22 Ιουλίου 2016

Βερολίνο: Η Τουρκία απομακρύνεται ταχύτατα από την Ευρώπη - Ιστορικός συγκρίνει τον Ερντογάν με τον Χίτλερ

Βερολίνο: Η Τουρκία απομακρύνεται ταχύτατα από την Ευρώπη - Ιστορικός συγκρίνει τον Ερντογάν με τον Χίτλερ - MediaΗ Τουρκία απομακρύνει τον εαυτό της ακόμη περισσότερο από την Ευρώπη μέσα από τις μαζικές συλλήψεις και τις απολύσεις είπε ο πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Norbert Lambert γράφει η DW και προσθέτει ότι Γερμανός ιστορικός συγκρίνει τα γεγονότα στην Τουρκία μετά το πραξικοπημα, με τα αντίστοιχα του Χίτλερ το 1933.Ο πρόεδρος του γερμανικοί κοινοβουλίου, Lammert, είπε την Παρασκευή ότι είναι αναμενόμενο να υπάρξει στη χώρα περαιτέρω ενίσχυση της καταστολής και καταπάτηση των βασικών δικαιωμάτων.Ο Lammert μιλώντας στην εφημερίδα Schwäbische Zeitung, είπε ότι η Τουρκία απομακρύνει τον εαυτό της ακόμη και από τα ελάχιστα δεδομένα που θέτει η Ευρώπη και για τα οποία έχει δεσμευθεί ως μέλος των 47 χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Πρώτη γεωπολιτική σφαλιάρα στον Ερντογάν: Κατάληψη της πόλης Μανμπίτζ στη Συρία

Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) and Zuhtu Arslan, president of the constitutional court before their meeting in Ankara, Turkey, 21 July 2016. Turkish President Recep Tayyip Erdogan has declared a three-month state of emergency and caused the dismissal of 50,000 workers and the arrest of 8,000 people after the 15 July failed coup attempt. EPA, TURKISH PRESIDENTAL PRESS OFFICE, HANDOUT EDITORIAL USE ONLYΤου Νίκου Σταματάκη Σε πρόσφατη ανάλυση είχαμε επισημάνει ότι μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία η Δύση έχει περιορισμένα περιθώρια κινήσεων απέναντι στον Ερντογάν, οι εξουσίες του οποίου είναι προφανώς ενισχυμένες στο εσωτερικό (αλλά να τονίσουμε ότι μέσα σε κλίμα ακραίου διχασμού αυτές οι εξουσίες δεν ισοδυναμούν με αληθινή ισχύ). Σημειώναμε ότι η «…δεύτερη επιλογή που έχουν οι διεθνείς δυνάμεις είναι να «καβαλήσουν» τις ίδιες τις πολιτικές εξελίξεις (να χρησιμοποιήσουν δηλαδή την δημιουργία του Κουρδιστάν – αρχικά ως αυτόνομων ή ημιαυτόνομων κρατικών οντοτήτων) για να ανατρέψουν τον Σουλτάνο»… Δεν σταμάτησαν καλά-καλά οι πυροβολισμοί των πραξικοπηματιών στις τουρκικές πόλεις και ορίστε τι αναφέρουν τηλεγραφήματα της Al-Jazeera και του BBC (μέσω των ανταποκριτών τους στην εμπόλεμη ζώνη): «…Οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ έδωσαν νωρίς το πρωί (τοπική ώρα) της Πέμπτης τελεσίγραφο 48 ωρών στον πληθυσμό της Μανμπίτζ (σσ. Ιεραπόλεως) της Συρίας και στους μαχητές της ΙΣΙΣ, (που εδώ και ένα μήνα πολιορκείται από Κουρδικές δυνάμεις και τμήμα Αράβων μαχητών που αντιτίθενται στον Ασαντ) να εγκαταλείψουν την πόλη..».

