21 Αυγούστου 2015

Η πιο τίμια απόφαση, η απαρχή μιας νέας εποχής

http://asset.tovima.gr/vimawebstatic//4CF13CD91A1C3B54454608514B2A7FCE.jpgΠαρά τα όσα λέγονται για την απόφαση του πρωθυπουργού να οδηγήσει τη χώρα σε ξαφνικές εκλογές αμέσως μετά την ολοκλήρωση του νέου μνημονίου και την εκταμίευση της πρώτης δόσης, αυτή δεν είναι απλώς η πιο τίμια πολιτική απόφαση που μπορούσε ο ίδιος να λάβει, αλλά και η πιο τίμια πράξη κάθαρσης που έχει υπάρξει εδώ και πολύ καιρό από κυβέρνηση σε αυτό τον τόπο.Ο λόγος γι αυτό είναι απόλυτα ξεκάθαρος: αυτή τη φορά, για πρώτη φορά, η προσφυγή στις κάλπες θα γίνει χωρίς παραμύθια της Χαλιμάς και οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν όχι επί ρητορείας και φαντασιώσεων, αλλά μίας τελεσίδικα διαμορφωμένης πραγματικότητας.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο δικός μας ουρανός…


Ο Φόβος των Εκλογών

Περίεργες απόψεις ακούγονται από τη στιγμή που ο Τσίπρας αποφάσισε εκλογές. Στο ΣΚΑΙ μάλιστα διαμαρτύρονται διότι, λέει, ο πρωθυπουργός για να λύσει το εσωκομματικό του πρόβλημα σέρνει τη χώρα σε εκλογές. Τι έπρεπε να κάνει; Σύμφωνα με τον Πορτοσάλτε, τον Μπεσκένη και άλλους φωστήρες, έπρεπε ο Τσίπρας να κυβερνήσει με τον Μεϊμαράκη! Εφόσον μαζί ψηφίσανε τη συμφωνία, γιατί να μην φτιάξουν παρέα και μια κυβέρνηση;
Είναι απορίας άξιον πως είναι δυνατόν να ακούγονται τέτοιες ασυναρτησίες. Πρώτον, ο Τσίπρας δεν επέλεξε τις εκλογές. Η κυβέρνηση Συριζα ΑΝΕΛ έπεσε. Στην ψηφοφορία για την τριετή συμφωνία έλαβε 118 ψήφους. Κανονικά θα έπρεπε επί τόπου να παραιτηθεί ή μάλλον θα έπρεπε να παραιτηθεί από τη στιγμή που έπεσε κάτω από 151, δηλαδή πριν δυο μήνες. Λόγοι εκτάκτου ανάγκης υποχρέωσαν τότε τον Τσίπρα να παραμείνει στη θέση του, αρκούμενος σε τυπική νομιμοποίηση, για να τελειώσει το ζήτημα της συμφωνίας και να μην χρεωκοπήσει η χώρα.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟΚΤΑ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΣΥΝΟΧΗΣ

Εικόνα: Μενέλαος ΤασιόπουλοςΜενέλαος Τασιόπουλος Ο Αχμέτ Νταβούτογλου κατέθεσε άπρακτος την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ανοίγοντας τον δρόμο για εκλογές στην Τουρκία. Η χώρα οδηγείται σε μια μακρά περίοδο πολιτικής αστάθειας, αφού το πιθανότερο είναι να υπάρξουν πρόωρες εκλογές τον Νοέμβριο, με το συνταγματικό ορόσημο της 23ης Αυγούστου να δημιουργεί υποχρέωση σχηματισμού νέας υπηρεσιακής κυβέρνησης, στη θέση της παρούσας, με πρωθυπουργό άλλο πρόσωπο από τον κ. Νταβούτογλου. Μια τέτοια εξέλιξη έχει επιπτώσεις και στη συνταγματική κατοχύρωση των υπεραρμοδιοτήτων του Νταγίπ Ερντογάν ως προέδρου, αφού η ισχύς με την οποία περιέβαλε την προεδρία αναλαμβάνοντάς τη χρειάζεται επιπλέον συνταγματικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες για να κατοχυρωθεί. Φυσικά, ο Ερντογάν δεν θα κινδυνεύσει να χαρακτηριστεί πραξικοπηματίας πρόεδρος, αλλά οι εντάσεις που είναι προβλεπτές στο εσωτερικό της Τουρκίας τους ερχόμενους μήνες δεν θα τον αφήσουν ανέγγιχτο.

