αγώνων, ώστε να αποκρουστεί η επιβουλή του ΔΝΤ», καταδικάζοντας την αντίδραση της Ε.Ε. σαν «υποτονική και αναποτελεσματική». Εναν μήνα αργότερα, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας τόνιζε ότι «οι ισχυροί της Δύσης δεν έχουν αντανακλαστικά στη μαζική σφαγή ισλαμιστών οπαδών του Μόρσι από το κοσμικό στρατιωτικό καθεστώς».

Για το δικαίωμα στη μνήμη


Η λήθη και η μνήμη δεν μπαίνουν σε ζυγαριά έστω και αν πρόκειται να ζυγιστούν σε ζυγαριές ακριβείας. Από αυτές που ζυγίζουν τα χιλιοστά των χιλιοστών ουσιών για τις οποίες ένα λάθος στη μέτρηση μπορεί να στοιχίσει ανθρώπινες ζωές. Λήθη και μνήμη δεν μπορούν να ζυγιστούν, γιατί ενώ είναι κάτι το ρευστό, μια πνοή του αέρα που πάει κι έρχεται, διογκώνοντας το έλασσον και ελαχιστοποιώντας το μείζον, έχουν μεγάλο βάρος για το πριν και το μετά της ζωής μας.Οταν παίρνεις το μονοπάτι της λήθης πρέπει να προσέξεις τα αγκάθια που σου τρυπάνε τα χέρια, τις πέτρες που σου καρφώνουν τα πόδια, την τραχύτητα του τοπίου που μουλιάζει την καρδιά σου, όχι δεν είναι δάκρυα αυτά που τρέχουν, είναι η υγρασία που έχει μαζευτεί στα αγκάθια και τις πέτρες που δεν μπορούν να ζήσουν στο άνυδρο τοπίο. Και να πάρεις όμως το μονοπάτι της μνήμης, πάλι μουλιάζει η καρδιά. Δεν είναι τότε οι πέτρες και τα αγκάθια η αιτία, αλλά η λάσπη που μαζεύτηκε μέσα στα πηγάδια, λάσπη που θόλωσε τα νερά, θόλωσε τις εικόνες, τόσο που οι μορφές έπαψαν πια να ξεχωρίζουν. Χωρίς πρόσωπο περιμένουν μπας και γίνουν τουλάχιστον σκόνη.

Βόμβες-βαρέλια και «κανόνια της κόλασης»

Επιζών επίθεσης από αέρος, στην κατεστραμμένη γειτονιά Μαάντι στο Χαλέπι Συντάκτης: Βίκυ Καπετανοπούλου
«Αδιανόητες θηριωδίες» κατά αμάχων στο μαρτυρικό Χαλέπι της Συρίας καταγράφει στη νέα έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία, καταγγέλλοντας όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές για εγκλήματα πολέμου.
Η πάλαι ποτέ εμπορική μητρόπολη στα βορειοδυτικά της σπαρασσόμενης χώρας είναι διαιρεμένη μεταξύ διαφόρων ένοπλων αντικαθεστωτικών ομάδων -ανάμεσά τους ισλαμιστικές οργανώσεις, όπως η Αλ Νούσρα- και δυνάμεων του καθεστώτος Ασαντ, στο οποίο η Διεθνής Αμνηστία επιρρίπτει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την αιματοχυσία και τις συστηματικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων του άμαχου πληθυσμού, κατηγορώντας τη Δαμασκό και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Οι διαιρέσεις των Κούρδων της Τουρκίας και ο ρόλος των ισλαμιστών του Huda-Par

Οι διαιρέσεις των Κούρδων της Τουρκίας και ο ρόλος των ισλαμιστών του Huda-Par
Στις πολιτικές, ιδεολογικές και θρησκευτικές διαιρέσεις των κουρδικών πολιτικών σχηματισμών της Τουρκίας αναφέρεται άρθρο της Burcu Ozcelik στο FOREIGN AFFAIRS με τίτλο «Turkey’s Other Kurds», ενόψει του κρίσιμου ρόλου που αναμένεται να διαδραματίσουν στις τουρκικές εκλογές του Ιουνίου.Εδώ και μήνες, όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, το σημαντικότερο κουρδικό ισλαμιστικό κόμμα, Huda-Par, ασκεί κριτική στο κυβερνών ΑΚΡ για τον αποκλεισμό του από τις διενεργούμενες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και των Κούρδων. Τον Ιανουάριο, τα ηγετικά στελέχη του κόμματος ζήτησαν να αναγνωρισθούν ως η τρίτη ομάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μαζί με το εκτός νόμου ΡΚΚ, την κοσμική αποσχιστική ομάδα που θεωρείται από το ΑΚΡ τρομοκρατική.

Οι Αμερικανοί «εκτελούν» την Ανγκελα Μέρκελ


Οι Αμερικανοί «εκτελούν» την Ανγκελα ΜέρκελΤου Γιώργου Παυλόπουλου
«Θυμάστε την έκρηξη αγανάκτησης που σημειώθηκε στη Γερμανία, εξαιτίας των πρόσφατων αποκαλύψεων ότι οι ΗΠΑ ασκούσαν κατασκοπία στο Βερολίνο; Ε, λοιπόν, μην δίνετε και τόση σημασία». Με αυτό τον καταφανώς απαξιωτικό για τους Γερμανούς και την κυβέρνησή τους τρόπο ξεκινούσε το κεντρικό σχόλιο στο χθεσινό φύλλο της Wall Street Journal. Όσο για την αφορμή, δεν ήταν άλλη από τα στοιχεία που δείχνουν ότι η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND όχι απλώς συνεργαζόταν αρμονικά, εδώ και δεκαετίες, με την αμερικανική NSA, αλλά «κάρφωνε» σε αυτήν τους Ευρωπαίους εταίρους, τους οποίους παρακολουθούσε συστηματικά.Και η εφημερίδα συνεχίζει, φωτίζοντας το «θέατρο» των Γερμανών στο συγκεκριμένο θέμα και ταυτόχρονα εκθέτοντας ανεπανόρθωτα την ίδια την Ανγκελα Μέρκελ.

Αποκαλύφθηκε ο Ερντογάν: Θα είμαστε πάντοτε δίπλα στον Ακιντζί

Αποκαλύφθηκε ο Ερντογάν: Θα είμαστε πάντοτε δίπλα στον Ακιντζί Της Άννας Ανδρέου, ΚΥΠΕ
“Στόχος μας είναι να υπάρξει λύση το συντομότερο στο πλαίσιο της διακήρυξης της 11ης Φεβρουαρίου που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες στην Κύπρο”, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.Είπε ότι η Άγκυρα θα είναι πάντοτε δίπλα στον Μουσταφά Ακιντζί και την αντιπροσωπεία του και πρόσθεσε ότι “πλέον και η ε/κ πλευρά πρέπει να σταματήσει να δυσκολεύει την κατάσταση και πρέπει να επιδείξει ειλικρινή προσπάθεια”.Από την πλευρά του ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι η μεγαλύτερη ευχή του είναι το όραμά μου να το μοιραστεί και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος όπως είπε, παρόλο που το 2004 ήταν ο μόνος Ε/κ ηγέτης που είχε πει ‘ναι’ στο δημοψήφισμα, αργότερα άλλαξε τη θέση του. Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι η τ/κ πλευρά θα προσπαθήσει μέσα από διάλογο και συνεργασία με την Τουρκία να φτάσουν σε ένα αποτέλεσμα.