Γιατί με τις κοσμοϊστορικές εξελίξεις στη Τουρκία κλείνει ο κύκλος 1908­-2016


petite_journal-Κείμενο του  Βλάση Αγτζίδη για την Huffington Post 
Διδάκτωρ σύγχρονης Ιστορίας, Mαθηματικός
Δεν είναι εύκολο να αποτιμήσει κάποιος τη σημασία των εξελίξεων στη γειτονική μας χώρα. Η αποτυχία του πραξικοπήματος των κεμαλιστών σίγουρα αποτελεί θετικό γεγονός, μιας και ο φορέας της στρατοκρατικής, επεκτατικής πολιτικής εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου υπήρξε η στρατιωτική ελίτ. Καλό είναι να θυμόμαστε ότι ο τουρκικός στρατός δεν αποτελεί ένα θεσμό δυτικού τύπου, αλλά το δημιουργό και θεματοφύλακα της εθνικιστικής­κοσμικής Τουρκίας, όπως αυτή διαμορφώθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την συντριπτική νίκη που κατήγαγε κατά των Ελλήνων την περίοδο 1919­1922.

Οι βαθύτερες ανησυχίες της Δύσης για τη Τουρκία. Η έκδοση ή όχι των τούρκων στρατιωτικών να βασισθεί στη διεθνή νομιμότητα

https://o.twimg.com/2/proxy.jpg?t=HBhGaHR0cDovL3d3dy5jbmEub3JnLmN5L2ltYWdld2ViLmFzcD9pZD1jZmMyOTU0YzU4MjA0ZWE2YTY0NmUxM2RmYjQxY2UzMxSgBhSiAxwUhAYUlAMAABYAEgA&s=i_2fWV1J1sCeDS7pEXR8ynKjyok1LZryvQkmTqHBsb4Του Χρήστου Θ.Μπότζιου, Πρέσβη ε.τ. Ο ελληνικός λαός, ασφαλώς, θα θυμάται το σύνθημα φοιτητών και άλλων φορέων της πολίτικο-οικονομικής ζωής της χώρας κατά του τότε Υπουργού Παιδείας αείμνηστου Γεράσιμου Αρσένη ο οποίος είχε επιχειρήσει να μεταρρυθμίσει την ελληνική Παιδεία. Το σύνθημα ήταν «κάτσε καλά Γεράσιμε» προειδοποιητικού, ασφαλώς, χαρακτήρα που σήμαινε να μην αλλάξει τίποτα παρά το γεγονός ότι η ανάγκη μεταρρυθμίσεων ήταν αισθητή και αντιληπτή από όλους. Να ισχύει άραγε το αυτό και στη περίπτωση Ερντογκάν; Το αποτυχημένο πραξικόπημα να είχε προειδοποιητικό χαρακτήρα για όσα ο Ερντογκάν έχει ήδη πράξει απομακρύνοντας τη Τουρκία από τη Δύση και όσα του αποδίδονται ότι προτίθεται να πράξει μετατρέποντας τη Τουρκία σε Προεδρική Δημοκρατία, στα Οθωμανικά Σουλτανικά πρότυπα;

Ερντογάν Ακμπάρ… To νέο ιστορικό ισοδύναμο στις σχέσεις θρησκείας-κράτους στην Τουρκία

Παράρτημα της τουρκικής τράπεζας Turkiye Bankasi
Γράφει ο Ανδρέας Τσιλογιάννης* Ο Mustafa Kemal Atatürk το 1924 όταν με μεταρρυθμίσεις καταργούσε το χαλιφάτο – το πολιτικοθρησκευτικό κράτος των Οθωμανών και περνούσε στην εγκαθίδρυση μιας εκσυγχρονισμένου τύπου με χαρακτηριστικά κοσμικού κράτους Τουρκικής Δημοκρατίας, δεν περίμενε πως εκατό περίπου μετά χρόνια ένας βαθιά ισλαμιστής, ο Recep Tayyip Erdoğan, ο πρώτος εκλεγμένος απευθείας από τον λαό Τούρκος Πρόεδρος θα έθετε σε κίνδυνο το οικοδόμημά του. Το μεγάλο μεταρρυθμιστικό όνειρο του “πατέρα των Τούρκων“ που έγινε πράξη και κράτησε την Τουρκία για ενενήντα περίπου χρόνια, καταστρέφεται από έναν ισλαμιστή ηγέτη Tayyip Erdoğan, ο οποίος αποκτάει τεράστια δημοφιλία τα τελευταία 15 χρόνια, καθώς ελέγχει τη κεντρική πολιτική σκηνή της Τουρκίας.