Σκληρή απάντηση της Προεδρίας στην Ζωή Κωνσταντοπούλου


Σκληρή απάντηση της Προεδρίας στην Ζωή Κωνσταντοπούλου
«Αδειάζουν» την Ζωή Κωνσταντοπούλου κύκλοι κοντά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, σχετικά με τις διαρροές ότι η πρόεδρος της Βουλής θεωρεί άκυρη τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών καθώς η ίδια δεν έχει ενημερωθεί θεσμικά για τις εξελίξεις.Σύμφωνα με πληροφορίες η κυρία Κωνσταντοπούλου υποστηρίζει πως δεν έχει ενημερωθεί θεσμικά από τον Προκόπη Παυλόπουλο για τις εξελίξεις και επομένως, επικαλείται το άρθρο 37 του Συντάγματος και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η διαδικασία των διερευνητικών εντολών δεν μπορεί να ξεκινήσει.

Η απάντηση στο δίλημμα €υρώ ή Δραχμή είναι Δυαδικό €υρώ (Μέρος 2ο)

Ευρωσενάρια... τρομοκρατίας
Σε συνέχεια του Μέρους 1: Η τρέχουσα κατάσταση και τα αδιέξοδα του σημερινού € και της επιστροφής στη Δραχμή, στο οποίο έγινε αναφορά στα προβλήματα που δημιουργεί το € με τη σημερινή του μορφή, αλλά και σε αυτά που θα προκύψουν από μια επιστροφή σε ένα αυτόνομο τοπικό νόμισμα, δημοσιεύεται σήμερα το μέρος 2, στο οποίο αναλύεται η συγκεκριμένη νομισματική πρόταση, ενώ θα ακολουθήσει σε επόμενη ανάρτηση το τελeυταίο μέρος, το οποίο περιλαμβάνει προτάσεις για τη σύγκλιση των οικονομιών της Ευρωζώνης, προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα, όχι μόνο του νομίσματος, αλλά και των οικονομιών των χωρών μελών.

Μαγκιές χωρίς νόημα

Ωραίος ο προσωρινός αρχηγός της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σήμερα στη συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε μετά το διάγγελμα Τσίπρα για τις πρόωρες εκλογές, έσπασε τα κοντέρ της πολιτικής αμηχανίας και της αντίφασης, πουλώντας μαγκιές χωρίς νόημα.Έλουσε τον Αλέξη Τσίπρα με όλα τα επίθετα της πιάτσας [παληκαράκι, πονηρούλης, ψευτράκος, δραπέτης, αντιδημοκράτης, δικτάτορας, που τον έπιασε αλαζονεία (sic), που εκπροσωπεί συμφέροντα, που οδηγεί τη χώρα σε περιπέτειες με τις πρόωρες εκλογές κ.λπ], αλλά δεν θέλει να τον ρίξει από την κυβέρνηση.

Tσίπρας εναντίον Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Εικόνα ντροπής μιας πιο ντροπιαστικής πραγματικότητας

Η Κεβσέρ Ελτούρκ, μέλος του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), σκοτώθηκε σε μάχη της οργάνωσης με τον τουρκικό στρατό στις 10 Αυγούστου στο Βάρτο της επαρχίας Μους, σύμφωνα με ανακοίνωση των αστυνομικών αρχών.
Η φωτογραφία της σορού της, γυμνής, αιμόφυρτης, με σημάδια βασανιστηρίων, σπασμένα ισχία και ίχνη στραγγαλισμού (κατά τη Hurriyet) ενώ τρεις άντρες την περιεργάζονται, που κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα, προκάλεσε μπαράζ δημοσιευμάτων σε διεθνή ΜΜΕ, που έσπευσαν να την αναπαράξουν, έστω και πιξελαρισμένη.

«O ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ, ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ» Γερμανικός Τύπος: Προβάδισμα Τσίπρα στις εκλογές

Γερμανικός Τύπος: Προβάδισμα Τσίπρα στις εκλογές
Με πλήθος δημοσιεύματα ο γερμανικός τύπος αναφέρεται σήμερα στις επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα.

Ναρκοπέδιο ο δρόμος της Τουρκίας προς τις κάλπες

Η Τουρκία επιστρέφει στις κάλπες μέσα σε συνθήκες «πολεμικές», με το μέλλον να διαγράφεται δυσοίωνο, την ήδη έκρυθμη κατάσταση στο εσωτερικό να εκτραχύνεται μέρα με τη μέρα και τις επερχόμενες εκλογές να αποτελούν... εγγύηση περαιτέρω αστάθειας.