Το παζλ του πραξικοπήματος

Το παζλ του πραξικοπήματος - MediaΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛAΚΑΣ-Γράφονται πολλά και ακούγονται ακόμα περισσότερα για το τι ακριβώς έγινε στην Τουρκία με το αποτυχημένο πραξικόπημα και τι θα ακολουθήσει μετά από αυτό. Παρά τον πληθωρισμό της «πληροφόρησης» και των αναλύσεων από ειδικούς ή μη, η εικόνα παραμένει θολή: Τι έγινε τελικά την περασμένη Παρασκευή στην Τουρκία; Γιατί απέτυχε και τι σημαίνει η αποτυχία του πραξικοπήματος και η επικράτηση του Ερτνογάν; Πώς όλη αυτή η κατάσταση μπορεί να επηρεάσει δραματικά τις εξελίξεις εντός της Τουρκίας και στον περίγυρό της; Πώς μπορούν να επηρεαστούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα ελληνικά συμφέροντα;

Κυρίε Μετέ ζείτε στην Ελλάδα όπου δεν έχουμε Ερντογάν!Κάποιος να του το θυμίσει


mete-erdogan-athens-660x330Κάποιος θα πρέπει να υπενθυμίσει στον ψευδομουφτή Αχμέτ Μετέ,ότι ζει στην Ελλάδα.Όπου υπάρχει δημοκρατία -αυτή που υπάρχει τέλος πάντων- και ελευθερία στον Τύπο.Όση υπάρχει.Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο Προκόπης Παυλόπολος κι όχι ο Ταγίπ Ερντογάν.Ευτυχώς…Έχουμε πρωθυπουργό και θεσμούς που λειτουργούν.Στους δρόμους των πόλεών μας δεν κυκλοφορούν άρματα μάχης…Βεβαίως ελεγχόμαστε όλοι για τον τρόπο ζωής μας αν αυτός ξεφεύγει από τη νομιμότητα. Ελεγχόμαστε για το επίπεδο ζωής μας αν αυτό δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματά μας.Ειδικά τα τελευταία χρόνια της κρίσης.Με λίγα λόγια είμαστε μια δυτική χώρα στην οποία ο κ.Μετέ έχει την τύχη να ζει.

Ελληνική Πολεμική Αεροπορία: Κανείς δεν καταδίωξε το αεροσκάφος του Ερντογάν

https://o.twimg.com/2/proxy.jpg?t=HBhDaHR0cDovL3d3dy5za2FpLmdyL2ZpbGVzL3RlbXAvL0FGMDA5MUY5MkEwOUE2NTNENUMwNUZCN0I2OTMyN0EwLmpwZxSSChSmBRwUhAYUlAMAABYAEgA&s=8fEOBN7VU1Jovcn6G2fIFl9fzFssAVqsdbfx4JXZSWgΣύμφωνα με ανώτατους στρατιωτικούς του γενικού επιτελείου της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, το προεδρικό αεροσκάφους του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν δέχθηκε καμία παρενόχληση κατά την διάρκεια της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος της Παρασκευής.Ο Τούρκος πρόεδρος είχε υποστηρίξει πως, το βράδυ της Παρασκευής, το αεροσκάφος του είχε γίνει στόχος πολεμικών αεροσκαφών που ελέγχονταν από στασιαστές. Στην ίδια γραμμή είχαν κινηθεί και οι δηλώσεις Τούρκου αξιωματούχου στο Reuters που είχε δηλώσει πως ο Τούρκος πρόεδρος «απέφυγε το θάνατο για λίγα μόλις λεπτά»

Απομόνωση και διχασμός



https://pbs.twimg.com/media/Cn9KA9GXgAAQwx8.jpgΤόσο με τη συνέντευξή του στο Al Jazeera όσο και με τις δηλώσεις του μετά το υπουργικό συμβούλιο προχθές το βράδυ, ο Ερντογάν δήλωσε ξεκάθαρα ότι επενδύει στον διχασμό της χώρας για να επισπεύσει την οικοδόμηση ενός προσωποπαγούς καθεστώτος, μια δυναμική που βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη και πριν εκδηλωθεί το αποτυχημένο πραξικόπημα. Οποιος δεν είναι μαζί μου είναι εναντίον μου, διαμηνύει αντιστρέφοντας τη γνωστή ρήση του Λένιν, μια επιλογή που καθιστά την Τουρκία ασταθή χώρα και μη προβλέψιμο παράγοντα στους ρευστούς και εύθραυστους συσχετισμούς στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.