?Στην Κωνσταντινούπολη σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε κουκουλοφόρους και την αστυνομία. Η Τουρκία οδεύει προς τις κάλπες σε κλίμα «πολεμικό», εξαιτίας και της ανάφλεξης του Κουρδικού. Κλυδωνισμοί
?Στην Κωνσταντινούπολη σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε κουκουλοφόρους και την αστυνομία. Η Τουρκία οδεύει προς τις κάλπες σε κλίμα «πολεμικό», εξαιτίας και της ανάφλεξης του Κουρδικού. Κλυδωνισμοί παρουσιάζονται και στην οικονομία, με την τουρκική λίρα να έχει χάσει από την αρχή του χρόνου το 21% της αξίας της έναντι του δολαρίου
Η τουρκική λίρα καταρρέει, ενώ η τουρκική γειτονιά φλέγεται. Οι αιματηρές συγκρούσεις κλιμακώνονται εντός των συνόρων, ενώ παράλληλα τα κόμματα ανεβάζουν τους τόνους της αντιπαράθεσης. Κάποιοι μάλιστα ζητούν ανοιχτά ακόμη και την επιβολή στρατιωτικού νόμου. Μια νέα προεκλογική περίοδος ξεκινάει στην Τουρκία, αλλά μέσα σε κλίμα τοξικό και με τους χειρότερους οιωνούς.

Αγωγοί: «Πόδι» στον ΤΑΡ ενδιαφέρεται να βάλει η Τουρκία

Αγωγοί: «Πόδι» στον ΤΑΡ ενδιαφέρεται να βάλει η Τουρκία - Ο σχεδιασμός Στην απόκτηση του 20% των μετοχών του αγωγού ΤΑΡ, στοχεύει η Τουρκία και η Ιταλία. Ποιος πουλά, ποιοι αγοράζουν. Σε τι αποσκοπούν οι κινήσεις αυτές. Οι ευκαιρίες της Ελλάδας για συμμετοχή και πώς χάθηκαν.«Πολύφερνη» νύφη γίνεται ποσοστό 20% των μετοχών του αγωγού ΤΑΡ, με διεκδικητές τουρκικές και ιταλικές εταιρείες. Τις μετοχές αυτές φέρεται ότι θέλει να πουλήσει η νορβηγική Statoil, ιδρυτική εταιρεία του σχεδίου πριν από 12 χρόνια, η ευρωστία της οποίας ωστόσο έχει πληγεί από το παρατεταμένο χαμηλό στις τιμές του αργού.

Εκρηκτικό μίγμα στην Τουρκία

Εκρηκτικό είναι το κλίμα στην Τουρκία, καθώς στο τοπίο πολιτικής αοριστίας έχει να προστεθεί ο φρενήρης ρυθμός με τον οποίο τρέχει η τιμή του συναλλάγματος, ενώ την ίδια ώρα καθημερινές είναι πλέον οι επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών και αστυνομικών στόχων.Σε πολιτικό επίπεδο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έδωσε χθες εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΛΚ), δεύτερου στις εκλογές της 7ης Ιουνίου. Κι αυτό παρότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου, υπηρεσιακός πρωθυπουργός και ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, παρέδωσε μια ημέρα πριν τη δική του εντολή, αφού επί 40 μέρες δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε πλήγματα στο συριακό έδαφος


Ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε πλήγματα στο συριακό έδαφος
Ο στρατός του Ισραήλ προχώρησε το βράδυ της Πέμπτης σε πλήγματα με πυροβολικό και αεροσκάφη στα υψίπεδα του Γκολάν εναντίον θέσεων του συριακού στρατού σε αντίποινα διότι εβλήθησαν εναντίον του ισραηλινού εδάφους τέσσερις ρουκέτες, όπως δήλωσαν πηγές στον ισραηλινό στρατό.
«Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε 5 ως 6 επιθέσεις του πυροβολικού και της αεροπορίας εναντίον θέσεων του συριακού στρατού στα υψώματα του Γκολάν», ανέφεραν οι πηγές αυτές, χωρίς να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες, λίγες ώρες μετά την ρίψη ρουκετών στο βόρειο Ιράκ και το τμήμα του Γκολάν, χωρίς να αναφερθούν θύματα.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΣΕΑ Αλλαγές στην ηγεσία του Στρατού - αντιδράσεις από τη Νέα Δημοκρατία

Αλλαγές στην ηγεσία του Στρατού - αντιδράσεις από τη Νέα Δημοκρατία
Νέα πρόσωπα αναλαμβάνουν την ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας αλλά και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού με απόφαση του ΚΥΣΕΑ. Εντονη αντίδραση από την αξιωματική αντιπολίτευση.